17.03.05, 10:15
Cześć,
Wiem, że wiele już jest tutaj informacji na temat pracy w Irlandii, ja jednak
mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto mi doradzi :))).
Wybieram się do Irlandii, chciałabym tam wyjechać w drugiej polowie maja. Nie
jestem jeszcze przekonana, że mi się to uda, ale chciałabym prosić o jakieś
podpowiedzi : ile sie zarabia "na rękę", czy się to opłaca itp. z waszego
doświadczenia.
Szukam także kontaktów z osobami, które już tam były i wiedzą co w trawie
piszczy..... BARDZO PROSZĘ O POMOC, BO SAMA NIE WIEM CO MAM ROBIĆ.
Obserwuj wątek
    • Gość: czarnecki Re: Irlandia IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 17.03.05, 12:40
      witam powiem ci zes wybrala cakiem kieoski czas na przyjazd bedzie bardzo
      trudno o prace w maju przyjezdaja turusci hiszpanie itp ktorzy zajmuja miejsca
      pracy ale kto wie moze ci sie iuda Co do zarobkow to minimalna stawka wynosi 7
      e za godzine Ceny mieszkan www.daft.ie jakies pyta pisz
      • Gość: therabba Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:53
        Witam mnie interesuje czy jadąc w ciemno z dobrym angielskim po studiach
        hotelarskich i z kursem barmańskim oraz listem referencyjnym z Sheratona mam
        sznse na znalezienie pracy w ciągu tygodnia ? Gdzie najlepiej sie udac (jakie
        miasto??) i ile wźiąść euro na początek na 2 tygodnie? 1000E. mieszkac w motelu
        czy szukac flatu?
        i wogule jak ktos byl to moze sie poświęci i coś napisze wiecej:)plizzz
        • ewunciah Re: Irlandia 17.03.05, 13:01
          dzięki za odpowiedź :)). Chciałabym sie jeszcze dowiedzieć, jak jest tam
          faktycznie z językiem, słyszałam, że początki w zrozumieniu są trudne, czy tak
          jest rzeczywiście??? Trochę się tego obawiam, chociaż umiem porozumiewac się po
          angielsku w stopniu komunikatywnym...bardzo :))
          ewunciah
          • Gość: czarnecki Re: Irlandia IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 18.03.05, 00:10
            owszem sa trudne poniewaz irlandczycy mowia niewyraznie i niepoprawnie ale z
            czasem mozna do tego przywyknac glownie chodzi o to zeby sie z nimi dogadac nie
            musisz porozumiewywac sie idealnie wystarczy ze masz podstawy i nie boisz sie
            mowic
        • Gość: czarnecki Re: Irlandia IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 18.03.05, 22:04
          witam na poczatek proponuje wziasc jak najwieksza ilosc pieniedzy Najbardziej
          zje cie mieszkanie zaklezy gdzie chcesz mieszkac jak w dublinie to jakies 240 e
          za dwojke ktora dzielisz z kims jak chcesz mieszkac sam ceny wzrastaja 300 400
          e w zaleznosci od rejonu proponuje www.daft.ie co do listu to moga na niego
          spojrzec laskawym okiem albo go olac i bedziesz robil najgorsza robote ale
          wszystko zalezy od pracodawcy jak juz przyjedziesz proponuje hostel ale unikaj
          ISSAC ostatnio byla impra i polak wylecial przez okno chyba go wyrzucili i
          unikaj chelsea najwiecej polakow Ogolmnie unikajkontaktu z polakami najgorsz co
          moze byc na tym swiecie uwierz mi sam mialem niemile przezycia ale to inna
          historia Ludzie macie pytania piszcie siedze w tej dziurze 3 lata sluze
          wiadomosciami Odpowiadam na sensowne pyt
      • ewunciah Re: Irlandia 17.03.05, 13:03
        do czarnecki...:))
        czy mógłbys mi podać swojego maila, bo pewnie będę miała jeszcze sto
        pytań...hihihi, z góry dziękuję i obiecuję nie będę natrętna :))
        ewunciah
        • Gość: Nokrad Re: Irlandia IP: 213.233.145.* 17.03.05, 21:12
          Co do pracy w hotelach z dobrym angielskim i dovrymi referencjami to nie badzie
          raczej zednych problemow, ogloszes w tej dziedzinie jest multum. przebywam w
          okolicach Galway i wiem ze dosc duzo ludzi szukaja... polecam
          galwayadvertaiser.ie miejscowa gazeta z ogloszeniami o prace...
          Do Ewunciah z tym zrozumieniem to zalezy gdzie sie wybierasz... bo w kazdej
          czesci tego kraj mowia z troszke innym akcentem... Dublinski jest chyba
          najbardziej zblizony do angielskiego a z doswiadczenia wiem ze najtrudniej
          zrozumiec ludzi w bardzo malych miejscowosciach...
          • Gość: czarnecki Re: Irlandia IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 18.03.05, 00:11
            a probowales dogadac sie z rodowitym Dublinczykiem albo z taksowkarzem
            dublinskim powodzenia
          • sabat.sabat Re: Irlandia 18.03.05, 00:55
            W samym Dublinie spotkasz typów,którzy mówia skrajnie sie od siebie rózniącym
            językiem,tzn.akcentem,slangiem itp.W firmie,gdzie teraz pracuję,kazdy mówi
            inaczej.Przynajmniej takie odnosze wrazenie.Cały bajer polega na tym,że jak
            naprawde dobrze znasz jezyk, to zrozumiesz każdego.Mi sie wydawało,że znam
            angielski bardzo dobrze.Wprawdzie nie mam problemów z płynną rozmowa z
            miejscowymi,ale niektóre teksty jeszcze mi uciekają.
            To,że jest duzo ogłoszeń ,to nie znaczy ,że bez problemu mozna dostać pracę,
            nie wprowadzaj ludzi w błąd.
            Sam wiesz,że to nie tak hop-siup z tą pracą.Trzeba jakieś tam warunki
            spełniać,prawda?
    • sylwek07 Re: Irlandia 17.03.05, 13:37
      www.daft.ie
      fajna ta stronka :)
      • ewunciah Re: Irlandia 18.03.05, 13:31
        dziękuje wszystkim za podpowiedzi..., będę wdzięczna jak napiszecie coś
        jeszcze...np. jakieś ciekawostki, co wam się tam przydarzyło, co się udało
        itp...... :))) No i jeszcze czy to się opłaca, tzn. czy przywiezie sie do
        Polski jakies zaoszczędzone pieniążki, napiszcie to jest dla mnie bardzo
        istotne, jak chyba dla większości :))
        Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi....papa
        • Gość: @@@ Re: Irlandia IP: 193.95.186.* 18.03.05, 18:45
          www.tpi.poznan.pl
          forum tow. pol-irl
          najpierw radze przeczytac cale forum
          baaardzo duzo info:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka