hatta 04.08.03, 19:09 DZiewczyny, czy pierwsze USG w ciazy (6 tydz.) robi sie dopochwowo? Bo tak slyszalam, ale babka z rejestracji kazala mi wypic poltorej butelki wody... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwasia0 Re: USG - przez pochwe czy nie? 04.08.03, 21:45 Czesc, Chyba do 12 tyg robi sie dopochwowo. Ale jesli to 6t to na pewno. Swoja droga zastanawiam sie i co chodzi z tym piciem.. Ja mialam juz pare razy robione USG (i takie, i takie) i nigdy nikt mi nie kazal nic pic i nikomu nie przeszkadzalo, wszystko bylo widac. pozdrawiam K. Odpowiedz Link
agawa79 Re: USG - przez pochwe czy nie? 04.08.03, 22:45 Przy wypełnionym pęcherzu obraz macicy jest lepiej widoczny - po prostu. Ale to dotyczy tylko usg przez pochwę. Odpowiedz Link
sarpat Re: USG - przez pochwe czy nie? 04.08.03, 22:45 o ile wiem to zawsze miałam robione Usg nie dopochwowe na początku ciąży. dopochwowe Usg robi się zazwyczaj w tedy kiedy lekarz chce sprawdzić ułożenie łożyska i to przed porodem.Monika Odpowiedz Link
lastka Re: USG - przez pochwe czy nie? 05.08.03, 08:21 Jestem w 8 tygodniu ciąży i już dwa razy miałam usg dopochwowe. Za pierwszym razem kazali mi wypić 2 litry płynu opiłam się jak głupia a podczas badania myślałm, że nie wytrzymam i puszczę. Pytałam lekarza czy na drugi raz też mam się tak opić, powiedział,że absolutnie nie. Na kolejne usg idę za 4 tygodnie. Odpowiedz Link
joln do nastki 05.08.03, 15:54 czesc; widze, ze lekarz, do ktorego chodzisz ma takie same preferencje jak moj. jestem w 9 tyg. i tez juz dwukrotnie mialam robione usg dopochwowe, z tego co wiem, to robi ja przy kazdej wizycie, w czwartek mam trzecia, wiec bedzie pewnie trzecie usg. wydaje mi sie, ze jest troche nadgorliwy, bo prawie wszedzie twierdza, ze trzy badania w czasie ciazy w zupelnosci wystarcza, kolejne tylko w uzasadnionych wypadkach. lekarz twierdzi, ze to zupelnie nieszkodliwe, ale dlaczoego 90% innych lekarzy zaleca trzykrotne badanie? nie podoba mi sie to za bardzo, a nie chcialabym zmieniac lekarza.. pzdr J. Odpowiedz Link
lastka Re: do nastki 06.08.03, 09:27 Teraz ostatnie usg, to może i dobrze, że zrobił mi przez pochwę, bo okazało się że prawdopodobnie leki homeopatyczne które brałam od choroby meniera a które miały nie mieć absolutnie żadnego wpływau na ciąże, niestety miały. Jest za mało łożyska i jestem teraz na tabletkach. Ale powiedział mi że to nic aż tak bardzo grożnego, że średnio co druga kobieta to ma. Więc jestem dobrej myśli, chociaż przyznam , że na poczatku to skóra mi ścierpła. Odpowiedz Link
weronikarb Re: USG - przez pochwe czy nie? 05.08.03, 08:30 Witaj Badanie dopochwowe miałam tylko w 6 tyg. ciążu albo nawet wcześniej, jak lekarz chciał sprawdzic czy faktycznie jestem w ciąży. Po stwierdzeniu ciąży już nie robiłmi dopochwowo tylko po brzuszku, nigdy tez nie pilam zadnej wody, a USG mam co 3 tyg. - tzn. przy kazdym badaniu. Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link
bbienk Re: USG - przez pochwe czy nie? 05.08.03, 08:53 A mnie przed każdym USG przezpochwowym kazali opróżnić pęcherz. Pić wodę każą przed USG przezbrzusznym, ale nie koniecznie jeśli to jest USG ciąży lub jeśli kobieta jest szczupła. Odpowiedz Link
helwit Re: USG - przez pochwe czy nie? 05.08.03, 09:40 Chyba do ok 12 tyg. robi sie usg dopochwowe i wtedy konieczny jest pusty pecherz (lekarz zawsze wyganial mnie do ubikacji tuz przed badaniem), bo pelny po prostu zaslania widok. Natomiast do usg przez brzuch odwrotnie, pelen pecherz sprawia, ze wyrazniej wszystko widac. Odpowiedz Link
izabel2 Re: USG - przez pochwe czy nie? 05.08.03, 11:53 Ja miałam pierwsze USG w 7 tygodniu i również dopochwowe. Nie kazali mi pić, ale wiem czemu ci tak powiedzieli Mi lekarz powiedział przy USG "szkoda, że pecherz jest pusty", poprostu chodzi o to że przy pelnym pęcherzu moczowym lepiej widac płód. Pozdrawiam Izabela Z. w 29 tygodniu. Odpowiedz Link
wiolarr Re: USG - przez pochwe czy nie? 05.08.03, 12:46 Witaj! To straszne z tą okropną ilością wody! Jak Ty to wytrzymałaś? Mi nie kazali pić i za każdym razem lekarz robi mi oba rodzaje USG. Jakoś sobie radzi i wcale nie narzeka, że czegoś nie widzi. Pozdrawiam. Wiola i 29-tygodniowy dzidziuś. Odpowiedz Link
kabr4 Re: USG - przez pochwe czy nie? 05.08.03, 16:29 Ja w 6 tygoodniu ciąży miała robione USG brzuszne, dopochwowe robiono mi tylko do momentu gdy przez brzuszne nie było widać fasolki. Gdy w 6 tygodniu była już dobrze widoczna, dopochwowego mi nie robili. Kabr4 i 7 tyg. fasoleczka Odpowiedz Link
kj74 Re: USG - przez pochwe czy nie? 05.08.03, 18:36 a ja miałam robione usg dopochwowe w 5 i 7 tyg. i o żądnym piciu nie było mowy. Pozdrawiam Kasia i 8 tyg. kruszyna Odpowiedz Link
ja275 Re: USG - przez pochwe czy nie? 05.08.03, 19:24 ja nie jestem za USG dopochwowym - mowi sie ze USG nie jest w zasadzie szkodliwe dla plodu ( opieram sie na opinii roznych specjalistow ) to mimo iz ja rowniez mialam do wyboru albo USG normalne albo dopochwowe wybralam normalne. Zdaje mi sie ze USG dopochwowe to zbyt duza ingerencja na plod a i intymne to nie jest. Jesli chodzi o USG normalne to wowczas nalezy wypic duza ilosc wody by pojawic sie u lekarza z tzw: pelnym pecherzem by plod byl bardziej widoczny, potem przy bardziej zaawansowanej ciazy picie wody jest zbedne. Pozdrawiam Neta Odpowiedz Link
kj74 do ja275 06.08.03, 07:52 Dlaczego usg dopochwowe jest szkodliwe dla płodu? Pytam, bo miałam robione już dwa razy, a mój lekarz zalicza się do tych znanych i cenionych w moim mieście. Poza tym nigdzie w żadnej fachowej literaturze czy na forum, gdzie doradza pani dr nie spotkałam się z taką opinią. Przecież lekarz bardzo ostrożnie wprowadza sondę do pochwy. Myślę, że podczas stosunku jest się o wiele mniej delikatnym. Odpowiedz Link
cysia.b Re: do ja275 06.08.03, 09:52 Nie sądzę, żeby USG przezpochwowe było szkodliwe dla płodu. Przecież sonda jest wkładana bardzo płytko. Pozdrawiam Cysia Odpowiedz Link
ja275 Re: do ja275 06.08.03, 23:25 nie chodzi mi o to ze uszkodzi sie plod bo wiem ze lekarze znaja sie na tym na tyle by nie zrobic krzywdy ani pacjentce ani tym bardziej dziecku, chodzi mi o to co moze wydzielac sie podczas robienia USG - ja nie jestem lekarzem nie znam sie na tym na tyle by cos madrego tutaj napisac i chodz lekarze zapewniali mnie ze USG nie jest absolutnie szkodliwe dla zdrowia dziecka to i tak sadze ze po czesci jest troche inaczej - jednak to jakies promieniowanie jest .... pozdrawiam Odpowiedz Link
ja275 Re: do ja275 06.08.03, 23:23 napisalam tak poniewaz jak juz wczesniej wspomnialam tez mialam do wyboru albo usg dopochwowe albo normalne. Wybralam normalne na co moj tez dosc dobry ginekolog powiedzial { madra pacjentka ) - mysle ze chcial uniknac zbyt duzej interwencji na plod - moze chodzilo mu o promienie ktore wydzielaja sie w trakcie USG nie wiem do konca ... wolalam standardowe USG niz to dopochwowe Neta Odpowiedz Link
cysia.b Re: do ja275 07.08.03, 10:35 Jesli jest jakies promieniowanie, to przenika takze przez powloki brzuszne. Lepiej nie pisac "wydaje mi sie, ze to jest szkodliwe, ale sie na tym nie znam". W ten sposob tyko stresujesz dziewczyny, ktore mialy takie badanie ( na przeklad mnie:) Lekarze nic nie mowia o szkodliwosci USG przezpochwowego, wiec przynam sie, ze nie rozumiem reakcji Twojego lekarza. Jedno jest pewne, USG przez brzuch jest bardziej komfortowe dla pacjentki Pozdrawiam Cysia Odpowiedz Link
norkas Re: do ja275 07.08.03, 16:55 Ja napewno juz nie dam sobie zrobić USG dopochwowego , w kilka godzin po badaniu wylądowałam w szpitalu z silnym bólem brzucha i krwawieniem (byłam w 5 tyg ciąży)Myślę że to badanie było wykonane nieprecyzyjnie a niby był to tez najlepszy lekarz w mieście. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
aga305 Re: do ja275 12.08.03, 14:31 jak to wszystko czytam to az mnie brzuch ze smiechu boli. Kobiety to nie jest sredniowiecze. USG dopochwowe robi sie dlatego ze na poczatku ciazy przez brzuch mozna nic nie zobaczyc. A to gadanie o szkodliwosci - to gdyby to bylo szkodliwe to chyba by nie rozbili. Moze wy lepiej siedzcie w domu i zdajcie sie na rady swoich praprababek, bo przeciez wszystko moze byc szkodliwe, moze nawet czlonek tez ma zly wplyw podczas stosunku??? Żegnam Odpowiedz Link
aniaop Re: USG - przez pochwe czy nie? 08.08.03, 10:53 Ja dopochwowe mialam w 6 i 13 tygodniu, pozniej juz tylko brzuszne. Wody nie pilam nigdy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nastka_7 Re: USG - przez pochwe czy nie? 13.08.03, 11:23 Ja przy 1 ciąży miałam USG dopiero w 31 tyg. i wtedy kazali mi wypić przynajmniej 1 litr wody przed badaniem, w 2 ciąży miałam USG brzuszne w 7 tyg. ciąży i nic nie musiałam pić, a teraz w 3 ciąży miałam badanie w 14 tyg. ciąży i było to USG dopochwowe - nie musiałam nic pić :-))))) Odpowiedz Link