justi9 17.11.03, 12:23 u mnie 7 tydzien i zaczely sie nudnosci. jest roznie: czasem tylko przed poludniem, czasem caaaly dzien... siedze w biurze i sie strasznie mecze - blagam o rady!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pandora_ Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 17.11.03, 12:46 Porad tyle, ile babek w ciazy :) Probuj: 1. Herbatka z imbiru (plasterek imbiru zagotowac w 250 ml wody) 2. Pogryzaj krakersy, paluszki, sucharki (bez cukru) 3. Nie jedz niczego, co cie "odrzuca", nawet jesli jest "zdrowe" (powinno i tak przejc po paru tygodniach) 4. Wypij napoj miodowy przed wstaniem z lozka 5. Jedz czesciej ale mniejsze porcje, unikaj ciezkostrawnych posilkow 6. Nie pij w czasie posilkow tylko po nich, czasem pomaga np Sprite, ale bez przesady - jest gazowany! 7. Jesli duzo wymiotujesz, mozesz wypic napoj z elektrolitami (Gatorade) 8. Witaminy, jesli bierzesz, bierz z jedzeniem lub przed snem 9. Zapytaj lekarza o wit B6, ponoc pomaga 10. oraz od 11 do 1000, popytaj inne przyszle mamy :) Odpowiedz Link
agaa5 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 17.11.03, 12:54 I jeszcze dołożę herbatkę z mięty pieprzowej, ogórki i kapustę kiszoną. Na pocieszenie nudności na ogół kończą się z nastaniem 2 trymestru. U mnie np w ok 15 tyg Pozdrawiam ciepło Aga Odpowiedz Link
emilia41 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 19.11.03, 21:34 Witaj Ja zaczynam juz 15 tydzen i problem ,mdlosci prawie minal...ale...dla mnie sposob najbardziej rewelacyjny pod sloncem-nigdy mnie nie zawiodl-silnie mietowa guma do zucia pomagala nawet w najbardziej juz drastycznych momentach kiedy mdlosci byly juz prawie prawie wymiotami... Chyba moglabym otworzyc hurtownie jak sobie pomysle ile ich zjadlam :) Powodzenia Odpowiedz Link
aga_76 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 09.12.03, 18:40 Czesc dziewczyny! Tyle się naczytałam o herbatce z imbiru, ale poradźcie, gdzie można ja dostać, pytałam w Krakowie w wielu miejscach i nie znalazłam... Aga, mama Julki i ktosika Odpowiedz Link
pandora_ Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 10.12.03, 08:05 aga_76, zamiast kupowac herbatke, ktora moze byc zlezala, kup sobie imbir w korzeniu i zagotuj plasterek z woda :) A jesli juz, to poszukaj w sklepach Herbapolu i zielarskich, powinni miec. Odpowiedz Link
kasia9641 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 17.11.03, 14:51 Hej! Ja jestem w 16 tygodniu i jeszcze całkowicie nie minęły, ale jest znacznie lepiej niż np. między 6 a 9 tygodniem, wtedy był naprawdę koszmar. Ten wątek był już poruszany "mdłośći" itp. Mi pomagały migdały, cytryna, starałam się nie dopuścić do zbytniego "wygłodzenia", i najważniejsze nie zmuszaj się do jedzenia rzeczy, na które nie masz obecnie ochoty. Głowa do góry, ponoć jest to zdrowy objaw ciąży :) Odpowiedz Link
justi9 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 17.11.03, 15:33 dzieki za wszystkie rady! mieta naprawde mi pomagla - polecam. z owocow to najbardziej pomagaja mi mandarynki. Czy tez jestescie takie powolne jak w pol-snie? Ja to dzisiaj widze ze mi wszystko slabo idzie w biurze... mam nadzieje ze nie codziennie tak bedzie, bo do 15 tygodnia to jeszcze kupa czasu (jestem w 7) Odpowiedz Link
justi9 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 17.11.03, 15:33 dzieki za wszystkie rady! mieta naprawde mi pomagla - polecam. z owocow to najbardziej pomagaja mi mandarynki. Czy tez jestescie takie powolne jak w pol-snie? Ja to dzisiaj widze ze mi wszystko slabo idzie w biurze... mam nadzieje ze nie codziennie tak bedzie, bo do 15 tygodnia to jeszcze kupa czasu (jestem w 7) Odpowiedz Link
alu2 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 18.11.03, 14:35 Ja zaczełam 7 tydzień,a wczoraj było mi niedobrze i dziś cały dzień do kitu. Nie wymiotuje ale źle sie czuje. Raczej na mało rzeczy mam apetyt. A zapachy doprowadzaja mnie do szału !!! z lodówki, w sklepie, lakier do paznokci, zbiera mi sie na wymioty... Też jestem senna i nic mie się nie chce. Dzisiaj ide na pierwszą wizyte do gina , a potem na angielski i też mi się nie chce .... Odpowiedz Link
justi9 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 19.11.03, 09:57 u mnie srodek 7 tygodnia - czje sie fa-tal-nie!!! mdlosci przez CALY dzien. troche pomaga mieta ale podobno nie jest wskazana - jak cos o tym wiecie to piszcie! jesc mi sie nie chce ale na glodno mdli jeszcze bardziej... bardzo polecam sledzika z cebulka i jablkami - wczoraj przyjelam i byl spokoj na jakies 3godz. siedze w biurze ale praca slabo idzie bo glowa do niczego!!! Odpowiedz Link
alu2 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 20.11.03, 11:55 mnie pomagają chyba kwaśne rzeczy ogórki kiszone, pije wodę z cytryną i czuję się trochę lepiej ,ale idealnie nie jest :( Odpowiedz Link
kinga221 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 18.11.03, 18:02 ja bym radziła o mietę zapytać sie lekarza, czy napewno możesz ją pić?. Mi lekarz zabronił picia miety, a nawet jedzenia czegokolwiek co zawierałoby miętę już od samego poczatku ciąży. Moze w związku z tym ze dosyć wcześnie pojawiły mi sie skurcze. Kinga Odpowiedz Link
lastka Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 19.11.03, 10:38 Oj, współczuję ja też strasznie ten okres przechodziłam, żywiła się suchą bułką, ale potem znalazłam sposób: 1, jadłam malutkie porcyjki ale często 2. Lekarz zalecił mi żebym piła po posiłku ale dopiero po ok 15 minutach a nie w trakcie posiłku i zaraz po. 3. Herbata z cytryną pomalutku ją cedziłam 4. Jak czułam że zbliża się kroiłam plasterek cytryny i go ssałam, mdłości mijały 5. Nie gotowałam w domu bo zapach doprowadzała do tego, że cały dzień miałam z głowy wisiałam nad klozetem 6. A potem lekarz wypisał mi jakiś płyn do picia na godzinę przed posiłkiem i mdłości minęły nawet nie wiem kiedy.... Życzę wytrwałości, mdłości szybko mijają mnie już w połowie trzeciego miecha minęły i było ok, chociaż czasami jeszcze się zdarzały ale sporadycznie. Odpowiedz Link
haribo Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 25.11.03, 14:36 Dokładnie nie pamiętam juz jak to u mnie było, ale ciągle miałam ochotę na coś gorącego. Jak wcześniej obiady mogły dla mnie istnieć raz może dwa w tygodniu, tak w pierwszych miesiącach ciązy mogły być 7 razy dziennie - z tym, że w małych porcjach. Jadłam dużo owoców - banany, mandarynki, brzoskwinie, winogrona, czereśnie, jabłka i gruszki (miałam to szczęście, że było to w okresie maj-lipiec). Kawę piłam, ale tylko jedną i w małej filiżance i czarną (co na ogół nie przepadam za taką), herbata słaba z cytryną i też gorąca. Wiem co to znaczy siedzenie w biurze, gdy Ci niedobrze - musiałam przejśc to samo, a w dodatku moja kierowniczka pali jak smok, a ja musiałam ukrywać moją ciążę do końca 3 m-ca. Pomagały mi też krakersy, zajadałam się świeżą papryką, ogórkami i pomidorami oraz przeróżnymi sałatkami i surówkami. Prawie jak na diecie, a i tak przytyłam wóczas trochę, ale na zrzucanie kilogramów będę miała dużo czasu - najważniejsze zdrowie moje i dziecka. Nie martw się czas szybko leci i nim się obejrzysz, będziesz chodziła z wystającym brzuchem, a wówczas nudnosci pójdą w zapomnienie, lecz pojawią się kolejne uniedogodnienia (zgaga, nacisk na pęcherz, opuchnięte ręce czy stopy, bóle pleców), ale warto przez to wszystko przejść. Kasia. Odpowiedz Link
dagab3 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 03.12.03, 14:50 Dziewczyny! Jestem w 12 tygodniu ciąży, od 8T przeżywam koszmar. Jestm po prostu zdechłą, nie mam na nic siły (wydawało mi się, że jestm prawie pedantką, a teraz dom jest tak zapuszczony, że az mi wstyd).Codziennie wymiotują, prawie nie wychodzę z łóżka, bo i tak nie mam siły. Mąż od ponad tygodnia robi mi śniadanie do łóża, bo dopóki rano czegoś nie zjem to nawet nie mam siły chodzić. Mam jednak nadzuieję, ze z uwagi, że wstępuję w drugi trymestr, to mi sie poprawi. Mnie równiez zapachy przyprawiają o mdłości i nie mogę gotowac , bo to dla mnie prawdziwa męka. Staram się jadac częściej a mniej. Jak tylko robi mi się niedobrze, szybko coś przegryzam, na ogól pomaga i zmniejsza mdłości. No cóż moje drogie, tego nie zwalczymy, to po prostu trzeba przeżyc. Trzymam za Was i za siebie kciuki !! Odpowiedz Link
anatemka Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 07.12.03, 16:15 ja nie wymiotowałam wcale, ale niedobrze było mi do samego porodu. Rano jeszcze czułam się znośnie, a od południa do wieczora fatalnie. Na pytania kiedy to mi minie??!! moja ginekolog odp: jak urodzisz. I miała rację:))) Odpowiedz Link
klarek Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 09.12.03, 19:58 Przez długi czas nie mogłam przekonać się do herbatki z imbirem, na samą myśl mdłości się nasilały. Po wczorajszych wymiotach stwierdziłam, że gorzej być nie może i z miną cierpiętnicy zaparzyłam herbatę z plasterkami imbiru. I wiecie co? Nie dość, że pomogło, to nawet było smacznie. Herbata ma przyjemny, delikatny, jakby cytrynowy aromat. To jedyne, co lekko przełykam. Nawet pycha. Klara Odpowiedz Link
justi9 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 11.12.03, 14:15 no to musze wyprobowac ten imbir! juz w innych watkach tez ktos polecal no wiec naprawde pomaga!!! ja natomiast polecam mandarynki - zwlaszcza przed poludniem albo jeszcze zanim sie rano wstanie!! DZIALA!!! Odpowiedz Link
bkyy Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 13.12.03, 01:45 Hello!! Suszone morelki, migdały, nawet są ciastka imbirowe (do kupienia m. in. w IKEI, w dziale ze szwedzkimi specjaLami); poza tym mięta faktycznie pomaga. A na zgagę surowa marchewka. Odpowiedz Link