Dodaj do ulubionych

Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski

17.06.07, 01:48
Osobiście uważam, ze nie dostrzegamy rodzinnych klejnotów tylko dlatego, że
upadły między chwasty i zarosła je trawa. A tak się właśnie składa, że to co
ukryte bywa najpiękniejsze oraz że wystarczy świetlna wiązka by prawdę
wydobyć na sam wierzch - i wszyscy ujrzą Piękno i wszyscy uwierzą w Mądrość.
Big Szoł, jak mawiał maharadża Kaburu.
Zapraszam.
poezjakonczynski.w.interia.pl/
Obserwuj wątek
    • o00 Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 17.06.07, 11:35
      O boszszsz, popełnianie takich wierszy powinno być czynem karalnym.

Ale uśmiałem się przy okazji: "Po zakończeniu edukacji uznałem, że najlepszym
      nauczycielem jest przejść przez życie dobra i zła. I tak też się stało. W roku
      1981 postanowiłem przeprowadzić się do Ostrowa Wielkopolskiego". :D
      • mudzina Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 21.06.07, 19:05
        Tak to prawda ja znam Pana Jana jest wybitnym poeta i czlowiekiem zreszta to
        widać. Co bedziemy gadali z kimś kto zazdrosci takiej wiedzy i wiary? To zwykla
        zlosliwosc tak pisac jak ooo bo z poezja jest piekna i broni sie sama!
        Pozdrawiam wszystkich znajacych Prawde
        • naraziegosc Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 22.06.07, 16:42
          Asnyk siedzi taki smutny ...mozeby mu wybitnego poete dodac...ubawilby sie,
          towarzstwo by mial...poeta by mu wiersze swoje czytal. I mielibysmy dwoch
          wybitnych na jednym cokole.
          • paszczet Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 28.06.07, 11:48
            W wierszach pana Kończyńskiego wyczuwam tęsknotę za niemodnymi dzisiaj
            pojęciami i to jest urocze i miłe. Cieszy takie zaangażowanie, chałupnicza
            próba wypowiedzenia swojego sprzeciwu, wbrew wszystkiemu i wszystkim.
            Przeczytajcie wiersz poświęcony Gałczyńskiemu! Coś pięknego
            • wielkopolskawschodnia Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 28.06.07, 12:01
              Ten?
              poezjakonczynski.w.interia.pl/wiersze/galczynskiemuautor.html
              • paszczet Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 28.06.07, 17:06
                To się tylko tak łatwo mówi, ale weźmy pod uwagę pochwałę gościnności w wierszu
                TUNEZJA W SŁOŃCU. Jak pięknie uchwycona została subtelna relacja między światem
                przyrody i światem człowieka z zewnątrz! Majstersztyk, przynajmniej z
                formalnego punktu widzenia. Panią Urszulę Zyburę może ścisnąć z zazdrości.
                Pozdrawiam wielbicieli ostrowskiego wizjonera
                • paszczet Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 28.06.07, 17:07

Naprawdę warto!

poezjakonczynski.w.interia.pl/wiersze/tunezjawsloncu.html
                  • prosiakowski Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 04.07.07, 00:27
                    Całkowicie zniewala mnie metaforyczne ujęcie kwestii patriotyzmu w wierszu
                    pt. "Orzeł biały". Wszystkim patriotom a w szczególności młodzieży (harcerzom,
                    sportowcom, ministrantom)szczerze i z serca rekomenduję. Pozdrawiam dołączając
                    wyrazy szacunku dla wielkiego syna ziemi wielkopolskiej.

poezjakonczynski.w.interia.pl/wiersze2/bialyorzel.htm
                    • wielkopolskawschodnia Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 04.07.07, 03:50
                      Was to już można tylko w loży szyderców posadzić. :)
                      • ksiestwokaliskie Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 04.07.07, 22:56
                        Wy to się nie znacie na poezji, wychodzi ma wierzch filistyńska ingnorancja.
                        Pocieszmy się faktem, że Norwida też doceniono wiele lat po śmierci...
    • janinakura Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 05.07.07, 02:16
      Kończyński jest wspaniały nie tylko dlatego, że pali fajkę zamiast papierosów.
      Czytając Go poczułam TO.I napisałam.
      "Nie tylko w Wielkopolsce -
      Lecz w całej wielkiej Polsce -
      Nie ma lepszego poety.
      Mężczyzny ni kobiety.
      Tak pięknie pogrążony w trosce
      O poezję i najukochańszą Polskę.
      Niestety, niestety, niestety."
      • prosiakowski Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 05.07.07, 12:43
        Co to znaczy, że "wy się nie znacie na poezji"? Jako wierny fan i wielbiciel
        poety J. Kończyńskiego - stanowczo protestuję. Doceniam strofy poety jeszcze za
        jego życia, w czas największego artystycznego rozkwitu i wulkanicznej erupcji
        talentu!

Dla tych, którzy zachowali jeszcze odrobinę wrażliwości na rozterki
        przeżywającego katusze wieszcza:

poezjakonczynski.w.interia.pl/wiersze/nigdynienapisze.htm
        • ksiestwokaliskie Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 05.07.07, 14:37
          Szczególne wyrazy uznania dla autora za napisanie wiersza 1 stycznia 2006 r. -
          ja zwykle po sylwestrze śpię dzień cały, a tu proszę - ciężka praca twórcza
          nigdy się nie kończy!
        • wielkopolskawschodnia Re: Wybitny poeta dzisiejszej Wielkopolski 05.07.07, 14:38
          Jeny, jeny! Posłuchajcie:

"ja tego nie chciałem
          miałem nie napisać
          a jednak napisałem!"

Sprawa robi się poważna, poeta Kończyński nie tylko wieszczy, ale i nobli.
          Bo pamiętacie, że jak ktoś nie chce, ale musi, to później mu się nobli?
          Albo wcześniej... Jakoś tak. :/
          • prosiakowski Brawo dla pani Kury! 05.07.07, 21:21
            Pani Janino, brawo! To wspaniała inicjatywa - popróbować swoich sił w poezji?
            Dlaczego nie!
            Oczywiście nie ma szans, żebyśmy choć otarli się o majestat poezji pana Jana
            Kończyńskiego ale przecież każdy krok zbliża nas do idola.

Moja propozycja jest taka:

Pan Jan jest ze wszystkich największym poetą
            Tak wielkim jak on jest też chciałbym być przeto
            Żeby się dowiedzieć jak się łączy słowa
            Na kolanach gnam po wiedzę do Ostrowa
            • ksiestwokaliskie Re: Brawo dla pani Kury! 05.07.07, 21:47
              Jeszcze zobaczycie, że twórczość naszego ostrowskiego Wieszcza wejdzie kiedyś do
              kanonu lektur szkolnych, nie mówiąc już o szczegółowych badaniach nad Poezją
              prowadzonych przez pilnych studentów polonistyki. W końcu kto 20 lat temu
              spodziewał się, że licealiści będą "przerabiać" takiego Dobraczyńskiego? A gdy
              już tak się stanie, powiemy sobie: "Każdy Twórca ma swojego Romka"...
              • prosiakowski Re: Brawo dla pani Kury! 06.07.07, 01:14
                Gdyby to zależało ode mnie już dzisiaj zamiast Dobraczyńskiego byłby Kończyński
                J. Szczególnie, że w prozie idzie poecie równie brawurowo!!!

poezjakonczynski.w.interia.pl/wiersze2/paryznoca.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka