maczek1 07.11.03, 15:56 Byłam wczoraj u lekarza i dowiedziałam się, że Moje Maleństwo przyjdzie na świat do połowy lipca. Dopiero debiutuję jako ciężarna. Może jest nas więcej i mogłybyśmy się wspierać i opowidać o swoich odczuciach? Czekam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eenia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 07.11.03, 17:05 Cześć, ja tez debiutuję jako mama i mam termin na początek lipca 4-10. pozdrawiam jak samopoczucie? Odpowiedz Link
maczek1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 07.11.03, 17:10 Samopoczucie rewelacja, odczuwam tylko wrażliwość piersi. Mam niestety tysiąc myśli w głowie, boję się o Maluszka i teraz namiętnie wyszukuję informacji w internecie nt. rozwoju dzidziusia. Lekarz stwierdził, że to 5 tydzień (liczony od dnia ostatniej miesiączki). A Ty? Widziałaś już pęcheryk ciążowy na USG? Ile miał mm? Odpowiedz Link
eenia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 07.11.03, 19:23 Widziałam pęcherzyk tydzień temu, mam następną wizytę 19,11. U mnie chyba 6 tydzień. Też mam wrażliwośc piersi i są powiękoszone ( nie chcę myśleć nawet jak będą wygladały za kilka miesięcy:)) czasem pobolewa mnie lekko macica. Dziś byłam straaaasznie zmęczona. Poza tym ok. pozdrawiam Odpowiedz Link
maczek1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 07.11.03, 21:29 Widzę, że objawy mamy takie same. Mnie martwił ból brzucha a raczej skurcze jakie odczuwam, ale lekarz stwierdził, że tak może się dziać więc jestem spokojniejsza. Zastanawiam się tylko kiedy zobaczę większy pęcherzyk ciążowy i zarodek. Jak byłam u lekarza na początku 5 tygodia (wg lekarza) to pęcherzyk miał 2mm. Wydawało mi się, że to jakoś strasznie mało. Jednak wierzę lekarzowi, że jest ok. Następną wizytę mam za miesiąc czyli gdzieś na początku grudnia ale nie wiem czy wytrzymam. Może pójdę tydzień wcześniej....chciałabym sprawdzić czy Maluszek rośnie i czy wszystko jest w porządku. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
agusia_28 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 10.11.03, 12:26 Witajcie! Ja tez jestem w pierwszej wymarzonej ciazy, wlasnie zaczynam 7 tydzien, byłam tydzien temu u lekarza, robił mi usg i pierwszy raz widzialam maleńki pęcherzyk ciazowy wielkosci 4 mm, coz to bylo za szczescie...:) Ide teraz znow w srode 12.11 i mam nadzieje, ze bedzie juz wieksze... Wg lekarza ma podobno miec 15 mm juz w 6,7 tygodniu, bo juz z tygodnia na tydzien rosnie bardzo szybko. A jak Wy sie czujecie? Mnie pobolewal dól brzucha raz po prawej raz po lewej stronie i martwilam sie, ale juz jest lepiej, tylko czasem pobolewa i to pobobno normalne :) Nie ma sie co stresowac... Macie juz mdłości, zachcianki, bo ja jem mniej, bo nie mam juz takiego apetytu, jak np wczesniej uwielbialam slodycze, teraz nie moge na nie patrzec... I nawet dobrze, bo trzeba uwazac na poziom cukru we krwi. Wy macie tez pewnie mnostwo pytan i watpliwosci jak ja i czekam juz na srode by zobaczyc Malenstwo... Pozdrawiam wszystkie oczekujace Mamy i piszcie co u Was! Odpowiedz Link
maczek1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 10.11.03, 15:47 Witaj, Ja czuję się dobrze. Bóle podbrzusza minęły jak ręką odjął. Nawet strasznie siętym martwiła, ale dziewczyny na forum mnie uspokoiły. Ja sądziłam, że jak przestało boleć to coś złego się dzieje:))) Kolejną wizytę mam na początku grudnia, ale nie wiem czy wytrzymam:))) chyba pójdę wcześniej. A kiedy pojawiają się mdłości? Nie powiem, że czekam na nie, ale byłabym przynajmniej przygotowana. Ja właśnie rozpoczęłam 6 tydzień (licząc od dnia ostatniej miesiączki). Pozdrawiam, Odpowiedz Link
justi9 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 10.11.03, 16:48 witam wszystkie lipcowe ciezarowki!! ja jestm w 6 tyg, termin ok 12 lipca Nadal jestem troche w szoku bo "udalo sie" za pierwszym podejsciem wiec wlasciwie na nic nie liczylismy... chce mi sie straaaasznie spac przez caly dzien pozdrawiam i obiecuje sie odzywac!!! Odpowiedz Link
maczek1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 10.11.03, 17:22 Dziewczyny, A czy Wy już powiedziałyście rodzince o ciąży? Mnie już korci, żeby powiedzieć, ale cały czas staram się postrzymać przynajmniej do czasu aż nie zobaczę serduszka bijącego na USG. A jak ten temat wygląda u Was? Odpowiedz Link
agusia_28 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 10.11.03, 18:21 jestem w 6 tygodniu i pojutrze ide na usg, rodzince najblizszej powiedzielismy, bo przeciez nie mozna wytrzymac.... Mam nadzije, ze bedzie ok. Mnie zaczyna sie coraz bardziej spac i (o zgrozo) jesc :) Pzdr Odpowiedz Link
tonnia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 11.11.03, 14:05 ja mam termin na 9 lipca. Jeszcze nie mówiłam i nie powiem dopóki nie zobacze serduszka. Mam już jedno dzieciątko i teraz to już nie jest takie podekscytowanie tylko raczej spokój, ale rozumiem te przyszłe mamy, które nie magoą się powstrzymać. No i dobrze bo dziecko jest(powinno być) zawsze miłą wiadomością. pozdrawiam Odpowiedz Link
alu2 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 12.11.03, 12:10 cześć, ja zaczełam 5 tydzień licząć od dnia ostatniej miesiączki, u lekarza jeszcze nie byłam, na razie diagnoza jest tylko na podsatwie testu - ale mam nadzieje że jak najbardziej prawdziwa. U mnie jedynym objawem są nabrzmiałe i bolące piersi, a takto norma. Ciesze sie że jesteście, fajnie dzielić to przeżycie z innymi kobietami w ciąży, bo mężowi już nie będę trula , bo będzie miał mnie dosyć:) Odpowiedz Link
justi9 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 12.11.03, 12:42 Sluchajcie! u mnie jest wlasnie srodek 6 tyg. i dzis rano po raz pierwszy zrobilo mi sie niedobrze - a jak kest u was? Macie apetyt? Mnie sie nawet nie za bardzo chce jesc... piszcie!!! Odpowiedz Link
maczek1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 12.11.03, 12:47 Hej, Ja też jestem w połowie 6 tygodnia i nie mam żadnych mdłości. Chyba powinnam się cieszyć, ale nie wiem czy nie byłabym szczęśliwsza mając mdłości. Tyle kobiet je ma i przynajmniej wie, że dzidziuś jest w brzuszku i się rozwija. Ja nie mam mdłości, piersi coraz mniej bolą i cały czas się denerwuję czy oby na pewno mój Maluszek rośnie w brzuszku. Czy Wy też macie takie wątpliwości? Nie wiem skąd się to u mnie bierze, ale tak bardzo się boję o Maluszka. U lekarza byłam w czwartek. Nawet nie minął tydzień a ja się cały czas obawiam czy rośnie. Lekarz kazał mi przyjść za miesiąc, czyli na początku grudnia, ale chyba nie wytrzymam i pójdę pod koniec listopda. Myślę, że jak zobaczę na USG, że rośnie to będę spokojniesza. A jak u Was samopoczucie mamusie? Spokojnie spicie, spokojnie funkcjonujecie? Myślicie tak jak ja czy może nie? Ile miały Wasze pęcherzyki na 1 USG i który to był tydzień? Napiszcie. Dzięki Odpowiedz Link
justi9 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 12.11.03, 13:19 No wiec u mnie dzis bylo pierwsze przedpoludnie z mdlosciami. I po raz pierwszy wczoraj wieczorem mialam problemy z zasnieciem - normalnie zasypiam w ciagu 5 sek!! Do gin ide w przyszly poniedzialek, czyli dokladnie na poczatku 7 tyg - obiecuje podac wymiary pecherzyka! A na nastepna wizyte w 10/11 tygodniu na pomiar grubosci faldu. Czy juz cos przytylyscie? ja chyba jeszcze nie. Lykam codziennie kwas foliowy i Pragnavit- a Wy? Pracujecie zawodowo? Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 18.11.03, 08:42 Ja mam mdlosci juz od kilku dni, czasem sa tragiczne...ale coz! Pracuje zawodowo, wlasnie jestem po ciezkim tygodniu w pracy, ale w najblizszy czwartek i piatek troszke sobie odpoczne-urlop, w koncu odrobina lenistwa kazdemu sie nalezy:-) Ja lykam od samego poczatku Folik i nic poza tym. Do lekarza ide w najblizsza srode z wynikami badan,mam nadzieje,ze bedzie wszystko ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link
alu2 Re: ZA dużo o tym myślicie !!! 12.11.03, 14:39 DZIEWCZYNY, ja też jestem początkująca też sie niepokoję, ale WY chyba za dużo o tym myślicie... Swoją psychiką same wywołujecie złe samopoczucie , nudności i tak dalej... Wiem że psycha strasznie działa po sobie. Po pierwszej próbie zapłodnia byłam pewna że jestem w ciąży, odczuwałam takie bóle podbrzusza jak nigdy i tłumaczyłam sobie że to na pewno macica mi się powiększa:) I okazało się że nic z tego - w ciąży nie byłam. A za drugim razem jeden aktywny dzień (i to ten sam co w ubiegłym miesiącu ) i prosze - dwie krechy !!!! Dlaczego nniby ma dzidziuś nie rosnąć, im mniej stresu tym szybciej będzie się rozwijał. DLatego APEL do wszystkich przyszłąych mam (do siebie również ) NIE PRZESADZAJMY !!!!! I tak nic nie zmienimy Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 17.11.03, 15:47 Witam wszystkie lipcowe mamy:-) O tym,ze bede miala dzidziusia dowiedzialam sie juz 3 listopada gdy poczulam ze cos jest nie tak. Sama zrobilam sobie badanie krwi i okazalo sie,ze moje przypuszczenia byly sluszne. Wiadomosc spadla na nas jak "grom z jasnego nieba" nie planowalismy z mezem jeszcze dziecka dopiero 5 lipca pobralismy sie, ale moze to najwyzszy czas na potomstwo bo mam juz 26 latek. Tak wiec mam termin na 8 lipca, ja urodzilam sie 7 lipca, slub wzielismy z mezem 5 lipca, wiec wszystkie wazne wydarzenia w moim zyciu maja miejsce w lipcu i teraz bardzo sie ciesze, ze tak sie stalo jak sie stalo. Moj maz, ktory na poczatku nie mogl sobie poradzic z tym,ze staje sie ojcem, teraz swietnie czuje sie w tej roli. Pomaga mi i jest dla mnie wsparciem. Ostatnie dni bardzo zle sie czuje, mam mdlosci, jestem slaba i bardzo mocno bije mi serce tak, ze czasem boje sie ze sie udusze. Mialam bole dolembrzucha, ale juz powoli przechodza. W tamtym tygodniu po raz pierwszy bylam u mojego lekarze, ktory pokazal nam nasze Malutkie. Moj maz patrzyl i patrzyl..... to bylo cudowne! Pozdrawiam wszystkie lipcowe mamy, ciesze sie ze trafilam tutaj na forum:-) latwiej bedzie chyba przezyc te miesiace dyskutujac miedzy soba i pomagajac sobie nawzajem:) Odpowiedz Link
justi9 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 18.11.03, 10:12 Sluchajcie: tez jest was az tak STRAAAASZNIE NIEDOBRZE?? i to nie tylko rano ale przez caly dzien... mecze sie okropnie!!! kiedy to minie? Odpowiedz Link
kajus3 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 18.11.03, 10:59 Witajcie, w sobotę robiłam test wyszły dwie krechy. Wg kalkulatora w necie termin przypadnie na ok 20 lipca. Do lekarza idę w czwartek. Okropnie mnie mdli zwłaszcza w nocy, dosłownie nie mogę przez to spać, budzę się rano i mi słabo. Czy macie jakieś sposoby na mdłości - nie poranne tylko NOCNE? A poza tym to oczywiście bardzo się cieszę (mąż też), będzie to moje drugie dziecko - mam już 5-cio letnią Jagódkę. Jeszcze nie mówiliśmy jej o rodzeństwie - najpierw chcę się upewnić, że wszystko jest ok. Pozdrawiam współtowarzyszki :))) Odpowiedz Link
efelain Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 18.11.03, 14:28 witajcie, ja robiłam test w piatek i też wyszły mi dwie krechy,a wg kalkulatora termin przypadnie na 21 lipca. Jak narazie nie mam żadnych mdłości.POzadrawiam Odpowiedz Link
alu2 Re: OJ LIPIEC BĘDZIE URODZAJNY !!!!! 18.11.03, 14:41 DUŻO NAS !!!! moze pogadamy na gadu-gadu mój nr 2481480 Zapraszam na pogawędki Odpowiedz Link
justi9 Re: OJ LIPIEC BĘDZIE URODZAJNY !!!!! 19.11.03, 10:00 A skad jestescie? jest jakas mama z W-wy?? Odpowiedz Link
alu2 Re: OJ LIPIEC BĘDZIE URODZAJNY !!!!! 19.11.03, 10:19 Ja jestem z Warszawy . Wczoraj byłam na pierwszej wizycie u gina (6 tyg) widziałam zarodek na USG 7,9 mm (OLBRZYM)!!! Mam termin na 12.07. Strasznie się ciesze ale i mam obawy oczywiście, zeby wszystko było dobrze. No i ciągle mnie mdli, już nie wiem co mam jeść. ALE wytrzymamy mamusie - jesteśmy tawrde !!!!! pozdrawiam Lipcówki!!! Odpowiedz Link
kajus3 Re: OJ LIPIEC BĘDZIE URODZAJNY !!!!! 19.11.03, 11:15 Jestem z Poznania (właściwie Suchy Las). Jutro idę potwierdzić wynik testu do lekarza - już nie mogę się doczekać! Mdli mnie okropnie zwłaszcza nocą :((( Pozdrawiam Odpowiedz Link
justi9 Re: OJ LIPIEC BĘDZIE URODZAJNY !!!!! 19.11.03, 11:34 mnie tez w nocy zaczelo brac! do tej pory bylo tylko w dzien slabo... podobno okres 6-9 tydz jest najgorszy, potem ma byc juz mniej mdlosci CZY KTORAS Z WAS NOSI SOCZEWKI KONTAKTOWE?? BO JA RAPTEM PRZESTALAM JE TOLEROWAC!!! Odpowiedz Link
alu2 Re: Soczewki 19.11.03, 12:14 owszem noszę i życia sobie bez nich nie wyobrażam. A dlaczego ich nie tolerujesz ? Ja natomiast jak się rano smaruje fluidem to mnie wykręca, stałam sie wyczulona na zapach, wszystko mnie odtrąca mój nr gadu-gadu 2481480 Odpowiedz Link
justi9 Re: Soczewki 19.11.03, 13:04 Nosze twarde soczewki od lat i nigdy nie bylo problemu. No i raptem jakies 3-4 dni temu zaczely sie cyrki: oczy pieka mnie strasznie i prawie podchodza krwia...Wygladam jakbym cala noc przeryczala!! nie bardzo moge z soczewek zrezygnowac bo mam bardzo duza wade i niepelna korekcje w okularach. Ktos mi powiedzial ze powodem moze byc ta burza hormonalna na poczatku ciazy - mam nadzieje ze mi to przejdzie bo inaczej to bedzie slaaaabo... Ja wlasnie wrocilam z obiadu u nas na stolowce - o malu nie padlam od tych wyziewow i innych zapachow. Przyjelam spagetti i teraz nawet nie jest najgorzej. Co godzine musze cos malego zjesc -wtedy jestlepiej. Najbardziej mi sie polepsza po mandarynkach i jablkach. (trzymam zapas w szufladzie w biurku!!) Odpowiedz Link
leola27 Re: Soczewki 19.11.03, 15:31 Hej, ja jestem z warszawki, w 7 tyg, bylam na USG, tydzien temu i bylo 6 mm. Za 2 tyg. wracam do Polski i tam chce chodzic do gina. czy mozecie mi polecic?? Ps. tez nosze soczewki i obawiam sie czy bede mogla rodzic naturalnie (-4,5). Musze to sprawdzic! A tak poza tym , to nie jest zle, biust rosnie- z czego sie ciesze, tylko bardzo bardzo wrazliwy sie zrobil. czy uprawiacie seks czy zrobililyscie sobie przerwe? Ja szczerze troche sie boje... ale nie chce zeby moj maz czuj sie odrzucony .... Piszcie Odpowiedz Link
justi9 Re: Soczewki 19.11.03, 15:48 przy -4,5 chyba mozna naturalnie. jesli chodzi o seks: do 7 tyg to mi sie nie chcialo - ale teraz w 7 to i owszem!! ja tez jestem z w-wy ale mieszkam w wiedniu i tu bede "donaszac" Odpowiedz Link
leola27 Re: Soczewki 19.11.03, 16:28 Hej, a ja bede rodzic we Wiedniu bo moj maz jest z Austrii, ale obecnie mieszkamy w Warszawie !!!!!!!! Odpowiedz Link
eenia Re: Soczewki 20.11.03, 13:35 Wracam, na ten wątek po przejściach i przygodach, bardzo się cieszę. Wczoraj (7tydz) widziałam po raz pierwszy moją fasolkę i jej bijące serce. 9,2mm. Następna wizyta za dwa tygodnie. Mdli mnie żadko- tylko jak jestem głodna lub jak jadę samochodem. Biorę duphaston i oszczędzam się Piersi bolą ale na razie zatrzymały się i niepowiekszają się dalej. A wam cały czas rosną? Odpowiedz Link
justi9 Re: Soczewki 20.11.03, 15:02 piersi tez juz nie rosna (7tydz) za to jest mi przez caly dzien niedobrze... Odpowiedz Link
edytadr Piersi 20.11.03, 19:01 Witam. Jestem w 8 tyg. ciąży cały czas mi rosną piersi i bolą przy każdym dotyku, najbardziej bolą sutki. Poza piersiami rosnie mi brzuch. Ogólnie mam takiego lenia, że bym leżała i leżała. Pozdrawiam, Edyta + fasolka(1.07.04) Odpowiedz Link
alu2 Re: I CO tU ZJEŚĆ ?! 21.11.03, 15:03 Słuchajcie, zwariuję, pół dnia schodzi mi na rozważaniach co by tu zjeść - i wcale nie dlatego że mam wilczy apetyt, wręcz przeciwnie - prawie na nic nie mam ochoty !!!! A żołądek sie domaga. Mdli mnie jak patrzę w barze na te wszystkie tłuste rzeczy. A już żeby coś przygotować w kuchni to musze sie zmuszać godzinę (mąż niestety też musi coś jeść) KOSZMAR , też tak macie ? Odpowiedz Link
justi9 Re: I CO tU ZJEŚĆ ?! 24.11.03, 09:17 mam taki sam cyrk od 2 tygodni!! mdli mnie poaskudnie przez caly dzien, jesc prawie nic nie moge oprocz mandarynek i twarozku z cebulka. troche pomaga picie herbaty z malinami i meita. nie otwieram lodowki i omijam kuchnie. mam nadzieje ze niedlugo to minie, bo powoli mam juz dosyc... kreci mnie nawet w nocy Odpowiedz Link
so-nia Re: Piersi 27.11.03, 11:02 Edyta, termin porodu mamy wyznaczony na ten sam dzień:))) 1. lipca 2004 r. U mnie jest dzisiaj środek 9 tc. Piersi bolą, ale mam wrażenie, że znacznie mniej niż w pierwszych tygodniach. Lekarz powiedział mi, że ból i napięcie piersi ustępuje około 10 tc, więc jestem spokojna. Poza tym nie mam żadnych kompletnie mdłości (?!). Wszystkie piszecie, że mdli i to czasami przez cały dzień, a u mnie nic... Mam nadzieję, że to nie jest powód do niepokoju? Z innych objawów - senność, wzdęcia i zaparcia, płaczliwość, czasami brak apetytu. Ogólnie czuję się dobrze, a że w moim życiu dzieje się teraz bardzo wiele (wychodzę za mąż w Boże Narodzenie:) to czasami całkiem zapominam, że mieszka we mnie malutka Kruszynka:) mój nr gg: 1841159 - zapraszam:) Odpowiedz Link
beti_77 Re: Piersi 27.11.03, 14:46 Jestem w 8 tyg i piersi nie bola mnie juz od ponad tygodnia, przestaly tez rosnac. Mam nadzieje, ze to nie jest powod do zmartwienia? Odpowiedz Link
ihalas Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 21.11.03, 13:53 Mam termin na 17 lipca. Jestem z Wrocławia.Pozdrawiam wszystkie lipcowe mamy.:-) Odpowiedz Link
abi_moon Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 28.11.03, 22:15 Ihalas ja pewnie bedę rodzić kilka dni po Tobie też we Wrocławiu - pozdrawiam Odpowiedz Link
alfa36 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 21.11.03, 23:37 Ja też debiutuję. Termin 7-8 07.2004. Czuję sie tak sobie., chociaż po kilku dniach nicniejedzenia (jak zrobiłam test) dochodze do siebie. Pozdrawiam. asia Odpowiedz Link
zawirowana Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 24.11.03, 16:32 ja jestem w 7 tyg. mdli mnie o ddwoch tyg. jestem ciagle spiaca mam juz jednego maluszka (20miesiecy Filipek). Chce mi sie plakać od jakiś dwóch dni, oczym nie pomyślę to łzy lecą do oczu, ale wiem że tak musi być (za pierwszym razem tak właśnie było. Złoszcze się na męża o byle co, nie chcę się z nim kochać o co on ma pretensję. Wszysko mnie męczy najchętniej bym spała ale przecież mam już jednego maluszka. jak w prazy mówicie, kiedy? Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 25.11.03, 09:01 Ja powiedzialam w pracy jak tylko sie dowiedzialam.Jestem szczesciara poniewaz mam w pracy doskonale uklady i swietnego, wyrozumialego szefa, wiec nie mam sie oco martwic (poki co!). Jesli chodzi o mdlosci to mnie tez trzymaja od poludnia do nocy.Tylko rano moge conieco zjesc i jakos normalniej funkcjonowac.Kupilam sobie teraz herbatke korzenna - moze pomoze - choc troszke. Popoludniami i wieczorem zamykam kuchnie - nie moge zniesc zapachow!!!To doprowadza mnie do najwiekszych mdlosci i szalenstwa.Maz sie ze mnie smieje, ale jest wyrozumialy.Widze ze jakos chcialby mi pomoc, ale wie,ze nie bardzo moze. Jestem 8 tygodniu,jutro ide do mojego lekarza. Popelnialam blad i poszlam w tamtym tygodniu do lekarki w przychodni i wiem, ze tego juz nigdy w zyciu nie powtorze. Nasza sluzba zdrowia, WCALE zdrwoiu nie sluzy!!! Pozdrawiam wszystkie lipcowe mamy serdeczniutko! Odpowiedz Link
justi9 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 25.11.03, 10:27 ja powiem w pracy dopiero po swietach u mnie koniec 7tyg. wczoraj bylismy u gin - na usg 7,7mm nadal mdlosci przez caly dzien! Odpowiedz Link
nikaes Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 25.11.03, 11:37 Wczoraj mialam usg: 12,2 mm :-) A termin mam na 10 lipca. Mdloscimialam przez caly dzien, na szczescie juz przechodza :-) Pozdrawiam Was goraco, Monika z Wroclawia. Odpowiedz Link
justi9 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 25.11.03, 11:43 ja mam termin na 13 lipca ale moje jest jakies MALE!!! 7,7mm Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 27.11.03, 09:55 Witam:) Wczoraj znowu bylam u lekarza, zrobil mi USG i slyszalam juz bicie serdeszka dzidzisia.Ale jestem szczesliwa!!!:-) Odpowiedz Link
justi9 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 27.11.03, 12:30 A ktory tydzien i jaka wielkosc ? u mnie poczatek 8tyg i 7,7mm Odpowiedz Link
so-nia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 27.11.03, 12:53 justi, u mnie na początku 7 tc maluch miał 8,9 mm, niewiele więcej od Twojego, więc chyba nie ma się czym martwić:) pozdrawiam:) Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 27.11.03, 13:20 Cześć Dziewczyny!!! Dopiero znalazłam ten wątek, bo nareszcie mam chwilę wolnego w pracy, żeby sobie po internecie pochodzić. Ale ja też mogę się pochwalić terminem na lipiec 2004 (na razie to 4 lipca). Piszę na razie , bo nie miałam jeszcze robionego USG a jestem w 9 tygodniu. Do gina idę teraz dopiero 19 grudnia, jak myślicie czy to nie za późno na pierwsze USG? Na razie czuję się super, oprócz tego, że okropnie bolą mnie piersi i mam zachcianki to nie odczuwam niczego poza tym. Znajomi pytają mnie kiedy idę na zwolnienie (lekarz chciał mi je dać podczas pierwszej wizyty) ale ja na razie nie czuję takiej potrzeby - co wy o tym myślicie? Pozdrawiam wszystkich serdecznie Becia (mój nr gg 3509648) Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 27.11.03, 14:41 Czesc Beatko! Jestes bardzo cierpliwa jesli ze spokojem oczekiwac bedziesz pierwszego spojrzenia na swoje malenstwo do 19 grudnia, ale mysle,ze to nie jest za pozno. Ja widzialam juz swoje 2 razy i slyszalam bicie serduszka, jakie to jest superowe!!! Zwolnienie??? Ja narazie chodze normalnie do pracy mimo tego ze popoludniami jestem nie do zycia.Mysle jednak,ze w domu chyba bym sie zanudzila, a tak to przynajmniej cos zrobie - znacznie mniej niz zwykle, ale zrobie:-)Oczywiscie, pewnie w pewnym momencie i tak sobie odpuszcze i zostane w domu, ale tylko wtedy gdy bede sie zle czuc, albo bede musiala. Pozdrawiam szczesliwa Beatke - moja imienniczke! Beata Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 27.11.03, 15:32 No hej! Ale strasznie ci zazdroszczę, ja już też tak bardzo chciałabym zobaczyć swoją dzidzię :) No ale nic to chyba poczekam do tego 19tego. Byłam u mojego lekarza prywatnie a on w swoim gabinecie nie ma USG, ale dlatego, że przyjmuje w poradni K w szpitalu (na kase) to tam robi wszystkie badania. No ale cóż wytrzymam, tylko do mojego lubego na razie nie za bardzo dociera to, że bedziemy mieli dzidzię - śmieję się, że dopóki nie zobaczy to nie uwierzy. W sumie to niby planowaliśmy dziecko ale nie spodziewaliśmy, że tak prawie od razu się uda:) (23 sierpnia braliśmy ślub) Co do zwolnienia to też na razie nie planuję go brać, chociaż moja praca to generalnie siedzenie przy komputerze i klepanie tu różnych rzeczy a to zaczyna mnie już strasznie męczyć. Postaram się wytrzymać jak najdłużej ale jak tylko coś to nie będę się wzbraniać, tym bardziej, że szef już wie i podchodzi do tego pozytywnie (od niego usłyszałam też, że najważniejsze jest zdrowie moje i dziecka). Ale jak tu wytrzymać te popołudnia, czuję się nie do życia a tu jeszcze ten komputer :((( Pozdrawiam serdecznie, Becia Odpowiedz Link
weglik30 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 03.12.03, 20:10 cześć, ale zbieg okoliczności, ja też brałam ślub 23 sierpnia i mam termin na lipiec 2004 pozdrowionka Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 04.12.03, 13:50 hej, pewnie coś w tym jest :))) a skąd jesteś? ja jestem z Piły. Pozdrawiam, Becia Odpowiedz Link
so-nia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 27.11.03, 15:51 Hej Betty!:) Ja swoje pierwsze usg miałam robione już w 4 tygodniu ciąży, kiedy był widoczny tylko maleńki pęcherzyk ciążowy, a potem regularnie, przy każdej wizycie, średnio co 2-3 tygodnie. Ale moja ciąża jest "z cudu" :) - leczyłam się z powodu niepłodności, lekarz mówił, że nie zajdę żadnym sposobem bez operacji, a tu jednak niespodzianka:))) Dlatego trochę bardziej niż normalnie chuchamy i dmuchamy na maluszka. Poza tym, leczę się prywatnie, a jak się płaci 100 zł za każdą wizytę, to chyba można wymagać takiego badania za każdym razem:) O ile wiem, w prawidłowych ciążach lekarze robią usg średnio trzy razy - pod koniec pierwszego trymestru, usg połówkowe, czyli około 20 tc i pod koniec ciąży. Te trzy razy "przysługują" każdej kobiecie w ramach ubezpieczenia. Jeśli czujesz się dobrze, masz dobrego lekarza prowadzącego, to chyba nie powinnaś się martwić brakiem takiego badania - choć ja byłabym spokojniejsza, gdybym je zrobiła, ale ja jestem panikarą;) W 12 tc zobaczysz już naprawdę sporo:) - rączki, nóżki, taki malutki człowieczek:) Ja na razie widziałam małą fasolkę w 6 tc, w 7 tc fasolka zaczęła pulsować - to biło serduszko:) A teraz czekam niecierpliwie na poniedziałkową wizyte, to będzie już 10 tc i mam nadzieję, że maluszek pokaże się w pełnej krasie:) Tak już przyzwyczaiłam się do częstych wizyt u lekarza i do tego badania, że czasami trudno mi wytrzymać do następnej wizyty, chciałabym zobaczyć dzidzię jak najszybciej:) To wspaniałe uczucie widzieć swoje dziecko, nawet, jeśli wygląda jak ziarenko groszku - co to dopiero będzie, gdy zacznie przypominać małego człowieczka:)) Co do pracy - ja pracuję. Czuję się dobrze, więc na razie nie widzę powodów, dla których miałabym iść na zwolnienie. Choć, muszę przyznać, moja produktywność spadła znacznie;) Lekarz jak na razie nie proponował mi zwolnienia. Ciąża to nie choroba. Jeśli wszystko z nią ok, kobieta czuje się dobrze, a rodzaj pracy nie jest niewskazany dla przyszłych mam - to dlaczego nie pracować? Jeśli masz ochotę porozmawiać - gg 1841159:) Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 27.11.03, 14:37 Jestem w 8 tygodniu, a moj dzidzius to juz gigant ma 1 cm:-) Co sie dziwic jesli jego ojciec gdy sie urodzil mial 60 cm i 5 kg wagi.... napawa mnie to troszke przerazeniem,ale jesli bedzie taki zdrowy jak jego tatus to wszystko przecierpie:-) Odpowiedz Link
justi9 Re: fald karkowy 27.11.03, 14:48 w ktorym tygodniu najlepiej mierzyc fald karkowy? jaki musi byc wynik? Odpowiedz Link
rojka Re: 28.11.03, 16:02 Witajcie, ja jestem obecnie w 9 tyg, termin mam na 1 lipca. Ale trochę sie martwię, bo nie mam żadnych objawów ciążowych, tzn. nie mam mdłości, nawet piersi mnie przestały boleć w dniu spodziewanej miesiączki i jak na razie nie urosły, tylko trochę sutki się powiększyły. Ale byłam już 2 razy na uSG i wszystko było w porządku. Kolejne USg 19 grudnia,ale czy ja wytrzymam do tego czasu? Odpowiedz Link
justi9 JAK TAM SAMOPOCZUCIE???? 04.12.03, 15:09 no i jak sie czujecie? u mnie koniec 9tyg i naprawde czuje sie juz troche lepiej - mdlosci przechodza!!! Odpowiedz Link
beti_77 Re: JAK TAM SAMOPOCZUCIE???? 05.12.03, 10:30 Oj chcialabym to samo napisac - ze mdlosci mijaja i czuje sie lepiej. Jestem pod koniec 9 tygodnia, ale akurat ten tydzien jak do tej pory byl najgorszy - wieczorami wogole nie kontaktuje co sie ze mna dzieje, tylko boli i boli. Ostatnio powiedzialam mezowi, ze za te moje bole i cierpienia pierwsze co zrobie po porodzie to dam maluszkowi klapsa - maz tylko pokiwal i usmiechnal sie - przeciez wie, ze tego nie zrobie bo juz teraz wariuje na punkcie naszego dzidizusia, a ze czasami sie powsciekam i sobie poplacze to juz inna sprawa:-) Pozdrawiam Beata i dzidzi Odpowiedz Link
alu2 Re: CHyba jestem nienormalna !!! 05.12.03, 10:51 Witam Mamusie !! U mnie koniec 9 tygodnia i chyba był najgorszy. Przestałam ju z jeść cokolwiek na ciepło (z wyjatkiem wczorajszego dnia kiedy ugotowałąm rosół) bułki, serek wiejski i cytrusy to mój codzienny posiłek :( Szkoda mi męża bo nawet nie mogę iść do sklepu i ugotować obiadu, bo na samą myśli mi słabo. Szczerze się przyznam że mam już dość. Odeszła mi chęć na wszystko, wyjścia, spotkania ze znajomymi, nic tylko bym siedziała w domu. KIEDY TO SIĘ ZMIENI ???? Też tak macie ? Może ja jestem nienormalna !? Odpowiedz Link
beti_77 Re: CHyba jestem nienormalna !!! 05.12.03, 13:32 Alu Nie jestes nienormalna, no! chyb, ze jest nas dwie. Ja rowniez przezywam 9 tydzien koszmarnie. Jem tylko precle z maslem i ze sola i zupy, tylko one mi smakuja.Oczywiscie , choc bardzo lubie to robic, nie moge gotowac, wiec moj maz jest na przymusowej diecie i jakos sobie sam radzi. Omijam kuchnie z daleka, a do lodowki nie zagladalam juz przez tydzien. Mam nadzieje, ze to sie wreszcie skonczy, bo bardzo sie ciesze dzidziusiem, a narazie moje dolegliwosci tak jakby zaslaniaja ta radosc:-( Ale wytrzymamy Alu - prawda??? A! i straszliwie marudna jestem...az czasem samej nie chce mi sie siebie sluchac, ale otoczenie wspanialomyslnie ze mna wytrzymuje!:-) kiedys im to wynagrodze, dam im poniańczyć dzidzia:-) Pozdrawiam Cie Alu i wszystkie mamusie:-) Beata gg 48973 Odpowiedz Link
beatriki Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 04.12.03, 19:24 Witam lipcowe mamy!!!Ja również mam termin na lipiec (02.07.2004- teoretyczny).Właśnie dziś zaczęłam 11tydzień. Muszę przyznać, że mój Groszek chyba największy narazie - w 8 tygodniu mierzył 12,4.Ale tatuś też był wielki jak się rodził.To moje pierwsze dziecko i w rodzinie oczekiwane (jesteśmy z mężem 3 lata po ślubie). Dzięki waszym listom zrozumiałam, że nie powinnam się tak martwić moim bólem brzuszka, bo jest to wręcz norma. Poza tym bardzo się cieszę, że nie wymiotuję1!! A mdłości, to też dla mnie było dziwne rozpoczynają się popołudniu i trwają długo. Poza tym cały czas chce mi się spać. Pozdrawiam bardzo serdecznie, cieszę się, że nie muszę już zatruwać życia koleżankom swoim gadaniem. Jestem z Krakowa Nie słyszałam nic o fałdzie karkowym, możecie mnie uświadomić???? Odpowiedz Link
gerda5 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 04.12.03, 20:47 Witam wszystkich! ja mam termin na 4 lipca, Dzien Niepodleglosci USA:) Bola mnie piersi, mam mdlosci i zachcianki typu musztarda czy sardynki. Ciesze sie, choc nie byla to ciaza planowana 'na juz' tylko za rok czy dwa....W pracy wole nie mowic, poki nie bedzie widac. pozdrawiam gerda5:) Odpowiedz Link
gerda5 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 04.12.03, 20:49 Moj nr gg 2913440. pozdrawiam! Odpowiedz Link
eenia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 07.12.03, 12:22 Hej, w piątek byłam u lekarza i widziałam moja dzidzię ma już 26,4mm ( końcówka 9 tyg) termin na 5 lipca To niesamowite -malutki człowieczek:) Zaczęłam na ścianie w kuchni galerię zdieć z usg, mam już dwa i w porównaniu z pierwszym dzidzia jest 3 razy wieksza. Ciaża rozwija sie znakomicie, mdłości już mi przeszły i w ogóle czuję się lepiej. Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 10.12.03, 09:08 Cześć Dziewczyny, Co się dzieje, że taka tu "cisza"? Co tam u Was nowego? U mnie na razie nic poza tym, że czekam z niecierpliwością do przyszłego piątku na moje pierwsze USG. No i jeszcze to, że strasznie męczy mnie siedzenie w pracy. Gdyby nie to, że koniec roku jest u nas troszkę zakręcony już dawno poszłabym na zwolnienie, ale na razie nie zrobię tego moim koleżankom. Ale zastanawiam się czy nie zrobić tego w styczniu. Czy wy też czujecie się podobnie? Pozdrawiam i czekam na odp. Becia Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 11.12.03, 10:50 Witam! U mnie tamten tydzień i początek tego był koszmarny, zle sie czulam, bylo mi niedobrze i nie mialam wogole ochoty na jedzenie. Teraz powolutku wszystko sie poprawia!:-)Właśnie zjadam solodronga z maselkiem i sołą. mniam... Ja tez Beciu pracuje. Na poczatku tego tygodnia przyszla nowa szefowa i teraz musze sie wykazac. Juz jej powiedzialam o dzidziusiu i bardzo dobrze to przyjela, z czego sie bardzo ciesze. Faktem jest, ze czuje sie zmeczona i tez chcialabym jakos wypocząć,moze sie to uda zrobic i wybierzemy sie z mezem do Krynicy Góskiej na kilka dni.:-) Nastepna wizyte u lekarza mam za tydzien i juz nie moge sie doczekac. Dzidzi juz chyba uroslo:-) a my chcemy je znowu zobaczyc. Pozdrawiam Beata (i juz 10 tydzień):-) Odpowiedz Link
doz Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 11.12.03, 11:17 Cześć, ja też mam termin na lipiec, 11. Jestem już w 1o tygodniu, Kraków.Pierwsza ciążą, a ja już mam 32 lata, prawie od pierwszego strzału, miesiąc poślizgu. Bardzo chciałam urodzić w lecie. Czuję się dobrze, czasem rano mam mdłości, ale ani razu nie wymiotowałam. Najgorsze jest ta senność bo przeszkadza w pracy, a kawy nie bardzo można i już tak dobrze nie smakuje, czasem zrobię sobie Neskę + dużo mleka, ale i tak wypijam parę łyczków i mam dość. Ja mam zachcianki na mączne rzeczy, najlepeij jadłabym kopytka i ser biały cały dzień. Ale staram się jeść codziennie obiad, wcześniej różnie to bywało, biorę Maternę i Folik codziennie, i robię sobie też wyciskany sok z białego grejpfruta codziennie. Bardzo zdrowe. 30 grudnia będę miała drugie USG i zobaczę w końcu małego człowieczka, wcześniej tylko plamka pulsująca. Widziałam na CDromie u koleżanki, niesamowite i trochę przerażające prawdę mówiąc. W ogóle jak sobie zaczęłam przeglądać różne czasopisma dla przyszłych mam, te wszystkie zabawki, ubranka, gadżety itd. ogarnęło mnie lekkie przerażenie, ile tego jest. Ja w ogóle nie jestem z tych przesadzających, czasem to zapominam, że jestem w ciąży, mam wrażenie że moi rodzice bardziej się cieszą niż ja z mężem, ale to chyba naturalne. Pewmnie złapie mnie później. Muszę być racjonalna bo inaczej zwariuję. Dobrze, że pracuję. Pozdrawiam wszystkie Was lipcowe. doz Odpowiedz Link
tarkosia1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 15.12.03, 15:01 o, i ja sie dopisuje do listy mam lipcowych raczkow 2004! niestety ciaza zaczela sie z problemami, ale wierze ze dotrwamy do lipca :) trzymajcie kciuki! pozdrawiam! Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 16.12.03, 12:21 No tak, nacieszylam sie. Mialam napisac wczoraj,ze juz lepiej sie czuje, ze wraca mi apetyt i wogole jest lepiej,a tymczasem mam dzis nieprzespana noc za soba i ciezki poranek:-( Znowu sie pogorszylo....bleeeeee...ale jeszcze troszke - to 11 tydzien. Pozdrawiam i trzymam kciuki za tarkosię1. Beata Odpowiedz Link
tarkosia1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 16.12.03, 15:26 Dzie-ku-je-MY! za dwa tygdodnie mam zrobic kolejne USG (4te a jestem dopiero w 10tygodniu :( i sprawdze co slychac u maluszka, czy rosnie duzy i zdrowy. Szkoda ze jeszcze go nie czuje :( Mam zero objawow ciszowych typu wymioty, mdlosci, wzrost apetytu czy wagi (no, tylko musze przyznac ze biust - ku radosci meza - zrobil sie...hmmm, filmowy), wiec to USG - oporcz koniecznych dla lekarza informacji, to dla mnie taki dowod, ze naprawde ON jest!!! Odpowiedz Link
anuchna1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 18.12.03, 15:39 Ja też się wpisuję na listę. 9-ty tydzień, termin na 23 lipca. Mam mdłości, ale dopiero po południu i żadnej ochoty na jedzenie. Po prostu się zmuszam, nawet do picia. Niestety siedzę na zwolnieniu, bo w 7-mym tygodniu miałam plamienia. Ale teraz na razie jest wszystko ok tylko czuję się jak inwalidka bo muszę uważać i oszczędzać się. Przy moim poprzednim trybie życia teraz to nuda do kwadratu:)) pozdrawiam. ania Odpowiedz Link
tarkosia1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 18.12.03, 17:32 ja tez siedze na zwolnieniu po krwawilam w 7 tygodniu (nawet zaliczylam 2 tygodnie w szpitalu :( i tez teraz szaleje z nudow, nie moge nic robic, tylko odpoczywac - tylko po czym?! och, jak ja Ciebie rozumiem! Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 19.12.03, 14:05 U mnie wszystko dobrze:-)W srode bylam u lekarza i mialam USG. Wiecie??? widzialam znowu dzidziusia i teraz wygladal jak malutki czlowieczek:-) Podskakiwal sobie, machal raczkami:-)i rosnie, rośnie wielgaśny - ma juz troszke ponad 4 cm:-) Ale to radosc, ktora przyslania nawet ciezkie popoludnia i wieczory a czasem nawet noce:-( Ale co to wszystko jest w porownaniu z narodzinami takiego szczescia? Serdecznie Was pozdrawiam Beata z dzidziem:-) Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 19.12.03, 15:46 Kurcze Dziewczyny, ja byłam u lekarza dziś rano. Miałam nadzieję, że zrobi mi USG a on, że ciąża jest bardzo ładna i w sumie to nie ma sensu go robić bo wszystko jest ok. Stwierdził, że zrobimy je dopiero ok 20 tygodnia bo wcześniej to niepotrzebne :((( a ja już tak chciałam zobaczyć dzidzię. Jutro mija mi 12 tydzień a więc mam czekać jeszcze 8 tygodni - coś okropnego. No ale skoro on tak twierdzi, a ma bardzo dobrą opinię wśród koleżanek, które już rodziły chyba będę musiała poczekać. Poza tym czuję się dobrze, praktycznie żadnych dolegliwości oprócz ciągłej ochoty na spanie. No mam jedynie mały problem z moczem, w którym nie wiadomo skąd znalazły się jakieś bakterie no i dostałam na to Hiconcil. Ja w sumie nic nie czuję ale powiedział, że w ciązy czasem takie coś może przebiegać bezobjawowo więc za parę dni zobaczymy. Pozdrawiam wszystkie lipcówki i w razie czego życzę zdrowych przede wszystkim :),pogodnych i spokojnych Świąt. Becia i (Oskar albo Julka - zobaczymy może za 8 tygodni:))) Odpowiedz Link
nikita_007 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 24.12.03, 09:19 Co za bzdura!!!Nie rozumiem dlaczego pozbawił Cię tego najpiękniejszego widoku na świecie!!!Ja zaczynam 12 tydziń i trzy dni temu widzieliśmy naszą Niunię na monitorze USG.Widzieliśmy jej bijące serduszko i jak machało rączkami i nóżkami! To cudowne przeżycie.Mamy zdjęcie z badania i mogłabym godzinami się na nie patrzeć, gdyby nie praca.Badanie trwało kilka chwil. Uwierz, że warto!!Nie czekaj!Pozdrawiam i życzę Wesołych, Radosnych Świąt i zdrówka!!! Odpowiedz Link
beti_77 Boże Narodzenie 23.12.03, 13:02 Wszystkim mamom oczekującym narodzin ukochanego dzidziusia, zycze spokojnych, pelnych radosci Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku, w ktorym nasze oczka ujrzą nasze maleństwa, a nesze ręcę przytulą je do serca. Beata, dzidzi w 12 tygodniu życia:-)oraz jego tatuś. Odpowiedz Link
weglik30 Re: Boże Narodzenie 30.12.03, 15:34 cześć, wszystkiego dobrego po świętach i udanej zabawy sylwestrowej i powodzenia w nowym roku. Ja kończę 11 tydzień i mam pytanko. Od tygodnia mam takie dziwne "promieniowanie" po prawej stroni jakby kłucie regularne i okropne. Miałaś coś takiego? Ja myślę sobie, że o rozciągająca macica, ale? Poza tym super jest być mamuśką lipcową :-) Odpowiedz Link
beti_77 Re: Boże Narodzenie 31.12.03, 10:49 Witam:-) Ja jestem teraz w 13 tygodniu. Klucia nie mialam, ale czasem pobolewalo mnie cos z prawej stronie na dole, ale nie byl to bol nie do wytrzymania.Moze to byc wlasnie macica, ja zazywam na takie malo bole No-spe i nawet pomaga! Goraco Cie pozdrawiam:-) Mam dzis mnostwo pracy w pracy wiec dlatego tak krociutko odpowiadam. Wszystkim mamuśkom zycze SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!:-) Beata i dzidzia. Odpowiedz Link
beti_77 Re: Boże Narodzenie 31.12.03, 10:49 Witam:-) Ja jestem teraz w 13 tygodniu. Klucia nie mialam, ale czasem pobolewalo mnie cos z prawej stronie na dole, ale nie byl to bol nie do wytrzymania.Moze to byc wlasnie macica, ja zazywam na takie male bole No-spe i nawet pomaga! Goraco Cie pozdrawiam:-) Mam dzis mnostwo pracy w pracy wiec dlatego tak krociutko odpowiadam. Wszystkim mamuśkom zycze SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!:-) Beata i dzidzia. Odpowiedz Link
betty1234 Nowy Rok 01.01.04, 17:52 Witam serdecznie w Nowym Roku! Oby byl dla nas i dla naszych bobaskow szczesliwy i oby tak dotrwac spokojnie do lipca :)) Mnie od jakiegos tygodnia pobolewa cos ale z prawej strony, tak jakby klucie jajnika ale sama nie wiem. Do gina ide 9 stycznia wiec moze Wy powiecie mi co to moze byc i jak temu zarazdzic? Pozdrawiam Becia Odpowiedz Link
malomi Re: Nowy Rok 01.01.04, 20:08 Cześć, Ja mam termin na początek lipca i też mnie pobolewa z prawej strony. To jajnik, drobne zapalenie, ale czopki mają załatwić sprawę:-) Odpowiedz Link
malomi Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 01.01.04, 20:16 Chciałabym dołączyć do lipcowych mam:-) Termin porodu mam na 8 lipca, a że jest to data moich urodzin, to czy nie będę miała pięknego prezentu? Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 05.01.04, 08:59 Malomi:-) Ja mam urodziny 7 lipca a termin mam na 8 lipca - tak jak ty:-) i wiem,ze to super uczucie. Pozdrawiam Beata i dzidzia (14 tydzien) Odpowiedz Link
malomi Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 05.01.04, 16:07 Witaj, To super!!Jednym słowem będziemy miały doskonałe prezenty:-)A jeżeli można wiedzieć to skąd jesteś? Może się okazać że wylądujemy w jednym szpitalu. Ja mieszkam w Warszawie ale szpitala jeszcze nie wybrałam, nie wiem komu można zaufać. Gosia i Kropek Odpowiedz Link
tarkosia1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 06.01.04, 00:12 o, ja tez mam termin na 8 lipca! i tez jestem z WWy! a ktory szpital wybralas? pozdrowienia! Odpowiedz Link
malomi Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 06.01.04, 09:25 Jeszcze nie wybrałam:-( Ile osób tyle opinii. Niektórzy polecają Damiana inni kierują się tylko obecnością specjalistycznego sprzętu więc zostaje Karowa i Instytut Matki i Dziecka. na Karowej byłam u koleżanki. Ciemna sala, 8 jęczących matek na sali, raczej mało optymistyczne wrażenie. Chciałabym już dokonać wyboru, bo interesuje mnie lekarz prowadzący z danego szpitala. Chyba przejadę się po wszystkich szpitalach i wtedy, może... A Ty już wybrałaś? Odpowiedz Link
tarkosia1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 06.01.04, 22:02 Moja kuzynka na dniach rodzi na Karowej(kto wie, moze nawet teraz jej synek wychodzi na swiat ? :), wiec ja odwiedze i sama sprawdze. Myslalam o szpitalu blisko domu - a wiec o Woloskiej lub Madalinskiego, ale na Woloskiej lezalam 2 tygodnie w 7 tyg. w zwiazku z krwawieniem i teraz mam zle skojarzenia... Wszyscy chwala tez Sw. Zofie ale tam za wszystko trzeba bulic duza kase... jeszcze poczekam z decyzja. Sklaniam sie ku Madalinskiego, ale kolezanka radzila mi wykupic polozna. Naprawde to trudna decyzja! Odpowiedz Link
afi77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 07.01.04, 11:55 Cześć, to moja pierwsza ciąża (termin na 28 lipca), kolejna wizyta przede mną jutro - więc znów dowiem się czegoś więcej. Tymczasem pozdrawiamy:) Mila i Maleństwo Odpowiedz Link
eenia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 07.01.04, 12:25 cześć, wczoraj na usg widziałam moje dokazujące dzidzi, szkoda ze jeszcze tego nie czuję. tylko waga mnie dobiła +5kg w 14 tyg:(( Odpowiedz Link
ojasik Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 10.01.04, 14:05 jeszcze ja , jeszcze ja!!! jestem lipcóweczka. Zycze wszystkim mamusiom i ich Brzusiom duzo zdrówka. Pozdrawiam Asia i Fasolka (29ᠿ.04) Odpowiedz Link
moito5 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 11.01.04, 20:47 cześć dziewczyny! ja mam termin na połowę sierpnia ale się dopiszę. Ciążę znoszę ok, dokuczaja mi tylko mdłości i nie mogę spać w nocy. Na wadze o zgrozo! plus 5 kilo a tu dopiero 10 tydzień ciąży, ale łykam duphaston 3 razy dziennie a on niestety powoduje tycie, brałam go kiedyś przez pół roku i była ta sama historia. Ale to wszystko nic, najważniejsze żeby dzidziuś był zdrowy. Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link
magdalia2 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 12.01.04, 15:21 Ja też będę mamusią w lipcu. Narazie przyglądałam się wszystkim piszącym. Teraz chętnie włączę się do dyskusji. Ciesze się, że jesteśmy tutaj w tak licznym gronie. Ja również debiutuję w roli przyszłej mamy Odpowiedz Link
itsola Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 15.01.04, 11:25 Czesc ! Ja tez mam termin na 12 lipca 2004 ,ale z moich obliczen wynika troszke szybciej. Zobaczymy !Dotychczas bylam tylko cicha czytelniczka waszego forum teraz chetnie wlacze sie do dyskusji.Pa Ola Odwiedz Forum "IMIONA DLA DZIECI" Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 16.01.04, 10:35 Czesc Dziewczyny, Co u was nowego? U mnie jutro 16 tydzien od OM, a od tygodnia jestem na zwolnieniu (co prawda tylko do 26 stycznia, ale mimo wszystko mi sie przydalo - nareszcie jestem wyspana :))) Na razie do przodu mam 3,5 kg no i brzusio zaczyna byc widac. Pozdrawiam serdecznie, Becia Odpowiedz Link
annda14 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 16.01.04, 15:09 Dołączam się, mam termin na koniec lipca. Do tej pory wrażenia fizyczne zdecydowanie średnie. Tydzień temu skończyły się uporczywe mdłości. To znaczy tak myślałam do dziś. Ale co tam, wytrzymam wszystko, aby tylko Dzidziuś był zdrowy! Najdziwniejsze jednak jest to, że mimo mdłości i braku apetytu nieźle się zaokrągliłam! Dziewczyny, znacie może dobrego ginekologa z Lux-Medu, którego możecie polecić do prowadzenia ciąży? Ja do tej pory miałam strasznego pecha! Będę wdzięczna za pomoc! Pozdrawiam gorąco Was wszystkie! Odpowiedz Link
tarkosia1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 17.01.04, 17:16 Moge Ci polecic dr Anne Swiatek z Lux - Medu na Raclawickiej. To bardzo dobra ginekolog, tylko trudno sie do niej dostac. Na szczescie ciezarne traktuje bardzo powaznie - zapisuje na wizyty co 3 tygodnie do konca ciazy, nawet w te dni w ktorych ma kompelt zapisow i daje swoj telefon komorkowy w razie jakichkolwiek problemow. Bardzo dokladna, solidna doktorka. Niestety obecnie nie wspolpracuje z zadnym szpitalem, ale zawsze mozna wykupic polozna. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
annda14 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 19.01.04, 15:59 Bardzo Ci dziękuję za tę informację. Ja trafiłam w Lux-Medzie na lekarkę, która przez 3 miesiące nie założyła mi nawet karty ciąży. Jedyne, co powtarzała, to: "niech się pani nie przejmuje, ciąża to nie choroba". A wydawałoby się, że w prywatnej klinice możnaby oczekiwać więcej... Ania Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 19.01.04, 08:53 Witam, witam:-) Wlasnie zaczelam 16 tydzien i w poniedzialek jeszcze jestem pelna sil:-) Szczerze jednak powiem,ze praca ostatnio bardzo mnie meczy, popoludniami jestem juz nie do zycia. Mdlosci juz przeszly kilka tygodni temu i nie mam jakis innych specjalnych dolegliwosci, tylko ta sennosc i ciagle zmeczenie. Musze chyba pomyslec o tym aby sobie cos odpuscic, nie mozna robic wszystkiego tak jak przed ciaza bo organizm domaga sie czegos innego.No coz! to melodia przyszlosci jednak! Hmm... brzuszek mnie sie juz troszke ksztaltuje, ale mimo tego nie przytylam jeszcze ani 1 kg na chwile obecna. Jem tak jak jadlam dawniej, nie mam znowu duzego apetytu, ale dbam oto aby urozmaicac sobie jedzienie i jesc w miare zdrowo. Zastanawiam sie teraz nad jedna sprawa, ktora bedzie dotyczyc mojego dzidzia - krew pepowinowa. Slyszalam o tym duzo dobrego, czy wy dziewczyny macie na ten temat jakies zdanie? Pozdrawiam wszystkie lipcowe mamusie:-) Becia z dzidziem Odpowiedz Link
ewawiki1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 10.03.04, 14:09 Hej. Ja też mam termin na lipiec. Wg OM i USG 4.07. W moim brzuchu rusza się (to chyba słabo powiedziane) chłopak, będzie Wojtuś. Pierworodny. Strasznie tyję, mam taki apetyt, że nie potrafię się opanować. Od początku przybyło mi 9 kilo. Dodam, że jestem w domu na zwolnieniu, więc kuchnia pod ręką. Powoli przymierzam się do kupowania wyprawki. Muszę przyznać, że raczej dobrze znoszę ciążę. Oprócz początkowych nudności, strasznej senności, a teraz zgagi nic mi nie dolega. Może tylko tęsknota do ludzi, z którymi pracowałam. Pozdr Ewa Odpowiedz Link
sobotasia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 15.04.04, 13:17 Cześć, ja też jestem lipcóweczką, znalazłam Was od niedawna, ciekawa jestem jak sie czujecie i jak wasze brzuszki. Mój rośnie jak na drożdżach, wyglada jak na bliźniaki, ale na szczęście to nie prawda. Czuje się jak słonik ciężko, puchną mi nogi. Wg USG mam mieć synka (18.07. Mó gin wysyła mnie na zwolnienie, ale jeszcze się nie daję. A co u Was na tym etapie? Odpowiedz Link
agniecha17 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 23.04.04, 11:42 Witam! Jestem tu pierwszy raz, bo dopiero teraz mam internet w domu. Mam termin na 15 lipca, ale niestety nagle tydzień temu okazało się,że muszę leżeć - regularne skurcze i twardnienie brzuszka. No więc leżę - wolę już w domu niż w szpitalu pod kroplówką jak mi przepowiada gin, jeżeli nic się nie zmieni po lekach. Następna wizyta za 2 tyg., rozwarcie podobno na "opuszkę palca", no i ten ból krzyża przy siedzeniu...więc na razie uciekam... pozdrawiam Odpowiedz Link
slonko77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 22.01.04, 00:47 Witam wszystkie lipcowe mamusie :) Mam termin na 9 lipca. Obecnie jestem w 16 t.c. i w końcu odpoczywam po pierwszym trymestrze, który nawiasem mówiąc dał mi nieźle popalić ;))) Jak na razie 'brzuszka' jeszcze ni śladu a waga ani drgnie. Mam nadzieję,że nie jestem odmieńcem ;) Pozdrawiam gorąco' - Magda :) Odpowiedz Link
mardinus Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 23.01.04, 14:03 Witam Dołączam do lipcowych mamuś . Mam termin na 16 lipca. I w końcu zaczynam się dobrze czuć i cieszyć urokami ciąży . pozdrawiam asia i 15 tygodniowe maleństwo Odpowiedz Link
betty1234 WESOŁYCH ŚWIĄT 10.04.04, 08:09 Witam serdecznie, Życzę wszystkim lipcowym mamusiom i im malutkim dzidziom wszystkiego co najlepsze z okazji Świąt Wielkanocnych. Mam nadzieję, że po świętach zacznie się w tym wątku jakiś ruch i napiszecie co nowego u Was, jak tam maluchy rosną itp. Pozdrawiam, Becia i dzidzia 28t. Odpowiedz Link
johnsonek Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 28.01.04, 23:00 Witam serdecznie:) Moj Mały Chrabąszcz zwany rowniez Malym Smykiem:) ma sie urodzic 21 lipca. Bylam juz na usg ,ale niestety go nie wiedzialam, bo panowie odwrocili sobie monitor w swoja strone:). Ale za to dostalam zdjecie, a pieniadze za usg zamiast wreczyc lekarzowi dalam Przyszlem Tatusiowi:). Chyba z przejecia. Teraz czuje sie swietnie, choc jak niektore z Was przerabialam poranne mdlosci,a moim najwiekszym problem w pracy bylo to ,czy ktos mi nie zajmie toalety:).O ciazy powiedzialam juz w pracy i na uczelni (robie studia doktoranckie a moj promotor ma 2 doktorantki i obie jestesmy w ciazy:); mamy tego samego lekarza i zblizony termin:)) i jakos mi ulzylo. Na razie mam tylko jeden problem (no mzoe oprocz przyszlej tesciowej:)) - duzy apetyt!!!. Nie ma pomyslu na to , co mogalbym przegryzac - cos zdrowego,niezbyt kalorycznego. Napiszcie jesli mozecie mi cos polecic. Pozdrawiam bardzo serdecznie Johnsonek z Malym Chrabaszczem :) Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 03.02.04, 08:35 Czesc dziewczyny!!! Ale mi rosnie brzusio:-)fojowy:-)Dobrze sie czuje, choc czasem zupelnie nic mi sie nie chce i gdy pomysle sobie o pracy to mnie cos bierze...ale i tak jest OK. Pozdrawiam WAS wszystkie lipcoweczki:-) Beata i 18-tygodniowe dzidzi. Odpowiedz Link
enusia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 03.02.04, 09:16 Witajcie witajce! Brzuszek rośnie (zaczęlismy 16 tydzien). Ubrania na mnie jakby coraz mniejsze. Apetyt skacze - raz chętka na konia z kopytami a raz na same kopytka :) Pozdrawiam cieplutko z widokiem na park (deszczyk kapie chyba). Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 03.02.04, 10:31 Czesc Dziewczyny, U mnie 18 t. i 3 d.. W ostatni piątek byłam u lekarza i nareszcie widziałam swoją dzidzię na USG. Super - chciałam wiedzieć czy może już wiadomo kto to :) ale niestey pan doktor stwierdził, że maleństwo się ukrywa. Było odwrócone i widziałam tylko machającą rączkę :) Teraz idę 20 lipca i mam nadzieję, że wtedy nam się pokaże. A tak poza tym czuję się fajnie po dwóch tygodniach zwolnienia - nareszcie się wyspałam. Pozdrawiam, Becia i mała dzidzia Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 18.02.04, 11:32 Witam dziewczynki! Czy to formun umarlo???Co u was i waszych malenstw nowego? Ja jestem w 20 tyg. ale juz od dwoch tyg. czuje ruchy mojej kruszynki.Dzis mam wizytę u gin. i moze dzis dowiem się czy to bedzie chlopczyk i dziewczynka. Juz nie moge sie doczekac. Sciskam wszystkie lipcowe mamusie i ich brzuszki. Beata i dzidzi. (08.07.2004) Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 19.02.04, 11:19 Hej, Ja do gina ide jutro czyli 20 lutego a nie jak napisałam wyżej 20 lipca :) - chyba już bym chciała żeby ten lipiec nastał. Zobaczymy czy się dowiemy co będzie - jakby co zaraz dam znać. Wezmę chyba też zwolnieni bo czuję się ostatnio fatalnie a to z powodu przeziębienie. Dziewczyny czy leki homeopatyczne mogą nam zaszkodzić? do lekarza idę jutro a gardło boli potwornie i bez tabletki chyba się nie obejdzie. Może któraś z was ma jakiś inny dobry sposób (oprócz płukania woda z solą i picia mleka z miodem i czosnkiem bo tego już próbowałam). Pozdrawiam serdecznie, Becia i dzidzia 20t.i 5d. Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 20.02.04, 08:38 Witam Beatko, Jesli chodzi o leki homeopatyczne - to chyba raczej nie szkodza, choc chyba musisz sie jeszcze upewnic w aptece. Ja mialam klopot z zatkanym nosem i gdy poszlam do apteki kupic jakies kropelki to faktycznie "zabilam klina" pani magister, ale znalazla dla mnie wlasnie krople homeopatyczne, ktore pomogly:-) Bylam w srode u lekarza, ale powiedzial,ze musimy przyjsc jeszcze w sobote, na takie dlugie badanie, wiec czekam znowu na ta sobote z utesknieniem:-) Odpoczynku!!!Odpoczynku!!!Chyba wnet sie o niego postaram. Pozdrawiam, napisze w poniedzialek:-) Beata i dzidzi. Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 21.02.04, 06:28 Cześć Beciu, Czyżbyśmy tylko my tu teraz zostały? :)Byłam wczoraj u gina. Wszystko z dzidzią jest ok, ale usg i dokładne badania zrobi mi na nastepnej wizycie czyli 12 marca (bedzie to 24 t)Co do leków, stwierdził właśnie, że można stosować homeopatyczne chociaż te normalne tabletki na gardło działają miejscowo i się nie wchłaniają. Stwierdził, że mogę wziąść rutinoscorbin, a jeżeli to nie pomoże mam iść do rodzinnego po antybiotyk (ale tego wolę uniknąć). Tak więc od dzisiaj mam trzy tyg. zwolnienia - wolę dmuchać na zimne. W pracy podobno szukają już kogoś na zastępstwo za mnie więc nie jestm pewna czy wrócę. Napisz koniecznie jak wypadło to badanie. Pozdrawiam, Becia Odpowiedz Link
eenia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 21.02.04, 11:58 cześć wszystkim, właśnie wróciłam z usg u Roszkowskiego. Dzidziuś zdrowy, mam jeszcze za 4 tyg zrobić echo serduszka na wszelki wypadek ale doktor mówi ze na jego gust to serduszko jest zdrowe. Niestety nie udało się zrobić ładnego zdiecia trójwymiarowego. No i wiemy już że to chłopiec. Bardzo chcieliśmy dziewczynkę więc musimy się przestawić. Nie ukrywam ze jest mi przykro. No ale trudno, będę musiała sie przyzwyczaić do tej myśli. Poza tym cieszę się oczywiście ze wszystko ok. Wg om termin 5 lipca wg usg 7 lipca. Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 24.02.04, 14:44 Witam! W ubiegłą sobotę mialam takie dluuugie USG. Z dzidziusiem wszystko OK, jest jednak bardzo skromny, zalozy sobie noge na noge i nie moglismy sprawdzic czy to chlopczyk czy dziewczynka. No coz! trzeba bedzie jeszcze z tym poczekac...najwazniejsze ze jest zdrowy:-) Ja coraz bardziej sie mecze, wszystko mnie porusza i czuje sie bardzo zmeczona- chyba sobie musze troszke odpoczac:-) Pozdrawiam wszystkie lipcowe mamy:-) Beata i dzidzi (08.07.2004) Odpowiedz Link
enusia Re: popsze o pocieszka wesolka uspokajacza :) 25.02.04, 10:19 Witajcie. Uspokoicie mnie troszke? Usg dopiero za tydzien (to bedzie 20 tydzien), czuje sie dobrze, nawet wybornie - przyrost energii, cera w swietnej formie, apetyt w sam raz, brzuszek nie za duzy jeszcze, ale ruchow dzidziusia wyraznych nie czuje. Czasem mi sie wydaje, ze cos.. ale chyba sobie wmawiam. Potrzebuje pocieszki, bo czasem taki dziwaczne mysli chodza po glowie.. Napiszcie mi pocieszki-wesolki:) I napiszcie ile waża wasze szkraby w brzuszkach. Pozdrawiamy, Re i kruszynka Odpowiedz Link
enusia Re: popsze o pocieszka wesolka uspokajacza :) 06.03.04, 17:44 Poniewaz nikyt mnie nie pocieszyl, sama siebie pocieszylam, a raczej upływ czasu i wizyta u pani doktor. Wszystko jest w porzadku. Mam nadzieje, ze u Was takze. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link
megi122 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 09.03.04, 11:33 Cześć dziewczyny "lipcóweczki"! Jestem tu pierwszy raz ale przeczytałam wszystkie wcześniejsze Wasze posty. Mam do nadrobienia, więc: termin mam na 10 lipca czyli jestem w 23 tygodniu,choć wg USG sprzed 4 dni wykazało dziecię mniejsze o 11 dni, bo termin wyliczyło na 21 lipca. W zasadzie lekarz mówił, że mieści się w normie ale wolałabym żeby było większe, a dokładnie była bo to dziewczynka. Choć mąż wolałby chłopca i wszyscy dookoła wróżyli chłopca to i ja nastawiłam się na niego a tu taka niespodzianka. Muszę się przyznać, że liczyłam po cichu na synka chyba ze względu na męża,bo dla mnie przy pierwszym dziecku nie ma znaczenia płeć. Zdążyliśmy się już przestawić i szepczemy jej do brzuszka po imieniu-Zosia. Tylko dla dziewczynki mieliśmy imię, więc chyba to przeznaczenie. Teraz jesteśmy na etapie wybierania wózeczka i szpitala w którym przyjdzie na świat nasze maleństwo. A co u Was słychać, jak się czujecie i jakie macie teraz problemy i radości? Magda Odpowiedz Link
fronczis Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 09.03.04, 16:55 jestem tutaj pierwszy raz.Kobiety gorą! Ja tez nosze w sobie małą kobietke,najprawdopodobniej Natalkę.To juz 22 tydzien.Bylam na trojwymiarowym usg,wspaniale urzadzenie,mala rozwija sie dobrze!Uwielbiam jej cwiczenia,kiedy boksuje mnie.Czuje sie dobrze,wiec poki co chodze do pracy.Chcialabym chodzic na basen ale boje sie nabawic jakiegos zakazenia.Zaczynamy z mezem myslec o przemeblowaniu pokoju,idzie to opornie,aczkolwiek jest to przyjemne zajecie.pozdrawiamy,papatki Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 09.03.04, 19:31 Witam wszystkie lipcowe mamusie :) Fajnie, że dołącza ktoś nowy bo już mi się zdawało, że nikt tu już nie zagląda :) U mnie dzisiaj 23t i 4d. Zazdroszczę dziewczynom, które już wiedzą czy to faciorek czy babeczka. Ja do gina idę w piątek, będę miała robione USG i może wtedy się dowiem. Jestem jakoś bardziej nastawiona na chłopaka (mieliśmy dla niego imię zanim się pobralismy - Oskar)ale jeżeli będzie dziewczynka to też będzie fajnie - tylko co do imienia to nie możemy się zdecydować. Jak na razie dzidzia chyba czuje się dobrze bo zaczyna coraz mocniej kopać, ale tak dość regularnie więc chyba jest ok. Mam do was pytanko, czy was też pobolewają kości (chyba miednicowe), bo mnie co jakiś czas cos boli - a ból podrównuję do tego, który się ma po przejażdżce rowerem (po długim okresie nie jeżdżenia:))) Nie wiem czy mam się bać czy nie, tłumaczę sobie to tym, że dzidzia robi się coraz większa, ale nie wiem czy to na pewno to. Do gina dopiero w piątek, więc może wy mnie jakoś uspokoicie. Pozdrawiam serdecznie, Becia i mała, kopiąca dzidzia. Odpowiedz Link
risa1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 10.03.04, 13:38 hejka! to ja tez sie dolaczam. mam termin wg OM na 21 lipca i chyba bedzie Piotrus ladnie sie pokazal na ostanim usg w zeszlym tygodniu. rusza sie od konca18 tyg ale dopiero teraz czuje to wyrazniej uff. po zatym nienarzekam apetyt szalony, nogi mnie tylko strasznie bola. w sumie nigdzie niechdze malo co bo siedze na L4 al e i tak mi do tylka wchodza hihi.kosci miednicowe mnie nie bola wiec niepomoge, niestety......... pozdr. cieplutko wszystkie wakacyjne dzidzie trzymajcie sie cieplutko Odpowiedz Link
megi122 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 10.03.04, 14:44 Ja mam podobne bóle kości mednicowych, nie są mocne ani długie, ale czasem to czuję. Wydajemi się o ile czytałam, że może to być ból spowodowany rozszerzaniem się miednicy, po to by przy porodzie było nam lżej. Ja nawet się cieszę, że czasem to czuję, bo mam wąskie biodra i z pewnością rozstaw kości miednicowych też wąski. Cała reszta samopoczucia super. Mogę powiedzieć, że lepiej niż kiedykolwiek, choć i tak nie wiem co to poranne mdłości. a jak Wy macie, też czujecie przypływ energii? Z chęcią już tera bym urządziła dzidzi pokoik i kupiła wyprawkę. Magda Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 15.03.04, 09:08 Witajcie! Znowu mam kontakt ze światem,wlasnie zainstalowalam internet w domu. Jestem juz od 3 tygodni na zwolnieniu i pewnie tak juz zostanie do konca ciazy. Z dzidziem wszystko ok - kopie straszliwie, ale ja to uwielbiam, bo wtedy wiem,ze jest i rosnie u mnie w brzuszku:-)Jutro ide do lekarza, moze dzidzi sie pokaze tym razem i bedziemy wiedziec na kogo czekac na chlopca czy dziewczynke. Brzuszek rosnie i rosnie, ciezko jest wytrzymac teraz dluzej w pozycji siedzacej bo troszke go wtedy sciskam. Moze to za wczesnie, ale juz mam prawie kupiony wozek. Udalo sie zalatwic go od znajomej po atrakcyjnej cenie. Mam juz tez oko na lozeczko i fotelik do samochodu. Wiem,ze moglabym jeszczez tym wszystkim poczekac, ale to dostarcza tyle radosci:-) Ale pieknie dzis swieci u mnie sloneczko za oknem, moze sie gdzies wybiore??? serdecznie pozdrawiam Beata i 24 tyg. dzidzi Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 15.03.04, 09:48 Cześć Beciu, Jak fajnie, że ktoś czasem tu jeszcze zagląda :)Ja też jestem na zwolnieniu, teraz już czwarty tydzień. Co prawda z dzidzią wszystko ok, ale ja mam "kłopoty" z tymi kościami miednicowymi. Byłam w piątek u gina i wszystko jest ok, dzidzia ma BPD 64 a FL 42 czyli wszystko prawie tak jak powinno, a te moje bóle to podobno dlatego, że leży sobie cwaniaczek bardzo nisko i mi się tam rozpycha. No i niestety podobno przez to bardzo niskie, miednicowe ułożenie nie mogliśmy dojrzeć kto zacz on czy ona :) Co do zakupów to siedząc na tym zwolnieniu wpadłam chyba w jakiś szał :))) - wózek mam już kupiony od koleżanki bo atrakcyjnej cenie (Bebe Confort - gondola, spacerówka, fotelik i stelaż za 900 zł - wogóle nie zniszczony uzywany raptem 9 m-cy) a co do łóżeczka to właśnie wczoraj kupliśmy Kubę II z Drewexu. Oczywiście nie mogłam się doczekać i już wczoraj próbowaliśmy je skręcić (ale tylko tak żeby zobaczyć jak się będzie prezentować) no i dobrze że tak zrobiliśmy bo okazało się, że w jednej cześci są nie takie dziury jak powinny więc musimy go reklamować. Nie chcę myśleć co by było gdybyśmy skręcali je na kilka dni przed przyjazdem dzidzi do domu :) Nie przejmuję się tym co mówią niektórzy, że nie powinno się robić zakupów tak wcześnie - co by było gdyby takich niespodzianek jak z moim łóżeczkiem było więcej. A tak przynajmniej mam wielką radochę z każdej nawet malutkiej rzeczy kupionej z myślą o dzidzi. U mnie też świecie słoneczko, a ja zaraz właśnie wybieram się do fryzjera - mimo tego, że siedzę w domu to i tak muszę troszkę zadbać o wygląd :) Odezwij się jak będziesz wiedziała coś więcej po wizycie u lekarza - a tak wogóle to na kogo czekacie chłopca czy dziewczynkę? Ja na chłopca ( ma mieć na imię Oskar) ale dziewczynka też mile widziana :) (będzie wtedy chyba Oliwia) Pozdrawiam serdecznie, Becia i maleńki Ktosik w brzuszku :) Odpowiedz Link
megi122 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 15.03.04, 10:37 Cześć dziewczyny! Widzę, że królują tu Beatki i są temu wątkowi bardzo wierne. Je teraz też często odwiedzam ten temat, by dowiedzieć się o czy myslą inne dziewczyny na tym samym etapie ciąży. Betty1234, Ty jesteś z Piły a Ty Beti77? Ja wczoraj wracałam z nad morza do warszawy i pierwszy raz ciężko było mi wysiedzieć 5 godzin w samochodzie. W pracy jest podobnie, przeszkadza mi ciągłe siedzenie ale jakoś nie chcę iść na zwolnienie. A Wy z jakiego powodu na nim jesteście? Wydawało mi się, że uda mi się pracować do końca ale teraz już sama nie wiem. Fajnie, że już też rozglądacie się za rzeczami dla swoich pociech. Myślałam, że tylko ja zgłupiałam, choć jeszcze nic nie kupiłam to mam już wybrany wózek i czekam tylko aż będzie w sklepach od 1.04. Łóżeczko obiecała mi znajoma a fotelik samochodowy - kuzynka. Resztę kupię w sklepie. Może gdybym nie pracowała miałabym więcej czasu i może już cośbym kupiła. Do tej pory ani pogoda ani krótki dzień nie zachęcały do wycieczek po sklepach. Ale teraz będzie coraz lepiej. Teraz muszę jeszcze coś dokupić ciążowego. Brzuszek późno zaczął mi rosnąć więc dopiero teraz będę potrzebować coś ciążowego. Jeszcze na razie w zwykłych ciuszkach się mieszczę. pozdrawiam Was Magda z Zosią 24 tyg. Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 18.03.04, 12:29 Witajcie!!! Taki piekny dzis dzien a ja mam taki paskudny humor:( Ja jestem z Tarnowa, tak wiec drugi koniec Polski. Czyz niefantastyczne jest to ze gdziekolwiek jestesmytak samo czujemy i oczekujemy swoich dzieciatek?:-) Dobrze, napisze jeszcze pozniej - ide na spacer, jest tak cieplutkoi slonecznie:-) Pozdrawiam Beata z dzidzia 24 tyg - wciaz nie wiadomoczy chlopiec czy dziewczynka... Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 23.03.04, 18:53 Cześć, czy tu znowu nastała martwa cisza? :) co tam nowego u Was słychać? Ja dalej siedzę na zwolnieniu, co prawda już bez przeziębienia ale w sumie to nie mam na razie po co wracać już do pracy, bo przyjęli kogoś już na umowę na zastępstwo więc w zasadzie na razie mnie nie potrzebują. Byłam w sobotę na pierwszej lekcji w szkole rodzenia - co prawda byłam tam mamuśką z najpóźniejszym terminem, ale co mi tam. Jest 11 spotkań, raz w tygodniu więc tak spokojnie licząc to skończę tam edukację w 36-37 tygodniu. Nie wiem jak będzie dalej ale pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Na początku trochę ćwiczeń (już czuję, że pomogło mi to troszkę na moje bolące kości), później nauka oddychania, teoria akurat o masażu maluszka i o pielęgnacji pępuszka, alergii, kolce i pleśniawkach. Myślę, że dużo mi te lekcje dadzą. A jak tam u Was? chodzicie już do jakiejś szkoły rodzenia, robicie jakieś zakupki? Dajcie znać, bo już powoli zaczynam myśleć, że jakoś ubywa tych mamusiek rodzących w lipcu :) pozdrawiam Was i wasze brzuszki, Becia i dzidzia (25t. 3d.) Odpowiedz Link
agusiasa Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 23.03.04, 21:12 Witam serdecznie. Ja mam termin na 9 lipca, chociaż mam nadzieję że nasz dzidziuś powita nas juz pod koniec czerwca :):) W chwili obecnej przebywam na zwolnieniu, bo byłam trochę przeziębiona, ale już w poniedziałek ruszamy z maleństwem do pracy - stęskniliśmy się trochę za ciotkami i wujkami. Ciąża przebiega prawidłowo, nie dowiedziałam się co to nudności, czy też zgaga - poprostu czuję się tak jakby nic się nie działo, tylko brzuszek jest coraz większy:. Tak bardzo nie moge się doczekać tego przełomu czerwca i lipca.... Z drugiej strony to chyba lepiej ze jeszcze tyle czasu zostało, bo nie zaczeliśmy jeszcze chodzić do szkoły rodzenia ani nie zaczęliśmy kompletować wyprawki. Odpowiedz Link
ewawiki1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 24.03.04, 09:24 Witajcie lipcowe mamusie Ja mam termin na 4 lipca. Ale to mały Wojtuś zadecyduje kiedy przyjść na świat. Powoli kupuje mu to wszystko co może mu się przydać. Do szkoły rodzenia jeszcze nie chodzę. Mam się umówić dopiero na początku maja. Ale idę z mężem na zajęcia indywidualne, więc tych spotkań ma być 5. Zatem do porodu powinnam spokojnie wszystkiego się dowiedzieć. Jestem już od lutego na zwolnieniu, ale to ze względu na szkodliwość mojej pracy. Też już przyjęli osobę na zastępstwo, więc na razie ja nie mam po co wracać, a do tego jakaś inna dziewczyna ma pracę. Czuję się świetnie, Wojtuś w brzuszku wojuje (wolę jak fika, niż nic nie robi - wiem, że jest OK). Jedynie co mi przeszkadza, to nadmiar kilogramów. Właściwie to nie mi, ale wszystkim innym. I oczywiście to komentują, że za dużo. Pozdrawiam ze Szczecina Ewa i Wojtuś 25 tyg. Odpowiedz Link
agusiasa Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 24.03.04, 10:03 Uważam że wcale nie powinnaś przejmować się tym, że komuś przeszkadzają Twoje kilkogramy. Ciąża to bardzo piękny moment w życiu kobiety i bez względu na to czy przytyje ona 10 czy 20kg to i tak wygląda PIĘKNIE !!! Na mnie też w pracy mówią gruba, spuchnięta :))) - ale wiem że cieszą się razem ze mną i niektórzy mi nawet zazdroszczą. Na początku ciąży bardzo mi to przeszkadzało,ale dziś już nie zwracam na to uwagi. Najważniejsze jest to że podobam się samej sobie i swojemu mężowi. Twój partner napewno uważa, że wyglądasz świetnie i zawsze Ci to powie. Pozdrawiam Aga i 25 tyg Kuba Odpowiedz Link
megi122 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 24.03.04, 11:30 Wiatam ! Byłam dziś na badaniach, robiłam test glukozy, wyszedł pozytywnie ale wypicie 50g glukozy- staraszne. Brzkuje mi troszkę żelaza i zaczęłam przyjmować je w tabletakach i dodatkowo wzbogaciłam dietę o np. wątróbkę (wcześniej nie jadłam), sałatki z buraczków, i nabiał więcej produktów nie znam ale może wystarczy. Czuję się dość dobrze a dokuczające bóle kręgosłupa raz są a raz całkiem nie czuję go. Lekarka też ostatnio pogroziła że za dużo przytyłam, choć nie wydaje mi się, że aż tak strasznie - +7kg, ale ostatni miesiąc +3 ale za to właśnie teraz dopiero urósł mi brzuszek i myślę, że to dlatego. A jak jest u Was, czy zbyt szybki przyrost wagi może w czymś przeszkodzić, np w porodzie, sobą się nie przejmuję, będzie kiedyś czas na pomyślenie o sobie. M i 25tyg.Z. Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 25.03.04, 16:17 Hej, Ja też ciągle narzekam na ciągły spadek hemoglobinki (brak żelaza), ale mój ginio stwierdził ostatnio, że nie jest aż tak źle bo na razie przy normie 12 i powyżej ja miałam 11,9 a teraz to już 11,7; ale podobno czasem w ciąży kobitki mają po 8,0. Śmiać mi się chce bo jak wspominam mężulkowi, że mam początki anemii to dziwi się berdzo ponieważ do dziś tak na + to mam z 8 kg. Wg mojego lekarza wszystko jest ok i nie ma co się martwić tymi dodatkowymi kg. A mój brzuszek to tak jakoś w ciągu paru dni mi wyskoczył, a jak to jest z waszymi brzuszkami? Pozdrawiam, Becia i dzidzia 25t. i 5 d. Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 30.03.04, 08:43 Halo - czy czasem ktoś tu jeszcze zagląda? :) Pzdr, Becia i dzidzia (już 26t i 2 d) Odpowiedz Link
ikik Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 30.03.04, 14:24 Witajcie, Ja mam termin na 29 czerwca ale tak naprawde to moze sie okazac poczatek lipca. Pozdrawiam wszystkie lipcowe brzuszki. U mnie 28 tc + 11 kg i 102 obwód na wysokości pępka. W brzuchu kopie mały Szymek. Mam zamiar rodzic na Wołoskiej w Warszawie szpital MSWiA. Czy jest na tym forum ktos kto wybral ten szpital? pozdrawiam Odpowiedz Link
megi122 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 31.03.04, 08:50 Witam, Jakoś trzeba zachęcić lipcówki do podzielenia się swoim szczęściem w brzuszku i do obaw. Może nas jest tak mało, które w paździeniku poczęły swoje fasolki? Jest mnóstwo czercówek, sierpniówek a nas jakoś mało. Czy to oznacza, że w lipcu na porodówkach będą pustki, ja mam zamiar jednak spędzić tam kilka dni... U nas 26 tydzień malutkiej Zosi, mama brzuszek ma raczej mały bo ok. 83cm w pępku, ale i niunia jest malutka, choć zdrowa. Ostatnio zaczęła się mocniej ruszać i jest aktywna nawet kiedy chodzę, co do tej pory się nie zdarzało. My wybraliśmy na razie dwa szpitale: 1)Kasprzaka, 2)Madalińskiego. Szkołę rodzenia już też prawie wybrałam właśnie tą na Madalińskiego, ze względu na bliskość od domku. A jak mamusie lipcowe z zakupami, może pochwalicie się pierwszymi zakupami? Ja nie kupiłam jeszcze nic. Nie ze względu na przesądy, tylko brak czasu. Po pracy do domu, obiadek, sjesta i mam już tylko ochotę na mały spacerek, ale na pewno nie po sklepach. Może wezmę troszkę wolnego w przyszłym miesiącu i postaram się kupić te najpotrzebniejsze rzeczy. A jak u Was???? Odpowiedz Link
ewawiki1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 31.03.04, 09:18 Witaj Rzeczywiście masz nieduży ten brzuszek. Ja już mam w obwodzie 100cm. Więc najpierw jest ruszający się brzuszek, a potem ja. I przyznam, że coraz ciężej mi się chodzi, co będzie dalej? W przeciwieństwie do Ciebie jestem na zwolnieniu już od lutego, więc na zakupy idę dla zabicia czasu i zawsze coś kupię. A oto lista moich zakupów: wózek, łóżeczko, cienki kocyk (przecudny), po dwie, trzy sztuki: body, rampersy, kaftaniki, koszulki, śpioszki. Zawsze jest coś fajnego. Już nie mogę doczekać się tego lipca. W maju idę do szkoły rodzenia, to będzie trochę rozrywki. Na szpiltal już się zdecydowałam, będę rodzić w Policach i jak będę mogła, to w wodzie; oczywiście z mężem. Na początku nie był chętny, ale już "zmądrzał" i chce. pozdrawiam Ewa&Wojtuś(26,5tyg.)- Szczecin Odpowiedz Link
zosia-grafik Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 26.04.04, 16:30 Hej! Mysle, ze to znakomicie, ze lipcowek jest tak malo. Czytalam o odsylaniu ze szpitala rodzacych, bo sale porodowe sa zajete. Mozna miec tez ochote na porod rodzinny, ale jak w takiej sali akurat ktos rodzi - to laduje sie na sali "standardowej" gdzie meza sie nie wpuszcza. Wiec, bardzo mnie to cieszy jesli tak malo dziewczyn "planuje" rodzic w lipcu. > U nas 26 tydzień malutkiej Zosi, mama brzuszek ma raczej ma3y bo ok. 83cm w pępku< Ciesze sie, ze znalazlam osobe, ktora tak jak ja ma "klopoty" z tyciem. Moj obwod wynosi ok 85cm, a przytylam od poczatku ciazy chyba tylko 6 kg. Bardzo mnie to martwi, jem ile wlezie, nie przemeczam sie - tez mam nadzieje, ze z dzidziusiem wszystko w porzadku. > wybraliśmy na razie dwa szpitale: 1)Kasprzaka, 2)Madalińskiego. Szko3ę rodzenia już też prawie wybra3am w3aśnie tą na Madalińskiego< No wlasnie, jak tam szkola rodzenia? Ja mieszkam na Ursynowie, wiec zastanawiam sie, czy nie wybrac czegos blisko domu. Z drugiej strony chcialabym rodzic na Inflanckiej, i dobrze byloby chodzic tam, gdzie sie chce rodzic, prawda? A gdyby wlasnie z Inflanckiej odeslali mnie, to musimy miec plan B i wlasnie sie zastanawiam czy tez nie wybrac Madalinskiego. Co zadecydowalo w Twoim przypadku o takim wyborze? > zakupy? < My z Bartkiem juz wszystko mamy. Tak bardzo wzielam sobie do serca wypowiedzi na forum, o tym, jak ciezko jest robic zakupy z duzym brzuchem, ze juz wszystko mam! Lozeczko kupilismy normalne, ale na biegunach, zeby mozna bylo dzidzie pobujac (na Allegro). Wozek stoi juz takze. Ubranka starcza chyba do 6 miesiaca. No to zostaly jeszcze tylko kosmetyki i pieluchy, a te chyba dobrze jest kupic jak najnowsze. Zastanawiam sie, jaka jest roznica miedzy szkola rodzenia a cwiczeniami dla kobiet w ciazy. Z poczatku myslalam, ze niewielka. Najwazniejsze wydaja mi sie jednak cwiczenia a nie teoria, wiec moze zapisac sie tylko na same cwiczenia a teorie poznac z ksiazek? A tak wogole, to pierwszy raz biore udzial w dyskusji na forum, jestem bardzo przejeta i czekam w napieciu na odpowiedz! Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 01.04.04, 15:56 Drogie lipcowe mamy! pewnie tak jak ja duzo myslicie o waszych dzidziusiach, planujecie i robicie zakupy- wszystko z mysla o tych najdrozszych nam stworzeniach. Ja rowniez ostatnie tygodnie mysle tylko o tym, co jeszcze potrzebuje, jak to bedzie, jak sie najlepiej przygotowac. W zwiazku z tym mam wiele pytan i watpliwosci, moze wy macie juz na te tematy jakies opinie i juz cos postanowilyscie - czy moglybyscie sie ze mna podzielic waszymi opiniami na nastepujace tematy?: - czy zamierzecie uzywac pieluszek tetrowych czy jednorazowych? - czy przewijak jest uzyteczny? - czy lozeczko o wymiarach 140X60cm wystarczy - czy musi byc na 70? - czy uwazacie, ze ta "foczka" do kapieli jest przydatna? Wszystko to kosztuje, a ja mimo tego,ze na dziecku nie chce oszczedzac, lubiejednak racjonalnie wydawac pieniadze i podejmowac decyzje, ktore bede sluzyc dobru mojego kochanego dzidziusia. Serdecznie pozdrawiam Was Lipcoweczki i wasze, pewnie juz piekne brzuszki!!!:-) Beata i dzidzi 26tyg. Odpowiedz Link
betty1234 WESOŁYCH ŚWIĄT 10.04.04, 08:10 Witam serdecznie, Życzę wszystkim lipcowym mamusiom i im malutkim dzidziom wszystkiego co najlepsze z okazji Świąt Wielkanocnych. Mam nadzieję, że po świętach zacznie się w tym wątku jakiś ruch i napiszecie co nowego u Was, jak tam maluchy rosną itp. Pozdrawiam, Becia i dzidzia 28t. Odpowiedz Link
megi122 Re: WESOŁYCH ŚWIĄT 13.04.04, 09:55 Witam po świętach, Ja troszkę się zatrułam w pierszy dzień świąt, może za dużo ciękich potraw a może coś było nie tak w jedzeniu, mam nadzieję, że nie wpłynie to niepozytywnie na moją Kruszynkę. A co do łóżeczka to ja zamierzam kupić takie najmniejsze 120x60, bo uważam że jeżeli dziecko prześpi w nim trzy lata to już sukces a wtedy spokojnie można kupić już tapczanik, a to łóżeczko przeznaczyć dla następnego dzidzusia :))) Przewijak mam zamiar kupić ale taki na łóżeczko, będzie taniej, mniej miejsca zajmie a z całą pewnością będzie to zbawienie dla naszych kręgosłupów. Dziś idę do lekarza, więc jutro postaram się pochwalić co nowego u nas Odpowiedz Link
beti_77 Re: WESOŁYCH ŚWIĄT 14.04.04, 10:31 Witam!!! Swieta byly wesole:-)Zwlaszcza ze kilka dni przed nimi dowiedzielismy sie,ze w mojm brzuszku rosnie nam sliczna... CÓRECZKA:-) Wymyslilismy juz dla niej imie i nie zwracamy sie juz dluzej "dzidzia" tylko Gabrysia:-) Moja slodka kruszynka jest bardzo ruchliwa i ciagle mnie fascynuje.:-) Pozdrawiam lipcowe mamy:-) Beata i Gabrysia 08.07.04 Odpowiedz Link
megi122 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 14.04.04, 11:12 Cześć dziewczyny, Przez jakiś czas się tu nie odezwę, bo będę na zwolnieniu. Twardnienie brzuszka okazało się niebezpieczne, wg pani doktor to zapowiadające skurcze, których nie chcemy jeszcze teraz czuć. Dostałam na to leki i przykaz leżenia w domku i wypoczywania. Waga którą martwiłam się w zeszłym mies.(3kg przez miesiąc) teraz mnie martwi jeszcze bardziej (-1kg w miesiąc).Zostaję w domu i jem dobrze i zdrowo. Wyniki morfologii dobre tylko te skurcze :( pozdrawiam Was wszystkie Megi z 28 tyg. Niunią Odpowiedz Link
sobotasia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 15.04.04, 15:02 Cześć Dziewczyny! Jestem tez lipcóweczką, mam termin na 18.07, mam mieć synka. Ciekawa jestem jak sie czujecie bedąc na tym etapie, bo ja niekiedy mam wrazenie że wygladam jak słonica. Jak tam Wasze brzuszki? Co myslicie o szkole rodzenia, czy jest konieczna? Pozdrowienia sobotasia i Kubuś Odpowiedz Link
fronczis Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 15.04.04, 22:01 Witajcie przyszle mamy! jestem juz lub dopiero w 28 tyg.i czuje sie rowniez ocieżale,tym bardziej ze po kolejnej wizycie u doktorka wyszlam troszke przybita,przytylam juz 13 kg,i dr twierdzi ze to za duzo,a taka mialam ochote na wieeelka zapiekanke. Moja mala dziewczynka dzielnie cwiczy boks w moim brzuszku.A co do szkoly,to warto chodzic,sama bede uczeszczac,a tymczasem od znajomej poloznej dostalam cw i cwicze w domku,mam nadzieje ze sie przyda w kulminacyjnym dniu. pozdrawiamy fronczis i Natalka (lub Amelka). Odpowiedz Link
tarkosia1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 15.04.04, 22:57 Czesc Frontczis, glowa do gory, ja tez jestem w 28 tygodniu i mam juz 12 kg na plusie. Tez mnie troche doluje, ale tylko troche - obiecuje sobie wszystko zrzucic po porodzie. Wydaje mi sie, ze nie objadam sie jakos nadzwyczajnie... za to rzeczywiscie ze sportem w ciazy jestem na bakier. Krwawilam w pierwszym trymestrze w dniu pierwszych zajec z jogi - na 100% zbieg okolicznosci, ale juz mi zabraklo odwagi do kontynuacji jogi po wyjsciu ze szpitala. Chodze na basen, ale nieregularnie, bo balam sie przeziebic (ta dluga tegoroczna zima!), czasami wtocze sie na steperek - ale po 10 minutach sapie jak mops. Moze w szkole rodzenia, ktora wlasnie zaczelam (w IMiD na Kasprzaka), naucza mnie jakis fajnych cwiczen. Na razie biegam jeszcze miedzy pietrami w biurze, a Wy lipcoweczki dlugo jeszcze w pracy bedziecie??? Moj synek tez kopie jak zawodowy pilkarz :) Pozdrawiam wszystkie lipcoweczki! Odpowiedz Link
weglik30 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 16.04.04, 10:08 cześć, ja mam termin na 19 lipca. Jestem na zwolnieniu od 3 miesięcy, mam problemy z pęcherzem i anemią, niedoborem wapnia (nie przyswajam bialka, wapna). Poza tym rozchodzi mi się spojenie łonowe. Czuję się mimo wszystko FANTASTYCZNIE, tylko nie wiem czy mam w brzuszku Piotrusia, czy Paulinkę :-) Maluszek kopie czasami tak mocno, że aż boli, ale to mi się podoba, przynajmniej wiem że jest i czuje się dobrze. Mam już więszkość wyprawki, czekam tylko na dzidziusia kochanego. Moja suczka pilnuje brzuszka i nie pozwala się do niego zbliżać obcym, ona tylko kładzie delikatnie głowę i słucha, a jak dostaje kopniaka, to patrzy zdziwiona. ( wabi się Sonia i jest śliczną bernardynką ). Pa Odpowiedz Link
weglik30 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 16.04.04, 09:59 cześć, ja też jestem lipcówką (19.07.). Mam już przerobiony temat wyprawki, mogę ci powiedzieć co sądzę na tematy, które wymieniłaś: 1. zamierzam używać tetrowych w dzień, jednorazowe w nocy (tetrowe są dobre na bioderka, poza tym jednorazowe pieluchy na noc pozwalają przyzwyczaić maluszka do przesypiania nocek. W tesco są pieluchy jednorazowe (fioletowe)- mamuski je zachwalają, i są tańsze od pampersów i huggies-ów. Nie kupuj od razu dużych ilości, raczej na początku malurko, żeby sprawdzić czy dzidzia nie ma uczulenia (niektóre mają ceratki i to powoduje podrażnienia) 2.przewijak jest dla ciebie, nie musisz się schylać za bardzo, ochrona twoich plecków, nanosisz się maluszka, więc je oszczędzaj. Akle zamiast kupować przewijak możesz wziąć kocyk, położyć na stole, zawinąć boki i przewijak gotowy, kupiony przyda ci się może na 4-5 miesięcy, szkoda kasy 3.ja mam łóżeczko 120/60, jest wystarczające, jak przymierzałam się do 140/70 wydało mi się za szerokie, jakby dzidzi się przekulała na drugi koniec, ale ja mam sprawną tylko jedną rękę, druga w 70%, w sklepie pochyl się i sprawdź. Kup materac kokosowy - z jednej strony (jest sztywniejszy do 4 miesiąca), a z drugiej strony kokosowy-goryczkowy - rewelacja 4.nie wiem co to foczka !! ale jakbyś miała na mysli zwierzątko z gabki na które kładzie się dziecko to są dobre, ale trzeba jest po kąpieli dokładnie wysuszyć, bo lubią pleśnieć. A jesli masz na m,yśli taki hamak z siatki, to koleżanki mi nie polecają, bo jak mały się wierci to paluszki to dziurek wchodzą i płaczu mnóstwo Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 17.04.04, 15:07 Dziekuje bardzo za wszystkie rady i podpowiedzi. Wciaz kompletuje rzeczy dla malej, nie chce czegos pozniej pominac. Jesli chodzi o moje samopoczucie to musze przyznac ze to hustawka. Wlasnie rozpoczelam remont lazienki. Coprawda to nie ja przerabiam instalacje czy ukladam plytki,ale codziennie gdzies jezdze na zakupy to po to topo tamto i tak godzinami nie ma mnie w domu. Widze, ze powoli staje sie to dla mnie bardzo meczace. Staram sie zatem popoludnia spedzac na wypoczynku i wczesniej chodzic spac. Zupelnie nie wyobrazam sobie gdybym musiala jeszcze przy tym wszystkim chodzic do pracy na 8 godzin! Moja mala Gabrysia jest bardzo ruchliwa, wierci sie w dzien i w nocy. Tomoj ukochany maluszek, a powoli widze, ze i moj maz, ktory wczesniej troszke moze hmm....(jak to nazwac?) obojetnie podchodzil do dzidziusia, teraz zaczyna nawiazywac z mala kontakt, co mnie bardzo, bardzo cieszy:-) Dziewczyny! Ja tez przytylam - juz 14kg, ale staram sie o tym nie myslec i staram sie tym nie martwic. Nie uwazam ze sie jakos specjalnie przejadam, albo sobie dogadzam ponad to co powinnam. Kiedys zrzucilam juz 13kg wiec sadze,ze po ciazy tez sobie z waga poradze:-) Pozdrawiam Beata i spółka:-) (Gabrysia 08.07.2004) Odpowiedz Link
magdalena.zygadlo Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 21.04.04, 16:38 czesc dziewczyny! dzisiaj odkrylam to forum i czym predzej dopisuje sie. mam termin na 20 lipca czyli 28 tydzien ciazy. jeszcze nie wiem czy to bedzie Ola czy Piotrus. to moje pierwsze dziecko i jestem niezwykle przejeta tym wszystkim co sie dzieje u mnie w brzuchu. a dzieje sie strasznie duzo, kopniaki dostaje calymi dniami :), niby to fajne, ale troche meczace. poza tym jestem ogromna, przytylam 13 kg i mam 104 cm na wysokosc pepka. najsmieszniejsze jest to, ze nie mieszcze sie juz w niektore ciuchy ciazowe, a co bedzie dalej? Ostatnio moj maz zadaje wszystkim zagadke "co to jest: ma dwie glowy, cztery rece, cztery nogi i jest codziennie wieksze? maja zona ciezarowka" :):). Hahaha bardzo smieszne. czuje sie rewelacyjnie, czasami tylko ciezko mi sie ruszac, ale jest w miare w porzadku. Obiecuje odzywac sie co dalej sie dzieje z dzidzia, Wy tez piszcie jak rosna Wasze niunie.\ pozdrawiam serdecznie Magda i dzidzius (28 tydz.) Odpowiedz Link
latajacamysz Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 23.04.04, 20:14 Witajcie, też właśnie odkryłam to forum! Mam termin na 27 lipca i prawdę mówiąc niemogę już sie doczekać jak przytulę moje maleństwo i pocałuje. Na razie jestem skopana jak worek treningowy ;) Z ciuchami nie jest tragicznie, ale jednak przytyłam 9 kilo i ciasno mi już prawie we wszystkim. Jak zachowują się wasi panowie, przyszli tatusiowie? Ja może naoglądałam sie za dużo filmów i czegoś innego się spodziewałam. Większego zaangażowania, czułości. A on prawie z roboty nie wychodzi. Może przesadzam i to hormony dają o sobie znać. Ale wkurzyło mnie, gdy był zły że kupiłam pare ciuszków dla dziecka. Twierdził, że przed porodem niczego się nie powinno kupować. Nie jest to w naszym przypadku kwestia pieniedzy, a ja mu powiedziałam już dawno, że nie jestem przesądna. Troche to pogmatwanie opisałam, wybaczcie :) Sciskam was wszystkie Magda z maleństwem (1kg) Odpowiedz Link
betty1234 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 26.04.04, 16:07 Witam ponownie, Właśnie wróciłam od lekarza - miałam nadzieję, że w końcu będę już wiedziała czy to on czy ona a tu znowu NIC :((( Mój mąż się cieszy bo lubi niespodzanki, ja też ale mimo wszystko chciałabym juz wiedzieć. Ale cieszę się, że dzidzia rośnie - jej wymiary na dziś: BPD 77; FL 59; ABD 1350 g. Cały czas leży miednicowo i nie wiem kiedy ma zamiar się obrócić - lekarz powiedział, że ma niby prawo do 36 tygodnia. Jak to jest u was? Piszcie co nowego. Pzdr, Becia i 30 t. dzidzia Odpowiedz Link
latajacamysz Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 26.04.04, 18:13 Hejka wszystkim, Moje Bobo też leży miednicowo, ale lekarz zabronił mi się tym martwić :)więc jestem spokojna. Ja mam ponoć noszę chłopaka, jednak pan doktor zaznaczył, że może się urodzić dziewczyna :) O tyle byłoby łatwiej, że już mamy imię dla niej (Zosia) natomiast dla niego nie możemy się dogadać. Pozdrawiam cieplutko, Magda (28 tyg Malutkie) Odpowiedz Link
zosia-grafik Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 04.05.04, 17:04 Do tej pory tylko czytalam wasze wszystkie posty, ale teraz zadna z was sie jakos nie odzywa. Moze wiekszosc z was jest z Warszawy i jeszcze nie wyszla ze "schronow" po najezdzie alterglobalistow? Ja w kazdym razie zostalam w Warszawie i nawet wybralam sie na zakupy z mezem. Bylo cicho, spokojnie, pusto w autobusach. Oby tak zawsze wygladala Warszawa w godzinach szczytu! Termin porodu przypada u nas na 13 lipca, wiec w samym srodku "lipcoweczek". Zaczynam sie martwic wielkoscia brzucha, bo jest on dosyc niewielki. Do tej pory tylko jedna z was skarzyla sie na "maly brzuch" i potem okazalo sie, ze ma problemy z szyjka macicy, musi lezec w domu, w ktorym nie ma internetu i ... kontakt sie urwal. Niestety nie przytylam 13kg, ani nawet 10! Waze 7kg wiecej niz przed ciaza czyli 59kg przy wzroscie 172cm... Pani ginekolog wyjasnila, zeby sie nie martwic o dziecko, dopuki nie sprawdzimy jego wymiarow na USG. Zadzwonilam zeby sie zapisac (dzis), no i najblizszy termin jest na 17 czerwca! Dobrze, ze jeszcze zdaze z tym badaniem przed porodem! No coz, jesli lekarz od USG przyjmuje raz w tygodniu pare godzin i ma urlop, a potem jest Boze Cialo... a do innego USG nie moge isc za darmo, tylko do tego. Nie jestem pewna czy stac mnie na prywatne USG. Moze to nie jest bardzo powazne - nie utyc powyzej 10kg? Moze ktoras z was tez ma taki problem? A druga kwestia jest taka,ze maz nie chce znac plci dziecka, chce miec niespodzianke. Wiec, sila rzeczy ja tez jej nie znam. Strasznie mnie to jednak meczy. Musze myslec o nim w jakiejs abstrakcyjnej formie: dziecka, a nie konkretnie o Antku czy Basi. W zadnej innej sytuacji w zyciu nie mysle o czlowieku bezplciowo. Chyba moj mozg (nie mogac sobie z tym poradzic) wymyslil, ze to chlopiec. Wtedy moge sie do niego jakos konkretniej odniesc. Jakie sa wasze doswiadczenia w tej kwestii? Odpowiedz Link
eenia Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 05.05.04, 17:36 Ja wlasnie wrocilam od lekarza, termin na 5 lipca, maly wazy 1600-1700. Wszystko ok, chyba ostatnio urosl mi sporo brzuch bo caly czas myslalam ze mam niewielki a od wczoraj juz dwa razy slyszalam ze mam duzy brzuch. Nie zwazono mnie i nie wiem ile mi przybylo. pozdrawiam ewa Odpowiedz Link
beti_77 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 05.05.04, 18:29 Czesc Dziewczyny, Ale jestem zmartwiona:-( Byc moze ze w przyszlym tygodniu wyladuje w szpitalu:- ( wszystko za sprawa zlych wynikow prob watrobowych i bilirubiny:-( no coz!! i tak bywa...przez 7 miesiecy bylo wszystko ok a w tym osmym sie pogmatwalo. Patrze jednak mimo wszystko z optymizmem, troszke boje sie tego szpitala, ale przeciez moglo byc gorzej. Ani mi ani Gabrysi w sumie nic nie grozi:-) a z takimi jakimis niedoskonalosciami poradzimy sobie z malutka:-) Macie jakis sposob na swedzenie skory?niestety to jeden z objawow mojej dolegliwosci. Serdecznie pozdrawiam Was lipcoweczki!!! Beata i Gabrysia (08.07.2004) Odpowiedz Link
zosia-grafik A co to jest proba watrobowa? 06.05.04, 10:30 To ciekawe, od paru tygodni boli mnie watroba i okropnie swedzi skora w tych okolicach. Moja ginekolog twierdzi jednak, ze to normalne. Wiec wogole sie tym nie przejelam. Czy czulas bol i swedzenie wlasnie w okolicach watroby? Na czym dokladnie polega "ta choroba"? Co to jest bilirubina? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz! Odpowiedz Link
beti_77 Re: A co to jest proba watrobowa? 07.05.04, 17:04 To wlasnie dziwne. Nie bolala mnie wcale watroba, tylko zaczelo sie to okropne swedzenie. powiedzialam o tym lekarzowi, a on od razu kazal mi zrobic badania: proby watrobowe (transaminazy) i poziom bilirubiny. Taka madra to nie jestem, zeby sama na to wpasc, choc powinnam sie domyslac, ze moze mnie spotkac taki scenariusz poniewaz moja mama miala takie problemy we wszystkich trzech ciazach:-( Nie wiem jeszcze dokladnie na czym polega ta horoba, ale zdaje sie,ze chodzi oto,ze dzidzi uciaska moja watrobe i dlatego nie moze ona pracowac prawidlowo. Innym efektem tego jest wydzielanie sie jakiegos hormonu, ktoty wlasnie powoduje swiad skory calego ciala - nie tylko w okolicy watroby. Troszke boje sie co z tego wyjdzie. W poniedzialek mam powtorzyc badania i okaze sie co dalej ze mna bedzie. Pozdrawiam Beata i Gabrysia (08.07.04) Odpowiedz Link
zosia-grafik Re: A co to jest proba watrobowa? 13.05.04, 12:14 No i jak tam wyniki badan? Wszystko dobrze? Po dyskusji z Toba spotkalam jeszcze jedna osobe z podobnym problemem. Swiad skory, bol w okolicach watroby, wszystko brzmi tak samo jak u mnie. Tylko, ze moj ginekolog stwierdzil, ze to pewnie promieniujacy bol z krzyza. Nawet to, ze w okolicy watroby nie mam czucia w skorze nie wzbudzilo jej zainteresowania. Po porodzie podobno samo przejdzie... Jesli ta przypadlosc jest powazna to chyba nie powinno sie jej lekcewazyc, prawda? Jesli Twoje wyniki nie sa najlepsze, to co teraz zalecil Ci lekarz? Bierzesz lekarstwa, bedziesz musiala isc do szpitala? Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze, trzymam kciuki! Odpowiedz Link
beti_77 Re: A co to jest proba watrobowa? 27.05.04, 11:34 Czesc dziewczyny!!! Wlasnie wrocilam do domu po ponad 2-tygodniowym pobycie w szpitalu. Wyniki nie wyszly pomyslnie i musialam zostac zdiagnozowana i troszke sie podleczyc pod okiem specjalistow. Terez jest juz troszke lepiej, ale musze byc pod kontrola juz do konca ciazy. Dzis konczy mi sie 34 tydzien ciazy. Jesli wyniki beda rosly ciaza bedzie musiala byc wczesniej rozwiazana dlatego raz w tygodniu musze robic wyniki: transaminazy i bilirubina w krwi oraz zapis KTG, aby sprawdzic czy z moja coreczka jest wszystko dobrze. Pobyt w szpitalu nie byl przyjemny,ale musze przyznac,ze wiele sie tam dowiedzailam i mysle, ze jeszcze lepiej przygotowalam do porodu (o ile mozna sie do niego przygotowac). Poznalam polozne z oddzialu na ktorym bede rodzic (lezalam na patologii ciazy,ale oddzial polozniczy jest z nia polaczony), no! i troszke sie zahartowalam. Niestety mimo tego, ze jestem w domku, musze lezec i sie oszczedzac. mam tezustalone leczenie. Bleee, po tabletkach mam coprawda straszliwa zgage, ale pomagaja one na watrobe wiec jakos musze to przetrwac. Lekarze powtarzaja tylko "po porodzie wszystko przejdzie". trzeba tylko dotrwac do tego szczesliwego porodu!!!:-) Pozdrawiam wszystkie lipcoweczki! Beata i Gabrysia (34 tyg) Odpowiedz Link
betty1234 Nareszcie ktoś znajomy się odezwał :)))) 27.05.04, 12:43 OOO nareszcie odezwał się ktoś znajomy :)) Ja co prawda nie mam żadnych wiekszych problemów - oprócz ciągłego bólu krzyża i coraz większych trudności w robieniu czegokolwiek (to chyba wynik rosnącego brzuszka). Już nie mogę się doczekać porodu. Co prawda termin 4.07 ale myślę o urodzeniu gdzieś koło 20 czerwca ( pomarzyć dobra rzecz :))). Ostatnie tygodnie obfitowały u mnie w niespodzianki - moje dwie kumpele już urodziły a miały na mnie troszke poczekać ;))) -jedna z terminem na 4 czerwca urodziła w ten wtorek a inna z terminem na 17 czerwca już od 17 maja jest po. A śmiałam się wcześniej, że one opóźnią ja przyspieszę i urodzimy razem. Obie urodziły cudne córeczki - Julcię to ta na 17 czerwca (waga 3100 i 54 cm) i Alicję (waga 3400 i 55 cm) Ale im juz dobrze :) Ja jestem w trakcie prasowania i szykowania kącika dla dzidzi. Dawno tu nikt nie zaglądał - trzeba coś zrobić bo czas leci i w sumie to już niedługo nie będziemy już 2 w 1 :))) Piszcie jak daleko jesteście z wyprawkami, czy wszystkie wiedzą już na kogo czekają itp.? Jestem żądna nowych informacji :))) Pozdrawiam i przesyłam całuski, Beata i Oskarek w brzuszku Odpowiedz Link
lipcoweczka Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 07.05.04, 12:43 Witajcie lipcoweczki Jeżeli macie ochote to zapraszam wszystkie przyszłe mamy na forum na stronie www.noworodek.pl albo od razu pod adres www.noworodek.pl/modules.php? name=Forums&file=viewforum&f=1 zapraszam tez mam termin na lipiec a na tym forum na noworodkach jest nas juz sporo może sie przyłączycie????????????? Odpowiedz Link
az_kz Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 12.05.04, 16:13 Ja tez mam termin na lipiec, a dokladnie na 16 lipca. Synek kopie niemilosiernie i nie daje mi ani chwili spokoju. Wczoraj bylam u lekarza i okazalo sie, ze jest nisko ulozony, wiec musze brac no-spe. Ciezko mi sie juz chodzi i wole, gdy pada deszcz niz swieci slonce. Wtedy lepiej sie czuje. Pozdrawiam wszystkie mamy, ktore rodza w lipcu. Trzymajcie sie! To juz niedlugo! Odpowiedz Link
albercik111 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 16.05.04, 14:24 Ja te| mam termin na lipiec koBo 20. Jeszcze sie nie boje porou, ale napewno zaczne sie bac. jak Twoje wyniki badan? Jestes chyba juz po 30 tygodniu ciazy. Gratuluje i zycze powodzenia. Pozdrawiam serdecznie i czekam na opowiedz pod adresem: alina.grudzien@grudzien.com.pl Odpowiedz Link
betty1234 Halo, halo - lipcowe mamusie gdzie jesteście? 01.06.04, 13:15 Kurcze te mamy z innych miesięcy tak dużo piszą a u nas cisza :((( Odpowiedz Link
ewawiki1 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 01.06.04, 14:48 Cześć Nie dziw się, że mało piszą mamusie lipcowe. Albo spacerują (w końcu jest piękna pogoda), albo kupują wyprawkę, albo nie mają siły siedzieć przed komuterem i leżą plackiem. Ja jak tylko jest pogoda, to na leżaczku na balkonie się wyleguję, drzemię sobie i wstaję tylko, żeby coś na obiad ugotować, albo do toalety. A po południu jak już mąż wraca, to jestem taka szczęśliwa, że mam z kim pogadać, że już o forum zapominam. A tak w ogóle, to jutro idę do gina i trochę podpatrzymy Wojtusia (ciekawe czy nadal jest Wojtusiem?). Gruba jetsem strasznie, ciężko mi się ruszać. A Ty betty1234 zdaje się masz taki sam termin jak ja, 4 lipca. Ciekawe czy wytrzymamy? Obawiam się, że u mnie może być wcześniej. Cała ciąża przebiega książkowo, ale te wszystkie objawy, to zawsze tak w pierwszych możliwych terminach. Tzn. Pierwsze ruchy - idealnie 18 tyg., główka w dół - 32 tyg., dlatego boję się, że i poród może być według ksiązki - 37 tyg. A to już niedługo. Prawdę mówiąc, im bliżej końca tym bardziej się boję porodu. Ale tak chyba mają wszystkie dziewczyny. Wszystkiego najlepszego "brzuszkom" w dniu dziecka. Chyba nigdy nie będą miały lepiej niż teraz, pod sercem mamuś. Pozdrawiam Ewa&Wojtuś(35tyg.) Odpowiedz Link
justi9 Re: Kto ma termin na lipiec 2004? 01.06.04, 20:43 No wiec u mnie podobnie: ruszam sie coraz mniej, poleguje w ciagu dnia+ 2 drzemki, mialam jeszcze troche poszyc (posciel, kocyk itd) ale jakos nie moge sie zabrac... mam + 15 kg i zaczynaja puchnac mi rece i stopy. termin wyliczony na 7 lipca ale ma byc cc juz 24.06 - no wiec jeszcze tylko 4 tygodnie. piszcie co u was! Odpowiedz Link
beti_77 Mam córeczke!!!:-) 14.06.04, 10:02 Moje kochane lipcoweczki!!! Ja z lipcoweczki zrobilam sie majowa mama:-) Urodzilam sliczna kruszynke 31 maja 2004 r. Waga 2600, długośc 52 cm. Gabrysia przyszla na swiat w 35 tygodniu zycia, dokladnie 34+4, wiec to wczesniaczek, ale ma sie dobrze(moje wczesne skurcze byly prawdopodobnie wynikiem mojej choroby-z ktora borykalam sie od poczatku maja-problemow z watroba). Po porodzie w skali Apgar otrzymala 9 pkt, wiec calkiem niezle. Odjeto jej jeden punkt zakolor skory-wczesniaczki maja skorke taka marmurkowata. Spedzilysmy ponad tydzien w szpitalu. Mala musiala byc chwile w inkubatorze, a pozniej jeszcze na fototerapii poniewaz dostala zoltaczki fizjologicznej. teraz czuje sie dobrze, tylko ma katarek - tylko albo az, bo dla dziecka to bardzo meczaca sprawa. A! I wciaz walczy o cieplote ciala, ze wzgledu na to, ze jest wczesniaczkim trudno jej ja utrzymac i czesto dostaje czkawke. Mam jednak nadzieje, ze wszystkie te problemy szybko mina i wreszcie wyjdziemy sobie na sloneczko, ktore napawa mnie optymizmemze wszystko bedzie dobrze! Kocham moja malutka corenke najbardziej na siwecie, a i tatko za nia calkiem zwariowal! Porod nie taki straszny choc u mnie trwal prawie 12 godzin. Nastepne dni nie sa latwe,ale da sie przezyc. Ja mialam szczescie w tydzien po porodzie juz normalnie sobie siadalam i nie mialam problemow z watroba, wyniki od razu sie poprawily. Coprawda jeszcze nie jest wszystko tak jak przed porodem , zostal mi troszke brzuszek, ale mam nadzieje,ze wnet wszystko wroci do normy. W ciazy przytylam 15 kg , a gdy wychodzilam ze szpitala bylam juz o 9 kg lzejsza. Tak wiec zostalo do zrzucenia tylko 6 kg, no! jak sie uda to moze jeszcze 3kg ;) Pozdrawiam Was wszystkie dziewczynki bardzo goraco i mimo tego, ze mam juz moja majowa corenke pozwolicie, ze bede zagladac do lipcoweczke:-)? Sciskam i zycze powodzenia! Beata i Gabrysia 31.05.2004. Odpowiedz Link
betty1234 Re: Mam córeczke!!!:-) 14.06.04, 10:15 No to moje serdeczne gratulacje !!!!!! Ale się pospieszyłyście :) Ja już też bym chciała być po :( Męczy mnie ostatnio alergia a i brzuszek już taki duży. Mam nadzieję, że jeszcze tydzień i może też urodzę. Pozdrowionka i całuski dla Was. Jak będziesz miała to wklej jej zdjęcia :) Beata i Oskarek (jeszcze w brzuszku) Odpowiedz Link
natalia19 do ewawiki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.06.04, 11:35 Dlaczego będziesz miała cesarkę, ja w 35 tyg. mam ułożenie poprzeczne, ty też??? Pozdrawiam Odpowiedz Link
ewawiki1 Re: do ewawiki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.06.04, 12:13 A dlaczego zadajesz mi takie pytanie. Nie pisałam na forum, że będę miała cesarkę. Tylko, że poród może być już w 37 tyg., co chyba jest normalne. A mój Wojtuś jest już ułożony główką w dół od 32 tyg. I jak na tą chwilę to nie ma potrzeby cesarki. A Twoje dzieciątko może się jeszcze obrócić, nawet w dniu porodu. Przecież macie jeszcze 5 tyg. do terminu. Pozdrawiam i życzę powodzenia Ewa&Wojtuś(37tyg.) Odpowiedz Link
mw115 Re: termin na lipiec 14.06.04, 18:33 hej ja też mam termin na lipiec, dokładnie na 17, ale moja pani gin. mówi że urodzę wcześniej raczej, czyli tak sobie myślę że gdzieś 10 lipca pewnie. Mam nadzieję że nie wczesniej bo bycie w ciązy jak najbardziej mi się podoba i słuzy. Zresztą dopiero od jutra po południu będe wreszcie miała czas na przyjemnosci, po zdaniu ostatniego egzaminu w sesji (podyplomowe. Pomimo dodatkowych kg jestem nadal bardzo sprawna, chodze tak szybko jak zawsze a ze schodów zdarza mi sie w podskokach schodzić. Mój Wojtuś w 30 tc był główką juz w dół ulożony, ale tak fika, ze boję się że się przekręcił. W czwartek będe na wizycie to się dowiem. pozdrawiam wszyctkie lipcowe mamusie Monika i 36 tyg. Wojtuś Odpowiedz Link