Dodaj do ulubionych

Remont Pałacu Abp

18.11.06, 12:02
Starostwo jak nowe
17-11 17:04 Kalisz | Życie społeczne

Prace konserwatorskie w holu kaliskiego starostwa zakończone. Już je odebrano
i oceniono. Rekonstrukcja holu dawnego Pałacu Arcybiskupiego była jedną z
ciekawszych w regionie.

"Dzięki wcześniejszym badaniom konserwatorskim odkryto tam piękne marmuryzacje
i złocenia. Ten hol jest wyjątkowy" - mówi Beata Matusiak, dyrektor
Wojewódzkiej Delegatury Ochrony Zabytków w Kaliszu.

To drugi etap prac konserwatorskich w kaliskim starostwie. W przyszłym roku
będzie remontowana sala posiedzeń na parterze, tzw. "jedynka". Najpierw jednak
trzeba tam przeprowadzić specjalistyczne badanie podłóg i ścian.

Rekonstrukcja holu kosztowała 30 tysięcy złotych.

rc.fm

Zna ktoś dokładniejsze szczegóły?
Obserwuj wątek
    • smutekkalisza Re: Remont Pałacu Abp 24.07.07, 11:37
      Wiem że podczas remontu starostwa powiatowego czyli : dawnego, kolegium
      jezuickiego, pałacu komisji wojewódzkiej, i w końcu gubernialnego (nigdy nie był
      to pałac arcybiskupi) na frontonie odkryto napis Aleksandro Impreatori.
      (Cesarzowi Aleksandrowi) Naszym staropolskim zwyczajem zacierania niewygodnych
      pamiątek odkrycie zatynkowano.
      • o00 Re: Pałac Komisji Wojewódzkiej Kaliskiej 24.07.07, 12:34
        No a gdyby odkryto tam historyczną pamiątkę w postaci zgrabnej, niekoniecznie
        pozłacanej swastyczki, to co wtedy? Podrasować i podświetlić?
      • ksiestwokaliskie Re: Remont Pałacu Abp 24.07.07, 12:55
        smutekkalisza napisał:

> (nigdy nie był to pałac arcybiskupi)

Niezupełnie. Ten budynek to jedno ze skrzydeł tego pałacu, z tym, że dwukrotnie
        przechodziło przebudowy, które zatarły wszelkie ślady po pałacu abp.

> na frontonie odkryto napis Aleksandro Impreatori.
        > (Cesarzowi Aleksandrowi) Naszym staropolskim zwyczajem zacierania niewygodnych
        > pamiątek odkrycie zatynkowano.

Z drugiej strony, jakby tam odkryto napis "Towarzyszowi Bierutowi" to też byłoby
        lepiej to zatynkować, prawda?
        • ok333 Re: Remont Pałacu Abp 24.07.07, 19:16
          Dziwie sie , ze Towarzystwo Milosnikow Kalisza jeszcze nie wydalo widokowek i
          slajdow z tym przepieknie odnowionym zabytkiem ! Pieniadze leza na ziemi ,
          tylko trzeba umiec je podniesc. Faktem jest ,ze najpierw trzeba przygiac
          karku . Nie ma co czekac do wiosny , bedzie juz przykurzony .. Mieszkaciee
          blizej . A przelewaja sie tam tlumy zachodnich inwestorow ???
          • smutekkalisza Re: Remont Pałacu Abp 25.07.07, 01:33
            Z tego co mi wiadomo to budynek dawnego pałacu przylegał bezpośrednio do
            kolegiaty i uległ rozbiórce w 18 stuleciu. Tak przynajmniej twierdzi sie
            współcześnie. Ja jestem zwolennikiem nie zacierania historii, więc napis mi nie
            przeszkadzał. Gdybyśmy chcieli być konsekwentni to trzeba byłoby również
            zlikwidować tekst na moście kamiennym który nazywa cesarza Aleksandra ojcem
            ojczyzny, i oczywiście pozbyć się jego inicjałów. Z szacunkiem ale to dość
            zaściankowe myślenie o zabytkach, na fasadzie dworu artusa w Toruniu przywrócono
            niemieckie orły ale te cesarskie nie hitlerowskie i jakoś nie było protestów a
            orły zdobią. Co do hitlerowskich to parę lat temu w handlówce wyłonił sie spod
            tynków obraz z hitlerowską młodzieżą i oczywiście zaraz je też zlikwidowano.
            gdybym to ja miał coś konkretnego w tej sprawie do powiedzenia to bym to też
            zachował ale opatrzone stosownym komentarzem. I jeszcze jedno nie żal wam cerkwi
            i pomnika na placu sw. Józefa. To własnie takie myslenie je zniszczyło.
            • smutekkalisza Re: Remont Pałacu Abp 25.07.07, 01:41
              no i jeszcze przy takim sposobie należy dokonać swoistej selekcji na cmentarzu
              ewangelickim, bo przecież tam nie sami ewangelicy patrioci polscy. Repphanowie
              tak na przykład podczas powstania listopadowego siedzieli w ciupie. Jak mi
              obiecacie że trochę zmienicie zdanie to wam zdradzę sekret gdzie na tym
              cmentarzu jest pochowany powinowaty niejakiego Goeringa napisał pewna
              interesująca książkę.....Ale cisza boję sie mówić bo jeszcze ktoś przyjdzie z
              młotkiem.
              To też jest nasza historia czy nam sie podoba czy nie.
              • wielkopolskawschodnia Re: Pałac Komisji Wojewódzkiej Kaliskiej 25.07.07, 03:24
                smutekkalisza napisał: "Jak mi obiecacie że trochę zmienicie zdanie to wam
                zdradzę sekret..."

A ty jakaś księżniczka (kaliska) jesteś? Ktoś ma cię prosić? Chcesz, to pisz.
                Nie chcesz, to nie pisz. To jest wolne (prawie, bo Ksienztwo nie chce skończyć
                z logowaniem) forum, a nie imieniny u cioci. Więc wal śmiało, a nie kokietuj.
            • ksiestwokaliskie Re: Remont Pałacu Abp 25.07.07, 09:52
              smutekkalisza napisał:

> Z tego co mi wiadomo to budynek dawnego pałacu przylegał bezpośrednio do
              > kolegiaty i uległ rozbiórce w 18 stuleciu. Tak przynajmniej twierdzi sie
              > współcześnie.

On był rozbierany, ale rozebrano skrzydło przylegające do kolegiaty właśnie i
              skrzydło centralne, gdzie dziś jest wejście do parku i parking przed starostwem.

> Ja jestem zwolennikiem nie zacierania historii, więc napis mi nie
              > przeszkadzał. Gdybyśmy chcieli być konsekwentni to trzeba byłoby również
              > zlikwidować tekst na moście kamiennym który nazywa cesarza Aleksandra ojcem
              > ojczyzny, i oczywiście pozbyć się jego inicjałów. Z szacunkiem ale to dość
              > zaściankowe myślenie o zabytkach,

O likwidowaniu/nielikwidowaniu tych napisów zdecydowali Polacy, którzy walczyli
              o niepodległość RP 90 lat temu.

> na fasadzie dworu artusa w Toruniu przywrócono
              > niemieckie orły ale te cesarskie nie hitlerowskie i jakoś nie było protestów a
              > orły zdobią.

W Gdańsku jak już ;) sądzę, że nie należy mieszać tych dwóch spraw - cesarskie
              orły w Gdańsku to coś bardziej naturalnego niż dwugłowe orły carskie w Kaliszu.
              Gdańsk zawsze był niemiecko-polskim miastem (do 1945 r.), a Kalisz
              rosyjsko-polskim nie (a jak był, to z przymusu).

> Co do hitlerowskich to parę lat temu w handlówce wyłonił sie spod
              > tynków obraz z hitlerowską młodzieżą i oczywiście zaraz je też zlikwidowano.
              > gdybym to ja miał coś konkretnego w tej sprawie do powiedzenia to bym to też
              > zachował ale opatrzone stosownym komentarzem.

W kaliskiej handlówce?

> I jeszcze jedno nie żal wam cerkwi
              > i pomnika na placu sw. Józefa. To własnie takie myslenie je zniszczyło.

Nie rób jaj. Cerkiew została rozebrana, bo nie dość, że była podniszczona, to
              jeszcze nie miała komu służyć. W końcu ruscy oprawcy uciekli jeszcze w 1914 roku
              pozostawiając Kalisz na niełaskę pruskich żołdaków. Jak skończyło się poddanie
              miasta bez walki, każdy wie. Pomnika Ci żal? Owszem, ładny był, ale z tego
              obelisku zrobiono 2 nowe - ku czci legionistów i Strzelców Kaniowskich. O tych
              nie wspominasz i tego Ci nie żal? (tak na marginesie, jeden z nich znajduje się
              w fundamentach dawnego "pedetu") Stosując Twoją logikę, równie dobrze, można
              żądać przywrócenia urzędu gauleitera kaliskiego i przyłączenia spowrotem Kalisza
              do Warthegau :> a może jutro urządzimy sobie pochód z czerwonymi flagami oraz
              sierpem i młotem?
              • smutekkalisza Re: Remont Pałacu Abp 25.07.07, 23:04
                Dwór Artusa istnieje również w Toruniu. Cerkiew była w złym stanie bo sie o to
                postarano przez zaniedbanie. Był projekt zaadaptowania jej na kościół
                garnizonowy ale wybrano rozwiaząnie najprostsze chętnie praktykowane też w
                dzisiejszych czasach czyli poczekać aż się coś doprowadzi do ruiny i potem
                zburzyć. Wiem oczywiście że pomnik zjazdu 3 monarchów został wykorzystany
                wtórnie, chociaż był projekt moim zdaniem najlepszy pozostawienia go na placu
                jako zabytku techniki (żeliwo nowatorski materiał) i opatrzenia stosownymi
                napisami wyjasniającymi. Oczywiście ze zal mi pomnika strzelców kaniowskich ale
                gdyby sie zachował to nie byłaby pamiątka kontrowersyjna. Ja piszę tylko o
                pamiątkach kontrowersyjnych i apeluję o pewną rozwagę w likwidacji tego typu
                rzeczy. Mnie jest po prostu szkoda tego napisu takie usuwanie kojarzy mi sie
                negatywnie. Napis pochodził z czasów przebudowy kolegium czyli z I ćw. XIX w.
                czyli nosił znamiona zabytku. Orzeł dwugłowy sie nie zachował i w tym przypadku
                gdyby było inaczej nie byłbym zwolennikiem eksponowania, chociaż bardzo się
                cieszę że dwugłowiec z gmachu sądu jest już w Muzeum (szkoda ze w Opatówku a nie
                w Kaliszu) To że bronię np. Pałacu Kultury i Nauki nie znaczy że jestem
                zwolennikiem rządów totalitarnych i że pragnę przywrócenia dawnej nazywy pałacu.
                (im. Józefa Stalina) Tyle na temat.
              • smutekkalisza Re: Remont Pałacu Abp 25.07.07, 23:15
                Trochę kokieterii nie zaszkodzi. A ja naprawdę spotykam się jeszcze z opiniami
                że cmentarz ewangelicki to niemczyzna i najlepiej zaorać. Ta postać to Baron
                Gideon Ernst von Fock. Pochowany w tylnej części cmentarza tablica na murze jak
                jesteście w ostatniej części cmentarza to na lewo). Nie wiem na ile to prawda
                ale słyszałem że był on bratem żony Goeringa i nawet był zapraszany na
                polowania. (ta informacja jest od ewangelika mieszkającego w Szwecji)
                Rzeczywiście zona Goeringa była z domu von Fock. Baron wsławił sie również praca
                napisana podczas okupacji pt" Niemiecki Kalisz" w której udowadniał że jak
                kultura w Kaliszu to tylko niemiecka. Przyjemniaczek no nie... Ale historia
                spłatała mu figla bo jako przykład wielkiej niemieckiej rodziny podał Repphanów.
                Tymczasem wiele wskazuje na żydowskie pochodzenie tej rodziny. No cóż co do
                napisu na budynku pozostaniemy pewnie odmiennego zdania ale mam nadzieję że nikt
                nie bedzie chciał wyrzucić hitlerowskiego barona z cmentarza.
                • ksiestwokaliskie Re: Remont Pałacu Abp 25.07.07, 23:44
                  To właśnie ta tablica:
                  www.kalisz.9o.pl/galeria/lut072.jpg
              • smutekkalisza Re: Remont Pałacu Abp 25.07.07, 23:17
                Co do pałacu to już sam nie wiem. Skąd ta informacja że ten gmach to również
                część pałacu. Mnie się wydawało że były robione jakieś badania archeologiczne
                które wykluczyły aby ten budynek krył relikty pałacu.
                • wielkopolskawschodnia Re: Pałac Komisji Wojewódzkiej Kaliskiej 26.07.07, 00:31
                  Żadnych badań archeologicznych nie było. Bo w Kaliszu nie ma takiego zwyczaju,
                  żeby coś rzetelnie sprawdzać i badać. Nawet gdy odkopano bramę Wrocławską nikt
                  nie pomyślał, by na powierzchni zaznaczyć jej położenie.

Reszta o Collegium Karnkovianum jest tutaj:
                  www.sklep.architekci.pl/go/_info/?id=523
                  www.sklep.architekci.pl/go/_info/?id=524
                  • smutekkalisza Re: Pałac Komisji Wojewódzkiej Kaliskiej 26.07.07, 01:43
                    Co do zaznaczenia istnienia bramy był taki pomysł pana Leszka Ziąbki. Ale
                    odpowiedzialny wydział ratusza (nie wiem jaki czy kultura czy komunikacja)
                    odpowiedział standartowo - brak pieniędzy!
                    • wielkopolskawschodnia Re: Pałac Komisji Wojewódzkiej Kaliskiej 26.07.07, 01:56
                      Nie brak pieniędzy, lecz brak rozumu...
                      --
                      "Zmarłych pochować, rannych opatrzyć, miasto odbudować", Sebastião José de
                      Carvalho e Melo, markiz de Pombal, 1755
                      • ok333 Re: Pałac Komisji Wojewódzkiej Kaliskiej 13.07.08, 18:51
                        Nie wiecie kiedy zacznie sie wreszcie obiecany remont ,,jedynki'' w
                        Starostwie Powiatowymn???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka