ok333 28.02.09, 11:09 Mam nadzieję, że to nie jest pytanie retoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prezesmarcin Re: Tegoroczna Noc Muzeów w Kaliszu będzie ??? 28.02.09, 11:35 W Poznaniu na pewno bedzie a i pewnie Konin tez cos zorganizuje ...w Goslawicach Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Tegoroczna Noc Muzeów w Kaliszu ??? 02.03.09, 14:50 Chyba niee, bo MOZK nastawia sie na imrezy plenerowe na Zawodziu ; www.rc.fm/kulturalne/wiosenne-plany-zawodzia.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Tegoroczna Noc Muzeów w Kaliszu ??? 02.03.09, 14:59 Czy są tam myślaćy ludzie.Kaliszobranie pokazało jest jakieś zainteresowanie, przy dobrej reklamie pewnie trcihę luda by się zjawiło, ale pewnie się nikomu nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Tegoroczna Noc Muzeów w Kaliszu ??? 02.03.09, 15:19 Wystarczy odpowiednia informacja w mediach i na słupach ogłoszeniowych. Szkoda, że nasze muzeum jest tak słabo zabezpieczone :( Uniemożliwia to wystawienie najcenniejszych znalezisk na ekspozycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Muzeów w Kaliszu zabezoieczine ??? 02.03.09, 16:58 Mają swoj monitoring - kamery ze wszystkich stron. Nie wiem czy połączony on jest z monitoringiem SM. Samą Straż mają ,,pod bokiem''. I sprawną, operatywną Policję z dodatkowo opłacanymi przez Miasto patrolami:). Przy takiej ochronie , to nawet dziwica niemoże paść ,,łupem'':). Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Noc Muzeów , ale w Smiełowie 06.05.09, 21:18 Za Życiem w Kaliszu : Muzeum im.Adama Mickiewicza w Śmiełowie zaprasza na obwitującą w atrakcje Noc Muzeów, która odbędzie się dnia 16 maja w godz.17.00 do 1.00. Atrakcje jakie tej nocy oferuje muzeum są wolne od opłat. Więcej czytaj w papierowym wydaniu ŻK. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re:Noc Muzeów , ale w Smiełowie 08.05.09, 19:00 noc bedzie ale ciemna Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re:Noc Muzeów -plan (marzenia) 08.05.09, 19:09 1) Grod na Zawodziu, 2) MOZK-siedziba glowna 3)Galeria Kulisiewicza 4)BWA 5)Wieza Cisnien 6) Russow 7) Lewkow szalu jak na miasto tej wielkosci nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re:Noc Muzeów -plan (marzenia) 08.05.09, 19:40 Raczej standard krajowy dla miast, które nie stawiają na turystykę i kulturę. Dla niektórych osób to nawet za dużo... ja natomiast uważam, że lepiej jedno a dobre. Powolutku zaczyna się myśleć o muzeum... przy Bazylice. Módlmy się do św. Józefa o powodzenie tej szlachetnej inicjatywy, choć grosz zapewne też by się przydał :) Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re:Noc Muzeów -plan (marzenia) 08.05.09, 20:30 na nie powolutku ale ja slyszalem juz od dawna, bardzo dawna o muzeum przy bazylice. PS. a w dzwonnicy cos ma byc, slyszalem czy czytalem gdzies w prasie ze ma byc jaks galeria czy cos podobnego? Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re:Noc Muzeów -plan (marzenia) 08.05.09, 21:36 Tak, coś w stylu galerii, ale to niejako obok tworzącego się muzeum. Były różne koncepcje, muszę podpytać jak to teraz wygląda. Grunt, że coś się dzieje! Nie zapomnijmy, że parafia ma na swojej głowie np. dom pielgrzyma. Może nawet nie zauważyliście, że skończyła się wymiana tynków plebanii, zaakcentowano coś na wzór “ślepych” okien, czego wcześniej nie było itp. Na wszystko potrzeba czasu, jak to mówią - nie od razu Kraków zbudowano. Bazylika ma co pokazywać, warto więc czekać. Nie sądzę, aby jakakolwiek inna parafia w diecezji miała w swoich zasobach takie perełki. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Noc Muzeów -plan (marzenia) 09.05.09, 08:34 Prezesiemarcinie nie przesadzaj z tymi placówkami muzealnymi i ,,paramuzealnymi''. MOZK, KGP,,Zawodzie'' i O/Russow - zgoda, lecz to się wiąże z dodatkowymi kosztami, a także zatrudnieniem ludzi - choćby na ,,umowę-zlecenie'', czy jaką tu formę można obecnie zastosować. Jednak, skoro to jest przedsięwzięcie ogólnopolskie - mające przybliżyć Kulturę zapędzonemu społeczeństwu, to p o w i n n y być przygotowane środki finansowe centralne i marszałkowskie na ten szczytny cel. Wiemy dobrze,że trwonione są nasze podatki na przeróżne ,,pierdoły'' typu szkolenia firmowe w krajach pólnocnej Afryki czy w Turcji, obkładanie sie różnych instytucji ,,w marmury'' czy wypasine bryki, nic nie wspominając o bonach towarowych, biletach lotniczych i innych ,,udogodnieniach. To właśnie z funduszy tych firm często napędzsanych z nadmiernych podwyżek cen powinien byc uchwalony ,,podatek coolturalny'' :).Widzimy przecież jak instytucje muzealne są finansowane. Piszczą z biedy jak najubożsi emeryci i renciści.Wiem, że dyrektorzy Splitt i Rozpara(BWA) zrobili by wszystko by takie Noce zorganizować. Wystarczyłoby do tego przedsięwzięcia namówić szefostwo KLA, by zorganizowało ,,nocną linię specjalną'' relacji Kalisz Centrum - Russów - Kalisz pl.św.Józefa - Zawodzie - Kalisz Centrum.Taką Noc można by przedłużyć nawet na sobotnie przedpołudnie, o ile było by takie zapotrzebowanie. Ale takie zapotrzebowanie trzeba tworzyć. Przy tak długiej trasie trzeba zapewnic oprócz przewodników muzealnych także turystycznych. lecz przedewszystkim oprócz zbiorów muzealnych trzeba przygotować i udostępnić nowe walory turystyczne. Przykładem takiego nowego waloru turystycznego jest - stanowisko archeologiczne przy ul.Łaziennej, które powinno być zaadoptowane do takich celów , a nie zalewani betonem na miniparking ! . Trzeba myśleć przyszłościowo, a nie dorażnie! A ten miniparking to właśnie przykład bezmyślności, przykład myślenia wbrew logice i miejskim strategiom. Dziw(nie podziw :)) bierze, że Prezydent Pęcherz przyklasnął tej marszałkowskiej inicjatywie. Włączyć do takiej Nocy (może koleno?) mozna by było kaliskiue cmentarze - w s z y s t k i e ! Galeria Parafialna ( szkoda, że nie Muzeum Diecezjalne) była by kolejnym mnocnym punktem takiej wydumanej przeze mnie Nocy, ale jak to śpiewali Starsi Panowie ... ,,Jak dobrze jest wiosną pomarzyć nad Prosną''... Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re:Noc Muzeów -plan (marzenia) 09.05.09, 09:04 >Wystarczyłoby do tego > przedsięwzięcia namówić szefostwo KLA, by zorganizowało ,,nocną > linię specjalną'' relacji Kalisz Centrum - Russów - Kalisz > pl.św.Józefa - Zawodzie - Kalisz Centrum.Taką Noc można by > przedłużyć nawet na sobotnie przedpołudnie, o ile było by takie > zapotrzebowanie. Ale takie zapotrzebowanie trzeba tworzyć. Przy tak > długiej trasie trzeba zapewnic oprócz przewodników muzealnych także > turystycznych. lecz przedewszystkim oprócz zbiorów muzealnych trzeba > przygotować i udostępnić nowe walory turystyczne. pomysl z autobusem ok-np podroz wyremontowanym ostatnio ogorem ale trzbea chciec a nie oddawac autobus do W-wy. w Poznaniu kursuje linia zabytkowa tramwajowa i chyba autobusowa tez byla w zeszlym roku (nietylko w noc muzeow)(ale w Poznaniu jest KMPS a w Kaliszu mamy KLA to wszystko tlumaczy). czyli jak sie chce to mozna to zorganizowac. PS. do nocy moznaby dodac jeszcze wieze widokowa na raruszu. PS2. czy cos wiadomo wiecej o nowej araznazcji wystawy w powyzszym obiekcie? (czy tylko pozostalo to w fazie planow). PS3. sorki za chaos w wypowiedzi ale chyba z grubsza wiadomo o co mi chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Noc Muzeów -plan (marzenia) 09.05.09, 10:48 prezesmarcin napisał: > > pomysl z autobusem ok-np podroz wyremontowanym ostatnio ogorem ale > trzbea chciec a nie oddawac autobus do W-wy. Pomysł zaczerpnąłem z terenu Wałbrzycha , lecz z sezonu turystycznego. Trasę mieli jeszcze dłuzszą bo od Zamku Ksiaż poprzez Szczawno Zdr. - Jedlinę Zdr. - Głuszycę Grn. - Walim - do Zagórza Sląskiego. Autobusy wałbrzyskiego MZK satrowały z 2 punktów najbardziej oddalonych od siebie jako wahadło i zdało to egzamin. Turyści byli zadowoleni, pomimo braku takiej atrakcji jak ,,SAN H100- b''. A jeśli chodzi o ten zabytkowy wehikuł, to nie jest tak jak piszesz. Kaliskie MPK(wtedy) pozbyło się ,,grata'' - nie myśląc o muzealnictwie - sprzedając go w prywatne ręce. Grat stał jeszcze parenaście /dziesiąt lat w gospodarstwie wiejskim. I tak by stał pewnie jeszcze, gdyby go nie wypatrzyli stołeczni Miłoośnicy komunikacji miejskiej. Ja też bym chciał, aby takie pojazdy - stare BUssingi, SANy, Jelcze-,,ogórki'' syrenki, mikrusy, radia Pionier czy OTV Wisła itd. znalazły miejse w Muzeum Historii Przemysłu w Opatówku. Wiem, że dyr.Marciniak i dr J.Dolat też by chcieli, ale chronicznie brak im kasy i pomieszczeń pewnie. Wiem, co dr Dolat ,,uratował'' ze zbierskiej Cukrowni i czego nie zdołał uratować. Razem z nim ratowałem stare szyny, a właściwie ich końcówki z tłoczeniami hut z końca XIX w z niszczonej Kaliskiej Kolei Dojazdowej. Ani Cukrownia Zbiersk z lat 1852-1900 nie została wpisana do RZ, ani kalisko-turecka kolejka z ich ciekawymi infrastrukturami przemysłowymi. I tak Szlak Industrialny na terenie grodzkiego i ziemskiego powiatów szlag trafił! > > w Poznaniu kursuje linia zabytkowa tramwajowa i chyba autobusowa tez > byla w zeszlym roku (nietylko w noc muzeow)(ale w Poznaniu jest KMPS > a w Kaliszu mamy KLA to wszystko tlumaczy). czyli jak sie chce to > mozna to zorganizowac. U nas też funkcjonuje nieformalna grupa MKM, ale zajmuje się głównie fotografowaniem. Takich grup nie organizuja przedsiębiorstwa, one się same organixują spośród pasjonatów i b. pracowników :). > > PS. do nocy moznaby dodac jeszcze wieze widokowa na raruszu. > Tak, masz racje i jeszcze platformę widokową ,,poPedową'' :).Można by postwic jeszcze ze dwie - na Majkowie i na skarpie przy ul.Ludowej, bo tam bloki przesłaniaja cudowna panoramę Miasta. > PS2. czy cos wiadomo wiecej o nowej araznazcji wystawy w powyzszym > obiekcie? (czy tylko pozostalo to w fazie planow). > To chyba leży w gestii społeczników PTTK i Wydziału Kultury? No chyba że nastepca prezydenta Pęcherza wybudował by nową siedzibę dla władz Miasta, a starą Miasto przeznaczyłoby na MHMK :):)! > PS3. sorki za chaos w wypowiedzi ale chyba z grubsza wiadomo o co mi > chodzi Nie dziwię się Twojemu i nas pozostałym, chaosowi, ale tych smutnych spraw i zaszłosci tyle sie nagromadziło, że głowa boli. Cieszę się, że przybywa nowych stowarzyszen, nowych pomysłodawców, ale one nie moga wyręczać Wydziałów Kultury wszystkich szczebli. One mogą je wspomagać, bo potrzeba spójnych działań urzędników, samorządów i ,,ludzi postrzelonych'' :). Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Noc Muzeów -plan (marzenia) 10.05.09, 11:12 Ale ogłoszenie Muzeum wyjażnia wszystko prawie : www.muzeum.kalisz.pl/pdf/2009-04-05-udzielenie.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
sobieray-3 Re: Noc Muzeów w Warszawie ... 10.05.09, 13:51 Tu znajdziemy szczegóły odnośnie Nocy Muźeów w stolicy. Ponad 140 placówek do dyspozycji turystów : www.architektura.info/index.php/wydarzenia_architektoniczne/noc_muzeow a poniżej spis muzeów i galerii stołecznych. Głowa boli. Nie to co w mieście powiatowym, drugim co do wielkości w Wielkopolsce :). www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/pliki/pdf/18586Info%20pras%20Noc%20Muzeow-spis.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Noc Muzeów we Wrocku ... ... 10.05.09, 14:19 www.terazwroclaw.pl/artykul.php?id=4019 Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Noc Muzeów we Wrocku ... ... 10.05.09, 15:37 "UWAGA: Wszystkie publikacje Muzeum Narodowego będą tej nocy tańsze o 50%" Takie coś to ja rozumiem... szkoda, że nie mam w ten weekend czasu aby jechać do Wrocławia czy Poznania, bo tam podobno też będzie można nabyć wydawnictwa muzealne w atrakcyjnych cenach. No cóż, zalety mieszkania w miastach z prawdziwego zdarzenia. www.estrada.poznan.pl/teatr-32-341--Pl.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: NM - Gołuchów niezawodny :) 15.05.09, 11:47 Dla zmotoryzowanych polecam muzea w Gołuchowie : www.calisia.pl/articles/4267-goluchow-ozyje-noca Tylko dla zmotoryzoweanych, bo nie sądzę by KLA się poświćiło dla reszty :).takie zjawisko nazywam : NIE DA SIĘ Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: NM - Gołuchów niezawodny :) 15.05.09, 14:16 Jakbym miał samochód to na pewno bym się udał, oferta wręcz bajeczna! Autobusem chyba faktycznie nie ma takiej możliwości. Jadąc dzisiaj linią 19E z Kalisza przysłuchałem się rozjuszonemu tłumowi określającego kierownictwo KLA mianem najzwyklejszych "debili". Ja tam byłem spokojny, w końcu 20 minut opóźnienia po 4 przystankach to tutaj nic niezwykłego. Po co komu papierowe bilety, a niech kierowcy sprzedają je na przystankach. Proponuję dodatkowo wprowadzić, aby w ramach swojej oferty sprzedawali również gazety, wody i inne fanty. Taki sklepik w ramach zasady frontem do klienta, aby umilić podróż w zapchanych po brzegi pojazdach o temperaturze dorównującej tej na Saharze. Kwestie zapachowe pominę. Podróżuję po dziesiątkach miast, również zagranicznych, ale w życiu nie widziałem tak źle zorganizowanego transportu publicznego. Ciekawe za co to biedne miasto spotkało taka plaga urzędujących idiotów na tak odpowiedzialnych stanowiskach? Po skorzystaniu z oferty KLA nie dziwię się dlaczego w Kaliszu jest tyle samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Poznan i Konin 16.05.09, 05:23 w programie "NM" mozna zajrzec nawet do IPN. i Konin tez moze: www.muzeum.com.pl/content/view/109/ a tam wystep zespolu: Semibrevis jesli na miejscu nie mozna to nasi wystepuja wyjazdowo. bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Poznan i Konin 16.05.09, 05:23 prezesmarcin napisał: > w programie "NM" mozna zajrzec nawet do IPN. > chodzi mi o Poznan Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin we wrzesniu??? 16.05.09, 05:29 a moze bedzie w troche innym terminie tak jak to bylo przy pseudo obchodach wielkiego jubileuszu 750 lecia lokacji miasta. no bo po co robic to w terminie kiedy "NM" jest w innych miastach. MOZK, miasto (poniewaz takie rzeczy organizowane sa przy wspolpracy z magistratem/0 umozliwi mieszkancom Kalisza po po prostu zapoznanie sie z atrakcjami muzeow w innych miastach ;-) ot takie "strategiczne" myslenie Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: w Kaliszu ??? 16.05.09, 22:08 Herzlich wilkommen aus Posen :). Gdyby w Kaliszu było drugie muzeum, choćby MHMK ( oczywiście nie wirtualne :) ),sytuacja byłaby diamteralnie różna. A tak cóż, chociaż pomodliliśmy się z kaliszmanem za dusze chłopców z 29 pułku Strzelców Kaniowskich, bo wczoraj było ich święto pułkowe. Zaliczyliśmy także spektakl fantastyczny w podziemiach Browaru Weigta. Szkoda tylko,że nie dało rady wyączyć kufelka portera??? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: ...w Poznaniu 17.05.09, 02:27 Właśnie wróciłem: tysiące (nie steki, tylko tysiące) zwiedzających. (Nawet nie będę pisać co, gdzie i jak, bo mi wstyd za nasze MOZK.) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: ...w Łodzi 18.05.09, 10:44 W bieżącym roku Noc Muzeów zbiegła się ze świętem Miasta. Była moc nawt nietypowych atrakcji ze świetem ulicy Piotrkowskiej włacznie. I było cosnaprawde nietypowego : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=755&w=95366407&a=95379069 Nawet łódzkie MPK dostosowała ruch do atrakcji ustanawiająć nowe linie : www.mpk.lodz.pl/files/noc_muzeow.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: ... a w Poznaniu zgrzyty 18.05.09, 11:21 e, ale w obluiczu kaliskiej mizerii warto wiedzie, że konkurencja w zaistnieniu w NM t r w a :) i doprowadza nawet do absurdów - jak w naszej/waszej Metropolii : miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,6617023,Kto_uprowadzil_wystawe_z_Placu_Wolnosci_.html Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: ... Wrocław się kłania i 18.05.09, 11:54 Trochę wieści i ciekawostek ze stolicy Dolnego Śląska : miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,6616505,Jak_wroclawianie_noca_szturmowali_muzea.html Podobnie szalona Noc w Krakowie : miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,6614232,Muzealne_szalenstwo_piatkowej_nocy.html oraz : www.dnidziedzictwa.pl./ Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Ostrów 18.05.09, 12:24 W Ostrowie odbyła się namiastka Nocy Muzeów. www.ostrow-wielkopolski.um.gov.pl/cache/18/1652/_2009/05/12_/20024.html Jak na możliwości tego miasta i tak cieszy mnie organizacja podobnego przedsięwzięcia. Myślę, że za kilka lat, kiedy synagoga będzie już wyremontowana, a Muzeum Diecezjalne otwarte oferta ta będzie znacznie ciekawsza. Wystarczy jeszcze zaprosić do współpracy miłośników kolei, którzy prowadzą izbę z ciekawymi pamiątkami i zorganizować wystawę z makietą kolejową. Znając dyrektora Witolda Banacha i innych pasjonatów wszystko jest do zrobienia. Może i Kalisz za kilka lat zabłyśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ostrów 18.05.09, 18:47 Muzeum Diecezjalne w Ostrwoie to kpina.To tak jakby w Kaliszu chciano utworzyć muzeum kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Ostrów 18.05.09, 22:09 Muzeum kolei w Kaliszu? Dlaczego nie jeśli znajdzie się osoba/instytucja, która je sfinalizuje. Przyklasnę nawet pomysłowi muzeum sztuki egipskiej czy galerii rzeźby romańskiej, chociaż romanizmu w Kaliszu tyle co kot napłakał, nie wspominając nawet o sztuce orientalnej. Muzeum samochodów zabytkowych masz np. w Gostyniu, chociaż nie ma tam fabryki takich pojazdów. Nie trzeba dorabiać do tego ideologii, zasadniczym celem działalności takiej placówki jest prowadzenie działalności o charakterze naukowo- badawczym, edukacyjnym i ochrona zagrożonych zbiorów, te cele spełnisz obojętnie czy to będzie Kalisz, Ostrów Wlkp., Ołobok czy Ostrzeszów. Rozumiem ambicje mieszkańców, ale nie tędy droga. W Ostrowie są na to warunki lokalowe (patrz. pracownia konserwatorska) których nie ma w Kaliszu. Masz pomysł skąd Kuria może wyłożyć kilkanaście/ kilkadziesiąt mln. zł. na zakup terenu i budowę nowego budynku to daj znać. Na razie są inne priorytety, chociażby ochrona cennych drewnianych kościołów. Kościół wie co robi, spokojna głowa, zajmuje się tym elita intelektualna z Przewodniczącym Komisji ds. troski o zabytki kultury i archiwalia na czele. Tyle co Oni zrobili przez kilka lat dla zabytków to nie sądzę, aby ktokolwiek z nas mógł zrobić przez całe swoje życie. Także ostrożnie z osądami, chociażby dla dobra kaliskiego TOnZ. No chyba, że na starcie chcecie być skreśleni z jakiejkolwiek dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ostrów a Muzeum Diecezjalne 19.05.09, 10:03 Szycha-ns napisał : > ,,Kościół wie co robi, spokojna głowa, zajmuje się tym elita intelektualna z Przewodniczącym Komisji ds. troski o zabytki kultury i archiwalia na czele. Tyle co Oni zrobili przez kilka lat dla zabytków to nie sądzę, aby ktokolwiek z nas mógł >zrobić przez całe swoje życie. '' Szycha , i tym sposobem ustawiłes nas na baczność :). Ja mam serce otwarte i władzom ko.ścielnym na cele Muzeum oddał bym bez dyskusji wszystkie wolne obiekty pojezuickie, a nawet bym dołożył nowoodkopane fragmenty murów i sal/zbiorniów ?( bo jeszcze nie wiem co tam było?). Nikt z nas nie neguje wiedzy i umiejętności naukowców kościelnej Komisjo ds Zabytków. Napewno przed nimi chylimi czoła, wszak my jesteśmy tylko amatorami. To nas różni od zwykłych zjadaczy chleba, że chcemy coś dla naszego Miasta i Regionu zrobić i nie dziw się, że chcielibyśmy zatrzymać na ,,naszym'' terenie coś, co do Terenu tego przynależy. Izby Tradycji kolejowej napewno do Kalisza nie przeniesiemy:). Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Ostrów a Muzeum Diecezjalne 19.05.09, 10:38 Gmach pojezuicki, ach marzenie! Gdyby to tylko nie była własność województwa, piękniejszego miejsca nie znajdziemy w całej Diecezji! Co dopiero mówić gdyby inne muzea, w tym narodowe, oddały co nakra... wypożyczyły i zapomniały oddać. Mielibyśmy najstarszą drewnianą rzeźbę romańską w Polsce i sporo innych rzeczy. Jak będzie - zobaczymy. Pamiętajmy, że obecna Diecezja Kaliska składa się z terenów takich diecezji jak poznańska, włocławska, gnieźnieńska, częstochowska, wrocławska i opolska. Każda ta cząstka to inny teren i inne tradycje. Mam nadzieję, że przyszłe Muzeum będzie bardziej łączyć niż dzielić. Nie mam ŻADNYCH wątpliwości, że chcecie zrobić coś dobrego dla swojego miasta, ale co do regionu... no, tu bym się nie zgodził, ale to moje zdanie. A tym czasem postaram się dowiedzieć jak obecnie wyglądają sprawy, w przeciągu kilku miesięcy mogło się przecież wiele pozmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ostrów 19.05.09, 10:28 Jesli idzie o muzea to, Kalisz jest pustynią.Dlatego dziwię się, że takie muzeum powstaje, gdzie indziej.Dla mnie niema wiekszego znaczenia, czy w Ostrowie, czy w Opatówku. Mówisz ostroznie z osadami. przeciez ja nikogo nie osądzam, tylko się dziwię, ze miasto Kalisz znów się nie dogadał z kim trzeba.TOnZ to nie ma byc kolejne stowarzyszenie dla kolegów.Przykład margaryny, że TOnZ nie ma zamiaru tylko sie przygladać. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Ostrów 19.05.09, 10:50 No wiesz, określiłeś decyzję Kościoła jako kpina... wybacz, ale nie było to stosowne. Nie mam pojęcia czy kiedykolwiek były prowadzone na ten temat rozmowy z miastem, to pytanie już nie do mnie. Kalisz jak na miasto powiatowe to średnia krajowa, ot przeciętniak. Muzea powstają w różnych miejscach, czy to Opatówku, Lewkowie czy Ostrowie. Tam gdzie jest na to sprzyjająca sytuacja i nie ma się czemu dziwic. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ostrów 19.05.09, 09:46 szycha-ns napisał : ,,Znając dyrektora Witolda Banacha i innych pasjonatów wszystko jest do zrobienia.'' Czy to ten znany ostrowski fotograf i regionalisya? Czy ktoś z młodego pokolenia :) ? Odnośnie Izby Tradycji PKP , to p.Markowi Płócieniczakowi przydałby się na cele ekspozycji cały Zakład Taboru w Ostrowie :) ? Bo gdzie pomniesci w Ozbie wagony. A maja ich sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Ostrów 19.05.09, 10:41 To Dyrektor Muzeum Miasta Ostrowa Wielkopolskiego, darzę tą postać dużym szacunkiem i sympatią. Czy fotograf... raczej nie, chociaż regionalista jak najbardziej. No właśnie, zbiorów Izby nie miałem jeszcze okazji zobaczyć, musiałbym skontaktować się telefonicznie i uzgodnić taką wizytę. Znajdę tutaj chętnych na wyprawę? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ostrów 19.05.09, 12:17 No to nasze muzeum wzbogaciło się o bezcenny eksponat ;) www.kalisz.pl/portal.php?aid=news&news=12427187724a12623468b39 Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kalisz ... 19.05.09, 17:33 Dobrze by było, gdyby teraz MOZK i dyr.Splitt w ramach rewanżu zwróciło Miastu płytę z królem Kazimierzem Wielkim. Och jak cieszyłbym się widząc go na średniowiecznym murze Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kalisz ... 19.05.09, 17:43 A tak świętowaliśmy NM w ub roku : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=79661277&v=2&s=0 Wydobyłem z czeluści. Odpowiedz Link Zgłoś