Dodaj do ulubionych

9 tydzień

04.12.03, 11:03
Dziewczyny jak myślicie czy to normalny objaw ? Jestem w 9 tyg. i do tej
pory miałam powiększone i obolałe piersi. Dzisiaj zauważyłam, że są dużo
mniejsze i mniej bolą - czy to OK ? Idę doo lekarza dopiero 16.12 i martwie
się czy to jest zdrowy objaw.
Inna rzecz, która mnie niepokoi to brak apetytu i mdłości. Bardzo mało jem i
to tylko kanapki, nie wiem czy to dobrze dla prawidłowego rozwoju ciąży, czy
może powinnam się zmuszać do jedzenia ? Co myślicie, prosze poradźcie coś
Obserwuj wątek
    • dorisk Re: 9 tydzień 04.12.03, 11:22
      Jeśli chodzi o jedzenie to nie zmuszaj się do niego, nie ma sensu. Samo ci
      przejdzie po pewnym czasie tez tak miałam. Ale jeśli juz jesz to wydaje mi się
      że powinnas troszkę urozmaicic posiłki, nie tylko kanapki, ale jakies warzywam
      owocki, serki no i chyba przydałoby się czasem coś ciepłego, chocby odrobinką.
      Nie jestem jednak specjalistą to tylko mojue skromne zdanie:)
      • eenia Re: 9 tydzień 04.12.03, 11:29
        cześć, ja też jestem w 9 tygodniu i też martwiłam sie o jakby mniejsze piersi i
        oto że mniej bolą, w ogóle jakoś od kilku dni czuję sie jakby lepiej czyli
        przeszły mi nudnoście i zmęczenie i przez to zaczęłam się martwić czy aby nadal
        jestem, w ciąży. Jutro mam wizytę u lekarza wiec sie wszyskto okaże. mam
        nadzieje że wszystko będzie ok i że to poprostu zaczał się 3 miesiąc i teraz
        będzie tylko lepiej.
        • joasiiik24 Re: 9 tydzień 04.12.03, 12:00
          Dziewczyny!!!! takie objawy w poczatkowych tygodniach ciazy sa normalne i na
          miejscu,ja np:nie mialam typowo objawow ciazowych czyli zero mdlosci czy
          wymiotów ale ciaza rozwija sie prawidlowo i nalezy sie z tego cieszyc.Kazda z
          nas jest inna i inaczej organizm reaguje na dzidzi.Co do jedzenia to polecam
          cieple posilki same kanapki ci nie wystarcza musisz dziecku dostarczac
          odpowiednich skladnikow i witaminek.A z piersiami to tez jest roznie mnie np
          od samego poczatku strasznie bolaly az sie dotknac nie moglam.Wszystko jest
          dobrze glowa do gory.Pozdrawiam was i wasze maluszki

Asia i 21 tyg Kamilka/w brzuszku/
    • justi9 Re: 9 tydzień 04.12.03, 15:14
      czesc!! ja tez jestem w 9 tyg i z piersiami mam te sama historie! za to od paru
      dni jest lepiej jesli chodzi o mdlosci. nawet powoli zaczynam miec apetyt.
      • ainer1 Alu 04.12.03, 15:57
        wg lekarza do 3miesiaca dzidzia i tak z Ciebie ciagnie co sobie zachce wiec sie
        nie przejmuj ze ja zaniedbujesz jak czesciej masz ochote isc do WC niz do kuchni.
        Czasem w pierwszym trymestrze sie chudnie bo tak nie da sie patrzec na jedzenie.
        Nie zmuszaj sie - nie ma sensu. Teraz trwa walka w Twoim organizmie i troche
        potrwa zanim zaakcetuje intruza jak widac:)
        Wazniejsze jest zebys ty nie zapominala sie odzywiac jak juz bedziesz mogla -
        dobrze. Bo to sie odbije na Twoim zdrowiu i urodzie po porodzie. Inwestujesz w
        siebie tak naprawde - nie w dzidzie.
        Renia
        • alu2 Re: Dzięki 05.12.03, 10:42
          Bardzo Wam dziekuję ! pocieszyłyście mnie trochę i zmobilizowałyście , zebym
          wczoraj ugotowała rosół - jakoś wszedł, choć potem nie czułam się
          rewelacyjnie - ale już straciłam orientację po czym mi dobrze , a po czym nie:
          (Jeszcze tylko mam miesiąc - mam nadzieję :)
    • la_lunia Re: 9 tydzień 05.12.03, 19:14
      hejka
      ciesze sie, ze "prawie" wszystko u Ciebie w porzadku
      otoz mnie na pocatku tez bolaly piersi - nabrzmialy. nie bola juz od moze 4
      tygodni (jakos nie licze tego czasu)
      tak wiec teraz juz nie bola ale poostaly nabrzmiale (ku uciesze mea) :)
      jelsi chodi o wymioty to ja nie zwymiotowalam ani razu (to juz 14 tydzien)
      oczywiscie rano jak myje zeby to czasami mam ruchy wymiotne ale na tym sie
      konczy
      jelsi chodzi o jedzonko to rano pierwsze co to pije jakis jogurcik maly albo
      actimel (to na poprawe flory w jelitkach)
      staram sie zjesc w ciagu dnai cos na cieplo - rano kanapka, w pracy kanapki
      plus jablko, mandarynka, herbatki owoceowe a w domku cos na cieplo np. zupka
      ale wcoraj swietowalismy (imieniny) wiec bylismy na wypadowym-jedzonku a dzis
      na pizzy z pysna cola :)

tak wiec nie martw sie mdlosciami a jedynie ciesz !! naprawde jest z czego
      a brak wymiotow nie onacza nicego zlego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka