wielkopolskawschodnia 14.10.07, 20:58 Tu tylko sprawy organizacyjne (i pomysły) związane z TOnZ w Kaliszu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 14.10.07, 21:09 wielkopolskawschodnia napisał: > Tu tylko sprawy organizacyjne (i pomysły) związane z TOnZ w Kaliszu. Upowszechnianie istniejazych zabytkow kaliskich i zbieranie kasy na ratowanie pozostalych od pierwszego dnia istnienia n/Odzialy www.tonz.konradki.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 14.10.07, 21:12 ok333 napisał: > wielkopolskawschodnia napisał: > > > Tu tylko sprawy organizacyjne (i pomysły) związane z TOnZ w > Kaliszu. Upowszechnianie istniejazych zabytkow kaliskich i zbieranie > kasy na ratowanie pozostalych od pierwszego dnia istnienia > n/Odzialy > > www.tonz.konradki.net/ Tam trzeba kliknac na ten ruchomy napis ( OPP) oraz wstepny plan spotkan i dzialan . Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 14.10.07, 21:19 Ludzie, nawet nie macie pojęcia, jakim wspaniałym człowiekiem jest pisząca tu euroazja1906! Aż mnie zatkało i aż mi serce urosło. Uda się, zobaczycie, tylko trzeba nie malkontentnić i ciężko pracować. Chciałbym bardzo Pani podziękować, wszyscy chcielibyśmy Pani bardzo podziękować za to, co Pani robi dla pamięci o kaliskich Żydach. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: TOnZ w Kaliszu 14.10.07, 21:37 No właśnie, tak też się domyślałem, że w tym poście (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=805&w=67370219&a=70442315)ujawniła się Pani Halina Marcinkowska. Przyłączam się do podziękowań za całokształt Pani działań! Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 Re: TOnZ w Kaliszu 14.10.07, 22:47 Kaliski oddział TOnZ-u to bardzo dobry pomysł, ale mimo wszystko dowiem się jakie są możliwości powołania kaliskiego odziału KOBIDZ- u. Jednak jako grupa społeczników możemy działać jedynie w TOnZ-ie, w KOBIDZ-u mogą pracować jedynie osoby z wykształceniem kierunkowym, a wśród nas historycy sztuki będą pewnie stanowić mniejszość. Zatem - przede wszystkim TOnZ, a gdyby udało się z KOBIDZ-em, Kalisz czekałaby rewolucja w dziedzinie ochrony zabytków :) Kalisz zasługuje na szacunek, ze względu na jego historyczne dziedzictwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: TOnZ w Kaliszu 14.10.07, 23:03 Jako ze dziś Niedziela a ja jestem wierzący skwituje to krótko. Święte słowa. Kalisz zasługuje na szacunek wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 15.10.07, 15:20 wielkopolskawschodnia napisał: > Ludzie, nawet nie macie pojęcia, jakim wspaniałym człowiekiem jest > pisząca tu euroazja1906! Aż mnie zatkało i aż mi serce urosło. Uda > się, zobaczycie, tylko trzeba nie malkontentnić i ciężko pracować. > > Chciałbym bardzo Pani podziękować, wszyscy chcielibyśmy Pani bardzo > podziękować za to, co Pani robi dla pamięci o kaliskich Żydach. Czy to Pani M. ? Dobrze mysle ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Dobre wieści 15.10.07, 14:59 Otrzymałem dziś odpowiedź z TOnZ. Wklejam Wam całą jego treść: "Szanowny Panie! Serdecznie witamy! Bardzo cieszylibyśmy się oddziałem w Kaliszu, bo to piękne, duże miasto, które zasługuje na większą staranność w trosce o zabytki. Żeby stworzyć oddział TOnZ musi być 15 (co najmniej, to wynika z ustawy o stowarzyszeniach) członków, których musi na początek przyjąć Prezydium ZG TOnZ. Należy więc wypełnić deklaracje, które możemy przesłać pocztą pod wskazany adres. Dołączymy tez statut. Wypełnione deklaracje należy wysłać do Warszawy, aby Prezydium ZG TOnZ przyjęło te osoby do TOnZ. Następnie organizuje się zebranie założycielskie w Kaliszu, opracowuje program działania i wnosi sie do Zarządu Głównego TOnZ o powołanie oddziału. Bedzie to możliwe w grudniu. Zatem czekamy na adres pocztowy. z poważaniem Barbara Kiwior ZG TOnZ" Mamy więc 2 sprawy natychmiastowe do uzgodnienia: 1.Adres 2.Kto się pisze na to? Potrzeba 15 osób. Proszę o ujawnienie się na forum osób, które są zainteresowane, czytają nas, ale nie piszą. Dzięki!:) Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 Re: Dobre wieści 15.10.07, 15:08 ksiestwokaliskie napisał: > Otrzymałem dziś odpowiedź z TOnZ. Wklejam Wam całą jego treść: > > "Szanowny Panie! > > Serdecznie witamy! Świetna wiadomość!!! Szkoda, że emigrujesz, byłbyś naturalnym kandydatem na prezesa :) Zgłaszam swój akces do kaliskiego oddziału TOnZ-u, oczywiście jeśli przyjmiecie spadochroniarza z Poznania :) Jeżeli będą problemy z adresem, dowiem się czy można choćby tymczasowo "przytulić" się do WPA UAM. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Dobre wieści 15.10.07, 15:18 Piekne wiesci . Dzieki Ksiestwo . Ja juz sie ujawnilem ( weatek o Niecalej ) jak bedzie potrzeba powtorze ba Skypie do Ksiestwa . Trzech spadochroniarzy _ Poznaniak , Ksiestwo i WW oraz ja = 4 osoby . Kto nastepny ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Dobre wieści 15.10.07, 15:23 Plus pani Halina Marcinkowska, razem 5 sztuków. :) Sądzę, że jeśli nie uda się od razu oddział, to koniecznie koło. A mnie coś m-a-r-t-w-i na s-e-r-i-o: finanse. :( Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Dobre wieści 15.10.07, 15:32 Dlatego musi nas być jak najwięcej - wtedy będzie można z obowiązkowych składek coś zorganizować. Mnie od finansów martwi coś bardziej - brak adresu. Ja bym chętnie służył swoim, ale za 2 tygodnie mnie pod tym kaliskim nie będzie:( a adres oddziału kaliskiego w Małopolsce wydaje się być lekko absurdalny:( Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Dobre wieści 15.10.07, 15:40 Po wymianie maili z Szychą, mogę powiedzieć, że i on raczej na pewno przystąpi do TOnZ. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: TOnZ w Kaliszu 15.10.07, 21:22 Sądzę, że najlepiej będzie, by wszyscy zdecydowani na wstąpienie do kaliskiego TOnZu spotkali się 26.10, tj. dzień, w którym Poznaniak2007 będzie w Kaliszu. Do tego czasu będziemy mieli kwestionariusze do wypełnienia. Po zebraniu conajmniej 15 (osoby, które nie będą mogły dotrzeć na 26.10) sztuk, będziemy mogli wystąpić z formalnym wnioskiem do centrali o utworzenie oddziału. Czy pasuje Wam taki scenariusz? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 15.10.07, 22:21 ksiestwokaliskie napisał: > Sądzę, że najlepiej będzie, by wszyscy zdecydowani na wstąpienie do kaliskiego > TOnZu spotkali się 26.10, tj. dzień, w którym Poznaniak2007 będzie w Kaliszu. Poznaniak proponowal ostnia wersja - godz. 16.30 - na uczelni ,co moze kolidowac z iinymi uzytkownikami tej salki .Kto proponowal jakies inne lokum ? Czy mozliwa jest ta opcja ? i gdzie to jest ? Gdyby nie bylo innej mozliwosci , mam taki lokalik gdzie kiedys robilismy spotkanie - bar na Dworcu PKP . On jest miejscem spokojnym , a 2-3 konsumentow herbaty czy kawy nie bedzie nam przeszkadzalo . Warunek musze uzgodnic najpozniej na 2 dni przed z dzierzawca . Czlowiek mi znany . Kawa a 2,- zl ,herbata taniej i Zakaz Spozywania Alkoholu - nawet po 13-tej.Lokal czynny do 22.00 - chyba wystarczy ? > Do tego czasu będziemy mieli kwestionariusze do wypełnienia. Po >zebraniu conajmniej 15 (osoby, które nie będą mogły dotrzeć na >26.10) sztuk, będziemy mogli wystąpić > z formalnym wnioskiem do centrali o utworzenie oddziału. > Czy pasuje Wam taki scenariusz? Mnie pasuje, mam nawet - tak na poczatek - dla nowego Oddzialu 2 segmenty na segregatory i szafke stojaca zamykana na klucz w d a r z e ! I troche segregatorow starouzytecznych tez sie znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: TOnZ w Kaliszu 15.10.07, 22:30 Może być jak dla mnie. Póki co, zróbmy tak, że wzór deklaracji przyjdzie do mnie, a na zebraniu (chyba, że wymyślimy coś szybciej) wymyślimy jakiś oficjalny kaliski adres. Ja bym typował ok333 :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 15.10.07, 23:38 No i masz bnabo placek . A jak sie korespondencja w BT zawieruszy ? No dobrze , ale tymczasowo tylko . Dreczyciel mi padnie ,taka ma torbe ciezka . Potrzebuje 1 egz.deklaracji , to skseruje , za piwo . A tutaj jest Statut TOnZ-u : www.zabytki-tonz.pl/statut.html www.zabytki-tonz.pl/struktura.html Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch Re: TOnZ w Kaliszu 15.10.07, 22:31 Ja mogę załatwić kilka segregatorów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: TOnZ w Kaliszu 15.10.07, 22:31 Na mnie też możecie liczyć że będę w tym dniu. Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 Re: TOnZ w Kaliszu 15.10.07, 22:52 Nasze spotkanie w gabinecie na uczelni nie wchodzi jednak w grę, tam jest za mało miejsca, po za tym muszę uszanować fakt, że jest to również miejsce pracy moich kolegów. Jako osoba z zewnątrz muszę wybór miejsca pozostawić Wam. Godzina 16.30, jak już pisałem. Postaram się zainteresować naszą inicjatywą kolegów wykładających na ODK. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 16.10.07, 00:05 Przecież pani Halina Marcinkowska zaproponowała miejsce na spotkanie i prosiła, żeby ją tylko poinformować o dacie. Już zapomnieliście? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: TOnZ w Kaliszu 16.10.07, 00:25 I to by było miejsce idealne (zwłaszcza, że póki co jeszcze mieszkam obok:), o ile faktycznie to miejsce, o którym myślimy. Prosimy więc Panią Halinę o potwierdzenie chęci goszczenia nas 26.10 od 16.00-16.30 :) Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja1906 Re: TOnZ w Kaliszu 16.10.07, 10:45 Lokal oczywiscie jest - budynek Domu Pamięci na cmentarzu żydowskim. Tylko trochę data mi się skomplikowała – prawdopodobnie 26.10 będę na seminarium w Krakowie. Może jakieś wcześniejsze spotkanie, np. już w ten piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: TOnZ w Kaliszu 16.10.07, 21:13 Ja też nie mam dla Was dobrych wieści - mój wyjazd z Kalisza będzie szybszy i już w czwartek wyjeżdżam :((( obawiam się, że pierwsze spotkanie odbędzie się beze mnie :( jakby co, będę chyba w Kaliszu w okolicach wszystkich świętych. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 17.10.07, 00:18 Bardzo proszę: ustalcie jakiś konkretny dzień, miejce i godzinę. Bo dojechać na spotkanie stokilkadziesiąt kilometrów to nie jest wsiąść w tramwaj i już... Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 Re: TOnZ w Kaliszu 17.10.07, 02:08 wielkopolskawschodnia napisał: > Bardzo proszę: ustalcie jakiś konkretny dzień, miejce i godzinę. Bo > dojechać na spotkanie stokilkadziesiąt kilometrów to nie jest wsiąść > w tramwaj i już... Słuszna uwaga. Rano wyjeżdżam do Warszawy, odezwę się po powrocie w weekend. Niestety w moim przypadku w grę wchodzi - przynajmniej na razie - jedynie 26 października. Jednak biorąc pod uwagę to, że miejsce spotkania zaproponowane przez euroazję nie będzie w tym dniu dostępne, można rozważyć przełożenie spotkania na kolejny piątek, ale to będzie dopiero... 9 listopada (2.11, Dzień Zaduszny). Może jednak w tym późniejszym terminie będzie mógł do nas dołączyć księstwo, a przede wszystkim będziemy mogli spotkać się w tak interesującym miejscu, jakie zaproponowała euroazja. Co Wy na to? I trzeba się zastanowić kto zajmie się koordynacją naszych działań na miejscu w Kaliszu, skoro zabraknie księstwa :( :( :( Ja być może w przyszłym semestrze będę przyjeżdżał na dwa dni w tygodniu (zimą tylko piątki), jednak tą funkcję powinien pełnić Kaliszanin, a nie poznański spadochroniarz. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: TOnZ w Kaliszu 17.10.07, 03:23 Mnie data jest obojętna za wyjątkiem sobót po 14.30 Niestety moje możliwości poświęcenia się w pełni takiej działalności jest na razie niemożliwa. Chciałbym sobie wyznaczyć pewien wąski odcinek działań w których jestem w stanie konstruktywnie uczestniczyć w pracach TONZ. Może jednak korzystając z możliwości które nam daje forum przed spotkaniem wybralibyśmy sobie już sama problematykę działania i nasze spotkanie oprócz charakteru zapoznawczego mogłoby rozdzielić obowiązki. Wyjdę znów na osobę siejącą defetyzm ale trudno wolę powiedzieć to co myślę. Zbyt często uczestniczyłem w spotkaniach które niczym sie nie kończyły prócz rozejścia się. A my jak na razie nie możemy ustalić wspólnego stanowiska w kwestii straży... Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 17.10.07, 11:30 Greffen, myśleć i pisać oczywiście można tu wszystko, tylko po co w każdym wątku to samo? Nie dziw się, że twoje dotychczasowe spotkania kończyły się niczym prócz rozejścia się, bo gdybym ja na pierwszym spotkaniu wysłuchał takiego seryjnego malkontenta jak ty, to też już więcej nie chciałbym się spotykać. Wiedz bowiem, że swoją postawą malkontenci wpływają na pracę zespołów ludzkich demobilizująco, a w dłuższej perspektywie również destrukcyjnie. Zastanów się. Jak dotychczas dyskusja w sprawie KSO przyniosła rezultat 1:4. Jeden to ty, cztery to (alfabetycznie) kaliszman, ksienztwo, ok333 i ja. Czy zatem należy rozumieć, że w twoim mniemaniu "ustalenie wspólnego stanowiska" oznacza przyjęcie t-w-o-j-e-g-o stanowiska bez względu na ilość osób prezentujących odmienne zdanie? Zastanów się. Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja1906 Deklaracja - wzór 17.10.07, 17:02 Kalisz, …………… D E K L A R A C J A Ja, niżej podpisana/y......................................... zam. w. .......... ul. .................................... niniejszym oświadczam, iż uczestnicząc w dn...............r. w zebraniu założycielskim Towarzystwa Opieki nad Zabytkami - Oddział w Kaliszu deklaruje swoje w nim członkostwo i aktywny udział w realizacji celów statutowych tegoż Towarzystwa. …………………………………… /czytelny podpis/ Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja1906 Re: Deklaracja - wzór 17.10.07, 17:04 Jeszcze potrzebne są inne dokumenty, moge to wszystko zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Deklaracja 17.10.07, 18:04 Ja tylko jedną, małą poprawkę chciałbym zgłosić. Jeśli mamy zakładać oddział, to bardzo proszę, żeby się nazywał Wielkopolski w Kaliszu. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Deklaracja 17.10.07, 20:31 wielkopolskawschodnia napisał: > Ja tylko jedną, małą poprawkę chciałbym zgłosić. Jeśli mamy zakładać > oddział, to bardzo proszę, żeby się nazywał Wielkopolski w Kaliszu. Ja tez chcialbym zeby chociaz byl WW , ale przypuszczam , ze nam sie nie zgodzi Zarzad Glowny TOnz-u . Lodz ma lodzki , Poznan ma poznanski , Warszawa ma warszawski , a nie mazowiecki czy stoleczny . Przypuszczam tez ,ze nazwa - a wlasciwie jej zasieg terytorialny wiaze sie z wielkoscia zadan jakie na siebie nalozymy . A moze sprobujmy zeby to byl Oddzial Wielkopolsko-Wschodni ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Deklaracja 17.10.07, 21:07 Witam. Czy to nie megalomania już na starcie nazywać sie "Wielkopolski" ;-) Poznański nazywa się TOnZ Oddział w Poznaniu. Łódzki ma nazwę TOnZ Oddział w Łodzi. Kilka ma nazwy regionalne - ale już widać, że nie jest to dobra metoda. Bo ile oddziałów "Wielkopolskich" można założyć? A nazwa Wielkopolski-Wschodni - czy jest jakaś tradycja tej nazwy? Nie nazwa stanowi wartość a działanie. Jeśli rozszerzycie działanie na całe centrum Polski to może będziecie mieli nazwę "Oddział Centralny". Ale z czegoś to powinno wynikać. Np. Oddział w Łodzi nigdy nie chciał być oddziałem "wojewódzkim". W Łodzi jest wystarczająco dużo pracy. Pozdrawiam i życzę realiów w dążeniu do powstania oddziału. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Deklaracja 17.10.07, 22:03 Oddział WW - może przejść, ale nie musi. Są np. wyłącznie miejskie, ale są też regionalne (np.Bieszczadzki). Fajnie byłoby się nazywać oddziałem WW, ale obejmujemy (a w zasadzie planujemy dopiero) sam Kalisz (ewentualnie najbliższe okolice). Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Deklaracja - wzór 17.10.07, 22:02 Tworzenie dokumentów jest zbędne. Wzór deklaracji przyśle niebawem TOnZ. Gdy tylko to dostanę, dowiecie się co i jak:) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Deklaracja 18.10.07, 01:18 No ale TOnZ wyśle ci je do Kalisza, czy pod Kraków? Odpowiedz Link Zgłoś
greffen do wiekopolski wschodniej 18.10.07, 06:12 Wielkopolska wschodnia nie wydaje mi się żebym komukolwiek narzucał jakiekolwiek zdanie zwróć uwagę że większość swoich wypowiedzi w których sie z kimś nie zgadzam kończę zdaniem ale oczywiście jeśli powstałe towarzystwo przyjmie taki pogląd na daną sprawę będę dla tego poglądu pracował. w przeciwieństwie do Ciebie nie mam tendencji do nazywania czyiś pomysłów powiatowymi smutnymi itp. To nie są merytoryczne argumenty. jestem człowiekiem dyskusji i parę razy zostałem przekonany przez innych użytkowników np. przykład figura Matki Boskiej z kościoła nazaretanek. Wiem co to jest praca społeczna i wiem jak trzeba być dobrze zorganizowanym stąd moje apele. Ale mieć inne zdanie niż ty to narazić sie na osobista krytykę. To bardzo zniechęcające przynajmniej mnie do jakiegokolwiek działania katować się mogę za kasę tu jestem dla przyjemności. Zwróć uwagę że wielokrotnie ja mam odmienne zdanie od księstwa czy ok 333 ale nigdy nie poczułem sie urażony wypowiedziami tych ludzi. Twoimi sie czuję. Oczywiście na spotkanie nowo powstającej organizacji przyjdę. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: do wiekopolski wschodniej 18.10.07, 10:10 Przyznaje racje greffenowi . Szanujmy swoje poglady osobiste, dyskutujmy w celu przekonania o racji . Roznice zdan niech prowadza do kompromisow. Klotnie , dogryzanie sobie prowadza ... do rozwodu . WW wez czasami na wstrzymanie , albo do czasu do czasu ...ugryz sie w jezyk , heh . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: a teraz dla ogolu - namiary 18.10.07, 10:13 Namiary na sprzyjajace nam urzedy odnosnie ochrony zabytkow w Wielkopolsce : www.ooda.pl/wuoz_wielkopolskie.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: do wiekopolski wschodniej 18.10.07, 16:47 Trudno nie reagować żywiołowo na opinie forumowiczów, że neogotyk jest brzydki i "każdy architekt to powie", lub kiedy członkowie in spe TOnZu utrzymują, że rekonstrukcja zabytkowego obiektu ma polegać na konstrukcyjnym "mariażu" z postmodernizmem. Ale oczywiście trudno też nie przyjąć krytycznych uwag, że reagowanie wprost na takie opinie źle wpływa na samopoczucie ich autorów, i że czują się oni wtedy urażeni. Przyjmuję zatem te uwagi. Nie mogę jednak zadeklarować, że "jeśli powstałe towarzystwo przyjmie taki pogląd na daną sprawę, będę dla tego poglądu pracował", bo nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy dla przykładu towarzystwo przyjmie taki oto pogląd, że MOZK w Kaliszu jest finansowane z budżetu miasta (jak to już niejednokrotnie miało tu miejsce), a ja będę (wbrew oczywistym faktom) dla takiego poglądu pracować. Bo oznaczałoby to, że pracuję nie dla Towarzystwa Opieki nad Zabytakami, tylko dla jakiegoś zupełnie innego (i tylko) towarzystwa. W konflikcie oczywistych faktów i osobistych uczuć nie ma miejsca na kompromis. Dlatego też, mając także na uwadze dobre samopoczucie towarzystwa, rzeczywiście wezmę na wstrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: do wiekopolski wschodniej 18.10.07, 17:44 Czy to jest do mnie z tym neogotykiem,bo odnoszę takie wrażenie.Nigdy nie napisałem ze neogotyk jest brzydki(tak się składa ze podoba mi się kościół św.Gotarda który przecież wybudowany jest w neogotyku czy Calisia.Po prostu uwazam ze budynek straży na NR nie jest arcydziełem neogotyku tak samo jak kościół św.Gotarda. A co do reszty jeszcze nie powstało stowarzyszenie a już robi się gorąco,tak niczego nie osiągniemy.Musimy razem działać za silnych mamy przeciwników zeby się dzielić.A więc niech zapanuje pokój,między nami. Wszystkim na dobre to wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: do wiekopolski wschodniej 19.10.07, 21:56 Pax vobiscum . Tak , to prawda nie wiem ,ktory sw.Gotard jest ladniejszy ? Czy ten chyba (?) modrzewiowy z wgladowek Instytutu Sztuki PAN , czy ten nowszy neogotycki . Wiem , ze tego ostatniego pewnie widac z Nowych Skalmierzyc ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: do wiekopolski wschodniej 20.10.07, 21:39 Ksiestwo wyjechal , a tu sie taka pustka zrobila . Co tu tak smutno , mlodziezy ??? Swoj adres ksiestwu udostepnilem , to na te deklaracje i przyjmowanie ewentualnej korespondencji . Oddnosnie naszego wspolnego spotkania pewnie trzeba przyjac termin 09 listopada ? Co Panie i Panowie na to ? Proponuje godz . 16.oo , bo wczesniej robi sie ciemno mimo ,ze bedziemy po zmianie czasu na zimowy . Sadze ,ze Pani Halina zechce nas goscic u siebie . W odwodzie , o ile nie znajdziemy innego lokalu , zawsze mamy ten bar w zabytkowym dworcu Kolei Warszawsko-Kaliskiej . Tam jest spokoj , a wlasciciel i tak bedzie zadowolony z utargu za kawe czy herbate . Prosze zatem zebyscie sie Panstwo wypowiedzieli odnosnie nowego terminu spotkania . Deklaracje napewno nadejda . Jak tylko dostane choc jeden egz. dam znac na forum . Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 nowy termin 21.10.07, 00:52 Nie było mnie kilka dni. Jeśli na spotkaniu 26 października rzeczywiście nie może być obecnych kilka osób mocno zainteresowanych TOnZ-em, warto termin spotkania przesunąć na 9 listopada, jednak proponuję godzinę 16.30. Do tego czasu na pewno dotrą już deklaracje członkowskie. Brak księstwa z pewnością odczujemy boleśnie :( Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: nowy termin 21.10.07, 19:18 Mnie pasuje spotkanie - dnia 09.11.br o 16.30 Prosze sie deklarowac w miare szybko . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: nowy termin 21.10.07, 19:24 poznaniak2007 napisał: > Nie było mnie kilka dni. Jeśli na spotkaniu 26 października > rzeczywiście nie może być obecnych kilka osób mocno zainteresowanych > TOnZ-em, warto termin spotkania przesunąć na 9 listopada, jednak > proponuję godzinę 16.30. Do tego czasu na pewno dotrą już deklaracje > członkowskie. Brak księstwa z pewnością odczujemy boleśnie :( > Pozdrawiam! A i greffen i smutekalisza (tak mi sie wydaje ) pewnie pisza magisterki albo licencjaty ??? Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: nowy termin 22.10.07, 00:40 Mnie pasuje. Magisterkę już dawno napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch Re: TOnZ w Kaliszu 24.10.07, 19:56 www.zyciekalisza.pl/index.php?str=82&id=3980 Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 25.10.07, 11:11 tomashch napisał: > www.zyciekalisza.pl/index.php?str=82&id=3980 Przedewszystkim chcialbym podziekowac autorom zawartego w linku artykulu w ostatnim numerze ZK . Artykul uzmyslawia nam ,ze zorganizowany ruch opieki nad zabytkami w Kaliszu zainicjowany zostal blisko 90 lat temu i ze mielismy tak wspanialych prekursorow . Odrodzenie , restytucja ruchu napewno bedzie dla bas latwiejsza niz zaczynanie od nowa . Osobiscie chwale sobie takie rodowody , bo swiadomosc posiadania takich korzeni , takich wspanialych poprzednikow bedzie wymyszala na nas wyzszy poziom dzialania . Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: TOnZ w Kaliszu 25.10.07, 20:17 Ale tu cichutko. jakby wszyscy zniknęli, mam nadzieję ze to chwilowe. Ja po prostu nie mam kiedy ale o TONZ pamiętam a 9 listopada obecność obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen TONZ skoro nie Daragan to może Rozmark 25.10.07, 22:35 Mam pewien pomysł może drobny ale myślę że od rzeczy drobnych zaczyna się rzeczy wielkie. Może TONZ w Kaliszu zaangażowałby się w przywrócenie historycznej nazwy Rozmark, lub Końskie Targowisko chodzi o placyk w pobliżu miejsca gdzie niegdyś stała synagoga. Nazwy są ważnym elementem dziedzictwa kulturowego. Co ważniejsze projekt ten nie pociąga za sobą znacznych kosztów (wymiana dowodów, tabliczek na instytucjach) Tak mógłby się nazywać po prostu skwerek przed bankiem czyli miejsce gdzie nie ma nic prócz zieleni. Całość kosztów to po prostu gustowna tabliczki z nazwą i większa tabliczka z informacją skąd taka nazwa. W Kaliszu wciąż za mało mówi się o tradycjach wielokulturowości.Byłoby to ważne przypomnienie o Tych którzy przez wieki byli mieszkańcami naszego miasta a teraz są wielkimi nieobecnymi. A o Daraganie i tak będe pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: TONZ skoro nie Daragan to może Rozmark 25.10.07, 23:28 Pomysł może być.Ale co się tyczy Daragana,jestem pewny ze w Kaliszu mało kto wie kim był ten człowiek.Smuyne,ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 25.10.07, 23:36 O gubernatorze Daraganie pamiętać można, nawet trzeba, ale nie wolno zapominać, że gubernator był przedstawicielem aparatu państwa, które (dla przykładu) tylko jednego dnia, 4 listopada 1794 (rzeź Pragi), w kilka godzin wymordowało 20.000 cywilów. Honorowanie przedstawiciela aparatu tego państwa, a to przecież zaproponowali red. Anna Tabaka i red. Maciej Błachowicz, byłoby infernalną pomyłką. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Daragan 26.10.07, 00:34 Pozwolisz że jak zwykle się z Tobą nie zgodzę. Widać mamy inny światopogląd. Gdyby przeprowadzić jej gruntowna rewizję okazałoby się że wiele cokołów musiałoby opustoszeć.Iluż to malarzy artystów wykonywało portrety carów, nawet sam Matejko namalował Franciszka Józefa. Temat rzeka gdyby stosować czarno - białe kryteria niewielu by ocalało bo ideałów po prostu nie ma a dodatkowo ludzie uwikłani są we własne czasy. Przykład pierwszy lepszy z brzegu Kazimierz Wielki - morderca bo samodzielnie utopił swojego kapelana ks. Baryczkę. Kultywując osoby Daragana czy Rybnikowa kultywujemy nie carskich urzędników ale bardzo przyzwoitych ludzi którzy jako przedstawiciele zaborczego państwa mogli się zachowywać zupełnie inaczej a jednak ... Przed wojna dobrze rozumieli to kaliszanie pozostawiając nazwę ulicy Daragana. Dobrze to rozumie Warszawa która ma plac Sokratesa Starynkiewicza. A do Daragana mam sympatie wielką. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Daragan 26.10.07, 00:56 A Kossak był przyjacielem Wilhelma II i parę portretów też zostawił przyjaźń skończyła się gdy Wilhelm przegiął a Kossak jako uznany malarz mógł sobie pozwolić na zerwanie z tym protektorem. Oczywiście zdaję sobie że jest cała kolejka ludzi w Kaliszu do upamiętnienia(pomnikowo bądź ulicowo). Na wszelki wypadek podaję listę z "hakami" na te osoby. Oczywiście to żart pokazujący do czego prowadzi czarno białe podejście. - Maria Dabrowska - napisała po śmierci Stalina zmarł wielki człowiek. - ks Sobczyński - pozostawał w przyjaznych stosunkach z gubernatorem Nowosilcowem min dostawal od niego porady zdrowotne. - A. Chodyński zabiegał u księcia Szczerbatowa o pieniądze na restauracje kościoła kanoników, zostawił parę artykulików historycznych w których wychwalał osoby carów. - Alfons Parczewski - jako poseł carskiej Dumy reprezentant obcego panstwa. - Stefan Dybowski w czasach stalinowskich minister kultury i sztuki. - Arcybiskup Karnkowski zagorzały wróg luteranizmu. Lutrów posłałby na stos. Aż dziw ze ewangelicy zostawili jego pomnik nagrobny. i wielu wielu innych... Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Daragan 26.10.07, 01:54 Greffenie, jak zwykle nie zgadzasz się ze mną, bo mnie źle rozumiesz. Ja nie mam nic przeciwko samemu gubernatorowi Michałowi Daraganowi, darzę go skromną, osobistą sympatią, bo przecież wszyscy wiemy, że był przyzwoitym człowiekiem i sprawnym gubernatorem. Marzyłaby mi się stała wystawa w MHMK przedstawiająca gwałtowny rozwój Kalisza w czasie, kiedy Daragan pełnił swój urząd, z portretem gubernatora w poczesnym miejscu, makietą teatru, ratusza, dawnej przystani nad Prosną, dostepną broszurą przybiżającą postać Daragana. Ale... ...ja piszę o pryncypium, o zasadzie i o niebezpiecznym precedensie. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TONZ skoro nie Daragan to może Rozmark 03.11.07, 20:53 greffen napisał: > Mam pewien pomysł może drobny ale myślę że od rzeczy drobnych >zaczyna się rzeczy wielkie. Może TONZ w Kaliszu zaangażowałby się w >przywrócenie historycznej nazwy Rozmark, Mozna pomyslec jak sie zorganizujemy . Podobnie bylo ze Skwerem Kor- Walczaka obok MOZK czy pl.Dabrowskiego (archeologa) na Zawodziu.Sadze ,ze potrzebne bedzie wystapienie do Wydz.Spraw Spolecznych UM w Kaliszu , a my musimy pozbierac podpisy pod odpowiednia petycja do wladz Miasta . >lub Końskie Targowisko chodzi o placyk w pobliżu miejsca gdzie niegdyś stała synagoga. Rozmatk byl wlasnie tym placykiem . Konski Targ byl , o ile dobrze pamietam stary plan Kalisza chyba troche dalej , tak jakby czesc dzisiejszej ul.Targowej . Byl inny uklad kamienic chyba ? >Nazwy są ważnym elementem dziedzictwa kulturowego. Co ważniejsze > projekt ten nie pociąga za sobą znacznych kosztów (wymiana dowodów, tabliczek na > instytucjach) Tak mógłby się nazywać po prostu skwerek przed bankiem czyli > miejsce gdzie nie ma nic prócz zieleni. Całość kosztów to po prostu gustowna tabliczki z nazwą i większa tabliczka z informacją >skąd taka nazwa. Sadze ,ze musialby miec taka sama forme jak tabliczka ze Skwerem Kor- Walczaka . Jestem nawet za takim samym upamietnieniem Rozmarku tzn. przy pomocy glazu (ale na niewysokim postumencie ) i z przymocowana tablica marmurowa czy gabrowa . > W Kaliszu wciąż za mało mówi się o tradycjach >wielokulturowości.Byłoby to ważne przypomnienie o Tych którzy przez >wieki byli mieszkańcami naszego miasta a teraz są wielkimi >nieobecnymi. Masz racje , jestem tego samego zdania . Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: TOnZ w Kaliszu 26.10.07, 03:15 a mozna do Was dolaczyc? choc pewnie jestem taka malutka myszka? Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: TOnZ w Kaliszu 26.10.07, 03:16 i historykiem sztuki tez nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 Pożegnanie z Kaliszem 26.10.07, 16:05 Z ogromną przykrością muszę poinformować, że dziś zrezygnowałem z pracy na WPA UAM w Kaliszu. Warunki zatrudnienia, które skłoniły mnie do przyjęcia tej pracy miesiąc temu oraz odrzucenia innych ofert w Poznaniu zostały wczoraj wycofane, co było dla mnie wielkim i bolesnym zaskoczeniem. Zaproponowano mi pracę na nowych warunkach, dla mnie nie do zaakceptowania. W tej sytuacji jestem zmuszony pożegnać się z tym pięknym miastem, z którym wiązałem swoją przyszłość zawodową. Nie będę tym samym wśród członków założycieli kaliskiego oddziału TOnZ. Wierzę jednak w Was i mam nadzieję, że sobie poradzicie. To przykre, że gdy znajduje się ktoś gotowy porzucić Poznań dla Kalisza, podcina mu się skrzydła na starcie. A własnie w poniedziałek miałem spotkać się z szefową KOBIDZ-u i rozmawiać w sprawie Kalisza, była duża szansa na ten wpis na listę Pomników Historii. Niestety po tym jak mnie potraktowano na WPA UAM, Kalisz nie będzie mi się dobrze kojarzył i chcę jak najszybciej wymazać te bolesne doświadczenie i rozczarowanie z pamięci. Z tego względu wybaczcie, ale nie będę się angażował w żadne działania związane z Kaliszem, przynajmniej w najbliższych miesiącach. Pozdrawiam serdecznie i szczerze życzę Wam powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Pożegnanie z Kaliszem 26.10.07, 17:19 Zatkało mnie.Nie wiem co powiedzieć.Mam nadzieje ze Kalisz będzie ci się kojarzył,raczej z ludzmi takimi jak my,kochającymi to miasto.Wielka Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Pożegnanie z Kaliszem 02.11.07, 21:41 To bardzo smutna wiadomość. Będzie Pana bardzo brakowało:( mimo to, mam nadzieję, że z forum Pan nie ucieknie? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 03.11.07, 21:02 prezesmarcin napisał: > a mozna do Was dolaczyc? Sadze,ze bede wyrazicielem opinii pozostalych- CZUJ SIE ZAPROSZONYM . > choc pewnie jestem taka malutka myszka? My tez , choc naprawde potrzbni nam beda fachowcy z ,,branzy'' np : historycy sztuki , archeolodzy , architekci , konserwatorzy zabytkow , geodeci i kartografowie itd.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 26.10.07, 19:28 A później się dziwić, że nas nikt nie lubi. Też mnie zatkało :( Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: TOnZ w Kaliszu 27.10.07, 13:39 Panie Doktorze wielkie wyrazy współczucia i szacunku. Jako Kaliszaninowi jest mi niezmiernie przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 Re: TOnZ w Kaliszu 27.10.07, 17:16 greffen napisał: > Panie Doktorze wielkie wyrazy współczucia i szacunku. Jako Kaliszaninowi jest m > i > niezmiernie przykro. Dziękuję! Mi też jest przykro, ale oczywiście nie zamierzam kapitulować od razu. Zbyt wiele planów wiązałem z Kaliszem, zaangażowałem się również emocjonalnie i po prostu bardzo spodobało mi się to miasto i perspektywa wykorzystania jego uśpionego potencjału. Łatwiej to zrobić w Kaliszu niż w Poznaniu, w dodatku osobie z zewnątrz, nie uwikłanej w lokalne koterie. Dlatego jeszcze powalczę, ale sytuacja jest prosta - aby pracować w Kaliszu muszę mieć warunki zatrudnienia co najmniej tak samo dobre jak w Poznaniu, inaczej to nie ma sensu. Na razie wycofano się ze złożonych mi deklaracji i jeśli sytuacja ta nie ulegnie zmianie, rzeczywiście pożegnam Kalisz. Postaram się zamknąć całą sprawę przed 9 listopada, tak aby w razie czego móc uczestniczyć w spotkaniu. Jeśli się nie uda, pociągniecie to sami i widząc Wasze zaangażowanie nie wątpię, że odniesiecie sukces. Korespondencyjnie zawsze możecie liczyć na moją radę i wsparcie, nawet jeśli WPA uzna, że nie warto zatrudniać historyka sztuki z Poznania... Kłaniam się nisko wspaniałym Kaliszanom i pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: TOnZ w Kaliszu 29.10.07, 00:34 Z całym szacunkeim dla poznaniak 2007 ale cos mi tu nie gra? W Poznaniu Pan nie moze "wyplynac" to sprobuje Pan w Kaliszu. To my Kaliszanie nie mozemy juz nic samemu zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: TOnZ w Kaliszu 29.10.07, 00:41 a i jeszcze jedno pytanie: czy odbylo sie juz jakies spotkanie? bo z dyskucji w tym temacie wyplywa jeden wniosek: wszystko jest uzaleznione od tego czy poznaniak 2007 znajdzie czas czy nie. jesli komus zalezy na czyms to zrobi wszystko zeby osiagnac zamierzony cel. a tu jest tak: w ten dzien nie moge, a w ten tylko 15 minut, w tem moglem ale wkoncu nie moglem itd,itp. przegladajac ten temat dochodze do wniosku ze jest to zabawa w kotka i myszke albo w profesora i studentow. na studiach tez tak bylo-pisalo ze jest dyzur prowadzacego zajeciav ale go nie bylo ale ktos zapomnial o tym powiadomic albo wylozyc kartki na drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 Re: TOnZ w Kaliszu 29.10.07, 10:14 prezesmarcin napisał: > > Z całym szacunkeim dla poznaniak 2007 ale cos mi tu nie gra? > > W Poznaniu Pan nie moze "wyplynac" to sprobuje Pan w Kaliszu. > > To my Kaliszanie nie mozemy juz nic samemu zrobic? Nie wiem jak mam skomentować takie niesprawiedliwe uwagi... Gdyby znał Pan moje nazwisko wiedziałby, że nie mam problemów z - jak Pan to ujął - "wypływaniem" w Poznaniu. Sęk w tym, że mnie owe "wypływanie" nie interesuje. TOnZ chciałem założyć po prostu dlatego, że uważam iż jest bardzo potrzebny i nie wiem jak mógłbym na tym wypłynąć, będąc szeregowym członkiem. Słyszał Pan może kiedyś takie określenie jak działalność społecznikowska? Rozumiem, że jako poznaniak nie jestem mile widziany w Kaliszu. Szkoda... Będę w takim razie dalej angażował się w działania na rzecz mojego miasta, Poznania, gdzie trwa właśnie zorganizowana przeze mnie ważna wystawa. Zapraszam na nią przy okazji. I życzę miłego taplania się we własnym bagienku Panie prezes... Skoro jest Pan taki szybki w udzielaniu malkontenckich rad, niech Pan sam zajmie się tworzeniem kaliskiego oddziału TOnZ. Szczerze życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: TOnZ w Kaliszu 29.10.07, 15:51 chetnie odwiedze ta wystawe-prosze podac tylko lokalizacje i czas jej trwania. lubie lazic po muzeach, galeriach-jest tych placowek zdecydowanie wiecej niz w Kaliszu. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 03.11.07, 21:17 prezesmarcin napisał: > > Z całym szacunkeim dla poznaniak 2007 ale cos mi tu nie gra? > > W Poznaniu Pan nie moze "wyplynac" to sprobuje Pan w Kaliszu. > > To my Kaliszanie nie mozemy juz nic samemu zrobic? Stary - byle co jesz i byle co gadasz ! Nooo, to poszukaj tych fachowcow - dam Ci ogarek . Jeszcze nie zaczelismy , a ty juz macisz . Szkoda slow . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 03.11.07, 21:09 greffen napisał: > Panie Doktorze wielkie wyrazy współczucia i szacunku. Jako Kaliszaninowi jest mi > niezmiernie przykro. Jako Kaliszanin o lodzkich korzeniach ( tez dostalem od ,,kaliszokow'' w doope ( sorry ) tez jest mi przykro i glupio , i szczerze Panu wspolczuje . Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Dobra lokalizacja: stary cmentarz, cudzy grób 29.10.07, 01:31 "Rzeczpospolita": Dobra lokalizacja: stary cmentarz, cudzy grób Są celowo niszczone, aby najbogatsi mogli po śmierci leżeć wśród sławnych ludzi. Cena miejsca nie gra roli Miejsce kupowane "za życia" na Bródnie kosztuje 20 tys. zł. O cenach na Powązkach krążą legendy, choć oficjalnie na cmentarzu pochówków już nie ma. – Za grób jak za kawalerkę – żartują urzędnicy. Zgodnie z przepisami grób można udostępnić ponownie już po 20 latach od pierwszego pochówku. Jeśli dzierżawa nie zostanie opłacona na kolejne 20 lat, miejsce się zwalnia. Takiemu "przekopaniu" grobu nie podlegają jednak zabytki. Więcej: www.rp.pl/artykul/2,65619.html Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Rózne sprawy 30.10.07, 00:40 Prezes Marcin rzeczywiście jesteś niesprawiedliwy w ocenie. To jakie ktoś ma intencje wychodzi w trakcie poznawania człowieka i chyba zawsze lepiej dać duży kredyt zaufania. Znam trochę ludzi z Poznania pracujących w Kaliszu i wcale nie usiłują tutaj "wypłynąć" po prostu maja nas i nasze miasto gdzieś a swoja prace traktują jako zło konieczne. Tym bardziej powinniśmy szanować ludzi z zewnątrz którzy chcą na prawdę związać sie z naszym miastem i coś dla niego zrobić nie zależnie jakie są ich motywacje. Mam nadzieję że mimo wszystko spotkanie 9 listopada aktualne i postaramy sie pokazać że jednak możemy sie zorganizować. Co do tych praktyk na cmentarzach na miejskim ta praktyka jest realizowana z małą poprawką ludzie nie chcą być pochowani w pobliżu znanego Kaliszanina oni zajmują po prostu jego miejsce a tablice usuwają. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: TOnZ w Kaliszu 30.10.07, 16:57 "Rzeczpospolita": Karczowanie polskich dworów Dwory w Polsce są brutalnie dewastowane, wbrew powszechnemu mniemaniu‚ że teraz już się je tylko ratuje. Więcej: www.rp.pl/artykul/65905.html Odpowiedz Link Zgłoś
zmarzluszek Zwycięstwo plazy błota. 31.10.07, 02:50 Przypomina mi sie bajeczka o plaży błota. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: TOnZ w Kaliszu 02.11.07, 21:48 I jak tam organizacja TOnZ w Kaliszu. Udało mi się wreszcie po 2 tygodniach zainstalować neta na zadupiu małopolskim;) Czy ok333 otrzymał dokumenty? Wysłałem je jakiś czas temu i od dawna powinien je mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 03.11.07, 20:22 ksiestwokaliskie napisał: > I jak tam organizacja TOnZ w Kaliszu. Spotykamy sie zatem - w piatek 09 listopada o godz.16.3o . Przyjmujemy ta godzine po to , by nie bylo zadnego krecenia i bysmy mogli sie wreszcie wzajemnie poznac . Warunkiem utworzenia Oddzialu TOnZ jest posiadanie min.15-tu pelnoletnich czlonkow ( to wymog sadowej rejestracji ) . Jezeli bedzie nas mniej mozemy wtedy tylko utworzyc Kolo przy ktoryms z Oddzialow ( albo Poznan , albo Lodz , o tym zadecydujemy na pierwszym spotkaniu ). Ksiestwo , potwierdzam odbior: - Statutu TZnZ , - Regulaminu dzialania Oddzialow i Kol TOnZ , - 16 sztuk deklaracji (lacznie z Twoja) , - ulotki Oficyny Wadawniczej TOnZ , ulotki o 1% z podatku i zamowienia na prenumerate Spotkan z Zabytkami . Udało mi się wreszcie po 2 tygodniach > zainstalować neta na zadupiu małopolskim;) > > Czy ok333 otrzymał dokumenty? Wysłałem je jakiś czas temu i od dawna powinien j > e > mieć. Wlasnie otrzymalem po powrocie z Lodzi ( groby rodzinne ) i z b.milego spotkania z Grupa Historyczno - Exploracyjna ,,Grupa Lodz'' , z ktora mialem przyjemnosc odslaniac w dniu 27.10 br glaz pamiatkowy dot.Bitwy Lodzkiej w 1914 roku .Uroczystosc miala miejsce w miejscowosci Justynow , w moim przepieknym galkowskim lesie bukowym , doslownie 150 m od linii okopow pierwszowojennych ( fotki zamieszcze na forum lodzkim i dam linka ) Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 Re: TOnZ w Kaliszu 04.11.07, 13:01 Dziękuję za miłe słowa. Jest mi bardzo przykro, ale w obecnej sytuacji nie mogę zaangażować się w działalność kaliskiego TOnZ (jeśli powstanie). Możecie natomiast na mnie liczyć, gdy będzie trzeba coś załatwić w Poznaniu. O Kaliszu mimo rozczarowania, które mnie spotkało nie przestanę ciepło myśleć i z tego myślenia może powstaną niebawem jakieś publikacje. Trzymam kciuki za powodzenie kaliskiego oddziału TOnZ! Na forum raczej nie będę się pojawiał w najbliższym czasie. Cóż, nie doceniałem jak grząska może być ta plaża, o której wspominał jeden z Was... Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu - WWI obiecane linki 04.11.07, 22:12 Sposoby na dzialanie - cz.I fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,71512760,71512760.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,71512760,71515080.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu -spotkanie organizacyjne 06.11.07, 10:12 Przypominam wszystkim chetnym , miejscowym i zamiejscowym o piatkowym SPOTKANIU ORGANIZACYJNYM TOnZ . Termin : 09.11.2007 r godz. 16.3o Miejsce : Dom Pamieci na Cm.Zydowskim ul.Podmiejska Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: TOnZ w Kaliszu -spotkanie organizacyjne 06.11.07, 20:10 Będę pamiętam spróbuje przyprowadzić trochę ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu -spotkanie org/ Eurazja wanted! 07.11.07, 20:39 Pani Halino , b. prosze o zgloszenie sie na Skype'a - andymat333 . PILNE . Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 07.11.07, 21:10 A ty odbierasz w ogóle wiadomości na Skypie? Bo pisałem do ciebie i nic. :( Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 07.11.07, 21:43 wielkopolskawschodnia napisał: > A ty odbierasz w ogóle wiadomości na Skypie? > Bo pisałem do ciebie i nic. :( Odbiwram , ale sprawdzalem historie i nic nie ma , ze usilowales rozmawiac ??? Niedalej jak dzisiaj czatowalem z dr Tomaszem R. z Poznania . Let's try again . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu-Oddzial czy Kolo ? 08.11.07, 10:05 Wszystko zalezy od jutrzejszej frekwencji , a i pozniejszej takze . Zapraszam wiec wszystkich chetnych , ktorym jest bliski kontakt z zabytkami - nawet uszkodzonymi . Nagroda niech bedzie ta informacja o zaszczytach jakie moga na Was czekac w tej dzialalnosci :). raptularz.blog.onet.pl/2,ID262514519,RS1,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: TOnZ w Kaliszu-Oddzial czy Kolo ? 08.11.07, 22:23 Ja niestety będę z Wami tylko duchem i wypełnioną deklaracją członkowską:( czekam z niecierpliwością na relację:) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu-Oddzial czy Kolo ? 08.11.07, 23:56 Na wszelki wypadek zalatwilem lokal zastepczy . o ktorym wczesniej wspominalem . Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch Re: TOnZ w Kaliszu-Oddzial czy Kolo ? 09.11.07, 17:58 Nas na spotkaniu 3 osoby nie komentuje :/ Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: TOnZ w Kaliszu 09.11.07, 19:25 Na cmentarz dotarłem dopiero o 17 nie dałem rady wcześniej i już nikogo nie zastałem. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 09.11.07, 21:05 Tomashch , co ty opowiadasz mamy 5 czlonkow 0 trzech miejscowych i dwoch zamiejscowych :):). WW jak Ci dostarczyc deklaracje ? Chociaz zrobilem troche fotek we wnetrzu Domu Pamieci . Zal mi tylko dziewczyny ,ze po anginie musiala tam marznac . Lokum b.dobre na lato . Rozejrze sie moze da sie cos uzyskac w MOK-u lub MDK-u - chociaz na 2 spotkania w miesiacu . Gdyby ktos z Was namierzyl jakies ,,gniazdko'' bardzo prosze dac znac . Musimy razem szukac , bo Bar ,,Pod Zlamanym Semaforem'' , to ostatecznosc .Byl jednak zaklepany - na wsiakij sluczaj . Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 09.11.07, 21:41 Na Skypie ci powiem, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu-program wspolpracy Miasta ... 11.11.07, 13:05 To jest narazie projekt Programu Wspolpracy Miasta Kalisza z organizacjami pozarzadowymi ( w pdf ) : radnidlakalisza.pl/uploads/Ratusz/7%20sesja/Program%20wsp%C3%B3%C5%82pracy%20Miasta%20Kalisza%20z%20organizacjami%20pozarz%C4% 85dowymi.doc Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu-program wspolpracy Miasta ... 11.11.07, 13:08 ok333 napisał: > To jest narazie projekt Programu Wspolpracy Miasta Kalisza z > organizacjami pozarzadowymi ( w pdf ) : > > radnidlakalisza.pl/uploads/Ratusz/7%20sesja/Program%20wsp%C3%B3%C5%82pracy%20Miasta%20Kalisza%20z%20organizacjami%20pozarz%C4% > 85dowymi.doc UUIuuoooops , ale niespodzianka / Tutaj znajdziecie napewno - druga pozycja : radnidlakalisza.pl/aktualne-projekty.html Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: TOnZ w Kaliszu-program wspolpracy Miasta ... 11.11.07, 14:49 Rozumiem że plan powołania Tonz nadal aktualny. Ja przepraszam ale aż do kwietnia nie mogę się angażować w wielkim stopniu ale co tylko będe mógł. Teraz rzadziej nawet jestem na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu-program wspolpracy Miasta ... 11.11.07, 18:13 greffen napisał: > Rozumiem że plan powołania Tonz nadal aktualny. Greffen bardzo dobrze rozumiesz . Musimy scalac sie spokojnie i rozwaznie i - jak to sie mowi - nic na sile . Zycie wybierze , he he - najlepsze rodzynki . Poki ci pozwol i przjmij na swoje rece GRATULACJE dla Ciebie i red.Anny Tabaki z okazji dorocznych nagrod prezydencko-miejskich . Te laury tak na sucho nie przejda . Na sucho , to mazna poplynac Prosna z radnym G.Chwialkowskim . >Ja przepraszam ale aż do kwietnia nie mogę się angażować w wielkim >stopniu ale co tylko będe mógł. Terazrzadziej nawet jestem na forum. Oooo , to juz gorzej . Usprawiedliwimy , ale jak podeslesz za/nastepce lub wspolnika .W Jaki sposob mozemy przekazac Ci/Wam deklaracje do wypelnienia ? Moge podejsc - wskaz termin i miejsce . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Nim stanie sie tak jak gdyby nigdy nic nie bylo 15.02.08, 11:34 Nie wazne ,ze to gmina Suchy las, czy Poznan . Niech stronka ta bedzie przestroga dla wladz Kalisza i nas , chcacych ratowac zbytki naszego Miasta , naszej Wielkoplski Wschodniej. Tytul ten i tresc w nim zawarta sa aktualne zawsze i wszedzie : neo.blogownik.pl/?m=200707 Odpowiedz Link Zgłoś
amg9 Forum 30.12.07, 13:39 Witam serdecznie. Po wielu miesiącach obserwacji Forum postanowiłem się w końcu się zalogować i zabrać głos. Czytanie niektórych wątków jest zajęciem fascynującym. Mogę patrzeć tylko z podziwem na wiedzę niektórych osób i ich zaangażowanie w dociekaniu historii miasta. Wchodzę na to forum z olbrzymią przyjemnością, bo i mnie historia i losy Kalisza nie są obce. A przy tym widzę, że są ludzie, którzy interesują się tą samą rzeczą. Zainteresowanie miastem nie jest bowiem powszechne. Niewiele jest osób, u których serce zaczęłoby trochę szybciej bić na widok starych pocztówek, zdjęć i dokumentów. A tu widzę, że pewnie są takie osoby. Z ciekawością śledziłem także próby jakiegoś sformalizowania tych zainteresowań, którym byłoby ukonstytuowanie się właśnie Towarzystwa. Mogłoby to być ciekawą formą, bowiem nawiązywałoby do długich tradycji i mogło korzystać ze wsparcia ogólnopolskiej organizacji. Byłoby też miejscem, w którym można by podjąć aktywność, gdzie można by działać. Niestety, los tego pomysłu podlega chyba prawom, którym podlegały wszystkie organizacje tego typu, których byłem członkiem. Jest tak, że po pierwszym okresie entuzjazmu, prześcigania się wręcz w pomysłach i licytowaniu, czym dana organizacja powinna się zająć, następuje wyraźny regres. Często ma on miejsce jeszcze zanim nastąpią pierwsze poważne kroki, zanim przejdzie się od słów do czynów. Tylko wyjątkowa determinacja kilku ludzi może przełamać ten okres niemocy. Dzieje się tak rzadko. Z mojej perspektywy wydaje się, że najlepszą metodą jest metoda małych kroków. A cnotą osób chcących działać, jest początkowe samoograniczenie się w pomysłach i rzucanych ideach. Niestety, na stałe mieszkam już poza Kaliszem i nie mogłem być obecny przy próbach formowania Towarzystwa. Wydaje się jednak, że idea jest ciekawa i choćby samo spotykanie się członków może mieć już jakiś społeczny sens. Jednak jest to też spore wyzwanie, któremu ciężko sprostać. Jeżeli mógłbym coś wnieść do tej dyskusji, to chciałbym poddać pod rozwagę pewną idee. Mój pomysł na pewnego rodzaju funkcjonowanie miłośników Kalisza. Wpisywałby się on właśnie w strategię małych kroków. Byłby bardzo prosty w realizacji, a przynosiłby stosunkowo namacalne owoce. Byłby to taki pierwszy, mały krok dostępny dla wielu. Mniej byłoby tu pewnie sporów. Chodziłoby mi o ty, by na początku zebrać wiadomości i zdjęcia, które pojawiały się na stronach tego forum. Często były to tylko pojedyncze posty, często sprostowania, ale też zaradzały się bardziej wyczerpujące wypowiedzi, zdjęcia, wspomnienia. Warto byłoby może zebrać je razem, usystematyzować, posegregować. Jeżeli uznać, że jest to dobra myśl, to warto byłoby znaleźć odpowiednie do tego narzędzie. Takie, które byłoby dostępne dla wszystkich, tanie (czy nawet bezpłatne) i które nie ostudzałoby zapału członków przez długie czekanie na efekty. Coś, czego nie trzeba zamykać, ale coś, nad czym można wciąż pracować. Warto byłoby znaleźć taką platformę wspólnych zainteresowań. Dziś chyba najlepiej byłoby się skupić na narzędziach elektronicznych. Samo forum przecież do takich należy. Miejsce, gdzie można by bez trudu segregować informacje i od razu udostępniać je. Takim miejscem wydaje mi się wolna encyklopedia Wikipedia. Tam można by tworzyć odpowiednie hasła, umieszczać zdjęcia i wciąż je redagować. Miłośnicy Kalisza i jego zabytków stali by się wtedy redaktorami zbierającymi informacje i udostępniającymi je w czytelnej formie. Nie chodziłoby przecież o naukową precyzję, tak, że każdy mógłby współredagować te strony. Można podzielić się i wybrać wątki na stronach forum, które zaczęlibyśmy edytować. Może to jest dobry pomysł na początek. Zostawiam to pod Wasz namysł. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu-program wspolpracy Miasta ... 04.02.08, 10:11 Greffen rozumiemy,poczekamy .Jak masz cos waznego, to sie nie klopocz. I tak dla Ciebie trzymamy ... stolec :D:D:D. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu-program wspolpracy Miasta ... 19.03.09, 18:42 greffen napisał: > Rozumiem że plan powołania Tonz nadal aktualny. Ja przepraszam ale aż do > kwietnia nie mogę się angażować w wielkim stopniu ale co tylko będe mógł. Teraz > rzadziej nawet jestem na forum. Tak, sprawa TOnZ jest aktualna i bliska sfinalizowania. Dzisiaj wysłałem poleconym 9 deklaracji, resztę doślemy w następnym tygodniu. Kolejny problem, to jakiś kącik choć na spotkania min.1x w tygodniu i kawałek miejsca na szafę i regał. Najgorzej zacząć. Aby do lata :). Odpowiedz Link Zgłoś
majkens Re: TOnZ w Kaliszu 14.11.07, 12:49 Jest sobie archiwum zdjęć na stronie TOnZ: www.tonz.org.pl/Galerie/Galeria_K/ i jest tam sporo zdjęć Kalisza. Chciałem kupić pełnowymiarowe skany zdjęć - w końcu to nie mogą być jakieś astronomiczne kwoty -ale chyba mnie "olali". Może występując jako TOnZ w Kaliszu udałoby sie zdobyć te zdjęcia "po linii" Zdjęcia są naprawdę świetne i warto je umieścić na stronie www.tonz.kalisz.pl/ Poniżej fragmenty mojej korespondencji ================ Pytanie: Witam Znalazłem na stronie www.zabytki-tonz.pl/tonzprojdig2.html sporo zeskanowanych zdjęć starego Kalisza. Chciałbym mieć te skany w pełnej rozdzielczości. Jak można je zdobyć ? Jestem tym zainteresowany jako mieszkaniec Kalisza i nie mam zamiaru wykorzystywać tych zdjęć komercyjnie w żadnej formie Paweł Liszewski =============================================================== Odpowiedź: Szanowny Panie! Obecnie cały materiał TOnZPowski jest w opracowaniu. Udostępnianie scanów dużej rozdzielczości jest możliwe a. po cenach IS PAN, b. obecnie kiedy całe prace są nieukończonymi jest jeszcze nie wpełni mozliwe korzystanie z tego zasobu. Zapraszam do odwiedzenia naszej pracowni i przejrzeniu na miejscu zawartości naszego Archiwum Pozdrwawiam Piotr Jamski pjamski@ispan.pl =============================================================== Potem zapytałem o ceny i odpowiedzi już nie uzyskałem Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 14.11.07, 14:43 Kolego z zakupami pewnie narazie sie wstrzymamy , wszak musimy zalatwic dwie sprawy . Pierwsza to zalozyc kolo czy Oddzial TOnZ . Narazie na to sie nie zanosi z prozaicznej przyczyny - jast nas za malo chetnych do pracy . Na pierwsze spotkanie przyszly 3 osoby i dwie byly chetne spoza Kalisza ( ksiestwi i WW ). Jak juz wyzej wspominalem nie chcemy i nie mozemy robic nic na sile . Musimy poprostu skupic chetnych i jednoczesnie zainteresowanych takim dzialaniem . Zdaje sobie sprawe ,ze okres roku jest najgorszy - pogoda , choroby czy samopoczucie . Musimy troche przeczekac . Podtrzymuje w dalszym ciagu chec spotkania sie . Osobiste kontakty sa duzo lepsze niz wymiana zdan na forum anonimowym . Druga kwestia to pewnie ,,zaporowe'' ceny IS PAN i napewno nie skonczona sprawa opracowywania zbiorow pozytywow . W kompletnym zestawie nowosci naukowcom latwiej sie poruszxac . Krotko mowiac narazie , musimy zadowolic tym co jest i zbierac kase . Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 14.11.07, 15:18 Dwie sprawy bieżące: 1. Czy ktoś z nas jest księgowym lub może służyć księgowym? 2. Czy ktoś z nas jest bibliotekarzem lub archiwistą lub chociaż miał semestr albo dwa bibliotekarstwa albo archiwistyki? Nie ma co panikować, zacznijmy od koła, to nawet bezpieczniejsze ze względów organizacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 14.11.07, 16:30 Tez tak sadze . Tylko dluzszy bedzie przebieg dokumentow , a i o lokalik jakis bedzie trudniej . Nie powiem ,ze jestem skromny , ale marzy mi sie ,,prezydentowka'' ha ha . Slyszalem , ze Wydzial Kultury ma sie przeniesc do Palacu Slubow , moze bedzie potrzeba pilnowania tego budynku na Laziennej . Mozemy sie zaoferowac .Jeden pokoik na poczatek nam starczy , dopoki nie okrzepniemy . Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: TOnZ w Kaliszu 22.11.07, 19:38 od jutra wieczora do niedzieli wieczora bede w Kaliszu, gdzie moge wypełnic deklaracje czlonkowska TOnZ dajcie cynka? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 22.11.07, 21:30 prezesmarcin napisał: > od jutra wieczora do niedzieli wieczora bede w Kaliszu, > gdzie moge wypełnic deklaracje czlonkowska TOnZ > dajcie cynka? Prezesie , w sobote od 14.00 - 14.15 czekam zaraz za brama na cm. Eweangelickim - Rogatka ul.Harcerska .Potwierdz , prosze lub daj swoja propozycje . Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: TOnZ w Kaliszu 22.11.07, 21:39 wolalbym sie spotkac w mniej ustronnym miejscu-moze byc miedzy kioskiem a przystankiem, godzine potwierdze jutro wieczorem lub w sobote rano. i ja Cie poznanm? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 22.11.07, 23:24 Przesadzilem rzeczywiscie z tym miejscem , choc tam jesat calkiem spoko. W takim razie moze na lawce tuz przy wejsciu do Muzeum Okregowego . Bede z psem terrierem brazowo- czarnym , swiezo obcietym kruciutko .Czekam wiec na Twoja godzine . Gdyby padalo czekam wewnatrz muzeum tuz przy drzwiach . Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: TOnZ w Kaliszu 22.11.07, 23:36 przy muzeum moze byc. potwierdze godzine i spoko. mysle ze skwer przy muzeum nie jest tak duzy zeby sie nie znalezc. do milego Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: TOnZ w Kaliszu 23.11.07, 18:48 15-15:15 powineinem byc pod muzeum jakby sie cos zmienilo to dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: TOnZ w Kaliszu 23.11.07, 18:53 Czy wy nie możecie sobie wymienić numerów telefonów i uzgadniać to spotkanie na privie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 23.11.07, 21:43 o00 napisał: > Czy wy nie możecie sobie wymienić numerów telefonów i uzgadniać to > spotkanie na privie? :) WW , prawde mowiac to niechcemy upubliczniac naszych pribow i telefonow , a nie wszyscy maja Skype'a. Obiecujemy ,ze juz tego nie bedziemy robic . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 23.11.07, 21:44 prezesmarcin napisał: > 15-15:15 powineinem byc pod muzeum jakby sie cos zmienilo to dam znac OK . przyjalem godz.15.oo Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu - chetnych przybywa 02.12.07, 20:25 Ostatnio zadeklarowala sie - cytryna - zx ! Brawo . Prezes Marcin juz wypelnil deklaracje . Dzieki . WW - jak przyjedzie do Kaslisza na swieta . Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu - chetnych przybywa 02.12.08, 21:52 ok333 co to ma być? Zadeklarowała cytryna_zx ? ;) Od kiedy to jestem kobietą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: TOnZ w Kaliszu 19.12.07, 19:28 Podbijam i przyklejam temat, chociaż sprawa TOnZu chyba umarła, co? :( Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 19.12.07, 20:29 Nie całkiem. Obija się jeszcze po Skypie i... straszy... heh. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: TOnZ w Kaliszu 19.12.07, 23:00 ok333 w piątek idę oddać krew,może byśmy sie spotkali pod ratuszem,ok.11 jeśli to nie problem.Wziąłbym deklaracje do wypełnienia dla siebie i Rypinusa. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 22.12.07, 18:51 kaliszman napisał: > ok333 w piątek idę oddać krew,może byśmy sie spotkali pod > ratuszem,ok.11 jeśli to nie problem.Wziąłbym deklaracje do > wypełnienia dla siebie i Rypinusa. Najmocniej przepraszam - zajrzalem tu zbyt pozno, juz po terminie . Teraz to juz chyba po Swietach . Mieszkam w okolicy Rogatki, wiec mozna np. w przychodni na dole( na prawo od srodkowego wejscia ) , Tam jest gdzie wypelnic i jest cieplo . Podaj tylko termin i godzine . Ja postaram sie dopasowac . Odpowiedz Link Zgłoś
amg9 Re: TOnZ w Kaliszu 30.12.07, 13:42 Witam serdecznie. Po wielu miesiącach obserwacji Forum postanowiłem się w końcu się zalogować i zabrać głos. Czytanie niektórych wątków jest zajęciem fascynującym. Mogę patrzeć tylko z podziwem na wiedzę niektórych osób i ich zaangażowanie w dociekaniu historii miasta. Wchodzę na to forum z olbrzymią przyjemnością, bo i mnie historia i losy Kalisza nie są obce. A przy tym widzę, że są ludzie, którzy interesują się tą samą rzeczą. Zainteresowanie miastem nie jest bowiem powszechne. Niewiele jest osób, u których serce zaczęłoby trochę szybciej bić na widok starych pocztówek, zdjęć i dokumentów. A tu widzę, że pewnie są takie osoby. Z ciekawością śledziłem także próby jakiegoś sformalizowania tych zainteresowań, którym byłoby ukonstytuowanie się właśnie Towarzystwa. Mogłoby to być ciekawą formą, bowiem nawiązywałoby do długich tradycji i mogło korzystać ze wsparcia ogólnopolskiej organizacji. Byłoby też miejscem, w którym można by podjąć aktywność, gdzie można by działać. Niestety, los tego pomysłu podlega chyba prawom, którym podlegały wszystkie organizacje tego typu, których byłem członkiem. Jest tak, że po pierwszym okresie entuzjazmu, prześcigania się wręcz w pomysłach i licytowaniu, czym dana organizacja powinna się zająć, następuje wyraźny regres. Często ma on miejsce jeszcze zanim nastąpią pierwsze poważne kroki, zanim przejdzie się od słów do czynów. Tylko wyjątkowa determinacja kilku ludzi może przełamać ten okres niemocy. Dzieje się tak rzadko. Z mojej perspektywy wydaje się, że najlepszą metodą jest metoda małych kroków. A cnotą osób chcących działać, jest początkowe samoograniczenie się w pomysłach i rzucanych ideach. Niestety, na stałe mieszkam już poza Kaliszem i nie mogłem być obecny przy próbach formowania Towarzystwa. Wydaje się jednak, że idea jest ciekawa i choćby samo spotykanie się członków może mieć już jakiś społeczny sens. Jednak jest to też spore wyzwanie, któremu ciężko sprostać. Jeżeli mógłbym coś wnieść do tej dyskusji, to chciałbym poddać pod rozwagę pewną idee. Mój pomysł na pewnego rodzaju funkcjonowanie miłośników Kalisza. Wpisywałby się on właśnie w strategię małych kroków. Byłby bardzo prosty w realizacji, a przynosiłby stosunkowo namacalne owoce. Byłby to taki pierwszy, mały krok dostępny dla wielu. Mniej byłoby tu pewnie sporów. Chodziłoby mi o ty, by na początku zebrać wiadomości i zdjęcia, które pojawiały się na stronach tego forum. Często były to tylko pojedyncze posty, często sprostowania, ale też zaradzały się bardziej wyczerpujące wypowiedzi, zdjęcia, wspomnienia. Warto byłoby może zebrać je razem, usystematyzować, posegregować. Jeżeli uznać, że jest to dobra myśl, to warto byłoby znaleźć odpowiednie do tego narzędzie. Takie, które byłoby dostępne dla wszystkich, tanie (czy nawet bezpłatne) i które nie ostudzałoby zapału członków przez długie czekanie na efekty. Coś, czego nie trzeba zamykać, ale coś, nad czym można wciąż pracować. Warto byłoby znaleźć taką platformę wspólnych zainteresowań. Dziś chyba najlepiej byłoby się skupić na narzędziach elektronicznych. Samo forum przecież do takich należy. Miejsce, gdzie można by bez trudu segregować informacje i od razu udostępniać je. Takim miejscem wydaje mi się wolna encyklopedia Wikipedia. Tam można by tworzyć odpowiednie hasła, umieszczać zdjęcia i wciąż je redagować. Miłośnicy Kalisza i jego zabytków stali by się wtedy redaktorami zbierającymi informacje i udostępniającymi je w czytelnej formie. Nie chodziłoby przecież o naukową precyzję, tak, że każdy mógłby współredagować te strony. Można podzielić się i wybrać wątki na stronach forum, które zaczęlibyśmy edytować. Może to jest dobry pomysł na początek. Zostawiam to pod Wasz namysł. Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch Re: TOnZ w Kaliszu 04.01.08, 00:26 No wiec trzeba podjąć jakieś działania. Wydaje mi się że przy waszej dużej pomocy jesteśmy zrobić porządny serwis dotyczący naszego miasta. Większość informacji byśmy wzięli właśnie z tego forum stary.kalisz.pl będzie się chować :) hehe W maju mógłbym się porządnie do tego zabrać po zdaniu maturki ;) Już sobie wyobrażam ten nasz serwis z tysiecy starszych, teraźniejszych zdjęc, artykółów, felietonów itp. dotyczących naszego miasta. Wstępnie potrzebowalibyśmy ok 100zł na serwer na rok co wydaje mi się nie duzym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 05.01.08, 22:17 Co to jest? www.tonz.org.pl/Galerie/Galeria_K/pages/K_Kalisz,%20IS%20PAN%20B0000008680R,%20poz.%2011913,%20fot.%20Boretti.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 06.01.08, 17:23 wielkopolskawschodnia napisał: > Co to jest? Dalibog , nie kojarze z Kaliszem . A czytales ,,sciagawke'' greffena w tej materii ? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 05.01.08, 22:16 No tak... Tyle, że na Wikipedii nie można pisać jak się chce, ale trzymać się zasad edytorskich... Ja tam piszę od ponad roku, kiedy poprosiłem na naszym forum o zdjęcia, odmówiono mi... Ale zapraszam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 06.01.08, 17:20 wielkopolskawschodnia napisał: > No tak... Tyle, że na Wikipedii nie można pisać jak się chce, ale > trzymać się zasad edytorskich... Ja tam piszę od ponad roku, kiedy > poprosiłem na naszym forum o zdjęcia, odmówiono mi... > > Ale zapraszam. :) Nie nluznij , Wasc Co potrzebujesz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 06.01.08, 17:20 ok333 napisał: > wielkopolskawschodnia napisał: > > > No tak... Tyle, że na Wikipedii nie można pisać jak się chce, ale > > trzymać się zasad edytorskich... Ja tam piszę od ponad roku, kiedy > > poprosiłem na naszym forum o zdjęcia, odmówiono mi... > > > > Ale zapraszam. :) > Nie bluznij , Wasc Co potrzebujesz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 07.01.08, 14:19 A tak! Prawda! Gdyby nie Ok333, to nie byłoby żadnego przyzwoitego zdjęcia Kalisza na Wiki. Dziekuje(my). Ps. Ostatnio dodano starą pocztówkę teatru (na dole po prawej): pl.wikipedia.org/wiki/Teatr_im._Wojciecha_Bogus%C5%82awskiego_w_Kaliszu Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 01.02.08, 23:18 Ja to robie z przyjemnosci. Cyfrzak, to dobra sprawa, bo tania . Ale ja nie o tym .Skoro z TOnZem nam nie wychodzi, sprobujmy polaczyc sily z PTTKowska Komisja ds Ochrony Zabytkow i drem Jaroslawem Dolatem??? W PTTK jest obecnie nowy Zarzad Oddzialu,siedziba na Rozmarku. Moge na lato z wlasnej dzialki sciagnac stol plastikowy z parasolem i mozemy go ustawiac na zielonej trawce. Co Panowie na to??? Moze zacznijmy rozmowy, bo szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: O TOnZioe ,to tytaj trzeba teraz.... 02.02.08, 10:48 Wioosna idzie , wiec walkujmy od nowa Kolo O/Poznan czy przy PTTKu? Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: O TOnZioe ,to tytaj trzeba teraz.... 02.02.08, 12:00 A która forma organizacja miała by większe szanse zdziałać coś sensownego ? Chodzi mi o większą siłę przebicia. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: O TOnZioe ,to tytaj trzeba teraz.... 02.02.08, 18:01 Osobiscie sadze,ze TOnZ. Lecz to nie nazwa sie przebija , a ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 02.02.08, 15:28 A dlaczego koło musiałoby być przy poznańskim oddziale? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 02.02.08, 18:08 Lodz - jak twierdzil ,,jasam'' - ma wystarczajaco duzo swoich lodzkich problemow i nawet wojewodztwem sie nie zajmuje.A Poznan pewnie musi nas przyjac. Poza tym wspolpraca z Urz.Marszalkowskim , to by wypadalo. A moze sie okaze ,ze jest jeszcze inaczej. Deklaracje TOnZu czekaja . Tobie WW wysylam . Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 03.02.08, 09:26 Co mam zrobić żeby dostać taką deklaracje ?? Wysyłacie ją na meila czy osobiście można ja odebrać? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 03.02.08, 18:19 To sa takie orygilnalne kartoniki z nadrukiem .Druga strona do wypelnienia przez TOnZ.Mam je w domu, ale nie bede calego forum wprowadzal.Mozemy sie umowic. Na dole w Przychodni Rogatka - I-sze wejscie od Nowego Swiatu. Podaj date i godzine. Moze Kaliszman z rypinusem sie dolacza ,a moze jeszcze ktos ? Wypelnia sie na miejscu na parapecie,nawet jak pada nie ma problemu. Zapraszam i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 03.02.08, 19:18 Oki. Podam datę w następnym tygodniu bo dopiero wtedy wracam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 08.02.08, 19:10 cytryna_zx napisał: > Oki. Podam datę w następnym tygodniu bo dopiero wtedy wracam :) Tydzien sie konczy! Cytryna zrezygnowal /a ??? Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 09.02.08, 12:45 Nie zrezygnowałem :) Dopiero wczoraj w nocy przyjechałem. Pasuje Ci jutro ?? Rzuć jakąś godzinę, a ja sie dostosuje, tylko do 16 bo mam spotkanie klubowe. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 09.02.08, 17:27 cytryna_zx napisał: > Nie zrezygnowałem :) Dopiero wczoraj w nocy przyjechałem. Pasuje Ci jutro ?? Rogatka nieczynna. Pasujemi ,bos przyjezdny. W takim razie przed Muzeum - godz.11.oo +-1o min. Bede z psem brazowo-czarnym ,OK ? > Rzuć jakąś godzinę, zucilem , weiec potwoerdz. PoZdro Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 10.02.08, 14:13 Co powiecie na forum TOnZ ? Czy takie forum ma racje bytu, jakieś pomysły itd :) Jak by to miało wyglądać ? Dla przykładu podam forum Kaliskiego Klubu Citroena kaliski-klub-cytrynki.phorum.pl/. Wygląd oczywiście można zmieniać, a na moderowaniu i administracji się znam. Czekam na wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: TOnZ w Kaliszu 10.02.08, 17:56 O czymkolwiek związanym z tą kwestią możemy porozmawiać, jak oddział TOnZu powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 10.02.08, 18:28 Wstepnie szacuje stan na dzien dzisiejszy - 11 osob ( w tym zamiejscowi). Uwazam,ze niezalezne forum np. Kaliskie Zabytki - moze istniec od zaraz . Potem sie przerobi na TOnZ . Kwesdtia kosztow , bo sie nie znam na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 11.02.08, 12:45 Po co!? Tu za mało!? I co to za forum - forum nieistniejącego TOnZu? Chcecie, żeby się z nas naśmiewali do rozpuku? Chcecie robić kolejne fora, ratować zabytki, poruszać opinię publiczną, tak? Ale jakoś na spotkanie to przyjść nie umieliście... Czy komuś było chociaż trochę wstyd przed panią Marcinkowską!? Czy ktoś chociaż przeprosił panią Marcinkowską za nadużycie jej dobrej woli i nadszarpnięcie zaufania? Z góry bardzo przepraszam (bo pewnie znowu się któryś za prawdę w oczy obrazi), ale czasem wydaje mi się, że jesteście niepoważni. :( Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 11.02.08, 15:39 Licz się też z tym, że większość z nas jet poza Kaliszem. Ja o żadnym spotkaniu nic nie wiedziałem, deklaracje podpisałem w niedziele i zamierzam włączyć się aktywnie w działalność TOnZ. Oczywiście nie będzie to łatwe bo studiuje 420 km od Kalisza. O takich ważnych spotkaniach i innych rzeczach powinno się informować na meila, smsem, albo listownie. Nie każdy ma codziennie czas czytać nie wiadomo ile postów na gazecie, tym bardziej, że ta strona chodzi czasem "jakby chciała,a nie mogła". Rozmawialiśmy z ok333 na temat tego oddzielnego forum dla członków TOnZ i on był jak najbardziej za. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 11.02.08, 20:52 To spotkanie bylo na poczatku listopada, Ciebie cytryna pewnie jeszcvze nie bylo? Poczatkowo pisales tylko o cytrynie_zx. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 11.02.08, 23:04 A ja myślisz skąd jestem? Proponowałem już bardzo dawno temu, żeby komunikować się na Skypie, my z ok333 już od dawna tam sobie gadamy: normalnie, spokojnie, po ludzku, kiedy chcemy, mimo sporej odległości. (I jakoś ok333 nie uważa, że jestem chamem, który wszystkich chce obrażać, heh.) Więc uważam kolejne forum za całkowicie zbyteczne: nam nie jest potrzebna dywersyfikacja, tylko koncentracja i intensyfikacja. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 11.02.08, 20:48 wielkopolskawschodnia napisał: > Po co!? Tu za mało!? I co to za forum - forum nieistniejącego TOnZu? > Chcecie, żeby się z nas naśmiewali do rozpuku? Chcecie robić kolejne > fora, ratować zabytki, poruszać opinię publiczną, tak? Ale jakoś na > spotkanie to przyjść nie umieliście... Czy komuś było chociaż trochę > wstyd przed panią Marcinkowską!? Czy ktoś chociaż przeprosił panią > Marcinkowską za nadużycie jej dobrej woli i nadszarpnięcie zaufania? > > Z góry bardzo przepraszam (bo pewnie znowu się któryś za prawdę w > oczy obrazi), ale czasem wydaje mi się, że jesteście niepoważni. :( Ja z tomashch'em sie wstydzilismy i przeprosilismy. Pewnie slabo to zrobilismy , bo p.Halina z Forum ,,wyparowala''. Pewnie sie udobrucha, jak nas zobaczy wiecej. I tych zamiejscowych moze tez? Powtarzxam jeszcze raz - tylko spokoj nas uratuje. Co do nowego Forum .Nikt narazie nie proponuje zeby poki co w nazwie Byl ,,TOnZ"" . Ma to byc nasze wewnetrzne forum , dla dyskusji nie dla wszystkich. Ja to tak widze, ale to jest tylko moje prywatne zdanie. Podporzadkuje sie wiekszosci. Czy ma to byc walesowska demokracja??? :D Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 11.02.08, 16:33 Nawet jakoś Kozłówek o którym pierwszy raz w życiu słyszę został uznany za pomnik historii, a Kalisz nie. isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 11.02.08, 21:00 cytryna_zx napisał: > Nawet jakoś Kozłówek o którym pierwszy raz w życiu słyszę został >uznany za pomnik historii, To nie jakis tam ,,kozlowek'', to piekny palac Zamoyskich zamieniony na muzem ,,leninkow'' czyli socrealizmu. www.muzeumkozlowka.lublin.pl/mainpage!.htm a Kalisz nie. isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html A Kalisz nie , bo u nas poznaniaka splawili i nie ma kto o ten status walczyc i podsunac Prezydentowi RP odpowiednio przygotowany wniosek . Scisla albo Zmarzla ma to zrobic??? A moze Majewska ? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: TOnZ w Kaliszu 11.02.08, 22:52 A w czym niby lepszy jest dr Ratajczak od na przykład dr Barańskiej? Bo nie rozumiem w czym... Przestańcie w końcu poznańczyć, tylko myślcie samodzielnie! Jak tak wiecznie będziecie poznańczyć, to nic nigdy nam z tego nie wyjdzie. JUŻ DOŚĆ TEGO POZNAŃCZENIA. JUŻ TEGO SŁUCHAĆ ANI CZYTAĆ NIE MOŻNA! Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 11.02.08, 23:38 Odpowie mi ktoś na moje pytanie co z tym forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 12.02.08, 23:30 Cytrynka przymierz sie . Sprobujemy .Tomashch po maturze zadeklarowal sie dolaczyc. Tam juz nie bedzie postow - gdzie na paznokcie , czy szukam fryzjera na noc poslubna :)!Moze cos takiego , ze czesc dostepna dla wszystkich , a tematy WAZNT i sluzbowe narzazie dla zarejstrowanych, a potem dla czlonkow Tow. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 13.02.08, 00:02 www.tonz.phorum.pl Przy rejestracji podawajcie nicki z gazety. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 13.02.08, 09:55 cytryna_zx napisał: > www.tonz.phorum.pl Przy rejestracji podawajcie nicki z gazety. :) Prosilem ,zeby tonz jeszcze nie uzywac ,bo nie mozna. Moze byc narazie kaliskiezabytki ??? Bi sie na wstepie narazimy TOnZowi, he he. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 13.02.08, 10:31 Zrobione. Rzucajcie propozycje działów, czy na razie zostawić tylko Sprawy Organizacyjne ? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 13.02.08, 15:57 cytryna_zx napisał: > Zrobione. Rzucajcie propozycje działów, czy na razie zostawić tylko Sprawy > Organizacyjne ? Organizacyjne to moze na samym dole. Na poczatek proponuje : I Kaliskie zabytki z Rejestru Zabytkow, i tematy : - nieruchome zabytki cywilne( sredn.mury miejskie, zabytkowy zespol srodmiejski). - nieruchome zabytki sakralne - zabytkowe nekropolie ( i tam wydzielimy na poszczegolne wyznania), - zabytki industrialne. - zabytki inne ( np. koleje i ruchome np.druki) II Zabytki Wielkopolski Wschodnioej i tam podobny podzial) III MOZK i Rezerwat Archeologiczny na Zawodziu a wewnatrz : - Muzea kaliskie - Rezerwat Zawodzie IV Rezerwaty Krajobrazowe i Pomniki przyrody . V Prawne aspekty ochrony zabytkow VI Sprawy Organizacyjne VII Rozne ( czyli ecie pecie o wszechswiecie) VIII Nasza Galeria. tyle z mojej strony. Prosze o dopisywanie, poprawianie i wygladzanie Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 13.02.08, 21:25 Wstępny kształt wg projektu ok333 już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 14.02.08, 21:17 cytryna_zx napisał: > Wstępny kształt wg projektu ok333 już jest. Dzieki ,ale nie spies zsie. Lepiej wolniej , a dokladnie . Chyba,ze niedlugo wracasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 14.02.08, 22:13 Wracam na studia już w niedziele. Pracę przy forum będę miał utrudniona, ale postaram się nie zaniedbywać swoich nowych obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 15.02.08, 01:29 Sfotografowałem dzisiaj cały cmentarz żołnierzy radzieckich, każdą tablicę nagrobka oraz układ w poszczególnych sektorach. Jak będę miał więcej czasu to rozrysuję plan cmentarza i ponumeruje fotki. Wielkopolskawschodnia dodał w jednym z tematów tekst o Bogusławskim, jest tam też w dużej mierze mowa o działaniach TOnZ. Miejmy nadzieje, że osiągniemy swój cel i uratujemy kaliskie zabytki. Ps. Może poleciłby mi ktoś jakąś ciekawą literaturę dotyczącą naszego miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 15.02.08, 10:44 ok333 napisał: > Warto wejsc do ,,it'' przy Garbarskiej 2 (po Gromadzie) i za 11 zl > kupic Balady - Kunickiego i Pniewskiego . . Na stronie OSiRu > znajdziesz cennik poszczegolnych pozycji. Na dole w MOZK tez maja > jakies pozycje. Ostatnmi wqna Garbarskiej kupilem za 4,4o Najnowszy > nr Kalisii Nowej i 2 poprzednie (archiwalne) .Muszt spytac czy maja > jeszcze jakies wczesniejsze. Sorry za palcowke - winno byc Ostatnio na Garbarskiej kupilem... Przy okazji masz ten cennik : www.osir.kalisz.pl/cit/oferta.php Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: TOnZ w Kaliszu 18.02.08, 20:01 Co z tym forum? Zarejestrowałem się i nie dostałem zwrotnego maila aktywacyjnego:( Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 19.02.08, 16:12 Konto już jest aktywne :) Muszę jeszcze raz wszystko poustawiać, bo widzę, że są jakieś małe komplikacje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: TOnZ w Kaliszu 19.02.08, 16:52 o jakie frum chodzi -bo dokladnie nie sledzielm tematu. dajcie jakiegos linka to sie dopisze jesli mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 19.02.08, 20:25 cytryna_zx napisał: > www.tonz.phorum.pl A prosilem , zeby tonzu narazie nie wstawiac ! Mozna to zmienic na np. ,,zabytki Kalisza'' ??? Pragne nadmienic,ze TOnz ma swoje forum . i tak nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 19.02.08, 17:40 Księstwo dałbyś radę pomagać mi w administracji tamtego forum ? Bo u mnie jest krucho z czasem. Część fotek z cmentarza żołnierzy radzieckich zostawiłem w domu więc nie mogę na razie tego skompletować. Zrobię to jak wrócę na święta. Trzeba się będzie kiedyś umówić na konkretna akcję i zająć się robieniem naszego katalogu zabytków. Pozdro:) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 19.02.08, 20:27 Cytryna wyloozuj troche, zalicz sesje najpierw . To dla ciebie obecnie jest najwazniejsze. My poczekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: TOnZ w Kaliszu 20.02.08, 08:28 cytryna_zx napisał: > Księstwo dałbyś radę pomagać mi w administracji tamtego forum ? Bo u mnie jest > krucho z czasem. Część fotek z cmentarza żołnierzy radzieckich zostawiłem w dom > u > więc nie mogę na razie tego skompletować. Zrobię to jak wrócę na święta. Trzeba > się będzie kiedyś umówić na konkretna akcję i zająć się robieniem naszego > katalogu zabytków. Pozdro:) Bardzo chętnie, tylko musisz dokładnie określić w jakich dziedzinach miałbym Ci pomóc. Proponuję kontakt mailowy - możesz pisać na konto na gazecie: ksiestwokaliskie@gazeta.pl Pozdro:) Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: TOnZ w Kaliszu 20.02.08, 19:12 Sesja już zaliczona ;) A co do administracji to już piszę meila ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: TOnZ w Kaliszu 20.02.08, 22:44 cytryna_zx napisał: > Sesja już zaliczona ;) Gratulacje ! 3m sie! A co do administracji to już piszę meila ;) OK ,dzieki Odpowiedz Link Zgłoś