Dodaj do ulubionych

inwestowanie z sukcesem

08.01.12, 23:13
Tak sie zastanawiam jakie by byly astrologiczne wskazniki sukcesu w inwestycjach gieldowych, walutowych, zloto, kamienie szlachetne itd. Od czego zalezy sukces. Wiadomo, ze od ukladow natalnych, niestety posiadam pusty 5 dom i to na dodatek wladany przez Ksiezyc ale z drugiej strony dosc korzystny sekstyl Jowisz-Wenus, gdzie Wenus wlada moim drugim domem. Niedlugo Jowisz znow na troche zagosci w moim 2 domu wiec moze warto by skorzystac z tej okazji i w cos zainwestowac zeby sie nieco wzbogacic bo pod koniec roku saturn zawita do 8 domu i moze sie zaczac posucha finansowa na 3 lata ...
Obserwuj wątek
    • hrvt Re: inwestowanie z sukcesem 15.03.12, 22:55
      pobijajac watek black_halo, to rzeczywiscie odpowiedz bylaby dla mnie tez interesujaca, do tego jaki na to wszystko ma wplyw horoskop relokacyjny. Ja w "polskim horoskopie" mam wenus w 4d, i slonce w 5. (mam sporo nieruchomosci w PL), ale juz w "emigracyjnym" po relokacji na nowe miejsce pracy i tym samym zamieszkania (chyba to samo co black-halo) - mam wenus w 5d. w bliz. - czy rzeczywiscie na tejze emigracji powinnam sie zajac gielda (i do tego inwestowac w firmy komunikacyjne)? i czy tylko lokalna? pozdrawiam
    • princesswhitewolf Re: inwestowanie z sukcesem 15.03.12, 23:11
      >Niedlugo Jowisz znow na troche zagosc
      > i w moim 2 domu wiec moze warto by skorzystac z tej okazji i w cos zainwestowac
      > zeby sie nieco wzbogacic bo pod koniec roku saturn zawita do 8 domu i moze sie
      > zaczac posucha finansowa na 3 lata ...

Kiedy Jowisz zagoscil w moim 2 domu to szukalam pracy dlugie miesiace, Jak byl w 8 domu saturn ostatnio to jak najbardziej mialam prace i pieniadze.
      Chcialabym aby bylo to tak banalnie i ze saturn w 8mym- chude lata, Jowisz w 2gim - tluste lata. Sa spore roznice indywidualne. Przejscie miedzy Waga a Skorpionem.
      • black_halo Re: inwestowanie z sukcesem 18.03.12, 15:49
        Moze masz troche racji ale z tego pamietam to jednak nie masz tego 8mego domu w Skorpionie, i nie masz tam tez zupelnie nieaspektowanego Saturna. Dla mnie te tranzyty to sa trzesienia ziemi.
        • princesswhitewolf Re: inwestowanie z sukcesem 19.03.12, 11:06
          ale ja o tobie mowilam w kwestii Skorpiona i Wagi
          • black_halo Re: inwestowanie z sukcesem 19.03.12, 23:25
            A mozesz blizej wyjasnic?
            • princesswhitewolf Re: inwestowanie z sukcesem 20.03.12, 00:01
              No masz przeciez w 8 domu przejscie z Wagi do Skorpiona i to cokolwiek tranzytuje ten dom przechodzi przez 3 planety w tym i Plutona. Nic przyjemnego w odczuciu chociaz Pluton dobrze sie w 8mym czuje.
    • tamara401 Re: inwestowanie z sukcesem 16.03.12, 08:30
      Jakiś czas temu zakupiłam książkę pani K.Konaszewskiej -Rymarkiewicz pod tytułem Astrologia finansowa.Autorka dość obszernie opisuje tematy ,które Ciebie interesują jak też podaje sporo przykładów.W kwestii spekulacji wypowiada się tak cyt" ...Aby z powodzeniem spekulować, muszą być powiązania pomiędzy 2,5, i 8 domem/choć nie muszą to być łatwe aspekty/, czyli musi zaistnieć związek Waszych pieniędzy/2 dom/ z pieniędzmi innych ludzi/8 dom/ poprzez spekulacje/5 dom/..." Zresztą książka traktuje dość obszernie tematy finansowe.Jeżeli chodzi o oczekiwany przez Ciebie tranzyt Saturna przez VIII dom to zerknij na aspekty jakie w czasie tranzytu tworzy zwłaszcza do wł. drugiego domu choć nie tylko/bo pieniądze nie koniecznie muszą przychodzić z uruchamiania swych talentów.Nie chcę rzecz jasna w tym momencie spłycać "efektu" tranzytu Saturna przez VIII dom tylko do mamony.Osobiście podczas tranzytu Saturna/i nie tylko/ nie narzekam na brak gotówki.Saturn ma dla mnie dwie pozornie sprzeczne funkcje oddzielania i łączenia.Gdy zbyt polegasz na zasobach innych może podczas tranzytu przez VIII dom "odgrodzić" Ciebie od tych środków lub wprost przeciwnie z nimi" połączyć". Wszystko zależy od tego jaki masz "dostęp" do swego Saturna czy sama" stawiasz" granice swemu Słońcu czy dokonujesz projekcji tej funkcji psychicznej na zewnątrz/ na innych ludzi,instytucje,ograniczające wydarzenia itp./.
      niestety posiadam pusty 5 dom
      dla ciekawości mam Jowisza w V domu w dokładnym trygonie do ascendentu i nigdy nic nie dostałam za darmo a żyję już trochę czasu.
      • sarna34 Re: inwestowanie z sukcesem 17.03.12, 07:20
        Książki swoją drogą, a horoskopy i tak działają inaczej. Mam pusty dom V - a wciąż coś tworzę, wygrywam, dostaję jakieś nagrody, spory spadek po też mi się trafił. Gdy Saturn przechodził mi przez dom II nie ubyło mi pieniędzy, a jeszcze sporo zyskałam. Może przyczyną jest to, iż dom V rozpoczyna się w końcówce Skorpiona, ciągnie się przez Strzelca, a dom VIII mam w Wodniku i trochę w Rybach (w okolicach wierzchołka domu VIII Saturn w natalu). Nigdy nie byłam zadłużona, nigdy nie brałam kredytów, nie jestem nikomu nic winna. I tak Pluton i Uran leżą natalnie w domu II, a Jowisz w X, Saturn w okolicach VIII.

• princesswhitewolf Re: inwestowanie z sukcesem 17.03.12, 11:23
          sarna: szukalabym tego w 8 domu( spadki) i wladztwie tegoz + 2 domu
      • black_halo Re: inwestowanie z sukcesem 18.03.12, 15:39
        Dostep do swego Saturna - raczej na pewno go nie mam i zupelnie nie wiem jak go podejsc. Ja nawet dokladnie nie rozumiem co on w tym 8mym domu dla mnie znaczy. Pewnie podczas tranzytu sie dowiem.

Co do polaczen pomieczy 2,5 i 8 domem to wladca 5 domu Ksiazyc jest w 21 stopniu Lwa i robi sekstyl do Wenus, wladcy 2go domu ale dosc luzny bo trzystopniowy. No i trygon do Jowisza ale jakos wielkich wygranuch nie przynosci. Sprawdza sie u mnie natomiast, ze mozna cos wygrac na tranzytach Jowisz-Wenus, zawsze wtedy kupuje losy na loterie i na lotto, wygrywam raczej drobne kwoty ale wygrywam zawsze. Nawiecej wygralam 300 euro na kwadraturze Jowisza do Wenus, tranzyty Wenus do Jowisza przynosza raczej kwoty rzedzu 5-50 euro ;d

Moj facet natomiast na w 5 domu Jowisza i Urana, oba w retro ale i tak co chwila cos wygrwa, to bilety na koncert, to bilety na mecz, to garnek z krzyzowki w gazecie, to pare stow w grze telewizyjnej (takie w rodzaju, dzwonisz i zgadujesz jakies slowo) big_grin
    • jerry.uk Re: inwestowanie z sukcesem 16.03.12, 12:33
      Pieniądze powierzyłbym osobie z silną obsadą żywiołu Ziemi. Tacy ludzie potrafią pomnożyć pieniądze. O skłonności do ryzyka mówi pozycja Marsa, a o ostrożności w zarządzaniu kapitałem - Księżyc.
      • aarvedui Re: inwestowanie z sukcesem 16.03.12, 22:14
        no tak, ale pieniądze mnoży się podejmując pewne ryzyko. ryzyko raczej nie jest ziemskie w swojej naturze.
        czy silna obsada ziemi nie ograniczała by za bardzo umiejętności wykorzystywania tzw. okazji (Jowisz) ?
        • princesswhitewolf Re: inwestowanie z sukcesem 16.03.12, 23:03
          aarvedui napisał:

> no tak, ale pieniądze mnoży się podejmując pewne ryzyko. ryzyko raczej nie jest
          > ziemskie w swojej naturze.

Prawda. Zalezy czy uciulane ( ziemia) czy zaryzykowane ( ogien musi byc)
        • black_halo Re: inwestowanie z sukcesem 18.03.12, 16:06
          Mnie sie wydaje, ze osoby z silna obsada ziemi inwestowalyby raczej w obligacje, fundusze stabilnego wzrostu czy lokaty - zysk niewielki ale pewny czyli dla osob twardo stojacych na ziemi. Z drugiej strony jak inwestowac z rozmachem to wiadomo, ze musi byc jakos korzystanie polozony Jowisz bo ten sie nie zadowoli ciulaniem drobniakow na zabezpieczenie starosci. No moim zdaniem przydaloby sie powietrze w horoskopie i koniecznie Uran bo wiadomo, ze najwieksze pieniadze sa z inwestycji w rzeczy o ktorych niekt jeszcze nie mysli, ze sa rentowne.

Swoja droga gdzies wyczytalam, ze kiedy Uran wchodzi do nowego znaku to zaczyna sie hossa na gieldzie zwiazania z inwestycjami powiazanymi z tym znakiem. Kiedy Uran przechodzi przez 15 stopien to wybucha banka. Nie sprawdzalam tego dokladnie ale podobno tak bylo w 2001 roku kiedy wybuchla banka internetowa a Uran byl w polowie Wodnika. Potem w 2008 wybuchla banka na rynku kredytow, Uran bym w Rybach. Teraz jakos samo mi sie pcha przed nos, ze mozna by z sukcesem inwestowac w przemysl zbrojeniowy i wszystko co z tym zwiazane.
          • hrvt Re: inwestowanie z sukcesem 18.03.12, 16:37
            z jakimi jeszcze dziedzinami gospodarki zwiazany jest baran?
            • aarvedui Re: inwestowanie z sukcesem 18.03.12, 18:51
              może z aktywnością fizyczną ?
            • jerry.uk branże baraniaste 18.03.12, 22:46
              energia (sporo wynalazków w tej dziedzinie mieliśmy od wejścia Urana do Barana, kilka dni temu "bezprzewodową energię"), metale, samochody. Jesienią 2010, kiedy Uran na moment wszedł do Barana mieliśmy słynną aferę z dopalaczami (jeśli można to uznać za energię), więc uznałem, że wszelkie środki energetyzujące, RedBulle i Tigery też podlegają pod Barana.
              sprzęt sportowy i wojskowy także.
        • jerry.uk inwestowanie z sukcesem - tylko Ziemia 18.03.12, 22:56
          Odpisuję zbiorczo, bo pod moją odpowiedzią padły sugestie dwóch innych żywiołów: Ognia i Powietrza.

Analizowałem pod kątem żywiołów horoskopy wielkich inwestorów i powtarzali się ci ze znaczącą przewagą żywiołu Ziemi. Ogień pojawia się u biznesmenów czy polityków, a Powietrze... cóż, u nauczycieli, urzędników itp.

Nie musicie wierzyć mi na słowo. Zróbcie listę znajomych, których godziny urodzenia znacie, wyliczcie dominujący żywioł, lub parę żywiołów i zobaczcie, czym się zajmują.

Ryzyko można wyliczyć i uwzględnić w swojej strategii inwestycyjnej, można się też przed nim ubezpieczyć lub zabezpieczyć. Oczywiście, jeśli inwestor ma obsadzony żywioł Ziemi. Pozostałe żywioły ignorują to ryzyko na zasadzie "jakoś to będzie".
          • am98 Re: inwestowanie z sukcesem - tylko Ziemia 18.03.12, 23:32
            Analizowałem pod kątem żywiołów horoskopy wielkich inwestorów i powtarzali się ci ze znaczącą przewagą żywiołu Ziemi. Ogień pojawia się u biznesmenów czy polityków, a Powietrze... cóż, u nauczycieli, urzędników itp.

A to ciekawe, co piszesz, ponieważ i uczono mnie i literatura podaje, ze to właśnie ogień i ziemia to najlepsze żywioły do robienia pieniędzy. Zacytuje tutaj fragment z Zygmunta Kohlera: |"W życiu wewnętrznym ogień rządzi tzw. konkretnym myśleniem, czyli myśleniem, związanym z zagadnieniami świata zmysłowego i życia praktycznego, w przeciwieństwie do myślenia abstrakcyjnego, wiążącego się ze światem pojęć i idei, a zależnego od żywiołu powietrza".
            Bardzo cenna jest zatem Twoja informacja; specjalizujesz się w dziedzinie, o której bladego pojęcia nie mam, inwestor to dla mnie jak kosmita.
            • jerry.uk Re: inwestowanie z sukcesem - tylko Ziemia 19.03.12, 01:49
              Cieszę się, że literatura potwierdza moje wnioski. Ujmując je w skrócie:
              W moim odczuciu Ziemia jest bardziej introwertyczna i preferuje inwestowanie w akcje i nieruchomości.
              Z kolei Ogień jest bardziej ekstrawertyczny, entuzjastycznie kontaktuje się z ludźmi i lubi "zdobywać" nowe kontrakty.
      • black_halo Re: inwestowanie z sukcesem 18.03.12, 15:51
        Z tego co piszesz wynika, ze pieniadze mogmabym powierzyc siostrze, ktora ma 6 planet w Koziorozcu w 2 domu ale to i tak nie ma znaczenia, bo ona potrafi wydac kazdy grosz zamiast inwestowac. Jesli chodzi o inwestycje to raczej trudno zapytac pana/pania w banku kiedy sie urodzilibo od tego zalezy, czy u nich zainwestuje ;D
      • tamara401 Re: inwestowanie z sukcesem 19.03.12, 10:00
        Jeżeli chodzi o temat tzw. umiejętności „robienia” pieniędzy przez właściciela horoskopu / z silną obsadą ziemi/ to chciałabym podnieść jeszcze jedno zagadnienie/nijako rozszerzając wątek/, mianowicie sprawę czy właściciel horoskopu korzysta z tworzonej przez siebie materii czy tylko ją wytwarza po to by korzystali z niej inni/np. społeczeństwo/.Moim zdaniem są to dwie różne sprawy, na które też może warto podczas analizy horoskopu zwrócić uwagę. Dobre układy planetarne czasami przynoszą pieniądze, ale nie koniecznie właścicielowi horoskopu. Oczywiście można by w tym miejscu podnieść temat tzw. „wiodącego motywu życia” danej osoby, którym może okazać się np. wyzbycie się egoizmu i praca dla społeczeństwa. W moim przypadku wygląda to tak ; na szczycie II domu stoi Rak -Księżyc w Pannie znajduje się w V domu ma tylko dwa aspekty dokładną kwadraturę Saturna w Strzelcu w VI/wł. VIII domu/ i dokładny trygon do Marsa w Byku w XII. Mój „schemat” zarobkowy jest następujący; trafiam do firmy, zaczynam dla niej robić pieniądze/duże pieniądze- nie jestem nieskromna w tym momencie/szef jest „rozanielony”, klepie mnie po plecach, obdarza zaszczytami, awansami … tylko jakoś nie rozumie/dla ścisłości ;stale mnie zapewnia ,że on wie że zasługuje na dużo więcej …ale firma ma kłopoty, lub to nie zależy od niego/, że profitując się na mojej ciężkiej pracy też powinien mi z tego tytułu coś przydzielić. Na ogół próbuje udobruchać mnie awansem bardziej honorowym /trygon Saturna do Słońca/ aniżeli materialnym profitem. Po jakimś czasie Mars w Byku jest wściekły/kwadrat Urana/i odchodzi/ z mściwą satysfakcją / z pracy/prestiżem nie nakarmię rodziny/Znajduję następna pracę w krótkim czasie zgodnie z obowiązującym schematem dochodzę do zaszczytów i …. historia się powtarza. Dodam pokornie, że bardzo pracuję nad swym materialnym egoizmem.
        • princesswhitewolf Re: inwestowanie z sukcesem 20.03.12, 23:29
          ale firma ma kłopoty, lub to nie zależy od niego/,

jestes pewna ze klamie?
          Moj szef ani szef mojego szefa nie maja wplywu na pensje. Tego typu decyzje sa na samiuuutkiej gorze.
          • oko1wita Re: inwestowanie z sukcesem 22.03.12, 16:50
            Już niejeden biznes nie wypalił bądź upadł ze względu na niesprzyjający okres astrologiczny. Warto zwrócić na to uwagę i mieć się na baczności wybierając termin inwestycji!
            • aarvedui Re: inwestowanie z sukcesem 22.03.12, 17:54
              czy mi się tylko wydaje, czy to tylko wpis reklamowy / do pozycjonowania swojej strony ? ;-P
          • tamara401 Re: inwestowanie z sukcesem 24.03.12, 11:45
            /ale firma ma kłopoty, lub to nie zależy od niego/
            ta część mojej wypowiedzi powstała dlatego,że pracowałam w ciągu swego życia zawodowego w różnych firmach ;początkowo państwowych,później prywatnych,też dużej międzynarodowej korporacji.Argumentacja szefa więc była różna; gdy był właścicielem to twierdził że on wie że zasługuje na wiele więcej ale firma ma kłopoty więc.....gdy był szefem który miał szefa w Niemczech a ten kolei miał szefa w USA to argumentacja była ; to nie zależy ode mnie,ale będę robił co będę mógł itp.
            jestes pewna ze klamie?
            nie twierdzę ,że kłamał nawet nie rozpatruje tego w kategoriach wyzysku mojej osoby.Powiedziałabym raczej, że nie rozumiał mechanizmów ekonomicznych rządzących gopodarką. Efektywny pracownik zasługuje na wynagrodzenie pozostające w godziwej relacji do wypracowanego przezeń zysku tym bardziej gdy firma ma kłopoty a rozwiązania które się proponuje i wdraża przynoszą wymierne namacalne korzyści.Zresztą tak na marginesie gdy odchodzę zazwyczaj proponuje mi się znaczą podwyżkę,ale dla mnie jest już to za późno.Na ogół mam już inna pracę i na ogół lepiej płatną

• princesswhitewolf Re: inwestowanie z sukcesem 26.03.12, 10:53
              tamara
              Podwyzki czy sa i ich nie ma sa zalezne od bezposredniego szefa tylko w malych firmach . W duzych instytucjach i korporacjach maja „widelki” i pensje tudziez podwyzki inne niz te regularne co roku sa ustalane na najwyzszym pionie duzo powyzej tego czy owego szefa. Wierz mi, nie jeden szef by podwyzke sam chcial.
              Efektywny pracownik zasługuje na wynagrodzenie pozostające w godzi
              > wej relacji do wypracowanego przezeń zysku

W dobie recesji na rynku jest bardzo wielu efektywnych pracownikow jacy wezma prace nawet z ta nizsza pensja. Niestety w tej chwili jest to rynek pracodawcow a nie kandydatow jakich jest od mrowia i wiekszosc b. dobrych

W czesci zawodow ten"zysk" ciezko obliczyc, no chyba ze jestes sprzedawca. To nawet ci proponuje. Sprzedawcy zawsze dostaja pensje zalezne od ich sprzedazy ( zyskow firmy)
              • tamara401 Re: inwestowanie z sukcesem 27.03.12, 18:11
                oczywiście ,że się zgadzam w sumie..... nie chodzi chyba nawet o pieniądze.Podzieliłam się tylko refleksją na temat swego "układu " na "robienie pieniędzy".
                Sprzedawcy zawsze dostaja pensje zalezne od ich sprzedazy (
                > zyskow firmy) tak tu na ogół są jasne reguły,ale ja nie jestem sprzedawcą,mimo to to co robię przynosi pieniądze dla firmy i szefowie tego nigdy nie negują/wręcz są zaskoczeni że tak można/. Może problem polega bardziej na tym że "daje" więcej pracodawcy niż on oczekuje a gdy to nie wiąże się z odzewem materialnym jestem rozczarowana.W każdym razie gdy zjawiam się w jakieś firmie po krótkim czasie słyszę ,że są jakieś kłopoty,albo z rentownością albo z reorganizacją,albo ze startem,efektem tego jest ogromny wysiłek ,kasa dla firmy, a dla mnie klepanie po plecach.Widocznie taki los Księżyca w Pannie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka