Dodaj do ulubionych

scrabble w Bielsku

03.02.05, 15:01
Gdyby przypadkiem ktoś chciał pograć w scrabble to zapraszam w niedzielę 6
lutego do Bursy od 16.00. Będzie można poukładac trochę wyrazów na planszy.
Chcemy reaktywować klub scrabblowy - nowe twarze i stare twarze mile widziane.
pozdrawiam
wujekjarek :)
Obserwuj wątek
    • hajdis Re: scrabble w Bielsku 03.02.05, 23:46
      wujekjarek1 napisał:

> Gdyby przypadkiem ktoś chciał pograć w scrabble to zapraszam w niedzielę 6
      > lutego do Bursy od 16.00. Będzie można poukładac trochę wyrazów na planszy.
      > Chcemy reaktywować klub scrabblowy - nowe twarze i stare twarze mile widziane.
      > pozdrawiam
      > wujekjarek :)

OOOOO, ja bardzo lubie scrabble, codziennie z tesciową sobie rudkę ucinamy ;)
      Bardzo chetnie bym wpadła ale niestety czasu brak. Ale chętnie bym sie
      dowiedziała ile osób przychodzi i jakie sią osiągniecia graczy. pozdrawaiam
      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 04.02.05, 09:08
        to zajrzyj na www.scrabzone.prv.pl i u góry będziesz miała link "w realu" albo
        z boku kliknij w obrazek naszego tura - to sobie poczytasz i pooglądasz :)

a czasu warto poszukać, bo chcemy się spotykac cyklicznie :)

wuj
      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 07.02.05, 09:22
        na inauguracyjnym spotkaniu było 11 osób (2 dziewczyny, 9 chłopa), które grały
        i dwoje rodziców w roli gapiów, jak na pierwszy raz całkiem nieźle, zrobiliśmy
        mały turniej i umówiliśmy się na następne spotkanie 13 lutego o 16 również w
        bursie (jakby ktoś szukał to na stołówce) :)
        spodziewamy się większej liczby młodzieży szkolnej - bo to w końcu juz po
        feriach będzie

jesli chodzi o osiągnięcia - to w większosci mamy początkujacych nowicjuszy i
        wszystko przed nimi , ale jest i były Mistrz Polski :)

wuj
        • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 23.03.05, 19:59
          z tego co pamiętam to były mistrz Polski pracował w Unibudzie... jeśli nie jest
          to prawdą to winą można obarczyć jedynie moją pamięć... a co teraz porabia ów
          mistrz?
          • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 23.03.05, 20:24
            > z tego co pamiętam to były mistrz Polski pracował w Unibudzie... jeśli nie
            jest
            >
            > to prawdą to winą można obarczyć jedynie moją pamięć... a co teraz porabia ów
            > mistrz?

dalej pracuje w Unibudzie :)
            i pracuje nad organizacją VII Mistrzostw Podlasia w scrabble, które będą w
            trakcie Dni Bielska - wróbelki ćwierkają, że na muszli będzie grać KOMBII...
            wuj
            • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 24.03.05, 00:20
              uff... odetchnąłem z ulgą ... w takim razie, życzę wytrwałości, cierpliwości i
              wszystkiego co potrzebne do zorganizowania tych mistrzostw.:) A i jeszcze
              szacuneczek się należy wujku :)
              • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 24.03.05, 09:04
                takim razie, życzę wytrwałości, cierpliwości i
                > wszystkiego co potrzebne do zorganizowania tych mistrzostw.:)

wystarczyłoby, żeby sponsorzy dopisali :)

A i jeszcze
                > szacuneczek się należy wujku :)

a dziękuję i nawzajem ...
                wuj
                • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 24.03.05, 09:46
                  przyznam się szczerze: mierny ze mnie gracz w scrabble, ale gra sama w sobie
                  jest pierwsza klasa... raz jeszcze pozdrawiam i życzę w takim razie hojnych
                  sponsorów :)
                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 24.03.05, 13:19
                    doktorpajchivo napisał:

> przyznam się szczerze: mierny ze mnie gracz w scrabble, ale gra sama w sobie
                    > jest pierwsza klasa...

ćwiczenie czyni mistrza :)
                    i jeszcze nie odrazu Kraków zbudowano
                    trochę treningu i kto wie... :)

raz jeszcze pozdrawiam i życzę w takim razie hojnych
                    > sponsorów :)

działamy, działamy
                    zobaczymy co wyjdzie
                    wuj
    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 29.03.05, 23:20
      i jak tam ... są już jacyś sponsorzy? a jak tam forma wuja?
      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 30.03.05, 15:06
        wujo słabuje bo nie trenuje, do turnieju w maju jeszcze trochę czasu :)

a ze sponsorami to trzeba po cichutku :)) na razie jeszcze nie ma... bo z nikim
        nie rozmawialiśmy... podchody będę czynił jak wrócę z Węgier :)
        wuj
        • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 12:53
          może lepiej rozmawiać w tym wątku wuju :)
          • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 13:04
            no ale nie zdradzisz kogo będziesz namawiał do współpracy z mediów??
            a portal ... jakie wchodzą w grę ?

białostocka telewizja
            radio białostockie - z nimi jest najłatwiej bo można powiązać imprezę Studio
            Lato na muszli ze scrabblami, które będą rozgrywane na sali gimnastycznej w II
            LO, chcieliśmy zrobić turniej a SP3, ale siła wyższa w postaci SŁ stwierdziła,
            że tam będzie turniej tańca, bo jest co roku... więc dużą halę mamy z głowy...

a gazety?
            Poranny, Współczesna, Wyborcza białostocka - zobaczymy, kto zaoferuje
            najwięcej - z gazetami jest problem, bo każda chce mieć wyłączność, a tanio
            sprzedać się nie zamierzamy :)

portale?
            onet.pl, interia.pl, może gazeta.pl ale tu jest beton-bardzo ciężko się z nimi
            rozmawia :(

i to było chyba tyle :)
            jesli chcesz posponsorowac, zapraszam :) jeśli chcesz pograć to też zapraszam,
            moze nawet bardziej :)
            wuj
            • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 13:12
              >jesli chcesz posponsorowac, zapraszam :)
              oj chyba mnie nie stać :(

>jeśli chcesz pograć to też zapraszam,
              > moze nawet bardziej :)
              ostatnio trochę grałem, ale bez rewelacji więc nie ma co się ośmieszać na
              turniejach :)
              • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 13:15
                no to przyznaj się ile punktów średnio układasz w aprtii to będziemy wiedzieli
                czy grozi ci ośmieszenie się czy nie...
                a poza tym to tylko zabawa... na poważnie traktuje to kilkadziesiąt osób w
                polsce, pozostali grają bo lubią :),a warto grac z róznymi osobami, a nie
                ciągle z tym samym przeciwnikiem
                • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 13:17
                  wuju nie przyznam się, bo jestem cieniuteńki ...
                  zresztą może mistrz powie ile średnio układa punktów hę? :)
                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 13:20
                    zawdowcy śrdnio po około 400 pkt
                    przeciętni zawodnicy na turnieju 320-350 pkt
                    początkujący pownien ułożyć minimum z 250 pkt - poniżej 200 pkt to lepiej się
                    na zawody nie wybierać

oczywiście to tylko statystyka, bo każda partia jest inna można ułożyć 320 pkt
                    i wygrać, można ułożyć 450 pkt i przegrać...
                    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 13:23
                      powiem tak ... plamy bym ostrej nie dał, ale przyjdę jedynie popatrzeć ...
                      wujo jak zwykle nie odpowiedział mi na pytanie ...
                      piątka z dyplomacji wuju ...
                      wuju powiedz ile Ty średnio punkciorów zbierasz?
                      a startujesz jeszcze w jakichś zawodach ?
                      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 13:33
                        jak to mówią zależy z kim się gra, ale myślę, średnio wyjdzie 380-400 punktów :)

w tym roku byłem na jednym turnieju w Zakopanym, przy okazji urlopu :) poszło
                        raczej mizernie bo to był turniej, do którego wcale się nie przygotowywałem...
                        chyba trzynaste miejsce zająłem, juz nawet nie pamietam :)

plan na ten rok jest taki, żeby wystartować na zawodach w Bielsku, ze 2-3 razy
                        w stolicy, i może zrobimy wypad z Bielska w kilka osób do Lublina i Ostródy,
                        będzie zależało czy zbierze się ekipa...
                        gdyby białostocczanie coś zorganizowali to też bym sie wybrał, ale tam leniuchy
                        mieszkają, i wolą raczej przyjechać na gotowe ...

na ogólnopolskiej liście rankingowej jestem w trzeciej dziesiątce, co w miarę
                        obiektywnie odzwierciedla mój poziom grania, niestety młodsi coraz częściej
                        wyprzedzają, z resztą jak byłem młody i piękny :) to byłem piąty na tej
                        liście... ale to już zamierzchłe czasy...
                        • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 13:47
                          Z tego co pamiętam, to też swego czasu wujo był mistrzuniem ...
                          Nawet zacny tygodnik "Polityka" poświęcił artykuł osobie wuja i oczywiście
                          dyscypliny, którą wujo uprawia (o ile można tak to nazwać)...
                          Zastanawiam się, więc czy ktokolwiek na tym bielskim turnieju zagrozi wujowi...
                          • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 14:05
                            zagrozi, zagrozi... przyjedzie większość zawodników z polskiej czołówki,
                            powinni być ze trzej Mistrzowie Polski, kilku zdobywców Pucharu Polski, to są
                            zawody otwarte dla każdego nie ma żadnych ograniczeń, może grać każdy, czy ze
                            Szczecina, Jeleniej Góry czy Pilik, aby tylko chciał się pojawić

w zeszłym roku mieliśmy graczy ze Szczecina, Katowic, Poznania - kawał drogi
                            przebyli, żeby do nas zawitać, w tym roku mam nadzieję, że też będą...

a i w Białymstoku jest dwóch bardzo dobrych zawodników, więc nawet najlepszym
                            Podlasianinem moze być ciężko zostać...
                            • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 14:35
                              ooo to ja nie wiedziałem, że to będzie taka mocna obsada ...
                              no to nieźle, nieźle ...
                              fiu fiu - wuju należy się szacuneczek :)
                              • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 14:40
                                zobaczymy po zawodach, bo na razie jeszcze oficjalnych zapisón nie prowadzę,
                                tylko luźne rozmowy z zawodnikami, w tym roku akurat turniej jest po Bożym
                                Ciele więc może przyjechac więcej osób, a moze równiez przyjechać mniej, bo
                                pojadą gdzieś odpocząć...
                                • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 14:49
                                  oj wuju wuju nie trzeba być skromnym ...
                                  należy Ci się szacuneczek i tyle :)
                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 14:54
                                    :)
                                    i tak oto w dwójke nabijamy licznik na forum, szkoda, że nikt sie nie dołączył
                                    do pogawędki, a scrabble to naprawdę fajna zabawa...
                                    wuj
                                    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 13.04.05, 15:26
                                      wiem, że fajna, bo mnie trochę wciągnęła ...
                                      dalej jednak uważam, że lepiej sobie radzę w gry karciane ...
                                      szkoda, że nikt prócz nas się nie odzywa ...
                                      źle się dzieje w bielskim forum....
                                      żle :(
                                      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 14.04.05, 12:30
                                        no i mamy pierwszego prywatnego sponsora VII Mistrzostw Podlasia w scrabble :)

po radnych miejskich, przychylnym okiem spojrzał na nas Unibud
                                        zachęcam debiutantów - będą również dla nich nagrody :)
                                        a żeby sie przekonać że nie taki diabeł straszny zapraszam w niedzielę 17
                                        kwietnia na 16.00 do bursy na towarzyskie granie w scrabble
                                        wuj
                                        • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 14.04.05, 21:41
                                          no to się cieszę wuju ...
                                          poćwiczę z trzy lata i wtedy pogadamy :)
                                          • wiktowoj Re: scrabble w Bielsku 14.04.05, 23:47
                                            ja grałem kilka razy, zaciekawiło mnie to ale czasu brak. Może powinienem sie
                                            przłożyć bo predyspozycje może mam, układam codziennie słowa w dziwmym porządku.
                                            Pozdrawiam
                                            wik
                                            • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 00:06
                                              w takim razie nie daj się prosić i zrób wujowi przyjemność startując w tym
                                              turnieju ...
                                              • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 09:53
                                                zrób mi przyjemność :)

i najpierw wpadnij na towarzyskie pogrywanie do bursy :)
                                                mam nadzieję, że i sobie zrobisz tym przyjemność :))
                                                wuj
                                                • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 11:29
                                                  oj wuju nie za bardzo mogę w sobotę...
                                                  zresztą jeszcze nie czuję się przygotowany na miażdżące porażki :)
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 11:34
                                                    w niedzielę :)
                                                    16.00
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 11:45
                                                    wuju dziękuję za zaproszenie, ale terminy mnie gonią i nie będę miał możliwości
                                                    aby przyjść na wyznaczoną godzinę :)
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 11:48
                                                    no problem

spotykamy się co jaks czas, moze następnym razem będzie taka możliwość :)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 11:51
                                                    wuju ... raz jeszcze Ci dziękuję za zaproszenie, ale wierz mi nie czuję się na
                                                    siłach by rywalizować z Wami nawet jeśli to są gierki towarzyskie :)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 11:56
                                                    >po radnych miejskich, przychylnym okiem spojrzał na nas Unibud...

tego sponsora stawiałem w roli pewniaka :)
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 12:07
                                                    w dzisiejszych czasach nie ma pewniaków :)

przedwczoraj wtopiłem paredziesiąt złotych przez Feyenoord, który poległ z Den
                                                    Haag :((

Radio Białystok też już jest "prawie" patronem medialnym - na razie "na gębę" a
                                                    nie na papier

a kolejnymi sponsorami są 2 firmy z ranży reklamowej Abaplus (Bielsk Podlaski)
                                                    i Koncept (Białystok) :)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 12:17
                                                    są pewniacy jak choćby Liverpool oraz Milan ... ja zainkasowałem swoją mamonę :P
                                                    a co do sposnsorów to należy się szacuneczek wujowi i gratulacje ...
                                                    no i patronat medialny ...
                                                    no jak wujo się za coś bierze to nie ma bata :)
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 12:21
                                                    > a co do sposnsorów to należy się szacuneczek wujowi i gratulacje ...
                                                    > no i patronat medialny ...
                                                    > no jak wujo się za coś bierze to nie ma bata :)

nie chwal dnia przed zachodem słońca
                                                    mam nadzieję, że można będzie mnie pochwalić po fakcie 30 maja :)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 12:25
                                                    oj tam wuju nie bądź taki skromny ...
                                                    jak na razie idzie Ci bardzo dobrze i wierzę, że tak już zostanie do końca :)
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 12:30
                                                    ja tam jestem uparty
                                                    jak ktoś rzuca kłody pod nogi to umiem przeskoczyć i brnę dalej
                                                    mam nadzieję, że do szczęśliwego końca :)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 12:32
                                                    a ktoś rzuca kłody??
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 12:47
                                                    czasami niestety tak :(
                                                    ale nie ma co załamywac rąk... świat nie kończy się na jednej firmie, która nie
                                                    chce pomóc (i wcale nie chodzi o kasę) zawsze znajdzie się ktoś inny, z kim
                                                    można poważnie porozmawiać, tylko traci się sporo czasu...

nie napiszę o jaką firmę chodzi, bedę pisał o tych, które nam pomagają :)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 12:49
                                                    szanuję Twoją decyzję, ale może by tak z lekka napiętnować takowe firmy hę??
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 12:59
                                                    nie, ich polityka ich sprawa...

nikt nikogo nie zmusi do tego, żeby wspomagać innych...
                                                    może po turnieju poinformuję, kto się wypiął na naszą inicjatywę z informacją,
                                                    czego chcieliśmy a nie dostaliśmy...
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 13:01
                                                    to jest dobry pomysł ...
                                                    chętnie sobie poczytam o owych firemkach ...
                                                    bardzo chętnie ...
                                                    popieram
    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 15.04.05, 13:08
      a prywatni sponsorzy to jedynie osoby prawne czy też rzecz może dotyczyć osób
      fizycznych jako takich ??
      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 17.04.05, 14:54
        jeśli ktoś chce prywatnie jako Jan Kowalski parę złotych dać na organizację
        zawodów, to bardzo chętnie takie wsparcie też przyjmiemy :) w zeszłym roku
        Puchar Polski w Warszawie - miał też kilku sponsorów prywatnych - osoby
        prywatne :) więc to nie precedens
    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 17.04.05, 13:21
      no więc wuju miłej gry Ci życzę ...
      a i nie ogrywaj za bardzo współgrających :P
      pozdrawiam
      • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 17.04.05, 23:24
        wuju i jak tam dzisiejszy "trening"???
        pewnie "rozpykałeś" wszystkich na cacy :P
        • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 18.04.05, 09:46
          ano rozpykałem...
          trzy partie trzy wygrane
          może następnym razem ktoś mi dołoży :)
          oto wyniki miniturnieju (graliśmy od 16 do 18.20)

1.wujekjarek 1290 3.0
          2.Paweł K 1053 2.0
          3.Wojciech Z 868 1.0
          4.Michał P 538 1.0
          5.Marcin W 421 1.0
          6.Marta B 665 0.0

Marcin i Michał zagrali 2 partie, pozostali po 3 - pierwsza liczba to suma
          puktów ułożonych we wszystkich partiach, druga liczba to ilość wygranych

następne spotkanie 24 kwietnia o 16.00
    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 18.04.05, 13:22
      gratulacje wuju :)
      wiedziałem, że ograsz wszystkich :)
    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 12:18
      wuju i jak tam ... są jacyś nowi sponsorzy ???
      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 12:53
        są :)

Zakłady Mięsne Netter
        fundują nagrodę - kosz z podlaskimi wędlinami dla zwycięzcy :)
        przekazują też mięsiwo na wieczornego grilla dla uczestników zawodów - grill
        będzie miał miejsce w ogródku grillowym hotelu Unibus

a wśród medialnych patronów na razie cisza...

• doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 13:20
          no to wuju naprawdę wprawiasz mnie w zdumienie ...
          szacuneczek się należy ...
          a może, żeby była pełna satysfakcja z grilla to wujo postarałby się o sponsora
          od "napitki"(bo mięsiwo już jest) ... jakiś pobliski browar :P
          • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 13:35
            i tu jest ból...
            regulamin Polskiej Federacji Scrabble zabrania pozyskiwania sponsorów, którzy
            produkują używki :( i chociaż dla niektórych piwo nie jest używką tylko
            produktem pierwszej potrzeby to jednak na scrabblach takiego sponsora być nie
            może

co nie znaczy, ze nie będzie jakiegoś kufelka piwa dla pełnoletnich
            uczestników :)

• doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 13:53
              tak też myślałem ... że regulamin nie pozwala ...
              no ale widzę, że wujo się przygotował na taką ewentualność ...
              cóż raz jeszcze trzeba mi napisać, że należy się szacuneczek dla wuja :)
        • hajdis Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 16:48
          Wspaniale, ze zakłady mięsne netter fudują nagrodę, ale chyba wszyscy by woleli,
          żeby nagroda był np. rower ufundowany przez ten zakład, lub ewentualnie sprzet
          grajacy, lub coś w tym stylu...
          wiadomo, że taki dzieciak z kosza "kiełbasy" cieszył sie zabardzo nie bedzie, bo
          i tak jej nie przeje tylko zje rodzina itp. (wiadomo jak się szybko psują te
          dzisiejsze wyroby miesne.
          Życze wiecej sponsorów, któe fundowałyby atrakcyjniejsze nagrody

Ps. cóż to dla takiego zakładu kosz wędliny, czy dla innego bielskiego parę
          zgrzewek napojów (pracownicy rozkradaja o wiele wiecej i na lewo by sie szybciej
          skabinowało niż tak chodzic i prosić o "małe co nieco"
          • proffet Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 19:48
            Fajna dyskusja jak zajrzałem na forum to się przestraszyłem tyle nowych wpisów.
            Gdzie gracie może ja bym spróbował, choć pamięć już nie ta co kiedyś
            • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 20:23
              Serdecznie zapraszamy do bursy - na stołówce w niedzielę 24 kwietnia od godz
              16.00.
              wuj
            • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 20:30
              pewnie,że fajna :)
              na stołówce w bursie na ulicy szkolnej (z tego co pamiętam),o godzinie 16:00, a
              głównym sprawcą tych zawodów jest wujo :)
            • hajdis Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 20:55
              proffet napisał:

> Fajna dyskusja jak zajrzałem na forum to się przestraszyłem tyle nowych wpisów.

To sie nie bój tylko pisz ;) A najlepiej pisz ciekawe rzeczy :D
          • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 20:26
            To nie tak - VII Mistrzostwa Podlasia to nie turniej dla dzieci tylko
            ogólnopolskie zawody, w któych udział wezmą byli mistrzowie Polski, zdobywcy
            Pucharu Polski, cała krajowa czołówka...

pewnie, ze najlepiej jest gdy w nagrodę jest kasa - ale tu się kłaniają sprawy
            podatkowe :( a jak przekazuje się darowiznę rzeczową związana z działalnością
            firmy to jest dużo prościej - pamietajmy o tym, że z kasą w Bielsku u firm nie
            jest za ciekawie i prosić o pieniądze, gdy niektórzy nie dostają w terminie
            poborów byłoby nie na miejscu... mnie cieszy każda pomoc, nawet ta rzeczowa, a
            podlaskie wędliny jak znam życie to powędrują pewnie do Warszawy bo tam akurat
            skupieni są najlepsi aktualnie gracze w Polsce...

a o parę zgrzewek napojów będziemy prosić jutro... zobaczymy co nam nowy szef
            powie...
            • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 20:32
              to ja się tu staram odpowiedzieć ...
              a tu widzę, że wujo trzyma rękę na pulsie :)
              pozdrawiam :)
              a chciałem jeszcze coś napisać odnośnie postu hajdis, ale widzę, że i tą sprawę
              wujo załatwił :)
              • hajdis Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 20:51
                No to napisz to coś
                bardzo proszę
                chętnie poczytam
                • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 22:52
                  hajdis napisała:

> No to napisz to coś
                  > bardzo proszę
                  > chętnie poczytam

droga hajdis ...
                  wujo wszystko wyjaśnił...
                  nic dodać ...
                  nic ująć :)
            • hajdis Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 20:54
              wujekjarek1 napisał:

> To nie tak - VII Mistrzostwa Podlasia to nie turniej dla dzieci tylko
              > ogólnopolskie zawody

No to wkoncu Mistrzostwa Podlasia, czy mistrzostwa ogólnopolskie bo nie zabardzo
              rozumniem?
              • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 21:28
                to że impreza nazywa się VII Mistrzostwa Podlasia to nie oznacza, że jest
                impreza tylko dla Podlasian, w tym roku scrabbliści mają ponad 20 turniejów
                mistrzowskich - Mistrzostwa Warszawy, Mistrzostwa Górnego Śląska, Mistrzostwa
                Kujaw, Mistrzostwa Ziemi Słupskiej, Mistrzostwa Poznania, Mistrzostwa Łodzi,
                Mistrzostwa Podhala - zawody są organizowane tam, gdzie są zapaleńcy do ich
                organizacji :) - Mistrzostwa Podlasia są jednym z takich turniejów -
                przyjeżdżają na nie zawodnicy z całej Polski - o ile jest im po drodze :) bo
                np. z Jeleniej Góry czy Szczecina to do Bielska bliziutko to nie jest :(

o wszystkich turniejach scrabblowych mozna poczytać na stronie Polskiej
                Federacji Scrabble - www.pfs.org.pl a o VII Mistrzostwa Podlasia na naszej
                stronie www.scrabzone.prv.pl w zakładce W REALU i potem VII MP - zgłosiło się
                już 11 osób, m.in. z Warszawy, Torunia, Piaseczna i Milanówka; jest też kilku
                Podlasian :) - a zapisy przyjmujemy dopiero od przedwczoraj :)))
                • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 19.04.05, 22:51
                  i znowu wujo mnie wyprzedził :)
                  ja dodam od siebie, że często w imprezach sportowych jest tak, że nazwa nie
                  oddaje w pełni rangi takich zawodów (np. często i gęsto odbywają się np w
                  kolarastwie przełajowym mistrzostwa Polski, a zwycięzcami są przykładowo
                  Słowacy bądź Czesi...)
    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 20.04.05, 14:54
      wuju i jak tam rozmowy z hoop - em ?
      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 20.04.05, 15:01
        jeszcze nijak

pewne decyzje podejmuje się po głębokim namyśle...
        • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 22.04.05, 22:59
          to jak tam wuju ...
          hoop wyskoczy z kaski ??
          • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 22.04.05, 23:06
            dyrektor nieosiągalny - decyzja we wtorek, pewnie kaski nie bedzie, oby choć
            trochę napojów dali...

• doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 22.04.05, 23:24
              pewnie dadzą ... przecież to w końcu jakaś reklama jest!!!
            • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 22.04.05, 23:25
              tzn. chodziło mi o napoje ...
              bo z kaską to pewnie się nie uda ...
    • jjtomi Re: scrabble w Bielsku 23.04.05, 16:18
      mam pytanie natury technicznej :) w jaki sposób rozwiazujecie na tych mini
      turniejach sprawdzanie w slowniku? jak cos komuś nie pasuje to sprawdza? - ale
      jesli jest w slowniku to traci kolejke? jest przy grze jakis specjalny słownik?
      cos jak listy 2 i 3-literówek z PFS?

grywacie czasami w kurniku czy gdzieś online?
      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 23.04.05, 16:33
        jest specjalny komputerowy słownik - Oficjalny Słownik Polskiego Scrabblisty -
        który zawiera wszystkie słowa wraz z odmianą, które można układać w trakcie
        gry... kiedyś trzeba było wertować słowniki książkowe :), OSPS-słownik jest na
        CD, więc mamy ze sobą laptopa i sprawdzamy, czy słowo jest czy go nie ma

jeśli sprawdzimy wyraz i go nie ma w słowniku to osoba układająca traci
        kolejkę :)

ja grywam na zagraj.pl
        a Sebastian grywa czasami na kurniku
        więcej nikt nie gra online
        • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 23.04.05, 18:05
          rozumiem, że posługujecie się też zegarami w czasie poszczególnych partii ???
          ile minut jest na partię???
          • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 23.04.05, 18:12
            20 minut na partię dla każdego z graczy, na spotkaniach w buersie gramy bez
            zegarów, bo may tylko jeden :(
            jak będą sponsorzy to moze coś się kupi :) jeden zegar kosztuje około 100 zł :(
            • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 23.04.05, 18:36
              a to są jakieś specjalne zegary???
              czy może takie same jak w szachach ???
              • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 23.04.05, 19:43
                identyczne jak szachowe
    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 23.04.05, 18:06
      a Sebastian chociaż dorównuje wujowi ??
      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 23.04.05, 18:14
        jeszcze nie :) ale jak będzie zawzięty to rokuje, ze będzie pierwszym
        bielszczanine,który mnie może ograć przy stole, grając partie kompyuterowe
        wygrywał już nieraz, ale wtedy z całą pewnością wspomagał się "programami", w 4
        oczy jeszcze ze mną nie wygrał, chociaż już parę razy był na zawodach
        scrabblowych w Wawie Lublinie czy Ostródzie
        • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 23.04.05, 18:38
          a jakimi programami się można wspomagać grając w literaki na kurniku ...
          w sumie coś w tym musi być, bo czasami moi przeciwniy układają takie słowa, że
          kurcze pióro chwilę zajmuje mi przetrawienie tego i mam mało czasu na ruch :(
          • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 23.04.05, 19:45
            no chociażby OSPSem - można zapuścić sobie literki i zobaczyć co z nich
            komputer potrafi ułożyć, a potem hajda na plansze... nie lubie grać w sieci, bo
            wiem, że prędzej czy późnije trafię na takiego co kantuje

a są jeszcze na pewno i inne programy, np. Almanach Scrabblisty, czy też jakaś
            Hyena - nie mam tych pogramów więc nie znam ich nazw :) takie coś obiło mi sięo
            uszy
            • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 25.04.05, 22:06
              wuju jak tam sparingi ... no kurde chyba nie przegrales ???:P
              • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 26.04.05, 10:09
                no nie przegrałem :)
                oto wyniki
                1.wujekjarek 1361 3.0
                2.Wojciech Z 1283 2.0
                3.Sebastian O 960 2.0
                4.Marcin W 403 0.5
                5.Marta M 200 0.5
                6.Marta B 683 0.0

osoby 2 i 4 rozegrały cztery partie
                1 i 3 - po trzy partie
                6 - dwie partie
                5 - jedną partię
                następne spotkanie 8 maja (jeśli nic nieprzewidzianego sie nie wydarzy :)

• doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 26.04.05, 11:46
                  jak zwykle ...
                  wujo wygrał ...
                  ciekawe czy Ci się w końcu kiedyś znudzi to wygrywanie czy nie ??:)
                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 28.04.05, 11:19
                    hmm... i jak tam się sprawy mają z zawodami ???
                    dyrektor hoop'a podjął w końcu decyzję???
                    jacyś nowi sponsorzy na horyzoncie ???
                    • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 28.04.05, 12:29
                      w hoopach, wszystko utknęło na sekretariacie :( nasza prośba o pomoc ponoć
                      jeszcze nie dotarła do szefa - a rozmowy kończą się tym, że decyzji nie ma, a
                      moze będzie "jutro" :(

szef nowy, ale podejście takie same jak w ubiegłym roku, gdzie przez 3 tygodnie
                      byliśmy zw2odzeni, ze pani Dyrektor jest zajęta i nie miała jeszcze wglądu w
                      sprawę, a później tydzeń przed zawodami sekretarka powiedziała, że jednak nic
                      ze wsparcia nie będzie :((

jesteśmy przygotowani na to, że nie dostaniemy napojów :( trzeba będzie
                      pojechać do jakiegoś sklepu i poprostu część kasy z nagród przeznaczyć na
                      napoje :(

pozostali sponsorzy jeszcze się zastanawiają
                      - aha Aba plus z Bielska za darmo wydrukuje plakaty :) mała rzecz a cieszy :)
                      • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 28.04.05, 12:55
                        a wiadomo już kto przyjedzie ???
                        będą jakieś znane nazwiska ze światka "układaczy literek" :)???
                        czy wujo wygra???
                        • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 28.04.05, 13:24
                          na www.scrabzone.prv.pl w zakładce W REALU a potem VII MP jest lista
                          uczestników już zgłoszonych, lista jest na bieżąco aktualizowana

w chwili obecnej na liście jest dwóch byłych Mistrzów Polski i dwóch zdobywców
                          Pucharu Polski z lat ubiegłych... jest też kilkoro debiutantów...

wuj raczej nie wygra, wuj slaby jest... ale dopóki literki w worku szanse są :)

a z atrakcji towarzyszących zawodom może uda się zorganizować mecz piłkarski
                          pomiędzy drużyną scrabblistów a drużyną jednego ze sponsorów :) zobaczymy czy
                          będą chętni :)
                          • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 28.04.05, 13:28
                            to ja się piszę na tą atrakcję ...
                            z chęcią zagrałbym w piłeczkę, ale z dwóch powodów jest to niemożliwe:
                            1)nie jestem sponsorem, ani też żaden sponsor nie wystawi mnie w swej drużynie
                            2)nie będę uczestnikiem zawodów
                            no ale pokibicuje z miłą chęcią
                            • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 28.04.05, 13:37
                              no cóż - może jeszcze zmienisz zdanie :)
                              a o szczegółach jak trzeba to poinformuję później...
                    • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 29.04.05, 11:10
                      dyrektor hoop'a podjął w końcu decyzję???

hoop podjął decyzję...
                      od dziś nie kupuję wyrobów tej firmy :( jednak 120 litrów napojów okazało się
                      zbyt wielkim oczekiwaniem nas organizatorów wobec tej firmy... szkoda

• doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 29.04.05, 11:17
      no cóż ...
      tego się spodziewałem ...
      ja już od dawna nie kupuję wyrobów tej firmy :P
      • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 29.04.05, 12:50
        a taka firemka: peter firma ... kiedyś produkowali fajowe koszulki, bardzo
        dobre jakościowo ... he oni jeszcze istnieją ????
      • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 29.04.05, 12:52
        a i byłem na tej stronce "układaczy"...
        zacna ekipa się szykuje na ów turniej :)
        szacuneczek wuju :)
        • m.a.t Re: scrabble w Bielsku 30.04.05, 00:59
          Chyba się za mocno wykosztowali na Cindy...
          • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 06.05.05, 11:45
            o Cindy to decydowała Warszawa czy też inny Pruszków
            o 100 literach napojów dla scrabblistów decydował Bielsk...

a by the way - w niedzielę (8 maja) gramy w bursie od 16
            • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 06.05.05, 13:36
              wuju no cóż tak to już jest ...
              nie zawsze sponsor okazuje się "człowiekiem":P
              • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 07.05.05, 18:21
                wuju bądź "człowiekiem" i daj w końcu komuś wygrać :D
                • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 08.05.05, 11:45
                  ja się czasami podkładam... a że przeciwnik nie wykorzystuje... z sebastianem
                  swego czasu miałem 312-305 bo źle rozegral końcówkę, gdybym ja miał jego litery
                  to bym wygrał w cuglach :)

kiedyś miałem w akademiku sparingpartnera :) grywał ze mną przez trzy lata -
                  zawsze przygrywał, aż w końcu przyszły mu literki i mnie ograł - minimalnie, bo
                  minimalnie ale wygrał, i od tamtej pory już więcej nie zagrał - powiedział, ze
                  swój cel osiągnął :) statystyka mówi, że kiedyś BĘDĘ MUSIAŁ przegrać... na
                  zawodach wiele razy udało mi się przegrać z gorszymi ode mnie, ale i wygrać z
                  lepszymi też - bo to w końcu gra pseudolosowa :)
                  zapraszam dziś do bursy :)) będziesz miał okazję zmierzyć się ze statystyką :)
                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 08.05.05, 12:28
                    wuju, wuju nie ma szans ... ja się nie nadaję do grania na takim poziomie ...
                    co innego w zaciszu domowym ... jeszcze jak pomyślę sobie, że los mógłby mnie
                    skojarzyć z wujem to od razu byłaby żenująca porażka ... o co to to nie :)
                    • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 08.05.05, 14:10
                      marudzisz:) w pierwszej rundzie los na pewno nas nie skojarzy, a zebysmy
                      zagrali w drugiej, to musiałbyś wygrać pierwszą zdecydowanie :) a to
                      znaczyłoby, że wcale taki cienias nie jesteś :)
                      • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 09.05.05, 14:26
                        wuju i jak ktoś sprawił Ci trochę problemów ... czy jak zwykle bez żadnych
                        problemixów się obyło ??? :D
                        • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 09.05.05, 14:39
                          wygrałem wszystko choć w jednej z partii ułożyłem tylko 326 punktów, ale
                          przeciwnik i tak ułożył mniej :)

czekam aż pojawi się ktoś nowy...
                          • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 09.05.05, 14:41
                            a jaki jest rekord wuja ???
                            a jeśli z tym "nowym" to była aluzja do mnie ... to wybaczy wujo, ale ja
                            naprawdę jestem za cieniutki, żeby wychodzić z zacisza domowego i grać z takimi
                            zawodowcami jak wujo :)
                            • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 09.05.05, 20:17
                              w jednej z partii niedzielnych ułożyłem coś z 530 punktów w tym jeden ruch
                              miałem za 117 :) - czyli tyle co niektórzy robią w 10 ruchach
                              • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 10.05.05, 15:41
                                w gronie sponsorów witamy

Polskie Radio Białystok - fundujące nagrodę dla najlepszego debiutanta VII
                                Mistrzostw Podlasia

Unibud Plus - fundujący nagrody rzeczowe dla zawodników

Onet.pl - fundujący darmowe kody do serwisu gier on-line zagraj.pl

na razie nie witamy wśród patronów medialnych żadnej z gazet, gdyż się Naczelni
                                zastanawiają, co za licho chce od nich patronatu prasowego...

a ze starych sponsorów przypomnę bo warto Urząd Miasta Bielsk Podlaski, Unibud
                                sp. z o.o., ZM Netter, Koncept s.c. i Abaplus

no i tak oto dorobiliśmy się najpłodnieszego wątku na forum :))

a 24 maja odbędą się II Szkolne Mistrzostwa Bielska w scrabble - udział tylko
                                uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich - a więc ja nie
                                wygram :))

w zeszłym roku wygrał Paweł Kondratiuk z SP3, zobaczymy jak będzie w tym
                                roku...
                                • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 11.05.05, 00:57
                                  tylko pogratulować sposnorów ... wujo się postarał nie ma bata :D
                                  fajnie by było, gdyby jakaś "gazetka" się w końcu zdecydowała i przyłączyła się
                                  do "ekipy sponsorów" nagłaśniając całą imprezę :)
                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 11.05.05, 14:53
                                    żeby nie było, że scrabble są seksistowskie to miło mi poinformować o kolejnym
                                    sponsorze - firmie Oriflame. Sponsor funduje nagrodę dla najlepszej zawodniczki
                                    VII Mistrzostw Podlasia (komplet kosmetyków) oraz kilka nagród pocieszenba dla
                                    pozostałych uczestników-uczestniczek. :)
                                    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 11.05.05, 18:00
                                      a powiedz wuju ... sporo kobiet startuje w takich zawodach ???
                                      jest na kim oko zawiesić ??? :D
                                      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 11.05.05, 19:55
                                        powiedzmy 20-30 % to niewiasty starsze lub młodsze :)

a czy jest na kim oko zawieśić kwestia gustu :) wejdź na stronę Polskiej
                                        Federacji Scrabble wwww.pfs.org.pl i pooglądaj zdjęcia w galerii - znajdziesz
                                        tam sporo całkiem całkiem scrabblistek, jak dobrze poszukasz to i mnie też
                                        znajdziesz
                                        :)
                                        • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 11.05.05, 21:06
                                          widziałem wuja ... no no ... szacuneczek wuju :D
                                          • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 11.05.05, 22:38
                                            a jak scrabblistki?? ;)
                                            • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 11.05.05, 22:46
                                              powiem tak ... w porządku, ale byłbym w stanie skupić się na grze :D
                                              • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 11.05.05, 23:47
                                                a wuju mam pytanko ... czy dałoby się mianowicie podpiąć pod przyszłoroczne
                                                zawody scrabblistów jakieś gry karciane (np tysiąc, makao)... tzn. może
                                                inaczej, czy coś takiego miałoby sens??
                                                • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 12.05.05, 08:11
                                                  pod scrabble podpiąć to by się nie dało, ale jako oddzielną imprezę myślę, że
                                                  radcy miejscy mogliby na to spojrzeć przychylnym okiem...
                                                  każda inicjatywa jest godna poparcia

w warszaiwe jest taki klub gdzie spotykają się ludziki co chcą pograć w różne
                                                  gierki, karciane, szachy, warcaby, scrabble, go, itp. niestety w Bielsku nie
                                                  widzę szans na powstanie takiego klubu... bo nie ma zainteresowania... w
                                                  jakiejś knajpce można byłoby cos takiego zrobić (w Wawie właśnie jest to w
                                                  lokalu) przy piwku czy innej coli można pograć, ale tam to sa kulturalni
                                                  ludzie, w Bielsku szczerze powiedziawszy parę razy graliśmy w dawnym Chickenie,
                                                  ale nie było zbyt miło, gdy gościu przy stoliku obok bekał i kurwami na lewo i
                                                  prawo rzucał...
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 12.05.05, 11:38
                                                    każda inicjatywa jest godna poparcia ... to ładnie brzmi, ale wątpię by rajcom
                                                    miejskim chciało się uruchamiać środki finansowe przeznaczone na ich trzynastki
                                                    na jakieś "karciane imprezy" :(
                                                    dzięki wuju, za pomysł, ale nie skorzystam... pozdrawiam :D
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 12.05.05, 12:32
                                                    odpowiedni gość od marketingu i rajców można do wszystkiego przekonać, nawet do
                                                    organizacji Mistrzostw Bielska w Tysiąca :)to przecież w dużej mierze osoby
                                                    podatne na lobbying :))

z drugiej strony już prędzej znalazłby się sponsor prywatny, np. Firma Węgiel
                                                    fundująca puchar dla szachisty, czy coś w tym stylu...

zawodów scrabblowych bym tu raczej nie porównywał, bo te zawody są imprezą
                                                    ogólnopolską, a nie lokalną, a skoro ogólnopolska to i miastu zależy na
                                                    promocji,

z innej beczki
                                                    Gazeta Współczesna oraz Radio Białystok zostały oficjalnymi patronami
                                                    medialnymi VII Mistrzostw Podlasia :)

• kombajnista Re: scrabble w Bielsku 13.05.05, 00:01
                                                    Myslę, że wlasnie fajnie by było gdyby były jakieś mistrzostwa w takich grach.
                                                    Co do grania w knajpach to zawsze od kiedy pamietam gdzieś ktos grywał w coś,
                                                    np. 10 lat temu w bilard klubie mozna było wypożyczyć szachownicę, w baltazarze
                                                    tez Waśka dosyc czesto z kimś grał, teraz w cytadeli w powszednei dni też sobie
                                                    szefy grywają, nie mówiąc że sporo ludzi co jakis czas grywa sobie w mniej
                                                    publicznych miejscach. W takim tazie mialyby sens jakieś mistrzostwa z 1000-cem
                                                    i 358 lub czyms takim tylko komus by sie musialo zechcieć je zorganizowac.

PS nie mozecie zalożyc juz nowego walka z tymi scrabble? cieżko sie przeglada
                                                    takie kolosy :]
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 13.05.05, 00:07
                                                    a tam gadasz ... wcale nie tak ciężko się przegląda ... dobijemy z wujem do
                                                    1000 i pomyślimy o nowym wątku ... kurcze jednak widzę, że ktoś też chętnie by
                                                    pograł w 1000, a więc nie jestem sam ... zastanowię się w takim razie i jak
                                                    jeszcze jakiś pozytywny odzew od innych ludzi w tym temacie otrzymam i nic
                                                    szczególnego w moim życiu się nie wydarzy to postaram się doprowadzić do
                                                    jakichś zawodów :)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 13.05.05, 14:06
                                                    wuju a powiedz jakie masz szanse na miejsce "number one"???
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 16.05.05, 09:44
                                                    praktyczne zerowe :(
                                                    jak mi sięuda wejśc do pierwszej dziesiątki to będzie sukces - aktualnie
                                                    plasuję się w trzeciej dziesiątce polskich graczy...

a wczoraj w końcu poległem w Bielsku :))
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 16.05.05, 13:23
                                                    no wuju, ale będziesz grał na własnym terenie, więc powinno być bardzo
                                                    dobrze ... oooo ktoś wuja pokanał w bielsku ... ciekawe, bardzo ciekawe ... a
                                                    któż to uczynił ??
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 16.05.05, 15:35
                                                    a taki jeden co dwa blanki wymacał i potem blokował :))
                                                    sebastian taki jeden, ale już rewanżu nie chciał ze mną grać :(
                                                  • m.a.t Re: scrabble w Bielsku 16.05.05, 15:42
                                                    Hmm; a jak to jest z akceptacją słów? Siedzi sie ze słownikiem czy jak:>?? No
                                                    bo na pewno nie jest akceptowane wszystko bo wystarczyło by
                                                    ułożyć "drgishdgdsg" ale też zapewne pojawiają sies spory o słowa typu "iii"...
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 16.05.05, 17:49
                                                    mamy specjalny słownik w laptopie, który zawiera wszystkie wyrazy dopuszczone w
                                                    scrabblu, więc kiedy ja ułożę np FONEMÓW lub IZOHIETA :) to przeciwnik idzie do
                                                    kompa i sprawdza :)) jak jest to liczymy punkty jak nie ma to strata
                                                    kolejki ...

przyjdź w niedzielę 22 maja do bursy to zobaczysz jak to wygląda :))
                                                  • m.a.t Re: scrabble w Bielsku 16.05.05, 18:11
                                                    A z tym przychodzeniem to co będe się przyglądał? Bo z graniem to ine za
                                                    bardzo.. Czasem na kurniku ale bez rewelacji...
                                                  • serwispodlasia Re: scrabble w Bielsku 16.05.05, 20:09
                                                    Scrabbliści otrzymali dofinansowanie od Burmistrza – 3 tys. zł
                                                    GRATULUJEMY!!!
                                                    republika.pl/serwispodlasia/
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 16.05.05, 15:43
                                                    hmm ... ja też na jego miejscu bym nie zagrał ... kurcze wujo był by pewnie
                                                    maxymalnie zaangażowany w rewanżu i dostałby ów Sebastian w skórę :D
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 16.05.05, 17:52
                                                    dwa razy pod rząd nie mozę "nie iść" normalne literki powinny zacząć
                                                    przychodzić, a jak dostaję na stojak HFÓĆŁŁG albo TRDHTŹŁ to co mam ułożyć?
                                                    akurat coś podobnego miałem na koniec w partii z Sebastaianem no i nie
                                                    poradziłem :(

ps. też mu się nie dziwię :)
                                                  • m.a.t Re: scrabble w Bielsku 16.05.05, 18:09
                                                    wujekjarek1 napisał:

> a jak dostaję na stojak HFÓĆŁŁG albo TRDHTŹŁ to co mam ułożyć?

Z "HFÓĆŁŁG" bym sypnął taktycznie GŁÓH przeciwnik bałby się sprawdzić, a nawet
                                                    jakby sprawdził to by się zdekoncentrował:P
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 23.05.05, 17:37
                                                    wuju jak tam przygotowania do turnieju???
                                                    jest jakaś lista zawodników???
                                                    był wczoraj sparing ???
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 25.05.05, 10:08
                                                    w niedziele mielismy odprawę zawodników :) i założenia taktyczne wykładałem
                                                    młodzieży :)
                                                    wczoraj we wtorek w BDK odbyły się II Szkolne Mistrzostwa BP w scrabble
                                                    oto wyniki

MIEJSCE p-ty RAZEM
                                                    ---------------------------------------------------------------
                                                    1.Paweł Korowaj 100 LO_2 1714 5.0
                                                    2.Katarzyna Borowska 100 ZS_3 1629 4.0
                                                    3.Paweł Strelczuk 100 LO_2 1618 4.0
                                                    4.Babulewicz Natalia 100 LO_2 1614 4.0
                                                    5.Marcin Wróblewski 100 Gim_3 1547 3.5
                                                    6.Marta Bołbot 100 Gim_3 1378 3.0
                                                    7.Dawid Jabłuszewski 100 SP_3 967 3.0
                                                    8.Bondaruk Katarzyna 100 LO_2 1686 2.5
                                                    9.Wioletta Rytel 100 Gim_2 989 2.5
                                                    10.Paweł Siemieniuk 100 Gim_3 949 1.0
                                                    11.Rafał Wołosewicz 100 GIM_3 449 1.0
                                                    12.Marek Kaczko 100 Gim_3 516 0.0

a przygotowania do turnieju idą pełną parę - tylko chętnych do pomocy mało :(
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 25.05.05, 12:11
                                                    znaczy te mistrzostwa były dla młodzieży szeroko pojętej --> czyly
                                                    gimnazjalistów i starszej tak ???
                                                    a powiedz wuju jak tam forma ???
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 25.05.05, 13:17
                                                    podstawówka, gimnazjum i średnie - uczniowie tych szkół mogli brać udział w
                                                    zawodach

wujo nic nie wie na temat swojej formy, wujo dawno nie grał, albo będie
                                                    katasrofa, albo jakoś będzie
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 25.05.05, 12:13
                                                    a i mam pytanie ... wystąpił ktoś z tej szkoły, w której to pani dyrektor,
                                                    wykazuje się niecodzienną umiejętnością inkasowania 15 złotych :D
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 25.05.05, 13:16
                                                    tak, dziewczyna, która zajęła 2 miejsce
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 25.05.05, 13:32
                                                    ciekawe skąd się dowiedziała o tej imprezie ... bo raczej na panią dyrektor to
                                                    nie mogła zbytnio liczyć :D
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 25.05.05, 17:22
                                                    spójrz na nazwisko to się dowiesz :)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 25.05.05, 17:46
                                                    heh ... i wszystko jasne :D
                                                  • m.a.t Re: scrabble w Bielsku 26.05.05, 02:02
                                                    Ma to we krwi:)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 26.05.05, 02:04
                                                    albo jest terroryzowana przez niektórych członków rodziny i nie ma wyboru :P
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 26.05.05, 12:27
                                                    nikt nie terroryzuje :) nie mieszkam z nią już kilkanaście lat :D a jak
                                                    mieszkałem to nie wiedziała co to są litery więc nawet nie mogła ze mną grywać,
                                                    ale jak czasami odwiedzi WUJKA :) to wtedy partyjkę czy dwie rozgrywamy...
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 26.05.05, 12:43
                                                    tak, tak ... jasne tylko winni się tłumaczą :P
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 26.05.05, 12:49
                                                    doktorpajchivo napisał:

> tak, tak ... jasne tylko winni się tłumaczą :P

e tam, ktoś coś napisał to się ustosunkowałem :)
                                                    brzydzę się fałszem, szanuję prawdę nawet bolesną...
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 26.05.05, 13:37
                                                    wuju no przecież ja tylko żartowałem :)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 26.05.05, 13:39
                                                    a byłbym zapomniał ... mógłby wujo napisać, którego odbędą się zawody
                                                    literaków???
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 26.05.05, 21:15
                                                    sobota od 11 do 19 - potem mecz scrabble kontra unibud a potem wieczorny grill
                                                    niedziela od 10 do 15 a potem wręczanie nagród w sali i na muszli :)

miejsce rozgrywek sala gimnastyczna II LO ("białorusy")
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 27.05.05, 00:34
                                                    a będzie można pzybyć w charakterze obserwatora ???
                                                    a ten grill to zamknięta imprazka ???
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 27.05.05, 09:39
                                                    przybyć można - obejrzeć rozgrywki scrabblowe, pochodzic między stolikami
                                                    podpatrzeć jak grają najlepsi i ci trochę gorsi można też będzie popatrzeć na
                                                    meczyk piłkarski, grill jest tylko dla uczestników - jak chcesz możesz zgłosić
                                                    się do turnieju i o godzinie 18 i zagrać jedną rundę - będziesz uczestnikiem,
                                                    tyle, że jest zrzutka na grilla - symboliczna, bo symboliczna ale jest
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 27.05.05, 10:41
                                                    dziękuję za informacje ... jednak postanowiłem, że e tym roku nie zagram, bo
                                                    nie mam zamiaru się ośmieszyć :) także przyjdę w roli obserwatora i będę
                                                    wnikliwie podpatrywał najlepszych oczywiście z wujem na czele :)
                                                  • ryszard_kosynier Re: scrabble w Bielsku 27.05.05, 16:52
                                                    Są jakieś ograniczenia wiekowe? Jak są to jakie? czy mój poziom jest
                                                    zadowalający na tę imprezę Wujku? Dobrze wiesz kim jestem - taki tam w
                                                    okularach.
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 28.05.05, 08:52
                                                    ograniczeń wiekowych nie ma :)
                                                    grają i dzieci lat 8 grają i dziadkowie po sześćdziesiatce :)
                                                    serdecznie zapraszam :)
                                                  • m.a.t Re: scrabble w Bielsku 28.05.05, 23:43
                                                    No i jak tam wuju? Bliżej już zwycięstwa niż dalej:>??
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 29.05.05, 00:20
                                                    wuju!!! odezwij się i powiedz jak tam Ci w turnieju "idzie"???
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 29.05.05, 16:34
                                                    tu wujo tu wujo ...
                                                    turniej zakończony wyniki na www.scrabzone.prv.pl wygrał Grzegorz Święcki z Bia
                                                    łegostoku przed Krzysztofem Mówką z Torunia i Mateuszem Żbikowskim z Warszawy -
                                                    wujo był 10 co uznaje za swój wielki suskces - wujo ułożył najwięcej punków ze
                                                    wszystkich graczy, ale pierwszego dnia wujo był bardziej zajęty sprawami
                                                    organizacyjnymi niż graniem w związku z czym szans na zwycięstwo ogólne nie
                                                    było...
                                                    aha wujo wyrównał rekord Polski na najlepszy ruch - w ósmej rundzie wujo
                                                    położył PODŹGANO za ... 257 punktów :)
                                                    reszta bielszczan tak sobie...

wyniki, zdjęcia, relacja z zawodów na adresie, o którym wspominałem wcześniej
                                                    nagrody wręczane były na muszli poczas studia lata - wujo też wręczał :)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 30.05.05, 00:36
                                                    wuju gratulacje :)
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 30.05.05, 11:34
                                                    wujo dziękuje w imieniu własnym i wszystich tych, którzy przyczynili się do
                                                    zorganizowania VII Mistrzostw Podlasia...
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 30.05.05, 11:48
                                                    Bielsk dziękuję wujowi za starania i sporo pracy, którą wykonał by mogły się
                                                    odbyć zawody układaczy literek :)
                                                  • jak.ubek Re: scrabble w Bielsku 30.05.05, 14:54
                                                    Bardzo serdeczne podziękowania za trud włożony w organizację turnieju,
                                                    miłą ,serdeczną atmosferę i opiekę na najmłodszymi zawodnikami.,, Rodzic,,
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 09.06.05, 01:53
                                                    wuju i teraz już finał ... już nie będzie sparingów w bursie???
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 09.06.05, 08:40
                                                    jeszcze z raz dwa przed wakacjami się spotkamy, jak znam życie na wakacjach
                                                    nikomu nie będzie się chciało, a po wakacjach zobaczymy
                                                    w każdym razie jedno jest pewne
                                                    spotykamy się 12 czerwca o 16.00
                                                    wuj
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 09.06.05, 09:26
                                                    wuju a na jakiś turniej w niedalekiej przyszłości się wybierasz???
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 09.06.05, 12:43
                                                    jak nie będę (skacowany, zmęczony, przygnębiony, rozkojarzony)* po pobycie w
                                                    Trójmieście (jadę się prywatnie wyluzować, bo w Bielsku niestety jakoś nie
                                                    mogę..) to może na Puchar Polski do warszawy się wybiorę...

*) jeszcze nie wiem, która opcja będzie najbliższa prawdy :)
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 16.06.05, 15:44
                                                    wuju, a długo zabawisz na pomorskiej ziemi?
                                                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 16.06.05, 20:39
                                                    cały weekend tzn 2,5 dnia i 2 noce :DD
                                                    już wiem na puchar poslki nie pojadę
                                                    wolę młodą kobiecą pierś od woreczka z literkami :)

ale jakby ktoś miał chęć wpąść do bursy w niedzielę na scrabble to zapraszam
                                                    będzie kolega Wojtek i młodzi adepci...
                                                  • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 17.06.05, 09:21
                                                    no i słusznie ... gdybym ja był w podobnej sytacji wuju wybrałbym tak samo :)
                                                    co tam puchary, ważniejsze po stokroć kobiety :)
    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 20.06.05, 10:48
      wuju a może udzieliłbyś kilku podstawowych rad grającym w literaki (znaczy
      takim, którzy zaczynają)??
      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 22.06.05, 12:30
        dawanie rad "na sucho" nie ma sensu, najlepiej się doradza przy grze :)

ale jak już trzeba oto kilka z nich:
        - naucz się wyrazów dwuliterowych (jest ich około setki)
        - postaraj sie nauczyć jak najwięcej wyrazów trzyliterowych (tych już jest
        całkiem sporo - grubo ponad tysiąc)
        - staraj się pozbywać drogich liter kładąc je na kolorowe pola (x2, x3)
        - nie wyrzucaj blanka za mniej niż 20 punktów
        - nie przejmuj sie pierwszymi niepowodzeniami - traktuj scrabble jak zabawę -
        przejmować się możesz dopierto jak zaczniesz grać turniejowo :)
        - pamiętaj o odmianie wyrazów, język polski jest bardzo bogaty w formy wyrazów -
        czasowniki mają ich nawet około sześćdziesięciu :)
        - nie wykładaj tylko jednej literki
        - wymiany rób tylko w ostateczności- prawie zawsze da się wyłożyć 2-3 litery ze
        stojaka

cd może nastąpi :)
    • doktorpajchivo Re: scrabble w Bielsku 22.06.05, 19:33
      dzięki wuju za te rady ...
      może po wakacjach się wybiorę na te Wasze sparingi :)
      • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 24.06.05, 11:26
        zapraszamy, a w tę niedzielę 26.06 ostatne spotkanie przed wakacjami o 16 pod
        bursą, jak bęzie otwarte to posiedzimy w bursie, a jak zamknięte to pojdziemy
        na pizze :)
        • kazia1988 Re: scrabble w Bielsku 03.01.06, 22:07
          a teraz są jakieś "treningi" ? kiedy będzie turniej bielskich szkol?? bo bym
          sobie pograła, a tak nie ma z kim za bardzo:/
          • partizan79 Re: scrabble w Bielsku 03.01.06, 22:11
            To wskakuj na www.kurnik.pl i pykaj w scrabble ile wlezie. Pozdrawiam.
          • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 04.01.06, 08:12
            turniej bielskich szkół będzie pewnie w maju...

a na trening zapraszam do bursy w niedzielę 15 stycznia o 16.00 :)
            • kazia1988 Re: scrabble w Bielsku 04.01.06, 17:23
              a ile osob przychodzi na treningi? jest moze ktos z bialorusow? ja chodzilam
              ladnych pare lat temu i bylo calkiem sympatycznie:) teraz niestety czasu brak...
              • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 04.01.06, 21:59
                przychodzi około 5-8 osób
                bardziej bym to nazwał towarzyskie granie, niż treningi, ale na pewno podnosi
                się swój poziom grania :)

parę osób z białorusów przychodziło... w końcu Paweł Korowaj jest Szkolnym
                Mistrzem Bielska a Paweł Strelczuk zajął w tych zawodach 3 miejsce... tylko
                ostatnio coś nauki im więcej doszło i za często nie wpadają :( no i maturzysci
                już praktycznie też przestali przychodzić :( inne obowiązki (znaczy się
                przygotowania do studniówki :D)

pozdarawiam i zapraszam

ps. nie ma żadnego wpisowego :) mozna przyjść i pograć gramy od 16 do 18 albo
                19 w zależności od chęci :)
                • kazia1988 Re: scrabble w Bielsku 11.01.06, 22:16
                  ja byłam gdzieś dalej... :( choć z małymi punktami na drugiej lokacie;P
                  dostalam od wuja caly plik dwu i trzyliterowek:) i literke "W" hehe:) niestety
                  na granie czasu brak :(
                  • wujekjarek1 Re: scrabble w Bielsku 12.01.06, 09:00
                    trzeba umiejętnie zarządząć swoim czasem :))ale tego mozna się nauczyć...
                    metodą prób i błędów

a na niedzielę zaproszenie nadal aktualne :)
    • serwispodlasia scrabble w bursie 15.01.06, 20:09
      Jak tam dzisiaj poszło scrabble`istom?
      Trening, czy rozgrywki?
      • wujekjarek1 Re: scrabble w bursie 16.01.06, 08:47
        witam
        zrobilismy mini-turniej 4 rundowy
        stan osobowy 7 osób w tym dwoje debiutantów z Białegostoku :)
        zwycięzył sebcio, wuj drugi, debiutant z białegostoku trzeci
        • sebcioo Re: scrabble w bursie 16.01.06, 09:39
          Pofarcilo ;) jak slepej kurze ziarno ;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka