Dodaj do ulubionych

PASZPORTY NIEMIECKIE

IP: *.eia.pl 28.05.05, 01:34
CHCIALABYM SIE DOWIEDZIEC JAK MOZNA ZALATWIC LEGALNIE PASZPORT NIEMIECKI??
JAKIE TRZEBA SPELNIAC WARUNKI?SLYSZALAM ZE MOZNA TO ZALATWIC PO
DZIADKACH,JESLI KTORES Z NICH POMAGALO NIEMCOM W CZASIE WOJNY.CZY TO PRAWDA??
NIE WIEM GDZIE MAM Z TYM UDERZYC??PROSZE O [POMOC
Obserwuj wątek
    • olek-niemcy Re: PASZPORTY NIEMIECKIE 28.05.05, 10:20
      Tylko Ambasada (Niemiecka lub Polska)odpowie Ci na to pytanie!!!!!!!!!!!
      Tutaj to nie znajdziesz odpowiedzi.
    • Gość: heidi3 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 10:26
      pomagalo????moj dziadek walczyl w wehrmachcie...a nie pomagal:)zazdwon do
      konsulatu.tam ci udziela info.ale coezko teraz dostac obywatelstwo po dziadkach
      bop niemcy zmienili ustawe o spätaussiedlerach,tj..bardzoooo zaostrzyli wymogi:D
      • Gość: Moi Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 12:23
        Poradźcie mi czy miałabym szanse uzyskać paszport:

Ze strony taty:
        - trójka jego braci (moi wujkowie) ma obywatelstwo niemieckie i mieszka tam już
        z jakieś 20 lat (emigracja l.80).
        Nie wiem z jakiej racji je dostali - może podpierali się pochodzeniem (Śląsk) a
        na pewno przemilczeli fakt, że dziadek był Powstańcem Śląskim ;))) <sic!>

Ze strony mamy:
        - najwcześniej wyemigrowała moja pra-babcia (która nawet uczyła się jeszce w
        niemieckiej szkole w Polsce) w l.70.
        Póżniej dołączyły część jej dzieci - w tym moja babcia (jej córka) i dziadek.
        Oni wemigrowali dość póżno bo w roku 90. Nie mam pojęcia - dlaczego oni dostali
        zezwolenie, może też podpierali się pochodzeniem ? Nie wiem.
        Dalej - od mojej babci, także wyemigrowało trochę dzieciaków. Dokładnie połowa.
        A zatem z tej strony mam dwójkę wujostwa w Niemczech, pełnoprawnych.
        Prababcia i dziadkowie już nie żyją.

Czy ja mogłabym mieć podwójne obywatelstwo ?
        I jaki powód - pochodzenie ? rodzina ?

Na stronie ambasady nic nie pisze na ten temat ... może jest Ktoś kto ma
        doświadczenie praktyczne ?
        Please ...
        • olek-niemcy Re: PASZPORTY NIEMIECKIE 29.05.05, 13:33
          Radca Prawny Ambasady odpowie na wszystkie pytania.
      • Gość: Cyber26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.chello.pl 29.05.05, 17:29
        Moj pradziadek tez walczyl w wermachcie i tez chcialbym sie starac o obywatelstwo niemieckie. Napisz mi prosze jakie sa realne szanse. I jakich dokumentow potrzebuje. Nie posiadam jego dokumentow ale slyszalem ze mozna je zdobyc bo sa w archiwach, Dzieki za odpowiedz pozdrawiam
        • Gość: Raf Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 62.233.234.* 29.05.05, 18:12
          to świetnie, że się tak chwalicie chlubną przeszłością Waszych rodzin w
          Wehrmachcie. A może ktoś miał też dziadzia w Gestapo albo SS? Może któryś
          odkręcał zawory z Cyklonem-B w Auschwitz? Pochwalcie się, jestem bardzo ciekaw...
          • Gość: majkel Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 18:16
            Moj dziadzius byl w ss waffen i wcale nie uważam ,że to jakiś powod do wstydu.
            • Gość: Raf Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 62.233.234.* 29.05.05, 18:17
              świetnie, ogól pałę, załóż opaskę ze swastą na brunatną koszulę i wyjdź szukać
              Żydów na ulicy..
        • Gość: Daro26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 18:14
          Nie poddawaj sie tak łatwo kolego, mi też 3 lata temu wypinali tyłek;taki
          kraj ,tacy zawistni ludzie. Dzisiaj jestem posiadaczem paszporu prawdziwej ue:)
          Musisz twardo drążyć temat ,wiem bo też tak robilem i dopiąłem swego...
          Jeżeli to co piszesz jest prawdą to po pokonaniu przeszkod typu przekonanie
          szanownej/ego urzędnika/czki ,że dokumenty są i nie mogły się spalić i nie ma
          dwóch zdań ,że muszą być!
          Powodzenia
          • Gość: Cyber26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.chello.pl 29.05.05, 18:40
            Daro napisz cos wiecej na ten temat jak to zalatwiales???
    • Gość: Olgierd Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.05, 18:28
      No, ręce opadają co za ludzie...
      ok, rodziny się nie wybiera ale przeszłość folksdojczów i działań w wwermachcie
      czy SS waszych kochanych dziaduszków jest po prostu haniebna i żenujące jest
      wspominanie o tym!!
      Mój dziadek był polskim oficerem i walczył w AK.I jako Polak to uważam za powód
      do chwały a paszportu niemieckiego za dopłatą bym nie przyjął.
      pamiętajcie o tym małe ludziki.
      • Gość: Raf Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 62.233.234.* 29.05.05, 18:31
        nareszcie ktoś nie liżacy d*y niemiaszkom. Mój pradziadek leży na Powązkach,
        zginął w W-wie podczas okupacji, dlatego z niedowierzaniem czytałem te posty.
        Prawdziwi Polacy, naprawdę...pewnie volksdeutsche ze Śląska..won do Reichu, tam
        wasze miejsce!
        • Gość: Cyber26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.chello.pl 29.05.05, 18:39
          Qrwa ludze co wa s popie..lo czy co. Nikt sie tym nie chwali jezeli znacie choc troche historie to powinniscie wiedziec jak bylo z volksdeutschami. Ja poprostu chce ta sytuacje wykorzystac i starac sie o obywatelstwo niemieckie bo widze co sie w polsce dzieje i jakie sa perspektywy dla mlodych ludzi konczacych studia!!!! A wy jak cos nie pasuje to zaluzcie sobie forum patriotow w won mi stad bo czekam na powazne opinie!!!!!
          • Gość: Raf Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 62.233.234.* 29.05.05, 18:49
            Nikt się nie chwali?

cytat: "Moj dziadzius byl w ss waffen i wcale nie uważam ,że to jakiś powod do
            wstydu." wysłane przez niejaki majkel.

Wiem jaka była historia, wiem że przymusowo ludzie byli wcielani...ale teraz
            widzę, że niektórzy próbują na tym ugrać coś dla siebie. Gardzę takimi ludźmi,
            mam nadzieję, że dostaniecie te wymarzone paspzorty niemieckie, i pojedziecie
            tam i już nigdy nie wrócicie...chociaż na pewno będziecie wracać, i wozić się
            furami na niemieckich blachach, i w każdym zdaniu będziecie wtrącać niemieckie
            słówka, bo przecież jesteście z Niemiec..ale nie zająkniecie się nawet słowem,
            że zasuwacie tam za marne grosze na budowach i czyszcząc kible. Volksdeutsche,
            naprawdę gardzę wami.
            A na forum będę się wypowiadał, bo jest to forum publiczne, i mam do tego pełne
            prawo, tak jak Ty.
      • Gość: Daro26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 18:49
        Inna sprawa ze nikt by ci go nawet nie chciał dać koleś.
        • Gość: Cyber26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.chello.pl 29.05.05, 18:51
          Nie rozumie to do mnie bylo??
          • Gość: Raf Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 62.233.234.* 29.05.05, 18:52
            nie do Ciebie, tylko do Olgierda...patrz jak się układa drzewko z odpowiedziami..
        • Gość: Raf Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 62.233.234.* 29.05.05, 18:52
          za to Ty pewnie w d*pę byś każdemu byle urzędasowi wlazł, zeby dostać paszport
          niemiecki co? Pewnie i pół roku byś pod ambasadą koczował, zeby tylko stać się
          "Niemcem". Gardzę takimi ludźmi
          • Gość: Cyber26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.chello.pl 29.05.05, 18:54
            NIe przeginaj dobra!!!!!!! Mam swoj honor
          • Gość: Daro26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 18:56
            Koleś ty naprawdę nie masz żadnych logicznych argumentów??
            Jeteś typowym zawistnym Polaczkiem i z mojej strony uważam dyskusję z tobą za
            zakończoną.
            Życzę powrotu do zdrowia psychicznego.
            • Gość: Cyber26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.chello.pl 29.05.05, 19:02
              Daro napisz mi dokladniej jak zalatwiales obywatelstwo.
              Cyber26@op.pl
              • Gość: Daro26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 19:38
                Nie wiem skąd jesteś. Ja załatwiłem to poprzez babkę z Raciborza ,która zajmuje
                się tymi sprawami od lat i jest profesjonalistką. Nie znam dogłębnie twojego
                przypadku wobec czego nie jestem Ci w tej chwili władny powiedzieć jakie
                powinieneś spełnić warunki. Najlepiej byłoby gdybyś zebrał jak najwięcej
                informacji o swojej rodzinie i skontaktował sie z nią osobiście ewentualnie
                telefonicznie. Jak masz gg to daj swoj numer, wtedy dam ci dane kontaktowe !
                • Gość: Cyber26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.chello.pl 29.05.05, 19:41
                  Daro podaj mi meila to ci wysle moj numer gg to pogadamy ok?
                  • Gość: Daro26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 19:46
                    sqrviel1@o2.pl
                    • Gość: Cyber26 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.chello.pl 29.05.05, 19:51
                      Wyslalem ci moj nr gg za 30 min bede to pogadamy
                • Gość: Agnieszka Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.01.06, 23:08
                  Witaj, czytałam posty w sprawie obywatelstwa. Prosze podaj mi namiary na kobiete z Raciborza która Ci pomogła. Dzięki
                  pionieer@interia.pl
            • Gość: Raf Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 62.233.234.* 29.05.05, 19:35
              Argumentów na co?
              Nie jestem Polaczkiem, jestem Polakiem. Ty już niedługo nawet Polaczkiem nie
              będziesz, jak już wreszcie wyprosisz i wyżebrasz niemieckie obywatelstwo..będziesz
              volksdeutschem...ciesz się, to taki wielki awans społeczny i cywylizacyjny.
              No pochwal się jeszcze, gdzie rodzinka należała? Tatuś w UBecji może? Mamunia w
              ZSMP?
              • Gość: Moi [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 20:08
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: Raf [...] IP: 62.233.234.* 29.05.05, 20:39
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: Moi Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:36
                    "I nie wyzywaj mnie od gestapowców, bo ci ku*rwiu ryj kiedys za to obije"
                    &
                    "A mój pradziadek myślę, że przekazał mojej rodzinie wiele wartości"

JAKIE WARTOŚCI ?????????????

Dla Ciebie to co napisałam jest debilne i na zawsze takie pozostanie.
                    Ot, taka jest to właśnie cecha TĘPAKÓW.

• Gość: Raf Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 62.233.234.* 29.05.05, 22:10
                      Dokładnie, jest debilne, tylko do ciebie to nigdy nie dotrze, bo taka jest
                      własnie cecha TĘPAKÓW.
          • dunia77 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE 23.01.06, 03:01
            A myslisz, ze jakie zdanie maja Niemcy na temat tych, ktorym nagle sie
            przypomnialo, ze tez sa Niemcami, choc nawet slowa po niemiecku nie potrafia
            powiedziec ? Podobne do Twojego, ale i tak wola ich od Turkow ;-)
            • Gość: marsmann Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 09:35
              Was wolltest Du damit sagen ?
            • annajustyna Re: PASZPORTY NIEMIECKIE 23.01.06, 13:32
              Dokladnie tak jest, ja juz kiedys sie wypowiadalam, dlaczego nie wystepuje po
              obywatelstwo niemieckie po pruskim dziadku i zostalam ostro zaatakowana (to
              bylo na forum "jez. niemiecki). Nie chce, aby Niemcy slyszac moj akcent brali
              mnie za "Niemke po mezu" albo po owczarku niemieckim. No i nie chce przyjmowac
              meskiej koncowki w nazwisku:)))). Jestem dumna z tego, ze nieograniczone prawo
              pracy uzyskalam na wniosek pracodawcy na podstawie moich umiejetnosci. Co nie
              zmienia faktu, iz szanuje tych, co podejmuja inne decyzje. Pzdr!
    • Gość: slazak Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 29.05.05, 20:49
      Dlaczego mialby sie wstydzic za Waffen SS??To byli tacy zolnierze jak i inni z
      ta roznica ze walczyli bardzo odwaznie i dlatego ich nienawidzili,moze polacy
      i rosjanie nie rozstrzeliwali jencow?? Co??????
      • Gość: Raf Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 62.233.234.* 29.05.05, 21:02
        Twój nick wyjaśnia wszystko, nawet nie będę komentował treści posta.
        • Gość: slazak Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 29.05.05, 21:03
          Jestes tylko malym zazdrosnikiem z marnymi widokami dlatego sie tu tak rzucasz
          • Gość: Raf Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 62.233.234.* 29.05.05, 21:06
            hehehe zazdrośnik? komu i czego?
            marne widoki? nie wydaje mi się.

jestem kim jestem...na szczęście nie ślązakiem.
            • Gość: sarah Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 83.71.108.* 29.05.05, 21:22
              A ja jestem dumna, ze jestem Slazaczka!
              Moi dziadkowie sa Niemcami (nie Volksdeutschami), mam paszport (tylko)
              niemiecki. Mieszkam w Holandii (przy granicy niemieckiej)i dobrze mi tu!
              A jak w Polsce jest tak swietnie, to czemu tysiace ludzi (dziennie!) wyjezdzaja
              na Zachod???!!!
              • Gość: slazak Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:26
                Ja też jestem dumny z faktu bycia ślązakiem i nic i nikt tego nie zmieni!
                • Gość: Olgierd Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.aster.pl 30.05.05, 00:07
                  Są niestety typy ludzi, którzy zawsze i wszędzie sprzedali by się za czapkę
                  judaszowych srebrników. nie chodzi mi o ślązaków do których nic nie mam, są to
                  ok.
                  Ale jest inna rzecz- dla tych co zapomnieli, w latach 1939-45 państwo polskie
                  prowadziło wojnę z okupantem niemieckim. ten toż okupant wymordował 7 milionów
                  POLSKICH obywateli, czyli też żydów żeby się nikt nie czepiał. mieli na necu
                  fizyczną eksterminację narodu polskiego, naszej kultury, wszystkiego.
                  grabili ,wywozili tysiące ksiązek, dzieł sztuki, nie chce mi się pisać co
                  jeszcze.
                  Tearaz tak: paru małolatów pozbawionych KOMPLENIE wiedzy, wyobraźni i być może
                  też honoru chwali się że ich dziaduś przyczyniał się w jakimś stopniu do naszej
                  eksteminacji.
                  coś ci powiem kolego, zaprawszam do muzeum powstania warszawskiego, może jak
                  zobaczysz to zrozumiesz coś chociaż wątpie, i przestań się tym waffen ss
                  chwalić bo to właśnie taskie typy jak wy donosili, sprzedawali Polskę i
                  zostawali folksdojczmi jak wasze rodzinki. Prawdziwi Polacy walczyli i właśnie
                  taki wzór wyniosłem z domu. żegnam.
                  • Gość: Raf Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 62.233.234.* 30.05.05, 00:17
                    Nic dodać, nic ująć. Olgierd - pozdrawiam.
                  • Gość: inny Ślązak Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 02:38
                    brednie piszecie i tyle!!! o Rosjanach można powiedzieć to samo co o Niemcach
                    jeżeli chodzi o Polskę, zbrodnie w czasie wojny prawie takie same (oprócz komór
                    gazowych)!! poczytajcie sobie o mordach i zbiorowych gwałtach popełnianych
                    przez tych wieśniaków ze wsi Pationkinowskiej dokonywanych na Pomorzu, Śląsku
                    czy w Niemczech (w ramach tzw. odwetu), o Katyniu itp. też się chyba już
                    zapomniało. Czemu nie czepiacie się komuchów, którzy zaprzedali duszę ZSRR
                    tylko Niemców. Odpowiedź prosta, bo w Warszawie nigdy nie lubiano Ślązaków. Jak
                    na Śląsku były powstania to Mr Piłsudski Józef Klemens "najeżdżał Kijów" i miał
                    gdzieś Ślązaków walczących o Polskość tych ziem, a naszego przywódcę Korfantego
                    nawet później więził. A paszporty niemieckie ludzie dalej potrzebują, bo na
                    polskie nie mogą pracować w 12 krajach UE, bo takie waruki wynegecjował "zbawca
                    Polski" Leszek Miller i tak to wiadomości tego matoła, który podpisuje się raf
                    to na Śląsku jest wielu ludzi, którzy nie czują się ani Polakami, ani Niemcami
                    tylko poprostu Europejczykami, gdyż to wynika ze skomplikowanej historii tych
                    terenów, częstej zmiany granic, i takie wypadki, że dziadek był Powstańcem
                    Śląskim a jego syn/synowie byli w Wehrmachcie nie należą tu do rzadkości. A tak
                    wogóle to taka mała dygresja do historii -> jak w 1939 Niemcy wkraczali do
                    Katowic to tu nie było już nawet jednego żołnierza polskiego, bo wszyscy
                    uciekli a bronili się Powstańcy Śląscy i garstka młodych harcerzy!!!!!!!!!!!
                    • Gość: Moi Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 09:12
                      Dokładnie.
                      Mój dziedek był Powstańcem Śląskim, tym który walczył i przeżył.

A co do wypowiedzi gościa, który miał dziadka w niemieckiej armii - niech mi
                      ktoś wytłumaczy DLACZEGO wnuk miałby się wstydzić poczynań dziadka ???
                      NAWET gdyby jego dziadek sam się zgłosił do armii i zabijał Polaków.
                      Co ma do tego wnuk i poczucie jego wstydu ???
                  • Gość: Mikee Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 83.71.85.* 30.05.05, 22:27
                    To moze ty bedziesz tym, ktory ostatni wyjdzie z PL i "zgasi swiatlo"...;)
    • Gość: Robert Patriotyzm?W naszych czasach? IP: 62.233.153.* 30.05.05, 09:17
      To co było to Historia-nie wolno o tym zapomniec.
      Ale mamy 2005 rok.
      Niestety w naszym kraju dla osob zarabiajacych minimalne pensje wyjazd to jedyna możliwość zarobienia jakichś pieniędzy,załatania "dziur" w budżecie-spłaty kredytów itp.
      Nie przejmuj się postami,niektóre są obrażliwe-to MY Polacy.
      Gdy tylko bede miał możliwość to pakuję familię i wyjeżdżam z Polski do któregoś
      kraju UE.Na razie chcę jechać sam.
      Jeśli masz możliwość załatwić sobie czerwony paszport to wyjeżdzaj czym prędzej !!!

Rowodzenia

robrx@op.pl
      • Gość: Olgierd Re: Patriotyzm?W naszych czasach? IP: *.aster.pl 30.05.05, 12:33
        Właśnie w naszych czasach patrotyzm jest ważny, to że mamy 2005 rok coś
        zmienia? wydaje mi się że niewiele.
        od razu zastrzegam, że ludzi którzy chcą wyjechać i zarobić do UE czy
        gdziekololwiek rozumiem, ale rzecz jest w czymś innym.
        nie można przecież żyć zgodnie z hasłem "gdzie pieniądze tam ojczyzna". Trzeba
        być świadomym historii, być dumnym z niej i przypominać o niej. Tym dla mnie
        jest patriotyzm w dzisiejszych czasach. zmienił się bo, nie muszę jak mój
        dziadek ryzykować życia i wykolejać pociągów niemieckich ale JEST. jest tylko
        inny, może łatwiejszy.
        druga sprawa, to o tych Rosjanach; wypaliłeś koleś z nimi ni w pięć ni wi w
        dziesięć; "uderz w stół a nożyce się odezwą". Nie o nich jest mowa, a wiadomo
        że na nich też ciążą najcięższe zbrodnie. Mimo to generalnie "Armia czerwonoa"
        ma w Polsce trochę inny wymiar niż żołnierze "Wermachtu". W końcu zdaniem
        niektórych, to oni nas wyzwalali , hehe. Mówimy o jednak o Niemcach cały czas,
        więć lepiej ten temat narazie pominąć.
        Ok. Co do postu, że wnuk nie powinien się wstydzić za dziadka mordercę, jeżeli
        jest świadom tego faktu że faktycznie dziaduś kręcił zaworem w Auschwitz lub
        pacyfikował powstanie, czy brał udział w rzezi Woli to otpowiedz sobie na takie
        pytanie: Chciałbyś mieć takiego dziadka? opowiadałbyś o nim w szkole? albo
        wogóle chciałbyś mieć w rodzinie człowieka mającego krew na rękach?
        A może niewstydziłbyś się jak by Twój syn był mordercą?
        i nie pisz mi że była wojna bo:
        1. nie my ją wywołaliśmy
        2. historia oceniła niemców za zbrodniarzy
        3. człowiekiem jest się zawsze i wszędzie
        Wiem że rodziny się niewybiera ale momi zdanie zwykła przyzwoitość wymaga
        poczucia wstydu.

A co do ślązaków jeszcze raz podkreślę: nic do was nie mam, doceniam powstania
        śląskie, wiem jaki był ich wkład w niepodległość. Ale prosze mi tu nie
        najeżdzać na marszałka, bo po pierwsze taka dyskusja nie ma sensu po drugie,
        czasy były skomplikowane, ale wtedy:1918-1921 każdy swoją robotę wykonał jak
        należy, a o to przecież chodzi.
        • Gość: inny Ślązak Re: Patriotyzm?W naszych czasach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:40
          Jeżeli chodzi o Rosjan, to "wepchnąłem" ich tu tylko dlatego, że 1 i 2 Armia
          LWP walczyła wraz z nimi przeciwko Niemcom, co nie oznacza, że każdy kto był w
          tej Armii instalował w Polsce "socjalizm z komunistyczną twarzą" (prawdziwy
          socjalizm to był i chyba jeszcze jest w RFN i Francji), bo to można powiedzieć
          tylko o ich przełożonych i tak samo nie znaczy, że dopuszczali się zbrodnii tak
          jak Rosjanie. Tak samo nie można oceniać Ślązaków i innych mieszkańców terenów
          wcielonych do Rzeszy, niektórzy szli dobrowolnie do Wehrmachtu (czuli się
          zawiedzeni dotychczasową II Rzeczpospolitą, inni chceli walczyć z
          Bolszewikami), niektórzy z przymusu (nie podpisanie Volkslisty groziło co
          najmniej wysiedleniem, jak nie obozem). Pewnie, iż zdarzało się że niektórzy
          popełniali zbrodnie i ja tu ich nie gloryfikuję. Nie można mieć pretensji do
          ludzi którzy chcą wyjechać z Polski na niemiecki paszport, i mówić ze nie są
          patriotami, ilu bojowników Solidarności wyjechało w 1981-1982 i nie wróciło do
          dzisiaj, bądź wróciło po ponad 20 latch, osobiście znam taki
          przypadek........., bo woleli robić pieniądze niż wracać w 1989r Teraz decydują
          względy ekonomiczne i tyle, co najwyżej można mieć pretencje do poszczególnych
          rządów, które nie umieją "nie kraść" i działać dla wspólnych celów. W Polsce
          jest za dużo sztucznego patriotyzmu i religijności, cwaniactwa i kłamstwa, a to
          widać gołym okiem
          Poza tym nie wszyscy Niemcy byli zbrodniarzami tylko Hitlerowscy czy Nazisci (a
          tacy byli nietylko wśród Niemców!!) a co do Marszałka to ja nie powiedziałem,
          że nie był osobą zasłużoną dla Polski tylko że zdarzało mu się popełniać błędy
          (autorytaryzm, przewrót majowy z bratobójczymi walkami czy też właśnie sprawa
          Śląska czy samego W. Korfantego). Podobnie można oceniać z historii najnowszej
          postać Lecha Wałęsę, genialny przywódca Związku Zawodowego, a jakim Prezydentem
          RP był każdy wie z "autopsji". Nie ma ludzi tak czystych żeby kiedykolwiek nie
          popełnili jakiegoś błędu. O ile się nie mylę Papież Benedykt XVI, był w
          Hitlerjugend i Wehrmacie czy to oznacza, że polscy Katolicy, powinni odejść z
          Kościoła?? Nie ma łatwych osądów w historii, powinno nie potępiać się zwykłych
          ludzi, tylko tych co to organizowali poszczególne zbrodnie. Bowiem co innego
          jest donieść gdzie ukrywali się Żydzi i brać za to pieniądze, a co innego było
          walczyć w Wehrmacie podczas planu Barbarossa w 1942r na terenach ZSRR itd.
          I dlatego nie można generalizować i mówić, że każdy Ślązak to Volksdeutsch
        • Gość: usher Re: Patriotyzm?W naszych czasach? IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.05, 13:57
          Hi,
          przeczytalem te posty i stwierdzam, ze Raf zaczal ublizac jako pierwszy
          ludziom, ktorzy, staraja sie o obywatelstwo niemieckie, chcac zaczac,zyc
          normalnie w normalnie funkcjonujacym panstwie, a nie skorumpowanym balaganie z
          brakiem perspektyw.
          Zreszta paszport niemiecki, albo paszport Uni, pozwala na prace i studia, zycie
          w kazdym panstwie Uni, czyli jest PRAKTYCZNY.
          Ludzie, cholercia, po diabla wracac do czasow wojny.Bylo minelo.
          W kazdej wojnie najbardziej cierpi ludnosc cywilna; polska,
          niemiecka,rosyjska.Po prostu kazda z nich.I zawsze pojawiaja sie szalency, jak
          Stalin, Hitler, Pol Pot, etc.
          Raf,
          moj pradziadek byl oficerem Wehrmachtu (nie zawodowym), walczacym przeciwko
          Sowietom i Komunizmowi.5lat gnil w niewoli w Rosji, a pozniej w Czechach(to juz
          byl komfort, tak twierdzil)pozbawiony totalnie praw jenieckich.
          Wypraszam sobie, abys pakowal normalna armie do jednej szafy y z Waffen-SS,
          ktore byly zbieranina ludzi z calej Europy( Polska,Litwa, Estonia, Slowacja,
          itd), z terenow zajetych przez Niemcy.Waffen-SS to cos jak Legia Cudzoziemska.

Niemcy przestrzegali przynajmniej konwencji haskich, genewskich, a takze
          humanitarnych i handlowo-prawnych umow miedzynarodowych.A Rosja Bolszewicka
          miala wszystko to gdzies.

Oceniaj Niemcy nie tylko w kontekscie 33-45.Zgadza sie NS-Deutschland, to
          niecny etap w historii tego panstwa, ktory ogolnie przyczynil sie bardzo do
          rozwoju naszej cywilizacji lacinskiej.
          Raf, wystarczy jak siegniesz do encyklopedii i nazwiska znanych odkrywcow,
          naukowcow; od nauk naturalnych, technicznych do humanistycznych, kultury,
          teatru to w wieksczosci Niemcy i Angole ( a takze Francuzi i Italiancy).I to sa
          fakty.
          Po 1945 Niemcy totalnie rozliczyli sie z nazizmu.Wiem, ze zaplacili potezne
          odszkodowania dla Izraela( oczywiscie, ze w aspekcie humanitarnym, zadne to
          zadoscuczynienie).Placa potezne sumy dla panstw rozwijajacych sie.Angazuja sie
          we wszystkie akcje pomocy humanitarnej.
          Kanclerze, jak Brandt, Schmidt i Kohl, ten drugi bardziej, byli wielkim
          poltykami, popierajacymi prawa czlowieka w Europie Wschodniej.
          Dr. Kohl przyczynil sie do polaczenia Europy, popieral zawsze Polske,upadku
          Muru Berlinskiego.

Naprawde, nie wiem, co w tym zlego posiadac paszport niemiecki
          PS
          Jakby klasyfikowac wg twoich kategorii, to
          paszport USA tez kicha( Amerykanie tlukli Indian)
          Paszport UK do niczego( wybili Aborygenow w Australii)
          a Francuzi kolonializowali rownie brutalnie.
          Mysle, ze trzeba zyc terazniejszoscia i przyszloscia, a nie resentymentami
          • Gość: inny Ślązak Re: Patriotyzm?W naszych czasach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 14:11
            Ja jednak na taką licytację tu też nie poszedłbym gdyż: Karol Marks, Fryderyk
            Engels też byli narodowości niemieckiej....................
          • Gość: usher Re: Patriotyzm?W naszych czasach? IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.05, 14:21
            Moim zdaniem patriotyzm jest to przezytek i wobecnych czasach niepragmatyczna
            cecha charakteru.Patriotyzm bowiem czesto prowadzi do nacjonalizmu, ten z koleii
            do szowinizmu i ksenofobii.Czyli w efekcie koncowym ksztaltuje w czlowieku
            negatywne cechy charakteru.A zreszta, kto wywoluje wojny?
            Wlasnie, fanatyczni nacjonalisci.
            Najbardziej wskazany jest kosmopolityzm, ktory jest idea 21 wieku.

Konczac, tak sobie mysle, juz nie filozofujac.
            Czy lepiej np lepszym Polakiem, jest mlody lekarz, ktory zostaje w
            Polsce,bierze lapowki od i tak ludzi bez pieniedzy, i pracuje na 2 etaty.

Czy jesli wyjedzie do Niemiec.Pracuje jak czlowiek.I zyje,przede wszystkim
            godnie zyje, gdyz ma spokojne sumienie, ze jest fair.
            Gdyz leczy ludzi, i niewazne, czy Polaka, Niemca; Bialego, czy Czarnego; Zyda,
            czy Muzulmanina- uzdrawia i pomaga CZLOWIEKOWI.Po prostu robi to co uwielbia,
            realizuje sie, a wraacajac do swojego domu,( nie do mieszkania z tescmi) jest
            spokojny, gdyz jego zona i dzieci moga zyc bez stresu, a on jako facet, jest z
            tego dumny a nie jak w Polsce ponizony.

• Gość: Moi Re: Patriotyzm?W naszych czasach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 16:40
          Nie rozumiesz mojego myślenia.

Oczywiście - nikt nie chciałby mieć czy to dziadka, wujka czy syna MORDERCĘ
          (opcję żeńską też dopuszczam ;)).
          TYLKO dlaczego CZŁOWIEK X ma się WSTYDZIĆ za CZŁOWIEKA Y ???
          I nie ważny powód "wstydu" - dziadek w SS czy ojciec alkoholik (mechanizm ten
          sam).
          I dlaczego o tym NIE MÓWIĆ ???
          WŁAŚNIE o TAKICH RZECZACH SIĘ MÓWI !!!
          Lepiej nazwać "tajemnicą rodzinną" i udawać ?

A potem się wszyscy dziwią - jak dzieciak pochodzący z TZW.DOBREJ RODZINY
          popełnił przestępstwo ... (gdyby nie wstyd i tajemnice rodzinne - ktoś
          wcześniej mógłby zainterweniować zanim dzieciak zszedł na rzeczywiście złą
          drogę).

Pzdr.

• Gość: Olgierd Re: Patriotyzm?W naszych czasach? IP: *.aster.pl 31.05.05, 09:13
            Do Moi:
            Owszem chodzi o to żeby mówić tak, jak najbardziej, ale nie w kategoriach
            przechwalania się ale tego żeby pamiętać. Tu akurat się zgadzamy. Przykład
            dobry: Wstyd niemiecki za nazistowską przeszłość, wspominany wielokrotnie przez
            polityków wszystkich tamtejszych opcji. I BARDZO dobrze, niech mówią, oni
            bezpośrednio nie są odpowiedzialni, ale to właśńe oni powinni przepraszać i się
            wstydzić bo...niby kto? fakt, ludzie odpowiedzialni za to , nie licząc
            najważniejszych przypadków: Norymberga, Eichamnn nie odpowiedzieli za to ale co
            zrobić, teraz już nie da się nic, a uwierz mi sam poznałem w Berlinie gościa
            który palił Warszawę i dawał mi do zrozumienia że nie tylko to...
            Ale dobra, niektórzy mówią było minęło ale mówić trzeba.teraz zły przykład:
            Rosjanie , którzy nie rozliczyli się z historią są dumni z Krasnoarmiejców, ok,
            naqwet ich troche rozumiem, ale z POLSKIEGO punktu widzenia biorąc pod uwagę
            Katyń, 17.09, 45 lat okupacji to niedopuszczalne, więc przypominanie tego w
            kategoriach jakiejś dumy a nie pamięci jest niedopuszczalne. a niejednemu
            skoczyło ciśnienie widząc te sierpy i młoty 9 w Moskwie, no bo jak by to było
            odebrane jakby w Berlinie sobie swastyki dzisiaj wisiały??!!
            Piszę o tym dlatego że miałem wrażenie że niektórzy tutaj nie tyle przypominają
            co są dumni z tego że w czasie wojny jakiś dziadek był folksdojczem , pomagał
            niemcom, czy był w Waffen.
            Słuchajcie: nie chodzi o to żebyście jakoś odpokutowali za to teraz, ale
            zrozumcie jedno: ok. mówcie ale miejcie tego świadomość że to było złe i nie
            można po prostu się tym chwalić, bo innych ludzi w tym kraju, których rodzina
            poginęła z rąk hitlerowców to BOLI.
            Ktoś napisał że Niemcy przynajmniej przestrzegali konwencji genewskiej, no
            sorrry, chłopak, ty jaja sobie robisz? czy płacą ci żebyś był ich adwokatem?
            Do Twojej wiadomości po pierwsze konwencji genewska jewst z 51r, po 2 NIC nie
            przestrzegali! co robili z ludnością cywilną- byli oni celami ataku, a jeńców
            wojennych rozstreliwali. przykład ,widać że nie jesteś z Warszawy, przyjedź
            zobacz ile jest tablic upamiętniających że hitlerowcy rostrzeliwali tyle to a
            tyle powstańców czyli żołnierzy AK.nie tylko żołnierzy ale to w tym momencie
            nieważne już. Wnerwia mnie takie wybielanie szwabów ,jaki masz w tym interes?
            tym bardziej że oni siebie sami tak nie bronią bo wiedzą co robili...
            • Gość: Moi Re: Patriotyzm?W naszych czasach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 10:48
              Rozgraniczam to, że gość jedynie wspomniał o historii dziadka a chwaleniem się
              jego historią.
              A ja przyjęłam założenie - stwierdzenie faktu jego historii nic ponadto.
              Zgadzam się, że jest to conajmniej obrzydliwe jeśli ktokolwiek mówi z dumą o
              czynach niegodnych swoich czy przodków.
              Tak ja myślę.

A co do HISTORII Polski - ze mną nie podyskutujesz bo niestety nie znam jej ;(
              Ot, taka moja przypadłość.
              Z innej beczki: -> jak mój dziadek wyjechał do Niemiec byłam świecię OBURZONA a
              zarazem OBRAŻONA na niego jak może jechać do kraju wroga, do kraju z którym
              walczył w II wojnie. Miałam wtedy 12 lat, i dla mnie wtedy ważniejsze było
              CHORE pojęcie patriotyzmu (w tym wieku!, sic) niż zdrowie dziadka - on tam
              pojechał z powodu lecznia (w Polsce zarazili go żółtaczką w szpitalu, która
              przerodziła się w marskość wątroby) i nadzieji na ciut dłuższe życie.
              Niestety transplantacji nie dożył i zmarł na obczyźnie ;( .
              A teraz po 15l rozumiem go doskonale, a pojęcie patriotyzmu też u mnie
              ewoluowało ;)))

Pzdr,
              • Gość: usher Re: Patriotyzm?W naszych czasach? IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.05, 14:19
                Siemka wszystkim,
                Incjatorem Konwencji Genewskich byl Henry Durant.Ich pierwszy zapis datuje sie
                w 1864 roku.W 1949 ratyfikowano 4 Porozumienia a w 1977 2 dodatkowe Protokoly.
                Haskie sa z 1899 roku.
                To tyle co do precyzji.
                Powstancy Warszawscy do wynegocjownia ich statusu jako jencow wojennych, byli
                traktowani wg. bardzo restryktwnego prawa w GG jako terrorysci( poniewaz Prawo
                w NS - Deutschland, GG najbardziej, bylo niedemokratyczne, po prostu
                nazistowskie, segregujace ludzi rasowo i narodowo, TO WIADOMO, ze oceniamy je
                jurystycznie i faktycznie jako zbrodnicze)
                Warszawe pacyfikowaly oddzialy SS, ktore dokonywaly zbrodni, i to bardzo czesto.
                Z tego co wiem jezeli komus z Wehrmachtu, udowodniono przestepstwo, podlegal
                sadowi wojskowemu.A jak jest w praktyce wiemy dobrze.Ostatnio afera egzekucji
                jencow talibanskich wAfganistanie.W wojnie ciezko czesto o sprawiedliwosc.

Jak juz wspomnialem w wojnach cierpi glownie ludnosc cywilna ( Warszawa, Drezno)
                Tragedia ludzi wypedzanych; niemieckiej( Gdansk 45, Mazury, Dolny Slask) i
                polskiej ze wschodniej Polski, jest straszna.

Wracajac, do Niemcow i Rosjan.Nie powinno sie oceniac jakiegos panstwa i
                narodu, tylko w kontekscie 12(Nazizm) lat albo ponad 70 ( Komunizm).Naturalnie,
                ze nie mozna zapominac to co uczynily te DWA SYSTEMY przeciwko ludzkosci.
                Do Nazizmu i Komunizmu dorzucam spoko Kolonializm(wlasciwe od XV wieku Ameryka
                Poludniowa i Lacinska/eksterminacja Majow, Aztekow) i Fundametalizm(powiedzmy
                od rewolucji Khomeiniego w Iranie w 80 i wprowadzeniu drakonskiego prawa wg
                Koranu).

Dobrze jest postrzegac pozytywne strony panstw dempkratycznych, do ktorych sie
                emigruje.Fajnie sie wtedy zyje i latwo.

PS
                Po 1945 roku komunisci odebrali status jencow wojennych zolnierzom z AK,
                NSZ,KWP, zolnierzom z Wojska Polskiego, i Niemieckiego.
                Nazisci nie uczynili tego NIGDY( wyjatek z Sowietami i Sowieci z nimi).
                Nawet Zydzi, jesli byli jencami, pozostali nimi/internowani separat.
        • Gość: Schindler Re: Patriotyzm?W naszych czasach? IP: *.arcor-ip.net 28.09.05, 10:15
          "historia oceniła niemców za zbrodniarzy" jaki typowy skrot myslowy wyniesiony
          pewnie z rozlicznej propagandy, filmow...
          Co bys odpowiedzial na takie stwierdzenie?
          Historia ocenila niemcow jako ofiary systemu totalitarnego?
      • Gość: nah vienna Czy ktos z parbabacia z Krakowa probowal Austria ! IP: *.chem.usu.edu 01.06.05, 06:14
        Czy ktos z Krakowa probowal Austriackiego obywatelstwa.
        Austria ma takie samo prawo jak Niemicy i z tego co wiem
        mozna sie powolywac na traktaty rozbiorowe w ramach Unii.
        Wymaga to tylko prawnikow. Schegen moze probowac oszukiwac.

Nie wiem jak Rosja i Kraj Nadwislanski ?
        • Gość: SPR-69 Re: Czy ktos z parbabacia z Krakowa probowal Aust IP: *.chem.usu.edu 01.06.05, 06:17
          Z tego co wiem Rosja pozwala. Moj pradziadek sluzyl w carskiej
          armii i nie bral udzialu w powstaniach.
          Z tego co pytalem w Moskwie moge otrzymac kwit potwierdzenia
          obywatelstwa rosyjskiego (Nowe prawo dumy z 1995 (chyba)).
        • Gość: mio Re: Czy ktos z parbabacia z Krakowa probowal Aust IP: *.chem.usu.edu 01.06.05, 06:19
          Z tego co wiem sa Austiacy ktorzy chca odzykac wlasnosc w Krakowie
          z Austro-Wegier wiec chyba tak.
          • Gość: gibi Re: Czy ktos z parbabacia z Krakowa probowal Aust IP: *.chem.usu.edu 01.06.05, 06:24
            Austriackie tez mozna. Dostalem na prapradziadka w armii Francziszka Jozefa.
            Trwalo to 10 lat bo bitwach prawnych z urzedniczynami Schegen.
          • Gość: kick Re: Czy ktos z parbabacia z Krakowa probowal Aust IP: *.chem.usu.edu 01.06.05, 06:31
            A czeskie ? z tego co wiem Czesi nie maja wiz do Kanady. To pomaga.
    • Gość: ronin Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 31.05.05, 17:12
      Jedyny rozsadny post ,ten ostatni.Cala reszta sie zacietrzewia a nie ma o
      co.Jak ktos ma pochodzenie i czuje sie niemcem to niech zrobi paszport i
      wyjedzie tak jak ja 15 lat temu.Kropka.
      • Gość: Loitzl Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:12
        Koles piszesz bzdury, bo dlaczego ja mam uciekać z ziem ,które od wieków
        zamieszkiwały moi przodkowie.
        Tu jest moj heimat i nie rusze się stąd choćby nie wiem co.
        • Gość: usher Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.05, 01:11
          Do Moi
          Dobrze, ze to zauwazylas.Ja staram sie oceniac obiektywnie.Tzn jestem dumny z
          mojego pradziadka, jako czlowieka.
          Naturalnie, ze mam swiadomosc napewno przecietnego Europejczyka, nie jestem
          przeciez jaskiniowcem, i nie jestem happy, ze nosil mundur, panstwa ( nie
          Armii,...w koncu walczyl przeciwko komunistycznej Rosji na froncie, a nie
          przeciwko ludnosci cywilnej, i Wehrmacht byl naprawde super Armia), ktore w
          latach 33-45 MUSI wstydzic sie swojej historii.
          Tylko wlasnie, to, ze pamiec ludzi jest krotka, niepokoi.Fura ludzi w Polsce
          permanentnie koncentruje swoja ksenofobie glownie przeciwko Niemcom.I to jest
          wlasnie niesprawiedliwe.
          Do Olgierda
          Stary sorry, ale brak Tobie wyczucia praworzadnosci i obiektywnej pozbawionej
          emocji oceny.
          Ciesze sie, ze ja prawdopodobnie, w przeciwienstwie do Ciebie, bylem wychowany
          w tolerancji do kazdej nacji, religii i rasy.
          Jesli sie myle, to przepraszam, ale Twoje posty, inspiruja mnie do takich mysli.

• Gość: inny Ślązak Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 07:41
      do tych co opluwają Ślązaków
      poczytajcie sobie wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2745142.html
    • Gość: Monika Re: PASZPORTY NIEMIECKIE- POMOC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 17:47
      WITAM,CHCIAŁAM SIĘ ZAPYTAĆ CZY KTOŚ Z WAS ZAŁATWIAŁ VOLTSLISTE...MOI DZIADKOWIE
      SPALILI TE DOKUMENTY I SŁYSZAŁAM ZE TERAZ NIE MA MOŻLIWOŚCI ICH ODZYSKAĆ.ALE
      MOŻE GDZIEŚ SĄ KOPIE TYCH DOKUMENTÓW.OBYDWOJE BYLIWPISANI NA VOLSLISTE(BODAJŻE
      II KAT.)BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ
      mój mail: monisse@tlen.pl
      • Gość: mixer Re: PASZPORTY NIEMIECKIE- POMOC!!! IP: *.arcor-ip.net 05.06.05, 20:08
        A jak to bywalo z osobami z miasta Lodzi, ktorym udalo sie uzyskac niemieckie
        obywatelstwo? Wiem, ze wielu sasiadow emigrowalo do Reichu. Tylko kto byl
        uznany i uprawniony?
    • ramen5 Re: PASZPORTY NIEMIECKIE 20.09.05, 22:41
      Gość portalu: ANIA napisał(a):

> CHCIALABYM SIE DOWIEDZIEC JAK MOZNA ZALATWIC LEGALNIE PASZPORT NIEMIECKI??
      > JAKIE TRZEBA SPELNIAC WARUNKI?SLYSZALAM ZE MOZNA TO ZALATWIC PO
      > DZIADKACH,JESLI KTORES Z NICH POMAGALO NIEMCOM W CZASIE WOJNY.CZY TO PRAWDA??
      > NIE WIEM GDZIE MAM Z TYM UDERZYC??PROSZE O [POMOC

Przykre to jest,ze Niemcy przyznaja lub przyznawali paszporty niemieckie na
      podstawie podpisania vokslisty albo wspolpracy z okupantem.
      Ta osoba co chce miec taki paszport niemiecki powinna sie tego wstydzic ,a nie
      pisac o tym publiczne na forum
      • Gość: Polak Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.chello.pl 27.09.05, 21:57
        Też wolałbym mieć paszport kraju ze starej Unii, ale na pewno nie w ten sposób
        że błagałbym o niego powołując się na dziadka (Polaka !) walczącego w czasie
        wojny dla niemców. Takim czymś bym się wogóle nie chwalił
        • Gość: Emilek Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.dip.t-dialin.net 28.09.05, 00:41
          Masz racje,trzeba sie wstydzic.Ja tez sie wstydze przed Niemcami,ze pochodze z Polski.No bo wiadomo,jaki stosunek maja Niemcy do Polakow.Ale mowie,ze to wina ich dziadkow,ze Slask jest w Polsce.Bo gdyby byli bardziej bitni,to bylbym od urodzenia Niemcem a nie dopiero od 10 roku zycia.
          • Gość: mieszaniec Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.arcor-ip.net 28.09.05, 10:42
            Byles kolego od urodzenia, w wieku 10 lat dostales jedynie potwierdzenie tego
            faktu poprzez stosowne dokumenty...
            A tak na marginesie to popatrzcie sobie na historyczne mapy, wiele terenow
            obecnie polskich w roznych czasookresach nalezalo do niemiec. W wielu z nas
            plynie niemiecka krew czy sie tego chce czy nie... A w wielu Niemcach polska. I
            co z tego wynika? czy jest to jakas roznica? A ze ktos dostanie jakis paszport
            dzieki ktoremu otworza sie nowe mozliwosci... Swiat jest dla ludzi! Zycze
            wszystkiego dobrego Polakom Niemcom i Mieszancom... Dziekuje
            • Gość: ja Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 11:27
              Paszport niemiecki-jeżeli ojciec!!! twojego ojca!!!,czyli Twój dziadek miał pochodzenie niemieckie,to tak w innym wypadku nie.
            • Gość: Thea Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.arcor-ip.net 28.09.05, 19:44
              Gość portalu: mieszaniec napisał(a):

> Byles kolego od urodzenia, w wieku 10 lat dostales jedynie potwierdzenie tego
              > faktu poprzez stosowne dokumenty...
              > A tak na marginesie to popatrzcie sobie na historyczne mapy, wiele terenow
              > obecnie polskich w roznych czasookresach nalezalo do niemiec. W wielu z nas
              > plynie niemiecka krew czy sie tego chce czy nie... A w wielu Niemcach polska.
              I co z tego wynika? czy jest to jakas roznica? A ze ktos dostanie jakis paszport
              > dzieki ktoremu otworza sie nowe mozliwosci... Swiat jest dla ludzi! Zycze
              > wszystkiego dobrego Polakom Niemcom i Mieszancom... Dziekuje
              ================================================================================
              Masz racje, podoba mi sie twoja wypowiedz. Jestesmy w tej chwili Europejczykami.
          • Gość: Thea Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.arcor-ip.net 28.09.05, 19:57
            Gość portalu: Emilek napisał(a):
            > Masz racje,trzeba sie wstydzic.Ja tez sie wstydze przed Niemcami,ze pochodze z
            > Polski.No bo wiadomo,jaki stosunek maja Niemcy do Polakow.Ale mowie,ze to wina
            > ich dziadkow,ze Slask jest w Polsce.Bo gdyby byli bardziej bitni,to bylbym od u
            > rodzenia Niemcem a nie dopiero od 10 roku zycia.
            =================================================================================
            Emileku, nie opowiadaj bzdur, skoro tak sie wstydzisz jestes pelen kompleksöw.
            Urodzona jestem w Polsce i nie wstydze sie tego, przyznaje sie do tego,
            podkreslam to i nikt z mnie nie szydzi albo mnie wysmiewa. Na uznanie w
            Niemczech trzeba powaznie zapracowac, za darmo tu nic nie masz. Jak tego jeszcze
            nie zauwazyles i tego jeszcze nie zrozumiales, twöj pech. Tylko Slazacy maja
            jakis taki kompleks, dziwne nastawienie do swiata i podkreslaja ze pochodza nie
            z Polski tylko z Slaska. Spotkalam takich tu na peczki. Przeciez wiadomo ze
            mlode pokolenie urodzone jest NA TERENACH POLSKI a nie na terenach niemieckich.
            Chyba to jest logiczne jak dla Niemcöw tak i dla Polaköw. Jakos ludzie z Polski
            nie moga zrozumiec tego, Niemcy juz dawno zrozumieli i pojeli. Emileku jakos nie
            podazasz za innymi - przepraszam za dokladne slowo ale musi byc ono tu
            wypowiedziane. Wez sie w garsc i otworz szeroko oczy jak i przetrzej uszy, wtedy
            zaczniesz widziec ten swiat w innych kolorach.
      • annajustyna Re: PASZPORTY NIEMIECKIE 23.01.06, 13:36
        Zgadzam sie w stu procentach. Przeciez Ci wszyscy niemieccy Slazacy, to
        potomkowie polskiej sily zarobkowej. W pewnym momencie na Slazku Prusacy z
        powodu naplywu polskiej biedoty zaczeli stanowic mniejszosc i emigrowac. Ech,
        szkoda slow...
        • Gość: Jan Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.versanet.de 24.01.06, 08:38
          Po wejsciu niemieckich wojsk na Slask w 1939 przeprowadzono czystke wsrod Slazakow.Trzeba bylo udowodnic pochodzenie slaskie do 4 pokolen.Wtedy dopiero dostawalo sie 3 klase.Kto nie udowodnil,zostal wydalony(najczesciej do KZ).Kto byl polski powstancem slaskim(to byli w wiekszosci wlasnie przybyli do pracy na Slask Polacy,czyli tzw.Gastarbeiter) natychmiast do KZ.Nie wiedzial nikt tego?No tak,skad gorole moga to wiedziec......
    • Gość: Christopher Re: PASZPORTY NIEMIECKIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.05, 14:59
      Witam właśnie dziś przeczytałem twój post, nie wiem czy otrzymałaś, odpowiedz wyczerpującą od kogoś na swoje pytanie jeśli nie jestem Ci wstanie trochę pomóc i odpowiedzieć na twoje pytanie ponieważ sam załatwiam a właściwie jestem na finiszu załatwiania Niemieckiego obywtelastwa ( odbieram dokumenty w tym miesiącu)jeżeli masz jakieś pytanie skontaktuj się ze mą przez e-mail: Christopher25@wp.pl
    • e-contact Re: PASZPORTY NIEMIECKIE 28.12.05, 15:50
      Naprawde tak bardzo zalezy ci na tym niemieckim paszporcie?? Znam inny sposób aby w Niemczech dostac legalny dozywotni pobyt, jesli ci o to chodzi.
      • Gość: os E-contact IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:57
        odezwij się na gg 1151980
        • Gość: marsmann Jak długo się czeka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 23:56
          A jak długo się czeka na załatwienie tych spraw ? Napiszcie !

Ja papiery złożyłem 1,5 roku temu , po kilku miesiącach ( rok temu ) napisali z
          Kolonii , żeby czekać, " bo mają dużo roboty " ;-))) ... więc czekam , tylko
          jak długo jeszcze ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka