Dodaj do ulubionych

wada wzroku

22.04.03, 08:43
Witam kochane moje,
Jestem dopiero na poczatku - 5 tydzien. Mam wade wzroku (-1,75 i -2,5) i
zastanawiam sie jakie sa wskazania jesli chodzi o porod. Czy przy mojej
wadzie wskazane bedzie cesarskie ciecie?
Dziekuje za odpowiedz
bianka
Obserwuj wątek
    • anna.28 Re: wada wzroku 22.04.03, 10:22
      Kochana, nie załamuj mnie! Ja mam -3.5 i -3.5 i nawet o tym nie pomyślałam!
      Nie... chyba nie jest to wskazanie so cc, bo przecież mielibyśmy chyba tyle
      samo cesarek co porodów naturalnych. A tak w ogóle gratulacje!
      • biancia Re: wada wzroku 22.04.03, 11:24
        Ja wlasnie o tym mysle, bo kiedys mi okulista powiedzial, ze bede miala cesarke
        jesli zajde w ciaze. Chodzi o zbyt duze cisnienie na galki oczne w trakcie
        parcia. Mam znajoma z podobna wada i lekarz jej zalecil cesarke. Moze bym o tym
        nie myslala, ale jak tylko ktos znajomy dowie sie ze jestem w ciazy to pyta jak
        bede rodzic... W sumie taka cesarka nie jest zla - mniej stresow:) - a ja i tak
        bede chciala znieczulenie.
        Pozdrawiam
        bianka
        • anna.28 Re: wada wzroku 22.04.03, 11:54
          Hm... No to rzeczywiście. Ja o tym nie myślałam, ponieważ zawsze chodzę do
          ginekologa w okularach i żaden nie spytał mnie o wadę wzroku. Okulista też
          nigdy o tym nie wspominał. Zawsze było dla mnie jasne, że przy bardzo dużych
          wadach (+ - 10 i więcej) konieczna jest cesarka, ale co do mniejszych wad - nie
          wiem. Ale może faktycznie dobrze by było gdyby wypowiedziały się mamy, które
          już rodziły i miały ten problem. Może nie chodzi tylko o krótkowzroczność, ale
          jakieś wady towarzyszące?
    • yula Re: wada wzroku 22.04.03, 12:51
      Z tego co slyszalam w jesli masz wade wzroku to w szpitalu potrzebna jest
      zgoda okulisty na porod naturalny, ja na wszelki wypadek sobie wzielam (+1.0,
      +4.5). A czy okilista wyda zgode to zalezy nie tylko ile + czy - ale i od
      stanu oka. Jesli masz duze cisnienie w galce ocznej to raczej nie wyda zgody,
      jak i powiedzial czyli cesarka.
    • bluetab70 Re: wada wzroku 22.04.03, 14:54
      pięć lat temu urodziłam naturalnie córeczkę, mam -3,5 i -4.
      Krótkowzroczność nie jest wskazaniem do cc sama w sobie, ważny jest stan
      siatkówki - chodzi o to, żeby nie dopuścić do odklejenia się siatkówki podczas
      porodu ( teoretycznie osoby z wysoką krótkowzrocznością- powyżej -8 dp - są
      bardziej podatne).
      Jeśli masz wątpliwości, przejdź się do okulisty i poproś o badanie dna oka:
      lekarz oceni, czy twoja siatkówka jest ok, czy też jej stan stwarza wskazania
      do cc
    • karola71 Re: wada wzroku 22.04.03, 20:32
      Najważniejsze jest badanie dna oka, trzeba je zrobić na miesiąc przed terminem
      porodu.Krótkowzroczność nie jest wskazaniem do cc.Wiem to na pewno, bo sama
      mam -4,5 na każde oko i pytałam kilku lekarzy odnośnie porodu, chciałabym
      urodzić naturalnie.
      Pozdrawiam-Karolina
    • doroy1 Re: wada wzroku 09.05.03, 15:49
      No to ście mnie przestraszyły!!!! jestem w 35 tygodniu i mam dość nietypową
      wadę wzroku bo -0,75 i +5,0, a mój ginekolog nawet mnie nie zapytał o
      to !!!!!!!!!! o zgrozo!! Zaraz lecę do okulisty!!!
    • wilga_kasia Re: wada wzroku 12.05.03, 11:31
      Tak jak dziewczyny piszą - trzeba zrobić badanie dna oka, jeśli tam jest
      wszystko OK, to nie trzeba cięcia. W niektórych szpitalach przychodzi okulista
      w czasie porodu i sprawdza dno oka - tak było w moim przypadku na
      Starynkiewicza w Warszawie, mimo, że w czasie ciąży też robiłam badanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka