Dodaj do ulubionych

Cukrzyca ciążowa

29.09.03, 14:23
Dziewczyny, czy któraś z Was miała w czasie ciąży cukrzycę tzw.ciążową.
Odebrałam dziś wyniki i cukier jest dużo powyżej normy.Za 2 tygodnie mam
powtórzyć badania, jeśli się to powtórzy, to znaczy,że mam cukrzycę. Bardzo
się denerwuję, napiszcie co wiecie na ten temat, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agaa5 Re: Cukrzyca ciążowa 01.10.03, 17:56
      A w którym miesiącu jesteś czy rzeczywiście masz przekroczony cukier (ile)?.
      Ponoć w miarę rozwoju ciąży cukier ma prawo być coraz wyższy. Ja kończę trzeci
      m-c i też miałam przekroczoną normę glukozy ok 7 tyg ciąży(114 a norma do 110).
      Fakt, że od kilku lat miałam cukier w górnej granicy ale nigdy powyżej 110. I o
      tyle mnie to dziwi, że ...nie jadam w ogóle słodkości, ciast brrr. Mi lekarz
      zalecił dietę bezcukrową do odwołania, nic więcej.
      Jakie masz zalecenia, czy bierzesz leki w związku z tym?
      Pozdrowienia :)
      • mmm77 Re: Cukrzyca ciążowa 02.10.03, 08:21
        Jestem w 6 miesiącu, ciążę znoszę znakomicie. Badanie z obciążeniem glukozą mam
        powtórzyć, żeby upewnić się czy wynik się powtórzy. Mam dobry wynik cukru na
        czczo (norma do 110, ja mam 85),natomiast po wypiciu glukozy (norma do 140, ja
        mam 177). Dlatego też mam powtórzyć badanie (w przyszły poniedziałek) i do
        tego czasu nie mam żadnych zaleceń, ani też nie biorę żadnych leków.
        Agaa5 u Ciebie widać, że cukier na czczo jest podwyższony (niewiele), a po
        wypiciu glukozy nie napisałaś jaki miałaś wynik.
        • agaa5 Re: Cukrzyca ciążowa 02.10.03, 10:35
          U mnie było odwrotnie. Na czczo podwyższony poziom cukru, a po obciążeniu
          glukozą w normie (107,po 2h 103).
          Mam jeszcze wykonać w tym tyg badanie moczu na obecność cukru.
          A tak z innej parafii ...na forum wyczytałam, że rutynowo przeprowadza się
          badania przesiewowe pod kątem cukrzycy między 24 a 28 tyg. Wtedy jeśli wyjdą
          nieprawidłowo, tzn stwierdzą cukrzycę c. kierują do poradni diabetologicznej
          (diety, sprawdzanie poziomu cukru itp., czasem podawanie insuliny). Poród też
          nie odbywa się w pierwszym lepszym szpitalu a na oddziałach specjalistycznych
          np. patologii ciąży.
          W ogóle polecam Ci mmm7 sprawdź posty dot cukrzycy ciążowej w wyszukiwarce.
          Jest tam sporo praktycznych rad również eksperckich. Z nich m.in. wyczytałam,
          że należy unikać cukrów prostych, węglowodanów ale i to czasami nie wystarcza
          jak za mało insuliny.
          Pozdrawiam
          • mmm77 Re: Cukrzyca ciążowa 02.10.03, 11:24
            Wiem,że te badanie wykonuje się od 24 tygodnia, a ja miałam zrobione w 22
            tygodniu,dlatego też moja lekarka stwierdziła,że może za wcześnie było zrobione
            i mam powtórzyć. Mocz natomiast wychodzi mi idealnie. Czekam z niecierpliwością
            na kolejne badanie, może będzie wszystko OK., zobaczymy, odezwę się,
            pozdrawiam, Monika
            • agaa5 Re: Cukrzyca ciążowa 02.10.03, 12:05
              Będę trzymać kciuki za Ciebie. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
              • mmm77 Re: Cukrzyca ciążowa 02.10.03, 13:47
                Napisz też co u Ciebie jak zrobisz badania, czy wszystko OK.
                Pozdrawiam Cię serdecznie, Monika
    • mali_a Re: Cukrzyca ciążowa 01.10.03, 20:53
      Witajcie, jestem mama 2,5 miesięcznego Patryka i tak jak Wy miałam rozpoznaną
      w ciązy cukrzycę ciążową. Urodziłam zdrowiutkie dzieciątko, ale przyznam, że w
      czasie ciąży łatwo nie było. Bardzo rygorystyczna dieta związana z
      przeliczaniem każdego posiłku na ilośc węglowodanów, mierzenie 4 razy dziennie
      poziomu cukru. Fachowa pomoc uzyskałam w poradni diabetologicznej w Warszawie
      na Banacha ( tam też wypożyczono mi glukometr). W razie dodatkowych pytań
      piszcie na priva( mali_a@gazeta.pl), Pozdrawiam
      Aneta
      ps. po godzinie 17 żadnych owoców ani mleka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka