alfia 29.05.03, 11:09 dziewczynki:-) czy duphaston przyjmowany w dniach 4-25 d.c hamuje owulację uniemożliwiając tym samym zajście?:-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agawa3 Re: duphaston 30.05.03, 00:25 Z tego, co wiem to działa wręcz odwrotnie-umożliwia zajście w ciążę. Ja brałam go (wprawdzie od 16 do 25 d.c.), tuż przed zajściem w ciążę właśnie żeby to ułatwić, a później - w trakcie ciąży, żeby ją podtrzymać. Odpowiedz Link
farsa Re: duphaston 31.05.03, 22:17 agawa3 napisała: > Z tego, co wiem to działa wręcz odwrotnie-umożliwia zajście w ciążę. Ja brałam > go (wprawdzie od 16 do 25 d.c.), tuż przed zajściem w ciążę właśnie żeby to > ułatwić, a później - w trakcie ciąży, żeby ją podtrzymać. bo to chyba preparat progesteronowy, a więc pro-ciążowy. Odpowiedz Link
so-nia Re: duphaston 02.06.03, 07:42 Tak, to jest progesteron - ale on dominuje dopiero w II fazie cyklu. W I fazie dominuje inny hormon, estrogen. Jeśli jest go za mało, nie moze dojść do owulacji. Jego poziom wzrasta od 1 d.c., maximum ma mniej więcej w dniu jajeczkowania, a potem gwałtownie spada. W tym samym czasie, od 1 dnia cyklu, progesteronu jest bardzo mało, a jego poziom gwałtownie rośnie przy owu i utrzymuje się na wysokim poziomie aż do miesiączki. No, chyba, że jest ciąża - wtedy progesteronu jest wciąż dużo. Dlatego duphaston przyjmuje się zazwyczaj właśnie w II fazie cyklu, od 16 do 25 dnia, po owulacji. Nie wiem, jak moze to wpłynąć na owu, jeśli bierze się go w I fazie. Tutaj lub na niepłodności albo na zdrowiu kobiety był już wątek o tym, czy duph. hamuje owulację, jesli bierze się go w I fazie. Zdania były podzielone, na ulotce podobno jest napisane, że nie hamuje. Ale tego nie wiem, bo nie biorę. Lepiej chyba zapytać lekarza. Odpowiedz Link
larvva jesli chce sie zajsc... 18.06.03, 12:02 mamalgosia napisała: > Duphastonu nie należy brać przed 14 dc!! to wlasciwie przed owulacja nie nalezy a ona niekoniecznie jest w 14dc. dlatego wskazany jest monitoring usg. Odpowiedz Link
mamalgosia Re: jesli chce sie zajsc... 18.06.03, 12:24 jasne, ze owulacja bywa różnie, ale najczęściej gin nie zleca monitoringu, ani nawet samoobserwacji, tylko każe równo od 15 do 25 dc. Ale od 4???? Odpowiedz Link