Dodaj do ulubionych

Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"?

23.04.06, 16:16
Dyskusja zaczęła się w innym wątku

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=40418021&a=40706920

ale najlepiej ją rozwinąć w osobnym, bo dotyczy bardzo ważnego tematu.

Podzielcie się swoimi pomysłami, a jak już będzie wiadomo kto projektuje, to
wyślemy mu maila z linkiem.
Obserwuj wątek
    • ksiestwokaliskie Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 23.04.06, 16:26
      więc powtórzę się i napiszę, że:
      budynek galerii powinien nawiązywac do sukiennic, ale do tych prawdziwych, które
      kiedyś były w Kaliszu, a nie tych pseudo-sukiennic z przyklejoną z tyłu dziwną
      ścianą. Tak na marginesie, ten budynek też mogliby przy okazji skasowac i zrobic
      wielki stylowy kompleks handlowy. A że obok stoi piękna kamienica, po zbudowaniu
      galerii, ta strona Nowego Rynku byłaby prawdziwie reprezentacyjna.

Jeszcze jakby skasowano targowisko i nadano Nowemu Rynkowi nowe oblicze to
      byłoby już pół sukcesu. Bankowo odrestaurowania wymagają 2 kamienice na rogu
      Nowego Rynku i Babinej - ta narożna i sąsiednia. Te 2 + kamieniczka obok
      dzisiejszych "pseudo-sukiennic" to najpiękniejsze budynki przy Nowym Rynku.
      • kaliszanin2 Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 23.04.06, 16:32
        Dokumentacja dawnych Kaliskich Sukiennic to się chyba zachowała?
        • ksiestwokaliskie Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 23.04.06, 16:33
          zielonego pojęcia nie mam, ale pewnie tak. W razie czego można wziąc przykład z
          innych starych miast.
      • kaliszanin2 To zaważy na całej dzielnicy a nawet mieście 23.04.06, 16:42
        Jeżeli projekt będzie udany, to może pozytywnie wpłynąć na późniejszą
        rewitalizację pobliskiej starej dzielnicy żydowskiej. W sumie ma to tak
        kapitalne znaczenie, że chyba należałoby rozpisać konkurs architektoniczny.
        Miasto powinno zaoferować właścicielowi nieruchomości pomoc w organizacji
        takiego konkursu - może jakąś dotację nawet.
        • ksiestwokaliskie Re: To zaważy na całej dzielnicy a nawet mieście 23.04.06, 17:09
          z dotacją to lekka przesada moim zdaniem. Mi do biznesu też miasto nie dokłada
          nic;) ale powinno wpływac na kształt nowej budowli, by nie wyrósł w pobliżu
          historycznej starówki jakiś potworek architektoniczny.
          • kaliszanin2 Re: To zaważy na całej dzielnicy a nawet mieście 23.04.06, 17:23
            ksiestwokaliskie napisał:

> z dotacją to lekka przesada moim zdaniem.(...)

No, nie wiem. Właściciel nie ma obowiązku organizowania konkursu. Ja mówię o
            pomocy wyłącznie w zakresie organizacji konkursu, do czego miasto mogłoby
            właściciela namówić, zapewniając sobie w ten sposób wpływ na kształt projektu -
            skoro wspomagałoby konkurs, to wzięłoby udział w komisji konkursowej.
            • ksiestwokaliskie Re: To zaważy na całej dzielnicy a nawet mieście 23.04.06, 17:27
              tak to co innego. Ale swoją drogą, miasto dawno już powinno stworzyc wytyczne,
              jakie budynki w jakim stylu można stawiac w poszczególnych częściach miasta. Ale
              biorąc pod uwagę to, jakie kity powstają w naszym mieście, to jest to pobożne
              życzenie :(
              • mlodykalisz Re: To zaważy na całej dzielnicy a nawet mieście 23.04.06, 18:02
                Ja bym bardzo chciał żeby ta Galeria była FOCUS Parkiem... wówczas byłbym już
                spokojny że nie powstanie tam nic co oszpeciłoby Nowy Rynek...
                • ksiestwokaliskie Re: To zaważy na całej dzielnicy a nawet mieście 23.04.06, 18:04
                  a czy gdzieś Focus Park wchodzi w spółki ze Społem?
                  • mlodykalisz Re: To zaważy na całej dzielnicy a nawet mieście 23.04.06, 18:06

> a czy gdzieś Focus Park wchodzi w spółki ze Społem?

Nie słyszałem o tym , może dlatego że Centrum Handlowe FOCUS PARK jest
                    stosunkowo nie dawno na PL rynku handlowym... obecnie buduje się m.in w RYBNIKU
                    i chyba niedługo w Zielonej Górze
                    a także w Białymstoku, Bydgoszczy i Gliwicach
                    • ksiestwokaliskie Re: To zaważy na całej dzielnicy a nawet mieście 23.04.06, 18:13
                      Nie sądzę, by chcieli wchodzic w spółkę z państwowym molochem. Zresztą niech to
                      robi ktokolwiek, byle nie odwalił kichy.
    • wielkopolskawschodnia Re: 23.04.06, 18:07
      (1) O konieczności rozpisywania konkursów architektonicznych pisałem tu już nie
      raz. Problem tkwi jednak w tym, że tego w Kaliszu się nie robi.

(2) Nowy Rynek jest całkowicie zdewastowany architektonicznie. Chodzi tu
      głównie o jego pierzeję północną (tam gdzie Sukiennice), a zwłaszcza o pierzeję
      zachodnią (tam gdzie nic nie ma), której chyba nie da się już uratować.

(3) Kiedy dowiemy się kim jest inwestor, cała procedura (projekt, zezwolenie,
      itd.) będzie już zakończona, więc nasz mail zda się tylko na herbatę po
      obiedzie (zresztą w ogóle wątpię, żeby inwestor przejmował się "chłopcami z
      Internetu").
      • mlodykalisz Re: 23.04.06, 18:07
        i po co 2 raz piszesz to samo?
      • ksiestwokaliskie Re: 23.04.06, 18:12
        wielkopolskawschodnia napisał:

> (2) Nowy Rynek jest całkowicie zdewastowany architektonicznie. Chodzi tu
        > głównie o jego pierzeję północną (tam gdzie Sukiennice), a zwłaszcza o
        pierzeję zachodnią (tam gdzie nic nie ma), której chyba nie da się już uratować.

Na zachodniej są budynki - początek Szopena, ale to co przylega do Rynku to
        ochydztwo - w zasadzie do wyburzenia :( no i jeszcze nowy blok po drugiej
        stronie Majkowskiej (o ile można go zaliczyc do pierzeji zachodniej).

Północna - jakby postawili stylową galerię to byłoby git.

Południowa - 2 piękne kamienice, o których wspominałem i...syf, zrujnowana
        kamienica, betonowe plomby i wylot na Ciasną - to też wymaga przebudowy.

Ale chociażby nie wiem jak piękne budynki stały w Nowym Rynku, i tak nie będzie
        to miejsce reprezentacyjne, dopóki będą stały tam budki.
    • nightboy Społem sprzeda Tęczę 24.04.06, 13:32
      W miejscu dzisiejszej "Tęczy" i na terenach do niej przyległych miałby powstać
      zupełnie nowy, czterokondygnacyjny obiekt handlowy. Dwa pierwsze poziomy
      zajmował by parking. Kolejny przeznaczony byłby na market, a ostatni na
      kilkadziesiąt mniejszych sklepów. Wewtnątrz klienci poruszaliby się przy pomocy
      wind i ruchomych schodów. Jak na razie to plany. Czy wejdą w życie, zależy od
      wyników rozmów prowadzonych przez inwestora z PSS "Społem", który jest
      właścicielem "Tęczy"

Na tym jednak nie koniec, kolejne markety mają powstać także wokół Galerii
      Kalisz przy ulicy Stańczukowskiego. Jak się dowiedziala Ziemia Kaliska zostanie
      tam zbudowana restauracja McDonald's i Jysk.

W artykule tym jest także troche napisane o Castoramie i Macro Cash and Carry.
      • ksiestwokaliskie Re: Społem sprzeda Tęczę 24.04.06, 13:36
        Ziemia Kaliska pisze głupoty. Społem nigdy nie sprzeda swego największego i
        przynoszącego największe dochody sklepu w mieście. To tak jakby właściciel
        gospodarstwa rolnego zarżnął krowę dającą najwięcej mleka, żeby sobie zrobic z
        niej kotlety. Tęcza zniknie - owszem, ale Społem będzie chciało miec dochody z
        nowej galerii - dlatego będzie jej udziałowcem, i niewykluczone, że w tejże
        galerii znajdzie się market społem!
      • mlodykalisz Re: Społem sprzeda Tęczę 24.04.06, 18:42
        nightboy napisał:

> W miejscu dzisiejszej "Tęczy" i na terenach do niej przyległych miałby
        powstać
        > zupełnie nowy, czterokondygnacyjny obiekt handlowy. Dwa pierwsze poziomy
        > zajmował by parking. Kolejny przeznaczony byłby na market, a ostatni na
        > kilkadziesiąt mniejszych sklepów. Wewtnątrz klienci poruszaliby się przy
        pomocy
        >
        > wind i ruchomych schodów. Jak na razie to plany. Czy wejdą w życie, zależy od
        > wyników rozmów prowadzonych przez inwestora z PSS "Społem", który jest
        > właścicielem "Tęczy"
        >
        > Na tym jednak nie koniec, kolejne markety mają powstać także wokół Galerii
        > Kalisz przy ulicy Stańczukowskiego. Jak się dowiedziala Ziemia Kaliska
        zostanie
        >
        > tam zbudowana restauracja McDonald's i Jysk.
        >
        > W artykule tym jest także troche napisane o Castoramie i Macro Cash and Carry.

w której ziemi kaliskiej to wyczytałes? w tej w piątek?
        • ksiestwokaliskie Re: Społem sprzeda Tęczę 24.04.06, 18:46
          to chyba było w dzisiejszej Gazecie Poznańskiej vel Ziemi Kaliskiej.
          • nightboy Społem sprzeda Tęczę 24.04.06, 18:57
            Tak dzisiejszej.
      • mlodykalisz Re: Społem sprzeda Tęczę 25.04.06, 12:39
        co napisali o castoramie i makro?
        • arek_753 Re: Społem sprzeda Tęczę 29.11.06, 10:56
          Wzmianka o "Tęczy"

kalisz.naszemiasto.wp.pl/wydarzenia/673034.html
          • ksiestwokaliskie Re: Społem sprzeda Tęczę 29.11.06, 12:51
            dobra wiadomość :) może zatem na wiosnę Nowy Rynek powoli zacznie zmieniać swe
            oblicze? gdyby jeszcze przenieść targowisko i wyremontować, tudzież przebudować
            okoliczne budynki, byłoby całkiem sympatycznie.
          • wielkopolskawschodnia Re: Społem sprzeda Tęczę 29.11.06, 12:56
            ...gdzie czytamy, że: "Całość zaprojektuje jeden z miejscowych architektów".

O Boże!!!...
            • ksiestwokaliskie Re: Społem sprzeda Tęczę 29.11.06, 17:17
              O kurna, nie doczytałem tego. Jeśli ktoś z Kalisza to ma projektować, to chyba
              jednak lepiej nic nie robią :((((((((
              • mrdj1 Re: Społem sprzeda Tęczę 29.11.06, 17:42
                NIEEEEEEEEEE Tylko nie architekt z Kalisza!!!!!! Błagam
    • ksiestwokaliskie Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 24.04.06, 23:47
      A może jeszcze jedna koncepcja - kaliski zamek gdyby dziś istniał, mógłby byc
      zaadaptowany do potrzeb eleganckiej galerii handlowej, gdyż to był budynek
      rezydncyjno-administracyjny, a nie obronny. A zbudowanie go od nowa myślę, że
      dla poważnego inwestora nie byłoby chyba trudne? No i stanąłby kilkaset metrów
      od tego pierwotnego :)
      • mlodykalisz Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 25.04.06, 12:38
        niestety nie kupiłem tej gazety? ale żadnych innych konkretów nie było????

dwu poziomowy parking? czyżby parking podziemny?
    • kalisz-dobrzec Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 25.04.06, 13:08
      Wreszcie będzie jakaś Galeria!!!!! bo Galeria Kalisz to tylko dwa hipermarkety
      i pare sklepów:D
    • mlodykalisz Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 25.04.06, 19:56
      może ktos zeskanować ten artykuł?:)
    • mlodykalisz Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 25.04.06, 20:08
      jednak mam już ten artykuł:)
      • ksiestwokaliskie Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 25.04.06, 20:42
        to go zeskanuj i wklej, albo zrób fotę cyfrówką :)
        • mlodykalisz Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 17:03
          postaram sie ale nie obiecuje
          • ksiestwokaliskie Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 17:53
            dasz radę, to tylko 2-3 minuty pracy :)
            • mlodykalisz Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 18:13

> dasz radę, to tylko 2-3 minuty pracy :)
              ooo kochany gdyby mi się tak chciało jak nie chce...
              • ksiestwokaliskie Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 18:15
                niech zadziała Twoja wysoka inteligencja i niech Ci się zachce :)))
                • mlodykalisz Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 18:15
                  a co ma wspólnego inteligencja z lenistwem? hę:P
                  • ksiestwokaliskie Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 18:17
                    im kto inteligentniejszy, tym bardziej aktywny.
                    • mlodykalisz Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 18:17

> im kto inteligentniejszy, tym bardziej aktywny.

u mnie jest na odwrót
                      • ksiestwokaliskie Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 18:18
                        to niedobrze, jesteś wybrykiem natury :)))
                        • mlodykalisz Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 18:19
                          raczej INDYWIDUALISTĄ
                          • ksiestwokaliskie Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 18:19
                            A może Indywiduum?
    • mlodykalisz Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 18:19
      Jedyny i niepowtarzalny:P
      • ksiestwokaliskie Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 18:20
        ale sobie słodzisz, uważaj na cukrzycę :)
    • marco60 Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 19:52
      ta galeria powinna byc taka, zeby rozkładała galerie poznańskie oraz
      warszawskie na kolana......sorki, na łopatki;)
      • ksiestwokaliskie Re: Jak powinna wyglądać galeria "Nowy Rynek"? 26.04.06, 19:53
        albo przynajmniej taka, żeby nie trzeba się było jej wstydzic jak tego potworka
        na rogu Poznańskiej i Stanczukowskiego.
    • ksiestwokaliskie Łódzka Manufaktura a kaliska Modelana 19.05.06, 00:47
      Chociaż nie ta skala i nie ta wartość architektoniczna, ale może i w Kaliszu z
      fabryki Modelany (bo jakoś nikt się nie kwapi by znów coś tam produkować) zrobić
      coś takiego: manufaktura.com/PL/poznaj.asp
      • wielkopolskawschodnia Re: Kilka wolnych uwag na temat 19.05.06, 01:48
        1. Fabryka Poznańskiego jest ogromna. Nawet nie wiem co piękniejsze - pałac
        Poznańskiego, czy fabryka Poznańskiego (uwielbiałem ją fotografować). Nie widzę
        różnicy w wartości architektonicznej między tamtą łódzką fabryką a jej kaliską
        kuzynką - wielkość nie jest tu cechą decydującą.

2. Decydujący jest stosunek mieszkańców do miasta i jego potencjał (emocjonalny
        i intelektualny). W przewodnikach sprzed kilku czy kilkunastu lat jedyną
        fabryką wartą uwagi jest fabryka Geyera (Biała Fabryka przy Piotrkowskiej). W
        ciągu kilkunastu ostatnich lat łodzianie przeorientowali swoje spojrzenie na
        Łódź, która nie jest już dla nich miastem "robotniczym", ale "industrialnym".

3. W Kaliszu zamiast akcji ratowania fabryki (i w ogóle całej ulicy Kościuszki)
        jest akcja propagowania burzymurstwa, polegająca między innymi na pomysłach (z
        piekła rodem) budowy mostu z Babinej i przebicie pierzei Kościuszki. Po kiego
        gwoździa? Nawet u nas na forum czytałem głosy popierające ten diabelski pomysł
        (o zgrozo, popiera go chyba nawet K2!).

4. Nie cenimy Kalisza tak, jak nasze miasto na to zasługuje. Ekscytujemy się
        kiczowatymi i na wskroś prowincjonalnymi projektami zabudowy Złotego Rogu,
        zamiast podjąć poważną dyskusję o tym, jak uratować to, co w Kaliszu bezcenne -
        przemyślany plan jego odbudowy po tragedii z 1914. W Warszawie każdą taką
        budowę poprzedzałaby publiczna debata - u nas kretyński news w rc.fm i
        przyszpilenie projektu do korkowej tablicy w UM. Owocem takiej polityki jest
        szpetna plomba na Kazimierzowskiej i (zapewne równie szpetna) rozbudowa poczty
        u zbiegu Zamkowej i Grodzkiej. Czy ktoś w Radzie Miasta w ogóle kiedykolwiek
        przeczytał rozdział "Kalisz" w "Odbudowie miast historycznych" - pomnikowym
        dziele polskich architektów, urbanistów i konserwatorów? Sądzę, że nie.
        -----
        • wielkopolskawschodnia Re: Kilka wolnych uwag na temat 19.05.06, 10:53
          Tytuł podałem z pamięci, teraz sprawdziłem: Wojciech Kalinowski, Wiktor Zinn
          "Zabytki urbanistyki i architektury w Polsce. Odbudowa i konserwacja", tom 1:
          "Miasta historyczne", Warszawa 1986.
    • o00 Re: Galeria Nowy Rynek 28.07.07, 15:45
      Upuję, żeby rozdzielić dyskusję o bibliotece i centrum handlowym.
      • smutekkalisza rozbudowa poczty 29.07.07, 01:23
        Poczta jest ok ani nie szpeci ani nie zdobi na warunki kaliskie to bardzo dużo
        zważywszy na potworki jakie sie tu buduje.Mnie tylko brakuje jakiejś małej
        rzeźby albo nowoczesnej fontanny przed budynkiem tam sie zrobił taki fajny placyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka