Dodaj do ulubionych

Projekt CH na Nowym Rynku

05.12.06, 12:33
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=416977
...i jak się wam podoba? :> :/
Obserwuj wątek
    • mrdj1 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 12:34
      Mogłoby być lepiej
      • mrdj1 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 12:36
        "Od kilkudziesięciu do 100 sklepów, dwupoziomowy podziemny parking, ruchome
        schody, kino, kręgielnia- tak w telegraficznym skrócie można opisać Centrum
        Handlowe, którego budowa ruszy na początku przyszłego roku.
        Bez wątpienia najbardziej nowoczesna i największa w mieście Galeria o
        powierzchni 25 tys mkw, zastąpi Tęczę przy Nowym Rynku.

Pod koniec listopada PSS Społem podpisało w tej sprawie umowę z inwestorem-
        deweloperską firmą EF Rank Progress, która w ubiegłym tygodniu oddała do użytku
        podobną galerię w Legnicy.
        Galeria w Kaliszu będzIe większa od tej w Legnicy.

W kaliskiej galerii na powierzchni 25 tys mkw powstanie kilkadziesiąt punktów
        handlowych, usługowych i rozrywkowych.
        Wśród firm, które zamierzają w galerii utworzyć swoje sklepy są i te przystępne
        dla przeciętnego portfela i te ekskluzywne.
        Dla dzieci przewidziano plac zabaw i kawiarenkę internetową, dla dorosłych
        kawiarnię i punkty gastronomiczne. W galerii powstać ma także kino i kręgielnia.

Nowością będzie także dwukondygnacyjny podziemny parking który pomieści około
        500 samochodów."

OOO grunt że będzie KINO!!!!! siiiuper
      • o00 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 12:40
        Toto wygląda na parterowe, to po co te schody ruchome? Przecież z parkingów i
        tak będzie winda...
        • mrdj1 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 12:43
          Będzie miało 4 kondygnacje, dwie podziemne (podziemny dwupoziomowy parking) i
          dwie nadziemne z butikami i KINEM!
          • o00 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 12:44
            No ale to będzie zwykłe kino, czy jakiś multipleks?
            • mrdj1 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 12:46
              Mam nadzieje,że jakiś multipleks (Cinema City vs. Multikino)
              • wielkopolskawschodnia Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 12:57
                W ziemniaczanym mieście Multikino będzie się wyprowadzać z dotychczasowego (w
                dodatku własnego) budynku i będzie się wprowadzać do nowego Starego Browaru.
                • ksiestwokaliskie Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:10
                  Na projekcie widnieje napis "CineStar" - zna ktoś to coś? no chyba, że tak sobie
                  dla przykładu napisali ;)
                  • o00 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:15
                    CineStar to multipleksy, ale chyba nie takie duże jak Multikino. Najnowszy
                    multipleks Cine Star powstaje z Zagrzebiu:
                    www.blitz-cinestar.hr/rubovi.php?view_page=222
                    • ksiestwokaliskie Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:19
                      a w Polsce coś mają?
                      • o00 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:25
                        A ty nie masz Internetu? :>
                        • ksiestwokaliskie Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:26
                          Nie mam tyle czasu co Ty :>
              • wielkopolskawschodnia Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:10
                Zupełnie nie rozumiem, po co tam dwa poziomy parkingu: zamiast parkingu na
                poziomie -1 powinna być już chyba normalna powierzchnia handlowa (od -1 do 2),
                a parking tylko na -2. Widać m2 ziemi jest w Kaliszu jeszcze za tani...

Poza tym to jest za niskie. Znowu zapaskudzi się ten biedy Nowy Rynek. A takie
                ładne i przemyślane było jego dawne, pierwotne założenie i rozplanowanie...
                • ksiestwokaliskie Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:13
                  Nic dziwnego, od 1945 r. nie ma w Kaliszu architektów z wizją. A nawet jeśli są,
                  to albo się nie ujawniają;) albo blokuje się ich pomysły - wszystko z myślą
                  "szybko i tanio".
                  • o00 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:17
                    Jak nie ma, to trzeba ogłaszać konkursy (trąbię o tym już do obżygania).
                • kalamata99 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:58
                  Co do estetyki to na razie sie nie wypowiadam, bo czekam na efekt koncowy.
                  Natomiast pomysl z duza iloscia miejsc parkingowych jest bardzo dobry.
                  Nieustannie przybywa nam samochodow i wkrotce beda naprawde powazne problemy z
                  parkowaniem w Srodmiesciu. Im wiecej parkingow w podziemiach tym lepiej.
    • ksiestwokaliskie Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:15
      Trochę smuci fakt, że będzie to projektowała pracownia M.Weiraucha. Jak wiadomo,
      żaden z zaprojektowanych obiektów nie jest zbyt piękny. Zapewne nowa galeria
      obklejona będzie pstrokatymi płytkami. Oby nie były tam użyte luksfery a'la PRL,
      w których lubuje się ta pracownia. No i jak słusznie zauważył to w jednym z
      postów WW - coś to za niskie jest.
      • o00 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:18
        A co to za pracownia? Daj jakiś link. I co oni dotychczas zaprojektowali? Jakie
        realizacje?
        • ksiestwokaliskie Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:20
          tu masz wszystko: www.weirauch.com.pl/
          • ksiestwokaliskie Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:21
            Chociaż Kaliszanka wygląda całkiem fajnie.
            • no_nick Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:28
              Mam wrażenie że architektura nie jest najlepszą stroną tego obiektu.Nie wiem
              ile centrów handlowych zaprojektował autor tegoż,ale po wyglądzie raczej się
              obawiam funkcjonalności wnętrza - a w przypadku CH to decyduje o przetrwaniu!
              Oczekiwałbym czegoś bardziej w stylistyce Galerii Łódzkiej czy
              Dominikańskiej,przecież to centrum miasta!

Ciekawe,jak "kupcy" z rynku zareagują i czemu pikietą UM ?
              • o00 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:34
                no_nick napisał: "Nie wiem ile centrów handlowych zaprojektował autor tegoż".

Ż-A-D-N-E-G-O! Czeka nas kolejne wielkie g-ó-w-n-o (sorry!) architektoniczne!
                Bo skończyć budownictwo albo nawet i architekturę nie oznacza być architektem.
                Tak samo, jak absolwenci filologii polskiej nie zostają poetami.

Maciej Wieruch może nadaje się do projektowania stacji benzynowych (i tak mu
                brzydkie wyszły), ale do niczego więcej).
                • no_nick Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:41
                  o00 napisał:

> no_nick napisał: "Nie wiem ile centrów handlowych zaprojektował autor tegoż".
                  >
                  > Ż-A-D-N-E-G-O! Czeka nas kolejne wielkie g-ó-w-n-o (sorry!) architektoniczne!

To może faktycznie lepiej zostawić to,co tam teraz jest - tzw rynek przed
                  Tęczą.Wiele paskudniejsze nie jest.Strasznie nie lubię tego miejsca i nawet jak
                  jadę do kościoła św.Mikołaja w niedzielę to patrzę w inną stronę :).
                  • o00 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:49
                    Bo najładniejszy plac Kalisza został najpierw rozwalony (w zachodniej części),
                    później zabudowany czymkolwiek, a na koniec zastawiony paskudnymi budami. Nowe
                    centrum handlowe będzie ukoronowaniem tego miejskiego barbarzyństwa (i ja nie
                    nadużywam tu słowa "barbarzyństwo).
            • arczi-kalisz projekty... 05.12.06, 13:31
              na tej samej stronie w dziale "Projekty" proponuję zwrócić uwagę na:
              - budynek administracyjno-biurowy Nestle
              - aquapark z częścią konferencyjno-biurową

coś Wam o tym wiadomo, poza tym, że są projektami?
              • o00 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 05.12.06, 13:39
                Zaprojektować i wkleić do folio, to sobie można nawet stację orbitalną...
                • smutekkalisza Re: Projekt CH na Nowym Rynku 01.08.07, 17:02
                  no to chyba już kwestia czasu, lokalne dodatki do reklam donoszą o tym że nikt
                  nie zamierza likwidować targowiska. Ale też jest informacja ze przebudowa tęczy
                  ruszy już wkrótce
              • mrdj1 Re: projekty... 12.12.06, 15:50
                Projekt tego Aquaparku nie jest zły, szkoda że nie został zrealizowany
                • czaszki1 Re: projekty... 11.08.07, 12:08
                  Budowa Tęczy ruszy ale mało prawdopodobne że w tym roku, a już na pewno nie w
                  sierpniu, wiem to bo moja ciotka pracuje w "Tęczy".
                  • greffen Tęcza 16.08.07, 23:24
                    Machina ruszyła, prezydent wystawił dokumenty do wglądu w ratuszu co chyba
                    oznacza jego zgode...
    • ksiestwokaliskie Re: Projekt CH na Nowym Rynku 29.08.07, 21:41
      Galeria Tęcza – ruszyły przygotowania

Już w sierpniu miały rozpocząć się prace związane z budową Galerii handlowo-
      usługowej Tęcza. Obecnie jednak załatwiane są formalności pozwalające na
      rozpoczęcie robót. Natomiast we wrześniu kaliskie Społem planuje uroczystą
      prezentację projektu Kaliszanom Nieoficjalnie wiemy, że Galeria Tęcza
      przypominać ma Galerię Dominikańską we Wrocławiu czy Stary Browar w Poznaniu. W
      nowym budynku pojawią się widny i pierwsze w Kaliszu ruchome schody, bieżnie.
      Inwestycja ta ma być swego rodzaju prezentem na 100-lecie istnienia PSS Społem.
      Obecny SDH "Tęcza" został oddany do użytku 1 czerwca 1971 roku. Nowe plany
      zakładają jednak jego wyburzenie i budowę nowej Tęczy od podstaw. Dodajmy, że na
      poziomie -1 usytuowane będą garaże podziemne, które powinny rozwiązać problem z
      parkowaniem dla klientów Galerii.
      Już jutro natomiast otwarty będzie nowy sklep Społem przy ul. Warszawskiej
      „Jubilat”. Na powierzchni 700 m2 znajdą się stoiska spożywcze,
      przemysłowo-handlowe, oddział pocztowy, sklep z pamiątkami oraz firanami. Warto
      podkreślić, że wypiek pieczywa w tym sklepie odbywał się będzie w specjalnie
      sprowadzanych z Francji piecach.

portalkaliski.pl

A tu jest wizualizacja, która ostatnio obowiązywała, czy to jeszcze aktualne?
      konopski.pl/index.swf
      To ta sama firma, która projektuje "apartamentowiec" na Dobrzeckiej i plomby na
      Szopena.
      • czaszki1 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 29.08.07, 22:00
        w którym miejscu na tej stronie jest ta wizualizacja?
        • kaliszman Re: Projekt CH na Nowym Rynku 29.08.07, 22:21
          Widziałem zdjęcie tego nowego obiektu myślałem ze to jakieś
          schroniska.Tandeta.
          • czaszki1 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 29.08.07, 22:34
            Ale gdzie jest ten projekt?
    • czaszki1 Re: Projekt CH na Nowym Rynku 29.08.07, 22:35
      Projekt jest na tej stronie którą zamieściła wielkopolskawschodnia
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=416977 zgadza się ?.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka