furrria 14.05.04, 23:17 Witam Kto oprocz Elli Fitzgerald i Janis Joplin spiewal Summertime? Czyje wykonanie podoba wam sie najardziej? pozdrawiam fu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gkompert Re: summertime 15.05.04, 13:13 Pewnie wiele jeszcze wokalistek to wykonywało , ja bardziej kojarzę wersję instrumentalną Miles Davisa z orkiestrą Gila Evansa z płyty Porgy and Bess. Zresztą cała płyta znakomita - polecam Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: summertime 17.05.04, 11:24 Jest swietna wersja G.Bensona z koncertu, w podobnym klimacie wersja A. Jarreau. Odpowiedz Link Zgłoś
flakusi Re: summertime 18.05.04, 09:15 również słyszałam ten utwór w przeróznych wykonaniach, ale faktycznie wpadł mi bardzo w ucho, w wykonaniu Bensona. Ponadto będąc kiedyś na konkursie muzyki chóralnej, słyszałam przecudne wykonanie nieznanego mi czarnego wokalisty, ujęło mnie na długo. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re:flakusi 18.05.04, 11:34 "Ujal mnie na dlugo" brzmi apetycznie, niestety nie jestem czarnym wokalista. Ostatnio na Choice Radio chodzilo Summertime w wyk. autentycznej afrykanki (pewnie z Paryza) z cala otoczka World Music: spiewy ptaszkow w tle, fauna i flora, cuda-wianki i tp. Chociaz utworek szabasowy, jak caly Gershwin, to mozna w kilku wersjach zaakceptowac. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jotesz Re:flakusi 18.05.04, 14:51 Ze niby Gershwin koszerny a baky lubi raczej świninę w muzyce? No to chyba zostaje Wagner a te wszystkie Mendelsohny, Coheny, Dylany (Zimmermanny) można ewentualnie zaakceptować? No to jest ta nasza polska tolerancya... Odpowiedz Link Zgłoś
frank4 Re:flakusi 18.05.04, 15:31 jotesz napisał: > Ze niby Gershwin koszerny a baky lubi raczej świninę w muzyce? Chyba (z lekka) nie czaisz bazy... Odpowiedz Link Zgłoś
majster55 Re:flakusi 18.05.04, 16:17 można dożucić też "Summertime" w wykonaniu Pata Metheny`ego i Jimi`ego Hall`a, świetną wersję Olgi Łysiak a także Danuty Błażejczyk - pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
flakusi Re:flakusi 20.05.04, 13:12 esz Ty, trafiłeś z tą afrykanką z Paryża bo widzisz ten czarny wokalista, który tak "ujął mnie wykonaniem tego utworu" też przyjechał z francuskim chórem Ponadto był to jeden z moich ulubionych utworów, który wykonywaliśmy z chórem, niestety bez czarnych solistów Pozdrawiam jazzowo, gershwinowo Odpowiedz Link Zgłoś
chickenshorts summer time 22.05.04, 12:21 poza 'glosem' trabki Davisa z Gil Evansem jest jeszcze helen merril z orkiestra Gila Evans'a Odpowiedz Link Zgłoś
chickenshorts Re: summer time 22.05.04, 12:29 chickenshorts napisał: > > poza 'glosem' trabki Davisa z Gil Evansem jest jeszcze > helen merril z orkiestra Gila Evans'a Przepraszam, Helen Mirrel... nie Merril Odpowiedz Link Zgłoś
birdland Re: summertime 24.05.04, 09:42 Polecam wersje z plyty Hancocka "Gershwin's world", gdzie spiewa Joni Mitchell. To moje ulubione wykonanie. Warto tez posluchac Summertime z plyty Marcusa Millera "Live&More". Spiewa tam Lalah Hathaway - bardzo fajna, mozna pokusic sie o stwierdzenie funkowa wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: summertime 22.06.04, 10:58 Angelique Kidjo - CD JAZZ A SAINT-GERMAIN. Pelna egzotyka!(summertime) Odpowiedz Link Zgłoś
jotesz Re: summertime 25.06.04, 12:37 polecam też płytę Jacquesa Loussiera "Summertime" z tematami Gershwina, oczywiście o ile ją nagra, czego jemu i sobie życzę... Mazel tof! Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: summertime 25.06.04, 17:32 foxy21 napisała: > Joe Henderson (samba version) Na plycie "Porgy and Bess", sa 2 wersje tego utworu, jedna z Chaka Khan, a druga samba version. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: summertime 26.06.04, 11:30 No i obie wersje są fantastyczne,ale wokalna jednak lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: summertime 26.06.04, 14:12 Cala plyta jest fantastyczna, sklad tez niczego sobie Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: summertime 01.07.04, 15:40 Summertime - Al Jarreau z plyty Tenderness Odpowiedz Link Zgłoś
widmowolnosci Re: summertime 03.07.04, 23:18 Site almusic.com rejstruje 2005 wykonan Summertime , od niekoszernego Abdula Malika poprzez Armstronga , Beyonce, DJ Jazzy Jeff an Fresh Prince, Ellingtona, Sonny Rollinsa , Diane Ross , Ricka Wakemana, Phil Woodsa do The Zombies. polecam site. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
widmowolnosci Re: summertime 03.07.04, 23:24 Ah zapomnialem ... Najbardziej podobaja mi sie wykonania Johna Coltrana z plyty My Favourite Things oraz Milesa Porgy and Bess. Serdecznie pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
heniek99 Re: summertime 13.07.04, 10:17 W zasadzie pytanie postawione jest bardzo konkretnie "kto śpiewał/śpiewa"?, a my chyba w większości odpowiadamy kto grał... I ja też mam takie propozycje. Nie jestem pewien czy J. Redman na którejś z pierwszych swoich płyt (z Patem?) nie nagrał tego utworu. Z polskich wykonawców bardzo mi się podoba wersja Śmietany z płyty "Ballads & other Songs". hen(ryk) ---------------------- ... ciepło wewnętrzne łatwo można uzupełnić ciepłem zewnętrznym przy pomocy różnych wódek słodkich i mocnych, jak mówią w Galicji. Odpowiedz Link Zgłoś