Dodaj do ulubionych

Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia

26.03.09, 13:51
Reply to this topicStart new topic
Podlaska Wytwórnia Samolotów - wspomnienia, PWS - wspomnienia

Opcje V
V Śledź ten temat
V Wyślij temat na email
V Wydrukuj ten temat
V Ściągnij / Wydrukuj ten temat
V Subskrybuj to forum
Tryby wyświetlania
V Przełącz na: Drzewo
V Standardowy
V Przełącz na: Linearny
~luiza~
wpis Dzisiaj, 12:08
Wpis #1
Goście

Ostatnio , z okazji jakiegoś rodzinnego spotkania , zaczęliśmy wspominać dawne
czasy........
Im głębiej sięgaliśmy wstecz.......tym nasze wspomnienia były mniej
precyzyjne.......
Nasz nieżyjący już Dziadek , do wybuchu II Wojny Światowej pracował w PWS w
Białej Podlaskiej . /Był doskonałym fachowcem /.
Często opowiadał o tamtych czasach.........tylko my.......czego dzisiaj bardzo
żałujemy.........słuchaliśmy "jednym uchem"......
I tu moja prośba do uczestników FORUM , popytajcie w rodzinie , może KTOŚ
pamięta , słyszał itp.........
Nurtuje mnie taki epizod :

Dziadek opowiadał , że w PWS pracował pilot - Franciszek RUTKOWSKI , który
oblatywał produkowane samoloty......
Robił to w sposób niezwykle brawurowy , kręcił różne akrobacje itp. Jednym z
takich "numerów" - był przelot dosłownie
na styk , POD MOSTEM ,tuż nad powierzchnią wody.......
Najprawdopodobniej chodziło o gruby zakład , gdyż było tam bardzo dużo
gapiów........
Moje pytanie......
Czy Ktoś również o w/w słyszał ? Gdzie to mogło być ? Czy przed wojną był
jakiś wysoki i duży most na Krznie ?
Wiem , że Krzna była szeroka i znacznie głębsza , było kąpielisko,kajaki
itp........
No i czy KTOŚ zna dalsze losy pil. Rutkowskiego ?

KOCHANI......BARDZO PROSZĘ POPYTAJCIE........Czekam na jakąkolwiek
wiadomość.......
Go to the top of the pageraport

+Quote Post
« Następny starszy · Biała Podlaska · Następny nowszy »

Fast Reply
Obserwuj wątek
    • archwumx Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 26.03.09, 21:00
      W Bialej byla fabryka samolotow i w tej wlasnie fabryce pracowal RUTKOWSKI .
      Prawda jest ze przelecial pod mostem na ulicy Lomaskiej ale nie wiem czy prawda
      jest ze okazal sie nie lojalny wobec ojczyzny .fabryka miescila ze na terenach
      obok obecnej Biaweny i zostala zbombardowana w pierwszych nalotach niemcow w
      pierwszym dniu wojny.
      • mariola12144 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 27.03.09, 12:51
        Och !! Wielkie dzięki......A więc to jednak prawda !!!!!!
        Zastanawialiśmy się całą rodziną - jak to możliwe . Ale przed oczami mieliśmy
        obecny most /!!/, no i rodzina pamiętała poprzedni most /przed obecnym/, który
        był drewniany i jeszcze mniejszy.
        Zatem to prawda, że Krzna była głęboka i duża .......
        O pilota Rutkowskiego pytałam tylko z czystej ciekawości ,gdyż wiele o nim
        słyszałam od dziadka z czasów pracy w PWS .Miał człowiek fantazję....
        Wiem , że fabryka została zbombardowana jako pierwsza . 4 IX 39 o 4 rano. Był to
        w Białej Podl. namacalny dowód , że wojna wybuchła . Wcześniej ludzie nie bardzo
        wierzyli , że to możliwe....
        Bardzo proszę - archwumx - napisz coś jeszcze.......Bardzo mnie wszystko
        interesuje ......To "kawał" życia mojej rodziny.
        • mariola12144 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 27.03.09, 17:08
          Do " archwumx"
          ------------------
          Wyczuwam , że posiadasz więcej wiadomości na interesujące mnie sprawy .
          Proszę opowiedz coś jeszcze , interesują mnie fakty , plotki ,historyjki
          itp.......A może wolisz napisać bezpośrednio do mnie ??/podam e-mail/

CZEKAM NA WIEŚCI
          • archwumx Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 27.03.09, 19:29
            Moi przodkowie mieszkali w Bialej Podlaskiej od dawien dawna.A ze kiedys ludzie
            zyli blisko siebi wiec wszyscy sie znali, Tak wiec mozliwe ze nasi dziadkowie a
            moze pra byli kumolami.Znam duzo histori ludzi z dawnej Bialej ,duzo roznych
            zdarzeń zwiazanych z okresem przedwojennym a takze z czasow wojny .Byly to
            ludzkie tragedie jak i szczesliwe chwile.ale nie bede o nich pisac poniewaz ktos
            moglby poczuc sie urazony.Moje wiadomosci podobni jak i Twoje to opowiesci
            dziadkow i ojca ,ktory jeszcze teraz opowiada o przezyciach z czasow wojny.o tym
            jak w pierwszych dniach wojny nasz dom byl pelen uciekinierow z Warszawy o tym
            jak sowieci 17 wrzesnia przybyli do Bialej o tym jak sie pracowalo w fabryce
            Rabbego obok gestapo. o tym jak wozono ludzi na Grabarke O tym jak
            przechowywali powstancow z Warszawy.o histori ktora wydarzył sie przy kapliczce
            kolo strzelnicy i wiele wiele innych .Mozna to wszystko wspominac ale to nie na
            forum .DZIEKI POZDRAWIAM.
      • mariola12144 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 28.03.09, 12:15
        OCH !!! WIELKIE DZIĘKI !!!!!
        archwumx , bjkor , laurap2 - bardzo dziękuję za odzew.....
        Cała nasza rodzina - z dziada pradziada pochodzi także z Białej Podlaskiej .
        Niestety , najstarsi jej członkowie już spoczywają na starym ,głównym cmentarzu
        ..........
        Dobrze jest powspominać stare dzieje......dlatego też , archwumx -nie musisz
        się martwić , że kogoś urazisz....to epizody historii , o których można mówić
        bardziej otwarcie ,lub bardziej oględnie . Ciekawa jest też tylko zasłyszana
        choćby półprawda .....
        lunap2 - masz wiadomości z pierwszej ręki , zapytaj swojego Tatę , czy nie
        słyszał o dalszych losach pilota Rutkowskiego......
        Pytam z czystej ciekawości . Nasz Dziadek wiele opowiadał , o czasach Jego pracy
        w PWS , ale nic nie wiedział o dalszych Jego losach.....

No i moja prośba .......jeśli coś się WAM przypomni o dawnych ciekawych i
        przecież niepowtarzalnych czasach .....opowiedzcie coś .... będę zaglądała TUTAJ
        codziennie......

• brooklyn7 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 16.04.09, 17:13
        PWS znajdowała sie nie obok Biaweny, ale mniej więcej na wysokości dworca PKP po dugiej stronie torów. (Dokudowska)
    • bjkor Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 28.03.09, 05:30
      odnośnie mostu to chyba nieprawda przynajmniej w Białej ,pewnie nałożyła się na to legenda Żwirki i Wigury w Warszawie. Łomaska czy jak wolisz Zamkowa była podniesionaa nasypem dopiero za niemców a potem po wojnie, most koło Zuków był b. niski. Pewnie bardzo dużo wiadomości ma Marian Mikołajczuk, możesz się z nim skontaktować przez Koło Bialczan. Może jeszcze z dwie osoby żyją na Czerwińskiego które pamiętają Fabrykę Samolotów przynajmniej z opowieści rodziców
      Spróbuj
      • laurap2 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 28.03.09, 08:51
        Prawda! Moj tato zyje i potwierdza ,bo osobiscie pytalam czy to prawda. A osob
        zyjacych i pamietajacych te czasy jest duzo wiecej >To sa osiendziesieciolatkowi
        .Dla CIebie to moze prehistoria a dla innych to relne wspomnienia.
      • laurap2 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 28.03.09, 08:52
        A most byl wysoki i lukowaty
        • mariola12144 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 28.03.09, 12:20
          Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia
          Autor: mariola12144 28.03.09, 12:15
          Dodaj do ulubionych Skasujcie
          Odpowiedz cytując Odpowiedz
          OCH !!! WIELKIE DZIĘKI !!!!!
          archwumx , bjkor , laurap2 - bardzo dziękuję za odzew.....
          Cała nasza rodzina - z dziada pradziada pochodzi także z Białej Podlaskiej .
          Niestety , najstarsi jej członkowie już spoczywają na starym ,głównym cmentarzu
          ..........
          Dobrze jest powspominać stare dzieje......dlatego też , archwumx -nie musisz
          się martwić , że kogoś urazisz....to epizody historii , o których można mówić
          bardziej otwarcie ,lub bardziej oględnie . Ciekawa jest też tylko zasłyszana
          choćby półprawda .....
          lunap2 - masz wiadomości z pierwszej ręki , zapytaj swojego Tatę , czy nie
          słyszał o dalszych losach pilota Rutkowskiego......
          Pytam z czystej ciekawości . Nasz Dziadek wiele opowiadał , o czasach Jego pracy
          w PWS , ale nic nie wiedział o dalszych Jego losach.....

No i moja prośba .......jeśli coś się WAM przypomni o dawnych ciekawych i
          przecież niepowtarzalnych czasach .....opowiedzcie coś .... będę zaglądała TUTAJ
          codziennie......
        • bjkor Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 29.03.09, 04:41
          no to mam problem z tym mostem. Popytałem się ale to co wcześniej napisałem ludzie potwierdzają. Jeszcze są pale po drewnianym
          • mariola12144 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 30.03.09, 10:53
            Dzięki za odzew. O moście także nic nowego nie wiem.....Natomiast pil.
            Rutkowski /jak mi doniesiono - ale to niepewne wiadomości /, po wybuchu wojny ,
            bardzo zaprzyjażnił się z oficerami niemieckimi . Była taka restauracja na Woli
            " u Bergera" ,gdzie "wesoło" spędzała czas cała "śmietanka". Ale gdzie leży
            prawda - zapewne pośrodku......
            Co dalej - nie wiem.
            • mariola12144 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 30.03.09, 14:23
              No i dalszy ciąg........
              Wieści / również na pv/ docierają lawinowo.....
              Proszę sobie wyobrazić, że mam przed sobą książkę"Słownik Biograficzny - Lotnicy
              Podlasia" . Jest tu przedstawiony również pilot FRANCISZEK RUTKOWSKI ./1890 -
              1962/Urodził się w pow. toruńskim /dawne prusy/
              W 1916 został zmobilizowany do wojska pruskiego i tam skierowany do wojskowej
              szkoły pilotów.To początek Jego naprawdę nietuzinkowej kariery.
              I tu wyjaśniają mi się pewne sprawy........czasami niesłuszne wnioski....
              Jednego jestem pewna , że Ci co znali Jego bliżej ,będą przekazywali pokoleniom
              tylko dobre i te najbardziej brawurowe opowieści.....

• em-biz PWS-szukajcie w internecie!!! 19.05.09, 22:23
      Witajcie!Ja wprawdzie od 40 lat mieszkam w Szczecinie ale młodość spędziłem w Białej.
      Do rzeczy:
      1. PWS zlokalizowana była naprzeciw dworca PKP -za torami.Teraz chyba jeszcze pozostało tam lotnisko i kilka bloków wojskowych.Po wojnie,przez wiele lat.chyba do lat 60-tych ub.w. stały tam żelbetowe belki konstrukcji hal.Lotnisko przy fabryce służyło do prób i ćwiczeń.

Fabryka korzystała również z wojskowych lotnisk np.z dużego lotniska w Małaszewiczach i z lotniska polowego w Łosicach.
      Na lotnisku w Małaszewiczach stały nowiutkie Łosie i Karasie.Niestety,nie zdołały nawet poderwać się.Zostały zbombardowane podobnie jak i pasy startowe-wcześniej niż PWS.
      Te wiadomości pochodzą z książek historycznych którymi zaczytywałem się.
      W PWS pracował mój wój-Jarząbkowski,mieszkał w Sidorkach.Był ślusarzem.
      Wiele o wytwórni opowiadał.
      Zainteresowanym,polecam bogate asoby internetu.Szukajcie przez wyszukiwarki np.Google.
      Załączam jeden z wątków znaleziony w pl.Wikipedia.org
      ----------------------------------------------------
      "Podlaska Wytwórnia Samolotów (PWS) - wytwórnia lotnicza uruchomiona we wrześniu 1924 w Białej Podlaskiej. Zajmowała 31 ha terenu (licząc z lotniskiem), ok. 15 000 m2 warsztatów i zatrudniała w połowie 1925 r. 470 pracowników. Po utworzeniu podjęła produkcję Potezów XV.

W latach 1931-1939 PWS wyprodukowała 1537 samolotów oraz kilkadziesiąt szybowców. Głównymi konstruktorami byli : S. Cywiński, Z. Ciołkosz, A. Grzędzielski i A. Zdaniewski. Prace przerwało bombardowanie Luftwaffe 4 września 1939 kiedy zniszczeniu uległo ok. 70% fabryki. Pozostałości zakładu zostały rozgrabione przez ZSRR po wkroczeniu Armii Czerwonej.

Konstrukcje Podlaskiej Wytwórni Samolotów [edytuj]
      PWS-A - samolot myśliwski
      PWS-1 - samolot myśliwski
      PWS-2 - samolot szkolno-bojowy
      PWS-3 - samolot obserwacyjny
      PWS-4 - samolot sportowy
      PWS-5t2 - samolot obserwacyjny
      PWS-6 - samolot obserwacyjny
      PWS-7 - samolot obserwacyjny
      PWS-8 - samolot sportowy
      PWS-10 - samolot myśliwski
      PWS-11 - samolot szkolno-myśliwski
      PWS-12 - samolot szkolno-treningowy
      PWS-13 - samolot szkolno-myśliwski
      PWS-14 - samolot szkolno-treningowy
      PWS-15 - samolot myśliwski
      PWS-16 - samolot szkolno-treningowy
      PWS-18 - samolot szkolno-treningowy
      PWS-19 – samolot rozpoznawczo-bombardujący
      PWS-21 - samolot pasażerski
      PWS-22 - samolot bombowy
      PWS-23 - samolot bombowy
      PWS-26 - samolot szkolno-treningowy
      PWS-27 - samolot szkolno-treningowy
      PWS-28 - samolot szkolno-treningowy
      PWS-33 Wyżeł - samolot szkolno-treningowy
      PWS-35 Ogar - samolot szkolno-akrobacyjny
      PWS-36 - samolot sportowy
      PWS-40 - samolot szkolno-treningowy
      PWS-41 - samolot szkolno-treningowy
      PWS-42 - samolot myśliwski
      PWS-101- szybowiec wyczynowy
      PWS-102 Rekin - szybowiec wyczynowy"
      --------------------------------
      Pozdrawiam Podlasiaków!
      Waldemar G.
      • em-biz Re: PWS-Info z innego żródła... 19.05.09, 22:47
        " PWS - Podlaska Wytwórnia Samolotów

PWS-1
        PWS-2
        PWS-3
        PWS-4
        PWS-5
        PWS-6
        PWS-"Stemal VII"
        PWS-8 PWS-10
        PWS-11
        PWS-12
        PWS-14
        PWS-15
        PWS-16
        PWS-17 M2
        PWS-18 PWS-19
        PWS-20T
        PWS-21 bis
        PWS-22
        PWS-23
        PWS-24
        PWS-26
        PWS-27 PWS-28
        PWS-33 "Wyżeł"
        PWS-35 "Ogar"
        PWS-37
        PWS-40
        PWS-40 "Junak"
        PWS-41
        PWS-42 PWS-46
        PWS-50
        PWS-51
        PWS-52
        PWS-54
        PWS-60
        PWS-61
        PWS-62

Podlaska Wytwórnia Samolotów, PWS, założona w 1923 w Białej Podlaskiej wytwórnia samolotów, początkowo produkująca licencyjne myśliwce Avia i szkolne Avro, a następnie własne konstrukcje, z których w najdłuższych seriach wytwarzano myśliwce PWS-10 i treningowe PWS-26.

Pierwszym seryjnym polskim samolotem pasażerskim był PWS-24 (produkowany w latach 1932-1935)."
    • tadeo59 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 06.01.10, 09:46
      Proszę tutaj zajrzeć, mam zdjęcie tego sławnego pilota-oblatywacza F. Rutkowskiego:
      nasza-klasa.pl/profile/6170754/gallery/album/6/961
      • mariola12144 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 11.01.10, 13:46
        tadeo59 napisał:

> Proszę tutaj zajrzeć, mam zdjęcie tego sławnego pilota-oblatywacza F. Rutkowski
        > ego:
        > nasza-klasa.pl/profile/6170754/gallery/album/6/961

Tematem o PWS interesuję się cały czas.Bardzo chętnie zajrzę, ale nie jestem
        zalogowana na naszej klasie /mam opory/.
        No i bardzo chętnie "ściągnę "do swoich zbiorów zdjęcie pil.
        Rutkowskiego.Dlaczego jest na naszej klasie ? Czy jest tam podobny temat ?
        • piotrr1234 Re: Podlaska Wytwórnia Samolotów wspomnienia 17.04.10, 13:18
          Witam. Mieszkam w Łomazach. Wg wspomnień mojego taty kilka miesięcy przed wojną
          wynajmował u nich pokój pan o nazwisku Edward Bartel, który pełnił jakąś ważną
          funkcję w PWS- dojeżdżał do pracy samochodem, na który raczej zwykły pracownik
          nie mógł sobie pozwolić. Po pierwszych bombardowaniach PWS wraz z żoną i dziećmi
          (prawdopodobnie o imionach Jacek i Ewa) wyjechał do Rumunii, wraz z większą
          grupą kadry inżynierskiej i zarządu PWS.
          W źródłach pisanych nie znajduję informacji o osobie takim nazwisku i imieniu.
          Internet zawiera sporo informacji o Ryszardzie Bartlu, który jednak przeżył
          wojnę w Polsce, było on jednak szefem Lubelskiej Wytwórni Samolotów.
          Czy ktoś może dotrzeć do osób, które pamiętają coś z tamtych czasów , żeby
          potwierdzić, albo sprostować te informacje.
          pozdrawiam
          Piotr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka