Dodaj do ulubionych

przesądy?

21.07.03, 14:12
Mam takie troche nietypowe pytanko/problem :) jak to jest z przesądami dot.
ciązy i zakupów dla bobaska, u mnie w rodzinie pokutuje opinia, ze kobieta w
ciązy nie powinna kupowac ubranek itp dla dzidziusia, którego nosi, że to źle
wróży (poronienia), moja mama też zabroniła mi czegokolwiek kupować, dopiero
pod sam koniec ciązy moge wybrać sie na zakupy, a mnie już korci :) jest tyle
ślicznych rzeczy, no cóż na razie oglądam :) wole nie ryzykować :)
Jak jest z tymi zakupami - przesądami u Was?
Obserwuj wątek
    • kj74 Re: przesądy? 21.07.03, 14:54
      W zasadzie nie jestem przesądna, ale jeśli chodzi o te ubranka to sama nie
      wiem. Teraz jestem dopiero w 7 tyg. ciąży, więc jeszcze ciszki mnie "nie
      biorą", ale pewnie z czasem to się zmieni. Moja przyjaciółka, która urodziła w
      grudniu kupowała już różne rzeczy dla maleństwa wcześniej i wszystko było ok.
      Pewnie z tymi ubrankami jest tak jak z kominiarzem czy czarnym kotem, trzeba to
      brać z pół żartem pół serio. Buziaczki
    • antonina_74 Re: przesądy? 21.07.03, 15:00
      maga9 napisała:

> Jak jest z tymi zakupami - przesądami u Was?
      >
      przyznam sie ze nie kupuje nic z ubranek zeby nie "zapeszyc" :-) a to juz 7-my
      miesiac sie konczy. Tyle ze ja mam malo do kupowania bo dzidzia bedzie miala
      wszystko po starszym bracie...
      Antonina
      i Zosia (30. tydzień)
    • martunia79 Re: przesądy? 21.07.03, 15:06
      Od 2 miesiąca kupowałam, najpierw fotelik i bujaczek (bo sie okazja trafiła),
      potem 5-6 miesiąc pare rzeczy na allegro, potem w 7m. bo stwierdziłam że
      niunia ma same spadkowe:)) Teraz zostało mi 4 tyg. do porodu, ubranka i
      pościel poprane, wózek i łóżeczko czeka i ja z nimi-a dzidziulek zdrowy i cały
      czas pod kontrola lekarską, jak to pod koniec ciąży, lata sie częściej do
      gina. W przesądy nie wierzę. Głupie, niepotrzebne, jak bym miała dopiero teraz
      po sklepach latać czy wybierać wózek, a nie daj Boże prasować w ten upał-
      osiwiałabym!!!
      • mamamamamama Re: przesądy? 21.07.03, 17:26
        Witam !!!!!!!!!!!!1
        Ja jestem juz 3 miesiace po porodzie (mam przecudna corcie Esterke) , a jak
        bylam w ciazy to zaczelam kupywac i znosic wyprawke dla dzidzi od okolo 3
        miesiaca!!!!!!!!
        Kiedy bylam w 6 miesiacu to praktycznie mialam juz dla niuni wszysciutko (z
        wyjatkiem kosmetykow itp.).

Jezeli cos ci wpadnie w oko to po prostu kup!!
        Raczej nie przejmuj sie przesadami , bo z wlasnego doswiadczenia wiem , ze to
        bzdury!!!

Pozdrawiam!!
        Karola+Esterka(08.05.03)
    • jagna_jagna Re: przesądy? 21.07.03, 17:41
      Tam czort z przesądami. Jak masz ochotę kupować to kupuj. Będziesz miała więcej
      czasu na koniecznie upranie i uprasowanie tych wszystkich zdobyczy. :)
      A jak ktos ci będzie marudził to zapytaj czy ci źle życzy, że ci takie rzeczy
      opowiada.
    • wiolarr Re: przesądy? 22.07.03, 08:48
      Witaj!
      Ja też jestem zwolenniczką wcześniejszych zakupów. Nie zostawiaj sobie wszystkiego na koniec ciąży, bo wtedy nie będziesz już miała siły biegać po sklepach i wybierać ciuszki, wózek, łóżeczko i resztę "akcesoriów". Ja zbieram wszystko powoli już chyba od 4. miesiąca ciąży. Wolę dmuchać na zimne i nie stawiać męża przed tymi trudnymi decyzjami (np. jaki wózek), gdybym przypadkiem musiała pod koniec ciąży leżeć plackiem w domu, albo co gorsza, gdyby konieczny był wcześniejszy pobyt w szpitalu. Poza tym te zakupy sprawiają tyle radości... Nie słuchaj głupich przesądów, myśl racjonalnie. Jeśli masz ochotę kupić coś dzidziusiowi, to przecież od tego nic złego mu się nie stanie.
      Pozdrawiam Cię serdecznie. I ... miłego buszowania po sklepach:)
      Wiola i 27-tygodniowy dzidziuś.
    • ann99 Re: przesądy? 22.07.03, 11:32
      Ja dopiero planuje zajsc w ciaze (w sierpniu odstawiam pigulki) i mam juz kilka
      fajnych ciuszkaow dla maluszka. Ostatnio tez sie zaczelam zastanawiac,ze moze
      nie zapeszac...ale sa teraz w sklepach rozne "okazje" i mozna kupic cos na
      prawde fajnego za niewielkie pieniadze. Poza tym potem jest to jednorazowy
      wydatek,a tak jakos sie rozklada.Moja przyjaciolka tez kupowala ciuszki jeszcze
      przed zajsciem w ciaze,a jak jej rodzinka dowiedziala sie ze beda mieli mala
      Dzidzie w w rodzinie to co jakis czas cos jej tez "podzucali", bo widzieli w
      sklepie i nie mogli sie oprzec...Dzidzia urodzila sie zdrowa i duza, wiec to
      chyba tylko przesad. Z reszta nigdy nie wiemy kiedy zachce sie dzidziusiowi
      przyjsc na swiat- czasami sie spiesza i glupio nie miec nic kupione...
      • maga9 Re: przesądy? 22.07.03, 12:18
        Dziewczynki bardzo dziekuje Wam za posty!
        Stwierdzialam, że jak cos fajnego wpadnie mi w oko to kupie i juz, faktycznie
        dzidzia moze miec kaprysy i pospieszyc sie z przyjsciem na swiat, a ja nic nie
        bede miala, zreszta kupowanie hurtem i na sile to nie dla mnie :)
        Pozdrawiam wszystkie mamusie i brzusie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka