pabos 23.09.07, 21:24 Czy wie ktos jaka jest historia budynku przy ulicy Kadeckiej- (tego z pubem w piwnicy)? Byłem dziś na spacerze w parku i zaciekawił mnie tenże budynek z dziwnym godłem na szczycie i ogromnymi oknami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiestwokaliskie Re: ul Kadecka 23.09.07, 21:33 To nie jest już Kadecka, tylko Piekarska 13 (chodzi Ci o pub BeKa, prawda?). Tam była przed wojną siedziba Rzemieślników Chrześcijan, w ich reprezentacyjnej sali wystawiał swoje sztuki kaliski teatr (zanim zbudowano obecny budynek). Od zawsze jest to obiekt w którym siedzibę ma kaliskie rzemosło, ale...ostatnio pojawiły się głosy, że chcą go sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: ul Kadecka -budynek Rzemiosla kaliskiego. 23.09.07, 22:32 Nie orientuje sie jak bylo zaraz po wojnie , ale w latach 60-tych ub.wieku miescil sie tam Cech Rzemiosl Roznych kiertowany przez lata przez Antoniego Sadowskiego . Izba Rzemieslnicza w tym okresier miescila sie w Poznaniu ( dla woj.Poznanskiego ) Z chwila utworzenia woj. Kaliskiego utworzono Izbe Rzemieslnicza w Kaliszu , ktora z braku innego locum miescila sie tez w tym budynku . W tym okresie poza budynkiem , a konkretnie przy ul.3-go Maja mial siedzibe Cech Rzemiosl Budowlanych , w pomieszczeniach wynajmowanych od Par.sw.Mikolaja . Potem (nie pamietam od ktorego roku ) rzemioslo kaliskie wybudowalo siedzibe Izby przy ul.Czestochowskiej. W budynku przy ul.Browarnej w dalszym ciagu dzialaja tam Cechy ( po reorganizacji )maja nowa nazwe ,ale to by trzeba sprawdzic .Po prostu jej nie znam . Nie orientuje sie , kto obecnie jest wlascicielem tego gmachu ? Wiem jedno ,ze budynek ten wybudowano i utrzymywano wylacznie ze skladek rzemieslnikow cechowych . Z takich samych skladek zostala zakupiuona ziemia w Brzezinach i wybudowany zostal Osr.Wczasowy Rzemiosla . Teraz w dobie kapitalizmu rzemiosl funkcjonuje w stanie szczatkowym , bo czesc zawodow mogla wyjsc z obligatoryjnego wczesniej Cechu i prowadzic interes na wlasna reke . Czesc zawodow stricte uslugowych jednak pozostala w Cechu a rzemieslnicy w dalszym ciagu szkola uczniow w roznych zawodach. I wlasnie w ostatnim numerze Zycia Kalisza przeczytalem ,ze Miasto nasze kochane chce sprzedac ten budynek . Zastanawiam sie czy rzeczywiscie ktorys z Prezesow Izby dokonal takiej tranzakcji . Trzeba by spytac obecnego Dyrektora Izby Rzemieslniczej pana Jozefa Gole - juniora. Wiem , ze przed nim funkcje ta pelnil nie kto inny tylko hellenowy Zenon S. . W kazdym razie uwazam , ze jest to sieganie po cudza k r w a w i c e !Wczesniej Rzemiosla w tzw. czynie spolecznym budowalo zajazd Czarnuszka w Opatowku i pieniadze z prywatyzacji tego obiektu nie zasilily konta cechowego czy izbowego . Kolejny raz pojechano po ludzkich garbach . Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: ul. Kadecka 23.09.07, 22:46 ok333 napisał: "Kolejny raz pojechano po ludzkich garbach". Spokojnie, PiS naprawi wszystkie krzywdy, a jak trzeba, to i sowicie skrzywdzonych wynagrodzi. :) I ten budynek jest teraz własnością Miasta (skoro piszesz, że Miasto chce sprzedać ten budynek)? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: ul. Kadecka 24.09.07, 12:30 Fajnie. Skoro Miasto nabylo , to powiedz mi - gdzie jest kasa za ta nieruchomosc ??? i kto ja chapnal ? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: ul. Kadecka 24.09.07, 12:41 Oj Andy, ja pytam, a nie stwierdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: ul. Kadecka 25.09.07, 01:17 A mnie się wydaje że to sama izba che się pozbyć gmachu. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: ul. Kadecka 25.09.07, 11:20 greffen napisał: > A mnie się wydaje że to sama izba che się pozbyć gmachu. Wszystko mozliwe , bo i rzemieslnikow mniej , i skladka duzo mniejsza . Taki gmach utrzymac i urzednikoww izbowo-cechowych , to trzeba miec skarbczyk . Sala balowo - teatralna jest piekna i pomieszczen na trzech pietrach jest sporo , wiec miasto powinno na Filharmonie przekazac . Odpowiedz Link Zgłoś
pabos Re: ul. Kadecka 27.09.07, 16:51 A jak wygląda wnętrze tejże sali? Odbywają się w niej jeszcze jakieś uroczystości? Mozna gdzieś znaleźć zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: ul. Kadecka 27.09.07, 17:02 pabos napisał: > A jak wygląda wnętrze tejże sali? Wielka sala posiedzen cechowych z zapleczem kuchennym . Bale sylwestrowe na 120 par bywalo . Filharmonia takze wynajmowala , ale akustyk musialby sie wypowiedziec o jej przydatnosci . >Odbywają się w niej jeszcze jakieś uroczystoś ci? Nie wiem , nie bylem tam dawno . Ale w Cechu przy Browarnej beda wiedziec . Mozna gdzieś znaleźć zdjęcia? Powinny byc w Kronikach cechowych i izboweych . i to sporo . Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Mariensztat 29.09.07, 12:52 A wiecie, że ul. Sukiennicza nazywała się kiedyś Mariensztat? Na przykład Szkoła Rycerska Korpusu Kadetów w Kaliszu (1795–1832) leżała u zbiegu ul. Kolegiackiej (ob. Kolegialna) i Mariensztatu. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Mariensztat 29.09.07, 17:02 A może chodzi Ci o Łazienną? Szkoła Rycerska Korpusu Kadetów leży u zbiegu Kolegialnej (Kolegiackiej) i Łaziennej. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: ul. Babina 14.10.07, 00:14 Gdzieś było o generale Babinie i Ksienztwo napisał, że to komuniści generała wymyślili. A tu się okazuje, że to było jeszcze gorzej. :x Otóż już Józef Raciborski... "kiedy to po przewrocie majowym Rada Miejska postanowiła wysłać do Józefa Piłsudskiego stosowny telegram i przemianować ulicę Babiną na Marszałka Józefa Piłsudskiego. Powyższą decyzję skrytykował Raciborski, wyjaśniając, że nazwa ulicy wiąże się z historią miasta, a nie, jak niektórzy sądzili, z osobą rosyjskiego generała. Ulica zachowała ludową nazwę "Babina" od "Babińca", jak nazywano przez szereg wieków znajdujący się tam szpital dla kobiet fundacji Przemysława Pogrobowca". Ot, i cóż. :) Odpowiedz Link Zgłoś