Dodaj do ulubionych

Darmowe audiobooki lektur szkolnych

30.12.10, 14:29
Na wstępie apeluje o nie kasowanie tego bezmyślnie. To NIE JEST reklama.
Chciałem zarekomendować stronę, będącą biblioteką WSZYSTKICH lektur szkolnych w formie audioksiążki. Od razu zaznaczam, że są one darmowe, a strona ma charakter edukacyjno-oświatowy.

www.audiolektury.prv.pl

Strona ta powstała po to, aby po prostu ułatwić ludziom życie.
Przede wszystkim uczniom, ale nie tylko (może pomóc również rodzicom, lub nauczycielomkorepetytorom pragnącym odświeżyć materiał).
I strona ta ma na celu udostępnienie, a także i propagowanie, audiobooków, czyli książek w formie czytanej.

Dlaczego audiobooki

Tak, niejedna osoba zapyta, czy to nie jest pójście na łatwiznę.
Owszem. Jest.
Lecz w tym wypadku łatwizna wcale nie oznacza nieróbstwa.
Wręcz przeciwnie. Z książki audio wynosimy co najmniej tyle samo, co z jej papierowego odpowiednika.
Na czym polega ów fenomen No więc właśnie...

Zalety audiobooków

- Stosunkowo krócej przerabiamy ten sam materiał (lektor czyta płynnie, jednym ciągiem. Nie męczy się ) My tak.

-Słuchając, możemy sobie łatwiej wyobrazić akcje, nie rozpraszając mózgu poprzez przetwarzanie liter na słowa, a tych natomiast dopiero na treść (otrzymujemy od razu słowa)

-Można je przerabiać podczas codziennych czynności, o ile dysponuje się podzielnością uwagi.

-Tak, można je zgrać nawet na starą wierną empetrójke...

-Tak, to jest to co tygry... tfu, słuchowcy, lubią najbardziej!

Jesteś osobą uczącą się - to jest coś dla Ciebie
Znasz kogoś, kto jest jeszcze na etapie edukacji?

Zapraszam serdecznie i polecam.

I apeluje o zapodanie tego dalej... mi osobiście audiobooki uratowały swego czasu tyłek. Ilu osobom mogą podobnie pomóc? Tego nie wie nikt...

www.audiolektury.prv.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Jasio Re: Darmowe audiobooki lektur szkolnych IP: *.wroclaw.mm.pl 12.01.11, 11:24
      fajne, dzięki
    • repomucen Re: Darmowe audiobooki lektur szkolnych 30.03.11, 20:11
      Odniosę się do tego co znalazłem na Twojej stronie.

"Lektury są zamieszczone na stronie w celach edukacyjnych. Tak samo jak książki są zamieszczone na półkach w bibliotece. Służy to ogólnemu dobru i edukacji."

Zabawne tłumaczenie ... :)

"Zaś jeśli idzie o jakieś prawa autorskie co do nagrań... Cóż, na upartego można stwierdzić, że nagrywając audiobooka plagiatuje się czyjeś dzieło, zaś zarabiając na tym, okrada się samego autora."

Widać właśnie jak się znasz na prawie... Istnieje coś takiego jak książki z domeny publicznej, a lektury mp3 powstały właśnie z takich książek, do których prawa majątkowe autorów wygasły, dlatego o żadnym plagiacie nie ma mowy. W każdym innym wypadku twórcy audiobooka muszą zapłacić (albo nie jeżeli się dogadają) autorowi książki za wykorzystanie jego dzieła.

To tak gwoli wyjaśnienia.
      Darmowe audiobooki forum
    • Gość: icyhot111 Re: Darmowe audiobooki lektur szkolnych IP: *.astral.lodz.pl 25.05.11, 12:24
      witam,

a ja niedawno kupiłem audiobooka na takiej stronce www.studentslibrary.cba.pl mają tam naprawdę duży wybór lektur i tanio, i od zaraz masz na kompie. Polecam
      • Gość: Gość Re: Darmowe audiobooki lektur szkolnych IP: *.wroclaw.mm.pl 29.06.11, 10:05
        ale tam przynajmniej są za darmo :D
    • studii Re: Darmowe audiobooki lektur szkolnych 05.09.12, 22:35
      Polecam serwis wolnelektury.pl wszystkie audiobooki są darmowe i 100% legalne, a także dostępne jako ebooki :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka