14.05.07, 10:45
witam

jak skonfigurowac :
klient X kupujac towar z konkretnej grupy produktowej powinien miec przypisany
inny niz zwykle rabat...

dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • cortez_2 Re: rabat 14.05.07, 11:42

Hmm.. ja bym utworzył nowy klucz ustalania jakiegoś istniejącego rabatu, lub
      stworzył nowy warunek rabatowy, przypisał go w procedurze ustalania cen i
      utworzył dla niego właściwy klucz ustalania (zawierający numer klienta i grupę
      produktową).
      • aniasap Re: rabat 14.05.07, 18:56
        to jest jakis trop...
        jednak prosze mnie potraktowac jak osoba, ktora dopiero sie uczy i nie zna
        transakcji. prosze jezeli jest to mozliwe o bardzo (bardziej) szczegolowe
        wyjasnienie wraz z transakcjami jakich nalezy uzyc...

dziekuje
        • cortez_2 Re: rabat 14.05.07, 22:05
          No cóż.. jeśli jest Pani osobą, która się dopiero uczy obawiam się, że nie
          poradzi sobie Pani na podstawie moich wyjasnień. Proponuję skontaktować się z
          jakąś firmą konsultingową i zaprosić do siebie konsultanta z modułu SD (polecam
          siebie :)).
          Zrobienie tego nie będzie stanowić dużego problemu.
          • aniasap Re: rabat 15.05.07, 08:35
            drogi Cortez
            oferty pracy sa chyba w pierwszym topic'u ;)

bede jednak nalegala na ujawnienie tej wiedzy tajemnej. moze i jestem mloda
            uzytkowniczka sap - jednak tak dlugo jak nie zaczne samodzielnie rozwiazywac
            problemow, tak dlugo pozostana one w gestii konsultantow zewnetrzych.

wiec prosze chociaz o wypisanie jakich transakcji mam uzyc kolejno...

pozdrawiam
            • cortez_2 Re: rabat 15.05.07, 10:43
              Nie mam na celu podważąc Pani wiedzy. Po prostu problem ustalania cen i rabatów
              w systemie SAP jest dość zawiły. Napisanie kilku transakcji może się na niewiele
              zdać. Konfigurowała już Pani coś na systemie developerskim? Proszę mi przyblizyć
              posiadaną przez Panią wiedzę.
              • aniasap Re: rabat 15.05.07, 16:30
                witam ponownie
                tak wiec XD03 - odnalazlam odpowiedniego klienta lecz nie potrafie
                zidentyfikowac zakladki/pola, w torym przypisuje sie odpowiednia grupe upustowa
                - wiem takze ze takowa grupa jest w systemie i ma okreslona nazwe, ktora takze
                znam...

lecz pomimo wielokrotnego ogladania klienta w trnsakcji XD03 nie znalazlam
                miejsca, w ktorym moge to zmienic/przypisac.
                • cortez_2 Re: rabat 15.05.07, 20:23
                  Jeżeli to jest grupa rabatowa dla linii produktów to ja bym szukał w danych
                  podstawowych materiału - MM02.
                • mpyt Re: rabat 16.05.07, 10:51
                  jeśli masz dostęp do SPRO to sprawdź konfigurację warunków cenowych
                  /Sprzedaż i dystrybucja /Funkcje podstawowe /Ustalanie cen /Sterowanie
                  ustalaniem cen
                  i tu najpierw
                  Definiowanie rodzajów warunków
                  potem
                  Definiowanie kolejności dostępu
                  Jak już sobie pooglądasz to pewnie rabat klientowi przypiszesz zwykłą
                  transakcją VK11 ale najpierw sprawdź przypisania transakcją VK13.
                  Chyba, że masz rabaty skonfigurowane inaczej.
                  Pozdrawiam
                • agromek Re: rabat 31.05.07, 15:43
                  Grupę upustową a nie upustową :-)

A.

aniasap napisała:

> witam ponownie
                  > tak wiec XD03 - odnalazlam odpowiedniego klienta lecz nie potrafie
                  > zidentyfikowac zakladki/pola, w torym przypisuje sie odpowiednia grupe
                  upustowa
                  > - wiem takze ze takowa grupa jest w systemie i ma okreslona nazwe, ktora takze
                  > znam...
                  >
                  > lecz pomimo wielokrotnego ogladania klienta w trnsakcji XD03 nie znalazlam
                  > miejsca, w ktorym moge to zmienic/przypisac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka