Dodaj do ulubionych

To jest chore

10.06.06, 22:35
Rząd wpisał Rzeszów (niecałe 160 tys. ludzi) na listę metropolii

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2903512.html

co się wiąże z przywilejami w UE. Wynika z tego, że taka np. dużo większa
aglomeracja kalisko-ostrowska będzie w sposób administracyjny rolowana. Jeśli
już Pęcherz i Świątek chcą się w jakiejś sprawie porozumieć, to mogliby w
takiej. Rzeszowski zespół metropolitalny to też nie jest sam Rzeszów, tylko
oprócz tego sześć powiatów. Może senator Witczak i inni parlamentarzyści z
naszego okręgu zabiorą się za to?
Obserwuj wątek
    • o00 Re: To jest chore 11.06.06, 07:14
      Senator Witczak nie może brać się za wszystko, bo musiałby dyspodować sztabem
      ludzi licznym niczym cały urząd wojewódzki (chyba teraz coś sugeruję, ale
      wydaje mi się, że dobry z niego byłby wojewoda, prawda?)...

Jednak Ostrów woli być powiatem w innym województwie niż nasze wspólne - i to
      jest dopiero chore! Co prawda Kameralis to nie cały Ostrów (co wciąż usilnie
      podkreśla), ale warto poczytać, co ostrowianie o tym myślą:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=232&w=42366331&a=42540796
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=232&w=42366331&a=42555989
      I nawet jak się do nich po ludzku pisze, to oni wciąż tą samą śpiewkę walą, że
      wolą być peryferialną powiatową mieściną administrowaną z Poznania niż trzecim
      miastem położonym w stołecznej aglomeracji w nowym wspólnym województwie ze
      stolicą w Kaliszu - i ja tego za gwoździa zrozumieć nie mogę! Ja już wiele razy
      pisałem im, że działaja na własną i całego regionu szkodę - ale nie dociera.
      • miska_co Re: To jest chore 11.06.06, 13:01
        do "oOO"

więc mówisz, żeby Ostrów był w województwie?? O jakie województwo ci chodzi?? O
        reaktywacje kaliskiego?? Ale gdyby Ostrów był w kaliskim to był by drugim co do
        wielkosci miastem po Kaliszu, czyż nie??? Na dzień dzisiejszy Ostrów jest
        czwartym co do wielkości miastem w Wielkopolsce. To chyba dobra pozycja, czyż
        nie?
        • o00 Re: To jest chore 11.06.06, 15:54
          W poście, do którego podałem wyżej lik wyraźnie napisałem: "Ostrów to czwarty
          (Kalisz, Konin, Sieradz, Ostrów) ośrodek jeśli chodzi o znaczenie w regionie i
          trzeci (Kalisz, Konin, Ostrów) jeśli chodzi o liczbę mieszkańców". Co rozumiemy
          przez region też tam napisałem.
    • mlodykalisz Re: To jest chore 11.06.06, 09:52
      Olsztyn też chce być metropolią...
      • miska_co Re: To jest chore 11.06.06, 12:58
        łooo, rzeszów to już od dawna jest metropolią! w końcu metropolia rzeszowska ma
        ponad 450.000 mieszkańców.

pzdr
        • mlodykalisz Re: To jest chore 11.06.06, 17:09
          w województwie kaliskim Ostrów byłby 3-cim pod względem wielkości, po Kaliszu i
          po Koninie. Obecnie w Wielkopolsce, Kalisz jest drugi po Poznaniu, a Ostrów
          jest na 5 miejscu po Poznaniu, Kaliszu, Koninie i Pile..
          • miska_co Re: To jest chore 11.06.06, 18:02
            Wg danych GUSu Piła ma o 1.248 osób mniej niż Ostrów.

Konin wszedł by do kaliskiego... watpie, skoro ma bardzo dużo bedą przy
            poznaniu, koninianie chwalą sobie poznań.

Wg mnie Ostrów ma dużo bardziej znaczącą pozycje niż Sieradz, gdyz ten tylko
            troszke zyskał na byciu województwem, ale Sieradz-województwem wg mnie to jakas
            pomyłka... i mam nadzieje, że to sie więcej nie powtorzy.
            • mlodykalisz Re: To jest chore 11.06.06, 18:46
              raczej Piła ma o około 3 tysiące wiecej mieszkancow niż Ostrów :>
            • o00 Re: To jest chore 11.06.06, 20:37
              miska_co napisała: "koninianie chwalą sobie poznań" i "Sieradz-województwem wg
              mnie to jakas pomyłka... i mam nadzieje, że to sie więcej nie powtorzy", etc.

Te wasze niby-eksperckie niby-opinie o tym, co kto sobie chwali, plus
              małostkowość podszyta pospolitą zazdrością w stosunku do (np.) Sieradza
              sprawiają, że już czytać tych waszych postów nie można: wszystkie pisane na
              jedno i to samo kopyto, reprezentujące ten sam prowincjonalny sposób myślenia...

Zatem chwalcie sobie swoją zapaść społeczno-ekonomiczną i żyjcie tak jak
              żyliście dotąd - widać na nowe myślenie was nie stać. Smutne to, ale cóż - jak
              po raz kolejny widać - prawdziwe.
              • ksiestwokaliskie Re: To jest chore 11.06.06, 21:07
                to nie pisał nikt z Ostrowa. To kolejna prowokacja z Lublińca, z tego samego
                adresu co inne zagrywki 1 osoby z tego miasteczka.
                • o00 Re: To jest chore 11.06.06, 21:19
                  No ja nie mam możliwości sprawdzenia IP. :/

Swoją drogą - w tym Lublińcu chyba rzeczywiście jest szpital psychiatryczny...
                  • miska_co Re: To jest chore 12.06.06, 06:52
                    Tak w Lublińcu jest psychiatryk i to największy w Polsce:))) Studniowałam w
                    Lublińcu na śląskiej akademi medycznej... ahhh to były czasy. Teraz mieszkam
                    gdzie indziej.

Widze, że wasz moderator nie wie, ze tysiące osób w Polsce ma to samo IP
                    (moderator... hehe)

Ja tylko wypowiadam swoje zdanie. Na ślasku patrzy sie na wasz region inaczej.
                    W moich stronach miastami wielkopolkimi stawaianymi na pierwszym miejscu jest
                    Poznań i Ostrów. O reszcie nawet niektórzy nie słyszeli.
                    • wielkopolskawschodnia Re: To jest chore 12.06.06, 10:32
                      miska_co napisała: "O reszcie nawet niektórzy nie słyszeli".

Widzę, że doczekaliśmy czasów, kiedy niewiedzą, zwykłą ignorancją, a nawet
                      prostacką głupotą można się publicznie chwalić.

Całkiem niedawno w towarzyskiej rozmowie "wyszło na jaw", że mój poznański
                      kolega nie wie gdzie leży Kraków, a gdzie Katowice. I jemu też nie było za
                      siebie wstyd - to mnie było wstyd za niego.
                      • miska_co Re: To jest chore 12.06.06, 13:53
                        Masz racje to wstyd! Ale, żeby nie wiedzieć gdzie jest Kraków... eee to chyba
                        była tylko ściema..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka