Dodaj do ulubionych

KOMU NIEDOBRZE?? RADY

17.11.03, 12:23
u mnie 7 tydzien i zaczely sie nudnosci. jest roznie: czasem tylko przed
poludniem, czasem caaaly dzien... siedze w biurze i sie strasznie mecze -
blagam o rady!!!
Obserwuj wątek
    • pandora_ Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 17.11.03, 12:46
      Porad tyle, ile babek w ciazy :) Probuj:
      1. Herbatka z imbiru (plasterek imbiru zagotowac w 250 ml wody)
      2. Pogryzaj krakersy, paluszki, sucharki (bez cukru)
      3. Nie jedz niczego, co cie "odrzuca", nawet jesli jest "zdrowe" (powinno i tak
      przejc po paru tygodniach)
      4. Wypij napoj miodowy przed wstaniem z lozka
      5. Jedz czesciej ale mniejsze porcje, unikaj ciezkostrawnych posilkow
      6. Nie pij w czasie posilkow tylko po nich, czasem pomaga np Sprite, ale bez
      przesady - jest gazowany!
      7. Jesli duzo wymiotujesz, mozesz wypic napoj z elektrolitami (Gatorade)
      8. Witaminy, jesli bierzesz, bierz z jedzeniem lub przed snem
      9. Zapytaj lekarza o wit B6, ponoc pomaga
      10. oraz od 11 do 1000, popytaj inne przyszle mamy :)
      • agaa5 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 17.11.03, 12:54
        I jeszcze dołożę herbatkę z mięty pieprzowej, ogórki i kapustę kiszoną.
        Na pocieszenie nudności na ogół kończą się z nastaniem 2 trymestru. U mnie np w
        ok 15 tyg
        Pozdrawiam ciepło Aga
      • emilia41 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 19.11.03, 21:34
        Witaj
        Ja zaczynam juz 15 tydzen i problem ,mdlosci prawie minal...ale...dla mnie
        sposob najbardziej rewelacyjny pod sloncem-nigdy mnie nie zawiodl-silnie
        mietowa guma do zucia pomagala nawet w najbardziej juz drastycznych momentach
        kiedy mdlosci byly juz prawie prawie wymiotami...
        Chyba moglabym otworzyc hurtownie jak sobie pomysle ile ich zjadlam :)
        Powodzenia
      • aga_76 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 09.12.03, 18:40
        Czesc dziewczyny!
        Tyle się naczytałam o herbatce z imbiru, ale poradźcie, gdzie można ja dostać,
        pytałam w Krakowie w wielu miejscach i nie znalazłam...
        Aga, mama Julki i ktosika
        • pandora_ Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 10.12.03, 08:05
          aga_76, zamiast kupowac herbatke, ktora moze byc zlezala, kup sobie imbir w
          korzeniu i zagotuj plasterek z woda :)
          A jesli juz, to poszukaj w sklepach Herbapolu i zielarskich, powinni miec.
    • kasia9641 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 17.11.03, 14:51
      Hej!
      Ja jestem w 16 tygodniu i jeszcze całkowicie nie minęły, ale jest znacznie
      lepiej niż np. między 6 a 9 tygodniem, wtedy był naprawdę koszmar. Ten wątek
      był już poruszany "mdłośći" itp. Mi pomagały migdały, cytryna, starałam się nie
      dopuścić do zbytniego "wygłodzenia", i najważniejsze nie zmuszaj się do
      jedzenia rzeczy, na które nie masz obecnie ochoty. Głowa do góry, ponoć jest to
      zdrowy objaw ciąży :)
      • justi9 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 17.11.03, 15:33
        dzieki za wszystkie rady! mieta naprawde mi pomagla - polecam.
        z owocow to najbardziej pomagaja mi mandarynki. Czy tez jestescie takie powolne
        jak w pol-snie? Ja to dzisiaj widze ze mi wszystko slabo idzie w biurze... mam
        nadzieje ze nie codziennie tak bedzie, bo do 15 tygodnia to jeszcze kupa czasu
        (jestem w 7)
      • justi9 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 17.11.03, 15:33
        dzieki za wszystkie rady! mieta naprawde mi pomagla - polecam.
        z owocow to najbardziej pomagaja mi mandarynki. Czy tez jestescie takie powolne
        jak w pol-snie? Ja to dzisiaj widze ze mi wszystko slabo idzie w biurze... mam
        nadzieje ze nie codziennie tak bedzie, bo do 15 tygodnia to jeszcze kupa czasu
        (jestem w 7)
        • alu2 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 18.11.03, 14:35
          Ja zaczełam 7 tydzień,a wczoraj było mi niedobrze i dziś cały dzień do kitu.
          Nie wymiotuje ale źle sie czuje. Raczej na mało rzeczy mam apetyt. A zapachy
          doprowadzaja mnie do szału !!! z lodówki, w sklepie, lakier do paznokci,
          zbiera mi sie na wymioty... Też jestem senna i nic mie się nie chce. Dzisiaj
          ide na pierwszą wizyte do gina , a potem na angielski i też mi się nie
          chce ....
          • justi9 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 19.11.03, 09:57
            u mnie srodek 7 tygodnia - czje sie fa-tal-nie!!! mdlosci przez CALY dzien.
            troche pomaga mieta ale podobno nie jest wskazana - jak cos o tym wiecie to
            piszcie! jesc mi sie nie chce ale na glodno mdli jeszcze bardziej...
            bardzo polecam sledzika z cebulka i jablkami - wczoraj przyjelam i byl spokoj
            na jakies 3godz. siedze w biurze ale praca slabo idzie bo glowa do niczego!!!
            • alu2 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 20.11.03, 11:55
              mnie pomagają chyba kwaśne rzeczy
              ogórki kiszone, pije wodę z cytryną i czuję się trochę lepiej ,ale idealnie
              nie jest :(
    • kinga221 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 18.11.03, 18:02
      ja bym radziła o mietę zapytać sie lekarza, czy napewno możesz ją pić?. Mi
      lekarz zabronił picia miety, a nawet jedzenia czegokolwiek co zawierałoby
      miętę już od samego poczatku ciąży. Moze w związku z tym ze dosyć wcześnie
      pojawiły mi sie skurcze.

Kinga
    • lastka Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 19.11.03, 10:38
      Oj, współczuję ja też strasznie ten okres przechodziłam, żywiła się suchą
      bułką, ale potem znalazłam sposób:

1, jadłam malutkie porcyjki ale często
      2. Lekarz zalecił mi żebym piła po posiłku ale dopiero po ok 15 minutach a nie
      w trakcie posiłku i zaraz po.
      3. Herbata z cytryną pomalutku ją cedziłam
      4. Jak czułam że zbliża się kroiłam plasterek cytryny i go ssałam, mdłości
      mijały
      5. Nie gotowałam w domu bo zapach doprowadzała do tego, że cały dzień miałam z
      głowy wisiałam nad klozetem
      6. A potem lekarz wypisał mi jakiś płyn do picia na godzinę przed posiłkiem i
      mdłości minęły nawet nie wiem kiedy....

Życzę wytrwałości, mdłości szybko mijają mnie już w połowie trzeciego miecha
      minęły i było ok, chociaż czasami jeszcze się zdarzały ale sporadycznie.
    • haribo Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 25.11.03, 14:36
      Dokładnie nie pamiętam juz jak to u mnie było, ale ciągle miałam ochotę na coś
      gorącego. Jak wcześniej obiady mogły dla mnie istnieć raz może dwa w tygodniu,
      tak w pierwszych miesiącach ciązy mogły być 7 razy dziennie - z tym, że w
      małych porcjach. Jadłam dużo owoców - banany, mandarynki, brzoskwinie,
      winogrona, czereśnie, jabłka i gruszki (miałam to szczęście, że było to w
      okresie maj-lipiec). Kawę piłam, ale tylko jedną i w małej filiżance i czarną
      (co na ogół nie przepadam za taką), herbata słaba z cytryną i też gorąca. Wiem
      co to znaczy siedzenie w biurze, gdy Ci niedobrze - musiałam przejśc to samo,
      a w dodatku moja kierowniczka pali jak smok, a ja musiałam ukrywać moją ciążę
      do końca 3 m-ca. Pomagały mi też krakersy, zajadałam się świeżą papryką,
      ogórkami i pomidorami oraz przeróżnymi sałatkami i surówkami. Prawie jak na
      diecie, a i tak przytyłam wóczas trochę, ale na zrzucanie kilogramów będę
      miała dużo czasu - najważniejsze zdrowie moje i dziecka. Nie martw się czas
      szybko leci i nim się obejrzysz, będziesz chodziła z wystającym brzuchem, a
      wówczas nudnosci pójdą w zapomnienie, lecz pojawią się kolejne uniedogodnienia
      (zgaga, nacisk na pęcherz, opuchnięte ręce czy stopy, bóle pleców), ale warto
      przez to wszystko przejść.
      Kasia.
    • dagab3 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 03.12.03, 14:50
      Dziewczyny! Jestem w 12 tygodniu ciąży, od 8T przeżywam koszmar. Jestm po
      prostu zdechłą, nie mam na nic siły (wydawało mi się, że jestm prawie pedantką,
      a teraz dom jest tak zapuszczony, że az mi wstyd).Codziennie wymiotują, prawie
      nie wychodzę z łóżka, bo i tak nie mam siły. Mąż od ponad tygodnia robi mi
      śniadanie do łóża, bo dopóki rano czegoś nie zjem to nawet nie mam siły
      chodzić. Mam jednak nadzuieję, ze z uwagi, że wstępuję w drugi trymestr, to mi
      sie poprawi. Mnie równiez zapachy przyprawiają o mdłości i nie mogę gotowac ,
      bo to dla mnie prawdziwa męka.
      Staram się jadac częściej a mniej. Jak tylko robi mi się niedobrze, szybko coś
      przegryzam, na ogól pomaga i zmniejsza mdłości. No cóż moje drogie, tego nie
      zwalczymy, to po prostu trzeba przeżyc. Trzymam za Was i za siebie kciuki !!
      • anatemka Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 07.12.03, 16:15
        ja nie wymiotowałam wcale, ale niedobrze było mi do samego porodu. Rano jeszcze
        czułam się znośnie, a od południa do wieczora fatalnie. Na pytania kiedy to mi
        minie??!! moja ginekolog odp: jak urodzisz. I miała rację:)))
    • klarek Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 09.12.03, 19:58
      Przez długi czas nie mogłam przekonać się do herbatki z imbirem, na samą myśl
      mdłości się nasilały. Po wczorajszych wymiotach stwierdziłam, że gorzej być nie
      może i z miną cierpiętnicy zaparzyłam herbatę z plasterkami imbiru. I wiecie
      co? Nie dość, że pomogło, to nawet było smacznie. Herbata ma przyjemny,
      delikatny, jakby cytrynowy aromat. To jedyne, co lekko przełykam. Nawet pycha.
      Klara
      • justi9 Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 11.12.03, 14:15
        no to musze wyprobowac ten imbir! juz w innych watkach tez ktos polecal no wiec
        naprawde pomaga!!! ja natomiast polecam mandarynki - zwlaszcza przed poludniem
        albo jeszcze zanim sie rano wstanie!! DZIALA!!!
    • bkyy Re: KOMU NIEDOBRZE?? RADY 13.12.03, 01:45
      Hello!! Suszone morelki, migdały, nawet są ciastka imbirowe (do kupienia m.
      in. w IKEI, w dziale ze szwedzkimi specjaLami); poza tym mięta faktycznie
      pomaga. A na zgagę surowa marchewka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka