Dodaj do ulubionych

pytanie praktyczne

31.08.14, 11:56
Moi Mili,
mam do Was pytanie - z obliczeń np. na astrocom wynika, że niektóre tranzyty, jak np. Saturn kwadrat MC rozpoczną się u mnie już w grudniu tego roku, a Urania Lite pokazuje, że w listopadzie 2015. Z czego wynika taka rozbieżność i na co powinnam zwrócić uwagę?
z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: pytanie praktyczne 31.08.14, 14:29
      Bardzo możliwe że to kwestia ustawień, ile orb aspekt ma przyjąć, żeby pojawił się w tabelce, lub na kosmogramie jako linia.

Ile to będzie orb, swoją drogą?
      • kobieta_z_saturnem różnice 03.09.14, 04:50
        Czasem się zdarzają różnice w położeniu planet według różnych programów astrologicznych. Przykładowo tutaj podają, że Pluton jest w 13 stopniu:
        www.horoskopia.info/horoskop-codzienny.html
        a tutaj, że w 11 stopniu:
        www.astromagia.pl/horoskopy/mini-horoskop-tygodniowy
        Nie muszę chyba mówić, że w przypadku tak powolnej planety, jaką jest Pluton, różnica 2 stopni to bardzo dużo. Decyduje o tym, czy tranzyt już jest, czy będzie dopiero za 2 lata.
    • aarvedui Re: pytanie praktyczne 31.08.14, 17:41
      Jak napisał acrux - chodzi o zakres orby aspektu, który każdy astrolog dobiera sobie w sumie samodzielnie, na podstawie własnego doświadczenia.

A jest to też ciekawe pytanie w perspektywie samodzielnej interpretacji tranzytów...i ogólnego ducha czasów.
      Ludzie nie chcą uczyć się podstaw dziedzin, chcą mieć od razu efekt, tu i teraz.
      Nie chce się nikomu pielęgnować rośliny od nasiona, każdy chce mieć od razu duże, dorodne owoce.
      Rozmawiałem jakiś czas temu z pewnym dr. informatykiem, który ponad dekadę pracował na uczelniach w USA.
      Postawił on śmiałą tezę, że 90% amerykańskich informatyków to głąby. Potrafią jedynie układać już gotowe "cegły" kodu, natomiast nie mają zielonego pojęcia co robią i dlaczego.
      Gdyby musieli coś zrobić samodzielnie od podstaw, nie umieli by.
      Prowadzi to do powstawania oprogramowania wadliwego, wolnego w funkcjonowaniu, o niepotrzebnie rozdymanym kodzie. I nikt poza specjalistami z zagranicy nie potrafi napisać dobrego kodu.
      Bo za granicą ludzie jeszcze uczą się podstaw.
      Takie dygresje mają swoje podstawy czasowe - przez ostatnie lata wszystkie planety wolnej prędkości przebywały w znakach raczej "ogólnych" i syntetycznych. Może pokolenia z Uranem w Baranie będą bardziej samodzielne....
      • sigma26 Re: pytanie praktyczne 31.08.14, 19:19
        Dziękuję za odp. ja dopiero poznaję astrologię, a może i to jest zbyt duże słowo. Obserwuję swoje życie versusu to, co zachodzi w moim kosmogramie. Ta kwadratura zaciekawiła mnie o tyle, że prawdopodobnie niedługo zacznę nową pracę (która sama do mnie przyszła), wymagającą, ale jest to dla mnie ogromny krok do przodu. I ciekawa jestem, czy to może nagroda za "chude"lata i dobrze odrobione, saturnowe lekcje, a być może raczej kwestia tranytów Jowisza smile. Sam Saturn jest u mnie w natalu na MC, tak jak u Hitlera, który zresztą podobno największy sukces też odniósł na takiej kwadraturze wink. W każdym razie w uranii orba to 2.10. Na asro.com nic nie ustawiałam, ale w tabeli widzę, że w 01/2015 jest kwadratura -0stopni41s.
        Aarvedui nie do końca wiem, do kogo to przesłanie o samodzielnej interpretacji tranzytów i oczekiwania efektów- czyżby w kontekście mojej osoby i tego zapytania?
        • acrux_79 Re: pytanie praktyczne 31.08.14, 19:47
          OK, to może inaczej. Na jakim stopniu i minucie jest MC. W marcu 2015 Saturn wychyli się maksymalnie do 4 stopni i 55 minut Strzelca, po czym zacznie się cofać.

Widzę, że na astro.com liczone są dziewięciostopniowe trygony i kwadratury (np kwadraturę Saturna do Chirona u Angeliny Jolie, sic!). W Uranii na domyślnych mamy ustawienie 7.00. Oto wielka tajemnica wiary, tym razem jednak sądzę, że ustawienia w Uranii uległy zmianom, albo też dwa kosmogramy są inaczej odwzorowane (co dla początkujących jest wcale możliwe), przez co aspekt tranzytu wygląda zupełnie inaczej.

Swoją drogą, najlepiej zobaczyć stopień MC, a następnie patrzeć, na jakim stopniu jest planeta, którą się interesujemy. Realny wpływ tranzytu ze strony Saturna/Jowisza na planety osobiste rozpatrywałbym na granicy 5-6 stopni, reszty planet na granicy 3-5 stopni. Większość prognoz i doświadczeń wskazuje jednak na największe efekty, gdy aspekt jest uściślony, lub w granicach 1-2 stopni. Gdyby liczyć siedem stopni jako koniunkcję, to Pluton tranzytował by mi Wenus od lutego 2009 do lutego 2016 i to jeszcze przy bardzo szybkim biegu. Musimy zatem uważać, żeby nie dać się zwariować.
          • sigma26 Re: pytanie praktyczne 31.08.14, 20:41
            no to ok smile. MC 6st. 05', Saturn 7st. 05' w Pannie (domyślam sie, że ' oznacza minutę smile). W Uranii są rożne ustawienia jeśli chodzi o orby natalne i tranzytowe. W natalnych kwadratura jest tak jak piszesz, ale w tranzytowych u mnie domyślnie jest ustawiona 2.10.
            • acrux_79 Re: pytanie praktyczne 01.09.14, 15:19
              W takim rozumieniu najlepiej zatem przyjąć, że aspekt zaczyna się, gdy Saturn wejdzie do Strzelca. Sześć stopni może być odczuwalne. Pomijając, że doświadczenie pokazuje, że osie mogą być ruchome 1-3 stopnie w tą czy w tamtą.

Pzdr.
              • sigma26 Re: pytanie praktyczne 01.09.14, 15:52
                Dzięki wielkie za odpowiedź. Czyli należy przyjąć, ze od grudnia 2014. Domyślam się, że na uściśleniu aspektu mogą się wydarzyć jakieś rzeczy kluczowe. Pocieszam się, że mniej więcej w tym samym czasie Jowisz zawita na moim MC, a chwilę później na Saturnie i będzie też kilka innym przyjemnych aspektów. Cóż, skoro podejmuję nowe wyzwania, to będę się musiała z nimi zmierzyć i postaram się dobrze tę kwadraturę przepracować.
                pozdrawiam serdecznie.
                • acrux_79 Re: pytanie praktyczne 02.09.14, 22:30
                  Przyjąć tak, ale z dużym dystansem. Tranzyty to niejedyna technika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka