31.08.06, 11:00
jak w kaliszu przyjmuje się nazwę Konin ???
pierwsze skojarzenia z Koninem
lub pierwsze miłości z konina........ piszcie :PP
Obserwuj wątek
    • mlodykalisz Re: K o n i n 31.08.06, 13:11
      Pierwszy.
      • danl16 Re: K o n i n 31.08.06, 14:40
        jako piewszy powinienies cos normalnego napisac a nie o doopie marynie :PP
        • wielkopolskawschodnia Re: K o n i n 31.08.06, 15:37
          Koninianie powinni chyba uważniej przeczytać regulamin i netykietę.
          • ksiestwokaliskie Re: K o n i n 31.08.06, 16:31
            wielkopolskawschodnia napisał:

> Koninianie powinni chyba uważniej przeczytać regulamin i netykietę.

No właśnie. Smuci też fakt, że po prowokacji trolla z Bydgoszczy o nicku
            "srutututudeska", który nie ma nic wspólnego ani z Kaliszem, ani Koninem (dostał
            zresztą bana, stąd zniknęły też inne jego wcielenia, m.in. "rozmowyrolowane" i
            "retro13"), a chcącego tylko narobic nam smrodu (stąd syf jaki kilka dni temu
            był na konińskim forum), konińscy forumowicze pokazali swoje prawdziwe oblicze i
            to, jaki stosunek mają do Kalisza...
            • danl16 Re: K o n i n 31.08.06, 17:04
              a że tak powiem w czym koninianie łamia nieetykietę i dlaczego pokazują swój
              stosunek do kalisza ???
              chyba nie myślisz ze negatywnie !!! :)
              i nie chodzi mi tu o srututudeskę który dostał bana ( zresztą od początku
              wiedziałem ze nie jest z kalisza) Tylko o to co pisaliscie o koninie bodajze w
              temacie 10.000 ( to ze piszemy za co lubimy konin!)

a za hieronima.b to ja nie odpowiadam ! :(
              • ksiestwokaliskie Re: K o n i n 31.08.06, 18:30
                Niektórzy mogli tego nie widziec, bo posty i wątki zostały skasowane, ale ja
                wszystko miałem nieprzyjemnośc czytac - chodzi mi m.in. o teksty w stylu "Kalisz
                to wiocha, syf" etc. Wszyscy forumowicze mieli wielką radośc z tego, że mogli
                trochę potrollowac, a wystarczyło spytac na forum kaliskim o co chodzi ze
                "srutututudeską" lub zwrócic się na priva do mnie, prawda? Mam nadzieję, że
                takie akcje się nie będą powtarzac i konińscy forumowicze okażą więcej rozsądku
                i gdyby jakiś dupek znów chciał narobic nam smrodu, to nie będą dawali się
                sprowokowac.

Co do netykiety jeszcze (nie związanej z obrażaniem Kalisza) to wątki typu
                nabijanie pustych postów by miec więcej są złamaniem netykiety - gdy zostawałem
                moderatorem, administracja pouczyła mnie w tym temacie. Od tego czasu, jedynie w
                ramach wyjątku powstał wątek "10 000", podsumowujący dotychczasową działalnośc
                forum (w tamtym okresie).
                • danl16 Re: K o n i n 31.08.06, 19:07
                  ok alurat z tym syfem masz rację aczkolwiek srututudeska byl bardzo wnerwiajacy
                  wiec trzeba bylo sie łapac wszystkich chwytów
                  ale jesli to cie tak wnerwia to ja mówie sorry za siebie
                  • ksiestwokaliskie Re: K o n i n 31.08.06, 19:19
                    danl16 napisał:

> ok alurat z tym syfem masz rację aczkolwiek srututudeska byl bardzo wnerwiajacy
                    >
                    > wiec trzeba bylo sie łapac wszystkich chwytów

Właśnie o to mu chodziło, żeby Was sprowokowac. Liczę na to, że to się w
                    przyszłości nie powtórzy.

> ale jesli to cie tak wnerwia to ja mówie sorry za siebie

Spoko:) ja się nie wnerwiam, za stary jestem żeby się wnerwiac na takie rzeczy,
                    tylko nie mogłem zrozumiec, dlaczego nagle koninianie tak zaczęli bluzgac na
                    nas, zwłaszcza że znałem kiedyś trochę osób z Waszego regionu i byłem z nimi w
                    bardzo dobrych stosunkach:)
                    • danl16 Re: K o n i n 31.08.06, 19:32
                      spoko
                      nie damy sie sprowokować :P
            • o00 Re: K o n i n 31.08.06, 18:14
              Nie zauważyłem tam żadnego "stosunku do Kalisza", z wyjątkiem postów o niczym,
              w typie "nie lubimy Kalisza, m.in. za województwo".

Swoją drogą: jak można nie lubić za coś, czego nie ma? :)
              • danl16 Re: K o n i n 31.08.06, 18:23
                nom niema niema ale wasze posty brzmia tak jakby to województwo to miało by byc
                samo miasto kalisz :)

a co do postów o niczym to zauwazylem posty typu 10.200 .........

o00 napisał:

> Nie zauważyłem tam żadnego "stosunku do Kalisza", z wyjątkiem postów o
                niczym,
                > w typie "nie lubimy Kalisza, m.in. za województwo".
                >
                > Swoją drogą: jak można nie lubić za coś, czego nie ma? :)
                • o00 Re: K o n i n 31.08.06, 18:30
                  Danl, netykieta: "Czego unikać: Nie wklejaj całych cudzych wypowiedzi (...)".

Pozdry
                  • danl16 Re: K o n i n 31.08.06, 18:33
                    no to od czego jest opcja "odpowiedz cytując"
                    co ???
                    pozdro
    • kaliszanin2 Kopalnie, elektrownie, huta i coś więcej 05.09.06, 22:40
      To jest chyba taka sama zbitka jak w całym kraju. My tutaj (przynajmniej na tym
      forum) widzimy oprócz tego Konin jako jeden z najważniejszych ośrodków
      Wielkopolski Wschodniej i potencjalnie jeden z filarów ewentualnego województwa
      wschodniowielkopolskiego (zdecydowanie preferujemy taką, historycznie
      uzasadnioną nazwę zamiast sztucznego "środkowopolskiego").

Nie mamy natomiast pewności czy w Koninie istnieje poczucie zakorzenienia przez
      stulecia (od powstania miasta do zaborów) w historycznym i wyraźnie
      wyodrębnionym regionie Wielkopolski Wschodniej. Stosunkowo mało wiadomo w
      Kaliszu o nowej społeczności jaka się w Koninie ukształtowała w wyniku
      przyspieszonego uprzemysłowienia. Ja np. nie mam dobrego rozeznania jakie były
      główne kierunki migracji do miasta, czy główny strumień skierował się z rejonów
      podkonińskich, czy też dominują przybysze z dalszych stron i w jakim stopniu
      jest to zintegrowana społeczność.

Może byś coś na ten temat napisał, bez zrozumienia nie ma możliwości współpracy.
      • o00 Re: K o n i n 05.09.06, 23:45
        Ponieważ dyrektor Muzeum Okręgowego w Koninie dr Łucja Pawlicka-Nowak ma
        kłopoty z historią, przypominam krótko przynależność terytorialną Konina i
        powiatu konińskiego w dziejach naszego kraju:

1314 - 1793 - w województwie kaliskim (Rzeczpospolita)
        1796 - 1806 - w departamencie kaliskim (Prusy Południowe)
        1807 - 1815 - w departamencie kaliskim (Księstwo Warszawskie)
        1815 - 1837 - w województwie kaliskim (Królestwo Polskie)
        1837 - 1844 - w guberni kaliskiej (Królestwo Polskie)
        1845 - 1866 - w guberni warszawskiej (Królestwo Polskie)
        1866 - 1914 - w guberni kaliskiej (Królestwo Polskie)
        1919 - 1938 - w województwie łódzkim (Rzeczpospolita Polska)
        • ksiestwokaliskie Re: K o n i n 06.09.06, 00:11
          to warto też zadedykowac tym koninianom, którzy zapatrują się na Poznań, a
          Kalisz uważają za "zło wcielone".
      • wielkopolskawschodnia Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 00:21
        kaliszanin2 napisał: "zdecydowanie preferujemy taką, historycznie uzasadnioną
        nazwę zamiast sztucznego "środkowopolskiego".

A wiecie dlaczego Stanisław Zalejski wymyślił "środkowopolskie"? Ano dlatego:

"A środkowopolskie bo jesteśmy w samym środku kraju." St. Zalejski, 26.11.2003.

To ja proponuję drobną korektę nazwy: "środkowopolskie-trochę-po-lewej". Na
        pytanie "W jakim województwie mieszkasz?" odpowiadalibyśmy z nieskrywaną
        dumą: "W województwie środkowopolskimtrochępolewym". Bardzo ładnie, prawda?
        • ksiestwokaliskie Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 00:24
          ciekawa jak rozwiążą kwestię rejestracji samochodowych, o ile utworzą nowe
          województwa. Kalisz - ŚKL, Konin - ŚKN, Sieradz - ŚSI(J), Ostrów - ŚOS :)))
          • wielkopolskawschodnia Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 00:26
            "Ś" nie może być. W rejestracjach nie może być znaków diakrytycznych.
            • ksiestwokaliskie Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 00:31
              racja, zatem na jakie litery byś postawił? :)
          • intermasterkalisz Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 13:21
            Tak nie będzie, żadne `Ś`. Dostaniemy wg mnie litere `A`
            • wielkopolskawschodnia Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 14:06
              No mało literek zostało, mało... :(
              • danl16 Re: Dlaczego "środkowopolskie" 06.09.06, 21:54
                rejestracja jesli juz to bedzie K (KALISZ , KONIN)
                :)
      • o00 Re: Kopalnie, elektrownie, huta i coś więcej 06.09.06, 01:18
        A proszę sobie wyobrazić, że pierwszy numer "Rocznika Wielkopolski Wschodniej"
        ukazał się w roku 1973 w... Koninie! :)
      • kaliszanin2 Czekam na wypowiedź założyciela wątku 06.09.06, 09:36
        kaliszanin2 napisał:

> (...)Stosunkowo mało wiadomo w
        > Kaliszu o nowej społeczności jaka się w Koninie ukształtowała(...)np. nie mam
        dobrego rozeznania jakie były
        > główne kierunki migracji do miasta, czy główny strumień skierował się z
        rejonów
        >
        > podkonińskich, czy też dominują przybysze z dalszych stron i w jakim stopniu
        > jest to zintegrowana społeczność.
        >
        > Może byś coś na ten temat napisał, bez zrozumienia nie ma możliwości
        współpracy
        > .

Dobrze, że wypowiadają się kaliszanie, zwłaszcza cenne są uwagi historyczne,
        ale na temat dzisiejszej społeczności konińskiej, jej kondycji i świadomości to
        najwięcej mogliby powiedzieć sami koninianie. Na pewno istnieją jakieś
        opracowania ułatwiające ocenę pod tym względem. Może autor wątku mógłby coś
        takiego wskazać.
        • danl16 Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 06.09.06, 15:48
          jeśli chodzi o spolecznośc w koninie to sam niewiem co napisac bo ja moge
          odpowiedziec Za grupe ludzi w wieku 15-19 lat !!
          a co do rejestracji w nowym województwie to ś to to chyba nie bedzie !
          jak juz to K (Kalisz , Konin)
          pozdrawiam :)

> kaliszanin2 napisał:
          >
          > > (...)Stosunkowo mało wiadomo w
          > > Kaliszu o nowej społeczności jaka się w Koninie ukształtowała(...)np. nie
          > mam
          > dobrego rozeznania jakie były
          > > główne kierunki migracji do miasta, czy główny strumień skierował się z
          > rejonów
          > >
          > > podkonińskich, czy też dominują przybysze z dalszych stron i w jakim stop
          > niu
          > > jest to zintegrowana społeczność.
          > >
          > > Może byś coś na ten temat napisał, bez zrozumienia nie ma możliwości
          > współpracy
          > > .
          >
          > Dobrze, że wypowiadają się kaliszanie, zwłaszcza cenne są uwagi historyczne,
          > ale na temat dzisiejszej społeczności konińskiej, jej kondycji i świadomości
          to
          >
          > najwięcej mogliby powiedzieć sami koninianie. Na pewno istnieją jakieś
          > opracowania ułatwiające ocenę pod tym względem. Może autor wątku mógłby coś
          > takiego wskazać.
          • intermasterkalisz Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 12.09.06, 01:25
            > jak juz to K (Kalisz , Konin)

Kraków z Małopolską wziął już K. 15 innych literek zajętych przez inne
            województwa, dodatkowo `H` przez Policję. Zostaje naprawdę niewielki wybór,
            mianowicie literki: `m y u i a j x v`
            • o00 Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 12.09.06, 10:24
              No to pobajajmy sobie...
              Może "U"? Mielibyśmy UK dla m. Kalisza i USA dla powiatu sieradzkiego. ;)
            • narcyz19 Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 26.11.06, 23:59
              A bylaby dobra
        • danl16 Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 06.09.06, 21:53
          juz raz pisałem ale ktos usunął :/

konin generalnie wzrost ludnosci przezywał ze wzgledu na to ze ludzie
          przyjezdzali do pracy w kopalni czy w hucie i zostawali , a takze z tego ze
          miasto w latach 70-tych pochłaniało okoliczne wioski !

a co do społecznosci to ja moge wypowiedziec sie w imieniu młodych 15-19 lat bo
          do takich należe !

kaliszanin2 napisał:

> kaliszanin2 napisał:
          >
          > > (...)Stosunkowo mało wiadomo w
          > > Kaliszu o nowej społeczności jaka się w Koninie ukształtowała(...)np. nie
          > mam
          > dobrego rozeznania jakie były
          > > główne kierunki migracji do miasta, czy główny strumień skierował się z
          > rejonów
          > >
          > > podkonińskich, czy też dominują przybysze z dalszych stron i w jakim stop
          > niu
          > > jest to zintegrowana społeczność.
          > >
          > > Może byś coś na ten temat napisał, bez zrozumienia nie ma możliwości
          > współpracy
          > > .
          >
          > Dobrze, że wypowiadają się kaliszanie, zwłaszcza cenne są uwagi historyczne,
          > ale na temat dzisiejszej społeczności konińskiej, jej kondycji i świadomości
          to
          >
          > najwięcej mogliby powiedzieć sami koninianie. Na pewno istnieją jakieś
          > opracowania ułatwiające ocenę pod tym względem. Może autor wątku mógłby coś
          > takiego wskazać.
          • ksiestwokaliskie Re: Czekam na wypowiedź założyciela wątku 06.09.06, 22:05
            danl16 napisał:

> juz raz pisałem ale ktos usunął :/

Ktoś złośliwy nacisnął przycisk "skasujcie post", albo zrobił to nieświadomie.
            Przywróciłem już Twój poprzedni post.
            • o00 Re: :) 12.09.06, 14:58
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=48476678&v=2&s=0
              • wielkopolskawschodnia Re: K o n i n 12.09.06, 15:34
                danl16 napisał: "wasze posty brzmia tak jakby to województwo to miało by byc
                samo miasto kalisz".

"Samo miasto Kalisz" to tylko powiat, w dodatku nieduży, bo grodzki, czyli
                caaaaałe 70 kilometrów kwadratowych. :)

Jakoś nie zauważyłem, żeby na przykład na forum Konina ktoś z Kalisza coś wam
                narzucał, etc. Jest propozycja z Kalisza, by starać się utworzyć samodzielny
                region, w którym Konin byłby (jak sądzę) ważnym ośrodkiem. Pomysł popiera
                Sieradz i (nieco nieoficjalnie) Ostrów Wielkopolski. Ale prezydent Pałasz
                zareagował bardzo nerwowo. Myślę, że po części także dlatego, że nie wie, tak
                jak ty nie widziałeś i jak nadal nie wie dr Pawlicka-Nowak, że Konin leży na
                Ziemi Kaliskiej. Jeśli zatem takie województwo (kiedykolwiek) miałoby powstać,
                to naturalnym wydaje się, że Konin powinien się w nim znaleźć. Oczywiście można
                sobie udawać, że Konin to Ziemia Poznańska a nie Kaliska i nawet poznański herb
                można sobie umieścić w herbie powiatu konińskiego, tylko to do niczego, poza
                osiąganiem wątpliwych celów tak zwanej "polityki historycznej", nie prowadzi.

Tymczasem pozdry
                • danl16 Re: K o n i n 12.09.06, 16:35
                  ja bym powiedzial ze konin to ziemia koninska :)
                  mimo wszystko :)
                  a co do herbu to koń nie am nic współnego z kozłem !

wielkopolskawschodnia napisał:

> danl16 napisał: "wasze posty brzmia tak jakby to województwo to miało by byc
                  > samo miasto kalisz".
                  >
                  > "Samo miasto Kalisz" to tylko powiat, w dodatku nieduży, bo grodzki, czyli
                  > caaaaałe 70 kilometrów kwadratowych. :)
                  >
                  > Jakoś nie zauważyłem, żeby na przykład na forum Konina ktoś z Kalisza coś wam
                  > narzucał, etc. Jest propozycja z Kalisza, by starać się utworzyć samodzielny
                  > region, w którym Konin byłby (jak sądzę) ważnym ośrodkiem. Pomysł popiera
                  > Sieradz i (nieco nieoficjalnie) Ostrów Wielkopolski. Ale prezydent Pałasz
                  > zareagował bardzo nerwowo. Myślę, że po części także dlatego, że nie wie, tak
                  > jak ty nie widziałeś i jak nadal nie wie dr Pawlicka-Nowak, że Konin leży na
                  > Ziemi Kaliskiej. Jeśli zatem takie województwo (kiedykolwiek) miałoby
                  powstać,
                  > to naturalnym wydaje się, że Konin powinien się w nim znaleźć. Oczywiście
                  można
                  >
                  > sobie udawać, że Konin to Ziemia Poznańska a nie Kaliska i nawet poznański
                  herb
                  >
                  > można sobie umieścić w herbie powiatu konińskiego, tylko to do niczego, poza
                  > osiąganiem wątpliwych celów tak zwanej "polityki historycznej", nie prowadzi.
                  >
                  > Tymczasem pozdry
                  • narcyz19 Re: K o n i n 27.11.06, 00:01
                    historycznie jest to ziemia kaliska
                    • historyk12 Re: K o n i n 27.11.06, 17:21
                      Wilno. Ałma-Ata i Los Angeles też leżą w Ziemi Kaliskiej. Cały świat to Ziemia
                      Kaliska. Czy widział ktos lekarza?
                      • kalamata99 Re: K o n i n 27.11.06, 20:36
                        Wilno to moze nie, ale LA jest przeciez w Kali(sz)forni, a Almaty to kto wie,
                        moze mial yc Kalistan, a wyszedl Kazachstan?
                      • narcyz19 Re: K o n i n 28.11.06, 17:59
                        eh historyk daj sobie spokoj z pisaniem.Jak takie glupoty piszesz to widac taki
                        sam z ciebie historym jak ze mnie akrobata
              • danl16 Re: :) 12.09.06, 16:36
                ja tam tego nie pisałem !
                nie wiem co to za down ale to nie ja !

o00 napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=48476678&v=2&s=0
    • o00 Re: Jak PiS Odrę w Wartę zamieniło 27.05.07, 18:31
      Wrocław:
      "Konińscy radni PiS popełnili plagiat. Przepisali strategię rozwoju Wrocławia
      jako własny projekt strategii rozwoju Konina. W stolicy Dolnego Śląska nikt o
      niczym nie wiedział, ale sprawa stała się tak oczywista, że działacze partii
      Jarosława Kaczyńskiego musieli się przyznać do winy".

Więcej: miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4173217.html
      • ksiestwokaliskie Re: Jak PiS Odrę w Wartę zamieniło 27.05.07, 18:39
        Haha, jeszcze tylko brakuje by PiS zawróciło kijem Wisłę.
        • kaliszanin2 Re: Jak PiS Odrę w Wartę zamieniło 27.05.07, 20:03
          ksiestwokaliskie napisał:

> Haha, jeszcze tylko brakuje by PiS zawróciło kijem Wisłę.

Wtedy mielibyśmy w Koninie nad Wisłą Kijów, gdzie moglibyśmy przechodzić za
          jednym zamachem Wisłę i Wartę wędrując z ziemi polskiej do Wolski.
          • ksiestwokaliskie Re: Jak PiS Odrę w Wartę zamieniło 27.05.07, 20:38
            Wtedy też może odzyskalibyśmy Kijów i Lwów. Tych pierwszych byśmy sobie
            nazbierali, a drugich nałapali.
            • o00 Re: Jak PiS Odrę w Wartę zamieniło 31.05.07, 13:44
              Konin:
              "Rada Miasta Konina odwołała Mariolę Rakiewicz z funkcji wiceprzewodniczącej
              rady. (...) Rakiewicz podkreśla, że konińscy radni PiS przeprosili prezydenta
              Wrocławia, chociaż - jak powiedziała - "nie musieli".

Więcej:
              miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4188173.html?nltxx=1077859&nltdt=2007-05-31-02-06
    • o00 Re: K o n i n 10.10.07, 19:39
      "...i jak kropnę to ino raz i po kaczce !!!" :)))

Więcej: miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4561299.html
      • ok333 Re: K o n i n 10.10.07, 20:11
        o00 napisał:

> "...i jak kropnę to ino raz i po kaczce !!!" :)))
        >
        > Więcej: miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4561299.html

Gorzej jak za komuny . Nawet se do drobiu nie mozna ... ???
        • ok333 Re: K o n i n - karencja na kaczki . 10.10.07, 20:14
          Co to w Koninie trwa okres tarla albo legowy ??? . Czy tam na
          jesieni juz plyna do zrodel Warty ?
    • wielkopolskawschodnia Re: K o n i n 21.12.07, 03:09
      Nowy most na Warcie w Koninie: www.nowymost.konin.pl/
      • kaliszanin2 Tylko pogratulować 21.12.07, 08:46
        Żeby jeszcze władze Kalisza tak zabiegały o 25.
        • kaliszman Re: Tylko pogratulować 21.12.07, 08:47
          Tylko dwa pasy.
          • kaliszanin2 Re: Tylko pogratulować 21.12.07, 08:58
            kaliszman napisał:

> Tylko dwa pasy.

Bez utwardzonych poboczy. :(
    • o00 Re: K o n i n 13.03.08, 16:25
      Wystawa w muzeum: www.rc.fm/informacje/?id_informacje=26757
    • wielkopolskawschodnia Re: Agencja Rozwoju Regionalnego w Koninie 14.10.08, 13:18
      "Konin obronił Agencję Rozwoju

Agencja Rozwoju Regionalnego nie zostanie przeniesiona z Konina do
      Poznania. Marszałek Marek Woźniak wycofał się z pomysłu swojego
      kolegi, wicemarszałka Leszka Wojtasiaka"

miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,5661340,Konin_obronil_Agencje_
      Rozwoju.html
    • o00 Re: Wieża zamkowa w Koninie 06.01.09, 12:14
      Odbudowa, albo raczej budowa wieży zamkowej w starym Koninie:

www.konin-starowka.pl/pismo_do_konserwatora.html
      • szycha-ns Re: Wieża zamkowa w Koninie 06.01.09, 12:50
        Działania Tomka mi imponują, nie dosyć, że włożył mnóstwo pracy w
        swoją stronę, to osobiście zaangażował się w wiele spraw służących
        poprawie wizerunku miasta. Może nie zawsze się z nim zgadzam, ale
        postawa obywatelska godna szacunku!
      • ok333 Re: Wieża zamkowa w Koninie 06.01.09, 23:16
        o00 napisał:

> Odbudowa, albo raczej budowa wieży zamkowej w starym Koninie:
        >
        > www.konin-starowka.pl/pismo_do_konserwatora.html

Osobiście pochwalam ,,budowę'' gotyckiej wieży Ch etnie popatrz e
        na ,,swoje'' posiadłości przy Kolskiej z wysokości 20 m, a co?
        Liczy się każdy ,,zabytek'', nie to co u nas w Kaliszu.
    • o00 Re: ZPO "Konwart" w Koninie 31.01.09, 03:02
      slupca.naszemiasto.pl/wydarzenia/954661.html
      • prezesmarcin fundusze unijne w Koninie 25.07.09, 18:48
        po wczorajszym artykule w zyciu konina zaczyna mnie coraz bardziej
        zastanaiwac fenomen tego miasta.

po prostu Konin wykorzystuje swoja szanse, a z tego co wnioskuje w
        UM tej miejscowosci znalezli sie ludzie ktorzy umieja pisac wnioski
        o unijne dotacje.

wczoraj w gazecie byl artykul o nadwarcianskich bulwarach na ktore
        Konin otrzymal unijna dotacje i ktore powstana za okolo dwa lata.

Kalisz z wykorzystaniem funduszy unijnych w porownaniu do Konina
        wyglada bardzo blado, oj bardzo. Tu sie tylko mowi ze moze sie
        postaramy o fundusze a jak juz dochodzi do zabiegow o kase to
        wnioski wygladaja jak amatorszczyzna (wniosek o budowe drogi nr 25-
        notabene koninski projekt na budowe trasy 25 byl jednym z
        najlepszych)

obawiamy sie Ostrowa, ze jest konkurencja ale tuz za miedza tylko ze
        polnocna wyrosl nam jeszcze inny grozniejszy konkurent.
        • kaliszman Re: fundusze unijne w Koninie 25.07.09, 19:24
          Niestety masz rację
          • prezesmarcin Re: fundusze unijne w Koninie 02.10.09, 22:03
            z 26/27 wrzesnia mialem okazje cala noc napawac sie pieknem wjazdu
            do Konina od strony Castoramy/Media/i Galerii Ferio-naprawde super
            inwestycja(wesele siostry mojej zony w knajpie Staromiejska w Starym
            Miescie tez OK). a 28 wyprobowalem poldroge ekspresowa obwodnice
            Skalimierzyc-jesli porownac te dwie w/w inwestycje to niestety
            rozmach inwestycji jest zaliczany na duzy plus dla Konina -do
            Kalisza niestety wjezdza sie jak do wsi z kazdej strony. jak droga
            to jednojezdniowa, konczaca sie w polu. jedyna zaleta obwodnicy
            Skalmierzyc jest to ze powstala i tyle mozemy powiedziec o jej
            zaletach.

sorki za slowotok ale nasladuje nowomowe SK i prezia JP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka