danl16 31.08.06, 11:00 jak w kaliszu przyjmuje się nazwę Konin ??? pierwsze skojarzenia z Koninem lub pierwsze miłości z konina........ piszcie :PP Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danl16 Re: K o n i n 31.08.06, 14:40 jako piewszy powinienies cos normalnego napisac a nie o doopie marynie :PP Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: K o n i n 31.08.06, 15:37 Koninianie powinni chyba uważniej przeczytać regulamin i netykietę. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: K o n i n 31.08.06, 16:31 wielkopolskawschodnia napisał: > Koninianie powinni chyba uważniej przeczytać regulamin i netykietę. No właśnie. Smuci też fakt, że po prowokacji trolla z Bydgoszczy o nicku "srutututudeska", który nie ma nic wspólnego ani z Kaliszem, ani Koninem (dostał zresztą bana, stąd zniknęły też inne jego wcielenia, m.in. "rozmowyrolowane" i "retro13"), a chcącego tylko narobic nam smrodu (stąd syf jaki kilka dni temu był na konińskim forum), konińscy forumowicze pokazali swoje prawdziwe oblicze i to, jaki stosunek mają do Kalisza... Odpowiedz Link Zgłoś
danl16 Re: K o n i n 31.08.06, 17:04 a że tak powiem w czym koninianie łamia nieetykietę i dlaczego pokazują swój stosunek do kalisza ??? chyba nie myślisz ze negatywnie !!! :) i nie chodzi mi tu o srututudeskę który dostał bana ( zresztą od początku wiedziałem ze nie jest z kalisza) Tylko o to co pisaliscie o koninie bodajze w temacie 10.000 ( to ze piszemy za co lubimy konin!) a za hieronima.b to ja nie odpowiadam ! :( Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: K o n i n 31.08.06, 18:30 Niektórzy mogli tego nie widziec, bo posty i wątki zostały skasowane, ale ja wszystko miałem nieprzyjemnośc czytac - chodzi mi m.in. o teksty w stylu "Kalisz to wiocha, syf" etc. Wszyscy forumowicze mieli wielką radośc z tego, że mogli trochę potrollowac, a wystarczyło spytac na forum kaliskim o co chodzi ze "srutututudeską" lub zwrócic się na priva do mnie, prawda? Mam nadzieję, że takie akcje się nie będą powtarzac i konińscy forumowicze okażą więcej rozsądku i gdyby jakiś dupek znów chciał narobic nam smrodu, to nie będą dawali się sprowokowac. Co do netykiety jeszcze (nie związanej z obrażaniem Kalisza) to wątki typu nabijanie pustych postów by miec więcej są złamaniem netykiety - gdy zostawałem moderatorem, administracja pouczyła mnie w tym temacie. Od tego czasu, jedynie w ramach wyjątku powstał wątek "10 000", podsumowujący dotychczasową działalnośc forum (w tamtym okresie). Odpowiedz Link Zgłoś
danl16 Re: K o n i n 31.08.06, 19:07 ok alurat z tym syfem masz rację aczkolwiek srututudeska byl bardzo wnerwiajacy wiec trzeba bylo sie łapac wszystkich chwytów ale jesli to cie tak wnerwia to ja mówie sorry za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: K o n i n 31.08.06, 19:19 danl16 napisał: > ok alurat z tym syfem masz rację aczkolwiek srututudeska byl bardzo wnerwiajacy > > wiec trzeba bylo sie łapac wszystkich chwytów Właśnie o to mu chodziło, żeby Was sprowokowac. Liczę na to, że to się w przyszłości nie powtórzy. > ale jesli to cie tak wnerwia to ja mówie sorry za siebie Spoko:) ja się nie wnerwiam, za stary jestem żeby się wnerwiac na takie rzeczy, tylko nie mogłem zrozumiec, dlaczego nagle koninianie tak zaczęli bluzgac na nas, zwłaszcza że znałem kiedyś trochę osób z Waszego regionu i byłem z nimi w bardzo dobrych stosunkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: K o n i n 31.08.06, 18:14 Nie zauważyłem tam żadnego "stosunku do Kalisza", z wyjątkiem postów o niczym, w typie "nie lubimy Kalisza, m.in. za województwo". Swoją drogą: jak można nie lubić za coś, czego nie ma? :) Odpowiedz Link Zgłoś
danl16 Re: K o n i n 31.08.06, 18:23 nom niema niema ale wasze posty brzmia tak jakby to województwo to miało by byc samo miasto kalisz :) a co do postów o niczym to zauwazylem posty typu 10.200 ......... o00 napisał: > Nie zauważyłem tam żadnego "stosunku do Kalisza", z wyjątkiem postów o niczym, > w typie "nie lubimy Kalisza, m.in. za województwo". > > Swoją drogą: jak można nie lubić za coś, czego nie ma? :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: K o n i n 31.08.06, 18:30 Danl, netykieta: "Czego unikać: Nie wklejaj całych cudzych wypowiedzi (...)". Pozdry Odpowiedz Link Zgłoś
danl16 Re: K o n i n 31.08.06, 18:33 no to od czego jest opcja "odpowiedz cytując" co ??? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Kopalnie, elektrownie, huta i coś więcej 05.09.06, 22:40 To jest chyba taka sama zbitka jak w całym kraju. My tutaj (przynajmniej na tym forum) widzimy oprócz tego Konin jako jeden z najważniejszych ośrodków Wielkopolski Wschodniej i potencjalnie jeden z filarów ewentualnego województwa wschodniowielkopolskiego (zdecydowanie preferujemy taką, historycznie uzasadnioną nazwę zamiast sztucznego "środkowopolskiego"). Nie mamy natomiast pewności czy w Koninie istnieje poczucie zakorzenienia przez stulecia (od powstania miasta do zaborów) w historycznym i wyraźnie wyodrębnionym regionie Wielkopolski Wschodniej. Stosunkowo mało wiadomo w Kaliszu o nowej społeczności jaka się w Koninie ukształtowała w wyniku przyspieszonego uprzemysłowienia. Ja np. nie mam dobrego rozeznania jakie były główne kierunki migracji do miasta, czy główny strumień skierował się z rejonów podkonińskich, czy też dominują przybysze z dalszych stron i w jakim stopniu jest to zintegrowana społeczność. Może byś coś na ten temat napisał, bez zrozumienia nie ma możliwości współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: K o n i n 05.09.06, 23:45 Ponieważ dyrektor Muzeum Okręgowego w Koninie dr Łucja Pawlicka-Nowak ma kłopoty z historią, przypominam krótko przynależność terytorialną Konina i powiatu konińskiego w dziejach naszego kraju: 1314 - 1793 - w województwie kaliskim (Rzeczpospolita) 1796 - 1806 - w departamencie kaliskim (Prusy Południowe) 1807 - 1815 - w departamencie kaliskim (Księstwo Warszawskie) 1815 - 1837 - w województwie kaliskim (Królestwo Polskie) 1837 - 1844 - w guberni kaliskiej (Królestwo Polskie) 1845 - 1866 - w guberni warszawskiej (Królestwo Polskie) 1866 - 1914 - w guberni kaliskiej (Królestwo Polskie) 1919 - 1938 - w województwie łódzkim (Rzeczpospolita Polska) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: K o n i n 06.09.06, 00:11 to warto też zadedykowac tym koninianom, którzy zapatrują się na Poznań, a Kalisz uważają za "zło wcielone". Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 00:21 kaliszanin2 napisał: "zdecydowanie preferujemy taką, historycznie uzasadnioną nazwę zamiast sztucznego "środkowopolskiego". A wiecie dlaczego Stanisław Zalejski wymyślił "środkowopolskie"? Ano dlatego: "A środkowopolskie bo jesteśmy w samym środku kraju." St. Zalejski, 26.11.2003. To ja proponuję drobną korektę nazwy: "środkowopolskie-trochę-po-lewej". Na pytanie "W jakim województwie mieszkasz?" odpowiadalibyśmy z nieskrywaną dumą: "W województwie środkowopolskimtrochępolewym". Bardzo ładnie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 00:24 ciekawa jak rozwiążą kwestię rejestracji samochodowych, o ile utworzą nowe województwa. Kalisz - ŚKL, Konin - ŚKN, Sieradz - ŚSI(J), Ostrów - ŚOS :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 00:26 "Ś" nie może być. W rejestracjach nie może być znaków diakrytycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 00:31 racja, zatem na jakie litery byś postawił? :) Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 13:21 Tak nie będzie, żadne `Ś`. Dostaniemy wg mnie litere `A` Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 14:06 No mało literek zostało, mało... :( Odpowiedz Link Zgłoś
danl16 Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 21:54 rejestracja jesli juz to bedzie K (KALISZ , KONIN) :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kopalnie, elektrownie, huta i coś więcej 06.09.06, 01:18 A proszę sobie wyobrazić, że pierwszy numer "Rocznika Wielkopolski Wschodniej" ukazał się w roku 1973 w... Koninie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Czekam na wypowiedź założyciela wątku 06.09.06, 09:36 kaliszanin2 napisał: > (...)Stosunkowo mało wiadomo w > Kaliszu o nowej społeczności jaka się w Koninie ukształtowała(...)np. nie mam dobrego rozeznania jakie były > główne kierunki migracji do miasta, czy główny strumień skierował się z rejonów > > podkonińskich, czy też dominują przybysze z dalszych stron i w jakim stopniu > jest to zintegrowana społeczność. > > Może byś coś na ten temat napisał, bez zrozumienia nie ma możliwości współpracy > . Dobrze, że wypowiadają się kaliszanie, zwłaszcza cenne są uwagi historyczne, ale na temat dzisiejszej społeczności konińskiej, jej kondycji i świadomości to najwięcej mogliby powiedzieć sami koninianie. Na pewno istnieją jakieś opracowania ułatwiające ocenę pod tym względem. Może autor wątku mógłby coś takiego wskazać. Odpowiedz Link Zgłoś
danl16 Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 06.09.06, 15:48 jeśli chodzi o spolecznośc w koninie to sam niewiem co napisac bo ja moge odpowiedziec Za grupe ludzi w wieku 15-19 lat !! a co do rejestracji w nowym województwie to ś to to chyba nie bedzie ! jak juz to K (Kalisz , Konin) pozdrawiam :) > kaliszanin2 napisał: > > > (...)Stosunkowo mało wiadomo w > > Kaliszu o nowej społeczności jaka się w Koninie ukształtowała(...)np. nie > mam > dobrego rozeznania jakie były > > główne kierunki migracji do miasta, czy główny strumień skierował się z > rejonów > > > > podkonińskich, czy też dominują przybysze z dalszych stron i w jakim stop > niu > > jest to zintegrowana społeczność. > > > > Może byś coś na ten temat napisał, bez zrozumienia nie ma możliwości > współpracy > > . > > Dobrze, że wypowiadają się kaliszanie, zwłaszcza cenne są uwagi historyczne, > ale na temat dzisiejszej społeczności konińskiej, jej kondycji i świadomości to > > najwięcej mogliby powiedzieć sami koninianie. Na pewno istnieją jakieś > opracowania ułatwiające ocenę pod tym względem. Może autor wątku mógłby coś > takiego wskazać. Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 12.09.06, 01:25 > jak juz to K (Kalisz , Konin) Kraków z Małopolską wziął już K. 15 innych literek zajętych przez inne województwa, dodatkowo `H` przez Policję. Zostaje naprawdę niewielki wybór, mianowicie literki: `m y u i a j x v` Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 12.09.06, 10:24 No to pobajajmy sobie... Może "U"? Mielibyśmy UK dla m. Kalisza i USA dla powiatu sieradzkiego. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 26.11.06, 23:59 A bylaby dobra Odpowiedz Link Zgłoś
danl16 Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 06.09.06, 21:53 juz raz pisałem ale ktos usunął :/ konin generalnie wzrost ludnosci przezywał ze wzgledu na to ze ludzie przyjezdzali do pracy w kopalni czy w hucie i zostawali , a takze z tego ze miasto w latach 70-tych pochłaniało okoliczne wioski ! a co do społecznosci to ja moge wypowiedziec sie w imieniu młodych 15-19 lat bo do takich należe ! kaliszanin2 napisał: > kaliszanin2 napisał: > > > (...)Stosunkowo mało wiadomo w > > Kaliszu o nowej społeczności jaka się w Koninie ukształtowała(...)np. nie > mam > dobrego rozeznania jakie były > > główne kierunki migracji do miasta, czy główny strumień skierował się z > rejonów > > > > podkonińskich, czy też dominują przybysze z dalszych stron i w jakim stop > niu > > jest to zintegrowana społeczność. > > > > Może byś coś na ten temat napisał, bez zrozumienia nie ma możliwości > współpracy > > . > > Dobrze, że wypowiadają się kaliszanie, zwłaszcza cenne są uwagi historyczne, > ale na temat dzisiejszej społeczności konińskiej, jej kondycji i świadomości to > > najwięcej mogliby powiedzieć sami koninianie. Na pewno istnieją jakieś > opracowania ułatwiające ocenę pod tym względem. Może autor wątku mógłby coś > takiego wskazać. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 06.09.06, 22:05 danl16 napisał: > juz raz pisałem ale ktos usunął :/ Ktoś złośliwy nacisnął przycisk "skasujcie post", albo zrobił to nieświadomie. Przywróciłem już Twój poprzedni post. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: :) 12.09.06, 14:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=48476678&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: K o n i n 12.09.06, 15:34 danl16 napisał: "wasze posty brzmia tak jakby to województwo to miało by byc samo miasto kalisz". "Samo miasto Kalisz" to tylko powiat, w dodatku nieduży, bo grodzki, czyli caaaaałe 70 kilometrów kwadratowych. :) Jakoś nie zauważyłem, żeby na przykład na forum Konina ktoś z Kalisza coś wam narzucał, etc. Jest propozycja z Kalisza, by starać się utworzyć samodzielny region, w którym Konin byłby (jak sądzę) ważnym ośrodkiem. Pomysł popiera Sieradz i (nieco nieoficjalnie) Ostrów Wielkopolski. Ale prezydent Pałasz zareagował bardzo nerwowo. Myślę, że po części także dlatego, że nie wie, tak jak ty nie widziałeś i jak nadal nie wie dr Pawlicka-Nowak, że Konin leży na Ziemi Kaliskiej. Jeśli zatem takie województwo (kiedykolwiek) miałoby powstać, to naturalnym wydaje się, że Konin powinien się w nim znaleźć. Oczywiście można sobie udawać, że Konin to Ziemia Poznańska a nie Kaliska i nawet poznański herb można sobie umieścić w herbie powiatu konińskiego, tylko to do niczego, poza osiąganiem wątpliwych celów tak zwanej "polityki historycznej", nie prowadzi. Tymczasem pozdry Odpowiedz Link Zgłoś
danl16 Re: K o n i n 12.09.06, 16:35 ja bym powiedzial ze konin to ziemia koninska :) mimo wszystko :) a co do herbu to koń nie am nic współnego z kozłem ! wielkopolskawschodnia napisał: > danl16 napisał: "wasze posty brzmia tak jakby to województwo to miało by byc > samo miasto kalisz". > > "Samo miasto Kalisz" to tylko powiat, w dodatku nieduży, bo grodzki, czyli > caaaaałe 70 kilometrów kwadratowych. :) > > Jakoś nie zauważyłem, żeby na przykład na forum Konina ktoś z Kalisza coś wam > narzucał, etc. Jest propozycja z Kalisza, by starać się utworzyć samodzielny > region, w którym Konin byłby (jak sądzę) ważnym ośrodkiem. Pomysł popiera > Sieradz i (nieco nieoficjalnie) Ostrów Wielkopolski. Ale prezydent Pałasz > zareagował bardzo nerwowo. Myślę, że po części także dlatego, że nie wie, tak > jak ty nie widziałeś i jak nadal nie wie dr Pawlicka-Nowak, że Konin leży na > Ziemi Kaliskiej. Jeśli zatem takie województwo (kiedykolwiek) miałoby powstać, > to naturalnym wydaje się, że Konin powinien się w nim znaleźć. Oczywiście można > > sobie udawać, że Konin to Ziemia Poznańska a nie Kaliska i nawet poznański herb > > można sobie umieścić w herbie powiatu konińskiego, tylko to do niczego, poza > osiąganiem wątpliwych celów tak zwanej "polityki historycznej", nie prowadzi. > > Tymczasem pozdry Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: K o n i n 27.11.06, 17:21 Wilno. Ałma-Ata i Los Angeles też leżą w Ziemi Kaliskiej. Cały świat to Ziemia Kaliska. Czy widział ktos lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: K o n i n 27.11.06, 20:36 Wilno to moze nie, ale LA jest przeciez w Kali(sz)forni, a Almaty to kto wie, moze mial yc Kalistan, a wyszedl Kazachstan? Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: K o n i n 28.11.06, 17:59 eh historyk daj sobie spokoj z pisaniem.Jak takie glupoty piszesz to widac taki sam z ciebie historym jak ze mnie akrobata Odpowiedz Link Zgłoś
danl16 Re: :) 12.09.06, 16:36 ja tam tego nie pisałem ! nie wiem co to za down ale to nie ja ! o00 napisał: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=48476678&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Jak PiS Odrę w Wartę zamieniło 27.05.07, 18:31 Wrocław: "Konińscy radni PiS popełnili plagiat. Przepisali strategię rozwoju Wrocławia jako własny projekt strategii rozwoju Konina. W stolicy Dolnego Śląska nikt o niczym nie wiedział, ale sprawa stała się tak oczywista, że działacze partii Jarosława Kaczyńskiego musieli się przyznać do winy". Więcej: miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4173217.html Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Jak PiS Odrę w Wartę zamieniło 27.05.07, 18:39 Haha, jeszcze tylko brakuje by PiS zawróciło kijem Wisłę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Jak PiS Odrę w Wartę zamieniło 27.05.07, 20:03 ksiestwokaliskie napisał: > Haha, jeszcze tylko brakuje by PiS zawróciło kijem Wisłę. Wtedy mielibyśmy w Koninie nad Wisłą Kijów, gdzie moglibyśmy przechodzić za jednym zamachem Wisłę i Wartę wędrując z ziemi polskiej do Wolski. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Jak PiS Odrę w Wartę zamieniło 27.05.07, 20:38 Wtedy też może odzyskalibyśmy Kijów i Lwów. Tych pierwszych byśmy sobie nazbierali, a drugich nałapali. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Jak PiS Odrę w Wartę zamieniło 31.05.07, 13:44 Konin: "Rada Miasta Konina odwołała Mariolę Rakiewicz z funkcji wiceprzewodniczącej rady. (...) Rakiewicz podkreśla, że konińscy radni PiS przeprosili prezydenta Wrocławia, chociaż - jak powiedziała - "nie musieli". Więcej: miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4188173.html?nltxx=1077859&nltdt=2007-05-31-02-06 Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: K o n i n 10.10.07, 19:39 "...i jak kropnę to ino raz i po kaczce !!!" :))) Więcej: miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4561299.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: K o n i n 10.10.07, 20:11 o00 napisał: > "...i jak kropnę to ino raz i po kaczce !!!" :))) > > Więcej: miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4561299.html Gorzej jak za komuny . Nawet se do drobiu nie mozna ... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: K o n i n - karencja na kaczki . 10.10.07, 20:14 Co to w Koninie trwa okres tarla albo legowy ??? . Czy tam na jesieni juz plyna do zrodel Warty ? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: K o n i n 21.12.07, 03:09 Nowy most na Warcie w Koninie: www.nowymost.konin.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Tylko pogratulować 21.12.07, 08:46 Żeby jeszcze władze Kalisza tak zabiegały o 25. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Tylko pogratulować 21.12.07, 08:58 kaliszman napisał: > Tylko dwa pasy. Bez utwardzonych poboczy. :( Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: K o n i n 13.03.08, 16:25 Wystawa w muzeum: www.rc.fm/informacje/?id_informacje=26757 Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Agencja Rozwoju Regionalnego w Koninie 14.10.08, 13:18 "Konin obronił Agencję Rozwoju Agencja Rozwoju Regionalnego nie zostanie przeniesiona z Konina do Poznania. Marszałek Marek Woźniak wycofał się z pomysłu swojego kolegi, wicemarszałka Leszka Wojtasiaka" miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,5661340,Konin_obronil_Agencje_ Rozwoju.html Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Wieża zamkowa w Koninie 06.01.09, 12:14 Odbudowa, albo raczej budowa wieży zamkowej w starym Koninie: www.konin-starowka.pl/pismo_do_konserwatora.html Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Wieża zamkowa w Koninie 06.01.09, 12:50 Działania Tomka mi imponują, nie dosyć, że włożył mnóstwo pracy w swoją stronę, to osobiście zaangażował się w wiele spraw służących poprawie wizerunku miasta. Może nie zawsze się z nim zgadzam, ale postawa obywatelska godna szacunku! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Wieża zamkowa w Koninie 06.01.09, 23:16 o00 napisał: > Odbudowa, albo raczej budowa wieży zamkowej w starym Koninie: > > www.konin-starowka.pl/pismo_do_konserwatora.html Osobiście pochwalam ,,budowę'' gotyckiej wieży Ch etnie popatrz e na ,,swoje'' posiadłości przy Kolskiej z wysokości 20 m, a co? Liczy się każdy ,,zabytek'', nie to co u nas w Kaliszu. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: ZPO "Konwart" w Koninie 31.01.09, 03:02 slupca.naszemiasto.pl/wydarzenia/954661.html Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin fundusze unijne w Koninie 25.07.09, 18:48 po wczorajszym artykule w zyciu konina zaczyna mnie coraz bardziej zastanaiwac fenomen tego miasta. po prostu Konin wykorzystuje swoja szanse, a z tego co wnioskuje w UM tej miejscowosci znalezli sie ludzie ktorzy umieja pisac wnioski o unijne dotacje. wczoraj w gazecie byl artykul o nadwarcianskich bulwarach na ktore Konin otrzymal unijna dotacje i ktore powstana za okolo dwa lata. Kalisz z wykorzystaniem funduszy unijnych w porownaniu do Konina wyglada bardzo blado, oj bardzo. Tu sie tylko mowi ze moze sie postaramy o fundusze a jak juz dochodzi do zabiegow o kase to wnioski wygladaja jak amatorszczyzna (wniosek o budowe drogi nr 25- notabene koninski projekt na budowe trasy 25 byl jednym z najlepszych) obawiamy sie Ostrowa, ze jest konkurencja ale tuz za miedza tylko ze polnocna wyrosl nam jeszcze inny grozniejszy konkurent. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: fundusze unijne w Koninie 02.10.09, 22:03 z 26/27 wrzesnia mialem okazje cala noc napawac sie pieknem wjazdu do Konina od strony Castoramy/Media/i Galerii Ferio-naprawde super inwestycja(wesele siostry mojej zony w knajpie Staromiejska w Starym Miescie tez OK). a 28 wyprobowalem poldroge ekspresowa obwodnice Skalimierzyc-jesli porownac te dwie w/w inwestycje to niestety rozmach inwestycji jest zaliczany na duzy plus dla Konina -do Kalisza niestety wjezdza sie jak do wsi z kazdej strony. jak droga to jednojezdniowa, konczaca sie w polu. jedyna zaleta obwodnicy Skalmierzyc jest to ze powstala i tyle mozemy powiedziec o jej zaletach. sorki za slowotok ale nasladuje nowomowe SK i prezia JP Odpowiedz Link Zgłoś