Dodaj do ulubionych

Kalisz vs Kraków...

16.07.06, 21:32
Ktoś kiedyś powiedział (może nie do końca porównując Kalisz z Krakowem) ale
uważam że te słowa są godne tego by je tu napisać.

"Nie ma większych różnic między Kaliszem, a takim, powiedzmy, Krakowem, z
wyjątkiem jednej - Kraków jest miastem odkrytym i przecenionym, zaś Kalisz
nieodkrytym i w związku z tym niedocenionym. "
Obserwuj wątek
    • o00 Re: Kalisz vs Kraków... 16.07.06, 22:01
      Młody, nie rób obciachu, co?
      • mlodykalisz Re: Kalisz vs Kraków... 16.07.06, 22:09
        jaki obciach?:> co ty gadasz?! Przecież to są piękne słowa!...
        • szycha-ns Re: Kalisz vs Kraków... 16.07.06, 22:17
          Może i piękne ;) ale zgadzam się tylko z tym: "(...)Kalisz (jest miastem)
          nieodkrytym i w związku z tym niedocenionym". Takie porównywanie nie ma
          większego sensu. PS. Czyje są to słowa?
      • ksiestwokaliskie Re: Kalisz vs Kraków... 16.07.06, 23:02
        zamknąć ten temat?
        • kaliszanin2 Re: Kalisz vs Kraków... 16.07.06, 23:07
          ksiestwokaliskie napisał:

> zamknąć ten temat?

A możesz go zarchiwizować? Raczej nie kasuj, nawet jak się pojawia coś głupiego.
          • ksiestwokaliskie Re: Kalisz vs Kraków... 16.07.06, 23:09
            nie da się archiwizować - tematy same się archiwizują po roku.
            • o00 Re: Kalisz vs Kraków... 16.07.06, 23:23
              No ja powiem, że zauważyłem, że nawet te głuptasowate wątki zakładane przez
              Młodego z czasem ewoluują... ;)
              • julajj1 Re: Kalisz vs Kraków... 29.07.06, 17:18
                mimo że jestem kaliszanką to nie jestem tego zdania :) Kalisz jest piekny ale
                nie ma co go porownywac do Krakowa - miasta przepelnionego kulturą jak zadne
                inne. widac ze albo w ogole nie byles w Krakowie albo go slabo znasz, pzdr
                • wampuka Re: Kalisz vs Kraków... 29.07.06, 19:06
                  Można porównywać :) Wydaje mi się, że znam jedno i drugie miasto. Kraków
                  oddycha głębiej, Kalisz cierpi na zadyszkę. To taka fundamentalna różnica. No i
                  różnica w wielkości też znaczna, a za wielkością idzie różnorodność,
                  inspiracje, chęci...
                  Lubię oba miasta, w obu mieszkam. Pod wieloma względami Kraków przebija Kalisz.
                  Ale - powiedzmy - emocjonalnie Kalisz u mnie wciąż jeszcze wygrywa.
    • kaliszanin2 Krakalisz? 29.07.06, 20:31
      To może Kalisz wystylizowany na Kraków? Nie mamy co prawda Wawelu na wzgórzu,
      ale tak jak Kraków mamy zakłady cukiernicze. Wystarczy je przemianować na Wafel
      i będzie prawie jak Kraków czyli Krakalisz.

A może ktoś jeszcze coś głupszego napisze? :)
    • david87 Re: Kalisz vs Kraków... 29.07.06, 21:48
      Kraków jest przereklamowany zbytnio. Kalisz jest bardziej OK
      • o00 Re: Kalisz vs Kraków 29.07.06, 22:30
        Wolałbym, żeby Kalisz był przereklamowany niż niedoreklamowany.
        Zresztą, jak tu się jeszcze trochę zabytków spali albo zawali, nie będzie już
        czego przereklamowywać. :/
      • moni992 Re: Kalisz vs Kraków... 29.07.06, 22:44
        mieszkasz wKaliszu to dla Ciebie jest bardziej Kalisz ok, a skad Ty wiesz ze
        Kraków jest przereklamowany? moge sie zalozyc ze ostatni raz byles tam z pare
        lat temu, a ja twierdze ze wcale nie jest przerkalmowany, wielu obcokrajowow tam
        jezdzi, i znam paru takich ktorzy sa w tym miescie zakochani, jeden sie tam
        nawet przeprowadzil. Kraków ma taka atmosfere jakiej nie ma zadne inne miasto w
        Polsce, nawet nasz Kalisz.
        • o00 Re: Kalisz vs Kraków... 29.07.06, 22:59
          A może coś napisać o atmosferze Kalisza? :D
          "Wolę nie chcę", bo nie lubię dostawać młotkiem w łeb. :/
        • ebusia_fam_fatal Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 00:41
          przyganial kociol garnkowi
          twierdzisz ze nie moze tak pisac bo nie zna krakowa (bo dawno byl i nie wie bla
          bla bla)
          a sama skad mozesz wiedziec, czy on w krakowie nie mieszka a na kalisz zaglada
          bo stad pochodzi?

poza tym atmosfera atmosferą.. ale dla mnie np poznan jest fajniejszy do
          mieszkania niz krakow, a moze jutro pojade do innego miasta i stwierdze ze musze
          tam zyc? to ze sa ludzie "w tym miescie zakochani" i ze "jeden sie nawet tam
          przeprowadzil" o niczym nie swiadczy

a juz na pewno nie jest argumentem w takiej dyskusji jak ta :)
          • wampuka Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 01:35
            Masz rację, e_f_f :) Każdy ma swoje "wolenie", ja tam Poznania nie "wolę" na
            ten przykład, a że wątek dotyczy dwóch bliskich mi miast, to se jeszcze raz coś
            napiszę.
            Jednak tyle tylko, że i jedno i drugie miasto ma swoje "plusy dodatnie"
            i "plusy ujemne". No i są też cechy wspólne: mieszczańskie klimaty,
            brak "świeżego powietrza", pewnego ożywczego przeciągu...

"Pieprzę Was, miasta, czule,
            boście są moje miasta" ;)
            • o00 Re: Kalisz vs Kraków 30.07.06, 02:19
              A w Kielcach są "proste tuty". I co? :>
            • david87 Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 15:45
              Pochodzę z Zielonej Góry. Kraków znam bardzo dobrze gdyż co roku spędzałem tam
              swoje wakacje. Kalisz poznałem jakiś czas temu i jakoś bardziej mi przypadł do
              gustu. Macie starówkę podobną do tej w Zielonej :P. Zresztą są różne gusta.
              Pozdro heheh
    • arti260 Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 22:25
      Jesli mozna to wtrace kilka swoich skromnych zdan :)
      Otoz do Krakowa mam niespelna 40km a bardziej wole jezdzic do Wroclawia jest duzo ciekawszy niz Krakow.Pare lat temu mialem okazje poznac Kalisz i spedzilem tam troche czasu i powiem Wam,ze w Kaliszu jest ciekawiej niz w Krakowie. Z tego co zauwazylem to niema w Kaliszu takiego pedu jak w Krakowie. Moze to nic do tego watku nie wniesie ale ja osobiscie wole Kalisz :) a cala historia z Kaliszem zaczela sie przez pewna Kaliszanke :).
      • arti260 Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 22:26
        PS. Ktora miala okazje zwiedzic Krakow i jakos nie byla zbytnio zafascynowana.
        • o00 Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 22:33
          Pewna łodzianka, będąc po raz pierwszy w Kaliszu, zaprowadzona na Stare Miasto
          spowite listopadową wieczorną mgłą zaniemówiła, a później wykrztusiła z siebie
          takie oto słowa: "Taki, taki... taki mały Kraków!"

Luuudzie, jak ja wtedy urosłem! ;)
          • ksiestwokaliskie Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 22:51
            na Starym Mieście? to co jej pokazywałeś, grodzisko? ;)

A tak serio, to moja kobieta jest krakowianką. Wprawdzie tylko z urodzenia, ale
            kulturowo (w sensie gwara, tradycje etc) związana blisko z tym miastem (znaczną
            częśc życia spędziła parę kilometrów dalej). Gdy pierwszy raz oprowadziłem ją po
            zabytkowej części Kalisza, powiedziała, że jest praktycznie jak w Krakowie.
            Miło, prawda? :)
            • kaliszanin2 Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 23:00
              Ale my nie mamy takiego wielkiego rynku jak w Krakowie, bo w ogóle mało kto ma
              taki rynek. Nie mówię o innych rzeczach, których nie mamy, ale ta od razu rzuca
              się w oczy.
              • ksiestwokaliskie Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 23:01
                nie chodzi jak widac o wielkośc powierzchniową rynku, tu chodzi o całokształt,
                klimat...
                • o00 Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 23:04
                  Nooo... pierwsze co się rzuca w oczy, to brak Wawelu! :D
                • kaliszanin2 Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 23:04
                  ksiestwokaliskie napisał:

> nie chodzi jak widac o wielkośc powierzchniową rynku, tu chodzi o całokształt,
                  > klimat...

To jednak wpływa na klimat. W starym Krakowie widać większy rozmach
                  (stołeczny), a Kalisz jest bardziej kameralny.
                  • ksiestwokaliskie Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 23:06
                    czy to ważne, skoro się ludziom spoza Kalisza podoba?

a tak na marginesie: wyczytałem, że pierwszy kaliski ratusz był prawie
                    identyczny jak ten w Sandomierzu (zapewne wyższy nasz był, no i nie był
                    otynkowany). Oto obrazek:
                    upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Sandomierz_ratusz.jpg
                    Ciekawe jak by się dziś ten ratusz prezentował na rynku?
                    • o00 Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 23:08
                      Bardzo by pasował do tej nowej poczty! :D :D :D
                      • ksiestwokaliskie Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 23:08
                        i do tej ciemno-szarej betonowej plomby na Śródmiejskiej (przed wejściem na
                        Rynek) :PPP
                        • szycha-ns Re: Kalisz vs Kraków... 30.07.06, 23:10
                          Ratusz w Sandomierzu jest przepiękny, jeden z moich ulubionych. Zresztą, całe
                          to miasto jest godne uwagi :)
                          • o00 Re: Kalisz vs Kraków... 31.07.06, 00:18
                            Sandomierz jest śliczny.
                            Panorama skarpy wiślanej to po prostu człowieka aż zatyka. :)
                            • ebusia_fam_fatal Re: Kalisz vs Kraków... 31.07.06, 01:36
                              o00 napisał:

> Sandomierz jest śliczny.
                              > Panorama skarpy wiślanej to po prostu człowieka aż zatyka. :)

mnie zatkala "panorama" w Strońsku - Warta i całe jej otoczenie są w tym miejscu
                              przepiękne!
                    • o00 Re: Kalisz vs Kraków... 31.07.06, 02:50
                      A gdzie ty to wyczytałeś?
                      Źródło. :>
                      • ksiestwokaliskie Re: Kalisz vs Kraków... 31.07.06, 10:33
                        A proszę bardzo: W.Rusiński - Życie codzienne w Kaliszu w dobie oświecenia.
                        • o00 Re: Kalisz vs Kraków... 31.07.06, 11:22
                          Nie wypada być mądrzejszym od (poznańskiego i komunistycznego) profesora. :(
                          Ale... co wiem na ten temat, to napisałem w podforum "Galeria". :/
          • moni992 Re: Kalisz vs Kraków... 31.07.06, 16:36
            albo Ci cos w spodniach uroslo hehe, no dobra prziecież nie będziem sie
            licytowac ale Kalisz pod względem kulturlanym i zabytkowym i tak nie dorównuje
            mieście Kraka.
    • moni992 Re: Kalisz vs Kraków... 31.07.06, 16:37

> "Nie ma większych różnic między Kaliszem, a takim, powiedzmy, Krakowem, z
      > wyjątkiem jednej - Kraków jest miastem odkrytym i przecenionym, zaś Kalisz
      > nieodkrytym i w związku z tym niedocenionym. "
      tak sobie to każdy kaliszanin tłumaczy :D
      • wampuka Re: Kalisz vs Kraków... 31.07.06, 20:14
        Nie każdy.
        Mniej tu do odkrywania, nie czarujmy się, niż w Krakowie. Ciszej, spokojniej,
        mniej tramwajów. Wieczorami miasto wymiera, w ciągu dnia też się tłumy
        specjalnie jakoś nie przewalają, chyba że pielgrzymki do św. Józefa. Trudno
        chyba porównywać te dwa miasta, dochodzę do takiego wniosku, chyba ze względu
        na czynnik ludzki właśnie...?
    • mlodykalisz Re: Kalisz vs Kraków... 03.08.06, 21:04
      Bo padne(
      buuuehehehehehheheheheheheheheheheheheheheheehhehehehehehehehehehehehehehehehehe
      heheheheheheheheheheheheheheheh)

Kraków "atrakcyjniejszy " od Paryża i od Pragi -> nie moge hehehehhehe

wiadomosci.onet.pl/1365932,69,item.html
      • kaliszanin2 Re: Kalisz vs Kraków... 03.08.06, 21:11
        Może to miejsce, w którym nocujesz w Krakowie, pozostawiło Ci jakieś
        traumatyczne wspomnienia? Twoje narzekania na Kraków są jakoś mało zrozumioałe
        dla większości ludzi.
        • mlodykalisz Re: Kalisz vs Kraków... 03.08.06, 21:15
          Po prost u byłem w Paryżu i w Pradze i przy tych miastach Kraków to wiocha :P
      • ksiestwokaliskie Re: Kalisz vs Kraków... 03.08.06, 22:00
        Liczby nie kłamią. Przejdź się po rynku krakowskim, wejdź do tamtejszych knajp,
        zagadaj do 100 osób i policz ile z zagadniętych osób to Polacy. Kraków aktualnie
        przeżywa boom jaki przeżywała jakiś czas temu Praga, stąd takie a nie inne
        wyniki badań.
        • mlodykalisz Re: Kalisz vs Kraków... 03.08.06, 22:03
          A Wrocław czy Gdańsk nie przeżywają tego boomu?... chyba przeżywają i to
          większy :D...

Dla mnie i tak Paryż jest bezkonkurencyjny... wspaniałe miasto...!!!!!
          • ksiestwokaliskie Re: Kalisz vs Kraków... 03.08.06, 22:14
            Wrocław i Gdańsk też są popularne, ale nie tak jak Kraków. W kwestii Wrocławia -
            tam głównie Niemcy ściągają. W Krakowie zaś prym wiodą Anglicy, Niemców też masa.
            • istna Re: Kalisz vs Kraków... 03.08.06, 22:48
              Od siebie (z Krakowa) dodam, że ten najazd obcokrajowców nie jest czymś, czym
              jesteśmy znowu tak szalenie zachwyceni. Owszem , zostawiają tu pieniądze, ale
              też zachowują się jak konkwistadorzy:>
          • szycha-ns Re: Kalisz vs Kraków... 04.08.06, 11:13
            > Dla mnie i tak Paryż jest bezkonkurencyjny... wspaniałe miasto...!!!!!

Cudze chwalicie swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie... Dla mnie
            Kraków jest naprawdę pięknym miastem, nie jego wielkość się tutaj liczy. Czy
            dla Ciebie młody taki Waszyngton jest lepszy od naszego Gdańska tylko dlatego,
            że jest większy? Co za mania... Nie zapominajmy zresztą, że Kraków nie był
            burzony podczas II wojny światowej tak jak Wrocław Czy Gdańsk, więc jego
            architektura pod względem autentyczności bije na głowę te miasta. Makiety to
            nie to samo, co oryginał.
            • kaliszanin2 Re: Kalisz vs Kraków... 04.08.06, 12:39
              szycha-ns napisał:

> (...)Kraków nie był
              > burzony podczas II wojny światowej tak jak Wrocław Czy Gdańsk, więc jego
              > architektura pod względem autentyczności bije na głowę te miasta. Makiety to
              > nie to samo, co oryginał.
              >
              Gdańsk to nie są same tylko makiety, rekonstrukcje. Było wiele odbudów, a
              także, mimo wielkiej skali zniszczeń, trochę zwykłych renowacji.
    • lubliniczanka Re: Kalisz vs Kraków... 04.08.06, 10:40
      Moge coś powiedzieć? :)))
      • mlodykalisz Re: Kalisz vs Kraków... 04.08.06, 11:44
        O gustach się nie dyskutuje:)

Mnie Paryż urzekł w każdym jego zakątku. Byłem tam 2,5 tygodnia więc troche
        poznałem to piękne miasto. Czułem się tam jak u siebie. Mam nadzieje ze do
        Paryża jeszcze powróce:)...

PS: będąc obiektywnym to dla mnie najpiękniejszym miastem w Polsce jest
        Gdańsk :)

(subiektywnie Kalisz i Wrocław :) )
    • mlodykalisz Re: Kalisz vs Kraków... 04.08.06, 11:45
      a Praga no cóż... jest nawet troche podobna do Krakowa (niektóre budynki i
      detale na nich) ale ma to "coś " czego w Krakowie nie widziałem :(

Jednak polecam PARYŻ... mmmm
      • o00 Re: Kalisz vs Kraków... 05.08.06, 02:35
        Poczytajmy sobie...
        serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50346,881512.html
        Pooglądajmy zdjęcia...
        serwisy.gazeta.pl/turystyka/51,50346,881512.html?i=0
        ...i skończmy porównywać Kalisz z Krakowem. :)

Zacznijmy myśleć i pisać, co zrobić, by Kalisz stał się miastem (w swej skali)
        równie atrakcyjnym (nie tylko dla turystów) jak Kraków.

Na pocieszenie powiem, że kamienice na Starym Mieście w Krakowie mają zwykle
        tyle samo pięter co kamienice na Starym Mieście w Kaliszu - trzy. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka