monika_z_kalisza 27.04.06, 10:27 Czy wy też znacie ludzi którzy przeprowadzili sie z Łodzi do Kalisza?. Ja znam takich osób bardzo dużo. Wszyscy zgodnie twierdzą że Kalisz bardziej im się podoba niż Łódź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaliszanin2 W Łodzi nie ma rzeki :( 27.04.06, 10:58 To przykre dla miasta i frustrujące dla wielu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: W Łodzi nie ma rzeki :( 27.04.06, 11:15 jest rzeka - NER ;) ale taka nijaka ;p maja kilka(nascie?) stawow. A swoja droga to ja wlasciwie jesli juz to do Kalisza sie przeprowadze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: W Łodzi nie ma rzeki :( 27.04.06, 11:25 paenka napisała: > jest rzeka - NER ;) ale taka nijaka ;p > maja kilka(nascie?) stawow. > A swoja droga to ja wlasciwie jesli juz to do Kalisza sie przeprowadze ;) Trochę smutno w mieście bez większej rzeki, a w Łodzi na przekopanie sztucznej przez śródmieście nie ma szans - kto by za to zapłacił? Oprócz Neru w Łodzi jest jeszcze Łódka, ale to są odcinki niedalekie od źródeł, więc dość wątłe. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: W Łodzi nie ma rzeki :( 27.04.06, 12:51 w Łodzi te ich rzeczki-strumyczki puszczone są kanałami, dlatego tego nie widac - wszystko ukryte jest pod asfaltem. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: W Łodzi nie ma rzeki :( 27.04.06, 11:27 paenka napisała: > jest rzeka - NER ;) ale taka nijaka ;p > maja kilka(nascie?) stawow. > A swoja droga to ja wlasciwie jesli juz to do Kalisza sie przeprowadze ;) To zparaszamy do Kalisza:D Odpowiedz Link Zgłoś
marco60 Mazurek;) 27.04.06, 11:28 Z ziemii Łódzkiej do Kalisza....(dośpiewajcie dalej w stylu Mazurka Dąbrowskiego;p) Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 11:27 a co do tematu to znam dwie rodziny które faktycznie przeprowadziły się z Łodzi do Kalisza i są bardzo zadowolone... Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Moi dziadkowie przenieśli się z Łodzi do Kalisza 27.04.06, 12:12 A drudzy byli rodowitymi kaliszanami. Odpowiedz Link Zgłoś
shoumen Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 14:43 monika_z_kalisza napisała: > Czy wy też znacie ludzi którzy przeprowadzili sie z Łodzi do Kalisza?. Ja > znam takich osób bardzo dużo. Wszyscy zgodnie twierdzą że Kalisz bardziej im > się podoba niż Łódź Moniko, pisanie takich głupot pokazuje twoją małomiasteczkowość Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 15:53 shoumen napisał: > > Moniko, pisanie takich głupot pokazuje twoją małomiasteczkowość A dlaczego? czy to też wina Kaliszan że Łodzianie wolą do Kalisza niż do waszego ostrowa? Odpowiedz Link Zgłoś
shoumen Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 17:05 tak sie składa ze ja jestem z Kalisza, i popatrzcie na to realnie, gdybym ja przeprowadził sie np. do Tarnowa to przeciez nie będe mówić prosto w oczy tarnowianom, że ich miasto to dziura, prawda?? jeśli już mówimy o ludziach którzy.... to ja znam kilka osób, które przeprowadziły sie z Kalisza do Ostrowa, z Kalisza do Radomia, z Kalisza do Grudziądza i z Kalisza do Jeleniej Góry i także bardziej chwalą sobie swoje nowe miejsca zamieszkania, możliwe ze owemu łodzianowi Łódź sie przejadła. A poza tym to to forum jest śmieszne, wasze zachowanie jest małomiasteczkowe.... czy wy byliście kiedyś poza Kaliszem? Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 19:02 taki z Ciebie Kaliszanin jak ze mnie Szczecinanin ::) Ja znam mnóstwo osob ktore uciekły z ostrowa... obojętnie gdzie ale uciekły.. Odpowiedz Link Zgłoś
shoumen Re: z łodzi do kalisza? 28.04.06, 07:06 mlodykalisz napisał: > taki z Ciebie Kaliszanin jak ze mnie Szczecinanin ::) > > Ja znam mnóstwo osob ktore uciekły z ostrowa... obojętnie gdzie ale uciekły.. No to w takim razie jestes ze Szczecina a nie z K-sza więc spadaj z tego f-m Już przestań bo takimi idiotycznym pisanie sie kompromitujesz, tak naprawde jestes małomiasteczkowym wsiurem który nie widzi nic oprócz Kalisza, to bardzo wąskie myslenie, Kalisz nie jest pępkiem świata, nie jest jakmiś bardzo ważnym i baaaardzo wielkim miastem, jestesmy tylko powiatem i mamy niewiele ponad 100km2 to mało! Nie mówiąc już o powierzchni pod pod tym względem jestesmy pipidówą!! W Kaliszu nie ma żadnych perspektyw dla młodych ludzi dlatego większość moich znajomych wyjechała. Ja sam studiuje zaocznie w innej częsci Polski i tam niestety niektórzy nawet nie wiedzą gdzie jest Kalisz, moze trudno w to uwierzć (bo ja sam myślałem, ze oni sobie tylko jaja robią) ale jednak nie wiedzieli gdzie jest nasze koffane miasto. Czuje sentymen do Kalisza ale luuuudzie bez przesady! A co do Ostrowa to nie mówi ze stamąd ktoś ucieka bo ja znam wielu kaliszan którzy na weekendy jeżdza sie zabawić do Ostrowa, Ostrów inwestuje w inne sprawy niż Kalisz, bo najważniejszymi inwestycjami w Kaliszu są blaszaki. Odpowiedz Link Zgłoś
kriku Re: z łodzi do kalisza? 28.04.06, 20:32 shoumen napisał: > niestety niektórzy nawet nie wiedzą gdzie jest Kalisz a pytałeś się kiedyś jakie miasto jest uznane za najstarsze w Polsce? w łodzi niektórzy ludzie odpowiadają np. gniezno, kraków, biskupin itp pozdro z łodzi, gdzie nawet psom bieganie szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
holewiusz Re: z łodzi do kalisza? 27.04.06, 22:59 Myśle ze, są też tacy [ich więcej] co się przeprowadzili z Kalisza do Lodzi. Przypuszczam, że może tym bardziej jednak podoba się Lódź, a może co innego? Samo życie Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 01:25 Może czas na wykorzystanie pomysłu Wrocławia i zorganizowanie kampani "praca czeka na Ciebie w Kaliszu". Tylko jest jeden problem... w Kaliszu budują się ostatnio same markety, które, nie oszukujmy się, nie potrzebują zbyt wykwalifikowanej kadry. A skoro nie musi ona być wykształcona, to nie będzie jej się dużo płacić. A skoro nie będzie się takiej osóbce płacić, to okaże się, że będzie chciała ona do Kalisza przyjechać.. i wróciliśmy do punktu wyjścia. Co z tym zrobić? Zgadnijcie;) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 01:40 Zburzyć markety? :> Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 08:56 trzeba inwestowac w naukę - infrastrukturę i kadrę. Tą drugą trzeba "podkupic", oferując w Kaliszu lepsze niż gdzie indziej warunki. Wtedy będzie kadra potrzebna do stworzenia niezłego ośrodka akademickiego. A jak już taki będzie, to i ludzie będą przybywac i inwestorzy (poważniejsi niż marketowi) zauważą Kalisz. Tylko czy to co piszę, nie jest zbytnią utopią? Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 10:31 shumen widac ze jestes ze wsi czyli ostrowa... sloma ci z butow wystaje Odpowiedz Link Zgłoś
shoumen Re: kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 13:38 jeszcze jestem z Kalisza ale może już nie długo... Ty sam ejstes ze wsi po Kaliszem i szczycisz sie tym miasteczkiem, jeśli nie ma nic do powiedzenia to nie mów głupot. nara Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz co się dzieje z młodym? 28.04.06, 15:32 co Ci się dzieje? stajesz nazbyt agresywny.. i tutaj, i na inwestycjach... co Ty masz?... napięcie przedmiesiączkowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: co się dzieje z młodym? 28.04.06, 17:14 arczi-kalisz napisał: > co Ci się dzieje? stajesz nazbyt agresywny.. i tutaj, i na inwestycjach... > co Ty masz?... napięcie przedmiesiączkowe?? > stres przed maturalny :P Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: co się dzieje z młodym? 28.04.06, 17:16 pisze się "przedmaturalny" ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: co się dzieje z młodym? 28.04.06, 17:28 ksiestwokaliskie napisał: > pisze się "przedmaturalny" ;)))) taaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: co się dzieje z młodym? 28.04.06, 17:30 się mówi dziękuje za darmowe korepetycje ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: co się dzieje z młodym? 28.04.06, 17:34 THANK YOU VERY VERY VERY MUCH Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: kampania promocyjna Kalisza 28.04.06, 15:31 ksiestwokaliskie napisał: > trzeba inwestowac w naukę - infrastrukturę i kadrę. Tą drugą trzeba "podkupic", > oferując w Kaliszu lepsze niż gdzie indziej warunki. Wtedy będzie kadra > potrzebna do stworzenia niezłego ośrodka akademickiego. A jak już taki będzie, > to i ludzie będą przybywac i inwestorzy (poważniejsi niż marketowi) zauważą > Kalisz. Tylko czy to co piszę, nie jest zbytnią utopią? Nie, nie jest utopią, trzeba wierzyć w sukces ;) Infrastruktura - jak najbardziej. Kadra naukowa... póki co są małe możliwości rozwoju w PWSZ.. chyba, że tak jak niektórzy będzie się wykładowcą w Kaliszu i w jednym z większych miast. Wtedy wpływałoby to pozytywnie zarówno na osoby związane z uczelniami, jak i na nasze kaliskie uczelnie. No i koło napędzane tymi dwoma 'napędzaczami' będzie się kręciło... Tylko kiedy zacznie się kręcić? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kriku "bzdury godocie" jak mówią na południu 28.04.06, 20:56 arczi-kalisz napisał: > Co z tym zrobić? Zgadnijcie;) recepta nie jest prosta, ale nie niemożliwa rozejrzyjcie się dookoła, co jest w kali dużego, ciekawego, przyciągającego do pracy? P&W, BS, Hellena (chyba RIP) i hipermarkety! oto recepta: SPECJALNA STREFA EKONOMICZNA np. www.ewlkp.pl/content/view/49/27/ niskie opłaty i podatki lokalne (nawet zwolnienia), przekazywanie gruntów pod inwestycje, dobre zaplecze naukowe, właściwa infrastruktura komunikacyjna to są przesłanki dla inwestorów poszukujących swoich lokalizacji. INWESTYCJE, INWESTYCJE, INWESTYCJE to jest jedyna rzecz jaka powoduję ciągły rozwój całego regionu, za inwestycją idą pieniądze na wykonawstwo, jest magnes przyciągający wykwalifikowaną kadrę, tworzy się system "produkcji" opartej na kooperacji (nowe inwestycje) itd. niebawem wybory samorządowe - wybierać z głową, albo w ogóle! w łodzi dzięki SSE (bezpośrednio i pośrednio) mamy Boscha, Indesit Merloni, Gilette, Centrum Rozliczeniowo Księgowe Philipsa, Centrum Teleinformatyczne TP SA, Centrum Informacyjne Ery, mBanku, siedziba zarządu CentralWings (chociaż jest zarejestrowana w W-wie), 16.maja jest otwarcie Manufaktury (mega, mega butikownia). dlaczego? bo wiele z tych firm ma duże ulgi albo subwencje w postaci gruntu (Philips) i są niskie koszty zatrudnienia, ale większość znajomych ze studiów ma pracę w tych właśnie korporacjach, nie zawsze najlepiej oceniają, ale jak nie satysfakcjonujące zrobki to chociaż zdobywają bardzo cenne doświadczenie (np. nowe systemy księgowe). Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: "bzdury godocie" jak mówią na południu 30.04.06, 02:06 ehe... tylko, że w Kaliszu, jak nasze władze ukochane myślały, gdzie postawić kolejny hipermarket to z Krotoszynie powstawała podstrefa SSE, a później właśnie zaczęły myśleć o tym władze Nowych Skalmierzyc. A u nas? ani widu, ani słychu :/ Bo narazie... co z tego, że po studiach chciałbym wrócić do Kalisza, skoro narazie nie mam tutaj zbyt dużych perspektyw? Nie chodzi o perspektywy porównywalne z Poznaniem, bo to narazie inne ligi, ale jako portier w naszej nowej hali sportowo-widowiskowej bym się raczej nie spełnił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: "bzdury godocie" jak mówią na południu 30.04.06, 13:25 kriku napisał: > (...) > oto recepta: SPECJALNA STREFA EKONOMICZNA (...) Może dałoby sie rozszerzyć podstrefę skalmierzycką na tereny wzdłuż obwodnicy Skalmierzyc, w tym także na terenie Kalisza? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: "bzdury godocie" jak mówią na południu 30.04.06, 13:53 a jest ta podstrefa skalmierzycka, czy to na razie plany są cały czas? Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: "bzdury godocie" jak mówią na południu 30.04.06, 13:58 ksiestwokaliskie napisał: > a jest ta podstrefa skalmierzycka, czy to na razie plany są cały czas? tak, póki co tylko plany. Odpowiedz Link Zgłoś