wielkopolskawschodnia 04.10.07, 22:48 Czy ktoś wie kto zaprojektował most Żelazny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greffen Re: Most Żelazny w Kaliszu 04.10.07, 23:07 Most ten wybudowano w 1909 r wg projektu architekta miejskiego jeśli w 1909 r był nim jeszcze Chrzanowski to to on jest właśnie jego autorem wkrótce będę badał tę sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Most Żelazny w Kaliszu 04.10.07, 23:31 Co ty Greffen p... iszesz? Przecież ja pytam o most Żelazny, nie o Trybunalski! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Most Żelazny w Kaliszu 05.10.07, 11:33 Most Zelazny , to most zwany tez Stawiszynskim . Tutaj mamy ,,podreczny skladzik'' z mostami : www.info.kalisz.pl/prosna/r3.htm A na skyscraperze znajdziecie jego fotke : www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=318173 ale nigdzie nie doszukalem sie nazwiska projektanta i budowniczego . Poszperam jeszcze ,albo skontaktuje sie z takim panem , specjalista od mostow . Mieszka/kal (bo nie wieem czy zyje ?) przy Ruminskiego . Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Most Żelazny w Kaliszu 05.10.07, 11:44 Boszszsz... z kim ja tu pracuję... :( Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Most Żelazny w Kaliszu 05.10.07, 12:04 No most Żelazny, to nie jest ani most Trybunalski, ani Nowy Most. Ustalmy: 1. most Żelazny, na Kanale Bernardyńskim, 2. most Trybunalski, na Prośnie, 3. Nowy Most, na Babince. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Most Żelazny w Kaliszu 05.10.07, 18:40 wiem wiem ja tez mam czasem prawo być zmęczony i walić byki. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Most Żelazny w Kaliszu 05.10.07, 20:58 Nie przejmuj sie greffen . WW traktuje to jako robote , a nas za wyrobnikow, A ja to traktuje jako zabawe :). Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Most Żelazny w Kaliszu 05.10.07, 23:41 No tak, Ok333 ma rację, czasem traktuję to jak robotę. :( Przepraszam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Most Żelazny w Kaliszu 29.11.07, 13:24 Trochę póżno,ale zawsze coś.W najnowszym wydniu Życie Kalisza w wątku Historia,jest artykuł o dwóck kaliskich mostach.O moscie Żelaznym i Trybynalskim. Most na Bernarynce w 1866r.uchodzi ze najstarszą przeprawę żelazną zbudowaną przez Polaków.Dwa lata wcześniej na Wiśle pod Warszawą powstał most Aleksandryjski,zaprojektowany przez słynnego Stanisława Kierbedzia.W tym przypadku stalowe częsci konstrukcji wykonali i zamontowali na miejscu Francuzi(niezachowane).Na stołecznej budowli zdobywał doświadczenie,Julian Majewski,przyszły inżynier warszawskiej guberni,twórca mostu w Kaliszu. Oto jak opisuje Kalisz. Wody wsród miast przepływających stanowią jesli nie podstawe ich wzrostu i dobrobytu,to w każdym razie upiększenie niczym zastąpić się nie dające.Przy założeniu miasta Kalisza nad rzeką Prosną,w miejscu gdzie na cztery rozdziela sie odnogi,miano na uwadze i jeden,idrugi z tych względów czego dowodem istniejące tam zakłady fabryczne i przepyszne parki. Dzięki szczególowym opisomMajewskiego wiemy,że granit pochodził ze Śląska,ze cement portlandzki ze Szczecina,a cegłe dostarczał miejscowy zakład Augusta Repphana.Najciekawszą drogę przebyło żelazo.Z belgijskich fabryk poprzez porty w Antwerpii i Gdańsku cenny materiał sprowadził baron Adolf Kryger z Poręby. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Most Żelazny w Kaliszu 29.11.07, 15:04 Czyli jak Greffen obiecał, tak się spisał. Brawo! Dziękujemy. Przeczytam wieczorem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Most Żelazny w Kaliszu 29.11.07, 15:17 Zatem miałem rację pisząc kiedyś o żeliwnych tablicach na przyczółku mostu Trybunalskiego, a wy mówiliście, że niczego tam nie ma... :( Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Most Żelazny w Kaliszu 29.11.07, 15:20 Inżynier Julian Majewski: www.mostypolskie.pl/m,42,.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Most Żelazny w Kaliszu 29.11.07, 21:57 A ,,kolejowa'' ??? Tez zelazny . Kto byl jego tworca ? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Most Żelazny w Kaliszu 07.12.07, 14:02 Złowróżę: teraz zostało nam tylko czekać aż złomiarze ukradną płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Most Żelazny w Kaliszu 07.12.07, 15:19 Podjedz na wiosne . Mam sr4ubokret z bagneta wojskowego , to odkrecimy . Moze ksiestwo znajdzie sobie jakis pretekst do odwiedzenia rodzinnego miasta ? :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Most Żelazny w Kaliszu 08.12.07, 10:29 Przyjeżdżam z wkrętarko-wykrętarką, co się będziemy męczyć ręcznie;) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Most Żelazny w Kaliszu 08.12.07, 10:52 ksiestwokaliskie napisał: > Przyjeżdżam z wkrętarko-wykrętarką, co się będziemy męczyć ręcznie;) w-w to za ,,miekki'' sprzet :) , a ten bagnecik to niejedna srobke wykrecil , wlasnie taka , ktorej w-w nie mogla podolac . Wiem co mowie , he he . Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Most Żelazny w Kaliszu 06.07.08, 00:37 pl.wikipedia.org/wiki/Most_%C5%BBelazny_w_Kaliszu Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Nie rób błędów, tekst powinien mieć postać. 06.07.08, 02:46 Czy ktoś wie, kto zaprojektował most Żelazny? Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: Nie rób błędów, tekst powinien mieć postać. 06.07.08, 03:37 plus601 napisał: > Czy ktoś wie, kto zaprojektował most Żelazny? To jest pierwszy lepszy tekst, który otworzyłem przypadkowo. Mam szukać dalej Twoich błedów mały mściwy człowieczku? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Nie rób błędów, tekst powinien mieć postać. 06.07.08, 16:22 plus601 napisał: > plus601 napisał: > > > Czy ktoś wie, kto zaprojektował most Żelazny? > > To jest pierwszy lepszy tekst, który otworzyłem przypadkowo. Mam > szukać dalej Twoich błedów mały mściwy człowieczku? Errare humanum est! Jezeli wiesz lepiej, to nie krepuj sie i wal smialo. Tylko bez jadu, please. > > Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Most Warszawski w Kaliszu 07.07.08, 15:32 Teraz z kolei przyszedł czas na most Warszawski. :) Po drugiej wojnie światowej most odbudowano według projektu Lucjana Ballenstaedta. Ale kto projektował most z czasów wytyczenia wjazdu warszawskiego przez Sylwestra Szpilowskiego? Greffenie Wielki, może Ty się gdzieś i czegoś doszperałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Most żelazny w Opatówku 14.07.08, 15:42 Tu link: www.mosty.elamed.pl/strona-numer-3-2007-5227.html Tylko kto zaprojektował mostek? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Most żelazny w Opatówku 04.08.08, 20:29 o00 napisał: > Tu link: www.mosty.elamed.pl/strona-numer-3-2007-5227.html W tekscie tym juz jest mnbiescislosc . Starszy Kustisz MHP w Opatowku Jaroslaw Dolat jest juz doktorem :). Odpowiedz Link Zgłoś
sobieray-3 Re: Most żelazny w Opatówku 04.08.08, 20:36 o00 napisał: > Tu link: www.mosty.elamed.pl/strona-numer-3-2007-5227.html > Tylko kto zaprojektował mostek? Tego sie pewnie nie ustali. Porownajcie wyflad pierwotnej i obecniej balustrady. Jest tu tez nazwisko ,,tworcy'' nowej balustrady : www.biblioteka.opatowek.pl/zabytki/index.php?go=8 Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Most Meissnera w Kaliszu 04.08.08, 20:16 Kiedy zburzono most Meissnera? Odpowiedz Link Zgłoś
sobieray-3 Re: Most Meissnera w Kaliszu 05.08.08, 21:07 wielkopolskawschodnia napisał: > Kiedy zburzono most Meissnera? Most ten caly drewniany zostal rozebrany zaraz po ukonczeniu mostu w ciagu ul.Chopina. Moj znajomy twierdzi, ze na poczatku lat 60- tychNie potrafie zweryfikowac tej informacji, bo przyprowadzilem sie do Kalisza kila lat pozniej. A kiedy go zbudowano i kto byl jego projektantem ? Odpowiedz Link Zgłoś
sobieray-3 Re: Most Meissnera w Kaliszu 05.08.08, 21:36 sobieray-3 napisał: > wielkopolskawschodnia napisał: > > > Kiedy zburzono most Meissnera? > > Most ten caly drewniany zostal rozebrany zaraz po ukonczeniu mostu w > ciagu ul.Chopina. Moj znajomy twierdzi, ze na poczatku lat 60- > tychNie potrafie zweryfikowac tej informacji, bo przyprowadzilem sie > do Kalisza kila lat pozniej. A kiedy go zbudowano Oddany zostal do uzytku w roku 1906 zrodlo : www.info.kalisz.pl/kronika/r9.htm > i kto byl jego projektantem ? To pytanie czeka jeszcze na odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Most Staromiejski w Gorzowie Wlkp. 31.08.08, 22:32 Szkoda, że w Kaliszu nie możemy mieć ładnych mostów... :( Na zdjęciu most Staromiejski w Gorzowie Wlkp.: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1360791,1,0,704.html Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Most Staromiejski w Gorzowie Wlkp. 31.08.08, 22:35 Przebudowa tego mostu: www.unipin.com.pl/s3/most3gorzow.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Most Staromiejski w Gorzowie Wlkp. 31.08.08, 23:09 Poczekaj troche , niedlugo wezma sie za most na Swedrni w ciagu ul.Lodzkiej , a nastepnie przy ul.Sportowej . Mam nadzieje, ze Miasto spelni Twoje/nasze oczekiwania :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Most Żelazny w Kaliszu 21.05.09, 00:12 Miasto pewnie za jakiś czas przeprowadzi remont mostu Żelaznego. Czy dałoby się zrekonstruować dawne przęsła? Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Most Żelazny w Kaliszu 21.05.09, 00:17 Wydaje mi się, że jest to możliwe. Masz może jakieś zdjęcia tego mostu z przęsłami? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Most Żelazny w Kaliszu 21.05.09, 07:22 Byłoby super, ale nie wierze w to.Miastu zwyczajnie wygląd miasta wisi.Ale mozna rzucic taka propozycję. Odpowiedz Link Zgłoś