Dodaj do ulubionych

Ciąża w Holandi

20.05.06, 11:05
Moja siostra zaszła w ciąże... Mieszka i pracuje w holandi juz ponad rok.
Jest tam na polskim paszporcie. Ma umowe i pozwolenie na prace... Czy wie
ktoś jakie przysługuja jej prawa w holandi jako kobiecie w ciazy... o co moze
sie ubiegac(zasiłki dla samotnych matek itp.)
Jak dziecko sie tam urodzi to bedzie miało obywatelstwo holenderskie... w
jaki sposub moja siostra, jako matka dziecka bedzie mogła sie ubiegac o
obywatelstwo...???

Prosze pomóżcie...
bialy54
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Ciąża w Holandi 20.05.06, 11:12
      Dziecko bedzie mialo obywatelstwo holenderskie? Pierwszy raz slysze...
      • annajustyna Re: Ciąża w Holandi 20.05.06, 11:12
        Niech siostra skontaktuje sie z Ambasada RP albo konsulatem. Tam uzyska
        wszystkie niezbedne informacje!
        • el_chueco Re: Ciąża w Holandi 20.05.06, 14:13
          Widzisz anno.... w USA dzeci nielegalnych imigrantow urodzonych na terenach USA
          staja sie automatycznie obywatelami USA... pewnie autorka watku myslala ze w
          Holandii jest tak samo.

PS. Odkad tutaj jesttem szukajac porad to ciagle trafiam na glupie twoje i
          ronina komentarze i rady.... moze wreszcie plecac trzy po trzy dasz jakas
          sensowna rade? Hmmm?
          • Gość: ronin Re: Ciąża w Holandi IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 20.05.06, 14:56
            Annajustyna daje zawsze dobre i madre rady w przeciwienstwie do ciebie
            palancie z polski!!
            • annajustyna ??? A co to za dziwo o hiszpanskim pseudo???? 20.05.06, 15:28
              W ktorym miejsce moje rady sa glupie? Zdziwilam sie, ze niby w Holandii mialoby
              obowiazywac ius loci, ale coz, moze faktycznie tak jest....
              • annajustyna oj, sprostowanie:))) 22.05.06, 00:18
                Nie uis loci, tylko ius soli:))). Pomylilam obywatelstwo wg miejsca urodzenia z
                kognicja sadow...Ech, dyplom robilam prawie 6 lat temu:))):

pl.wikipedia.org/wiki/Ius_soli
            • el_chueco Re: Ciąża w Holandi 20.05.06, 15:32
              No tak, innego zasobu slow oczywiscie nie znasz, tylko tego matka Cie nauczyla -
              rzucac miesem w butach ze sloma?
            • Gość: egmont Re: Ciąża w Holandi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.05.06, 23:55
              > Annajustyna daje zawsze dobre i madre rady w przeciwienstwie do ciebie
              > palancie z polski!!

Nie wyladuj Twoj zly humor na tym forum, jak masz cos do powiedzenia to zrob to
              z szacunkiem, a jesli nie umiesz sie opanowac to nie wypowiadaj sie.
            • Gość: Marycha Re: Ciąża w Holandi IP: 86.74.24.* 27.05.06, 12:33
              Panie Ronin, co oznacza Palant z Polski? A pan jest polskim Palantem gdzie?
              Nieladnie
              • annajustyna Re: Ciąża w Holandi 27.05.06, 13:09
                To taka polska odmiana popularnej gry zespolowej;)))
          • Gość: mala_anja Re: Ciąża w Holandi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 16:46
            > PS. Odkad tutaj jesttem szukajac porad to ciagle trafiam na glupie twoje i
            > ronina komentarze i rady.... moze wreszcie plecac trzy po trzy dasz jakas
            > sensowna rade? Hmmm?

Hey kolego,
            jeśli chodzi o wypowiedzi Annyjustyny i Ronina to są OK. Ja czytam to forum
            dość często i zgadzam sie z nimi w 99%. Oboje mają dużą wiedze na temat realiów
            życia w DE jak i praw przysługujących naszym rodakom w DE i innych krajach EU.
            I co ważne znają tamte realnia w przeciwieństwie do Ciebie.
            Pozdrawiam
            Anka

• el_chueco Re: Ciąża w Holandi 20.05.06, 17:21
              Tez dosyc czesto bywam w DE w celach turystyczno-biznesowych, jednak nigdy do
              tej pory nie spotkalem sie z taka NIEgoscinnoscia jak w przypadku ronina i Ani
              tracoca prawie o chamstwo i slomobutowosc
              • annajustyna ??? 20.05.06, 17:51
                A skad takie wnioski?
              • mala_anja Re: Ciąża w Holandi 20.05.06, 21:34
                Hey,
                wiesz ja tej niegościnności nie zauważyłam. Ja często czytuje forum z czystej
                ciekawości(zwłaszcza wątki dotyczące DE) i naprawde bardzo dużo informacji
                wyczytałam w postach napisanych przez Annejustyne. Uważam, że to osoba
                kompetentna jeśli chodzi o prawo pracy, gospodarke i życie w DE. Jestem
                zadowolona, że osoby tego typu jak pani Annajustyna udzielają sie na forum bo
                dzieki nim można dowiedzieć się wielu bardzo przydatnych informacji.
                Pozdrawiam
                Anka
                • annajustyna Re: Ciąża w Holandi 20.05.06, 22:24
                  Bardzo dziekuje. I w przyszlosci postaram sie nie dawac prowokowac
                  niepotrzebnie;))). Tez pozdrawiam!
                • pia.ed A co to jest DE??? 21.05.06, 18:07
                  Ktore panstwo europejskie ma taki skrot?
                  • Gość: anja Niemcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 19:00
    • Gość: ronin Re: Ciąża w Holandi IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 20.05.06, 12:24
      A kto jest ojcem?Samo sie nie zrobilo to dziecko
      • Gość: ciaza Re: Ciąża w Holandi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.05.06, 18:54
        Ani mama ani dziecko nie bede mialy obywatelstwa,czy sie urodza w Niem. czy
        Austrii ,Hollandii...Kraje starej unii zalane bylyby Ciezarnymi ze
        wschodu.Jezeli ma tylko umowe nie nalezy jej sie nic.
        • pia.ed Re: Ciąża w Holandi 21.05.06, 18:14
          Ronin napisal:
          A kto jest ojcem?

BARDZO WAZNE PYTANIE.
          Jesli ojciec ma obywatelstwo holenderskie, to dziecko najprawdopodobniej
          automatycznie uzyska obywatelstwo ojca.
    • iza30_1979 Re: Ciąża w Holandi 21.05.06, 19:24
      wejdz na forum rodzicow w holandii tam sie wszytskiego dowiesz na temat ciazy i
      innych praw sa dziewczyny ktore rodzily w holandii przechodzily ciaze takze
      napewno pomoga
      a z mojej strony mam mala prosbe sprawdz mejla gazetowego mam do ciebie kilka
      pytan
      pozdrawiam:))
      • bialy54 Re: Ciąża w Holandi 26.05.06, 13:15
        Bardzo wam wszystkim dziekuje za pomoc:) Nie wiem co bym bez was zrobił...
        Co do ojca dziecka to jest on Szwajcarem...

Pozdr:)
    • Gość: ronin Re: Ciąża w Holandi IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 26.05.06, 14:12
      ^Co za metlik:)Matka polka,ojciec schwajcar a dziecko bedzie urodzone w
      Holandi:))przy najlepszych checiach nie wiem jakie obywatelstwo bedzie mialo
      to dziecko:))Jesli jednak ojciec jest szwajcarem to mozna sie starac o
      szwajcarskie obywatelstwo dla dzieciaka.W niemczech byloby to mozliwe.
      • Gość: gorol ty chu.ju ronin IP: *.adsl.hansenet.de 31.08.06, 00:27
        co ty chu.ju ronin mozesz wiedziec o dzieciach? sam nigdy w zyciu jeszcze nie miales kobiety bo jestes hanysem w dodatku oblesnym, lysym, grubym i smierdzacym. Nie zabieraj wiec tu glosu ty penerze!
    • Gość: Marycha Re: Ciąża w Holandi IP: 86.74.24.* 27.05.06, 12:28
      Zaskakakuje mnie, ze ktos z taka latwoscia moze powiedziec, ze nie istnieje ius
      soli w Holandii tzn. miejsce urodzenia warunkuje o obywatelstwie.

Przeciez Holandia to Niemcy! W Niemczech jest znacznie trudniej otrzymac
      obywatelstwo na podstawie ius soli, ale nie jest to wykluczone! Jezeli rodzic
      mieszka tam od conajmniej 8 lat, prawda?

W Holandii natomiast ius soli jak najbardziej ma zastosowanie i to bez takiego
      wymogu.Dodam, ze rowniez jezeli dziecko podrosnie...wybedzie i przybedzie
      ponownie do Holandii z nowym wybrankiem, istnieja przepisy ulatwiajace
      uzyskanie przez niego obywatelstwa. Wiaze sie to z pewnoscia z mozliwoscia
      uzyskania roznych pomocy socjalnych.

W Hiszpanii np.mozliwie jest uzyskanie obywtaelstwa przez kogos urodzonego w
      tym kraju jedynie po roku przebywania w tym kraju.

W Wielkiej Brytanii, "ius soli" jezeli rodzice mieszkaja od 5 lat na terenie
      tego kraju

We Francji ius soli jezeli jeden z rodzicow urodzony jest we Francji.

Nie bede opisywala wszystkich mozliwych przypadkow, ale nie piszcie prosze, ze
      jezeli w Niemczech tak nie jest to w innych krajach tez nie. Ostroznie!
      Horyzonty sa znacznie szersze..a Niemcy sa krajem o dosyc konserwatywnym
      ustawodastwie.

Panie Bialy 54, zycze duzo wytrwalosci. Nie wiem, czy fakt czy dziecko bedzie
      mialo obywatelstwo polskie czy holenderskie, ma na dzien dzisiejszy tak wielkie
      znaczenie:) Holendrzy np potrzebuja wizy by wyjechac do USA, a my nie. W UE
      uprawnienia Polakow juz niebawem beda takie same jak obywateli innych panstw
      czlonkowskich. Poza tym w Holandii trzeba sie zrzec drugiego obywatelstwa. A
      szkoda nie byc POLAKIEM.

Powodzenia
      • pia.ed Re: Ciąża w Holandi do Marychy - 27.05.06, 18:55

Wg tego co napisalas: dziecko tej Polki i jej Szwajcara otrzyma AUTOMATYCZNIE
        obywatelstwo holenderskie.
        Zgadza sie?

Jesli Irakijczyk z zona dostana azyl w Holandii, to ich przyszle dzieci,
        9 czy 10 sztuk, tez otrzymaja automatycznie obywatelstwo?

Czy dzieci polskich Cyganow automatycznie otrzymuja obywatelstwo
        holenderskie, bo Cygance przypadkowo udalo sie urodzic dziecko w Holandii?

Czy ja moge przyjechac do Holandii na porod tylko po to, aby moje dziecko
        maialo holenderskie obywatelstwo?

Marycha, nie pisz o innych krajach, tylko skup sie na HOLANDII,
        badz taka mila i odpowiedz na moje pytania.
        • annajustyna Re: Ciąża w Holandi do Marychy - 27.05.06, 19:02
          Chy, cha. Jade rodzic do Holandii...
    • Gość: ronin Re: Ciąża w Holandi IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 27.05.06, 19:05
      Annojustynko;:))Ty jestes karierefrau:)
      • annajustyna Re: Ciąża w Holandi 27.05.06, 20:11
        Na razie to jestem arbeitslose Frau;)))).
        • Gość: poiu Re: Ciąża w Holandi IP: 87.66.64.* 31.08.06, 02:48
          W holandii istnieja biura prawnicze ktore udzielaja darmowych porad prawnych (rechtsbijstandsbureau)- tez dla obcokrajowcow.
          Co do prawa pracy, to warto sie zwrocic o pomoc do holenderskich zwiazkow zawodowych FNV: www.fnv.nl/ Te zwiazki udzielaja rowniez pomocy polakom pracujacym w holandii.
          Na obywatelstwo dla dzieka bym na pewno nie liczyla

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka