01.07.07, 22:42
Juz niedlugo wejdzie w zycie nowe prawo o sadach:
- minister sprawiedliwosci bedzie mogl zawieszac sedziow w czynnosciach i
delegowac ich do innych sadow
- pojawia sie mozliwosc odebrania immunitetu sedzom w 24 godziny
- moze tez wyznaczac zastepcow prezesow sadu a im samym dane zostaja wieksze
uprawnienia

Cwiczenia z wyobrazni: co to oznacza? :)
Obserwuj wątek
    • 220volt Re: Ziorro 02.07.07, 00:39
      > Cwiczenia z wyobrazni: co to oznacza? :)
      Proste: PRL-bis wkracza do sądów. To było do przewidzenia.

Ciekawsze -imho - jest to, że kariera Ziorro zaczyna podobno lekko irytować Wielkiego Wodza, bowiem szybko rosnący Ziorro wprowadza dysharmonię w proporcjach między Wielkim Wodzem a resztą.
      Jako żywo przypomina mi to sytuację sprzed prawie stulecia, z pewnego niezbyt odległego państwa, w którym kolejni 'zaprowadzacze' słusznej światopoglądowo sprawiedliwości padali ofiarami swej własnej nadgorliwości. Może być ciekawie :)
      • siemiatycze Re: Ziorro 02.07.07, 01:31
        Jak słyszę słowo "immunitet" to aż cholera mnie bierze na myśl do czego jest on
        wykorzystywany.

Co do PRL bis to jeszcze pozostał TK,który też coś do powiedzenia będzie miał.
        • penicylina81 Re: Ziorro 02.07.07, 07:52
          siemiatycze napisał:

>
          > Co do PRL bis to jeszcze pozostał TK,który też coś do powiedzenia będzie miał.

Trybunał zyskuje poparcie w społeczeństwie,jeśli wierzyć sądazom. Safjan się
          cieszy...
          • mmk9 sondażom można ostrożnie wierzyć, jeśli chodzi 02.07.07, 08:57
            o zagadnienie "kogo wolisz, Romana czy Andrzeja". I podobne. Natomiast nazwa TK
            brzmi tak dostojnie, ach... T r y b u n a ł K o n s t y t u c y j n y
            Sam smak. Spróbujcie zapytać moich sąsiadow, na pewno powiedzą, ze ufają. Samej
            nazwie, bo do czego to służy juz lepiej nie pytać.
            Hihi, przypomniało mi sie, jak moi siostrzeńcy /dawno, dawno temu/ rozkoszowali
            się swieżo poznanym słowem " w a p n o ". Taka sama fascynacja to była, słowo
            daję.
            • penicylina81 Re: sondażom można ostrożnie wierzyć, jeśli chodz 02.07.07, 09:13
              Hi hi, coś w tym jest:-)
            • hansgrubber Re: sondażom można ostrożnie wierzyć, jeśli chodz 02.07.07, 09:22
              Sa takie wypowiedzi ktore sa doskonale - same sie komentuja.
              • 220volt Re: sondażom można ostrożnie wierzyć, jeśli chodz 02.07.07, 12:04
                Chapeau bas! :)))) (Dobrze, że nie trafiło na mnie :D)
        • hansgrubber Re: Ziorro 02.07.07, 09:23
          Za TK tez sie wzieli. Nie slyszales?
          • penicylina81 Re: Ziorro 02.07.07, 10:55
            A dokładniej to o co chodziło z TK?
        • 220volt Re: Ziorro 02.07.07, 12:34
          siemiatycze napisał:

> Jak słyszę słowo "immunitet" to aż cholera mnie bierze na myśl do czego jest on
          >
          > wykorzystywany.

Jeżeli ktoś wykorzysta młotek do rozbicia łba bliźniemu, to wstrzymać produkcję młotków? No chyba nie...

Nie ma takiego immunitetu, którego nie można uchylić (przynajmniej ja takiego nie znam). Są też procedury demokratyczne i atrapy tychże.

Sensem immunitetu obejmującego władzę sądowniczą jest ochrona niezawisłości sądów właśnie przed wszelkiej maści Ziobrami. Lepiej 'przełknąć' bezkarność sędziego prowadzącego po pijaku (a i tak nie ma takiej konieczności) niż obserwować totalne manipulowanie wymiarem sprawiedliwości przez rozgorączkowanego politykiera-rewolucjonistę. Jeśli jesteś zwolennikiem Ziobry, to chciałbym zauważyć, że - póki co - wyborów jeszcze nie udało sie odwołać i za dwa lata może jego miejsce zająć aferzysta z Samoobrony albo komuch z SLD, czyli manipulator się zmieni, ale... smycz pozostanie. Wtedy wszyscy dzisiejsi zwolennicy nałożenia kagańca Temidzie podniosą larum, że łamana jest konstytucyjna zasada podziału władzy. I będzie śmiesznie.

>
          > Co do PRL bis to jeszcze pozostał TK,który też coś do powiedzenia będzie miał.

Nie od razu Kraków zbudowano. IVRP też potrzebuje czasu.
          • hansgrubber Re: Ziorro 02.07.07, 13:49
            O! Znow sie zgadzam.
            • penicylina81 Re: Ziorro 02.07.07, 13:56
              hansgrubber napisał:

> O! Znow sie zgadzam.

Jak przyjemnie na taką treść popatrzeć:-)
          • siemiatycze Re: Ziorro 02.07.07, 14:04
            220volt napisał:
            > Jeżeli ktoś wykorzysta młotek do rozbicia łba bliźniemu, to wstrzymać
            produkcję
            > młotków? No chyba nie...

- Jesteś mistrzem socjotechnicznych zagrywek.Już tłum prostaczków wali Ci brawa.

> Nie ma takiego immunitetu, którego nie można uchylić (przynajmniej ja takiego
            n
            > ie znam). Są też procedury demokratyczne i atrapy tychże.

- Zmuszasz mnie do bycia obrońcą Ziobry.Zapytam więc:Ile takich immunitetów
            uchylono?Tylko nie mów mi tu,że nie było takiej potrzeby.

> Sensem immunitetu obejmującego władzę sądowniczą jest ochrona niezawisłości
            sąd
            > ów właśnie przed wszelkiej maści Ziobrami. Lepiej 'przełknąć' bezkarność
            sędzie
            > go prowadzącego po pijaku (a i tak nie ma takiej konieczności) niż obserwować
            t
            > otalne manipulowanie wymiarem sprawiedliwości przez rozgorączkowanego
            politykie
            > ra-rewolucjonistę. Jeśli jesteś zwolennikiem Ziobry, to chciałbym zauważyć,
            że
            > - póki co - wyborów jeszcze nie udało sie odwołać i za dwa lata może jego
            miejs
            > ce zająć aferzysta z Samoobrony albo komuch z SLD, czyli manipulator się
            zmieni
            > , ale... smycz pozostanie. Wtedy wszyscy dzisiejsi zwolennicy nałożenia
            kagańca
            > Temidzie podniosą larum, że łamana jest konstytucyjna zasada podziału władzy.
            > I będzie śmiesznie.
            >
            > >
            > > Co do PRL bis to jeszcze pozostał TK,który też coś do powiedzenia będzie
            > miał.
            >
            > Nie od razu Kraków zbudowano. IVRP też potrzebuje czasu.

- Z tym się zgodzę.Nie jestem ślepym zwolennikiem Ziobry,choc żywię dla niego
            pewien szacunek.

• 220volt Re: Ziorro 02.07.07, 21:00
              siemiatycze napisał:

> - Jesteś mistrzem socjotechnicznych zagrywek.Już tłum prostaczków wali Ci brawa
              > .
              A co ma wspólnego logika z socjotechniką, bo bóg mi świadkiem, że nie rozumiem?
              Wyjaśnij mi, proszę, co jest wadliwego w instytucji immunitetu. Tylko podkreślam: chodzi mi status prawny i uzasadnienie funkcji a nie o patologię, bo to nie jest cecha immunitetu, tylko zupełnie inna bajka (i inne rozwiązania).

> - Zmuszasz mnie do bycia obrońcą Ziobry.Zapytam więc:Ile takich immunitetów
              > uchylono?Tylko nie mów mi tu,że nie było takiej potrzeby.

A dlaczego? Bo kultura prawna w Polsce jest żadna. I teraz w celu 'poprawienia' prawa tworzy się rozwiązanie, które o ile nie jest wprost sprzeczne z ustawą najwyższą, to z całą pewnością stoi w jaskrawej sprzeczności z ideą prawa. Oczywiście poziom praworządności zyska na tym niesamowicie :) Czego wymagać od sędziego w Pcimiu Dolnym, skoro takie kpiny z prawnych fundamentów państwa wyczynia w świetle reflektorów Minister Sprawiedliwości?
              O praktycznym zastosowaniu tej innowacji nawet nie wspomnę, bo postawię forsę przeciw orzechom, że srodze się zawiedziesz: Ziorro postawi zasłonę dymną z trzech umoczonych sędziów a za nią dobierze się do pięćdziesięciu innych, którzy nie będą chcieli orzekać według wytycznych z MS. Banda przekrętasów w togach pozostanie spokojnie na swoich miejscach, bo nikt się takimi płotkami na poziomie ministerstwa zajmować nie będzie, koncentrując się na globalnym zaprowadzeniu 'prawa i sprawiedliwości a la 'Prawo i Sprawiedliwość'' :D

Kurcze, nic a nic do Ciebie nie trafia technika stosowan np.przez IPN? Nie czujesz, że ktoś Cię tu robi w jajo, czy nie chcesz czuć?
              • siemiatycze Re: Ziorro 02.07.07, 21:30
                Nie mam ochoty na pieniactwo.Powiem tylko,że i Ty i ja zawsze byliśmy robieni w
                jajo i nadal jesteśmy.A to dlatego,że prawo zawsze było u nas pustym słowem.
                Nie wierzę by ktokolwiek to zmienił.Już nie wierzę...
                Róbta co chceta.
                • 220volt Re: Ziorro 02.07.07, 22:45
                  Sorry, ale masz chyba dzisiaj zły dzień. Najpierw wyskakujesz z jakimiś prostaczkami, później z pieniactwem... Możesz mi wspaniałomyślnie napisać a propos czego to było?
                  • siemiatycze Re: Ziorro 03.07.07, 09:26
                    Chyba chciałeś za wszelką cenę wykazac się Volt i błędnie założyłeś,że jestem
                    zwolennikiem zmian firmowanych przez pana Ziobrę.Do podkreślenia swojej racji
                    użyłeś jako argumentu młotka.Trochę to śmieszne,a sam pomysł zaczerpnięty chyba
                    z ewangelii św.Leppera.Stąd mój przypis o zachwyconych tym prostaczkach.

Ja tylko napisałem,że immunitet jest wykorzystywany do łamania prawa.Fakt - nie
                    cały aparat wymiaru sprawiedliwości jest tym splamiony i nie może to
                    usprawiedliwiac działań pana ministra.

Jeśli jednak czegoś nadal nie rozumiesz,lub co gorsza ja jestem na tyle ciemny
                    by nie pojąc swojej głupoty,to gotów jestem dla zgody przyznac,że wszystko w
                    naszym wymiarze sprawiedliwości jest w najlepszym porządku.
                    Teraz Ci pasuje?
                    • 220volt Re: Ziorro 03.07.07, 13:01
                      siemiatycze napisał:

> Chyba chciałeś za wszelką cenę wykazac się Volt
                      Tak. O niczym innym nie marzę. Zrywam się rano i biegnę zobaczyć, czy nie uda mi się wykazać prezentując pogląd odmienny od pogladów siemiatycz. Jeszcze z dwa takie spory i zacznę rozdawć autografy na ulicach: człowiek, który polemizował z samymi siemiatyczami!

>i błędnie założyłeś,że jestem
                      > zwolennikiem zmian firmowanych przez pana Ziobrę.
                      ...pisząc: "Jeśli jesteś zwolennikiem Ziobry". Przyznaję, popełniłem błąd: założyłem, że obaj rozumiemy spójnik warunkowy 'jeśli'.

Do podkreślenia swojej racji
                      > użyłeś jako argumentu młotka.Trochę to śmieszne,a sam pomysł zaczerpnięty chyba
                      >
                      > z ewangelii św.Leppera.
                      Przykład z młotkiem, wskazujący na różnicę między narzędziem a użyciem jest stary, jak świat. Dziwne, że wcześniej się z nim nie spotkałeś. No cóż, podobno pierwszy raz ma prawo boleć...

> Ja tylko napisałem,że immunitet jest wykorzystywany do łamania prawa.Fakt - nie
                      >
                      > cały aparat wymiaru sprawiedliwości jest tym splamiony i nie może to
                      > usprawiedliwiac działań pana ministra.
                      Ale zamiast to napisać i w sposób prosty wyjaśnić sytuację, udałeś się w rejony prostaczków, pieniactwa i ewangelii św.Leppera. Czyżbyś chciał się 'za wszelką cenę wykazać'? :)

> Jeśli jednak czegoś nadal nie rozumiesz,lub co gorsza ja jestem na tyle ciemny
                      > by nie pojąc swojej głupoty,to gotów jestem dla zgody przyznac,że wszystko w
                      > naszym wymiarze sprawiedliwości jest w najlepszym porządku.
                      No, ulżyło mi, bo przecież od samego początku piszę, że praworządność w Polsce jest wzorcowa, nieprawda? Nie wiem, na jakiej przeglądarce pracujesz, ale ja bym ją wymienił, bo ma totalne problemy z prawidłowym wyświetlaniem treści, wprowadzając Cię w błąd i powodując zbędne skoki adrenaliny.

> Teraz Ci pasuje?
                      Nie musi. Jeśli nie będzie, będzie o czym podyskutować. Tylko pamiętaj o zmianie browsera.
                      • siemiatycze Re: Ziorro 03.07.07, 14:36
                        Przyznaję - nie kazdy może byc tak wielki i doskonały jak Ty Volt.
                        Szczytowa siła Twoich argumentów jest tak rozbrajająca,że nie jestem w stanie
                        niczym więcej Ci dowalic...

• 220volt Re: Ziorro 03.07.07, 15:29
                          Podobno chciałeś, żeby to forum służyło wymianie poglądów. Szkoda, że zapomniałeś wtedy napisać, żeby z twoimi obchodzić się w sposób szczególny.
                          Wkładaj więcej wysiłku w precyzyjne wyrażanie swych myśli i wykaż trochę chęci zrozumienia czytanego tekstu a mniej obnoś się ze swoją urażoną dumą. To nie przedszkole.
                          • siemiatycze Re: Ziorro 03.07.07, 15:55
                            Volt,ja wcale nie jestem urażony.Zgadzam się z Tobą,że może mało precyzyjnie
                            wyraziłem własny pogląd,ale liczyłem też na większą domyślnośc z Twojej
                            strony.Kontakt pisemny ma swoje wady nawet wtedy gdy rozmówcy trąbią w jedną
                            trąbkę.A co mówic o takich wrogach zapiekłych jak my...

PS. 220volt napisał:
                            >Tak. O niczym innym nie marzę. Zrywam się rano i biegnę zobaczyć, czy nie uda
                            >mi się wykazać prezentując
                            >pogląd odmienny od pogladów siemiatycz. Jeszcze z dwa takie spory i zacznę
                            >rozdawć autografy na ulicach:
                            >człowiek, który polemizował z samymi siemiatyczami!

- Jednak zależy Ci na tym wątku i prędziuteńko odpowiadasz.Chyba z większą
                            pilnością go śledzisz niż próbujesz to okazac :)
                            • 220volt Re: Ziorro 03.07.07, 17:34
                              A powinienem odtrąbić swoje zdanie i zapomnieć o sprawie, bo przecież po mnie już nic ciekawego miejsca mieć nie może.
                              Masz ciekawą koncepcję forum. Może załóż wątek i napisz coś na ten temat. Naprawdę mnie interesuje, po jakim czasie wypada odpisać rozmówcy :)))
                              • siemiatycze Re: Ziorro 03.07.07, 17:56
                                Chyba Ci w nawiasie będę pisał kiedy z Ciebie żartuję,bo to bezpieczniej będzie
                                a i nerwów mniej...
                                • 220volt Re: Ziorro 03.07.07, 19:40
                                  A nie prościej będzie tradycyjnymi uśmieszkami?
                                  Przykład:
                                  "Może załóż wątek i napisz coś na ten temat. Naprawdę mnie interesuje, po jakim czasie wypada odpisać
                                  rozmówcy :)))" <
                                  • siemiatycze Re: Ziorro 03.07.07, 20:21
                                    Jak to koniec? Masz chyba zły dzień!?
                                    Właśnie sobie gratulowałem w myślach udaną akcję wyciągnięcia na forum
                                    małomównego Volta a Ty mówisz dośc?

Poza tym wród linijek napisanej przez Ciebie oracji(erudycja spoko)Nie
                                    zauważyłem wskazówek jak wyrazic kulturę,szacunek,życzliwośc...
                                    Nie,nie twierdzę,że tego tam nie było.To pewnie znowu ta moja przeglądarka...
    • hansgrubber Re: Ziorro 03.07.07, 19:42
      Tak by the way pierwszy prezes SN zaapelowal do prezydenta aby ten nie
      podpisywal ustawy. Obstawiam ze ten podpisze ja szybciej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka