Dodaj do ulubionych

KIEDY badania po poronieniu?

19.03.06, 08:28
no wlasnie.
jest dluga lista badan na forum, ale czy macie informacje kiedy najlepiej
robic te badania?
na przykład na bocianie znalazlam info, ze tarczycowe hormony po 2 normalnych
cyklach a przeciwciala tarczycowe jak najszybciej po poronieniu?

hormony generalnie chyba w normalnym cyklu, bo gin prolatyny nie zlecil, bo
teraz nic nie wyjdzie .

jestem troche ponad tydzien po drugim poronieniu i sie zastanawiam czy
robienie czesci badan jutro ma sens.

taka informacja przydalaby sie niektorym z nas jak sadze.
Obserwuj wątek
    • mimoooza Re: KIEDY badania po poronieniu? 19.03.06, 18:12
      Jak najszybciej po poronieniu warto zrobić badania immunologiczne (p/ciała
      antykardiolipinowe, antykoagulant tocznia) i badania na choroby zakaźne -
      toksoplazmozę, różyczkę, cytomegalię. Możesz zrobić też morfologię, żeby
      sprawdzić, czy nie ma anemii (ja miałam początki). Na badania hormonów i
      wymazów z szyjki macicy trzeba poczekać do czasu powrotu normalnych cykli.

Pozdrawiam cieplutko
      • wiolasb Re: KIEDY badania po poronieniu? 29.03.06, 18:31
        Witajcie! Robiłam badania dwa tygodnie po zabiegu łyżeczkowania... Były to min.
        toksoplazmoza, cytomegalia i morfologia i oraz OB. Chodzi mi o to, że RBC,
        czyli czerwone krwinki są poniżej normy, tj. 3,86 (norma 4,0-5,2) i hemoglobina
        11,6 (norma 12 - 16). Porównałam te wyniki z wypisem ze szpitala i wynikami
        wówczas przeprowadzonymi, teraz są gorsze... Nie chcę się martwić, ale boję
        się, żeby to nie było nic złego. Ile czasu "dochodzi" sie do normalności? Jak
        to było z Wami? Trzymajcie się cieplutko i proszę - podnieście mnie na duchu!!!
        Dziękuję
        • wiolasb Już wszystko wiem... 30.03.06, 20:02
          Witam ponownie! Przykro mi, że ten wątek nie jest często czytany - widocznie
          taka wiedza nie jest zbyt potrzebna... W każdym razie u mnie wszystko ok, nie
          mam powoów do niepokoju. Choć nie poznałam przyczyny mojego poronienia, jestem
          pozytywnie nastawiona, silna i myślę o nastepnej ciąży... Życzę Wam spełnienia
          tych marzeń! Pozdrawiam serdecznie wink
          • megunia Re: Już wszystko wiem... 30.03.06, 20:19
            hej,
            ja juz zrobilam czesc badan.
            i dalej szukam. to moze drugie poronienie wiec musze szukac dalej.
            najbardziej podejrzana jest tarczyca (jutro ide jeszcze zrobic
            przeciwciala).zamierzam jeszcze zrobic chlamydie i inne badania immunologiczne,
            ale najpierw zobacze ile to kosztuje.
            poronilam 3 tyg temu wiec poki co nie mysle o staraniach... na razie to dla
            mnie abstrakcja...
            wiolasb pozdrawiamsmile
            • wiolasb Do Megunii... 30.03.06, 20:32
              Megunia! Ja poroniłam moją pierwszą ciążę... Zrobiłam te badania, które zlecili
              mi w szpitalu i które sama sobie dodałam... Nie czuję potrzeby szukania
              przyczyny, zdaję się na to, że był to naprawdę nieszczęśliwy przypadek... Ufam,
              że nastepnym razem będzie dobrze!!!
              Trzymaj się cieplutko, zrób te badania, by się wewnętrznie uspokoić i
              zlikwidować winowajcę! Bardzo mocno trzymam kciuki! Wróć do siebie, a potem
              myśl o Dzidzi. Ściskam Cię gorąco! Myśl pozytywnie!!! Buziaczki wink
    • pacynka27 Re: KIEDY badania po poronieniu? 31.03.06, 16:54
      Poroniłam (w 7tc.) ponad 2 tyg temu (poronienie pierwsze a mam juz synka z "normalnej" ciąży). Dziś byłam na wizycie kontrolnej i na moje pytanie czy robić jakieś badania przed kolejnymi staraniami pani doktor wypisała mi skierowanie na hormony tarczycy TSH, FT3, FT4 i na przeciwciała antykardiolipidowe. Powiedziała że moge te badania wykonac juz teraz, nie muszę czekać na powrót normalnych cykli.
      Trochę się zawiodłam bo miałam ochotę przebadać się wszechstronnie (to chyba jakaś obsesja).

Dziewczyny, a co to wogóle są te przeciwciała antykardiolipidowe?
      • wiolasb Re: KIEDY badania po poronieniu? 01.04.06, 14:35
        Pacynka27 witaj! Ja wizytę kontrolną mam w poniedziałek, pokażę badania, które
        zrobiłam (cytomegalia i toksoplazmoza) i zobaczę, może przepisze mi jakieś
        inne. Przeczytałam też, że jedno poronienie jest zazwyczaj nieszczęśliwym
        genetycznym przypadkiem, chociaż można czuć się spokojniej jeśli zrobi się
        podstawowe badania wykluczające przyczyny poronień : toxoplazmoza IgG i IgM,
        cytomegalia IgG i IgM, przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM i
        antykoagulant tocznia (alternatywnie APTT). O przeciwciałach
        antykardiolipidowych przeczytach min. na stronie:www.nasz-
        bocian.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=25.
        Pozdrawiam Cię serdecznie.
        • wiolasb Re: Raz jeszcze ja... 01.04.06, 14:36
          www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=25
          • pacynka27 Re: Raz jeszcze ja... 02.04.06, 08:29
            Dziękuję za link.
            Ja w poniedziłek wybiorę się z rana na to badanie (tak dla świętego spokoju bo jakoś mam przeczucie że to mnie nie dotyczy). Już się trochę otrząsnełam i wierzę że następnym razem będzie bez problemów smile
            Pozdrawiam
            • wiolasb Re: Pełna nadziei, że się uda! 10.04.06, 14:30
              Witam gorąco! Pacynka27, co u Ciebie? Ja już po wizycie, czuję się raczej
              spokojna. Przyczyny nie znalazłam... Jestem zdrowa, a lekarz powiedział, że
              muszę mysleć pozytywnie i dał zielone światło, co prawda radził odczekać 3
              miesiące, a co najmniej jeden cykl - bo zapytałam, co by było, gdyby zdarzyło
              się wcześniej... Teraz czekam na miesiączkę, potem - daj Boż, może będziemy się
              starać! Mam nadzieję, że się uda! Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka