Dodaj do ulubionych

klima przestała działać

01.06.07, 08:32
Tak jak w temacie. Z nawiewu leci ciepłe powietrze. Kilka dni temu w ASO
została odgrzybiona i nabita. Działała jak burza. Aktualnie słychać
charakterystyczne załączenie i podświetlenie, ale powietrze tylko ciepłe.
Czynnik raczej nie uciekł, bo i czas krótki i klima się załącza. HELP

18TS 156
Obserwuj wątek
    • andypip Re: klima przestała działać 01.06.07, 08:55
      Czy przed nabiciem czynnik był, czy była rozszczelniona? Nie chłodzi w ogóle,
      czy trochę po uruchomieniu zimnego silnika i przestaje? Jak bardzo to aso było ASO?
      • miczal_sz Re: klima przestała działać 01.06.07, 09:09
        przed nabiciem chłodziła (nieco słabiej niż po nabiciu). Tak, nie chłodzi wogóle
        (raczej trzeba to nazwać cięciem niż stopniowym słabnięciem klimy - było bardzo
        dobrze i nie działa bez objawów pośrednich)
        ASO uważam za dobre, ma dobre opinie i ściąga klientów z odległych stron :)

• pawek9 Re: klima przestała działać 01.06.07, 09:24
          Ja miałem podobną sytuację. Po kupnie auta klima działała (jesienią ) a na
          wiosne już nie działała i pojechałem do fachowców od klimy. Oni sprawdzili
          szczelność i uznali że jest szczelna i nabili mi klime czynnikiem, cieszyłem
          się klimą przez 3 dni poczym przestała chłodzić. Pojechałem ponownie i
          stwierdzili że czynnik uleciał a okazało się że była malutka nieszczelność na
          przewodzie którą wykryli dopiero po nabiciu klimy azotem z barwnikiem pod
          większym ciśnieniem. Skończyło się na wymianie przewodu i ze wszystkimi
          ładowaniami i próbami szczelności, wymianą przewodu, kupnem przewodu kosztowało
          mnie to 950 zł. I teraz klima działa. Pozdrawiam i powodzenia.
        • andypip Re: klima przestała działać 01.06.07, 09:34
          Podjedź do nich i niech zmierzą ciśnienie na wylocie i wlocie do kompresora.
          Zakładając, że instalacja jest szczelna, możliwe jest też, że dali za dużo
          czynnika. U mnie przy 650 g wg instrukcji było 8 stopni na wylocie, przy
          obniżeniu do 630 g temperatura spadła do 5 na wylocie. Trzeba czynnik przeważyć.
          • miczal_sz Re: klima przestała działać 01.06.07, 09:42
            dzięki za informację. Dam znać co i jak bo dziś prawdopodobnie się tam udam.
            • miczal_sz Re: klima przestała działać 01.06.07, 15:05
              no i klops. Nie dam rady dziś wbić się do ASO. Weekend bez klimy, dobrze, że
              chyba chłodny :)

A tak poważnie, czy możecie podpowiedzieć co mógłbym zrobić we własnym zakresie?
              jakieś styki, podłączenia... to wygląda na coś co gwałtownie się odłączyło
              uniemożliwiając poprawne działanie. Będę wdzięczny za sugestie.
              • alfik111 co z tą klimą ? 01.06.07, 18:00
                alfa 156 1.8ts - klimatyzacja nie działa jak silnik jest zimny. Po zagrzaniu
                silnika / czas porównywalny do pierwszego włączenia się wentylatora / zaczyna
                działać i nie ma żadnych problemów. Przy rozgrzanym motorze można ją właczać i
                wyłaczać, wszystko jest ok. Jakieś 2 tygodnie temu uzupełniany był czynnik w
                układzie. Z góry dziękuje za podpowiedzi bo elektryk rozkłada ręce. Komputer
                nie pokazuje zadnych błędów.
                • alfik111 Re: co z tą klimą ? 02.06.07, 14:37
                  A może ktoś wie o awarii czego swiadcza opisane przeze mnie objawy? Andypip,
                  pomożesz?> alfa 156 1.8ts - klimatyzacja nie działa jak silnik jest zimny. Po
                  zagrzaniu
                  > silnika / czas porównywalny do pierwszego włączenia się wentylatora / zaczyna
                  > działać i nie ma żadnych problemów. Przy rozgrzanym motorze można ją właczać
                  i
                  > wyłaczać, wszystko jest ok. Jakieś 2 tygodnie temu uzupełniany był czynnik w
                  > układzie. Z góry dziękuje za podpowiedzi bo elektryk rozkłada ręce. Komputer
                  > nie pokazuje zadnych błędów.
              • andypip Re: klima przestała działać 02.06.07, 01:13
                Jeżeli tak gwałtownie przestała działać a jest pewność co do napełnienia i
                bezpiecznika klimy i zapalniczki (ten w kabinie, poniżej kierownicy po lewej
                oznaczony F 15) to podejrzewałbym preostat lub panel sterujący w kabinie. Mnie
                klima też nagle przestała działać. Czynnik był 300 g mało, ale wystarczy do
                działania. Elektryk dłubał przy preostacie i uznał że trzeba go wymienić.
                Kupiłem nowy i wymieniłem osobiście. I nic. Do gościa straciłem zaufanie. Z
                przodu komory silnika po prawej stronie obok reflektora jest duże złącze
                instalacji elektrycznej(duże ze względu na ilość przewodów). Pin 7 kolor
                przewodu szaro biały lub żółto biały (w dieslu) to 12 V z panelu sterowania.
                Rozłącz złącze i sprawdź czy przy włączonym zapłonie jest tam 12 v na przewodzie
                od strony akumulatora (gdy włączysz klimatyzację, gdy wyłączysz napięcie powinno
                znikać). To wyjaśni czy panel jest sprawny. Jeśli napięcie jest i włącznik je
                włącza i wyłącza, idziemy dalej. Pin 19 kolor przewodu biało zielony łączy
                preostat z komputerem silnika. Tym razem od strony chłodnicy powinno być jak
                wyżej. Po włączeniu klimatyzacji jest 12 V po wyłączeniu brak. Oznacza to, że
                panel włącza klimę, preostat jest sprawny (ale może źle sterować wentylatorem
                chłodnicy - to inna bajka), jest ciśnienie w układzie. Jeśli nie będzie napięcia
                na szaro białym przewodzie trzeba wyjąć panel i wymienić tranzystor (służę
                pomocą jakby co). Mam nadzieję, że pomogłem. OCZYWIśCIE BEZPIECZNIK KLIMY I
                ZAPALNICZKI JEST DOBRY.
                • miczal_sz Re: klima przestała działać 02.06.07, 10:23
                  wielkie dzięki za obszerne informacje. Oczywiście bezpiecznik sprawdziłem jest
                  ok. Sprawdze wg Twoich wskazówek.
                  Całe szczęście, że pogoda łaskawa. :)
                  • andypip Re: klima przestała działać 02.06.07, 10:34
                    Podpowiem, że sprawdzenia możesz dokonać próbnikiem z żarówką 12 V. Jeden koniec
                    do masy i 2 do odpowiedniego przewodu. Żarówka prze obciążenie będzie
                    zabezpieczeniem przed przypadkowym zwarciem. Może być miernik uniwersalny, ale
                    czasem pokazuje tylko wartość napięcia, a to może być mulące. Świecenie żarówki
                    próbnika jednoznacznie mówi, że jest napięcie i odpowiedni prąd. Zachowaj
                    ostrożność. Zwarcie może uszkodzić elementy elektroniczne.
                    • marcink70 Problem z klimatyzacją w AR 146 2.0 TS 02.06.07, 11:50
                      Witam !!!
                      Może miał ktoś podobny problem z klimatyzacja,a mianowicie chodzi o to, że na
                      niskich obrotach (bieg jałowy) dziala okej. Natomiast na wyższych obrotach
                      włącza się (na ok 3 sek.) i wyłącza tez tak na ok. 3 sek. (elektromagnes na
                      sprzęgiełku) i tak w kólko. Może ktoś sie orientuje co może być przyczyna. Moim
                      zdaniem może być zbyt duze ciśnienie czynnika chłodzącego, co Wy na to ??
                      (klimatyzacja manualna, AR 96')

POZDRAWiAM // Marcin //AR 146 2.0 TS//
                      • andypip Re: Problem z klimatyzacją w AR 146 2.0 TS 02.06.07, 12:43
                        Podejrzewałbym zanieczyszcżenie lub zawilgocenie zaworu rozprężnego. Tak czy
                        siak musisz podłączyć układ w serwisie do urządzenia napełniającego. Sprawdzić
                        trzeba ciśnienie w części nisko i wysokociśnieniowej. Obsługa powinna sobie
                        poradzić.
    • miczal_sz Re: klima przestała działać 06.06.07, 17:54
      I wszystko jasne. ASO nie zawiniło. Po diagnozie i dłuuuugim rozbieraniu okazało
      się, że padł silniczek odpowiedzialny za puszczanie w nawiew odpowiedniej
      temperatury (stanął na ciepłym i dlatego był nadmuch ciepłego). Koszt w ASO z
      robocizną 450PLN jakiś komentarz?

pozdrawiam
      • leszszek35 Re: klima przestała działać 08.06.07, 01:23
        witam mieszkam w Irlandii i kupiłem alfe 156 z '99 roku i klima juz nie
        działała byłem u gościa by mi nabili gazu bo okazało się że jest pusta w
        trakcie nabijania stwierdziliże kompresor nie zadziałał i okazało sie że w
        kabelku uruchamiajacym kompresor nie ma napiecia .Czytałem wczesniejsze
        wypowiedzi i stwierdziłem że moja zapalniczka działa więc bezpiecznik powinien
        byc dobry sprawdzałem wszystkie bo nie sa w tym aucie oznaczone więc się nie
        doszukałem nazwy f15 wmoim aucie kierownica jest po prawej stronie instalacji
        mi nie napełnili bo stwierdzili że najpierw musze usunać awarie co robic????/
        • leszszek35 Re: klima przestała działać 08.06.07, 01:27
          czytałem opis użytkownika Andypip może u mie kabelki sa tak samo oznaczone???
          tylko czy to cos da przy pustej instalacji? jak i co posprawdzać przypuszczam
          że skoro instalacja jest pusta to trzeba bedzie pominac jakiś czujnik tylko
          gdzie tego szukać pozdrawiam i czekam na jakies odpowiedzi
          • andypip Re: klima przestała działać 08.06.07, 23:55
            Witam.
            Dziwi mnie, że nie napełniono Ci klimy. Do instalacji razem z czynnikiem
            wpuszczany jest olej i próby klimy nie napełnionej wiążą się z ryzykiem dla
            sprężarki. Proponuję wykonać ci 2 proste testy. Jeśli stwierdzono, że kompresor
            nie ma napięcia, zrób taką próbę: z przodu przed akumulatorem znajduje się
            skrzynka przekaźników. Ustal, który jest dla kompresora. Najczęściej jest to ten
            po prawej stronie, pierwszy od przodu. (u mnie są zamienione). Włącz zapłon, nie
            uruchamiaj silnika, wyjmij przekaźnik klimy i zewrzyj na chwilę środkowe
            konektory (w podstawce) są masywniejsze i grubsze od bocznych. Powinienieś
            usłyszeć stuk sprzęgła kompresora. Jeśli tak się będzie działo to zasilanie
            kompresora jest OK. Za załączanie klimy odpowiada zawór tzw.preostat. Jeśli nie
            ma ciśnienia w układzie klimy nie da się załączyć. Omijanie preostatu jest
            możliwe ale odradzam bo wymaga to pewnego doświadczenia (można uszkodzić
            elektronikę lud kompresor). Zrób najpierw pierwszą próbę jak wyżej i daj znać,
            podpowiem co dalej. Najlepiej by jednak napełnili ci klimę, przecież jeśli
            instalacją będzie wymagać naprawy czynnik można odpompować.
          • andypip Re: klima przestała działać 09.06.07, 00:03
            do leszszek35 Jeśli chcesz "ciągnąć" dalej ten temat proponuję założyć nowy wątek.
      • andypip Re: klima przestała działać 09.06.07, 00:01
        Szkoda, że nie napisałeś, ze klima działa poprawnie a tylko nie ma nadmuchu
        zimnego powietrza wewnątrz. Ja ten problem rozwiązałem kiedyś za pomocą patyczka
        odpowiedniej długości i spinacza do bielizny. Koszt 20 gr i ręczne przełączanie
        zima / lato.
        • miczal_sz Re: klima przestała działać 13.06.07, 14:35
          To mnie zastrzeliłeś z tym spinaczem. :)

W każdym bądź razie już wszystko gra. Przy obecnych upałach o wydatku już
          zapomniałem :)

Dzięki za zaangażowanie w temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka