29.05.03, 11:09
dziewczynki:-) czy duphaston przyjmowany w dniach 4-25 d.c hamuje owulację
uniemożliwiając tym samym zajście?:-)
Obserwuj wątek
    • agawa3 Re: duphaston 30.05.03, 00:25
      Z tego, co wiem to działa wręcz odwrotnie-umożliwia zajście w ciążę. Ja brałam
      go (wprawdzie od 16 do 25 d.c.), tuż przed zajściem w ciążę właśnie żeby to
      ułatwić, a później - w trakcie ciąży, żeby ją podtrzymać.
      • farsa Re: duphaston 31.05.03, 22:17
        agawa3 napisała:

> Z tego, co wiem to działa wręcz odwrotnie-umożliwia zajście w ciążę. Ja
        brałam
        > go (wprawdzie od 16 do 25 d.c.), tuż przed zajściem w ciążę właśnie żeby to
        > ułatwić, a później - w trakcie ciąży, żeby ją podtrzymać.

bo to chyba preparat progesteronowy, a więc pro-ciążowy.
        • so-nia Re: duphaston 02.06.03, 07:42
          Tak, to jest progesteron - ale on dominuje dopiero w II fazie cyklu. W I fazie
          dominuje inny hormon, estrogen. Jeśli jest go za mało, nie moze dojść do
          owulacji. Jego poziom wzrasta od 1 d.c., maximum ma mniej więcej w dniu
          jajeczkowania, a potem gwałtownie spada. W tym samym czasie, od 1 dnia cyklu,
          progesteronu jest bardzo mało, a jego poziom gwałtownie rośnie przy owu i
          utrzymuje się na wysokim poziomie aż do miesiączki. No, chyba, że jest ciąża -
          wtedy progesteronu jest wciąż dużo.
          Dlatego duphaston przyjmuje się zazwyczaj właśnie w II fazie cyklu, od 16 do 25
          dnia, po owulacji. Nie wiem, jak moze to wpłynąć na owu, jeśli bierze się go w
          I fazie. Tutaj lub na niepłodności albo na zdrowiu kobiety był już wątek o tym,
          czy duph. hamuje owulację, jesli bierze się go w I fazie. Zdania były
          podzielone, na ulotce podobno jest napisane, że nie hamuje. Ale tego nie wiem,
          bo nie biorę. Lepiej chyba zapytać lekarza.
    • mamalgosia Re: duphaston 17.06.03, 18:25
      Duphastonu nie należy brać przed 14 dc!!
      • larvva jesli chce sie zajsc... 18.06.03, 12:02
        mamalgosia napisała:

> Duphastonu nie należy brać przed 14 dc!!

to wlasciwie przed owulacja nie nalezy a ona niekoniecznie jest w 14dc. dlatego
        wskazany jest monitoring usg.
        • mamalgosia Re: jesli chce sie zajsc... 18.06.03, 12:24
          jasne, ze owulacja bywa różnie, ale najczęściej gin nie zleca monitoringu, ani
          nawet samoobserwacji, tylko każe równo od 15 do 25 dc. Ale od 4????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka