Dodaj do ulubionych

Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje

07.09.04, 12:58
Czesc Dziewczyny,
na forum "dla starajacych sie" zalozylam taki sam watek ale nikt mi na razie
nie odpowiedzial, wiec probuje tutaj. Na tym forum odwiedzalam Was od
kwietnia, odczekalam juz pare miesiecy po zabiegu i niedlugo mam zamiar
byc "starającą się".
Dlatego zalezy mi na Waszych odpowiedziach zwiazanych z cytomegalia.
Ciezko mi samej zinterpretowac wyniki, ktore dzisiaj odebralam. Sa one
nastepujace:
- CMV IgG - 563,20 (norma ponizej 15)
- CMV IgM - 0,228 (norma 0,000 do 0,499)

Prosze odpowiedzcie na moje pytania:
Domyslam sie, ze w zwiazku z tym, ze IgM sa w normie to nie przechodze
obecnie cytomegalii?
Czy takie podwyzszone IgG moze swiadczyc ze przeszlam to niedawno? Czy mozna
okreslic kiedy to (mniej wiecej) moglo byc? Czy np po ilosci przeciwcial w
IgG mozna okreslic czy bylo to np miesiac temu lub pol roku temu? Czy one z
biegiem czasu spadaja?

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • budeczka Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 08.09.04, 08:14
      Mam bardzo podobną do Twojej sytuację: IgG 230, IgM w okolicach zera.
      Na razie rozmawiałam o tym z mają ginką i z hematologiem (przy okazji wizyty
      dot. przeciwciał). Obie lekarki twierdzą, że nie ma się czym martwić, no bo są
      przeciwciała, co zabezpiecza na przyszłość, ważne ze nie ma IgM. Jakoś nie mam
      do tego przekonania, bo przecież po coś ta norma 15 została ustalona. Jeśli coś
      jest grubo ponad normę to chyba nie jest dobrzesad Chcę w tej sprawie zadzwonić
      do poradni chorób zakaźnych. Jak coś się dowiem to napiszę.
      Ginka stwierdziła, że takie IgG może świadczyć o przechorowaniu niedawno
      cytomegalii, ale nie umie okreslić kiedy dokładnie.
      Z przeczytanych artykułów dowiedziałam się, że wirus może uaktywniać się
      ponownie przy posiadanych przeciwciałach. Wydaje mi się, że w takim przypadku
      również może być wysoki poziom przeciwciał (doszukuję się analogii do
      toksoplazmozy).
      Niestety nigdzie w necie nie mogę się doszukać jaki poziom IgG jest bezpieczny
      dla następnej ciąży.
      Pozdrawiam Cię serdecznie i proszę - jeśli dowiesz się coś więcej to koniecznie
      napisz!
      Kasia
      • sunrise3 Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 08.09.04, 11:06
        Hej Kasiu,
        ciesze sie ze odpowiedzialas. Oczywiscie nie mam zamiaru sie licytowac :0)) ale
        moje IgG jest dwa razy wieksze od Twojego i troche martwi mnie tak duza
        wartosc. Piszesz "wazne ze nie ma IgM", masz na mysli ponad ustalona norme? bo
        ja jakies mam (jak pisalam wyzej) ale w granicy normy.
        Probuje sie dowiedziec szczegolow z roznych wzgledow i bardzo zalezy mi na tym
        aby dowiedziec sie, czy mozna okreslic kiedy sie to swinstwo przechodzilo (choc
        tak mniej wiecej, biorac pod uwage wartosci IgM i IgG).
        Jesli sie czegos dowiesz to prosze daj znac i odwrotnie, jesli ja uzyskam
        jakies info tez sie odezwe.
        Na 30.09 (czyli niedlugo) mialam termin porodu ale niestety... potoczylo sie
        inaczej. Nie stracilam dzidziusia z powodu cytomegalii ale jak pomysle ze skoro
        w miare niedawno moglam ja przejsc a moglabym byc w ciazy .... I tez
        zastanawia mnie jak taki wysoki poziom w IgG ma sie do nastepnej ciazy? czy
        latwiej o zarazenie wtorne?
        Rowniez serdecznie Cie pozdrawiam. Badzmy w kontakcie.

Asia
        P.S. Czy mozesz juz niedlugo zaczac sie starac?

• budeczka Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 08.09.04, 12:11
          Tak Asiu, mam na myśli, że IgM jest w granicach normy. Na pewno nie masz
          świeżego zachorowania! Nie wiem czy po ilości przeciwciał można stwierdzić
          kiedy się chorowało. Byc może jest to sprawa indywidualna. Na pewno zadam to
          pytanie jak uda mi się skontaktować z kimś od chorób zakaźnych.
          Bardzo mi przykro z powodu Twoich przeżyć! To bedzie smutny dzień ten 30.09...
          Ja mam za sobą już jeden "termin porodu" w maju, drugi miałam mieć w styczniu
          2005, ale na początku lipca zapadł wyrok - znowu ciąża obumarła.
          Moja ginka reprezentuje szkołę, że trzeba odczekać pół roku. Po pierwszym
          poronieniu chciałam natychmiast być znowu w ciąży, teraz jakoś sie nie spieszę,
          chyba się boję...
          Na razie leczę chlamydię, przede mną jeszcze badania genetyczne (po dwóch
          poronieniach sie należą) i w kierunku zespółu antyfosfolipidowego. Tak że do
          starań mam jeszcze troche czasusmile
          A Ty już się przymierzasz?smile
          Pozdrawiam serdecznie
          Kasia
          • sunrise3 Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 08.09.04, 14:42
            Wiesz Kasiu, tego 30.09 to juz od dawna sie boje. Ale bede musiala jakos
            przetrwac. Najchetniej bym ten dzien przespala. Moja dzidzia miala wade
            genetyczna ale specjalisci, z ktorymi rozmawialam mowia ze to przypadek i to
            sie nie powtarza. Na razie nie bedziemy robic badan naszych kariotypow, bo
            podobno nawet jesli wyszloby cos nie tak to i tak nie oznacza to, ze kazde
            nastepne dziecko bedzie chore. Skupiam sie na badaniach jak CMV, toxo itd. aby
            podejsc do nastepnej proby z poczuciem, ze zrobilam wszystko aby dzidzia miala
            dobre warunki.
            Moglabym sie juz starac ale boje sie i chce dokonczyc badania kontrolne.
            Oczywiscie zalezy mi tez na wyjasnieniu CMV.

Pozdrawiam :0)
            Asia
    • budeczka Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 16.09.04, 08:06
      Witaj ponowniesmile
      Rozmawiałam wczoraj przez telefon z jakąś lekarką w szpitalu chorób zakaźnych.
      Powiedziała, że po wysokości przeciwciał nie można stwierdzić kiedy
      przechodziło się cytomegalię. Wysoki poziom może być po niedawnej chorobie, ale
      może też utrzymywać się od dawna i wtedy nie ma znaczenia, że jest taki wysoki.
      Przede wszystkim trzeba po ok. miesiącu powtórzyć badanie na IgG koniecznie w
      tym samym laboratorium (!) i jeśli jest na podobnym poziomie, to nie ma się
      czym przejmować, natomiast jeśli będzie radykalna zmiana w dół lub w górę to
      znaczy, że wirus jest aktywny i wtedy nie jest tak różowosad
      Powtórzę w przyszłym tygodniu badanie i chyba niezależnie od tego co wyjdzie
      podjadę do szpitala porozmawiać na spokojnie z kims osobiscie a nie przez
      telefon.
      A Ty dowiedziałaś się czegoś nowego???
      Pozdrawiam serdecznie.
      Kasia
      • sunrise3 Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 16.09.04, 11:28
        Witaj,
        ciesze sie ze napisalas. Dziekuje za pamiec o mnie i informacje.
        Bylam u mojej gin z wynikami CMV i toxo. Odnosnie okreslenia przyblizonego
        terminu, kiedy przechodzilam CMV, powiedziala ze nie da sie tego okreslic
        poniewaz jest to bardzo osobnicza cecha. Jedna osoba, ktora to przeszla miala
        niskie przeciwciala w IgG, natomiast inna zdecydowanie wyzsze. Rowniez
        powiedziala, ze moze to swiadczyc o niedawno przebytej chorobie ale moga sie
        one tak utrzymywac juz od jakiegos czasu. Nie powiedziala mi jednak tego, co Ty
        napisalas, czyli zeby sprawdzic za ok miesiac jeszcze raz poziom przeciwcial.
        Napisalas, ze jesli jest radykalna zmiana w gore lub w dol to znaczy ze wirus
        jest jeszcze aktywny. Nawet jesli IgM jest w normie? Co wtedy? Jesli okaze sie
        ze sa jakies radykalne zmiany, to rozumiem ze wstrzymac sie z zachodzeniem w
        ciaze?
        Ja rowniez powtorze badanie ale za jakies 2 tyg. (wtedy bedzie ok 4 tyg. po
        ostatnim).
        Mam nadzieje, ze sie jeszcze do mnie odezwiesz i dasz znac "jak sie maja" Twoje
        przeciwciala i co nowego sie dowiedzialas.

Pozdrawiam rownie serdecznie i zycze milego dnia
        Asia
        • nugat Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 17.09.04, 16:05
          Witajcie!
          Dołączam się do Waszego wątku bo mnie także dotyczy. Moja ginekolog jest na urlopie a ja nie wiem już co myśleć o całej tej historii z cytomegalią... Poroniłam w bardzo wczesnej ciąży w marcu, tzw. ciąża biochemiczna, a potem po raz drugi w czerwcu, też na samym początku. Wykonałam różne badania, w tym także na CMV. W lipcu CMV IgG wynosiło u mnie 13,38 IU/ml, a we wrześniu 237 AU/ml. Prawdopodobnie przeszłam więc niedawno wtórne zarażenie cytomegalią. Teraz zrobię jeszcze IgM żeby wiedzieć czy wirus jest aktywny czy nie. Nie wiem jak się to ma do starań o dziecko, póki co lepiej poczekać... I chyba wiem dlaczego badanie należy powtarzać w tym samym laboratorium- może chodzi o te jednostki w których wykonywane jest badanie? Po raz pierwszy, w lipcu, to było IU/ml i wtedy podają że wynik ujemny < 0,5 IU/ml, wynik wątpliwy: 0,5-0,7 IU/ml, a wynik dodatni >0,7 IU/ml. Natomiast w drugim laboratorium jednostką było AU/ml i wtedy min to 0 a max to 15. Żałuję że nie robiłam badania w tym samym miejscu bo teraz nie wiem jak się do siebie mają te moje wyniki... Wiem tylko że prawdopodobnie przyczyną obu poronień była właśnie cytomegalia, bo wszystkie inne badania są OK.
          Pozdrawiam Was serdecznie
          • sunrise3 Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 17.09.04, 16:26
            Czesc Nugat,
            nie jestem specjalistka w tej kwestii ale biorac pod uwage to co napisalas, ze
            wyniki sa z dwoch roznych laboratoriow (gdzie sa roznie ujete normy) oraz to co
            pisala wyzej Kasia, mysle ze moze za jakis czas powinnas powtorzyc badanie na
            przeciwciala IgG w tym samym laboratorium co we wrzesniu. Zobaczysz wtedy czy
            jest jakas roznica. Ja mam zamiar tak zrobic, nawet udalo mi sie juz wydebic
            nastepne skierowanie i nie bede musiala za to placic.
            Ja tez czekam ze staraniami, chce najpierw jak najwiecej wyjasnic.
            Dziewczyny, jak ktoras z nas sie cos nowego dowie, bedzie miala swoje wyniki
            niech da tu znac :0)

Pozdrowionka
            Asia
            • nugat Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 17.09.04, 21:53
              Tak właśnie zrobię. Zmobilizowałam się i zadzwoniłam do laboratorium żeby rozwiać wątpliwości i tam dowiedziałam się że rzeczywiście bardzo trudno porównać te wyniki, ponieważ badanie było robione różnymi metodami. Czyli o tyle jestem mądrzejsza: powtórki badań w tym samym laboratorium!
              Obiecuję napisać co było dalej...
              • budeczka Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 20.09.04, 07:33
                Witajcie dziewczyny!
                Nugatku, oprócz powtórki IgG zrób koniecznie IgM. Przy takich różnicach w
                wynikach lepiej byc pewnym, że nie ma świeżego zakażenia. Pozytywne IgM jest
                chyba najgroźniejsze dla ciąży.

Asiu, napisz proszę jak udało Ci się wydębić skierowanie na badanie i od kogo!!!
                Chcę zrobić badanie w tym tygodniu i byłoby miło dostać skierowaniesmile

Wpisujcie dziewczyny każdą nowa wiadomość jaką uda Wam się zdobyć!
                Pozdrawiam
                Kasia
                • sunrise3 Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 20.09.04, 10:23
                  Hej Kasiu,
                  moj pracodawca oplaca mi abonament w CM Lim. Nie place za wizyty u lekarzy i
                  badania (ale trzeba miec skierowanie od ich lekarzy). Tak wiec poszlam do
                  internistki, wzielam poprzedni wynik (u nich robiony) i powiedzialam jaka jest
                  sytuacja i czego sie dowiedzialam. Myslalam, ze nie bedzie latwo, bo te badania
                  robilam zaledwie dwa tygodnie temu ale udalo sie. Mam drugie skierowanie :0)
                  Za tydzien mina 4 tyg od poprzedniego, wiec wybiore sie w przyszly poniedzialek
                  lub wtorek. Z tego co pisalas, to chyba nie bedzie za wczesnie?

Pozdrowionka i milego rozpoczynajacego sie tygodnia
                  Asia
                  • nugat Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 24.09.04, 19:44
                    Powtórzyłam badania i tym razem IgG wynosi 261,3 (norma: min 0, max 15)a IgM 0,421 (czyli wynik ujemny bo mieści się między 0 a 0,500). Uff... pociesza mnie bardzo ten ujemny IgM! Potwierdza się też to, o czym czytałam w którymś miejscu forum, czyli że przeciwciała przechodzą z klasy IgM do IgG, bo ostatnio mój wynik IgG wynosił 237 a teraz 261, czyli wzrósł.
                    A oto informacja którą znalazłam na stronie spółdzielni rentgenologów www.rentgen.pl: "Cytomegalowirus IgM
                    Wykrycie swoistych immunoglobulin w klasie IgM świadczy o czynnym procesie infekcyjnym.
                    Nierzadko badania serologiczne wypadają ujemnie aż do 4 tygodni od pierwotnego zakażenia, dlatego badanie serologiczne należy wykonać co najmniej 2-krotnie w odstępie 14-28 dni."
                    A co u Was słychać?
                    Pozdrawiam ciepło
                    • sunrise3 Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 27.09.04, 11:49
                      Witaj,
                      dzieki za informacje.
                      Ja bylam dzisiaj rano na pobraniu krwi (rowno 4 tyg. od poprzedniego) i wyniki
                      odbieram poznym popoludniem. Ciekawa jestem czy beda jakies zmiany w IgM lub
                      IgG. Jak odbiore wyniki, dam Wam znac (pewnie jutro rano) i pewnie poprosze o
                      konsultacje :0)

Pozdrawiam i zycze milego dnia.
    • sunrise3 Re: Cytomegalia - odebralam nowe wyniki 28.09.04, 10:20
      Czesc dziewczyny,
      wczoraj po 4 tyg. od poprzednich powtorzylam badania na CMV (zgodnie z Twoimi
      wskazowkami Kasiu smile
      Wyniki sa takie:
      - IgG 659,30 AU/mL
      - IgM 0,168

W porownaniu z poprzednimi wynikami --> przeciwciala w klasie IgM troche spadly
      ale w IgG wzrosly z 563,20 do 659,30, czyli prawie o 100. Kasiu, czy wedlug
      Ciebie jest to radykalna zmiana?
      Co to o tym sadzicie, czy powtorzyc badania jeszcze raz za jakis czas?

Serdecznie Was pozdrawiam i czekam na Wasze info
      Booozka

A.
      • budeczka Re: Cytomegalia - odebralam nowe wyniki 29.09.04, 10:14
        Witajsmile
        To troche tak wygląda, jakbyś przechorowała cytomegalię w miare niedawno i
        teraz przeciwciała z klasy IgM przechodzą do klasy IgG i powinny zejść do zera.
        Zobacz sobie na Trudnej ciąży - są dwa wątki o CMV i chyba ktoś pisał o czymś
        takim.
        Czy to jest duża zmiana - nie wiem. Ale na Twoim miejscu pokazałabym te wyniki
        lekarzowi rodzinnemu i jesli masz mozliwość w swoim mieście to jakiemuś od
        chorób zakaźnych. Ja tak chcę zrobić jak będę miała wyniki drugiego badania
        (jeszcze nie zrobiłam!, ale zrobię lada
        dzieńsmile).
        U mnie było troche inaczej, bo IgM juz miałam ujemne.
        Nie zdecyduję się na starania, dopóki nie upewnię się, że stan moich
        przeciwciał jest bezpieczny!
        Ty też się koniecznie upewnij!!! Cieszę się, że IgM Ci spadło!smile i pozdrawiam!
        • sunrise3 Re: Cytomegalia - odebralam nowe wyniki 29.09.04, 10:54
          Hej Kasiu,
          ja tez czekam ze staraniami, tym bardziej teraz kiedy jakas roznica w wynikach
          jest. Musze to wyjasnic. Pojde z wynikami do internisty, ale obawiam sie ze
          chyba nic nowego mi nie powie. Dlatego wybiore sie tez do lekarza od chorob
          zakaznych.
          Kasiu, skad jestes? Bo moze skorzystalabym z Twoich namiarow na lekarza od
          chorob zakaznych? Ja jestem z Warszawy.

Pozdrawionka

• sunrise3 Re: Cytomegalia - odebralam nowe wyniki 29.09.04, 11:00
          Mam jeszcze takie pytanko, poniewaz napisalas - "U mnie było troche inaczej, bo
          IgM juz miałam ujemne."

Moje IgM jest caly czas w granicach normy, czy to nie oznacza ze jest rowniez
          ujemne?
          • sunrise3 Re: Cytomegalia - odebralam nowe wyniki 29.09.04, 11:24
            I to znowu ja.
            Kasiu, bylam przed chwilka na "trudnej ciazy",wnioskuje stamtad, ze jestes z
            Wroclawia (miasta, przez ktore przejezdzajac zawsze sie gubilam :0).

Pozdrowionka
          • budeczka Re: Cytomegalia - odebralam nowe wyniki 29.09.04, 11:34
            Mieszkam we Wrocławiu, to trochę dalekosmile

Na moim wyniku przy IgM było napisane "ujemny", ale jako norma też widniało
            ujemny. Wskazywałoby to na to, że nie znaleźli żadnych przeciwciał. A może były
            to małe ilości mieszczące się w normie "ujemny"? Właściwie nie zastanawiałam
            się nad tym. Zapytam w laboratorium jak będę robić badanie i napiszę co się
            dowiedziałam. U Ciebie jest w normie, ale jednak się zmniejsza. Kto wie jakie
            było np. pół roku temu? Myslę, że trzeba się cieszyć, że IgM maleje, nawet jak
            jest w normie. Kurcze, potrzebujemy fachowca, który wyjaśnił by nam wszystkie
            wątpliwości!! Jak tylko powtórzę badanie, drążę temat dalej.
            Pa
            • nugat Re: Cytomegalia - odebralam nowe wyniki 29.09.04, 18:12
              Asiu, to bardzo dobra wiadomość! Twoje przeciwciała z IgM się przeprowadzają i słusznie. Nie wiem czy masz te informacje na Twoich wynikach, ale mogę Ci podać index z moich. W klasie IgG wynik musi mieścić się między 0 a 15. W klasie IgM natomiast wynik ujemny jest wtedy gdy wynik w surowicy < 0,500, wynik wątpliwy mieści się między 0,500 i 0,599 a o wyniku dodatnim świadczy wartość > 0,600. W Twoim przypadku wynik IgM jest ewidentnie ujemny, zmniejsza się a to najważniejsza wiadomość. Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam, Kasiu, ale chyba zastanawiasz się czy wynik ujemny jest dobrym wynikiem. W klasie IgM wynik ujemny oznacza wynik pozytywny, tego jestem pewna. Byłam 2 razy w ciąży,obie zakończone powodzeniem i wtedy i za pierwszym i za drugim razem robiłam badanie w kierunku cytomegalii co trymestr. Wyniki zarówno IgG jak IgM wychodziły ujemnie, czyli dobrze. Pamiętam też że mój ginekolog twierdził, że nawet lepiej by było gdyby w IgG były przeciwciała, że groźne jest zarażenie podczas ciąży. I jak się później okazało, miał całkowitą rację... Chyba że te poronienia spowodowane były jeszcze czymś innym, ale tego chyba nigdy się nie dowiem.
              Pozdrawiam Was ciepło
              • budeczka Re: Cytomegalia - odebralam nowe wyniki 30.09.04, 07:56
                Nie nie nugatku, ja wiem, że wynik IgM ujemny to najlepsze co może byćsmile Ja
                się zastanawiam, czy mój wynik "ujemny" oznacza, że przeciwciał było 0,00 czy
                że mieściły się w tym dopuszczalnym przedziale do 0,500.
                A Asi właśnie też to pisałam - że trzeba się cieszyć, że IgM spada, nawet jeśli
                mieści się w normie, bo im mniejsze tym lepsze!smile
                Pozdrawiam serdecznie
    • budeczka Asiu... 30.09.04, 08:10
      Trzymaj się dzisiaj jakoś...
      Następny 30 września będzie dla Ciebie baaardzo szczęśliwy - tak Ci wróżę i
      życzęsmile
      Kasia
      • sunrise3 Re: Kasiu 30.09.04, 13:24
        Bardzo Ci dziekuje za slowa otuchy i za pamiec. Bardzo mnie to milo zaskoczylo
        w ten niemily dzien. Jest mi smutno ale musze go jakos przetrwac.

Bardzo serdecznie pozdrawiam
        Buziaki

Asia

P.S. dziekuje rowniez za wszystkie informacje o CMV. Badzmy w kontakcie i
        napisz jak Twoje wyniki.
    • budeczka Winogrona? 30.09.04, 12:24
      Wklejam cytat z postu, jaki dostałam na niepłodności:

"Acha,ja tez mialam cytomegalie wykryta u irydologa, testy potwierdzily to i
      irydolog kazal mi jesc przez 2 tygodnie po pol kilko czarnych( nie czerwonych)
      winogran, bez pestek i skórek...Cytomegalia poszla sobie w diably po
      tym...Czarne winogrona jak sie potem doczytalam takze wspomagaja odpornosc.
      Maja o ile sie nie myle min. salicylany , podobnie jak maliny, ktore pomagja na
      zapalenia pecherza moczowego."

Może warto spróbować?
      • sunrise3 Re: Winogrona? 30.09.04, 13:44
        A to ciekawostka. Winogrona lubie, wiec czemu nie sprobowac. Gorzej z tymi
        pestkami, ja winogrona polykam w calosci, wiec nie wiem czy bedzie mi sie
        chcialo tak dlubac :0))
        Czytalam kiedys ze winogrona maja m.in. dzialanie antyrakowe.

Pozdrowionka
    • slonecznik15 Re: Cytomegalia -polecam artykul 04.10.04, 05:23
      www.maluchy.pl/artykul/140?PHPSESSID=bc1c8417dd20ec207c1f1f239c064a77
    • sunrise3 Re: Cytomegalia wyniki - prosba o interpretacje 19.10.04, 17:15
      Hej Dziewczyny,
      co u Was? cos nowego z badaniami?
      Ja utknelam. Nie bardzo wiem co dalej. Nie udalo mi sie dotrzec do lekarza od
      chorob zakaznych. Na pewno zrobie jeszcze raz w tym samym laboratorium badania
      na CMV, jestem ciekawa jak teraz bede wygladaly proporcje miedzy IgG a IgM.

Pozdrawiam serdecznie
      Asia
      • portonovo 2 słowa 19.10.04, 18:01
        Wybaczcie, że się wmieszam w dyskusję.
        Niedawno poronilam i prawdopodobną tego przyczyną bylo ostre zakażenie
        cytomegalią. Wynik po poronieniu: IGM 45,7 AU/ml, norma<15, tak, że cholernie
        wysokie. Dwa tyg. później robilam IGG 28, norma:<14,95, także też wysokie.
        Konsultowalam to z lekarzem zakaźnikiem. Potwierdzil, że moglo to być przyczyną
        poronienia w bardzo wysokim stopniu. Za miesiąc mam się zglosić do szpitala ze
        skierowaniem i tam mi będą robić szczegolowo badania, by nie bylo powtorki z
        rozrywki.
        Buziaczki
        • nusik1 Re: 2 słowa 19.10.04, 20:04
          Też się wmieszam w dyskusję, mam pytanie. Cytomegalię wykryłam niedawno,
          badałam tylko IgG mam dodatni. Jestem po dwóch poronieniach(ostatnie poronienie
          I.2004, ciąże obumierały, ok 9tc), szukam przyczyny. Chciałam zapytać czy
          miałyście robione badanie histopatologiczne i czy wynik badania mówił coś o
          zapaleniu kosmówki??? (mój nie tylko potwierdził że byłam w ciąży). Pozdrawiam
          • portonovo Re: 2 słowa 19.10.04, 20:53
            Hej Nusik,
            MÓj wynik potwierdził to samo, że byłam w ciąży.
            A ten IGG to 80% społeczeństwa ma dodatni. Najgorsze jest pierwotne zakażenie w
            czasie ciąży (wtedy IGM jest mocno podwyższone, zbadaj je też).
            • nusik1 Re: 2 słowa 20.10.04, 15:11
              Hejo :o) Zbadam je przy powtórnych badaniach, bo lekarz powiedział że trzeba to
              skontrolować za jakiś czas. Dzięki za odpowiedź :o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka