Dodaj do ulubionych

encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - pomocy

10.08.11, 21:23
Mam pytanie do dziewczyn, które dotrwały szczęśliwie w ciąży na tym zestawie leków. Ja dzisiaj byłam u kolejnego lekarza po 3 poronieniu (u mnie obumierają maluszki w 9/10tc). Badania wszystkie ok, przyczyny nie są znane. Lekarze mówią (a jestem z Bydgoszczy), że teraz abym dostała zestaw tych leków przy kolejnym podejściu muszę pojechać do kliniki leczenia niepłodności w łodzi na baaaardzo kosztowne badania. Czy u Was też tak było, czy po prostu Wasz gin zapisał Wam te leki od momentu starania? I skąd wziął dawkowanie tych leków bo podobno sami nie chcą ustalać dawek.... Nie wiem już co robić.
Błagam ,,, pomóżcie...
Obserwuj wątek
    • dilbi Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 10.08.11, 21:53
      Ja nie brałam encortonu, a co do pozostałych, to acard brałam prawie rok przed zajściem w ciąże, a herparyna od pozytywnej bety ( 31 dc ).
      Czy lekarz powiedział Ci co to mają być za badania w Łodzi i dlaczego akurat tam??
      • justyna8319 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 10.08.11, 22:14
        Na wszystkie jakieś przeciwciała możliwe jakie tylko są i nie wiem co jeszcze jakieś specjalistyczne same badania.
    • aagata4 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 11.08.11, 00:31
      Witaj
      Po dwóch poronieniach na zestawie tych trzech leków (clexan acard encorton) mam dwoje zdrowych dzieci (jedno 4 a drugie 5 lat). Ciąże moje prowadziła dr Jerzak. Znam koleżankę, która jeździła do niej na konsultacje a ciąże prowadził jej miejscowy lekarz - to być może rozwiązanie dla Ciebie. Generalnie wg mnie nie zleca dużo kosztownych badań. W moim przypadku prawie wszystkie, które zleciła okazywały się nie w porządku ( taką ma intuicję). Podejrzewałam ja że jest niedokładna, bo nie zleciła wielu standardowych badań i na własną rękę robiłam wszystkie standardowe badania, ale te okazywały się w porządku.

Są lekarze, którzy prowadzą ciąże na tym zestawie leków i zlecają dużo więcej badań.
      Mam też koleżankę, która nie wierzyła we wlewy i kontrowersyjne szczepionki dr z Łodzi (chyba o nim piszesz skoro mowa o drogich badaniach). Po kilku poronieniach urodziła zdrowe dziecko na właśnie po tych szczepieniach w które nie wierzyła do końca. Brała wtedy też Clexan i Acard gdyż było uzasadnienie w wynikach badań. Kolejne ciąże na lekach straciła (brała clexan i acard ale bez szczepień) więc spowrotem zgodziła się na szczepionki i tak urodziła drugie zdrowe dziecko. Jej przykład dowodzi, że jednak coś musi być w tych szczepionkach ...

Każda z nas jest inna. To co pomoże jednej z nas innej może nie pomóc. Musisz sama podjąć decyzję na ile chcesz ryzykować a ile zapłacić finansowo za wszystko. To co sprawdzi się w przypadku jednych dziewczyn nie koniecznie daje efekty innym.

Niestety na to nie ma mądrego i trzeba w jakiś sposób poddać się eksperymentowaniu. Nie wszystko jesteśmy w stanie kontrolować. Trzeba w pewnym stopniu iść na żywioł. Tego nie unikniesz.

Wierzę, że jest Ci bardzo ciężko. Każda decyzja jaką podejmiesz będzie słuszna. Najważniejsze aby wybrać lekarza prowadzącego, który będzie wiedział o wszystkich lekach jakie przyjmujesz. O ile samowolka w badaniach (poza niepotrzebnymi czasem nerwami) nie zaszkodzi o tyle nie wolno brać leków na własną rękę. Wiem, że teraz mi łatwo to pisać ale jak byłam w Twojej sytuacji też się denerwowałam i bardzo bałam.

Trzeba wiedzieć, że encorton odstawiamy bardzo stopniowo pod koniec pierwszego trymestru albo i po nim. Stopniowo - czyli odkrajamy kawałek tabletki i każdego dnia coraz mniej jej bierzemy przez ok 3 - 4 tygodnie w zależności na jakiej dawce jesteśmy. (np biorąc 5 jednostek to kroimy na 4 i bierzemy 3/4 jednego dnia a drugiego całą i tak przez trzy dni. Następnie przez 3 dni bierzemy po 3/4 itd. Clexanu nie można odstawiać do połowy ciąży nawet w czasie plamienia. W sytuacji gdy lekarz zaleca odstawic leki nieprawidłowo trzeba poszukać takiego, który nie popełnia tych błędów.

Życzę owocnych wyborów i książkowej nudnej ciąży zakończonej sukcesem smile
      pozdrawiam
      Agata
      • dagmaralodz77 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 11.08.11, 08:36
        justyna... jestem z Łodzi iciekawośc mnie zzera do kogo Cię odsyłają?
        Nikt nie prowadzi statystyki, ile kobiet po szczepieniach urodziło dzieci, ale żadna z moich znajomych ktora poddała się szczepieniom niestety nie zaszła ciąże a jesli zaszła to ją straciła.

Ja straciłam ciąze blizniacza w 20 tyg i ciaze w 10 tyg. Mam tez z pierwszej ciazy syna z bezproblemowej ciązy. Trzecia ciąza była prowadzona od potweirdzenia testem na zestawie clexane, acard i encorton. Niestety obumarła. W obecnej ciązy czwartej jestem na zestawie od momentu owulacji tyle ze clexane 0,4 został zamieniony na fragmin w wyższej dawce. Encorton oczywiście też biorę. Absolutnie nie zgodzę się z aagata ze te leki się odstawia, bo ja sama bede na tych lekach do cięcia cesarskiego, a fragmin bede odstawiała stopniowo przez 6 tygodni po cesarce. Takze kazdy przypadek jest inny i nie nalezy sie sugerowac dawkami i długością czasu w jakim leki się bierze.
    • 1.mouse Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 11.08.11, 16:44
      Justyna ja też jestem z Bydgoszczy!jak możesz napisz mi na priv.do jakiego lekarza chodzisz.Ja teraz jestem w czwartej ciązy(11tydz.)i od razu jak lekarzowi powiedziałam o dwóch poprzednich poronieniach dał mi dupahaston,clexane do końca ciąży i wysłał na badania genet.A najważniejsze że jest konkretny.Żałuje że wcześniej do niego nie chodziłam jeżeli chcesz dam Ci namiary na niego!Bo z tą Łodzią to chyba jakieś zbycie.
      • justyna8319 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 11.08.11, 18:56
        Duphaston i clexan miałam już w dwóch ostatnich ciążach. Niestety dla mnie to za mało. Problemy robią jeśli chodzi o encorton. To moje gg 2901922 lub mail justmid8@poczta.fm Odezwij się to pogadamy, dzięki
        • yadrall Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 11.08.11, 21:02
          Tyle,ze Encorton nie daje gwarancji,ze ciaza sie bedzie rozwijac prawidlowo...
          Ja w ciazy z synkiem mialam caly zestaw,a potem (znaczy w 6tc) sie potwierdzilo,ze przyczyna poronien jest cukrzyca ciazowa! I w sumie moglam nic z tego nie brac,bo potrzebna mi byla insulina...
          W kolejnej ciazy znowu mialam caly zestaw (tak na wszelki wypadek) plus znowu cukrzyca (i tu insulina),a ciaze poronilam najpewniej przez infekcje wirusowa...
          • mikusia_k Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 12.08.11, 09:56
            jestem z Krakowa,nikt mi nie kazał jeździć do Łodzi ani do Wawy, po 2 poronieniach i zbadaniu przyczyny poronień ( poronienia na tle immunologicznym ) lekarz zastosował sam leczenie :
            -od 1 dc - acard 1 x 1
            -od owu -progesteron 300mg
            -od 24dc - encorton 10mg + progesteron 600mg + clexane 0,4

acard brałam do 7tc-musiałam odstawić ze wzgl na krwiaka,który się pojawił, encorton do 15tc,progesteron-utrogestan -właśnie odstawiam, clexane w 12tc zmniejszyłam na podstawie wyników krzepliwości z 0,4 na 0,2 -i na tym zostaję do końca ciaży i tydzień po porodzie
            • kama.net Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 16.08.11, 14:23
              Mikusia, na jakiej podstawie stwierdzono u Ciebie, że poronienia są na tle immunologicznym, jak się to diagnozuje?
              • mikusia_k Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 16.08.11, 15:48
                robi się badania wink

wszystkie przeciwciała + test MLR (z mężem)

w wyniku wyszedł "tylko" brak hamowania p-ciał zwalczających ciążę ale wystarczyło,żeby 2 moich dzieci było Aniołkami

teraz na zestawie immuno wsio ok, Mały kopie jak szalony wink
                • ewabaranek Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 02.09.11, 13:07
                  "wszystkie przeciwciała + test MLR (z mężem) "

Mikusia napisz proszę dokładnie które badania robiłaś z immunulogii.
                  • mikusia_k Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 04.09.11, 09:30
                    -ANA
                    -ANA 2
                    -antykardiolipinowe
                    -anty tpo
                    -anty tg
                    -p. beta 2 glikoproteina
                    -p. fosfatydyloseryna
                    -p. fosfatydyloinozytol
                    - p. protrombina
                    - p. toczeń
                    -p. różyczka
                    -p. plemnikowe

MLR + test mikrocytotoksyczny z mężem

tyle z głowy, reszty musiałabym poszukać
                    • bogna22.1 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 06.02.12, 07:57
                      MIKUSIA_K mam pytanie do jakiego lekarza z Krakowa chodziłaś??????odpisz na e-mail bogna4@op.pl
      • anetapio Prośba do 1.mouse 27.09.11, 20:14
        Witaj. Doczytałam na forum, że jesteś z Bydgoszczy. Ja właśnie szukam w tym mieście jakiegoś dobrego gin. mogłabyś mi napisać do kogo chodzisz? Podam Tobie mój nr gg(38177564) , proszę odezwij się do mnie w tej sprawie. Aneta
    • agula1073 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 28.08.11, 23:27
      dziewczyny ma ktos z was na sprzedaż encorton?
      • ania-8004 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 31.08.11, 12:30
        Ja mam encorton. Ale przepisał Co go lekarz, czy chcesz brac na własną rękę? Mogę Ci go oddac za darmo.
        • dagmaralodz77 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 31.08.11, 16:43
          ania 8004... a Ty kochana wiesz ze ona nie ma przeciwskazań do brania encortonu??? Encorton jest lekiem sterydowym dostępnym tylko na receptę i przyjmuje się go zgodnie z zaleceniem lekarza!!! Nie oddawaj tego leku osobie, której nie znasz, bo można zaszkodzić smile
          pozdrawiam
          • justyna8319 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 31.08.11, 17:33
            Ania 8004 bardzo Ci dziękuję ale na własną rękę nie będę nic brała bo boję się że mogłabym zaszkodzić przy następnej ciąży.
            Szukam teraz lekarza który mi zaleci zestaw tych 3 leków
            • makarcia Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 01.09.11, 22:17
              Justyna, też jestem z Bydgoszczy. Przeszłam 2 poronienia, jeden martwy poród w 34 tc i mam córkę wcześniaka z 31 tc - skrajnego hipotrofika. Poleżałam trochę na patologii ciązy i też przeszłam "trochę" badań. Teraz jestem w ciąży, prowadzi ją lekarz z Bydgoszczy a inny jeszcze konsultuje. Pozwolę sobie do Ciebie jutro napisać bo dzisiaj już sił mi brakuje. Jak masz ochotę to skrobnij do kogo w Bydgoszczy chodzisz i z kim konsultujesz prowadzenie ciąży. j.kielczyk@vp.pl
          • ania-8004 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 31.08.11, 19:17
            Chciałam pomóc, dlatego wcześniej zapytałam czy ma zalecone branie od lekarza. Ale masz rację nie będę go nikomu wysyłać, bo w ten sposób moge komuś zaszkodzić niż pomóc. Tym bardziej, że nie znam tej osoby.
            • dagmaralodz77 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 31.08.11, 19:35
              Zuch dziewczynka smile
        • agula1073 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 27.09.11, 18:11
          przepisal mi goo lekarz tylko ze mi sie konczy juz a wiztye mam dopiero za miesiac!
          • bogna22.1 Re: encorton, akard, clexan po 3 poronieniach - p 06.02.12, 07:59
            MIKUSIA_K mam pytanie do jakiego lekarza z Krakowa chodziłaś??????odpisz na e-mail bogna4@op.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka