Dodaj do ulubionych

Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry

08.04.06, 14:51
Dowiedziałam się w dniu dzisiejszym że już za pare dni ma rozpocząć się
budowa Makro w Kaliszu na przeciwko Tesco. Dowiedziałam się także że market
ma mieć powierzchnię około 12 tys. mkw. Czyli będzie dość duży. A co
ciekawsze dowiedziałam się także że Makro ma być otwarte na przełomie
Września i Pazdziernika tego Roku!!!!. No i już wkrótce bo po 12 kwietnia
rozpocznie się budowa Castoramy. A jeszcze doliczając remont Wrocławskiej w
pobliżu i pewnie za jakiś czas obwodnicy do Skalmierzyc, to ten teren zmieni
całkowicie swój wizerunek.
Obserwuj wątek
    • kaliszanin2 Przyłączamy się do USA czy jedziesz do W.Brytanii? 08.04.06, 17:08
      monika_z_kalisza napisała:

> (...) na przełomie
      > Września i Pazdziernika (...)
    • mlodykalisz Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 09.04.06, 10:54
      monika_z_kalisza napisała:

> Dowiedziałam się w dniu dzisiejszym że już za pare dni ma rozpocząć się
      > budowa Makro w Kaliszu na przeciwko Tesco. Dowiedziałam się także że market
      > ma mieć powierzchnię około 12 tys. mkw. Czyli będzie dość duży. A co
      > ciekawsze dowiedziałam się także że Makro ma być otwarte na przełomie
      > Września i Pazdziernika tego Roku!!!!. No i już wkrótce bo po 12 kwietnia
      > rozpocznie się budowa Castoramy. A jeszcze doliczając remont Wrocławskiej w
      > pobliżu i pewnie za jakiś czas obwodnicy do Skalmierzyc, to ten teren zmieni
      > całkowicie swój wizerunek.

Ja już to wiedziałem dawniej... tzn kiedy będzie otwarcie i ile market bedzie
      miał m.kw:)
    • adek126 Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 09.04.06, 11:19
      jjjeezzusss.....
    • ksiestwokaliskie Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 09.04.06, 12:39
      znów sama blacha. Zamiast zrobić coś jedno, ale porządnie, budują kilka shitów
      naraz:/
      • mlodykalisz Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 09.04.06, 14:05
        ksiestwokaliskie napisał:

> znów sama blacha. Zamiast zrobić coś jedno, ale porządnie, budują kilka shitów
        > naraz:/

Ale Makro jest akurat OK :-)
        Ale Galeria (nie taka jak Galeria Kalisz) tylko z samymi sklepami by sie
        przydała.. gdzieś w Centrum
    • adek126 Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 09.04.06, 18:29
      No faktycznie będziecie mieć to makro.

Swoją drogą to fascynujące ze w takim małym Kaliszu będzie tyle tych
      blaszaków... no no... tutaj macie u mnie plusa.
      • ciastko222 Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 09.04.06, 18:34
        adek126 napisał:

> No faktycznie będziecie mieć to makro.
        >
        > Swoją drogą to fascynujące ze w takim małym Kaliszu będzie tyle tych
        > blaszaków... no no... tutaj macie u mnie plusa.

Kalisz to małe miasto? Jak można mówić na ponad 100 tys. miasto małe???!!!
        Chyba nigdy w Kaliszu nie byłeś albo masz jakieś kompleksy! Ja jestem z
        Lublina, w Kaliszu byłam 3 razy i dla mnie to świetne miasto. I nie boje się
        tego powiedzieć że Kalisz to duże MIASTO!!!! z ogromnym potencjałem!.
        Pozdrawiam kaliszan
        • mlodykalisz Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 09.04.06, 19:08
          Brawo ciasteczko22 :) Dobrze mówisz :) Pozdro dla Lublina i dla Ciebie
        • kaliszanin2 Jest coś, co się nazywa stylem kalisko-lubelskim 09.04.06, 19:33
          Tutaj są przykłady:

www.sztuka.net.pl/palio/html.run?_Instance=www.sztuka.net.pl&_PageID=445&newsId=277&callingPageId=487&_CheckSum=-
          83494611

www.gmina.poddebice.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=3

mapa.szukacz.pl/html/wielkopolskie/Kalisz/41947.html

skyscrapercity.com/archive/index.php/t-170300.html
          • kaliszanin2 Re: Jest coś, co się nazywa stylem kalisko-lubels 09.04.06, 19:35
          • kaliszanin2 W hipermarketach, niestety, nie bedzie obecny :) 09.04.06, 19:36
            Nie wiem czy one w ogóle mają jakiś styl.
            • mlodykalisz Re: W hipermarketach, niestety, nie bedzie obecny 09.04.06, 19:44
              Nie kapuje Cie kaliszanin co to za strony i po co tutaj? :/
              • kaliszanin2 Re: W hipermarketach, niestety, nie bedzie obecny 09.04.06, 19:51
                Może lubliniankę zauroczoną naszym miastem zainteresuje styl kalisko-lubelski?
                Na tych stronach są o nim wzmianki.
        • adek126 Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 10.04.06, 07:09
          ciastko222 napisała:

> adek126 napisał:
          >
          > > No faktycznie będziecie mieć to makro.
          > >
          > > Swoją drogą to fascynujące ze w takim małym Kaliszu będzie tyle tych
          > > blaszaków... no no... tutaj macie u mnie plusa.
          >
          > Kalisz to małe miasto? Jak można mówić na ponad 100 tys. miasto małe???!!!
          > Chyba nigdy w Kaliszu nie byłeś albo masz jakieś kompleksy! Ja jestem z
          > Lublina, w Kaliszu byłam 3 razy i dla mnie to świetne miasto. I nie boje się
          > tego powiedzieć że Kalisz to duże MIASTO!!!! z ogromnym potencjałem!.
          > Pozdrawiam kaliszan

no sory ale dla mnie miasto mające 100.000 metropolią nie jest!! Dla mnie
          Kalisz to małe miasto! W końcu 100.000 to nie dużo! A jesli ty uważasz ze
          Kalisz to duże miasto to sory ale nie mamy o czym gadać.
          • sector11 Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 10.04.06, 09:11
            Najsmieszniejsze jest to, ze czesc wypowiadajacych sie tu ludzi z Kalisza uwaza
            Kalisz ze swoimi 108tys za wielkie miasto, ale juz sasiedni Ostrow
            Wielkopolski, majacy 75tys jest malenkim miastem. ;o)
            Wystarczy na to spojrzec obrazowo: www.sector.osw.pl/miasta.gif i porownac
            slupki. Ktore miasta sa tu wielkie, a ktore male i gdzie moze przebiegac
            granica miedzy nimi? Na pewno nie przebiega ona miedzy Kaliszem i Ostrowem.
            • mlodykalisz Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 10.04.06, 18:41
              Bo popatrz jak Ostrow idzie na Dno a popatrz jak Kalisz sie rozwija i idzie do
              przodu.. to dlatego mówimy że Kalisz to miasto a ostrow miasteczko

ps: ostrow ma 71 tys a nie 75
              • sector11 Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 11.04.06, 08:39
                Twoja misja prawie skonczona? Klamstwo powtorzone milion razy staje sie prawda?
                To Ty ciagle piejesz, ze Ostrow sie nei rozwija a to nieprawda. Jesli Ostrow
                sie nei rozwija to Kalisz tez sie nie rozwija! Nic w Kaliszu sie nei dzieje
                wiecej niz w Ostrowie. Poza budowa hipermarketow. Nie interesujesz sie Ostrowem
                wcale, tylko Kaliszem i stad to przekonanie. W dodatku bardzo Ci w tym pomaga
                wrodzona marudnosc wiekszosci Ostrowiakow. Nie bedziemy sie klucic znowu o
                ilosc mieszkancow, bo przekonalismy sie, ze kazde zrodlo mowi inaczej. Wiadomo,
                ze Tobie najbardziej odpowiada to, ktore podaje najmniej dla Ostrowa. Wg. moich
                informacji jest ponad 73tys, a 75 to liczba zaokraglona tak samo jak 110 dla
                Kalisza (obie w gore).
            • mlodykalisz Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 10.04.06, 18:41
              sector11 napisał:

> Najsmieszniejsze jest to, ze czesc wypowiadajacych sie tu ludzi z Kalisza
              uwaza
              >
              > Kalisz ze swoimi 108tys za wielkie miasto, ale juz sasiedni Ostrow
              > Wielkopolski, majacy 75tys jest malenkim miastem. ;o)
              > Wystarczy na to spojrzec obrazowo: www.sector.osw.pl/miasta.gif i porownac
              > slupki. Ktore miasta sa tu wielkie, a ktore male i gdzie moze przebiegac
              > granica miedzy nimi? Na pewno nie przebiega ona miedzy Kaliszem i Ostrowem.

Owszem może bo Kalisz jako ponad 100 tys. jest srednim a Ostrow malym
          • marti_b Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 10.04.06, 19:21
            adek126 napisał:
            >
            >
            > no sory ale dla mnie miasto mające 100.000 metropolią nie jest!! Dla mnie
            > Kalisz to małe miasto! W końcu 100.000 to nie dużo! A jesli ty uważasz ze
            > Kalisz to duże miasto to sory ale nie mamy o czym gadać.

W porównaniu z twoim lublincem to Kalisz jest wielką metropolią. A bez
            porównania to i tak jest sporym miastem. Nie to co Ostrow w ktorym nic nie ma a
            kroluje w megalomani
            • sector11 Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 11.04.06, 08:40
              W Kaliszu tez nic nie ma. Przynajmniej ja o niczym nie wiem.
    • adek126 Re: Już wkrótce startuje budowa Makro cash&carry 11.04.06, 15:13
      Najbardziej to mnie śmieszy te wasze ciągle gadanie o Ostrowie i Lublińcu,
      widać ze macie kompleksy na punkcie tych miast.

Ale jeszcze bardziej mnie śmieszy mówienie, że Kalisz jest średnim miastem...
      ludzie przestańcie, jużsie nie kompromitujcie!! jeszcze rok i będziecie mieć
      poniżej 100tys i wtedy w waszym mniemaniu Kalisz będzie już mały.

Kalisz jest bardziej małym niż średnim gdyż ma niewiele ponad 100.000 a poza
      tym to głupie gadanie, dla mnie średnie miasta zaczynają sie od Kielc
    • wielkopolskawschodnia Austriacy zbudują kompleks handlowy w Legnicy 13.04.06, 13:05
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3278665.html?nltxx=1077917&nltdt=2006-04-13-02-05
      • ksiestwokaliskie Re: Austriacy zbudują kompleks handlowy w Legnicy 13.04.06, 14:52
        a my będziemy się dalej jarac blaszakami:/
        • wielkopolskawschodnia Re: Austriacy zbudują kompleks handlowy w Legnicy 13.04.06, 16:04
          Ciszmy się, że na Złotym Rogu nie zdecydowano się budować tego gówna (sorry),
          które zaprojektowali jacyś chłopcy z Wrocławia.
          • ksiestwokaliskie Re: Austriacy zbudują kompleks handlowy w Legnicy 13.04.06, 16:07
            nie cieszmy się na zapas. Wczoraj byłem w wydziale budownictwa i inwestycji czy
            jakoś tak, i te 2 projekty nadal wiszą na eksponowanych miejscach. Podejrzewam,
            że jeśli zgłosi się jakiś inwestor, to mogą do tego wrócic.
            • mlodykalisz Re: Austriacy zbudują kompleks handlowy w Legnicy 13.04.06, 16:08

> nie cieszmy się na zapas. Wczoraj byłem w wydziale budownictwa i inwestycji
              czy
              > jakoś tak, i te 2 projekty nadal wiszą na eksponowanych miejscach.
              Podejrzewam,
              > że jeśli zgłosi się jakiś inwestor, to mogą do tego wrócic.

Jakie? projekty?
              • ksiestwokaliskie Re: Austriacy zbudują kompleks handlowy w Legnicy 13.04.06, 16:18
                piszę o tych 2 projektach zabudowania Złotego Rogu.
            • wielkopolskawschodnia Re: Austriacy zbudują kompleks handlowy w Legnicy 13.04.06, 16:16
              O bosz... Zdejmij je stamtąd szybko!
              • ksiestwokaliskie Re: Austriacy zbudują kompleks handlowy w Legnicy 13.04.06, 16:19
                haha, może poślę tam kogoś na dniach ;)
                • wielkopolskawschodnia Re: 13.04.06, 16:26
                  Wyobrażmy sobie: gmach Banku Handlowego, Belweder, most Kamienny, śliczne
                  kamienice hotelu Europa i Gazety Kaliskiej i... to gówno (sorry) pośrodku.

Horror!
                  • mlodykalisz Re: 13.04.06, 16:27
                    Mi sie tam podobał ten 1 wariant zabudowy Złotego
                    • ksiestwokaliskie Re: 13.04.06, 16:39
                      ale to ni w dupę ni w oko nie pasuje do okolicznych zabudowań. Zbudowac cos w
                      stylu retro i należycie to wykorzstac - bardzo chętnie:)
                    • wielkopolskawschodnia Re: 13.04.06, 16:42
                      De gustibus non est disputandum.
                      -----
                  • kaliszanin2 Może podrzucić Radzie Miasta projekt uchwały 13.04.06, 18:05
                    Niech uchwalą, że można tam zrealizować tylko projekt architekta, który ma w
                    dorobku nagrodę w prestiżowym konkursie na uzupełnienie zabytkowej zabudowy.
                    Grunt jest komunalny, więc taką uchwałę można podjąć.
                    • ksiestwokaliskie Re: Może podrzucić Radzie Miasta projekt uchwały 13.04.06, 18:12
                      to nie projekt uchwały, tylko pomysł. Zresztą oni mają na najbliższej sesji
                      "ważniejsze problemy", szczególnie frapujący jest punkt 14
                      www.kalisz.pl/index.php?id=1&s=0&file=disp_news.php&nrn=848
                      • kaliszanin2 Re: Może podrzucić Radzie Miasta projekt uchwały 13.04.06, 18:17

> to nie projekt uchwały, tylko pomysł.(...)

Może by jednak w oparciu o ten pomysł opracować projekt uchwały i dać go jakimś
                        radnym? Bardzo wątpię, żeby oni z własnej inicjatywy coś takiego stworzyli.
                        • kaliszanin2 Re: Może podrzucić Radzie Miasta projekt uchwały 13.04.06, 18:19
                          A co do 14 punktu, to wiadomo co to za zadania? Pewnie województwo za kaliskie
                          pieniądze będzie nam "pomagać".
                          • wielkopolskawschodnia Re: 13.04.06, 18:21
                            W pale (sorry) się nie mieści.
                          • wielkopolskawschodnia Re: 13.04.06, 18:22
                            Ja bym im podrzucił uchwałę o... samorozwiązaniu.
                      • wielkopolskawschodnia Re: 13.04.06, 18:19
                        "14. Udzielenia z budżetu Miasta Kalisza pomocy finansowej Województwu
                        Wielkopolskiemu na zadania z zakresu kultury oraz zawarcia porozumienia".

I co? Na co Województwo Wielkopolskie wyda tę kasę? Na nowego Steinway'a?
                        • ksiestwokaliskie Re: 13.04.06, 19:02
                          niewykluczone, że częśc klawiszy, strun i nóg będzie za kaliską kasę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka