teraz12 09.12.06, 16:54 Czy nie uważacie że czas już,aby zbużyć ten piedestał na Rynku-tam prosi się fontanna, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
o00 Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównym Rynku 09.12.06, 16:57 ...oraz stawek, światełka, koguciki, złote rybki w stawku i jakiś kataryniarz. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 09.12.06, 17:05 Był jakiś czas temu organizowany plebiscyt na pomysł zagospodarowania tego miejsca. Pomysły były różne - mniej lub bardziej sensowne. Łączyła je za to jedna rzecz - sprawa została olana przez organizatorów plebiscytu - UM Kalisza. Odpowiedz Link Zgłoś
mrdj1 Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 09.12.06, 17:31 Jestem jak najbardziej za tym żeby w tym miejscu stanęła fontanna. Ten betonowy postument tylko szpeci rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz NBP 09.12.06, 21:39 NBP usunął już tę betonkę - na nasze dwuzłotówce nie ma jej już :) Kto ma ten widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Doskonałe miejsc na mój pomnik. 10.12.06, 23:34 Zgadzam się nawet na pomnik ala Swinster. Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 11.12.06, 01:14 Tak wogole jeszcze wroce do tego tematu.Nie wiem czy wszystkim wiadomo ale rynek kiedys wogole inaczej wygladal.Pamietam dawno temu widzialem gdzies jakies zdjecie i jeszcze byl ruch kolowy i nawet pasy hehehe chcialbym dorwac znowu ta fotke Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 11.12.06, 06:38 na Allegro czasem jest wystawiona widokówka z lat 60-tych przedstawiających Plac Bohaterów Stalingradu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 24.07.07, 02:16 Rynek w Kaliszu to jest jakaś rozpacz, okropne chodniki, betonka. Tutaj potrzebny jest całościowy projekt co z tym fantem zrobić. A ja zamiast fontanny myślę o studzience z ozdobnym daszkiem.Turyści będą mieli gdzie wrzucać grosik. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 24.07.07, 09:55 Już jakiś czas temu pisałem o coraz beznadziejniejszym stanie rynku, ale mało kto podjął temat. Z roku na rok jest coraz gorzej - aktualnie dochodzi kolejna sprawa - conajmniej 2 kamienice są opustoszałe (w jednej z nich tj. Główny Rynek 2) otworzono śmieszny punkt kredytowy Deutsche Banku, reszta stoi niewykorzystana i niszczeje. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 24.07.07, 10:03 Proponuje watek ten wrzucic tam , gdzie byl , Na Calisian niech trafi sam Glowny Rynek .Rozmowy o betonie post-PZPRowskim niech beda na forum ogolnym Kalisza . Smiem postawic teze : Jaka wladza , taki Rynek . Jesli jest inaczej , niech Wladza udowodni ! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 24.07.07, 10:05 ok333 napisał: > Proponuje watek ten wrzucic tam , gdzie byl , Na Calisian niech trafi sam > Glowny Rynek .Rozmowy o betonie post-PZPRowskim niech beda na forum ogolnym > Kalisza . Smiem postawic teze : Jaka wladza , taki Rynek . Jesli jest inaczej , > > niech Wladza udowodni ! O czym Ty piszesz, gdzie co wrzucić? Ten wątek zawsze był tutaj, na ogólnym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 24.07.07, 10:16 Sorry , to ja sie ,,walnalem,,, mea culpa ! To przez ten beton . Piana moze ze zlosci wyjsc na usta . A fontanna na Gl.Rynku jest potrzebna . Ich zadaniem ( fontann , a nie wladzy ) bylo zmieniac jonizacje na ujemna . A i grosz nawet grubszy mozna wrzucac , tak jak to jest przyjete na calym swiecie . Warunek jest jeden i podstawowy , by woda byla przezroczysta tak , by kase bylo widac . Tak by bylo widac i topielca , ktory te kasy sprobowalby uszczuplic , heh . Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 24.07.07, 10:21 Fontanna to tylko jedna rzecz, która powinna stać w Rynku. Wymiana nawierzchni jest konieczna i ogólna rewitalizacja całego terenu "miasta lokacyjnego" i dawnych przedmieść, bo to wszystko straszy coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Nie przesadzajcie z tą komuną 24.07.07, 10:24 To jest tylko szpetny klocek, bardziej przejaw prowincjonalizmu i braku gustu niż czegokolwiek innego. Jak chcecie walczyć z pozostałościami komuny, to spróbujcie przekonać do zmian miłośników Hanki Sawickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: Nie przesadzajcie z tą komuną 24.07.07, 12:22 Tam będzie stał pomnik Pęcherza. Wspomnicie jeszcze moje prorocze słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Taki pejzaż! 24.07.07, 13:01 Eeeeej, no nie przesadzajcie! Przecież betonka doskonale wpisuje się w staromiejski pejzaż: lastrykowe płyty chodnikowe o pajęczym splocie spękań, klocowaty budynek o wyrafinowanych proporcjach (Ksienztwo, ty pewnie wiesz jak ten dom się nazywa), wysmakowana zakopiańska chata i trzy krzywe stoliki dla spragnionych mdłego napoju rzesz turystów, zapierający dech w piersiach bukiet zapachowy wyziewający z kibla posadowionego obok książęcej fundacji, a na samym końcu perspektywy przecudnej urody parking, ba! prawie salon samochodowy dla strudzonych życiem ratuszowych urzędników, którzy nie wyobrażają sobie, by pl. św. Stanisława mógł służyć czemu innemu niż oddawanie moczu i pozostawianie na widoku publicznym ich brudnych samochodów. Pejzaż! Taki pejzaż! Jak u Demarczyk! I wy chcecie, żeby to b-e-z-p-o-w-r-o-t-n-i-e zniknęło!? Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Nie przesadzajcie z tą komuną 24.07.07, 13:10 Popieram, że zamiast tego betonowego klocka powinna stanąć fontanna dodało by to uroku rynkowi, a przede wszystkim powinni zbudować jakiś parking składający się z paru kondygnacji gdzieś na uboczu śródmieścia, tak aby wyłączyć centrum z ruchu samochodowego i żeby ludzie tam mieszkający mieli gdzie parkować. Taka zmiana paru ulic w centrum na deptak byłaby wg mnie dobrym posunięciem. Po takim zabiegu można by było wziąć się za czyszczenie kostki brukowej lub nawet wymianę i naprawę chodników. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Nie przesadzajcie z tą komuną 24.07.07, 13:18 cytryna_zx napisał: > przede wszystkim powinni zbudować jakiś parking składający się > z paru kondygnacji gdzieś na uboczu śródmieścia, tak aby wyłączyć centrum z > ruchu samochodowego i żeby ludzie tam mieszkający mieli gdzie parkować. Tylko gdzie miałby ten parking stanąć, w jakim miejscu na uboczu byś go widział, bo ja tego nie widzę. A centrum rzecz jasna powinno być wydzielone z ruchu samochodowego. Takim swoistym "Ringiem", gdzie wokół śródmieścia możnaby jeździć, powinny być Aleja Wolności, Sukiennicza z Kolegialną i Placami Św.Józefa i JP2, Babina i Parczewskiego oraz Wodna. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Miłośnikom kiczu ku uwadze 24.07.07, 13:22 Ludzie, jaka fontanna, jaka studnia!? Może jeszcze chcielibyście na tej studni posadzić pyzatego krasnala!? Ludzie, może przelećcie się do cholery po paru starych europejskich miastach, przyjrzyjcie się jak wyglądają tam place, to może w końcu spostrzeżecie swoje umiłowanie do piramidalnego kiczu! Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Miłośnikom kiczu ku uwadze 25.07.07, 00:25 Wszystko zależy jak to będzie wyglądało. Gdyby stawiającym nam krasnala był np. Salwadore Dali lub Picasso to zapewne mielibyśmy tłumy podziwiających. Hasło fontanna lub studnia to ogólnik myślę że idący w dobrym kierunku, a oczywiście nawet najlepszy projekt można zepsuć. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Krasnale 25.07.07, 09:33 Wrocławski "Syzyfek" stał się ikoną tego miasta :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Krasnale 25.07.07, 14:17 Krasnale (bo nie tylko Syzyfek) stały się małym symbolem Wrocławia dzięki Pomarańczowej Alternatywie, nie stały się małym symbolem Wrocławia dzięki brakowi alternatywy dla kiczu. Zatem nie ma czego porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Nie przesadzajcie z tą komuną 24.07.07, 14:28 plus601 napisał: > Tam będzie stał pomnik Pęcherza. Wspomnicie jeszcze moje prorocze słowa. Istotnie, chyba się na to zanosi: oniet.o0o.pl/Kalisz/13-53/Janusz-PÄ?cherz.html oniet.o0o.pl/Kalisz/12-53/Janusz-PÄ?cherz.html oniet.o0o.pl/Kalisz/11-53/Janusz-PÄ?cherz.html oniet.o0o.pl/Kalisz/15-53/Janusz-PÄ?cherz.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Mała poprawka 24.07.07, 14:39 oniet.o0o.pl/Kalisz/13-53/Janusz-P%C4%99cherz.html oniet.o0o.pl/Kalisz/12-53/Janusz-P%C4%99cherz.html oniet.o0o.pl/Kalisz/11-53/Janusz-P%C4%99cherz.html oniet.o0o.pl/Kalisz/15-53/Janusz-P%C4%99cherz.html Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: Mała poprawka 24.07.07, 17:20 A nie mówiłem, że moje wyjdzie. Nie trzeba było długo czekać. Jak będzie wmurowywany kamień węgielny to będę robił zdjęcia na dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 24.07.07, 15:57 Zbytnio nie ma gdzie wcisnąć takiego parkingu i jeszcze, żeby to jakoś wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Może postawić tam pręgierz? 25.07.07, 14:53 Oryginalny gdzieś się zapodział. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Może postawić tam pręgierz? 25.07.07, 17:11 Władze go schowały, bo jeszcze komuś z mieszkańców przyszłoby go wykorzystać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Wiatrak 25.07.07, 17:12 My tu o krasnalach i kupach, a przecież w Rynku stoi wiatrak. Mały, tandetny wiatraczek - prezent od Heerhugoward ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Wiatrak 25.07.07, 17:15 Łomatko, gdzie stoi ten wiatrak? :> Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Wiatrak 25.07.07, 17:36 Od strony zachodniej Rynku, wśród krzewów przy murkach z ławeczkami. Może już go schowali do piwnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Wiatrak 25.07.07, 17:53 Wow , to z nim na ...Zawodzie , bedzie dyr.S. make mell i podplomyki na jarmarku robil . Noo, nie osobiscie pryncypal , ale Jego przedstawiviel . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: A on jak stal, tak stoi 10.05.08, 14:18 Kolejny rok mija , a pomnik czerwonego systemu stoi. Kiedy organizujemy happening z mlotami i lomami ? Lepiej by rosly tam jakies kwiatki. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: A on jak stal, tak stoi 10.05.08, 16:37 nie wiem czy dobrze slyszalem ale podobno na ten idiotyczny pomysl zeby na rynku wstawic to badziewie wpadl taki dawny prezydent komuch zreszta czerwony spychalski czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: A on jak stal, tak stoi 10.05.08, 19:18 Społeczenie mogę rozwalić,ten syf.Żadnych kwiatków na rynku.Przecież nie jesteśmy jakimś pipidówkiem,żeby cały GR był w kwiatach. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: A on jak stal, tak stoi 10.05.08, 19:57 Burzą go już od lat i zburzyć nie mogą. Ciekawi mnie kiedy miasto weźmie się za pozyskiwanie funduszy na rewitalizację całego śródmieścia ? Może wtedy doczekamy się jakiś zmian. Przecież jesteśmy w czołówce. Ciekawe kto wymyślał ten ranking. www.calisia.pl/articles/1652-kalisz-potrafi-zdobywa-rodki-unijne Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: A on jak stal, tak stoi 10.05.08, 20:57 cytryna_zx napisał: > Burzą go już od lat i zburzyć nie mogą. Ciekawi mnie kiedy miasto weźmie się za > pozyskiwanie funduszy na rewitalizację całego śródmieścia ? Może wtedy doczekam > y > się jakiś zmian. Przecież jesteśmy w czołówce. Ciekawe kto wymyślał ten ranking > . Dawno nie widzialem Sztandery usmiechnietego. On toooo potrafi ,,przyciagac'' fundusze, potrafi Przyciagaja sladowe i minimalne ilosci, bo na wklad wlasny nie maja. Niech przyciagna na Swedrnie grube miliony, niech przyciagna na Muzeum Wielu Narodow, na sredniowieczne mury miejskie i zabytkowe Miasto . To wtedy mozna powiedziec o sile przebicia. Pamnietajcie,ze do wyborow coraz blizej i takie selfrankings beda wlodarze coraz czesciej organizowac, by mydlic oczy wyborcom i budowac sobie positiv image. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: A on jak stal, tak stoi 10.05.08, 22:47 pewnie ten kto ma uklady z wladzami zeby pokazac jacy sa skuteczni Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: A on jak stal, tak stoi 10.05.08, 20:48 kaliszman napisał: > Społeczenie mogę rozwalić,ten syf.Żadnych kwiatków na rynku.Przecież > nie jesteśmy jakimś pipidówkiem,żeby cały GR był w kwiatach. To bylo - z dwojga zlego :). Ma Krakow swojego Mickiewicza, to Kalisz moze miec Zybure albo Marka Brymore ! Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: A on jak stal, tak stoi 10.05.08, 22:46 kwiaty akurat lkadnie wygladaja ale ten podest to jest faktycznie ................. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: A on jak stal, tak stoi 11.05.08, 09:07 Oczywiście,że kwiaty ładnie wygladaja.Ale w wiekszości wiekszych miast na RG jedyne kwiaty jakie możesz zobaczyc ,to te sprzedawane,przez kwiaciarki. A co do pozyskiwania funduszy z UE ta jakies żarty przcież Kalisz mało co buduje z tych pieniedzy.Jedynym wiekszem przedsięwzięciem jest budowa kanalizacji w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: A on jak stal, tak stoi 11.05.08, 11:32 Jednak i to przedsiewziecie moze pasc i ,,bekniemy'' na grube miliony, bo czesc mieszkancow Rajskowa nie chce?nie stac ich na podlaczenie sie do ,,przykanalikow'' ! A jak wyglada sytuacja w innych dzielnicach Kali9sza??? Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: A on jak stal, tak stoi 11.05.08, 12:15 wiesz co mnie zawsze ciekawilo to ze polaka stac na samochod stac na wyposazenia chaty a na rzeczy potrzebne juz go nie stac jak to jest Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: A on jak stal, tak stoi 11.05.08, 12:13 to ze ktos cos robi nie znaczy ze wszyscy musza to nasladowac. oczywiscie mozna by bylo zlikwidowac ten klab ale co na jego miejsce? jakis pomnik albo wielka fontanna moze to by dalo lepszy efekt Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Główny Rynek będzie przebudowany 30.05.08, 10:10 Będzie konkurs architektoniczny: portal.calisia.pl/articles/1832-g-wny-rynek-w-nowym-wydaniu Niektóre obiekty zabytkowe, takie jak popularna betonka, zapewne zostaną zachowane. :);) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Główny Rynek będzie przebudowany 30.05.08, 11:11 Powiem krótko,betonka na gruzowisko,ruch samochodowy ograniczony do minimum(prawdziwego minimum). Bardzo ważna rzecz,mam nadzieję(choć nie wiem dlaczego),że w czasie tych prac zostana przeprowadzone DOKŁADNE,a nie na szybko wykopaliska archeologiczne,jak miało to miejsce w Krakowie.Taka szansa kaliskim archeologom,może sie szybko nie trafić,a tym samym,możemy stracic szanse na wiele ciekawych(mam nadzieje odkryć) Jeśli te prace zostaną dobrze przeprowadzone kaliski GR,może stać się jednym z piękniejszych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Główny Rynek będzie przebudowany 17.07.08, 14:28 kaliszanin2 napisał: > Będzie konkurs architektoniczny: > > > Niektóre obiekty zabytkowe, takie jak popularna betonka, zapewne > zostaną zachowane. :);) No to warto by na nim zamontowac taki cudowny obiekt jak ... w Toruniu ! Pregiez w postaci o s l a z kolcami na grzbiecie. Mysle,ze udzwignalby niektore urzednicze doopy :). Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 17.07.09, 15:14 Władzom Kalisza dla przypomnienia upuje. Juz padły jakieś obietnice ! Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski [...] 05.10.09, 15:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 05.10.09, 19:34 Panie NIEdzielski, ten Pana pomnik jest znacznie starszy niż przyratuszowy pomnik. A w tym topicu o ten postkomunistyczny chodzi, więc nie offtopicuj Pan, pls. Odpowiedz Link Zgłoś
majkens Re: Zburzyć pomnik komuny na Głównum Rynku ! 05.10.09, 21:52 ok333 napisał: > Panie NIEdzielski, ten Pana pomnik jest znacznie starszy niż > przyratuszowy pomnik. A w tym topicu o ten postkomunistyczny chodzi, > więc nie offtopicuj Pan, pls. uprasza się nie karmić trolla Odpowiedz Link Zgłoś