Dodaj do ulubionych

Przednowek

19.01.13, 11:33
http://i46.tinypic.com/69kmld.jpg
Tylko patrzec jak w lutym zaczna topniec sniegi, w miejscach
oslonietych pierwsza pojawi sie pokrzywa, zbawienny chwast
na wszystko, nielubiana przez swoje parzydelka.
Mozna robic sobie kapiele w wannie ukladajac sie jak na materacu
w cieplej wodzie, podobno nie parzy - na bole reumatyczne,
pic suszona - jako herbatke na oczyszczenie krwi, przyzadazac jak
szpinak posiada duzo zelaza.
Wybrac sie na spacel w ustronne miejsca i pozbierac, chocby na szpinak.
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Przednowek 19.01.13, 11:39
      https://i49.tinypic.com/29cq77p.jpg
      jak widze moje sniezyczki spod sniegu,
      to juz bliziutko do wiosny....

a kapalam sie w wywaze pokrzywowym,
      fajne gladkie cialko mialam,
      i zlagodzilo alergiczne bable...

w tym roku bede polowac na mloda pokrzywka za "plotem" i "szpinaczek "sobie robic....
      • lusia_janusia Re: Przednowek 19.01.13, 11:52
        Smacznego zycze, jak przyjade to pojdziemy tam pod konie,
        ta mala gorka jest pod slonce, to moze wystarczy dla nas dwojga.
        • kendo Re: Przednowek 19.01.13, 12:41
          a byla tam pokrzywa?????????
          predzej chyba tam gdzie szukalismy gasek ,glebiej za zrebaczakmi
          mniejsza o to gdzie,
          plecak na pewno napelnimy czy torbe....laczac jednoczesnie ze spacerkiem i podgladaniem kaczek i zab
          • greis52 Re: Przednowek 19.01.13, 13:25
            ja tez już z utęsknieniem czekam na wszystkie odsłony wiosny,
            wsadziłam w trawę sporo krokusów i czekam efektu...
            • kendo Re: Przednowek 19.01.13, 13:39
              *Greis,
              slicznie krokusy beda wyglada na trawniku..
              lubie taki,

a nowalijki wiosenne?
              kto ich nie lubi,jak na parapecie okna zaczna w gore sie piac...
              • greis52 Re: Przednowek 19.01.13, 13:45
                już mi się marzy szczypiorek, chyba rozejrzę się za mala cebulka i wsadzę do ziemi
                do twarożku jak znalazłsmile
                no i wiosenne fantazje rozbudzonewink
                • lusia_janusia Re: Przednowek 19.01.13, 16:24
                  Ale smaku robicie.
                  • kendo Re: Przednowek 20.01.13, 10:16
                    musze do ogrodu isci,
                    mialam w doniczkach wlasnie posadzone nowalijki,
                    ktore mogly przezimowac,
                    wniose do domu,
                    ziolka i szczypiorek....
                    a zerzuche tez mozna przecie juz sobie posiac....

z cebula tak praktykuje,
                    wstawiam ja do kieliszka z woda i zaczyna szczypiorek rosnac....
                    • kendo Re: Przednowek 30.03.20, 13:02
                      no wlasnie,
                      ten szczesliwy co ma ogrodek,
                      lub skrzyneczki z nowalijkami na balkonie..

czytalam ,zeby za bardzo nie delektowac sie zakupionymi w sklepie nowalijkami,
                      bo sa pedzone szczucznie na przyspieszonych nawozach-azotu
                      ktory przeobraza sie w warzywie podczas szczelnego zapakowania i transpotu w azotyn,ktore wytwarzaja rakotworcze substancje,
                      najwiecej azotu chlona liscie :salaty/szpinak/szczypiorek/
                      /korzenie:rzodkiewka/
                      jezeli liscie sa zwiedniete/lub pozolkle,
                      to znak,ze roslina zostala "przeazotowana"
                      • kallisto Re: Przednowek 30.03.20, 13:08
                        Tez mam mikroogrodek na parapecie,na razie kielkuja pomidory wszelakiego gatunku. Za jakis tydzien przepikuje do wiekszych pojemnikow,a po polowie maja powsadzam do ziemi. Czesc pod foliak, czesc na zewnatrz. W ubieglym roku po raz pierwszy hodowalam od nasionka pomidory, udaly sie, choc nauczylam sie przy okazji co powtorzyc w tym roku,a co wyeliminowac. Teraz mam roczne doswiadczenie, male bo male,ale juz wiem wiecej niz mniej.
                        Posialam tez kwiatki dziwaczki i nasturcje do ozdobienia balkonu. Na razie wszytsko stoi w domu, bo wciaz zimno. Przed chwila pruszyl niewielki snieg, nie bylo go cala zime to musial pojawic sie wiosna.
                        • lusia_janusia Re: Przednowek 30.03.20, 17:02
                          Kallisto, masz dzialke to i gdzie wysadzac rozsady,
                          jak kiedys tez mialam na balkonie 1-2 krzaczki pomidora,
                          ostatnie 4 lata nic nie chodowalam, ze wzgledu na wyjazdy
                          do mamy, a w tym roku sobie planuje kupic juz
                          gotowy krzaczek pomidora i go uprawiac na balkonie.
                          • kallisto Re: Przednowek 30.03.20, 17:08
                            Na balkonie też będę miała. Są pomidorki o nazwie DWARF, niskie, krepe krzaki. W ubiegłym roku miałam koktajlowe, ale słabo owocowały, więc w tym roku eksperymentuje nowa odmianę.
                            Na działce zrobiłam sobie tzw. Podwyższone grzadki, w nich hoduje trochę warzyw. Przezimowala mi pietruszka w sensie natka. Wzięłam z korzeniem mękę do domu i włożyłam do doniczki. Rośnie jak szalona, jest sprężysta nie tak jak sklepowa wiotkie gałązki. Uwielbiam różnego rodzaju zieleninę, pcham ja niemal do wszystkiego, nawet do gotowanych ziemniakow😁
                            • kendo Re: Przednowek 30.03.20, 17:18
                              o,tak,
                              czas pomyslec juz o sianiu/Flancowaniu,
                              jak widac masz zaciecie eksperymentalne,
                              ja sie zniechecam szybko,
                              Lusia ma "zielone paluszki"
                              w tamtym roku maialam u siebie pomidora i do Lusi wywiozlam bo u mnie nie chcial rosnac i owocowac a tam od razu ....

eksperymentalnie zabki czosnku powsadzalam w doniczki bo zaczelu rosnac,
                              ciekawe czy zawiaza sie w "glowki"?

zycze udanych plonow
                              • kallisto Re: Przednowek 30.03.20, 17:22
                                Tez mam czosnek zimowy na balkonie. Juz sa 20 cm łodygi i też jestem ciekawa co dalej. Dostałam od kuzynki główki czosnku ukraińskiego są tak ogromne jak pięść. Czytałam, że można w skrzynce hodować , no więc posadziłam zęby, mam nadzieję, że wyrośnie. Używam dość dużo dlatego zależało mi mieć pod ręką, a nie 20 km od domu.
                                • lusia_janusia Re: Przednowek 30.03.20, 17:29
                                  Czosnek b.b.zdrowy, mozna tez uzywac same mlode piorka obskubywac.
                                  a glowka moze bedzie sie wiazala w ziemi.

Pamietam tato zawsze sadzil czosnek jesiesia, a zbieral plon
                                  po Janie -24 czerwca, splatal w warkocz i wieszal na komorce
                                  do suszenia, ja kiedys mialam swoja cebule i tak zrobilam
                                  to sasiadka Szwedka sie dziwila, ze taka ladna mi urosla, ale
                                  to mieszkalam w innej dzielnicy, gdzie mialam kawalek trawnika
                                  pod swoja opieka,
                                  • kallisto Re: Przednowek 30.03.20, 17:35
                                    Lusiu czy te piorka zielone z czosnku sa jadalne???
                                    • lusia_janusia Re: Przednowek 30.03.20, 17:44
                                      Kallisto, oczywiscie, funkcjonuja tak jak szczypior
                                      z cebuli. Polecam sama tak robilam, tylko mniej
                                      intensywny smak i zapach .
                                      • kendo Re: Przednowek 31.03.20, 11:48
                                        *Kalisto
                                        ja dodaje takie "piorko" do gotowania kartofli,
                                        super smak..
                                        mozna tez dodac ususzona lodyzke z kperku razem,...polecam
                                        do saltakek pokrojony jak szczypiorek w cieniutkie paseczki
                                        • kallisto Re: Przednowek 07.05.20, 20:20
                                          Załączam kilka zdjęć roślin, kwiatów i "pomnika przyrody" tuje chyba 30 letnia prawie do nieba, nawet nie wiem ile ma metrów wysokości.
                                          • kallisto Re: Przednowek 07.05.20, 20:21
                                            I ciąg dalszy
                                            • kallisto Re: Przednowek 07.05.20, 20:22
                                              I na koniec krępa magnolia. Reszta kwiatów i krzewów jest w rozkwicie czyli hortensje, inne rozaneczniki, lilie, irys, Piwo nie, malwy itp.
                                              • lusia_janusia Re: Przednowek 07.05.20, 21:00
                                                Sie napisalam i niefortunnie kliklam i polecialo w nature.
                                                A bylo o tym, ze wiele pracy Kalllisto musisz wlozyc, zeby takie
                                                morgi ogrodu obrobic, jak rozumiem ze to miejsce nam pokazujesz.
                                                Ale jak widzisz, jak to pieknie kwitnie i trawa sie zieleni, to jestes
                                                z siebie b.dumna i zadowolona, ze nie na darmo tracilas sile
                                                i sie pocilas, zeby takie efekty uzyskac, relaksujac sie w pocie czola
                                                od biurowej pracy.
                                                Zycze dalszego polotu i sily do relaksu.
                                                • kallisto Re: Przednowek 08.05.20, 06:51
                                                  Lusiu ta działka to scheda po rodzicach, krzewy też. Dopiero nasadzam swoje, inne niż do tej pory, robię porządek, zaprowadzam ład i porządek, to najwięcej pracy, czasu i sił mnie kosztuje. Przygotowuje tak, aby jak najmniej się potem napracować przy paleniu, koszeniu, etc. Pisałem wcześniej jak to wygląda. Wczoraj wysłałem 3 wielkie wory śmieci.....
                                                  Ale będzie ładnie, mamy tak przygotowane, że spędzamy tam po 2 dni z mocowaniem. Najpiękniej jest rano, gdy budzi się dzień i przyroda do życia, gdy ptaki wyspiewuja swoje trele, kładę się na bujaku i wtedy to wszystko słyszę, widzę i czuje.
                                                  Mamy budke dla kosow, są już młode pisklaki i gdy ptaszek wraca , karma w dzobku słychać jak maluchy głośno piszcza.
                                                  Wczoraj czajka chodziła po trawniku, jest cichutko, sąsiedzi nader spokojni, jest prawie jak na wsi. Mamy te możliwość, że wjeżdżamy na teren swojego ogródka autem, bo na tyle jest duża ta dzialka, że rabaty, warzywa, drzewa, krzewy, trawa, domek i wszystko się miesci. Są takie mozliwosci, bo są to ogrody na których mieszkają na stale rodziny.
                                                  • lusia_janusia Re: Przednowek 08.05.20, 07:01
                                                    Kallisto, to teraz wszytko robic, zeby jak najdluzej mozna bylo tam jezdzic
                                                    i cieszyc sie natura uprawiajac kreatywnie to co sie lubi.
                                                    Mam nadzieje, ze od czasu do czasu bedziesz pokazywac Nam
                                                    swoje poczynania i sukcesy uprawy.

My w hacjendzie pierw likwidowalysmy mamie grzadki, a jak
                                                    jezdzilysmy juz na stale mama sie opiekowac to nam brakowalo
                                                    swiezego i robilysmy sobie grzadki, pomidory koktailowe
                                                    nasiewaly sie same w ogrodku pod plotem.
                                                  • kendo Re: Przednowek 08.05.20, 17:14
                                                    wowww Kallisto,
                                                    slicznie kolorowo,
                                                    a jak zakwitnie azaleja i magnolia i irysy i inne kwiecie,
                                                    bedzie jak w bajce,
                                                    wiem ile kosztuje pracy stworzyc piekny ogrod,
                                                    masz slie...ale szfuj ja z umiarem coby na dluzej starczylo
                                                  • kallisto Re: Przednowek 19.04.23, 18:37
                                                    Naszukałem się odpowiedniego wątku w którym chce Was zapytać czy jadlyscie białe truskawki? Podobno pojawiły się w Biedronce, nie widziałam ich jeszcze en.m.wikipedia.org/wiki/Pineberry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka