ok333 17.12.07, 22:46 To kaliskie nazwisko . Slyszal ktos z Wao o tym oficerze WP ? Zna moze ktos Jego losy ??? Byl chyba w oflagu IIE ? Prof.Zygmunt Karolak malowal Go w 1934 roku , a wiec w kaliskim okresie tworczosci malarskiej Profesora . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voodoo94 Re: Kpt. lotnik Zygmunt Sniegula ... 10.01.08, 01:40 czy szukasz informacji na temat z .snieguli a moze masz informacje o nim. ja interesuje sie pilotem kazimierzem sniegula urodzonym w dobrcu malym kolo kalisza (obecnie dzielnica dobrzec) ur.1 marca 1903 dowodcy 305 dewizjonnu bombowego ziemi wielkopolskiej.ciekawy zbieg okolicznosci.moze chodzi o ta sama postac a moze nie.kazimierz to brat mojego dziadka.napisz, moze wymienimy sie informacjami.pozdrawiam a.s Odpowiedz Link Zgłoś
voodoo94 Re: Kpt. lotnik Zygmunt Sniegula ... 10.01.08, 02:44 swoja droga mysle ze pilot kazimierz sniegula to wybitnu kaliszanin odznaczony m.in. Srebrnym Krzyżem Orderu Wojennego Virtuti Militari nr 09532 i trzykrotnie Krzyżem Walecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kpt. lotnik Zygmunt Sniegula ... 10.01.08, 14:27 Dzieki za info - wnuku Wielkiego Polaka i Kaliszanina . Kiedys natrafilem na slad tego pilota i zaczalem poszukiwac informacji . Tak sobie mysle , czy nie latal razem z innym kaliszaninem, niezyjacym juz sierz.nawigatorem Zygmuntem Prylinskim . Pana Zygmunta nalem osobiscier i widzialem ksiege lotow dywizjonu. Nie pamietam dzis nru , ale byl to chyba dywizjon mysliwcow nocnych ? Ta ksiega jest w zbiorach rodzinnych wdowy po Nim i syna Bogdana Prylinskiego. Sam Zygmunt Prylinski pochowany jest na cmentarzu tynieckim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
voodoo94 prylinski 11.01.08, 01:00 dziekuje za szybka odpowiec.na poczatku chcialbym wyjasnic ze pilot kazimierz sniegula to brat mojego dziadka a nie dziadek. ale prylinki zegarmistrz ktory mial zaklad zegarmistrzowski kolo ratusza pomiedzy sklepem "desa" a malym barem ,niestety nie pamietam dzis nazwy ale to na tej samej scianie co sklep okulistyczny kiedys nie wiem jak dzis ,byl dobrym znajomym mojego dziadka feliksa s. pamietam z dziecinstwa ze dziadek czesto chodzil do zegarmistrza na pogaduchy.ciekawa historia. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: prylinski 11.01.08, 10:11 voodoo94 napisał: > dziekuje za szybka odpowiec.na poczatku chcialbym wyjasnic ze pilot > kazimierz sniegula to brat mojego dziadka a nie dziadek. ale > prylinki zegarmistrz ktory mial zaklad zegarmistrzowski kolo ratusza > pomiedzy sklepem "desa" a malym barem ,niestety nie pamietam dzis > nazwy ale to na tej samej scianie co sklep okulistyczny kiedys nie > wiem jak dzis ,byl dobrym znajomym mojego dziadka feliksa s. > pamietam z dziecinstwa ze dziadek czesto chodzil do zegarmistrza na > pogaduchy.ciekawa historia. pozdrawiam serdecznieTen Prylinski o, o ktorym piszesz to uczestnik bitwy pod Monte Cassino - Czeslaw , o ile dobrze pamietam. A nawigatorem byl Zygmunt junior ( ojciec Zygmunt byl zegarmistrzem) i mial tzw.sowieckie przejscia - aresztowany przez NJKWD w XII 1939 we Wilnie ,Charkow - wiezienie (siedzial z gen.Boruta Spiechowiczem) Borkuta, Buzuluk, Wychodzi z armia gen.Andersa jako cywil, Bombay, Durban , Gibraltar , Londyn i na koniec chyba Blackpool. To tyle co zapamietalem. A gawedziarzami - po tylu przezyciach i doswiadczweniach - to bylby kazdy.Bo nasze spoleczenstwo poznawalo historie tylko ta wygodna dla komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
voodoo94 dywizjon nocnych mysliwcow 11.01.08, 01:20 pomiedz 1940-47 istnial tylko jeden dywizjon nocnych mysliwcow 307 dywizjon imienia Lwowskich Puchaczy Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Dziadek godny podziwu 10.01.08, 14:34 voodoo94 napisał: > (...)pilot kazimierz sniegula to wybitnu kaliszanin > odznaczony m.in. Srebrnym Krzyżem Orderu Wojennego Virtuti Militari > nr 09532 i trzykrotnie Krzyżem Walecznych. Na pewno nie był z Wehrmachtu, więc gdyby jeszcze miał kaszubskie koneksje, to Tusk pękłby chyba z zazdrości. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Kpt. lotnik Zygmunt Sniegula ... 10.01.08, 14:40 A mówiąc poważnie, to znakomicie, że kultywujesz piękne rodzinne tradycje. Sam miałem wuja i stryja oficerów, którzy jednak nie nawojowali się zbyt wiele - jeden trafił do niewoli niemieckiej, drugi do sowieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
voodoo94 Re: Kpt. lotnik Zygmunt Sniegula ... 11.01.08, 01:06 dziekuje.rodzina to jedno, drugie to zamilowanie do historii, a trzecie to milosc do kalisza i ludzi z nim zwiazanych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Kazimierz Śniegula 11.01.08, 02:48 Proszę uzupełnić :). pl.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_%C5%9Aniegula Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kazimierz Śniegula 11.01.08, 10:25 WW,sadze,ze takiego tekstu godni sa obaj bracia Prylinscy. W tej chwili nie mam juz kontaktu z wdowa po Zygmuncie P. , schorowana zabrala corka do Warszawy. Tutaj w Kaliszu zyje jego syn Danek (Bogdan) - prowadzi punkty Kodaka.Ja sam juz wczesniej poswiecilem temat Z.Prylinskiemu, trzeba go upowac . Ksiege lotow widzialem na wlasne oczu i trzymalem ja w rekach. Loty nocne zapisane byly w niej koorem czerwonym.Podobnie bylo z Jego Identity Card, tez ja ogladalem. Po zakonczeniu dzialan wojennych latal jeszcze we Wloszech , nie pamietam z jakiej bazy - Ancona lub Brindisi. Odpowiedz Link Zgłoś
voodoo94 honorowy obywatel 14.01.08, 21:41 jak patrze na liste honorowych obywateli kalisza to zastanawiam sie dlaczego takich ludzi nie ma i dlaczego inni sa ? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: HOmK 14.01.08, 22:48 Powiem tak: honorowe obywatelstwo miasta dla niektórych, to dyshonor dla niektórych obywateli miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: HOmK 14.01.08, 23:15 > Powiem tak: honorowe obywatelstwo miasta dla niektórych, to dyshonor dla niektórych obywateli miasta. > na przyklad kto? Pytam bo niektorych zupelnie nie znam i ciekawym. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: HOmK 15.01.08, 09:33 naraziegosc napisał: > (...) > na przyklad kto? Pytam bo niektorych zupelnie nie znam i ciekawym. Niektóre nasze miasta miały jako honorowych obywateli Hitlera albo Stalina (obu chyba nie miało żadne). Chyba nawet nie wszystkie to obywatelstwo odebrały. My na szczęście aż takich kłopotów nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: HOmK 15.01.08, 09:41 kaliszanin2 napisał: > Niektóre nasze miasta miały jako honorowych obywateli Hitlera albo > Stalina (obu chyba nie miało żadne). Chyba nawet nie wszystkie to > obywatelstwo odebrały. My na szczęście aż takich kłopotów nie mamy. Bo nie ma nigdzie procedur odwoławczych, dlatego gdzieniegdzie Adolf i koledzy są honorowymi obywatelami miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: HOmK 15.01.08, 10:28 ksiestwokaliskie napisał: > (...)nie ma nigdzie procedur odwoławczych, dlatego gdzieniegdzie Adolf i koledzy > są honorowymi obywatelami miasta. > Szczecin chyba jednak zdjął Adolfa z listy. Na Śląsku mogłoby się zdarzyć, że na liście jakiegoś miasta są do dzisiaj Adolf i Soso, chociaż to mało prawdopodobne - myślę, że jednak pilnowano, żeby Soso nie miał złego towarzystwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: HOmK 15.01.08, 10:36 Ciężko wyczuć, czy Hitler dalej jest HOM. Na Wiki dalej funkcjonuje, ale na stronie Szczecina jest tylko 4 HOM: bip.um.szczecin.pl/UMSzczecinBIP/chapter_11861.asp Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: HOmK 15.01.08, 10:41 ksiestwokaliskie napisał: > Ciężko wyczuć, czy Hitler dalej jest HOM.(...) Któreś duże miasto podjęło uchwałę o wykreśleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: HOmK 15.01.08, 12:41 Tutaj znajdziemy chyba? aktualna liste HOM : www.kalisz.pl/_portal/118951346146e688f559e9e/Honorowi_obywatele.html Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: HOmK 15.01.08, 13:32 Listę kaliskich HOM znamy dobrze, ale akurat nie o tym teraz dyskutowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: HOmK 15.01.08, 15:46 No to na tej liscie przyznam nie widze nikogo za kogo mielibysmy sie wstydzic? Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Kazimierz Śniegula-kpt.lotnik... 14.01.09, 23:22 Upuję,bo może znajdzie się jakiś ślad. Odpowiedz Link Zgłoś
corka_kazia Re: Kazimierz Śniegula-kpt.lotnik... 14.02.09, 19:04 Kazimierz Sniegula po wojnie wyemigrowal do Kanady, gdzie zmarl 23 lata temu. Byl moim ojczymem. Jesli moge w czyms pomoc - prosze o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kazimierz Śniegula-kpt.lotnik... 15.02.09, 10:46 corka_kazia napisała: > Kazimierz Sniegula po wojnie wyemigrowal do Kanady, gdzie zmarl 23 > lata temu. Byl moim ojczymem. Jesli moge w czyms pomoc - prosze o > kontakt. Chodzi nam - proszę Pani - o trochę szczegułów z zyciorysu, tak aby Kapitan nie został zapomniany przez Historię. Sądzimy,że zasługuje na pamięc Miasta i Kaliszan, Prosilibyśmy min. o takie dane : 1. dokładne daty urodzenia i smierci oraz miejscowości. 2. dane dotyczące edukacji - rodzaje szkół i lata kształcenia, 3. służba wojskowa i stopnie oraz lata awansów na poszczególne stopnie 4. krótka charakterystyka postaci - zainteresowania,sbosób bycia itp. 5. trochę fotografii - o ile się zachowały. Pozdrawiam z Kalisza Odpowiedz Link Zgłoś
corka_kazia Re: Kazimierz Śniegula-kpt.lotnik... 16.02.09, 20:32 Kazimierz Sniegula zakonczyl wojne w stopniu podpulkownika. Po wojnie osiedlil sie w Ontario w Kanadzie. Ostatnim miejscem zamieszkania bylo Richmond Hill kolo Toronto, gdzie zmarl 5 lutego 1985 roku. Obie z mama jestesmy wzruszone zainteresowaniem jego losami, chetnie udzielimy dalszych informacjami i podzilimy sie zdjeciami. Prosze je kierowac bezposrednio na adres skrzynki pocztowej gazety: corka_kazia@NOSPAM.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sobieray-3 Re: Kazimierz Śniegula-kpt.lotnik... 17.02.09, 19:04 corka_kazia napisała: > Kazimierz Sniegula zakonczyl wojne w stopniu podpulkownika. > Po wojnie osiedlil sie w Ontario w Kanadzie. Ostatnim miejscem > zamieszkania bylo Richmond Hill kolo Toronto, gdzie zmarl 5 lutego > 1985 roku. Obie z mama jestesmy wzruszone zainteresowaniem jego > losami, chetnie udzielimy dalszych informacjami i podzilimy sie > zdjeciami. Prosze je kierowac bezposrednio na adres skrzynki > pocztowej gazety: corka_kazia@NOSPAM.gazeta.pl Wśród na jest słynny wikipedysta, który chętnię nawiąze ściślejszy kontakt z Panią. My jesli można prosić chętnoie objrzymy pamiątko fotografie po Pamu Półkowniku. Podobny apel kieruję do rodziny sierżanta nawigatora z 309 Dywizjonu pana śp.Zygmunta Prylińskiego. Podaję Pani link do Fotogalerii, fotoforum.gazeta.pl/71,1,784.html gdzie prosimy zamieszczać fotki i ewentualne skany dokumentów. W przyszłym Muzeum Historii Miasta Kalisza napewno zostaną wykorzystane. Pozdrawiamy z Kalisza - kolebki Piastów. Odpowiedz Link Zgłoś
sobieray-3 Re:Pułkownik lotnik Kazimierz Śniegula... 17.02.09, 19:10 sobieray-3 napisał: Oh. sorry - już naprawiłem tytuł/> corka_kazia napisała: > > > Kazimierz Sniegula zakonczyl wojne w stopniu podpulkownika. > > Po wojnie osiedlil sie w Ontario w Kanadzie. Ostatnim miejscem > > zamieszkania bylo Richmond Hill kolo Toronto, gdzie zmarl 5 lutego > > 1985 roku. Obie z mama jestesmy wzruszone zainteresowaniem jego > > losami, chetnie udzielimy dalszych informacjami i podzilimy sie > > zdjeciami. Prosze je kierowac bezposrednio na adres skrzynki > > pocztowej gazety: corka_kazia@NOSPAM.gazeta.pl Wśród na jest > słynny wikipedysta, który chętnię nawiąze ściślejszy kontakt z > Panią. A czy Pani, órka p.Pułkownika mieszka w Polsce ? W jakim mieście - jesli można zapytać ? Pozdrawiamy z Kalisza - kolebki Piastów. Odpowiedz Link Zgłoś
corka_kazia Re: Kazimierz Śniegula-kpt.lotnik... 18.02.09, 16:03 Zdjec z okresu wojennego zachowalo sie niestety niewiele; wiekszosc z nich jest u mojej Mamy, ktora nie korzysta z internetu; umieszczenie ich na niniejszym forum potrwa wiec nieco dluzej. Kilka, ktore sa w moim posiadaniu zeskanuje w najblizszej przyszlosci. Jeszcze raz dziekuje za zainteresowanie losami Kazia. Wszelkie dalsze pytania prosze kierowac na adres skrzynki pocztowej Gazety: corka_kazia@gazeta.pl,ktora zalozylam specjalnie w tym celu - milo bedzie poznac osoby, ktore chca sie przyczynic aby jego nazwisko nie zostalo zapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś