Dodaj do ulubionych

Szwajcaria

IP: *.stalprodukt.com.pl / *.stalprodukt.pl 16.05.05, 12:38
Mam szansę pracy w Szwajcarii. Napiszcie mi ,proszę, jak wygląda tam
życie,jak traktują obcokrajowców Szwajcarzy, ile kosztuje życie.Za wszystkie
informacje związane z tym krajem i pracą w nim wielkie dzięki.
Iwona
Obserwuj wątek
    • Gość: dorka Re: Szwajcaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 14:15
      Wszystko zależy od tego czy będziesz pracować legalnie czy na czarno?
      Legalnie - prawie niemożliwe!!! właściwie tylko w Landwirtschaft i to tylko na
      4-6 m-cy!
      Napisz co będziesz robić, w jakim kantonie, gdzie mieszkać itp, to odpowiem ci
      bardziej szczegółowo (pracowałam w Szwajcarji 2 lata w różnych miejscach i nie
      tylko u Szwajcarów).
      • Gość: robby Re: Szwajcaria IP: *.adslplus.ch 16.05.05, 22:04
        No kolezanka ma racje!Szwajcaria jest b.podzielonym krajem!Musisz okreslic
        gdzie co i jak!Pomoge ci rowniez
        • Gość: dorka Re: Szwajcaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 22:25
          Hoi/ Salute, Robby;-)
          Co tam porabiasz i gdzie jesteś?
          Od roku jestem w Polsce, chociaż trochę mnie ciągnie do Szwajcarii.
          Niestety na razie nie mogę się tam wyrwać;-(((
          Ale chętnie bym z kimś pogadała, kto tam jest!
          Z kumpelą z Villarsiviriaux mam tylko telefoniczny kontakt, a więc za bardzo
          się nie rozpędzę , zresztą ona tylko o swoim dziecku nadaje he he!
          A ja byłam trochę bardziej mobilna i pracowałam też w kantonach
          niemieckojęzycznych!
          Odezwij się, może opowiesz mi coś ciekawego;-)))
          Pozdro!!!
    • Gość: Iwona Re: Szwajcaria IP: *.stalprodukt.com.pl / *.stalprodukt.pl 17.05.05, 09:38
      Pracuję w Firmie Exportowej i mam bardzo dobry kontakt z Klientem z Szwajcarii.
      Obiecał mi pomoc w znalezieniu pracy, tym bardziej, że za 4 miesiące Szwajcarzy
      mają zdecydować czy otworzą swój rynek pracy.
      Znam niemiecki,w której części Szwajcarii jest to język nr 1.?
      Nie byłam nigdy w Szwajcarii, dlatego chciałabym wiedzieć, jak wygląda tam życie
      Iwona
      • Gość: dorka Re: Szwajcaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:16
        Cześć Iwona
        Owszem, we wrześniu ma się odbyć referendum narodowe, na którym Szwajcarzy
        wypowiedzą się czy i kiedy otworzą dla nas (nowych z EU) swój rynek pracy.
        Zobaczymy!?!?!
        Język niemiecki to głównie północno - wschodnia i centralna część Szwajcarji;
        kantony- Zürich, Bern, Luzern, Schwyz, St. Gallen, Thurgau, Appenzell,Aarau,
        Schaffhausen, częściowo Basel, częściowo Fribourg.
        J. niemiecki...hmmm...owszem Szwajcarzy jak chcą/muszą, to posługują się
        Hochdeutsch-em, ale robią to dość niechętnie! A ich Schwitzerdutsch to
        tzw. "chuchichäschtli", początkowo dość niezrozumiałe dla niewtajemniczonych!
        Ja uczyłam się w Polsce 7 lat niemieckiego - nie tylko w szkole, a jak tam
        pojechałam to załamka!, normalnie się powyłam, bo myślałam że jestem takim
        głąbem - nie kumałam prawie nic z tego co do mnie mówili! Często miałam niezły
        ubaw, ale i dużo nerwów przez to!
        To bardzo ładny ale i cholernie drogi kraj, nie tylko dla nas ale nawet i dla
        Niemców, Francuzów itd!
        Szwajcarzy przyzwyczajeni do obcokrajowców i gastarbeiterów, a traktują ich/nas
        różnie, zależy na jakich ludzi trafisz - jak wszędzie!!!
        Co do pracy tam, również zależy gdzie miałabyś pracować! Jeśli jesteś wysokiej
        klasy specjalistką w jakiejśtam dziedzinie, znasz oprócz niemieckiego również
        bdb angielski lub francuski to O.K!po jakimś czasie wyjdziesz na prostą, tzn.
        mieszkanie, samochód itp. bajery!
        W innym wypadku, trochę jakby trudniej(zależy czy trafisz na naprawdę życzliwe
        ci osoby, chcące ci pomóc, a nie tylko dużo o tym mówiące, z przyklejonymi
        uśmiechami). Jeśli miałabyś pracować np. w restauracji, barze to raczej
        mieszkanie i jedzenie gratis w miejscu pracy!!! Inaczej będzie ci dość ciężko
        się utrzymać! Bez własnego samochodu - katastrofa! Pociągi, autobusy - drogo!
        np. z Zürichu do Fribourga - w obie strony około 110 CHF.; bilet do Aquaparku
        na 4 godz. 35 CHF; obiad w restauracji-przeciętnej ok. 20 - 30 CHF; herbata,
        kawa 3 -3,5 CHF; chleb- zależy jaki 1,5 - 2,5 CHF, itp.
        Jeśli masz jakieś inne pytania, pisz!
        Pozdrawiam ;-)
        Dorota
        • Gość: Robby Re: Szwajcaria IP: *.adslplus.ch 17.05.05, 20:26
          Hallo Dorota

ja mieszkam w kantonie solothurn od pare ladnych lat!!!
          Podoba mi sie Twoja wypowiedz!Miszkam w czesci niemieckiej,jednak dialekt
          spotyka sie na ulicy!A co najlepsze co jeden kanton to inny dialekt!
          Jak chceszpogadac to podaj maila a odezwe sie na pewno!!Milo pogadac z kims
          kraju!!!

Pozdrawiam Robby
        • Gość: Robby Re: Szwajcaria IP: *.adslplus.ch 17.05.05, 20:29
          Do Iwona

przeczytaj uwaznie wypowiedz Doroty!!!

Duzo Ci podpowiedziala!!!Nie jest tu latwo!!Liczy sie praca!Zaleznie od tego
          jak tu sie znajdziesz(LEGAL CZY NA CZARNO)to tak bedezie zalezalo od Twojego
          pobytu tu!!Do informacji kolezanki dodam tylko uwazaj na albanczykow bo jest tu
          ich duzo i lubia napsoc duzo krwi!Liczy sie jezyk-zaleznie jaka strefa!!Pytaj a
          Ci odpowiem!!

Pozdrawiam Robby
          • Gość: dorka Re: Szwajcaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:48
            Hallo Robby,
            do twojego regionu (kantonu) mnie nie zawiało, zaczynałam od Yverdon - les
            Bains, a dodam że nigdy nie uczyłam się francuskiego!!! Moje wyobrażenie o
            Szwajcarii było zupełnie inne od tego co tam zobaczyłam i przeżyłam, ale
            wspominam te dwa lata suuuper pięknie! Czasem nawet żałuję, że zjechałam do
            kraju! No cóż, c'est la vie ! Może jeszcze kiedyś zaryzykuję!
            Możesz pisać kiedy chcesz na maila: d.kociubowska@op.pl
            Wszystko mnie interesuje !!! ha ha - Spass mache, natürlich!
            Pozdrawiam ;-)))
      • Gość: Pati Re: Szwajcaria IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.05, 09:19
        czesc Iwona! boze zazdroszcze ci!ja pracowalam nielegalnie w szwajcarii 1.5
        roku.teraz jestem w polsce i szukam tam legalnej pracy przez internet.jestem po
        studiach ochrony srodowiska i znam niemiecki i rosyjski. jesli moglabys sluzyc
        mi pomoca, jakakolwiek, ktora pomoglaby mi sie tam zachaczyc, bylabym bardzo
        wdzieczna.pozdrawiam i zycze powodzenia pati
        • Gość: dorka Re: Szwajcaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 23:23
          Hallo Robby
          jak znajdziesz czas to się odezwij na maila,
          mam pytanko ale nie chcę na forum o tym gadać.
          Jesteś na miejscu to może wiesz coś na ten temat!
          Albo możesz się lepiej dowiedzieć!
          Pozdrawiam, pa;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka