Dodaj do ulubionych

czego powinnam unikać

10.06.05, 17:40
Dziewczyny czekam na mojego narzeczonego az wieczorem objawie mu nowine:)
Caly dzien boli mnie lekko brzuszek, mam do Was pytanie - co szkodzi w I
trymestrze, czego unikac? Dzisiaj robilam test, jeszcze nikt nie wie ze
jestem w ciazy - oprocz Was;)
Obserwuj wątek
    • kokons Re: czego powinnam unikać 10.06.05, 17:52
      Gratuluje!
      Przepraszam, ze sie powtarzam na tym forum ale proponuje toI uczcic zazywaniem
      kwasu foliowego lub jakiegos preparatu witaminowego dla kobiet w ciazy np.
      Prenatalu jesli jeszcze go nie zazywalas ( wiecej w akapicie pt. kwas foliwy).
      Mysle, ze jeszcze dzis mozesz sobie pozwolic na lampke wina a potem to juz sie
      lepiej powstrzymywac od wszelakich trunkow.
      Koniecznie dbaj o diete, lekko, zdrowo, witaminkowo (piec razy dziennie albo
      czesciej, zeby nie powodowac mdlosci z glodu)...no i najedz sie w tym roku
      truskawek i innych owocow, bo w przyszlym roku, przy karmieniu nie wolno!(
      Cudownego wieczoru zycze i do zobaczenia na tym szczesliwym forum:)

• jenny234 Re: czego powinnam unikać 11.06.05, 16:43
        Tak dzis kupilam kwas foliowy i od dzis zaczynam uzywac:) Mysle ze to jest 2,3
        tydzien:) Od czasu do czasu troche boli mnie brzusio, tak jak na @, to
        normalne? w czwartek dopiero ide do gina - na potwierdzenie:) Dzieki &
        serdecznie pozdrawiam:D
        • mizia30 Re: czego powinnam unikać 11.06.05, 16:54
          z witaminamai to sie nie spiesz lepiej je zaczac brac od 2 trymestru,terazkwas
          foliowy wystarczy,dowitaminizowac sie lepiej naturalnie tym bardziej ,ze u
          wielu kobiet preparaty witaminowe nasilaja mdlosci -czego ci nie zycze :)a mamy
          sezon owocowo-witaminowy ,wiec problemu nie bedxzie :)nie jedz pasztetow,ani
          wit a+e ,poniewaz moje miec dzialanie poronne i koniecznie zrob badanie na
          toxo.pozdrwaiam
          • agata_k9 Re: czego powinnam unikać 11.06.05, 17:01
            a co jest z tymi pasztetami????właśnie dziś sobie kupiłam, bo miałam ochote,
            chociaż jeszcze nie zaczęłam.
            • agaw00 Re: czego powinnam unikać 13.06.05, 17:59
              no jak co? bakterie listeria...cos tam:) chodzi o to że głównym skłądnikiem
              pasztetu jest watróbka a jest ona nie wskazana w ciązy. Sama jestem pasztetowym
              pożeraczem i niestety cierpię bez niego:)ale mysle ze jeden od czasu do casu
              nie zaszkodzi.
    • agutek76 Re: czego powinnam unikać 11.06.05, 18:27
      mnie gin kazała brać witaminy dopiero od II trymestru- w I tylko kwas foliowy-
      ale temat wywołałaś zaraz się tu pewnie wielka lista zakazów stworzy - od
      siebie napisze ze unikaj zbyt goracych kapieli w wannie-bo to zle dziala na
      rozwoj cewki nerwowej u dziecka i moze dzialac poronnie- zaznaczam zbyt
      goracych a nie cieplych (ja to lubilam moczyc tylek prawie w ukropie- ze
      lazienka parowala i mialam czerwona pupe jak wychodzilam z wody) ja tam jem
      pasztet, od czasu do czasu watrobke, jem sery plesniowe- ale z pasteryzowanego
      mleka, pije jedna kawe z ekspresu z mlekiem rano - no tak wyrodna ze mnie matka
      • jenny234 Re: czego powinnam unikać 11.06.05, 18:30
        Do tej pory bylam fanatyczka kawy uuuu:) ale od wczoraj kiedy zrobilam test
        ciazowy kategorycznie zaprzestalam no i teraz zzz przysypiam na maxa;)
        Pozdrowionka dla wszytskich ciezarnych:D
        • kokons Re: czego powinnam unikać 13.06.05, 18:38
          Mysle, ze intuicja ci podpowie czy kawa zeczywiscie szkodzi twojemu dziecku.
          Mysle,ze jedna dziennie nie powinna zaszkodzic. Ja raz pije a innym razem nie
          czuje potrzeby. Za to na sen czuje nieodparta potrzebe ale to niesty normalny
          objaw w ciazy wiec niekiedy malenstwo zwycieza i usypiam zostawiajac inne wazne
          sprawy w srodku dnia.
          Dla zdrowia i odswiezenia, polecam ci obecny w jednym z tematow przepis na
          SORBET TRUSKAWKOWY i co najwazniejsze bez cukru! Zaspokaja moje zachcianki a
          jest zdrowy i niezbyt kaloryczny! Polecam tobie i innym mamusiom!
      • agata_k9 Re: czego powinnam unikać 13.06.05, 21:31
        A ja właśnie ściągnełam (ze strony bajbusa) optymalną listę żywieniową dla
        przyszłej mamusi i własnie wątróbka pojawia się tam w wielu rybryczkach jako
        produkt zawierający witaminy i składniki mineralne potrzebne do prawidłowego
        rozwoju płodu!!!!!!!!!!!!dla mnie to nie stanowi żadnego problemu, bo i tak
        generalnie wątróbki nieznoszę, ale w odniesieniu do tych pasztetów o których
        była mowa wcześniej. witamin żadnych nie biorę - w 1 trymestrze tylko kwas
        foliowy i jod mi gin przepisał.
    • michalina761 Gratulacje 11.06.05, 18:48
      Gratulujemy Rodzicom.
      Uważaj na siebie.

A oto nasz okochany Maluch:
      oneintheoven.net/preg/ticker.24703.png
      • luna333 Re: Gratulacje 12.06.05, 11:22
        co do kawy to jedna dziennie słabsza z mleczkiem nikomu krzywdy nie zrobi :) A
        co do jedzenia to lepiej ograniczyć wątróbkę bo ma dużo wit. A która w
        nadmiarze jest szkodliwa. Serki pleśniowe jeść z mleka pasteryzowanego -
        natomiast nie jeść tatara oraz innych półsurowych mięs - i dokładnie myć owoce
        i warzywa.
    • oxygen100 Re: czego powinnam unikać 12.06.05, 21:33
      unikaj wszelkaich chemikaliow typu aceton, fenol itp. zakladam ze nie masz do
      czynienia z izotopami xylenami i innycmi sfami. Ostroznie ze sloncem cera w
      ciazy moze byc bardziej wrazliwa, nie przesadzalabym z wit.A w kosmetykach bo
      skora stanowi bariere ochronna:))gratuluje:)
    • agaw00 Re: czego powinnam unikać 13.06.05, 18:02
      jedna ogólna zasada jest taka żeby do brzuszka trafiało wszystko poddane
      obróbce termicznej lub pasteryzacji: dobrze wysmazone,dopieczone, doduszone,
      pasteryzowane lub klarowane. W odniesieniu do owoców dobrze umyte lub sparzone.
      A co do kawy to ja przerzuciłam sie na INKE:)
    • rea7 Re: czego powinnam unikać 16.06.05, 01:22
      NIE BIERZ ŻADNYCH WITAMIN I MINERAŁÓW (KWASU FOLIOWEGO TEŻ) BEZ KONSULTACJI Z
      LEKARZEM!!! CHCESZ ZASZKODZIĆ DZIECKU?? PORADY W TAKICH KWESTIACH Z LIST
      DYSKUSYJNYCH TO ZŁE ŹRÓDŁO INFORMACJI.
      CHYBA, ZE TRAKTUJESZ SWOJĄ CIĄŻĘ NIEPOWAŻNIE...
      • kokons Re: czego powinnam unikać 16.06.05, 09:55
        REO7!
        Zadna z nas nie traktuje swojej ciazy niepowaznie, a wymiana informacji na
        forum jest pelna sugestii i tchnie doswiadczeniem i nie negowalabym tak ostro
        tego zrodla.
        Jesli chodzi o znaczenie kwasu foliowego w pierszych tygodniach ciazy nikt nie
        podwaza jego waznosci, ani lekarze, ani apteki, ani forumowiczki wiec nie
        bardzo wiem co chcesz osiagnac. Jesli chodzi o zazywanie preparatow
        witaminowych sa rozne opinie i wszystkie one zostaly na tym forum podkreslone
        wlacznie z tym, ze lekarze je przepisuja lub nie przepisuja...
    • agkz Re: czego powinnam unikać 16.06.05, 14:56
      Nie wiem o co Wam chodzi z tą wątróbką ? Mnie w pierwszej ciąży, w trzecim
      trymestrze, kiedy spadła mi hemoglogina ginekolog i internista kazali się
      zajadać wątróbką, sałatą i szpinakiem, najlepiej codziennie, bo to najszybciej
      przyswajalne żelazo. Na tabletki bardzo źle reagowałam, bo podrażniały
      żoładek ;)
      Wracając do pasztetów to można mieć inne zastrzeżenia odnośnie zawartych w nich
      świństw, ale jeśli kupi się takie jakie jadło się do tej pory, albo takie a'la
      domowe, dobrze wypieczone to dlaczego nie.
      • badarka Re: czego powinnam unikać 21.06.05, 09:37
        Do wątróbki są dwa zastrzeżenia:
        po pierwsze, zawiera mnóstwo witaminy A. A nadmiar witaminy A może powodować
        wady płodu.
        Po drugie, w wątrobie odkładają się wszystkie zanieczyszczenia i świństwa,
        które zjadamy my i zwierzęta. A więc jest to najgorsze pod tym względem mięso
        • dlaagi Re: czego powinnam unikać 01.10.05, 17:01
          Gdzies czytałam, ze absolutnie nalezy uciekać z pomieszczeń remontowanych.
          Szczególnie, gdy zdrapują starą farbę, ponieważ ołów w niej zawarty obniża
          inteligencję dziecka
    • iwonka232 Re: czego powinnam unikać 16.01.06, 14:20
      przede wszystkim zapachow chemikali , wysiłku , duzo odpoczywaj, spacerek na
      swiezym powietrzu tez nie zaszkodzi, no i oczywiscie nie stresuj sie i nie
      denerwuj , nie mysl ciagle o ciazy zrob cos co sprawi ci przyjemnosc. POWODZENIA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka