Dodaj do ulubionych

usunięta ciąża !!

27.12.03, 08:37
Witajcie, mam pytanie, czy jeżeli w przeszłości usunęłam ciążę ( z pewnych
powodów zdrowotnych)a teraz jestem drugi raz w ciąży, to czy wszystko jest
ok? Czy dziecko dobrze się rozwija itp?
z USG to nie wiadomo,tak mi się wydaje,ale czy moze być coś nie tak? po
zabiegu?
Czy wszystko powinno być ok? Czy są osoby, które też przeszły coś podobnego?
Dodam że jestem w 29 tyg ciąży.
Proszę o odpowiedzi,martwię się.
Obserwuj wątek
    • monjar6 Re: usunięta ciąża !! 27.12.03, 13:00
      CZESC,nie martw się ja też mam to za sobą tyle że to był obumarły zarodek,
      teraz jestem w 27tygodniu i też wszystko ok!Lekarze mówią że to nie ma wpływu
      chyba żeby żle ci coś zrobili podczas zabiegu ,ale wtedy chyba nie nosiłabyś
      teraz wspaniałego dzidziusia pod serduszkiem!
    • agap26 Re: usunięta ciąża !! 22.03.04, 19:13
      Kochana gdyby działo się z Twoim maleństwem coś niepokojącego (np. wady płodu)
      USG jest w stanie to wykazać. Także nic się nie martw, skoro lekarz nie alarmuje
      znaczy że jest wszystko OK. Jeśli będziesz spokojniejsza idź na USG do dobrego
      specjalisty (niewiem skąd jesteś także nie mogę Ci nic zaproponować), najlepiej
      poleconego, sprawdzonego, który przeprowadzi to badanie bardzo dokładnie.
      Głowa do góry, nic się nie martw.
      Pozdrawiam Ciebie i maleństwo
      Aga
      • sugar_mama_danielcia Re: usunięta ciąża !! 26.03.04, 12:34
        Nie martw sie. Zagrozeniem po usunieciu ciazy jest uszkodzenie szyjki macicy i
        zwiazanie z tym pozne poronienie lub porod przedwczesny. Zadne wady plodu w
        kolejnych ciazach!! Taka niewydolnosc szyjki macicy daje o sobie znac ok 15-18
        tygodnia ciazy. Ty juz jestes prawie na finiszu i jakby cos bylo nie tak to
        dawno bys sie o tym przekonala. Wygladaj szczesliwego zakonczenia - takie Cie
        przeciez czeka :))

Sugar
    • mamalgosia Re: usunięta ciąża !! 27.03.04, 10:42
      Tego nie wie nikt. Nie wszystko widać na USG, ale jeśli ono wykazało, że
      wszystko jest w porządku, to chyba nie powinnaś się martwić na zapas. Tym
      bardziej, że nic nie jesteś w stanei teraz na to poradzić
      • melka_x Re: usunięta ciąża !! 31.03.04, 12:01
        Owszem to wiedzą wszyscy:))). Usunięcie ciązy w żaden sposób nie wpływa na wady
        czy to genetyczne czy rozwojowe w następnej. Tak jak napisała Sugar -
        komplikacją po łyżeczkowaniu może być niewydolność szyjki macicy, która może
        (ale nie musi) dać o sobie znać po mniej więcej 15 tc, i to faktycznie musisz
        kontrolować. Będzie dobrze!
        • grrrrw Re: usunięta ciąża !! 05.04.04, 08:36
          Na pewno nie wpływa na wady genetyczne czy rozwojowe. Zwiększa natomiast ryzyko
          komplikacji w nastepnej ciązy i to czasem znacznie. Problemy z nidacja,
          właściwym posadowieniem łozyska, szyjką...
          Wiekszość potencjalnych problemów jest jednak już za toba.
    • anek.anek Re: usunięta ciąża !! 31.03.04, 23:40
      Aborcja nie ma wpływu na samo kolejne dziecko. Jeśli zaszłaś w ciążę, a na
      razie wszystko z Twoim organizmem ok (bo może jeszcze być problem z
      wcześniejszym porodem, ale to chodzi o zmiany fizyczne, które lekarz raczej by
      zauważył.
      Ja też była "łyżęczkowana" ale o po porodzie - nie urodziłam całego łożyska i
      trzeba było je usunąć mechanicznie. mój położnik niemal się uśmiał kiedy
      zadałam mu takie pytanie jak ty.
      nie martw się.
      • fyde Re: usunięta ciąża !! 04.04.04, 20:45
        Czy lyzeczkowanie jest pod znieczuleniem?? brr, trochę mnie to przeraza...
    • gandzia4 Re: usunięta ciąża !! 11.04.04, 23:27
      Spokojnie ja miałam łyżeczkowanie po poronieniu i dokładnie co do dnia dwa lata
      później urodziłam zdrowego synka. Nie martw się i nie daj się straszyć. Mały
      urodził się wprawdzie 4 tygodnie przed czasem, lecz powodem tego był bardzo
      silny stres (mąż w tym czasie stracił pracę), a nie problemy z szyjką czy innymi
      częściami mojej fizjologii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka