Dodaj do ulubionych

Pakiet onkologiczny

07.01.15, 18:12
Od momentu podejrzenia nowotworu złośliwego do rozpoczęcia leczenia ma minąć nie więcej niż dziewięć tygodni. - To za długi czas. W przypadku dzieci nowotwory rozwijają się bardzo szybko - komentuje pakiet onkologiczny, który wszedł w życie 1 stycznia, pediatra Radosław Suchner.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17219892,Pakiet_onkologiczny_nie_sprawdzi_sie__Lekarz_alarmuje_.html#BoxSlotIMT
Czytam i oczom nie wierzę
Nie ma teraz czegoś takiego jak skierowanie pacjenta do onkologa. Lekarz rodzinny ma obowiązek przeprowadzić teraz wszystkie możliwe badania, które uprawdopodobnią chorobę. Badania krwi, badania obrazowe, rentgen, rezonans, tomografię, ale również gastroskopię czy inną endoskopię. Następnie wysyła pacjenta do szpitala, gdzie będzie tzw. grupa koordynująca, która w ciągu dwóch tygodni musi przeprowadzić dalszą diagnostykę i ma zaplanować leczenie. Po tym pacjent ma wrócić do POZ, gdzie będzie leczony. Ja nadal nie wiem, jak to będzie funkcjonowało. Taka jest idea. Ja mam tylko nadzieję, że w przypadku leczenia dzieci niewiele się zmieni.

Wyobrażacie sobie te wszystkie wymienione badania w tak krótkim czasie przy naszym zaopatrzeniu w sprzęt ? A co z innymi pacjentami?
Obserwuj wątek
    • amityr Re: Pakiet onkologiczny 07.01.15, 18:47
      Ja się zastanawiam,jak to wszystko ma ogarnąć lekarz rodzinny????Teraz , to będą kolejki.
    • estella50 Re: Pakiet onkologiczny 07.01.15, 19:17
      A z tego, co wiem, to Bartosz Arłukowicz jest właśnie pediatrą-onkologiem. Był chwalony. Powinien wiedzieć, jak wyglądają procedury, a jak powinny wyglądać.
      • iryska2604 Re: Pakiet onkologiczny 07.01.15, 19:32
        No właśnie - jak maja to ogarnąć?
        • anoagata Re: Pakiet onkologiczny 08.01.15, 11:19
          iryska2604 napisała:

> No właśnie - jak maja to ogarnąć?

Jak ????
          Normalnie.
          Dla chcącego,niema nic trudnego.
          • iryska2604 Re: Pakiet onkologiczny 08.01.15, 11:41
            A przeczytałaś dokładnie ten pakiet? Potem znów będzie płacz i lament że lekarz sie nie spisał, żle postawił diagnozę albo jeszcze co.
            • anoagata Re: Pakiet onkologiczny 08.01.15, 11:59
              Nie czytałam pakietu,ale wysłuchałam w TV jak powinien zachować sie lekarz wystawiając zielona kartę.
              • iryska2604 Re: Pakiet onkologiczny 08.01.15, 12:58
                Specjalnie dla ciebie. Ma on wiele niedociagnięc i pobożnych zyczeń
                wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,title,Czym-jest-pakiet-onkologiczny-Wskazowki-dla-pacjentow,wid,17104602,wiadomosc.html?ticaid=1141fd
                • amityr Re: Pakiet onkologiczny 08.01.15, 18:42
                  Jestem bardzo kontent. Tak sobie to właśnie wyobrażałem.Brawo Arłukowicz.
                  • jaga_22 Re: Pakiet onkologiczny 08.01.15, 19:18
                    Ludzie chorzy są zadowoleni,już mają zielone karty do dalszego leczenia,
                    chyba 200 osób. Ja też jestem zadowolona.
                    • iryska2604 Re: Pakiet onkologiczny 08.01.15, 19:28
                      Oglądaliscie dziś "Swiat sie kręci" ? Co wam da ten pakiet? Dopóki na zdrowie nie będzie wiecej pieniędzy i nie będzie wiecej specjalistów to nie ma sie z czego cieszyć. Zresztą o czym tu mówić - dopóki sobie nie dopłacimy to nikt nam nic nie zapewni.Bogatsze kraje maja wiecej funduszy a lekarzy na zawołanie nie mają. Owszem - tak jak wszędzie - za pieniądze.
                      • amityr Re: Pakiet onkologiczny 09.01.15, 10:44
                        iryska2604 napisała:

> Oglądaliscie dziś "Swiat sie kręci" ? Co wam da ten pakiet? Dopóki na zdro
                        > wie nie będzie wiecej pieniędzy i nie będzie wiecej specjalistów to nie ma s
                        > ie z czego cieszyć. Zresztą o czym tu mówić - dopóki sobie nie dopłacimy to
                        > nikt nam nic nie zapewni.Bogatsze kraje maja wiecej funduszy a lekarzy na
                        > zawołanie nie mają. Owszem - tak jak wszędzie - za pieniądze.
                        Co za pesymizm! I Ty każesz mi szukać kraju miodem i mlekiem płynącym a tu sama się przeciwstawiasz gdy taki kraj z jedną już" krową" i "dobrą pasieką" ja znajduję i pochwalam.No nie!!! Jakby tak jeszcze ktoś się znalazł i zrobił porządek w cenie tego miodu w aptekach. Można zaobserwować np. takie różnice cenowe na identyczne leki ,że aż się nie chce wierzyć. Np. od 17 zł do 43zł. W legalnie prosperujących aptekach.Proszę zobaczyć jakie muszą być marże.
                        • iryska2604 Re: Pakiet onkologiczny 09.01.15, 17:37
                          Ja ci nie każę szukać , tylko mi wskazać. I nie ja narzekam a ty.
                          • amityr Re: Pakiet onkologiczny 09.01.15, 19:50
                            iryska2604 napisała:

> Ja ci nie każę szukać , tylko mi wskazać. I nie ja narzekam a ty.

?
                • anoagata Re: Pakiet onkologiczny 09.01.15, 08:54
                  Irysko przeczytałam i co w związku z tym ???
                  Są stworzone procedury ułatwiające życie takiemu pacjętowi,lekarz mający odrobinę dobrej woli może dodatkowo uruchomić swoje kontakty i swoją wiedzę na tej ' ścieżce ' .
                  Gr Hamankiewicz zachowuje sie jak typowa opozycja /wszystko złe / i mam wrażenie że on zakłada że każdy pacjent jest z objawami choroby nowotworowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka