01.07.05, 13:41
Jak właściwie wymawia się literki "č","š","ž":miękko (ć,ś,ź) czy twardo (cz,
sz,ż)?
Znajduję na necie sprzeczne informacje i dlatego chcę się upewnić.
Jeszcze na dobre nie zacząłem uczyć się czeskiego, więc chcę wszystko
skorygować, zanim bedzie za późno.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • vasermon Re: Č,Š,Ž 01.07.05, 15:38
      Spróbuj złoty środek. ;) Najlepiej sobie ściągnąć jakąś czeską mp3 i wysłuchać.
    • thomaa Re: Č,Š,Ž 01.07.05, 18:25
      raczej ta druga opcja (tzn. cz, ż, sz), tyle, ze po prostu bardziej miękko (ale
      na pewno nie jest to ć, ź, ś)
      • tombal15 Re: Č,Š,Ž 04.07.05, 15:37
        W Czeskim nie występuje żaden dźwięk, który odpowiada ć jest owszem jest
        t' ,ale jeżeli by to bvrać pod uwagę to jest to coś w rodzaju szybko
        przeczytanego tj.W językach południowych słowiańskich występuje ć, ale nie w
        Czeskim!!! š č ž czytamy jako coś pomiędzy sz/ś cz/ć ż/ź czyli takie
        mięciutkie mięciutkie. Jeżeli dalej nie iwesz o co chodzi to wymaiwaj te
        dźwięki cz/ć..... razem wzięte jest to takie jak we włoskim np. Ciao!!!papa
        Ahoj!!! czeski: čao!!
        • tombal15 Re: Č,Š,Ž 04.07.05, 15:46
          aha tutaj nie dodałem jednego. Czeski nie jest z języków
          południowopsłowiańskich. Tylko po przeczytaniu tamtego ktoś by mógł inaczej
          zrozumieć:D
          • mtx2 Re: Č,Š,Ž 04.07.05, 22:39
            A mi "ť" bardziej przypomina rosyjskie "ть".
            • vasermon Re: Č,Š,Ž 05.07.05, 10:21
              Tak jest. Ale bez wszystkich naleciałości wymawiania jako "ć". :)
              • tombal15 Re: Č,Š,Ž 05.07.05, 18:41
                Nie uczę się ruskiego(rosyjskiego) bo jest to dla mnie język beznadziejny w
                ogóle go nie cierpię!!Dlatego nie wiem jak może być litera czeska t' podobna do
                czegoś tam bo nie znam. Nie jest to wymawiane jako ć lub d' jako dź to jest
                typowy polski błąd. np. Lod' wymawiamy Lodj a nie lodź ale to dj ma być szybkie
                aż ma się język powinąć i powstaje t' czeskie tak samo jest z ř ja już umiem je
                wymawiać doskonale jak to powiedział pewien Czech. Jeszcze troszkę się
                podszkolisz w gramatyce to będziesz po czesku gadał jak prawdziwy Czech. Dużo
                ludzi z Czech(chodzi mi o czechów) mówiło im już to oczywiście po czesku więc
                się znam.(To buło cjwalenie się[ja skromny nie jestem]haha).Pozdro!!
                • tombal15 Re: Č,Š,Ž 05.07.05, 18:43
                  tam trochę pomieszałem bo się śmpieszyłem gdy to pisałem(tamto)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka