Dodaj do ulubionych

ŁACINA a PRAWO

20.07.05, 18:53
bardzo ciekawi mnie w jakim zakresie realizuje sie program nauki łaciny na
studiach prawniczych - z tego co wiem to tygodniowo jest to 1 lub 2 godziny i
chcialabym wiedziec co w tym (krotkim) czasie mozna w ogole zrobic ? jak
wyglada nauka ? czy poznaje sie chociaz troche gramatyke? jezeli ktos sie
orientuje to bede wdzieczna za pomoc .
Obserwuj wątek
    • jovita666 Re: ŁACINA a PRAWO 20.03.06, 06:33
      W czasach kiedy ja studiowalam na prawie a bylo to w latach 80-tych mielismy
      konversatorium z laciny. Proste sprawy takie jak podstawy gramatyki i
      przyslowia lacinskie. To moze ci sie wydac smieszne ale wiele przyslow
      lacinskich jest do dnia dzisiejszego znanych i uzywanych i swiadczy powiedzmy
      sobie o kulturze i ogladzie osoby....Poza tym znajomosc laciny ma inna bardzo
      uzyteczna strone. Nie wiem jak teraz wyglada program studiow prawniczych w
      Polsce ale za moich czasow powazna ich czesc stanowilo prawo rzymskie. Znajomsc
      laciny jest bardzo pomocna dlatego, ze cale instytucje prawa rzymskiego mialy
      lacinskie nazwy. Jesli bedziesz dobrze znala prawo rzymskie na zawsze bedziesz
      dobra w prawie cywilnym. Jedno ciagnie za soba drugie. Ja mieszkam od 23 lat w
      USA, gdzie powtarzalam studia prawnicze i moim nauczycielom prawa i kolegom z
      roku oczy wychodzily z orbit poniewaz potrafilam calymi godzinami rozprawiac
      nad pochodzeniem roznych instytucji. Wystarczylo, ze powiedzieli cos po lacinie
      a ja jak najeta gadalam na ten temat. Taka dobra podstawe mialam z tego prawa
      rzymskiego. Uchodzilam na wydziale za wyjatkowa intelektualistke i bylam
      slynna ze swojej znajomosci antyku... Smiech mniedzis bierze keidy o tym mysle
      ale wszytko zawdzieczam wylacznie nauce laciny w liceum i tym dziecinnym
      konversatoriom z laciny na UW.
    • grzespelc Re: ŁACINA a PRAWO 31.03.06, 13:31
      Kilka lat temu było tak:
      Katowice - 1,5 h ćwiczeń w tygodniu przez 2 semestry na zaliczenie
      Wrocław - 1,5 h ćwiczeń/tydz. przez 1 semestr + egzamin

program obejmował podstawy gramatyki i słownictwa i sporą dawkę tekstów ze
      słownictwem prawniczym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka