IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:02
jestem zarejestrowana w polsce jako bezrobotna ale niedlugo juz mam jechac do
pracy (nielegalnie) do niemiec. problem w tyym że akurat gdy mam jechac to
bede miała termin odnotowania sie w biurze pracy, a przeciez nie zostawie
szansy na wyjazd zeby sie odnotowac? co zrobic? zgłosic w polsce ze
wyjezdzam? do pracy czy po co???????? pomózcie jesli ktos wie. z góry
wielkie dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: help me IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.12.04, 14:09
      Nie wiem na jak dlugo wyjezdzasz, w kazdym razie mozesz pojsc do Urzedu i
      poinformowac ich o wyjezdzie. Bedziesz musiala napisac w zwiazku z tym podanie
      i wtedy zgodnie z przepisami termin stawienia sie zostanie odroczony na miesiac
      ale nie dluzej. Druga mozliwosc jest taka, ze mozesz wyrejestrowac sie na
      wlasna prosbe i wyjechac a po powrocie ponownie sie zarejestrujesz(bo jesli sie
      nie odchaczysz to stracisz status bezrobotnego na trzy miesiace)
      Pozdr i powodzenia.
      • Gość: P. Re: help me IP: *.range81-152.btcentralplus.com 14.12.04, 14:45
        Jest dokladnie tak jak powiedzial Marcin.
        Te podanie to kawalek swistka, mowiacego o braku gotowosci do podjecia pracy.
        Zalatwiasz to na miescu (nawet podyktuja ci co napisac :o).
        A jak jedziesz na dluzej niz miesiac to wyrejestruj sie.
    • sylwek07 Re: help me 14.12.04, 15:28
      ok wyrejestrujesz sie a jak to z ubezpieczeniem na NFZ??po drugie co im powiesz
      ze jedziesz do pracy nielegalnej??no chyba ze powiesz ze jedziesz szukac
      pracy :))
    • Gość: Marcin Re: help me IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.12.04, 16:59
      Ewentualnie mozesz starac sie o pozwolenie na prace w Niemczech, tyle ze to
      kosztuje i troche trwa. Ogolnie wyjazd do pracy nielegalnej jest zawsze
      ryzykownym przedsiewzieciem, niech Ci sie cos stanie(np.szpital) i co wtedy...?
      Nie posiadasz zadnego ubezpieczenia i masz problem. Na twoim miejscu powaznie
      bym sie zastanowil, chyba ze bedzie to pozwolenie.
      Pozdr
      • Gość: P. Re: help me IP: *.range81-152.btcentralplus.com 14.12.04, 19:47
        Nie to nie tak. Nie straszcie jej. We wniosku NFZ wpisuje sie, ze jedzie sie w celach turystcznych (nawet gdy nie jest to prawda).
        Mozesz porosic o swistek z UP, ze placa na Ciebie skladki. Z tym idziesz do NFZ i wtedy mozesz sie wyrejestrowac.
        Po wyrejestrowaniu sie placa za Ciebie skaldke jeszce przez 3 miesiace lub miesiac. Teraz dokladnie nie pamietam.
        • Gość: Polka Re: help me IP: *.menos.org 14.12.04, 21:26
          a dodatkowo wykupujesz sobie ubezpieczenie np. w Warcie czy PZU. Nie jest to
          takie drogie, chyba 50 zł za miesiąc i masz sprawę NFZ a głowy.
    • blasphemy Re: help me 14.12.04, 23:17
      Gość portalu: Kaśka K. napisał(a):

> jestem zarejestrowana w polsce jako bezrobotna ale niedlugo juz mam jechac do
      > pracy (nielegalnie) do niemiec. problem w tyym że akurat gdy mam jechac to
      > bede miała termin odnotowania sie w biurze pracy, a przeciez nie zostawie
      > szansy na wyjazd zeby sie odnotowac?

a dlaczego nie? Chcesz ciagnac zasilek z Polski pracujac w Niemczech (i do tego
      nielegalnie)? To chyba niezly obciach, nie?
    • Gość: Juras Re: help me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 01:22
      Najlepiej idz do UP i tam dowiedz sie wszystkiego. O ile sie nie myle, jest mozliwosc wyjazdu za granice w celu poszukiwania pracy, na okres 3 miesiecy, nie tracac przy tym zasilku i innych swiadczen.
    • dyplomata Tylko nie narzekaj jesli 15.12.04, 10:27
      Gość portalu: Kaśka K. napisał(a):

> jestem zarejestrowana w polsce jako bezrobotna ale niedlugo juz mam jechac do
      > pracy (nielegalnie) do niemiec. problem w tyym że akurat gdy mam jechac to
      > bede miała termin odnotowania sie w biurze pracy, a przeciez nie zostawie
      > szansy na wyjazd zeby sie odnotowac?

Pmaietaj ze postepujac wbrew prawu narazasz sie na powazne klopoty:

- jezeli zostaniesz zlapana w Niemczech to groza bardzo nieprzyjemne procedury
      i kary. Nie narzekaj jesli zostaniesz potraktowana jak kryminalistka, w
      kajdankach, i deportowana.

- jezeli naruszasz polskie prawo to groza kary administracyjne lub wiezienie
      jesli pobierasz zasilek. Nie narzekaj wiec jesli cie to trafi.

Ludzie w Polsce naruszaja prawo a potem narzekaja ze wladze ich nieprzyjemnie
      traktuja. Ci sami ludzie domagaja sie by kraj byl praworzadny i zeby prawa
      przestrzegano.
      • Gość: werka Re: Tylko nie narzekaj jesli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 11:45
        Dyplomata nie wchodź na to forum! To forum desperatow, których załatwili tacy
        zadowoleni z siebie jak ty. Co ma dziewczyna zdechnąć z głodu w imie
        przestrzegania prawa. Siedzisz na dobrej posadce? To siedź i bądź cicho.
        Kaśka! sprawa wygląda tak - idziesz do UP i mówisz, że chcesz wyjechać w
        poszukiwaniu pracy. Jeżeli pobierasz zasiłek to możesz wyjechać legalnie w
        poszukiwaniu pracy na trzy miesiące. I tu zaczynają się schody, bo zasiłek nie
        będzie ci wypłacał nasz UP tylko niemiecki, czyli musisz się do niego udać i
        zarejestrować na podstawie polskich dokumentów. Musisz wziąść ze sobą formularz
        zaświadczający, że płacone jest za ciebie ubezpieczenie zdrowotne. To wystawi
        ci NFZ.Wszystko załatwisz w jeden- dwa dni. Jeżeli nie pobierasz zasiłku to
        masz większy problem. Tylko przez jeden miesiąc będziesz nadal figurować w
        rejestrze UP. Kombinowanie z przesunięciem terminu ponownego zgłoszenia nic nie
        daje, ale próbuj. Urzędnicy w UP są wmiarę życzliwy, powiesz szczerze jaką masz
        sytuacje i pomogą ile mogą, niestety niewiele mogą. W tym przypadku dostaniesz
        też potwirdzenie opłaty składek na NFZ - też bierz formularz. Po miesiącu jak
        masz pracę to zostań. Na twoim miejscu ubezpieczyłabym się turystycznie. Jak
        nie będziesz mieć wypadku w pracy tylko jakieś dolegliwości "typowe" to masz
        lekarza. Nie wiem jak jest w Niemczech, ale może być tak jak gdzie indziej, że
        zapłacisz za wizytę sama, a dopiero potem NFZ lub prywatny ubezpieczyciel
        zwróci ci pieniądze - po przedstawieniu mu rachunków za usługę.
        No coż Kaśka! Nie jeste lekko! Życze końskiego zdrowia i powodzenia.
        PS. Z dyplomaciątkiem zgadzam się w jednej kwestii - konsekwencje przyłapania
        przez służby niemieckie na nielegalnej pracy są bardzo przykre.
        • Gość: werka Re: Tylko nie narzekaj jesli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 11:54
          Kaśka! to jeszcze raz ja. Zasiłek będzie ci wylacany przez Niemców przez trzy
          miesiące w takiej samej wysokości jak w Polsce po przeliczeniu na euro. A to
          się niemieccy urzędnicy uśmieją po pachy. Mogą cię nawet polubić, każda
          rozrywka w nudnym urzędowaniu jest mile widziana.
    • sylwek07 Re: help me 15.12.04, 21:06
      kazdy z Was pisze o wyplacanym zasilku to jesli nie daj Boze ja zlapia na tym
      ze pracuje nielegalnie i do tego ze pobiera zasilek to po powrocie do Poslki
      moze miec cofniety zasilek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka