Dodaj do ulubionych

jak ubierac?

23.08.06, 09:19
witajcie.chyba głupie pytanie a jednak ma juz mętlik w głowie.nie długo
urodzi sie moje pierwsze dziecko.nigdy nie zajmowałam sie noworodkiem i ma
obawy czy bde potrafila zajac sie nim.urodzi sie w e wrzesniu mam pytanie jak
go ubierac do czego kaftaniki,body i pajace.?tylko nie smiejcie sie ze mnie
ale juz zaczynam sie bać jego narodzin:(
Obserwuj wątek
    • ewitak25 Re: jak ubierac? 23.08.06, 10:27
      Witam,
      Oto informacje ze szkoły rodzenia: body zakłada się na gołe ciało, na pieluchę,
      a na to pajac albo śpiochy. Najlepsze sa pajace rozpinane na całej długości bo
      wtedy przy przewijaniu wystarczy odpiąć tylko dolną część i nie trzeba
      rozbierać całego dziecka (w przypadku śpiochów musisz je całe zdjąć). Dla
      niedoświadczonej mamy najwygodniejsze będzie body zapinane kopertowo albo z
      boku - wtedy nie trzeba zakładać przez glowę. Ubranka nie powinny mieć grubych
      szwów, wystających sztywnych nici ani naszywek bo może to drażnić skórę
      maluszka. Unikaj ubranek zapinanych z tyłu bo maluch śpi na plecach więc może
      mu to przeszkadzać, wszystko powinno być uszyte z dobrych, naturalnych,
      przewiewnych materiałó żeby dziecko się nie pociło a skóra mogła oddychać.
      Ubranka nie moga być za ciasne! Lepiej zakładać rozmiar większe i podwijać
      rękawy niż zakładać ciasne rzeczy.
      Nie bój się, poradzisz sobie. Zapytaj położne w szpitalu a na pewno wszystko Ci
      wytłumaczą i pokażą.
      POWODZENIA!
    • agaw00 Re: jak ubierac? 23.08.06, 10:36
      wcale nie jest smieszne mam pełno rzeczy które kompletnie nie zdały egzaminu i
      wiele mi brakowało oto pare rad bo rodzisz w podbnym okresie jak ja tj jesienno-
      zimowym
      1.najlepsze sa body nie kaftaniki!dziecko ma ciepło w plecki-zwróc szczególna
      uwage aby przy szyjce miało rozpiecia na zatrzaski(nie guziki) a w
      udach "wysoki wykrój" chodzi o to zeby nózki sie nie krepowały bo potem trzeba
      malucha dodatkowo pieluchowac
      2. na jesien i zime kup koniecznie grubego mega ocieplanego kombinezonik-
      pajaca...i teraz najwazniejsza rada: najlepsze sa najgrubsze bo mozna malucha
      cienko ubrac i mnej jest wrzasku a i szok temperatur domowo-podwórkowy mniejszy-
      najlepsze!!! sa takie co maja zamek lub zatrzaski od szyi do samej stopy jednej
      nogawki
      -przenigdy nie kupujcie kombinezonów rozpinanych tylko do brzuszka bo bedą
      trudnosci w ubueraniu i rozbieraniu
      -najlepsze pajace sa takie które rozkladają sie bardzo na tzw czesci pierwsze:)
      czyli masz dosłownie koc kładziesz dziecko luzem i zaczynasz
      zapinanie:konieczne sa przyszywane latające butki i rekawiczki i kapturek
      odpinany
      3. druga wersa pajaca to bez nóżek tak jak becik tez zdjae super egzamin dla
      malucha
      4. pajace kupic nalezy zawsze wieksze ale bez przesady:wex pod uwage planowaną
      wage dziecka i predyspozycje rodziców
      5.nigdy nie kupuj rzeczy 54 dzieci wyrastaja z nich w ciagu 2 tygodni lepsze sa
      za duze
      6. body zawsze musi byc za duze bo po nasikaniu pampers pęcznieje
      7. rozek obowiązkowo
      8.2, 3 pary ciepłych skarpetek najlepiej troche dłuzszych
      9. spioszki: 2 pary pajace z rekawkami długimi i 2 pary pajace zapinane na
      szeleczki
      10.pare koszluke kaftaników wlasnie pod pajace jak jest zimniej
      11. pajacyki do spania musza miec stopki i długie rekawki i dobrze jak będa
      cieńsze te na dzien moga byc grubsze
      -najlepsze pajace maja zatrzaski w kroczu do zmiany pieluchy
      -pod zadnych pozorem nie kupujcie pajacyków z promocji z takimi grubymi
      plastikowymi zatrzaskami czasami nawet na plecach!na plecach to jest masakra
      -zatrzaski musza byc srebre takie malutkie jak dzeiecko sie połozy na plecki
      czy brzuszek maja sie nie odciskac
      12. koniecznie 2 czapeczki po kapieli, 2 czapki na jesien-zima jedna najlepeij
      bawełna -lucra taka rozciagana i ciensza pod kaptur a druga z uszkami ocieplana
      podwójna
      13. mozna wszytskie rzeczy kupowac polarowe ale nie polecam strasznie alergizują
      14.koniecznie szalik!!tego mi zbrako i zaziebiłam małego 2 razy najgorsze sa
      przewiane płucka i gardełko
      15. jeden bawełniany"sweterek" rozpinany całkiem na zatrzaski
      16. body njalepszena ten kres sa wszystkie z dugimi rekawkami a kosuli z
      długimi i krutkimi które radze zakłądac pod śpioszki nawet zabudowane
      17. 1 lub die pary spodenekze stopkami koniecznie z szeroka! dleikatna i luxna
      gumka-niestety okres kolek i bóli brzuszka przed wami
      18.pampersy, 2 paczki pieluch flanelowych i paczka tetrowych - rewelacyjnie
      zastepuja sliniaczki przytulanki dla dziecka, wkładki do tryskajacych mlekiem
      cycusiów dla mamy, podkładki pod ulewanie na ramie etc. generalnie jak ne
      chcesz czesto prac kup duzy zapas
      19. na materacyk w łozeczku: ceratke i najlepsze sa przescieradla z naciaganą
      gumką: mi szyła mama:, żadnych poduszek etc tylko podniesc dziecku materacyk o
      ok 30 st
      20. na poczatku słuzy rożek potem dobrze jest miec kołderkę i pare poszewek
      21. swoje prześcieradła złozone pre razy świetnie sie nadaja dodatkowo do
      łózeczka na sybka zmiane zsikanej pościeli w nocy:)
      22. rekawiczki cieniutkie na drapanie sie po urodzeniu
      23. 2 bluzy wieksze z katurem super na jesienne spacerki oi ochrone uszek
      24. na poczatku większosc komletów typu spodenki bluza nie zdaje egzaminu tylko
      pajace
      teraz rozmiarówka:
      * mozna kupic dosownie po jednej rzeczy 56 na tzw wyjscie ze szpitala
      * potem pare 62
      * a reszte kupujcie 68
      jesli wasze dziecko od razu jest planowane duze ok 4 kg zacznijcie od rozmiaru
      62 i reszta 68
      * czapki leszpe sa luxniejsze niz ciasne
      25. i najazniejsze śpiworek do wózka: osobiscie polecam taki milusi który moze
      byc do spania do łozeczka-ne dajcie sie namawiac w sklepach na jakies mega
      sztuczne lub misowate ciepłe potwory jesli macie dobrego ciepłego pajaca-na
      dwór to taki spiworek z materiału lekko ocieplany wystraczy nadaje sie potem
      jako kołderka po rozpieciu a jak wasze wózki maja gondolkę miekka to juz
      kompletnie jest zbedny
      dobra jak cos mi sie przypomni to napszę

jeszcze jest temat co dla mamy do spzitala i po ale nie wiem czy ktos chce:)
      • ewitak25 Re: jak ubierac? 23.08.06, 10:40
        Polecam forum o pielęgnacji niemowląt: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
        f=572
    • karolina_pp Re: jak ubierac? 23.08.06, 11:00
      Chciałabym tylko dodać od siebie, że najlepsze oczywiście 100% bawełna :) Miałam
      jedną parę śpioszków, które były z domieszką czegoś sztucznego - ubrałam tylko
      raz bo Jula bardzo się spociła (mimo, że domieszka sztucznego stanowiła
      mniejszość niż bawełna). To już oczywiście cecha indywidualna każdego dziecka
      czy będzie dobrze znosiło takie materiały, ale im więcej bawełny tym lepiej :)
      pozdrawiam i nie denerwuj się - zobaczysz jak szybko się wprawisz. Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka