Dodaj do ulubionych

z łodzi do kalisza?

27.04.06, 10:27
Czy wy też znacie ludzi którzy przeprowadzili sie z Łodzi do Kalisza?. Ja
znam takich osób bardzo dużo. Wszyscy zgodnie twierdzą że Kalisz bardziej im
się podoba niż Łódź
Obserwuj wątek
    • kaliszanin2 W Łodzi nie ma rzeki :( 27.04.06, 10:58
      To przykre dla miasta i frustrujące dla wielu ludzi.
      • paenka Re: W Łodzi nie ma rzeki :( 27.04.06, 11:15
        jest rzeka - NER ;) ale taka nijaka ;p
        maja kilka(nascie?) stawow.
        A swoja droga to ja wlasciwie jesli juz to do Kalisza sie przeprowadze ;)
        • kaliszanin2 Re: W Łodzi nie ma rzeki :( 27.04.06, 11:25
          paenka napisała:

> jest rzeka - NER ;) ale taka nijaka ;p
          > maja kilka(nascie?) stawow.
          > A swoja droga to ja wlasciwie jesli juz to do Kalisza sie przeprowadze ;)

Trochę smutno w mieście bez większej rzeki, a w Łodzi na przekopanie sztucznej
          przez śródmieście nie ma szans - kto by za to zapłacił?

Oprócz Neru w Łodzi jest jeszcze Łódka, ale to są odcinki niedalekie od źródeł,
          więc dość wątłe.
          • ksiestwokaliskie Re: W Łodzi nie ma rzeki :( 27.04.06, 12:51
            w Łodzi te ich rzeczki-strumyczki puszczone są kanałami, dlatego tego nie widac
            - wszystko ukryte jest pod asfaltem.
        • mlodykalisz Re: W Łodzi nie ma rzeki :( 27.04.06, 11:27
          paenka napisała:

> jest rzeka - NER ;) ale taka nijaka ;p
          > maja kilka(nascie?) stawow.
          > A swoja droga to ja wlasciwie jesli juz to do Kalisza sie przeprowadze ;)

To zparaszamy do Kalisza:D
          • marco60 Mazurek;) 27.04.06, 11:28
            Z ziemii Łódzkiej do Kalisza....(dośpiewajcie dalej w stylu Mazurka
            Dąbrowskiego;p)
      • showtimer Ale za to łódź jest w rzece :) 27.04.06, 21:23
        j.w.
    • mlodykalisz Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 11:27
      a co do tematu to znam dwie rodziny które faktycznie przeprowadziły się z Łodzi
      do Kalisza i są bardzo zadowolone...
    • kaliszanin2 Moi dziadkowie przenieśli się z Łodzi do Kalisza 27.04.06, 12:12
      A drudzy byli rodowitymi kaliszanami.
    • shoumen Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 14:43
      monika_z_kalisza napisała:

> Czy wy też znacie ludzi którzy przeprowadzili sie z Łodzi do Kalisza?. Ja
      > znam takich osób bardzo dużo. Wszyscy zgodnie twierdzą że Kalisz bardziej im
      > się podoba niż Łódź

Moniko, pisanie takich głupot pokazuje twoją małomiasteczkowość
      • mlodykalisz Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 15:53
        shoumen napisał:

>
        > Moniko, pisanie takich głupot pokazuje twoją małomiasteczkowość

A dlaczego? czy to też wina Kaliszan że Łodzianie wolą do Kalisza niż do
        waszego ostrowa?
        • shoumen Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 17:05
          tak sie składa ze ja jestem z Kalisza, i popatrzcie na to realnie, gdybym ja
          przeprowadził sie np. do Tarnowa to przeciez nie będe mówić prosto w oczy
          tarnowianom, że ich miasto to dziura, prawda?? jeśli już mówimy o ludziach
          którzy.... to ja znam kilka osób, które przeprowadziły sie z Kalisza do
          Ostrowa, z Kalisza do Radomia, z Kalisza do Grudziądza i z Kalisza do Jeleniej
          Góry i także bardziej chwalą sobie swoje nowe miejsca zamieszkania, możliwe ze
          owemu łodzianowi Łódź sie przejadła.

A poza tym to to forum jest śmieszne, wasze zachowanie jest
          małomiasteczkowe.... czy wy byliście kiedyś poza Kaliszem?
          • mlodykalisz Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 19:02
            taki z Ciebie Kaliszanin jak ze mnie Szczecinanin ::)

Ja znam mnóstwo osob ktore uciekły z ostrowa... obojętnie gdzie ale uciekły..
            • shoumen Re: z łodzi do kalisza? 28.04.06, 07:06
              mlodykalisz napisał:

> taki z Ciebie Kaliszanin jak ze mnie Szczecinanin ::)
              >
              > Ja znam mnóstwo osob ktore uciekły z ostrowa... obojętnie gdzie ale uciekły..

No to w takim razie jestes ze Szczecina a nie z K-sza więc spadaj z tego f-m

Już przestań bo takimi idiotycznym pisanie sie kompromitujesz, tak naprawde
              jestes małomiasteczkowym wsiurem który nie widzi nic oprócz Kalisza, to bardzo
              wąskie myslenie, Kalisz nie jest pępkiem świata, nie jest jakmiś bardzo ważnym
              i baaaardzo wielkim miastem, jestesmy tylko powiatem i mamy niewiele ponad
              100km2 to mało! Nie mówiąc już o powierzchni pod pod tym względem jestesmy
              pipidówą!!

W Kaliszu nie ma żadnych perspektyw dla młodych ludzi dlatego większość moich
              znajomych wyjechała. Ja sam studiuje zaocznie w innej częsci Polski i tam
              niestety niektórzy nawet nie wiedzą gdzie jest Kalisz, moze trudno w to uwierzć
              (bo ja sam myślałem, ze oni sobie tylko jaja robią) ale jednak nie wiedzieli
              gdzie jest nasze koffane miasto.

Czuje sentymen do Kalisza ale luuuudzie bez przesady!

A co do Ostrowa to nie mówi ze stamąd ktoś ucieka bo ja znam wielu kaliszan
              którzy na weekendy jeżdza sie zabawić do Ostrowa, Ostrów inwestuje w inne
              sprawy niż Kalisz, bo najważniejszymi inwestycjami w Kaliszu są blaszaki.

• kriku Re: z łodzi do kalisza? 28.04.06, 20:32
                shoumen napisał:
                > niestety niektórzy nawet nie wiedzą gdzie jest Kalisz

a pytałeś się kiedyś jakie miasto jest uznane za najstarsze w Polsce?
                w łodzi niektórzy ludzie odpowiadają np. gniezno, kraków, biskupin itp
                pozdro z łodzi, gdzie nawet psom bieganie szkodzi
    • holewiusz Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 22:59
      Myśle ze, są też tacy [ich więcej] co się przeprowadzili z Kalisza do Lodzi.
      Przypuszczam, że może tym bardziej jednak podoba się Lódź, a może co innego?
      Samo życie
    • arczi-kalisz kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 01:25
      Może czas na wykorzystanie pomysłu Wrocławia i zorganizowanie kampani "praca
      czeka na Ciebie w Kaliszu".
      Tylko jest jeden problem... w Kaliszu budują się ostatnio same markety, które,
      nie oszukujmy się, nie potrzebują zbyt wykwalifikowanej kadry. A skoro nie musi
      ona być wykształcona, to nie będzie jej się dużo płacić. A skoro nie będzie się
      takiej osóbce płacić, to okaże się, że będzie chciała ona do Kalisza
      przyjechać.. i wróciliśmy do punktu wyjścia.

Co z tym zrobić? Zgadnijcie;)
      • wielkopolskawschodnia Re: kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 01:40
        Zburzyć markety? :>
      • ksiestwokaliskie Re: kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 08:56
        trzeba inwestowac w naukę - infrastrukturę i kadrę. Tą drugą trzeba "podkupic",
        oferując w Kaliszu lepsze niż gdzie indziej warunki. Wtedy będzie kadra
        potrzebna do stworzenia niezłego ośrodka akademickiego. A jak już taki będzie,
        to i ludzie będą przybywac i inwestorzy (poważniejsi niż marketowi) zauważą
        Kalisz. Tylko czy to co piszę, nie jest zbytnią utopią?
        • mlodykalisz Re: kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 10:31
          shumen widac ze jestes ze wsi czyli ostrowa... sloma ci z butow wystaje
          • shoumen Re: kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 13:38
            jeszcze jestem z Kalisza ale może już nie długo...

Ty sam ejstes ze wsi po Kaliszem i szczycisz sie tym miasteczkiem, jeśli nie ma
            nic do powiedzenia to nie mów głupot.

nara
          • arczi-kalisz co się dzieje z młodym? 28.04.06, 15:32
            co Ci się dzieje? stajesz nazbyt agresywny.. i tutaj, i na inwestycjach...
            co Ty masz?... napięcie przedmiesiączkowe??
            • mlodykalisz Re: co się dzieje z młodym? 28.04.06, 17:14
              arczi-kalisz napisał:

> co Ci się dzieje? stajesz nazbyt agresywny.. i tutaj, i na inwestycjach...
              > co Ty masz?... napięcie przedmiesiączkowe??
              >

stres przed maturalny :P
              • ksiestwokaliskie Re: co się dzieje z młodym? 28.04.06, 17:16
                pisze się "przedmaturalny" ;))))
                • mlodykalisz Re: co się dzieje z młodym? 28.04.06, 17:28
                  ksiestwokaliskie napisał:

> pisze się "przedmaturalny" ;))))

taaaaa
                  • ksiestwokaliskie Re: co się dzieje z młodym? 28.04.06, 17:30
                    się mówi dziękuje za darmowe korepetycje ;)))
                    • mlodykalisz Re: co się dzieje z młodym? 28.04.06, 17:34
                      THANK YOU VERY VERY VERY MUCH
                      • ksiestwokaliskie Re: co się dzieje z młodym? 28.04.06, 17:40
                        You're Welcome :)
        • arczi-kalisz Re: kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 15:31

> trzeba inwestowac w naukę - infrastrukturę i kadrę. Tą drugą
          trzeba "podkupic",
          > oferując w Kaliszu lepsze niż gdzie indziej warunki. Wtedy będzie kadra
          > potrzebna do stworzenia niezłego ośrodka akademickiego. A jak już taki będzie,
          > to i ludzie będą przybywac i inwestorzy (poważniejsi niż marketowi) zauważą
          > Kalisz. Tylko czy to co piszę, nie jest zbytnią utopią?

Nie, nie jest utopią, trzeba wierzyć w sukces ;)
          Infrastruktura - jak najbardziej. Kadra naukowa... póki co są małe możliwości
          rozwoju w PWSZ.. chyba, że tak jak niektórzy będzie się wykładowcą w Kaliszu i
          w jednym z większych miast. Wtedy wpływałoby to pozytywnie zarówno na osoby
          związane z uczelniami, jak i na nasze kaliskie uczelnie.

No i koło napędzane tymi dwoma 'napędzaczami' będzie się kręciło... Tylko kiedy
          zacznie się kręcić? :/
      • kriku "bzdury godocie" jak mówią na południu 28.04.06, 20:56
        arczi-kalisz napisał:
        > Co z tym zrobić? Zgadnijcie;)

recepta nie jest prosta, ale nie niemożliwa
        rozejrzyjcie się dookoła, co jest w kali dużego, ciekawego, przyciągającego do
        pracy?
        P&W, BS, Hellena (chyba RIP) i hipermarkety!
        oto recepta: SPECJALNA STREFA EKONOMICZNA
        np. www.ewlkp.pl/content/view/49/27/
        niskie opłaty i podatki lokalne (nawet zwolnienia), przekazywanie gruntów pod
        inwestycje, dobre zaplecze naukowe, właściwa infrastruktura komunikacyjna to są
        przesłanki dla inwestorów poszukujących swoich lokalizacji.
        INWESTYCJE, INWESTYCJE, INWESTYCJE to jest jedyna rzecz jaka powoduję ciągły
        rozwój całego regionu, za inwestycją idą pieniądze na wykonawstwo, jest magnes
        przyciągający wykwalifikowaną kadrę, tworzy się system "produkcji" opartej na
        kooperacji (nowe inwestycje) itd.
        niebawem wybory samorządowe - wybierać z głową, albo w ogóle!
        w łodzi dzięki SSE (bezpośrednio i pośrednio) mamy Boscha, Indesit Merloni,
        Gilette, Centrum Rozliczeniowo Księgowe Philipsa, Centrum Teleinformatyczne TP
        SA, Centrum Informacyjne Ery, mBanku, siedziba zarządu CentralWings (chociaż
        jest zarejestrowana w W-wie), 16.maja jest otwarcie Manufaktury (mega, mega
        butikownia). dlaczego? bo wiele z tych firm ma duże ulgi albo subwencje w
        postaci gruntu (Philips) i są niskie koszty zatrudnienia, ale większość
        znajomych ze studiów ma pracę w tych właśnie korporacjach, nie zawsze najlepiej
        oceniają, ale jak nie satysfakcjonujące zrobki to chociaż zdobywają bardzo cenne
        doświadczenie (np. nowe systemy księgowe).
        • arczi-kalisz Re: "bzdury godocie" jak mówią na południu 30.04.06, 02:06
          ehe... tylko, że w Kaliszu, jak nasze władze ukochane myślały, gdzie postawić
          kolejny hipermarket to z Krotoszynie powstawała podstrefa SSE, a później
          właśnie zaczęły myśleć o tym władze Nowych Skalmierzyc.
          A u nas? ani widu, ani słychu :/

Bo narazie... co z tego, że po studiach chciałbym wrócić do Kalisza, skoro
          narazie nie mam tutaj zbyt dużych perspektyw? Nie chodzi o perspektywy
          porównywalne z Poznaniem, bo to narazie inne ligi, ale jako portier w naszej
          nowej hali sportowo-widowiskowej bym się raczej nie spełnił ;)
        • kaliszanin2 Re: "bzdury godocie" jak mówią na południu 30.04.06, 13:25
          kriku napisał:

> (...)
          > oto recepta: SPECJALNA STREFA EKONOMICZNA
          (...)

Może dałoby sie rozszerzyć podstrefę skalmierzycką na tereny wzdłuż obwodnicy
          Skalmierzyc, w tym także na terenie Kalisza?
          • ksiestwokaliskie Re: "bzdury godocie" jak mówią na południu 30.04.06, 13:53
            a jest ta podstrefa skalmierzycka, czy to na razie plany są cały czas?
            • arczi-kalisz Re: "bzdury godocie" jak mówią na południu 30.04.06, 13:58

> a jest ta podstrefa skalmierzycka, czy to na razie plany są cały czas?

tak, póki co tylko plany.
    • mlodykalisz Re: z łodzi do kalisza? 28.04.06, 13:40
      co tam w ostrowie:P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka