Dodaj do ulubionych

Jakie Liceum?

06.01.05, 09:33
Witam wszystkich. Jestem uczniem trzeciej klasy gimnazjum i jak wielu moich
rówieśników staje przed problemem - jakie liceum wybrać? Jestem humanistą i
bardzo lubię język polski. Uczę się dobrze i nauka nie sprawia mi kłopotów.
Nie wiem jednak w jakim liceum pogłębie swoją wiedze oraz które liceum lepiej
przygotuje mnie do studiów. Najbardziej zastanawiam się nad Asnykiem i
Kościuszką. W gre wchodzi jeszcze Kopernik. Czy absolwenci lub też aktualnie
chodzący do tych szkół mogą mi pomóc w dokonaniu wyboru? Bardzo proszę o
szczerę wypowiedzi i mam nadzieje, że mi pomożecie :). Mnie osobiście
najbardziej odpowiada Asnyk, lecz co ja mogę o nim powiedzieć? Nic. Dlatego
zapraszam wszystkich do dyskusji na temat kaliskich ogólniakach.

P.S. Czy są w internecie aktualne rankingi liceów w Kaliszu?

Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • gosiak36 Re: Jakie Liceum? 06.01.05, 21:28
      nie kieruj sie rankingami, bo one tak naprawde niczego nie mowią. Bardzo dużo
      zależy od tego na jakiego nauczyciela trafisz, bez wzgledu na szkołę.
      Kosciuszko znany jest z klas humanistycznych, ale chyba przereklamowany. Asnyk
      to biol-chem przede wszystkim. Kopernik mat-fiz ale są też dobre klasy
      humanistyczne. Mam kontakt z Kopcem, więc mogę polecic
    • kasiulea Odp: Jakie Liceum? 08.01.05, 20:32
      Mogę Ci poradzić, co następuję:
      Asnyk-szkoła, gdzie liczy się kasa, markowe ciuchy, szpanerstwo i (podobno)
      znajomości.jednocześnie należy zwrócić na wysoki poziom (zwłaszcza chemii,
      biologii i jęz. niemieckiego - szkoła przygotowuje do matury niemieckiej)
      Kościuszko-z racji tego, że deklaruje przyjąć wszystkich, którzy wybiorą tę
      szkołę jako szkołę pierwszego wyboru, sprawia, że uczęszcza tam znaczna część
      tzw. "elementu" kaliskiego. nie da się jednak ukryć, że jest to szkoła w której
      dużo się dzieje - w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
      Kopernik-trzyma wysoki poziom, ale i dyscyplinę (identyfikatory, ochrona, obuwie
      zmienne, zakaz opuszczania szkoly na przerwach, "nadzory" zamiast "okienek").
      Szkoła nastawiona bardziej na profile ścisłe, aczkolwiek humanistyczne klasy
      cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Kadra jak szkoła - wiekowa ;-), co w
      tym wypadku może być zaletą: kwalifikacje Profesorów nie budzą żadnych
      wątpliwości. chodzenie do tej szkoły koszatuje dużo stresu i wymaga pozbycia się
      wszystkich egoistycznych pobudek.
      I chociaż Kopernik wypada słabo w tym porównaniu, nie da się ukryć, że szkoła ta
      ma swój niepowtarzalny klimat, i nie zamieniłabym jej na żadną inną.

Zaznaczam jednakowoż, iż jest to tylko i wyłącznie moje, subiektywne zdanie.
      Fakt, że pokrywa się ze zdaniem wielu moich znajomych, ma niewielkie znaczenie
      dla meritum sprawy.
      Pozdrawiam
      Uczennica Kopernika.
      • maciej_szwarc Re: Odp: Jakie Liceum? 10.01.05, 15:15
        ja tez konczylem kopernika(2 lata temu)i uwazaam ze pomimo tych wszystkich
        rankingow jest to szkola ktora duzo daje.jest tam naprawde fajnie i mozna sie
        wiele dowiedziec(jezeli oczywiscie ktos powaznie podchodzi do nauki).
        • radwan3 Re: Odp: Jakie Liceum? 06.02.05, 12:42
          Czyżby Maciuś z IV fuj.Pozdrawiam serdecznie.
        • zuzolda Re: Odp: Jakie Liceum? 26.07.05, 15:59
          Ja wybrałam Kościuszkę. Szkoła podczas drzwi otwartych zrobiła nq mnie barddzo
          dobrze wrażenie. Rozmawiałam z dyrem - spoko. Opinie znajomych, którzy chodzą
          do tej szkoły, też mnie zachęciły. Boję się tylko jednego : Otóż są tam 2
          straszne (!)chemiczki. Ale ja idę do klasy 1a i myśle że będzie dobrze. :D
      • gapiszon67 Re: Odp: Jakie Liceum? 13.01.05, 14:25
        kasiulea napisała:

> Mogę Ci poradzić, co następuję:
        > Asnyk-szkoła, gdzie liczy się kasa, markowe ciuchy, szpanerstwo i (podobno)
        > znajomości.jednocześnie należy zwrócić na wysoki poziom (zwłaszcza chemii,
        > biologii i jęz. niemieckiego - szkoła przygotowuje do matury niemieckiej)
        > Kościuszko-z racji tego, że deklaruje przyjąć wszystkich, którzy wybiorą tę
        > szkołę jako szkołę pierwszego wyboru, sprawia, że uczęszcza tam znaczna część
        > tzw. "elementu" kaliskiego. nie da się jednak ukryć, że jest to szkoła w
        której
        > dużo się dzieje - w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
        > Kopernik-trzyma wysoki poziom, ale i dyscyplinę (identyfikatory, ochrona,
        obuwi
        > e
        > zmienne, zakaz opuszczania szkoly na przerwach, "nadzory" zamiast "okienek").
        > Szkoła nastawiona bardziej na profile ścisłe, aczkolwiek humanistyczne klasy
        > cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Kadra jak szkoła - wiekowa ;-),
        co
        > w
        > tym wypadku może być zaletą: kwalifikacje Profesorów nie budzą żadnych
        > wątpliwości. chodzenie do tej szkoły koszatuje dużo stresu i wymaga pozbycia
        si
        > ę
        > wszystkich egoistycznych pobudek.
        > I chociaż Kopernik wypada słabo w tym porównaniu, nie da się ukryć, że szkoła
        t
        > a
        > ma swój niepowtarzalny klimat, i nie zamieniłabym jej na żadną inną.
        >
        > Zaznaczam jednakowoż, iż jest to tylko i wyłącznie moje, subiektywne zdanie.
        > Fakt, że pokrywa się ze zdaniem wielu moich znajomych, ma niewielkie znaczenie
        > dla meritum sprawy.
        > Pozdrawiam
        > Uczennica Kopernika.

Hmmm, szkoły pokończyłam ok 20 lat temu, a tu prosze w tych trzech kaliskich
        liceach nic sie nie zmienia, no moż e nowy wynalazek - "ochrona" , ale typ
        klienta, typ nauczyciela itp te same niezmiennie od dwudziestu paru lat,
        troszkę fajnie (sentymenty) a troszkę starsznie:)
    • krystianbruz Re: Jakie Liceum? 18.02.05, 13:23
      Czesc!!!

Wiesz, ja tez mialem problem z wyborem liceum, pare lat temu, teraz koncze
      studia na UAM, wyjechalem na zagraniczne stypendium,a moja wiedza humanistyczna
      przewyzszala tych z asnyka, kopernika, czy kosciuszki...
      Zadne rankingi tego nie oddaja. tego co najistotniejsze...najwazniejszy jest
      program szkoły, mozliwosć jego zmiany i ...procent dostajacych sie na studia...
      W mojej klasie humanistycznej, bylo raptem 20 osob, malo, ale dobrze, bo
      rywalizacja byla znakomita, czysta i fajna, nauczyciele nie faworyzowali dzieci
      notabli, ja bylem jedynym chlopakiem ze wsi i wcale mi to nie przeszkadzalo,
      nikt mnie n ie wyzywal, nikt mnie nie wartosciował...i wiesz, na studia dzienne
      z tej grupy dotalo sie 12 osob!!!procent znakomity, ja na historie, 3 kolegow i
      2 kolezanki na prawo do wroclaiw,1 dziewczyna na prawo do Warszwy, Jeden
      chlopak do lodzkiej filmowki( dzis wystepuje goscinnie w kaliskim teatrze!!!),
      jeden chlopak na filmoznawstwo do lodzi ( robi filmy dla mtv i kampanie
      reklamowe) i reszty nie pamietam, ale generalnie wszyscy sa na studiach,badz po
      i zajmuja sie fajnymi rzeczami...

Nie wierz wiec rankingom, nie podejmuj sie decyzjami rodzicow i opiniom innych,
      po prostu jedz na dzwri otwarte i zadecyduj sam...

Miom zdaniem, dla ambitnych najlepsze jest IV lo...jak spiewal kazik, Czwatre
      liceum ogolnoksztalcace..

Pozdrawiam
      I wiesz, ktore to bylo liceum....nie zgadniesz, to , ktore uznawano za
      najgorsze w miescie, IV!!!!
      • chuda_w-w Re: Jakie Liceum? 27.03.05, 00:16
        Istnieje takie przekonanie że jesli:
        -humanistyczne to Kościuszko
        -ścisłe - Kopernik
        -biologiczno-chemiczne - Asnyk
        -informatyczne - IV czyli od jakiegoś czasu Paderewski ;)

Też nie kierowałabym się ranikingami, a poza tym każdemu liceum można dopisać
        jakieś negatywy bo "tutaj to robią a tutaj tak uczą"...
        I prawie zawsze absolwent będzie chwalił swoje liceum ;)
    • przemo.b Re: Jakie Liceum? 17.04.05, 22:58
      Witam. Temat podbijam :)

Do egzaminu zostało już naprawdę mało czasu i lada moment trzeba będzie składać
      podania. Chciałbym, żeby te osoby, które jeszcze się nie wypowiedziały również
      dodały coś od siebie. Szczerze mówiąc sam waham się pomiędzy Kościuszką a Kopcem...

Pomóżcie! ;)
      • oostrowiak Re: Jakie Liceum? 17.04.06, 23:46
        Zbliża się nowy nabór 2006
        Polecam I Liceum w Ostrowie Wielkopolskim
        • mlodykalisz Re: Jakie Liceum? 18.04.06, 14:17
          Oczywiście tylko 4 LO w Kaliszu :D
    • plus601 Właśnie jest czas składania podań. 28.05.06, 23:27
      Jakie jest dzisiaj Wasze wymarzone liceum?
      • o00 Re: Właśnie jest czas składania podań 28.05.06, 23:40
        To samo, które było! :p
        • marco60 Re: hmm 29.05.06, 10:06
          hmm, uczyłem się w Kościuszce... nigdy nie zapomnę okropnej chemicy Skórniak!
          ona mnie meczyła psychicznie i fizycznie(wzywała mnie na każdej lekcji do
          tablicy)pierwsza kartkówka była taka, robisz 1 błąd masz 4, jak 2 błędy masz 3
          itp, dostałem 3.Za każdym razem gdy mnie wołała Marciiiiin, do tablicy!!!
          zawsze podskakiwałem na krześle, hmm, siedziałem w pierwszej ławce.... horror,
          jeżeli lubisz chemię to będziesz zachwycony(a) tą panią, ponieważ bardzo dobrze
          tłumaczyła zawiłości chemiczne tym swoim autorytatywnym głosem
          • ksiestwokaliskie Re: hmm 29.05.06, 10:31
            No widzę, że Marco (który ma na imię Marcin a nie Marek) też kończył najlepsze
            liceum w Kaliszu :)
            • mlodykalisz 4 LO im. I Jana Paderewskiego na Widoku!!!JoŁ 29.05.06, 19:04
              ksiestwokaliskie napisał:

> No widzę, że Marco (który ma na imię Marcin a nie Marek) też kończył najlepsze
              > liceum w Kaliszu :)

skoro Darek to zdrobnienie od Dariusz to Marek powinno być zdrobnieniem od
              Mariusz:P

ale i tak 4 LO rulez!!!!!
              • ksiestwokaliskie Re: 4 LO im. I Jana Paderewskiego na Widoku!!!JoŁ 29.05.06, 20:01
                mlodykalisz napisał:

> ksiestwokaliskie napisał:
                >
                > > No widzę, że Marco (który ma na imię Marcin a nie Marek) też kończył najl
                > epsze
                > > liceum w Kaliszu :)
                >
                > skoro Darek to zdrobnienie od Dariusz to Marek powinno być zdrobnieniem od
                > Mariusz:P

??? przeczytaj dobrze, co napisał Marco.

> ale i tak 4 LO rulez!!!!!

chciałbyś :P
          • o00 Re: hmm 29.05.06, 12:33
            O boszszsz... Skórniakowa. To był potwór! :)
            • ksiestwokaliskie Re: hmm 29.05.06, 12:34
              jak miło, kolejny kościuszkowiec :)
              • target85 Re: hmm 29.05.06, 18:57
                ja skończyłem asnyka i stwierdzam, że był to nzakomity wybór!! teraz gdy jestem
                na studiach doceniam to, że np. na miesiać przed maturą cisnęli mnie z każdego
                przedmiotu. nie było zmiłuj i teraz są efekty:D
                • plus601 Re: hmm 30.05.06, 08:17
                  A kto Cię tak cisnął? "Nasza Szkapa"? czy kto inny?
              • o00 Re: II LO im. Tadeusza Kościuszki 29.05.06, 22:40
                Profesorowie: Damaziak, Wodzińska, Bąkowski... W życiu nie spotkałem tak
                mądrych nauczycieli. No - był jeszcze prof. Romuald Gutt na studiach. :)
                • target85 Re: II LO im. Tadeusza Kościuszki 30.05.06, 19:32
                  ona akurat nie, biologię miałem z magnuszewską;p ogólnie ze wszystkiego,
                  przecież to asnyk;)
                  • plus601 Re: Asnyk 30.05.06, 20:21
                    Moja ulubioma Magnusia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka