wielkopolskawschodnia 06.04.06, 04:05 Dokonałem małego odkrycia w necie: "skręt drogi jazdy welosypedowej w parku" (pocztówka sprzed 1912). www.szukamypolski.com/details.php?image_id=7855&sessionid=bfbf36cba898c882aa03ad89c745e718 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaliszanin2 Świetne 06.04.06, 08:39 Ścieżki już nie ma, ale dzisiejszy klub kolarski to też zabytek z tamtych czasów, kontynuacja towarzystwa cyklistów. Może wiesz jak się ono nazywało? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Świetne 06.04.06, 12:42 Towarzystwo Cyklistów zostało założone w 1892 (założycielem był między innymi Władysław Ehm), ale czy ono tak właśnie się nazywało? Wiem, że Kaliskie Towarzystwo Wioślarskie początkowo nazywało się Towarzystwem Ratowania Tonących, więc może i to na początku nazywało się jakoś inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Oba są bardzo stare 06.04.06, 13:38 wielkopolskawschodnia napisał: > Towarzystwo Cyklistów zostało założone w 1892 (założycielem był między innymi > Władysław Ehm), ale czy ono tak właśnie się nazywało? > > Wiem, że Kaliskie Towarzystwo Wioślarskie początkowo nazywało się Towarzystwem > Ratowania Tonących, więc może i to na początku nazywało się jakoś inaczej? Takie towarzystwa sportowe to prawdziwe zabytki, przynajmniej w Polsce. Trochę się za mało nimi chwalimy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko222 Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 06.04.06, 17:02 Bardzo Ładne! No w końcu NAJSTARSZE POLSKIE MIASTO :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 18.04.06, 14:45 Dotarł do mnie album Kalisza sprzed 1898 (taką datę nosi dedykacja) - na jednym ze zdjęć jest cyklista na "drodze jazdy welosypedowej" w parku na tle ruin - zatem ścieżka rowerowa istniała już wtedy: w 1898 roku! www.allegro.pl/item95416152_przedwojenny_album_kalisza.html#photo Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 18.04.06, 15:50 gratuluję albumu! :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 18.04.06, 16:16 Dziękuję. :) Ale powiem ci, że tyle kasy mnie to kaliskie zbieractwo kosztuje, że czasem myślę, że muszę być zdrowo stuknięty, skoro wybieram jakiś album o Kaliszu zamiast na przykład nowych dzinsów na wiosnę... :/ Ale powiem ci też, że kiedyś będzie z tego strona internetowa - mam takie rzeczy, których nawet na Starym Kaliszu nie ma, hehehe. :) ----- Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 18.04.06, 17:03 Będziesz goły, lecz wesoły :) Jakby co, służę pomocą przy tworzeniu strony. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 18.04.06, 17:06 Masz jak w banku - jeszcze ci się odechce. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 18.04.06, 17:07 nie bój żaby ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 20.05.06, 00:09 czemu ten twój album na allegro nie chce mi się powiększyć?? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 20.05.06, 00:40 Nie wiem czemu. :( Może dlatego, że to już jest aukcja zarchiwizowana? Na szczęście album jest już u mnie w domu. :) ----- Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Towarzystwa 19.05.06, 19:48 kaliszanin2 napisał: "Ścieżki już nie ma, ale dzisiejszy klub kolarski to też zabytek z tamtych czasów, kontynuacja towarzystwa cyklistów. Może wiesz jak się ono nazywało?" W 2. poł. XIX w. powstały w kolejności chronologicznej następujące towarzystwa: 1850 - Resursa Kaliska 1864 - Straż Ogniowa 1874 - Towarzystwo Wzajemnego Kredytu 1877 - Towarzystwo Lekarskie 1879 - Towarzystwo Dobroczynności 1882 - Towarzystwo Muzyczne 1892 - Towarzystwo Cyklistów 1893 - Towarzystwo Wioślarskie 1899 - Towarzystwo Pożyczkowo-Oszczędnościowe 1899 - Towarzystwo Popierania Przemysłu i Handlu. Najwięcej towarzystw powstawało już w okresie liberalizacji ucisku politycznego po 1905. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Towarzystwa 21.05.06, 15:41 Jesli idzie o Tow. Muzyczne to jako date powstania uwaza sie rok 1818. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Towarzystwa 21.05.06, 15:46 No właśnie. Znalazłem stary wywiad z Włodarkiem z 1998 r. i wspomina on o 180. rocznicy utworzenia KTM: info-poland.buffalo.edu/web/geography/regions/wielkopolska/LostPages/gwiazda.htm Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Towarzystwa 21.05.06, 15:53 Nie wiem. :( Ja to tylko przepisałem z: Edward Polanowski, "Kształtowanie się świadomości regionalistycznej w drugiej połowie XIX w. (na przykładzie Kalisza)", [w:] Stanisław Frybes (red.), "Problemy życia literackiego w Królestwie Polskim 2. połowy XIX w.", Ossolineum 1983. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Towarzystwa 21.05.06, 15:56 E. Polanowski niestety nie jest (a właściwie nie był) nieomylny. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Towarzystwo Muzyczne 21.05.06, 18:09 Zerknąłem w książkę Edwarda Polanowskiego "W dawnym Kaliszu". Jest podrozdział o Tow. Muzycznym: "Życie muzyczne w Kaliszu posiada najdłuższą udokumentowaną tradycję. Już w 1818 roku (...), powstało Tow. Przyjaciół Muzyki, na którego czele stanął Jan Witkowski, nauczyciel śpiewu w Korpusie Kadetów. Towarzystwo miało zatwierdzoną przez władze ustawę składającą się z 50 paragrafów (...) Chór propagował głównie muzykę kościelną, ale występował też na wszystkich prawie uroczystościach narodowych. Działał blisko 15 lat. Po śmierci Jana Witkowskiego Towarzystwo zawiesiło swoją działalnośc. W roku 1882 powstało Kal. Tow. Muz, które - poza okresem okupacji - do dziś nieprzerwanie prowadzi swoją pełną sukcesów działalnośc, ukoronowaną powstaniem Kaliskiej Orkiestry Symfonicznej (a dziś Filharmonii). Dla pełności obrazu trzeba dodac, że kilkudziesięcioletnia przerwa w działalności Towarzystwa nie oznaczała zaniku życia muzycznego..." Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Towarzystwo Muzyczne 21.05.06, 18:24 To troche jak Liceum Asnyka, ktory rozciaga swoja tradycje do szkoly kolegiackiej z XIII w. Z drugiej strony Uniwersytet Jagiellonski tez mial przerwe miedzy otwarciem za Kazimierza Wielkiego, a wznowieniem dzialalnosci dzieki krolowej Jadwidze. W takim ukladzie mozna uznac prawo Towarzystwa Muzycznego do metryki z 1818. Jesli dobrze pamietam byla nawet ksiazeczka wydana z okazji jubileuszu Towarzystwa, sa tez rocznicowe artykuly w "Rocznikach Kaliszkich". Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Towarzystwo Muzyczne 21.05.06, 18:28 ale to podciąganie metryki przez liceum Asnyka do działalności kolegium czy jeszcze dalej, to już jest nadużycie. Może podciągniemy potencjalny Uniwersytet (czy Akademię) Kaliski do kolonii akademickiej Ak. Krakowskiej w średniowieczu? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: 21.05.06, 18:41 Cóż, Asnykowcy mają przerost pewnych zakrętów mózgu - to wiadomo. :p No ale poznanianie "podciągają" Akademię Lubrańskiego pod historię szkolnictwa wyższego w Poznaniu (prawie pod UAM) - i co? :p Uważam, że przyszły Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu powinien sięgnąć do tradycji kolegium jezuickiego - bo dlaczego nie? A jeśli do kolegium, to dlaczego nie do kolonii Akademii Krakowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: 21.05.06, 18:46 Mam więc pierwszą propozycję na nazwę kaliskiej uczelni: Akademia Kaliska im. Prymasa (Stanisława) Karnkowskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 21.05.06, 18:55 Nie. Ma być Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu. I nie inaczej. Natomiast kolegium głównym uniwersytetu powinno być Collegium Karncovianum. I to w budynku, gdzie mieściło się (od) zawsze, a który teraz popada w ruinę. Tam też powinien (na razie) znaleźć się drugi wydział uniwersytecki. Pamiętacie te renesansowe podcienia? Takie kolegium uniwersytetu to MARZENIE każdego studenta - mylę się? Co wy na to? Piszę o tym właśnie mały artykulik - może go ktoś w Kaliszu opublikuje? :> Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 21.05.06, 19:03 o00 napisał: > Natomiast > kolegium głównym uniwersytetu powinno być Collegium Karncovianum. I to w > budynku, gdzie mieściło się (od) zawsze, a który teraz popada w ruinę. Tam też > powinien (na razie) znaleźć się drugi wydział uniwersytecki. Na pewno Urząd Marszałkowski odda ten budynek:/ nawet za ten kawałek ziemi ogrodzonej parkanem, co jest przy niszczejącym skrzydle kolegium, miasto musiało dac Poznaniowi inny kawałek ziemi (kasy nie chcieli) > Takie kolegium uniwersytetu to MARZENIE każdego > studenta - mylę się? Co wy na to? No ba :) > Piszę o tym właśnie mały artykulik - może go ktoś w Kaliszu opublikuje? :> Ciężka sprawa. Współpracowałem z 2 gazetami, z 1 mi nie wyszło i raczej ciężko Ci będzie to gdzieś opublikowac. "Ziemia Kaliska", "Życie Kalisza" mają swoich ludzi od historii. "Kalisia Nowa" też, zresztą oni artykuły historyczne umieszczają tylko na specjalne okazje i też ukazuje się ten magazyn bardzo nieregularnie. "Super Fakty Kaliskie" - mają tylko maleńką rubryczkę - Gostyński pisze tam dla nich. "7 dni Kalisza" - w ogóle tam historią się nie interesują, tylko afery. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 21.05.06, 19:06 :( :( :( No to jak nie, to trudno, to se ide pooglądać tv... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 21.05.06, 19:08 jak piszesz więcej takich tekstów i są dośc obszerne, zainteresuj się Tow. Przyjaciół Nauk lub Pol. Tow. Historycznym w Kaliszu. W zeszłym roku wydali książkę o teatrze autorstwa młodej dziewczyny, chyba nawet świeżo po studiach była. Może ktoś z tych 2 organizacji doradzi Ci, co z tym zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 21.05.06, 19:09 Eeee, to są takie artykuliki z pomysłami, a nie artykuły do periodyków! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 21.05.06, 19:11 eeee, no to co chciałeś, żeby Ci opublikowali? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Towarzystwo Czytelnicze 1820 21.05.06, 18:32 Zatem Polanowski podał datę 1882 (a nie 1818) prawdopodobnie dlatego, że jego artykuł dotyczył drugiej połowy XIX w. 1820 - Towarzystwo Czytelnicze, skupiające ziemian kaliskich, z którego wykształciło się ugrupowanie polityczne Kaliszan. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Orfeon Kaliski 21.05.06, 23:02 Znalazlem te ksiazke: Grazyna Bartoszek-Szalapak "185 lat Kaliskiego Towarzystwa Muzycznego", Kalisz 2003. Towarzystwo Milosnikow Muzyki powstalo 21.X.181, zlikwidowane po powstaniu listopadowym, ale organizowano nieformalne, prywatne koncerty muzyczne mimo carskich zakazow. Ok. 1868 ozywiono Towarzystwo, a nastepnie stworzono orkiestre pod nazwa Orfeon Kaliski, wreszcie 3.VIII.1882 uzyskano zgodne na legalizacje Towarzystwa Muzycznego. Tak wiec milosnicy muzyki wyprzedzili czytelnikow, wioslarzy i cyklistow. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Orfeon Kaliski 21.05.06, 23:20 Kalamata - jesteś WIELKI! :) ----- Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Orfeon Kaliski 22.05.06, 03:35 No juz sie wyspalem, a tu na powitanie takie slowa! Dziekuje, ale bez przesady, po prostu mam troche ksiazek o Kaliszu. Przejrzalem wlasnie Polanowskiego, ktory podaje, ze w 1825 powstalo Towarzystwo Dobroczynnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Towarzystwo Muzyczne 10.01.07, 16:29 "...najdłuższą udokumentowaną tradycję"? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Weź z ulicy żółty rower (Warszawa) 26.05.06, 18:58 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3368849.html?nltxx=1077927&nltdt=2006-05-25-04-05 Tyle, że akcja w Amsterdamie nie powiodła się wtedy, bo ludziska pokardli te rowery. Powiodła się dopiero któraś kolejna. I odtąd Amsterdam rowerami stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Weź z ulicy żółty rower (Warszawa) 26.05.06, 19:53 u nas znikną w mgnieniu oka :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzy rowerzyści opanowali ulice 11.06.06, 16:07 Światowy Dzień Protestu Nagiego Rowerzysty PAP, jabb 11-06-2006, ostatnia aktualizacja 11-06-2006 10:20 Rowerzyści z całego świata protestowali nago przeciwko antyrowerowej i antyekologicznej polityce władz miejskich. Akcja "Światowy Dzień Protestu Nagiego Rowerzysty" (World Naked Bike Ride) połączyła zdeterminowanych wielbicieli dwóch kółek z 22 krajów Od Canberry po Ottawę - zdeterminowani rowerzyści wyjechali na ulice miast, budząc uśmiech na twarzach przechodniów i konsternację zaskoczonej policji. W większości miast pogoda dopisała protestującym. Większość biorących udział w akcji kolarzy była ubrana tylko w kaski. Niektórzy pomalowali swoje ciała w fantazyjne wzory kolorowymi farbami i wypisali na nich hasła protestu, między innymi: "Zero polution - transport solution" (Bez zanieczyszczeń - rozwiązanie problemów transportowych) i "Feel Free" (Czuj się wolnym). Bardziej nieśmiali zamaskowali się przy pomocy peruk, masek i wielkich okularów. Według protestujących, gwałtowny wzrost liczby samochodów sprawia, że ulice stają się coraz niebezpieczniejsze dla cyklistów, mimo że jazda rowerem to zdrowy i skuteczny sposób transportu. Niestety, w większości ignorowany przez planistów i kierowców. - Oto, co musimy robić, by kierowcy nas zauważyli i zaczęli szanować - wyjaśniał cel protestu 48-letni Augustin Mendez, który ubrany jedynie w tenisówki i kask przedzierał się wraz z innymi protestantami przez ulice stolicy Meksyku. W tym mieście demonstranci byli wyjątkowo zdeterminowani - poruszanie się po aglomeracji liczącej 20 milionów mieszkańców i mającej nieuregulowany ruch uliczny stanowi duże zarówno dla zmotoryzowanych, jak i rowerzystów. - Czujemy się jak nadzy w ruchu ulicznym, ponieważ nie postrzega się w rowerach po prostu innego środka transportu - tłumaczył Hiszpan Ramon Linaza, ubrany w hełm ochronny i buty. Jego współtowarzysze mieli na plecach wymalowane hasła "O jeden wóz mniej" i "Bio metanol". Na szczęście pomimo zaskakującej formy protestu policja nie zanotowała zwiększonej liczby wypadków wokół tras przejazdów. Szczegółowe relacje z protestów zostaną zamieszczone na stronie WNBR. tekst: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3409384.html zdjęcia: serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35078,3408947.html Odpowiedz Link Zgłoś
waldemarski Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 19.01.07, 20:52 Czy wszystkie te zdjecia sa faktycznie z Kalisza? Rowniez te z tlumami na ulicach? Jakie to ulice? A sanatorium zydowskie gdzie bylo - przy Targowej, czyli na Konskim Rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 19.01.07, 21:28 Ta pocztówka to Kalisz na 100%, (ówczesna) ul. Warszawska: www.szukamypolski.com/details.php?image_id=5027 Po lewej widzimy dom, w którym urodził się Adam Asnyk. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Stuletnia ścieżka rowerowa! 10.10.07, 19:55 Czy ten dom był własnością Asnyków czy Helbichów? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś