Dodaj do ulubionych

konflikt serologiczny

29.01.03, 11:55
mamy z mężem konflikt serologiczny, jestem teraz w 11 tygodniu a pani doktor
mnie na żadne badania nie wysyła (poza grupą krwi i przeciwciałami ,które
robiłam parę tygodni temu...)Co ile mam kontrolowac przeciwciała?Jak to było
u was dziewczyny???
Obserwuj wątek
    • kicia7 Re: konflikt serologiczny 29.01.03, 13:02
      Konflikt serologiczny możesz miec tylko z dzieckiem - jeżeli ty masz Rh- i
      produkujesz przeciwciała anty-Rh, a dziecko ma Rh+, wtedy przeciwciała moga
      przechodzic przez łozysko i uszkadzać dziecko. Jeżeli ty masz Rh-, a dziecko
      Rh+ i nie masz przeciwciał anty-Rh, to jest nazywa sie to niezgodność i nie
      musi prowadzić do konfliktu , ale to oczywiście można ustalić dopiero po
      porodzie (bada się grupę krwi dziecka).Tak się może zdarzyć, jeżeli ty masz Rh-
      , a tatuś dziecka Rh+, ale wcale nie musi, bo dziecko w tej sytuacji też może
      mieć Rh-. Jeżeli jest to twoja pierwsza ciąża, to się nie przejmuj, dopilnuj
      tylko, żeby po porodzie zbadali grupę krwi dziecka i jeśli będzie Rh+ dali ci
      immunoglobulinę anty-D(w porządnym szpitalu powinni to zrobić bez pytania), to
      zapobiegnie produkcji przeciwciał na przyszłość.
    • pia_ Re: konflikt serologiczny 29.01.03, 14:07
      Właśnie jestem po wizycie u mojego położnika. Też mam konflikt serologiczny i
      chociaż nie stwierdzono obecności przeciwciał, to mam wyznaczone ponowne
      badanie na ich obecność w 28 tygodniu ciąży (teraz jestem w 9-tym).
      • ykke Re: konflikt serologiczny 29.01.03, 14:19
        To prawda, przy pierwszej ciąży dziecku nic nie grozi, a po porodzie
        dostaniesz immunoglobulinę.Ja po poronieniu także ją dostałam, mimo że mamy
        oboje z mężem (Rh-), a przy obecnej ciąży musiałam zbadać odczyn Coombs'a.
        Życzę powodzenia!
    • rooie Re: konflikt serologiczny 29.01.03, 15:58
      Wyczytałam gdzieś, że badanie na obecność przeciwciał przeprowadzane jest trzy
      razy w trakcie ciąży (raz w każdym trymestrze). A po porodzie dostaje się
      zastrzyk z immunoglobuliny.
      Ja też mam Rh-.
      • arvena Re: konflikt serologiczny 29.01.03, 16:18
        dzięki dziewczyny:)
        po prostu słyszałam, że podobno przy konflikcie (ja mam - a mąż +)trzeba co
        miesiąc sprawdzać przeciwciała i bałam się że moja lekarka o tym nie
        pomyslała:)
        Jeszcze raz dziękuję za uspokojenie:)
    • nelka Cześć Arvena! 29.01.03, 17:14
      Widzisz, ja też miałam ten problem i to podwójny.
      Ja mam 0 "-", małżonek miał A "+".
      Podczas ciąży kilkakrotnie robiłam badania tak ok. co 5-6 tygodni.
      Dziecko ma Rh "+", a po urodzeniu dostałam zastrzyk, po to aby przy ew.
      kolejnej ciąży nie wystąpił problem przeciwciał. I to wszystko.
      • arvena Re: Cześć Arvena! 30.01.03, 12:18
        hej Nell:)
        Dzięki za pocieszenie:)
        Pozdrawiam
        Marta
        • isis! Re: Cześć Arvena, cześć nelka! 30.01.03, 12:22
          Zaglądam tu, ale się nie odzywam, bo jak wiecie - na razie nie jestem
          hmmm... "zapłodniona". Ale czytam wsio, może niedługo skorzystam z rad. Czy o
          tym konflikcie można wiedzieć przed zajściem?
          • arvena Re: Cześć Arvena, cześć nelka! 30.01.03, 12:37
            Hej Isis:)
            Można wiedzieć o konflikcie przed zajściem w ciążę- zrób sobie badanie na
            grupę krwi i przeciwciała i mężowi (bez przeciwciał)!No i wtedy zobaczysz-
            mozna mieć konflikt + - a można podobno też grup czyli ty masz A a mąż Bitp!
            Buźka
            • nelka Hej dziewczyny ! 30.01.03, 15:25
              Arvena jeszcze dodam, że ja też jestem dzieckiem z konfliktu, ale miałam "-",
              jak mama, więc nie było problemu. A moja córka jest dorodna i zdrowa jak rydz.
              W tym roku kończy 16 lat, niestety :-(((( miło by było mieć takiego małego
              dzidziusia w domu :-)))
              • arvena Nell 31.01.03, 13:50
                ja też jestem "z konfliktu" i tez miałam "-":)
                a jak masz chęć na dzidziusia to do roboty:)))
    • guadalahara Re: konflikt serologiczny 04.02.03, 22:17
      Przeczytajcie jeszcze raz to co napisaała kicia. Nie przejmuj się. To sie
      nazywa niezgodność serologiczna (brzmi zdecydowanie lepiej niż konflikt)i tak
      naprawdę żadnym konfliktem nie jest. Powiedziałabym nawet że to tylko pewna
      niedogodność szczególnie przy drugiej i kazdej kolejnej ciąży. Ja mam (-) a
      mój mąż (+) Moj najstarszy syn ma (+) i oczywiście zaraz po porodzie dostałam
      immunoglobulinę (w pupę). W drugiej ciąży bardzo sie przejmowałam i robiłam
      badania co 2 mies, mimo że mój lekarz cały czas mnie uspokajał. Jednak to nie
      on był w ciąży ale ja, więc wydawało mi się że jestem mądrzejsza. Tym razem
      okazało się jednak, że dziewczyny mają (-) [zapomniałam napisać że to ciąża
      bliźniacza]Rozumiem Twoje zaniepokojenie, ale dzisiejsza medycyna świetnie
      radzi sobie z przeciwciałami:)
      PS Pragne dodac że żadne z moich dzieci nie urodziło sie "zepsute, uszkodzone,
      nieczynne, rozwalone ani nie dotyczył ich żaden inny epitet odnoszący się do
      urządzeń :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka